Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa brm »

Áno, mala by byť rovnaká ako čínske Sinopharm – 79 %, Sinovac – približne 50 %, Bharat Biotech International – 60 %. Ešte by to chcelo % účinnosti pred hospitalizáciami a úmrtiami. Minimálne dve z nich majú používať aj v Maďarsku. Niekde uvádzajú pri týchto vakcínach silnejšie imunitné reakcie.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

gorsche napísal: 25 apr 2021, 1:03Pripadne nech ten automat prisposobia mutaciam ale nech uz konecne ludia vedia za akych podmienok mozu cakat uvolnovanie.
Toto sa casto pytaju moderatori v politickych diskusiach. Automat nepocital s mutaciami a ockovanim, idu ho upravovat. Len ako vzdy a vo vsetkom, ked stat povie ze nieco spravi, tak bud to vobec nespravi, alebo spravi neskoro, ked uz to nikoho nezaujima...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Vcera/dnes media v CR/SR ale aj BBC o situacii v Indii. Vlada uverila, ze maju zazracnu imunitu, su prirodzene premoreni a tak sa nepripravili na druhu vlnu. Cisla mozu vyzerat v norme (ako 3.6 röntgenu) no cele zdravotnictvo padlo. Otazka znie, kolko Indov a Brazilcanov musi zomriet, aby sa zastancovia premorenia, zazracnej dozivotnej imununty a.i. ospravedlnili za zavadzanie?

A este sa vratim ku Floride a Kalifornii
https://graphics.reuters.com/world-coro ... ed-states/

Kym ta "otvorena a premorena" ma pravidelny kratkodoby narast poctu umrti na Covid nikdy nebol nizsi ako 49, ta na zapadnom pobrezi ma krasny pokles bez vykyvov. Tak si odpovedzme na otazku, co funguje viac.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 27 apr 2021, 11:36Otazka znie, kolko Indov a Brazilcanov musi zomriet
vsade viacmenej rovnako, okolo 0,3 % populacie, samozrejme s vykyvmi podla veku populacie a zdravia lokalnej populacie
je naozaj necakane, ze ked sa milion ludi dostane z lokalnych karanten, na jednom mieste sa premori a nasledne to prinesie k svojim rodinam, tak vela z nich ochorie, fakt je to situacia, ktoru by nikto nemohol predpovedat

inak, predpoklad je, ze ti aktualne nakazeni su prislusnici strednej vrstvy, ktori si mohli dovolit karantenovat a nasledne cestovat ku Gange, "low-end" uz to ma za sebou
Kym ta "otvorena a premorena" ma pravidelny kratkodoby narast poctu umrti na Covid nikdy nebol nizsi ako 49, ta na zapadnom pobrezi ma krasny pokles bez vykyvov. Tak si odpovedzme na otazku, co funguje viac.
konecne sa po 2 mesiacoch dostali na uroven otvorenej Floridy, ale stale ju neprekonali, skvely vysledok!
jackb
Redeemer
Redeemer

takze je fajn obetovat takmer 4 miliony Indov, aby sme zistili ako to je s premorenim na covid? nestaci, ze nic z januara dnes nie je pravda a tazko platia vyjadrenia zo spravy.seznam?

no, v Kalifornii pekne klesa a na na Floride to stale poskakuje hore. takze na zapade vsetko funguje ako ma, na vychode je to len zbozne zelanie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nieje to fajn a nevedno, kedy sa im podarí to zvládnuž zabrzdiť.
Ani to, že to môžu rozniesť po svete.
No percentuálne, nie v absolútnych číslach nie sú na tom zle:
https://bit.ly/3dZvy6m
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Treba premoriť SR podla miestneho odborníka zameraneho na Svedsko,aby sme ziskali kolektívnu imunitu prirodzenou cestou.
Doklepnuť to očkovaním a potlapkať sa po pleciach ako sme to zvládli hoci ekonomika v keli a pri našom demografickom zložení aj vela mrtvych, ludí bez práce,skrachovaných firiem. Viem no, určitým skupinám, ludom by toto velmi vyhovovalo.
Indov je set sakra vela 1,3 miliardy u nich 4 miliony mrtvych bude ako u nás pár stoviek. Virus nemá ohraničené obdobie od-do, co ked vdaka premorovaniu sveta sa s covidom budeme motať 10 tky rokov vkuse, lebo vzniknu také mutácie ktoré budu horšie ako pôvodný čínsky covid.
Treba sa najprv starat o svoju imunitu následne sa očkovať a kto dostane aj tak covid ,následky nebudú také aké by boli kebyže neni očkovaný.
Premorenie v SR,Svedsku,Cine,Indii bude mať rozdielne dopady.
SR je malé má primeraný počet obyvatelov vzhladom na rozlohu SR, ale kritickú demografiu obyvatelstva-romovia,dochodci,kardiovaskulárne a iné ochorenia v SR velmi rozšírené, vela ludí robí nočné smeny, fabriky tu funguju sposobom just in time.
Svedsko má cez 10 milionov ludí a velku rozlohu, oni ked sa rozptýlia po celej krajine ani sa neuvidia, možno tam má premorenie zmysel.
Cina a India mimoriadne zaludnené vzhladom k rozlohe, skuste týchto ludí rozptýliť po krajine, premoriť a bude taká retazová reakcia s vážnymi dopadmi na ich štát v každej sfére ( ekonomika,zahltené zdravotnictvo,vznik nových mutácii atd)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Švédsko zvažuje Lockdown v obavách z tretej vlny...
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 28 apr 2021, 0:09 takze je fajn obetovat takmer 4 miliony Indov, aby sme zistili ako to je s premorenim na covid? nestaci, ze nic z januara dnes nie je pravda a tazko platia vyjadrenia zo spravy.seznam?
rocne im umrie ~10 mega, som si isty, ze tie mnoziny sa prekryvaju, rovnako ako vsade inde, kedze ohrozene skupiny vacsinou nie su zdravi jedinci
ale samozrejme, kazdeho zivota je skoda
no, v Kalifornii pekne klesa a na na Floride to stale poskakuje hore. takze na zapade vsetko funguje ako ma, na vychode je to len zbozne zelanie.
slovami klasika - tak urciteeee :D
reality check: v Tier 5 maju 0 obyvatelov, v Tier 4 maju 122k obyvatelov, zbytok (39,5 mega) maju v tier 3 a tier 2, naproti tomu je Florida otvorena komplet, iba ignorant napise, ze to nie je pravda
starysomar napísal: 28 apr 2021, 6:17No percentuálne, nie v absolútnych číslach nie sú na tom zle:
https://bit.ly/3dZvy6m
tentokrat musim so starym somarom suhlasit, presne tak
Treba premoriť SR podla miestneho odborníka zameraneho na Svedsko,aby sme ziskali kolektívnu imunitu prirodzenou cestou.
premorit kontrolovane, nie zbrklo!
treba si uvedomit, ze covid sa bude sirit v obyvatelstve napriek ockovaniu a stane sa sucastou nasich zivotov na veky, je to prirodzene a bojovat proti tomu je zbytocne a kontraproduktivne
Doklepnuť to očkovaním a potlapkať sa po pleciach ako sme to zvládli hoci ekonomika v keli a pri našom demografickom zložení aj vela mrtvych, ludí bez práce,skrachovaných firiem.
ekonomika je v keli hlavne kvoli neadekvatnym opatreniam!
ekonomicky neaktivna cast obyvatelstva, ktora tvori vacsinu zomrelych na covid, ekonomiku logicky neovplyvnuje
Virus nemá ohraničené obdobie od-do
je dost zavisly od podnebia a teda rocneho obdobia, ak sa v oktobri 2021 zase zacne masivne testovat, tak budu zase pozitivne pripady stupat, napriek vyraznemu poklesu v lete
vzniknu také mutácie ktoré budu horšie ako pôvodný čínsky covid
mutacie budu vznikat aj nadalej
SR je malé má primeraný počet obyvatelov vzhladom na rozlohu SR (...)
Svedsko má cez 10 milionov ludí a velku rozlohu, oni ked sa rozptýlia po celej krajine ani sa neuvidia
tuto sprostost som ti uz raz vyvratil, preco to opakujes?
starysomar napísal: 28 apr 2021, 15:57 Švédsko zvažuje Lockdown v obavách z tretej vlny...
nie lockdown, ale lokalne obmedzenia, presne podla epidemiologickych odporucani, najvyssi cas zacat po roku citat moje posty s porozumenim
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

premorit kontrolovane, nie zbrklo!
treba si uvedomit, ze covid sa bude sirit v obyvatelstve napriek ockovaniu a stane sa sucastou nasich zivotov na veky, je to prirodzene a bojovat proti tomu je zbytocne a kontraproduktivne
To je velmi pravdepodobny scenar, casom si to uvedomi kazdy, len niektorim to bude trvat dlhsie. Ockovat sa bude furt, lebo ked sa zaockuje kazdy, tak ti co sa zaockovali ako prvi budu musiet byt znova zaockovany a to este nehovorim o mutaciach, ktore to mozu dalej komplikovat. Ale vacsina ludi to musi vidiet na vlastne oci aby sa im z hlavy vytratila ta predstava ze jedneho dna tu covid vobec nebude a budeme oslavovat koniec pandemie.

Pre sucasnu vladu to je ale dobra sprava, aspon budu moct predlzovat nudzovy stav do nekonecna. Akurat Sulik urobi divadielko ako je proti, ale nakoniec to podpori, ako vzdy. A ked bude lepsie, denne tak 10 novych pripadov, tak si dame aspon 1 povinny testik mesacne. Len tak, aby sme nevysli z cviku a stale vedeli kto tu tomu veli.
brm
Darca
Darca

Bohužiaľ, Slovensko sa premorovalo zbrklo... tie opatrenia boli príliš slabé, aby slovenské zdravotníctvo premorovanie zvládlo. Dokázal by som akceptovať premorovanie za predpokladu, že nemocnice budú stíhať ošetrovať všetkých covidových pacientov, každý bude mať istotu, že sa dostane na jis a pľúcnu ventiláciu a zároveň nebude obmedzená zdravotná starostlivosť o necovidových pacientov.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie
1. kontrolovane áno ale v SR je všetko nekontrolované, vymklo by sa nám to z rúk.
2. neadekvátne opatrenia sú problém, logické opatrenia nie su problém. Do značnej miery aj ekonomiku, no hlavne nemocnice.
3. v Brazilii majú teplo stále, prezident odmieta opatrenia a ako dopadli, ale hej v zime sa vírusu darí viacej.
4. áno mutácie vznikajú stále ale vdaka nekontrolovatelnemu premoreniu ovela rýchlejšie a viacej smrtnejšie.
5. urobiť riadené premorenie vo Svedsku a v Cíne je velký rozdiel. V SR máme tiež premorenie, dopadlo zle.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Blastbit napísal: 28 apr 2021, 17:49 a viacej smrtnejšie.
Urcite nie. Uz to tu bolo vysvetlene. To by virus isiel proti svojmu naprogramovaniu. Mrtvy hostitel = mrtvy virus.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Jasné že pri mrtvom cloveku už nie ale pri živom áno. Počkáme si na Indicku mutáciu v SR, britský nám tu narobil šaparatu.
Edit - čital som si viacero článkov ohladom riadeného, neriadeného premorovania od vedcov a v drvivom prípade sa zhodli, že to je zlý nápad
Jedna Slovenka robí vo Svedsku a tam premorili obyvatelstvo lenže oni všetko maju na inej urovni na čo si len spomenieme.
V SR niečo nepredstavitelné aby to zabralo, ja som skeptik bohuzial a držím sa toho o čom píšu,hovoria vedci.
Možme sa tu na dalsích 50 tich stranách o tom doťahovať, už je na vláde aké podnikne kroky.
Jedno je isté M. Krajči bol slabý minister, p. Lengvarský sa mi zdá ovela lepší a hlavne vie čo chce a čo požaduje aby urobil kroky.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Indická varianta - ak sem vlezie v nejakom "relevantnom" počte - nebude v ničom "extra" ... Ostatne - ako žiadna iná... Teda zmení stav "o hovno" ...
Niektorí tu mohli získať doje*** - pardón dojem, že som nejako extra jednosmerne "angažovaný".
Nie - som realista. Viem desaťročia robiť s dátami, a vnímať deje v súvislostiach.
Tu aj inde platí, že jediné, čo je podstatné, je - ako to v konkrétnej kra(v)jine môže a dokáže zvládnuť jej konkrétne zdravotníctvo.
Naozaj sa mi neche komentovať a vysvetľovať súvislosti (a už vôbec to tu tapetovať ...), len na okraj - ak ku tým, ktorí by aj tak umreli, či už skrz koronavírus, alebo iné ťažké stavy - je "blbé", aby umrelo kopa iných, ktorí by inak mali šancu ... požiť ešte nejaké tie roky.
Otázku, nakoľko "plnohotnoný" život či už s vývodom alebo inými vymoženosťami dožitia sa podstatne vyššiho veku, než napríkklad pred dvesto rokmi nechajme na iných ...
jackb
Redeemer
Redeemer

preco ked "starise obyvatelstvo nema dopad na ekonomiku", boli ci su hodiny v obchodoch pre seniorov? preco su krajiny, kde penzisti vlastnia nehnutelnosti, auta, chodia na vylety a dovolenky. kym nezavrali cruise ships aka bola ich cielovka? millennials?
takze tak o tom ako ekonomike ani nahodou nevadi, ze dochodcovia vymru o cele dekady skor.

zatial sa ani neukazuje, ze by SARS-Cov-2 mutoval na nadchu prave naopak. preco je taky problem napisat, ze sa diskuter a jeho zdroje mylili a treba sa chytat slamiek a sloviciek a lokalnych uzaverach a trier system....
beardie
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 28 apr 2021, 18:04V SR niečo nepredstavitelné aby to zabralo, ja som skeptik bohuzial a držím sa toho o čom píšu,hovoria vedci.
podla teba snad Slovensko uz premorene nie je? :D :lol:
jackb napísal: 28 apr 2021, 19:58preco ked "starise obyvatelstvo nema dopad na ekonomiku", boli ci su hodiny v obchodoch pre seniorov?
su zbytocne...
dovody ti vypisem az ked sa blbo spytas preco
preco su krajiny, kde penzisti vlastnia nehnutelnosti, auta, chodia na vylety a dovolenky. kym nezavrali cruise ships aka bola ich cielovka? millennials?
ak si nepochopil, tak slo o tych ludi, ktori produkuju ekonomicke hodnoty, nie o tych, ktori ich spotrebovavaju
takze tak o tom ako ekonomike ani nahodou nevadi, ze dochodcovia vymru o cele dekady skor.
z cisto ekonomickeho hladiska je to prave pozitivom - nepoberaju dochodky a ak maju nejaky majetok, tak ten sa posunie na dalsie generacie, alebo priamo na stat
preto sa o covide hovori ako o "dochodkovej reforme"
preco je taky problem napisat, ze sa diskuter a jeho zdroje mylili a treba sa chytat slamiek a sloviciek a lokalnych uzaverach a trier system....
ked pouzivam TVOJE zdroje, tak ti to uz nevyhovuje? :D
lebo ty si ten, co sem ten clanok dotiahol :lol:
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Premorenie asi funguje pri niečom, čo má menšiu smrtnosť. Ak si spomínate, tak pred 10 rokmi sme tu mali prasaciu chrípku. Vtedy sa nerobili žiadne opatrenia, tiež okolo toho bolo veľké mediálne haló, ale nejako to po roku vymizlo... Vtedy som sa vrátil z ČR, horúčka na 39,5, nikdy som takú vysokú nemal. Proste sme sa vtedy premorili a ak by niečo podobné znova prišlo, tak naša generácia má asi ešte nejaké protilátky. Len hlavný rozdiel je v tom, že si nepamätám, že by sa vtedy tak strašne plnili nemocnice. Covid je zákerný v tom, že keď udrie vo vlne plnou silou, tak asi žiadna krajina na svete na to nemá zdravotný systém. Kopa ľudí zomrie, lebo sa nedostali na kyslík alebo ventiláciu. Mali sm etu pomerne prísne opatrenia a aj tak máme strašne veľa mŕtvych. A teraz sa to v plnej sile ukáže v Indii. Tie zábery, kde ľudia ležia na ulici v lepšom prípade s kyslíkom z nejakej flaše, to je strašné... A je to India, tam musíte počítať s tým, že obetí bude ďaleko viac, než vykážu oficiálne štatistiky...pochybujem, že by sa tam celá India testovala každý týždeň a pri každom mŕtvom sa robila pitva, ako je to u nás. Určite tam bude veľa ľudí, ktorých len niekde za dedinou hodia do rieky alebo zakopú do zeme, bez oficiálnych záznamov a štatistiky.
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 28 apr 2021, 20:24 ak si nepochopil, tak slo o tych ludi, ktori produkuju ekonomicke hodnoty, nie o tych, ktori ich spotrebovavaju
vidis to, v mojom vnimani ekonimiky je dolezity kazdy zakaznik ci klient. kedy vymru, tak sa nerespawnuju novi. preto je potrebne, aby kazdy kto plati za sluzby a tovary zil co najdlhsie.
z cisto ekonomickeho hladiska je to prave pozitivom - nepoberaju dochodky a ak maju nejaky majetok, tak ten sa posunie na dalsie generacie, alebo priamo na stat
preto sa o covide hovori ako o "dochodkovej reforme"
a to mna nazval Hugo cynickou bestiou...
ked pouzivam TVOJE zdroje, tak ti to uz nevyhovuje? :D
lebo ty si ten, co sem ten clanok dotiahol :lol:
e? ved ty si dal clanok o tom, ze aspon stvrtina obyvatelov Indie uz ma protilatky. tak snad sa objavi a da zapravdu aj obsahu spravy.seznam, podla ktoreho si ma nazval klamarom, aj ked udaje zo sveta ukazuju, ze tam pravda snad bola len v tom, ako imunita funuguje a v nicom inom. okrem toho, tam nebolo nic co ty stale pozadujes od clankov, ktore davam (a potom sa ti to aj tak nepaci): cisla. pani docentka tam nema ziadne, takze by si ho nemal mat ako za dogmu, ale ako len zaujimavu pikosku. ale to by si nesmel mat dvojite meranie na vsetko.
brm
Darca
Darca

Zavrime všetkých 50+ do izolovaných koncentračných táborov, aby sa nenakazili a nezaťažovali zdravotníctvo a márnice... a mladí nech sa veselo premorujú. Ako dlho im bude trvať premorenie? Mesiac? Rok? 10 rokov?
Napísať odpoveď