Ceny nehnuteľnosti
Re: Ceny nehnuteľnosti
uz ano, bolo to nepochopenie z mojej strany
cena nehnutelnosti sa do spotrebneho kosa nezaratava, lebo nie su medzi sebou porovnatelne
zaratava sa ale aj najom a platby za byvanie, dokonca vo vyske jednej stvrtiny celkovej vahy spotrebneho kosa
cena nehnutelnosti sa do spotrebneho kosa nezaratava, lebo nie su medzi sebou porovnatelne
zaratava sa ale aj najom a platby za byvanie, dokonca vo vyske jednej stvrtiny celkovej vahy spotrebneho kosa
je to aj moja chyba, niekedy pisem nie celkom jasne, pracujem a zaroven som aktivny na niekolkych forach zarovenbeardie napísal: 08 apr 2021, 11:38 uz ano, bolo to nepochopenie z mojej strany
--
Ked si pozrieme co robia prakticky vsetky komodity /ocel, meď, sklo atd/+ cena za kontajnerovu prepravu v lodiach, tak vidime oproti minulemu roku rapidny,castokrat aj 100percentny narast cien. Co to spolu so záplavou lacnych penazi bude znamenat?
Jedine zvysenu inflaciu a hlavne rast aktiv ako su akcie ci nehnutelnosti.
Ja vitam inflaciu s otvorenou narucou. Pekne nech to dviha grafy na trhoch 
A znižuje reálnu hodnotu dlžnej čiastky na hypotéke 
napr Biden napumpuje celkovo do ekonomiky 5 Bilionov Usd- to je nepredstavitelna suma, ekonomika Usa vystreli ako raketa, ale samozrejme aj s patricnou inflaciou.
Kedysi sa dalo opovržilivo povedat ze peniaze su len take papiere- dnes už nie su ani to, su len nejakym virtualnym cislom v pocitacoch takze defacto ani neexistuju.
Kedysi sa dalo opovržilivo povedat ze peniaze su len take papiere- dnes už nie su ani to, su len nejakym virtualnym cislom v pocitacoch takze defacto ani neexistuju.
V nejakom YouTube videu som videl, že oficiálne reportovaná inflácia v USA za rok 2020 bola 1%, podľa tohto článku len 0,62% - https://www.statista.com/statistics/244 ... ed-states/. Na to sa dá povedať len... "Tak určiteeee!"
Bežné komodity ako pšenica, káva, drevo, oceľ, bavlna, atď. vyrástli na cene za posledný rok o 20-100+%, takže to určite bude mať nemalý dopad na ceny tovaru bežnej spotreby... A s tým pôjdu ruka v ruke samozrejme aj nehnuteľnosti a iné aktíva.
Bežné komodity ako pšenica, káva, drevo, oceľ, bavlna, atď. vyrástli na cene za posledný rok o 20-100+%, takže to určite bude mať nemalý dopad na ceny tovaru bežnej spotreby... A s tým pôjdu ruka v ruke samozrejme aj nehnuteľnosti a iné aktíva.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
inflacia vystreli az sa zrusi covidovanie a ludia zacnu opat minat, vsetko bude stat aspon dvojnasobne ako predtym. neskor pride hyperinflacia a zmaze vsetko. covidovanie mi pride ako nastroj na udrzanie $ pri zivote co najdlhsie.
drahe kovy su vicemene neustale vypredane aj ked da sa nakupit. kto by chcel nakupit striebro tak si dajte do google vat free silver estonia, tu nekupute, je to zbytocne predrazene. striebro je asi jedine, ktore na cene nerastie, to vystreli viac nez bitcoin.
nehnutelnosti pojdu len hore, tak ako vsetko ostatne. je to "race to the bottom", vsetky fiat meny idu do sraciek, pojde tam aj bitcoin a dalsie kryptomeny. je to v prdeli.
drahe kovy su vicemene neustale vypredane aj ked da sa nakupit. kto by chcel nakupit striebro tak si dajte do google vat free silver estonia, tu nekupute, je to zbytocne predrazene. striebro je asi jedine, ktore na cene nerastie, to vystreli viac nez bitcoin.
nehnutelnosti pojdu len hore, tak ako vsetko ostatne. je to "race to the bottom", vsetky fiat meny idu do sraciek, pojde tam aj bitcoin a dalsie kryptomeny. je to v prdeli.
fiat meny su navzajom previazane, ak by padol Usd tak vzapati by sa zrutili aj vsetky ostatne meny, čo nie je v nikoho záujme
Zaujimave, ze ti znalci ti ohodnotili pozemok na tak malo, to nechapem.
Tiez si nemyslim, ze ceny bytov/nehnutelnosti pojdu dole. Uz o tom bolo x clankov, aj tu co spominaju uzivatelia na fore.
1. malo sa stavia, v BA napriklad Vallo nedovoluje hocico
2. ked aj dovoli, tie povolovania trvaju neskutocne dlho - aspon to developeri pisu
3. nizke hypoteky, kedy si mohol dovolit byt kupit takmer ktokolvek (este kym tam vystrelili ceny)
4. ludia zbohatli a maju viac penazi, ci uz "normalnych" penazi, alebo....bod 5
5. kopec ciernych penazi. Kadejaky vysoky statny uradnici, ktori pekne dojili statny rozpocet posledne roky, vacsinou nejaki 50rocni, ktori rozhodne netusia co su to akcie, fondy, ETFka, Bitcoin
Kam taki ludia vrazia peniaze? No do nehnutelnosti, lebo to je jedine co vedia. Tak kupia byt. Pre dceru...syna...milenku...na prenajom.
Moja kupa bytu:
Ja som napriklad kupoval v Bratislave, Petrzalke, v lete 2016 trojizbak za 100 000, povodny stav. Uz vtedy to bola dobra cena, beznejsie stal tak 110 000, ale bolo to v ramci rodiny, tak sme sa dohodli takto. Aspon sme mali istotu ze jeden druheho neojebeme a nemuseli sme to riesit cez pravnikov a x zmluv.
Kamoska potom kupovala o 3 roky na to taky isty byt, cize leto 2019, za 140 000.
Teraz je (skoro) leto 2021 a tie trojizbaky sa predavaju od 160 000-170 000 co som skusmo prezrel inzeraty. Pravda je, ze uz su mozno trochu prerobene a nie je to povodny stav. Aj tak je ten rast obrovsky.
Osobne som tiez cakal, ze s pandemiou pride kriza a ludia budu prepustani a nebudu mat peniaze a nehnutelnosti aspon trosku padnu. Ale evidentne sa to nedeje. Minulu krizu si nepamatam, lebo vtedy som sa o dianie vo svete vobec nezaujimal, neviem v com to bolo take ine.
Tiez si nemyslim, ze ceny bytov/nehnutelnosti pojdu dole. Uz o tom bolo x clankov, aj tu co spominaju uzivatelia na fore.
1. malo sa stavia, v BA napriklad Vallo nedovoluje hocico
2. ked aj dovoli, tie povolovania trvaju neskutocne dlho - aspon to developeri pisu
3. nizke hypoteky, kedy si mohol dovolit byt kupit takmer ktokolvek (este kym tam vystrelili ceny)
4. ludia zbohatli a maju viac penazi, ci uz "normalnych" penazi, alebo....bod 5
5. kopec ciernych penazi. Kadejaky vysoky statny uradnici, ktori pekne dojili statny rozpocet posledne roky, vacsinou nejaki 50rocni, ktori rozhodne netusia co su to akcie, fondy, ETFka, Bitcoin
Moja kupa bytu:
Ja som napriklad kupoval v Bratislave, Petrzalke, v lete 2016 trojizbak za 100 000, povodny stav. Uz vtedy to bola dobra cena, beznejsie stal tak 110 000, ale bolo to v ramci rodiny, tak sme sa dohodli takto. Aspon sme mali istotu ze jeden druheho neojebeme a nemuseli sme to riesit cez pravnikov a x zmluv.
Kamoska potom kupovala o 3 roky na to taky isty byt, cize leto 2019, za 140 000.
Teraz je (skoro) leto 2021 a tie trojizbaky sa predavaju od 160 000-170 000 co som skusmo prezrel inzeraty. Pravda je, ze uz su mozno trochu prerobene a nie je to povodny stav. Aj tak je ten rast obrovsky.
Osobne som tiez cakal, ze s pandemiou pride kriza a ludia budu prepustani a nebudu mat peniaze a nehnutelnosti aspon trosku padnu. Ale evidentne sa to nedeje. Minulu krizu si nepamatam, lebo vtedy som sa o dianie vo svete vobec nezaujimal, neviem v com to bolo take ine.
Teraz zlomok ludi stratilo zamestnanie oproti 2008-2010
Teraz U.S. a EU naliala neskutocne prachy do ekonomiky cez rozne stimuly.
Neporovnatelna situacia.
Najviac to zastihlo nizkoprijmove skupiny ktore aj predtym zili z ruky do huby. Ostatni prave naopak nemali kde minat tak sa kopi kapital.
Dnes som akurat pocul v spravach ze ECB odhaduje nahromateny kapital u ludi v EU na niekolko stoviek miliard €
Teraz U.S. a EU naliala neskutocne prachy do ekonomiky cez rozne stimuly.
Neporovnatelna situacia.
Najviac to zastihlo nizkoprijmove skupiny ktore aj predtym zili z ruky do huby. Ostatni prave naopak nemali kde minat tak sa kopi kapital.
Dnes som akurat pocul v spravach ze ECB odhaduje nahromateny kapital u ludi v EU na niekolko stoviek miliard €
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
A kedze ludom boli odlozene splatky, neboli nuteni sa nehnutelnosti zbavovat. Preto aj ked prisla korona, s cenami nehnutelnosti to nepohlo nadol, skor zase len nahor. Nevie niekto, ci sa to vztahovalo aj na niekoho s viac ako jednou nehnutelnostou?
Teraz je to aj trochu ina kriza. Odvetvia kde zamestnanci vedia pracovat z domu prekvitaju, ostatne trpia. A zaroven sa neda tolko penazi minat na dovolenky, wellness, restauracie...
Tym padom je tu stale vela ludi, ktori minuly rok neprisli ani o kusok prijmu a navyse usetrili na vydajoch. Hypoteky ostali lacne s hrozbou, ze uroky pojdu hore a tak sa rozhodli "ist nakupovat". V kombinacii s odkladanim splatok pre tych, ktori stratili prijem tak dopyt prevysil ponuku a ceny isli nahor.
Tym padom je tu stale vela ludi, ktori minuly rok neprisli ani o kusok prijmu a navyse usetrili na vydajoch. Hypoteky ostali lacne s hrozbou, ze uroky pojdu hore a tak sa rozhodli "ist nakupovat". V kombinacii s odkladanim splatok pre tych, ktori stratili prijem tak dopyt prevysil ponuku a ceny isli nahor.
-
starysomar
Hardcore addict
"Odvetvia kde zamestnanci vedia pracovat z domu prekvitaju, ostatne trpia."
S tým neviem súhlasiť - minimálne v rámci distribúcie elektriny - rekonštrukcie, opravy porúch ani nové siete nejako nevieme robiť v rámci home office - a že by to bolo fajn
S tým neviem súhlasiť - minimálne v rámci distribúcie elektriny - rekonštrukcie, opravy porúch ani nové siete nejako nevieme robiť v rámci home office - a že by to bolo fajn
Precitaj si to este 4x
Nenapisal ze "Prekvitaju len odvetvia kde zamestnanci vedia pracovat z domu"
Ja robim tiez okrajovo v energetike a o pracu veru nebola nudza. Firma ma hlavne posobenie v stavebnictve cize tiez OK.
Nenapisal ze "Prekvitaju len odvetvia kde zamestnanci vedia pracovat z domu"
Ja robim tiez okrajovo v energetike a o pracu veru nebola nudza. Firma ma hlavne posobenie v stavebnictve cize tiez OK.
Omg starysomar. Vies o tom, ze ani casnici nevedia robit z domu, ani taxikari, ani piloti lietadiel, ani murar, ani vratnik, ani dalsich 100 povolani? Tak teraz to uz konecne vies.
Ludia byty v Ba nezvyknu predavat aj keby prisli o zamestnanie, to sa neda ocakavat. Kam by isli? Do podnajmu kde budu platit cca podobne ako by ich vysla mesacne hypoteka? To predsa nedava logiku. To je len prianie tych co by chceli aby ceny nehnutelnosti klesli, ale tato uvaha sa nezaklada na hlbsej analyze. Predavat mozu zacat napriklad taki co maju uz 2-3 investicne byty a nedokazu to utiahnut. Lenze takychto ludi na realitnom trhu nie je zase az tak vela, aby ten jeden byt ktori predaju nejako vyraznejsie zatriasol ponukou. Poznam chlapika a ten musel investicny byt v Ba predat, pretoze mnohe profesie nefunguju, tak ludia ktorym to prenajimal sedia v domovskych mestach. Ale poznam dalsich ktore investicne byty aj nadalej prenajimaju aj teraz alebo ich radsej maju dočasne prázdne, ale ich nepredaju. Peniaze sami o sebe ziadnu hodnotu nemaju, zato byt áno.
No keby som prisiel o zamestnanie a bola by este nejaka brutal kriza ze nie je robota tak by som ho asi predal (3-izbak) a kupil alebo siel do podnajmu jednoizbaku. Samozrejme taky scenar je nepravdepodobny.gogo956 napísal: 24 apr 2021, 10:40 Ludia byty v Ba nezvyknu predavat aj keby prisli o zamestnanie, to sa neda ocakavat. Kam by isli? Do podnajmu kde budu platit cca podobne ako by ich vysla mesacne hypoteka? To predsa nedava logiku.
No pocul som niekoho strucne vysvetlovat aktualnu ekonomicku situalcia ze nehnutelnosti sice idu stale hore ale podnajmi zacali stagnovat, dokonca aj zlacnovat. Ale len kvoli tomu predavat byt mi pride pekna blbost.gogo956 napísal: 24 apr 2021, 10:40Poznam chlapika a ten musel investicny byt v Ba predat, pretoze mnohe profesie nefunguju, tak ludia ktorym to prenajimal sedia v domovskych mestach.
wladas
schvalne bolo uvedene ze v Ba, tam pracu velmi rychlo najde kazdy, ak nie je prilis vyberavy.
Zaroven na hypoteke mavas poistenie, pri strate zamestnania po splneni podmienok narok na podporu v nezamestnanosti a ludia castokrat dostavaju aj odstupne zo zamestnania/ci uz zo zakona alebo "nadstandardne" v lepsich firmach/. Tiez Rakusko je blizko.
Poznam jednu rodinu ktora prenajima luxusny byt v drahej stvrti. Dlhe roky. A ked nemaju prave zaujemcov podla svojej predstavy, tak ten byt mavaju aj rok prazdny. A su aj takí ludia, ktori kupia byt v novostavbe a ani ho neplanuju nikdy prenajat, maju iba na zhodnotenie z hladiska cien realit, alebo pre svoje deti ked dopseju ako startovacie.
Napr poznam jedneho co zaraba trejdovanim na burze podla mesiaca 5-10K Usd pred zdanenim, tiez kupuje byty iba ako investiciu, bez prenajimania. A to vlastne ani nie je nejaky extra vysoky prijem, to je tak stredny management vacsej firmy. Kopec ludi ma viacero hypotek, vlastne kazdy komu to vychadza.
Ludia v Ba su uplne pobláznení do vlastníctva akychkolvek nehnutelnosti, kupuju vsetko mozne na uvery- garaze, miesta na státie cokolvek, par metrov pozemku, zahrady, nech je akokolvek maly, atd.
schvalne bolo uvedene ze v Ba, tam pracu velmi rychlo najde kazdy, ak nie je prilis vyberavy.
Zaroven na hypoteke mavas poistenie, pri strate zamestnania po splneni podmienok narok na podporu v nezamestnanosti a ludia castokrat dostavaju aj odstupne zo zamestnania/ci uz zo zakona alebo "nadstandardne" v lepsich firmach/. Tiez Rakusko je blizko.
Poznam jednu rodinu ktora prenajima luxusny byt v drahej stvrti. Dlhe roky. A ked nemaju prave zaujemcov podla svojej predstavy, tak ten byt mavaju aj rok prazdny. A su aj takí ludia, ktori kupia byt v novostavbe a ani ho neplanuju nikdy prenajat, maju iba na zhodnotenie z hladiska cien realit, alebo pre svoje deti ked dopseju ako startovacie.
Napr poznam jedneho co zaraba trejdovanim na burze podla mesiaca 5-10K Usd pred zdanenim, tiez kupuje byty iba ako investiciu, bez prenajimania. A to vlastne ani nie je nejaky extra vysoky prijem, to je tak stredny management vacsej firmy. Kopec ludi ma viacero hypotek, vlastne kazdy komu to vychadza.
Ludia v Ba su uplne pobláznení do vlastníctva akychkolvek nehnutelnosti, kupuju vsetko mozne na uvery- garaze, miesta na státie cokolvek, par metrov pozemku, zahrady, nech je akokolvek maly, atd.
beardie napísal: 07 apr 2021, 18:40 ak uz nebude dlho studovat a rada by si s tebou nieco kupila, tak by som zatial vrazil prachy do ETFiek, ktore ti spravia 5-8 % za rok, takze tvoje zdroje budu kopirovat rast hodnoty nehnutelnosti
dufaj, ze nebude kriza
Pilifo radi dobre, viac inych moznosti asi nie je, jedine, ze by si dedil...
No kopirovat asi ako kde