Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 01 máj 2021, 14:28 Môžeš si prečítať tu citaciu znova?

Pripadne podľa možností celý ten článok ale tentokrát s porozumením a bez krvavých oči?
dakujem, ze odpovedas na moje otazky.

Lancet: v priemere 200 dni, pani docentka: moze vydrzat roky.

takze je spravne, na polroka "ochranit" ludi, ked pocast toho zbytocne zomru tisice a ani ti, ktori sa zotavili ci nemali priznaky nemaju istotu, ze maju do smrti na starobu pokoj? aky magazin ma napisat, ze premorovat ludi cynicka hlupost? lebo ked nezomru, nebudu mesicae lezat v nemocnici ci nebudu mat postcovid, tak su chraneni len velmi kratky cas.

co este potrebujes na to, aby si priznal, ze premorenie nie je ziadne riesenie?

predtym, tak ako pri postcovide a asymptomatickom prenose ale aj reinfekcii na mna vykrikoval o konspiraciach. teraz vycislili reinfekcie na Lancete a velmi opatrene o ich moznosti pisu aj spravy.seznam. tak ako to je?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

citim istu dezinterpretaciu pojmov "protilatky" a "imunita"

Autoeditácia príspevku po 11 min 17 sek:
beardie napísal: 16 apr 2021, 11:21 datum - aktualne pocty hospitalizovanych - JIS - ventilator
16.3. - 3834 - 331 - 374
03.4. - 2590 - 244 - 338
16.4. - 1946 - 180 - 272

16.3. som pisal, ze k 1.5. ocakavam - <1000 - <75 - <80, som zvedavy ako velmi sa netrafim
1.5. - 1241 - 131 - 189

o 24 % v celkovom pocte, chybovost 1 sigma, kedze je to z prsta vycucane cislo, tak si to akceptujem
jackb
Redeemer
Redeemer

jeden meter, prosim.
ak by som taku chybu v odhade urobil ja, vykrikoval by si, ze som klamar.
takze sice chybovost 1 sigma, no vobec ti ten optimizmus nevysiel.

tak co teda ten Lancet vs. spravy.seznam? kto je nositelom pravdy a kto len tvori nabozensku fikciu bez presny dat?
beardie
Redeemer
Redeemer

ja to vidim tak, ze ty sa obhajujes pismenom A (protilatky v krvi), ja aj zbytkom abecedy (akoze B a T lymfocyty, chapes)

ty si bluznil o 50 % mrtvych alebo tak nejak, neviem, uz som to radsej vypustil, to bolo o 2 rady mimo
predikovat pokles na 26 %, ked realita je 32 %, mi pride ako celkom dobry tip, ale chvalim sa len sam, pohoda :)

mozeme sa ale stavit, ze po dalsej vlne v zime 2021/2022 bude menej mrtvych ako po tejto zime, podla teba by ich malo byt aspon tak isto, pripadne viac, lebo protilatky atd...
jackb
Redeemer
Redeemer

ale prosim ta, taky skaredy slamany panak. ako by som bol popierac vakcinacie :)
urcite bude menej mrtych, ked sa v case zhorsenia sirenia virusu kvoli pesialnym klimatickym podmienkam a pritomnosti protilatok po prekonani preockuje dostatok ludi na vytvorenie dlhodobej imunity. tu, prirodzene, treba boostnut dalsim ockovanim v buducnosti. ale tak to je pri ockovani proti vacsine chorob.
beardie
Redeemer
Redeemer

co je pesialny?

ty tu argumentujes, ze priemerne po 200 dnoch od prekonania covidu ludia prestavaju byt imunni
preco by to malo byt po ockovani ine? ockovanie sa zameriava len na cast virusu, telo si vie po prekonani covidu vytvorit imunitu lepsie, kedze reaguje na cely virus
jackb
Redeemer
Redeemer

ak si to dobre pamatam zo zloziek fyzickej geografie, tak pesialny opacny k optimalnemu.

nie ja. uz by si mohol prestat obsah clankov, ktore sem dam pripisovat mne. dakujem

Lancet tvrdi, ze v priemere mali na vzorke imunitu 200 dni.
uvedomujes si, ze prekonanie covidu znamena okrem izolovanie celej domacnosti na aspon dva tyzdne aj riziko tazkeho priebehu, smrti a postcovidu? preto je vrcholne neeticke tvrdit, ze je to riesenie, lebo benefit to nema ziadny. po 200 dnoch sa clovek opat moze nakazit. pri vakcine je to inak. preto sa ludia vakcinuju, aby nemuseli trpiet chorobami, ktore im strpcuju zivot.
beardie
Redeemer
Redeemer

slovo pesialny nepozna ani len google, je to >>pesimalny<<
Spoiler
Policajt v akci: „Pane, nesvítí vám pravý heligón.”
„Snad halogén, ne?”
„Aaaa, tak pán je ještě i suterén?”
„Myslíte suverén, ne?”
„No tak pozor, příteli, používat cizí termity je občas rizoto, víte?”
ak clankom argumentujes, tak napisem, ze tym argumentujes a bude to pravda, lebo to pravda je

uvedomujes si, ze prekonanie covidu je pre 94 % chorych cokolvek od nicoho az po chripku?
a ze vdaka tomu sa virus dalej nesiri, takze su chraneni dalsi?
po 200 dnoch sa clovek opat moze nakazit. pri vakcine je to inak.
tak toto budes musiet podlozit :)
vakcina proti covidu nikdy nesluzila proti znovu-nakazeniu, ale predovsetkym pre zmiernenie priebehu, v tom je covidove ockovanie skvele
ale ze by sa clovek nenakazil, common

mnoho vakcin je len na kratke obdobie: brusny tyfus, zlta zimnica, cholera, tetanus, zltacka A/B, japonska encefalitida, besnota, atd, atd
o chripke ani nezacinam
ale prechodenim choroby sa casto ziskaju protilatky dozivotne
specialne pre blastbita: nie, covid nie je mor, ani tyfus ci cholera a proti tymto chorobam sa nema nasadit premorenie
jackb
Redeemer
Redeemer

dakujem za opavu.

ved som to z toho Lancetu daval aj ako spolier, tak neviem co este viac mam robit, aby si vsetko nepripisoval mne, ale ludom, ktori to povedali. to zacalo uz snad ked som citoval matematika Kollara a vsetky tvoje argumenty sli na moju hlavu.

ale aj tych 94% moze nakazit inych. a to je ten problem. takze ked sa nakazia, virus sa siri ak nebudu izlovani. ak im ale nic nie je, alebo je to len ako chripka... je to problem.

no dobre, je statisticky male percento ludi, ktori sa nakazili zrovna po druhej davke. ale budu nakazene a mrtve dalsie desiatky tisicov?

s tym zoznam vakcin nemas pravdu hned v dvoch pripadoch. protu zltacke A/B mas tri davky a potom pokoj na cely zivot. velmi podobne aj besnota, ak tie rozostupy nie su rovnake. pokojne si to over, lebo moj anegdoticky dokaz ti staci nemusi ani by nemal. o zvysku sa, samozrejme, nehadam, kedze tam mam skusenost ako opisujes.

ked ale spominas zltacku, nie je to respiracne ochorenie, no aj po jej prekonani ma clovek pokoj na cely zivot, IIRC. ale tiez to nesie viac problemov a sance infikovat inych, ako bonusov.
beardie
Redeemer
Redeemer

opravu

ak napises vyrok a popritom ho podlozis autoritou, tak sa s danou autoritou stotoznujes
naopak by to bolo v pripade, ak sice nieco odcitujes, ale napises, s ktorymi myslienkami nesuhlasis

tych 94 % samozrejme nakazi inych - svoje okolie, ale po prekonani choroby uz to siria len zanedbatelne, a teda neprenasaju virus na vacsie skupiny ludi, preto ma po relativne vhodne spracovanom premoreni Svedsko menej umrti ako napriklad UK alebo dalsich 10 europskych krajin, napriek tomu, ze mali vyrazne volnejsie opatrenia
Očkování proti břišnímu tyfu se provádí injekční nebo perorální vakcínou, která poskytuje ochranu na 3 roky. Přeočkování se provádí v případě potřeby.

V této zemi se cholera vyskytuje endemicky. Očkování proti choleře se provádí dvěma dávkami v rozestupu 1 - 6 týdnů a poskytuje ochranu na 2 roky.

Proti tetanu, jehož původce se vyskytuje celosvětově, se v ČR očkuje v rámci pravidelného očkování. Přeočkování se provádí po 10 - 15 letech, u osob nad 60 let věku po 10 letech.

Proti žloutence typu A lze očkovat samostatně dvěma dávkami s minimálním odstupem 6 měsíců (jednou dávkou před odjezdem), ochrana je dlouhodobá. Očkovat je možné také kombinovanou vakcínou proti typům A a B třemi dávkami (2 před odjezdem), ochrana je dlouhodobá doživotní.

Žloutenku typu B lze očkovat samostatně třemi dávkami nebo kombinovanou vakcínou proti typům A a B třemi dávkami. Po třech dávkách je ochrana dlouholetá, pravděpodobně doživotní. Před odjezdem do zahraničí jsou nutné 2 dávky.
TU

napis do Avenieru, ze to maju zle ;-)

inak na zltacku A+B mam 4 davky, kedze som mal zrychlene trojite davkovanie pred mojou cestou do Indie, nasledne som si bol pre 4. davku par mesiacov po navrate, myslim ze po polroku
jackb
Redeemer
Redeemer

no pockaj, preco by som ja ako laik mal rozporovat Lancet? ine je to, ked akademici davaju rozhovory pre rozne webove noviny a rozporuju tam vedecke studie.

a opat sme spat? ak kesol pocet umrti je zaroven aj minimalny pocet hospitalizacii? lebo len ten vrati zdravotnu starostlivost do normalu.

dakujem, tak sa mozem sudit (jk) so slovenskym odvodakom a s MASTA (Medical Advisory Service for Travellers Abroad), ktori mi povedali, ze ked som mal tri davky proti zltacke A+B v rannej puberte, tak mam pokoj na cely zivot. v MASTA mi povedeli, ze mi staci tri davky proti besnote na celozivotnu imunitu. A to sa pri jaskyniarstve, kedy tie netopiere prenasaju vselico, fakt oplati...
https://www.masta-travel-health.com/Fac ... atitis%20B
Hepatitis B
Protection duration: Lifelong for most travellers following a primary course
How is it given: Usually given as 3 injections at varying intervals depending on date of travel. 4th dose sometimes recommended.
beardie
Redeemer
Redeemer

Tu sekciu "for most" si preskočil schválne alebo chceš aby som ti odpísal?

Nejde o rozporovanie, práve naopak, ty ho používaš ako argument, ale ignoruješ komplexnosť problému

Inak, už vieš preco sa covid bali a prečo to nie je premorenim spoločnosti?
jackb
Redeemer
Redeemer

uz som ta prosil o jeden meter. dakujem. takze kedy ides pisat MASTA, ze klamu?

prave naopak, ty si precitas jednu vec a tu mas za dogmu a cokolvek ine, z odbornej tlace, alebo od ludi z praxe povazujes za lzi a konspiracie.

na poslednu otazku si uz odpoved dostal. ak by sa potvrdilo, ze na Slovensku boli ludia nedobrovolne nakazeni virusom, lebo si niekto zmyslel, ze im to pomoze, tak chcem vidiet toho tvora, ktory to dovolil a dopustil pred sudom.
beardie
Redeemer
Redeemer

nie, MASTA hovori to iste, co ja a opak toho, co ty :D

ale podme rad radom, s citaciami
1.tvrdis, ze po podani vakciny na covid sa clovek nemoze znova nakazit
jackb napísal: 01 máj 2021, 21:38po 200 dnoch sa clovek opat moze nakazit. pri vakcine je to inak.
2. nato som ti odpisal, ze to musis podlozit
beardie napísal: 01 máj 2021, 21:49tak toto budes musiet podlozit :)
vakcina proti covidu nikdy nesluzila proti znovu-nakazeniu, ale predovsetkym pre zmiernenie priebehu
3. tvrdis, ze nemam pravdu a ze napriklad pri zltacke A/B stacia 3 davky na cely zivot
jackb napísal: 01 máj 2021, 22:10s tym zoznam vakcin nemas pravdu hned v dvoch pripadoch. protu zltacke A/B mas tri davky a potom pokoj na cely zivot.
4. ja to rozporujem a podkladam avenierom, ktory pise, ze ochrana je dlhodoba, teoreticky dozivotna
beardie napísal: 01 máj 2021, 22:47napis do Avenieru, ze to maju zle ;-)
5. ty odpovedas, ze MASTA hovori, ze je "lifelong for most", z coho vyplyva, ze pre niektorych byt nemusi
jackb napísal: 01 máj 2021, 23:04Protection duration: Lifelong for most travellers
6. ja ta upozornim, ze nie pre vsetkych
beardie napísal: 02 máj 2021, 10:42Tu sekciu "for most" si preskočil schválne alebo chceš aby som ti odpísal?
7. a ty sa ocapujes, ze pisem, ze MASTA klame? nie, ja som to nikdy netvrdil, oni podporuju to, co ja tvrdim

citaj s porozumenim...
jackb napísal: 02 máj 2021, 11:24prave naopak, ty si precitas jednu vec a tu mas za dogmu a cokolvek ine, z odbornej tlace, alebo od ludi z praxe povazujes za lzi a konspiracie.
nie, ja vidim problem komplexne, ty sa pozries len na 1 vec a zbytok totalne ignorujes
znova ti opakujem, ze mnozstvo protilatok v krvi bude klesat, ide len o rychlost poklesu
to ale neznamena, ze sa telo nebude vediet branit, lebo podporu imunity prevezmu T- a B-lymfocyty
jackb napísal: 02 máj 2021, 11:24na poslednu otazku si uz odpoved dostal. ak by sa potvrdilo, ze na Slovensku boli ludia nedobrovolne nakazeni virusom, lebo si niekto zmyslel, ze im to pomoze, tak chcem vidiet toho tvora, ktory to dovolil a dopustil pred sudom.
zas a opat, spytam sa ta na A, ty odpovedas na XYZ

takze sa spytam znova, prebehla slovenskou populaciou vlna virusu a preto je teraz strmy pad poctu pozitivnych, chorych a mrtvych? ano alebo nie?
je slovenska populacia premorena? ano alebo nie?

opat opakujem: je mi jedno, ci dobrovolne alebo nedobrovolne, pytam sa ci ano alebo nie
jackb
Redeemer
Redeemer

je to OT, ale mam sa podla teba sudit s MASTA preto, ze som nedostal booster shot a bol som tak teoreticky ohrozeny? a mam podat TO aj na svojho slovenskeho lekara, ktory mi podal ten trojdavkovy kurz 15 rokov pred tym, ako som bol na MASTA po dalsie ockovania pred cestovanim a ubezpecil ma, ze uz strach pred zltackami A/B mat nemusim?
hlavne slovickarenie, ked si odchylku uznas ako presny odhad a na umrtia na COVID sa pozeras celosvetovo a tak ti to vsetko vychadza optimisticky. naozaj by som chcel vidiet statistiky ludi, ktori mali cas dostat tri davky v pohodlnych rozostupoch a aj tak museli dostat stvrtu. aby to bolo fer.

ale nieee. to ja dam clanok, ktory ty ignorujes, ale aby si ma mohol nazyvat klamarom a konspiratorom. ked sa odvolam na clankok, musim ho dat opat, nemoze byt ani len link na post, lebo "je to link bez popisu a nema zmysel". jednoducho sa ti nepaci, ze vedecky konsenzus je proti premoreniu a hovori o postocovide, tak sa branis. ak by sa vedci z celeho sveta zhodli na tom, ze premorenie je funkcne a bezpecne opatrenie, tak super. lenze zatial mame len zvolania jednotlivcov pre bezne media a nie publikacie v peer-reviewed periodikach.

a to plati aj pri "zazracnych liecbach" mastickou proti svrabu ci samopredpisanymi davkami vitaminov. niekto je v mediach a povie nieco a je to svate. medzitym vedecka komunita nic.

T a B-lymfocyty pokojne vysvetluj aj ludom z Lancetu. preco im vyslo, ze v priemere po 200 dnoch je uz mozne sa opat virusom nakazit? a preco aj po prekonani virusu vobec dochadza ku reinfekcii?

vlna virusu Slovenskom prebehla. pre sirenie virusu uz nie su tak optimalne podmienky ako v zime (ako to rad opakujes "obmedzeniami presunuli druhu vlnu na obdobie kedy sa virus siri najlepsie".
pevne dufam, ze slovenska populacia nie je premorena. ak by bola, je to uplne jedno, najneskor na zaciatku novembra (200 dni) je tu dalsia vlna. za podmienky, ze nebude zaockovanych dost ludi.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

beardie - " specialne pre blastbita: nie, covid nie je mor, ani tyfus ci cholera a proti tymto chorobam sa nema nasadit premorenie "
Raz napíses ze premorenie covidu má zmysel, teraz napíšeš že nemá to zmysel. Jackb ti už písal nedávno, ze SR je premorené a to som písal aj ja, ale nepomohlo nám to, len situáciu zhoršilo plné nemocnice,ekonomika išla dole. Su iné riešenia ako riadené/neriadené premorenie.
Premoriť napr Cinu riadene na základe izolovania tých tvojich rizikových skupín- taká nie je, kazdá skupina je riziková, ale to zistíš az vtedy ak skončíš v nemocnici na plucnej ventilácii.
Každé ochorenie ktoré prejde do epidemie - väčšia lokálna oblasť, alebo pandemie - prakticky skoro celý svet je branný ako mor.
Ruská chripka,Spanielska chripka,Londynsky mor,Cierna smrť atd, tak aj covid je mor, pretože može u hocikoho sposobit plucnu pneumoniu s devastačnými učinkami na plúca aj srdce.Pomenovanie "mor" nie je len o tom, či má niekto na koži nejaké flaky, pluzgiere ako tomu bolo pri Ciernej smrti v 14 storočí, ale aj napadnutie vnútorných orgánov ochorením ktoré maju stovky milionov ludí v určitom období.
Nejdem sa uz nejako casto zapájat do tejto diskusie, mam na to takýto nazor aj na základe odbornikov co sa k tomu vyjadruju aj od zdravotnikov - lekarov, farmaceutov v rodine.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 02 máj 2021, 13:09je to OT, ale mam sa podla teba sudit s MASTA preto, ze som nedostal booster shot a bol som tak teoreticky ohrozeny?
o com tocis?
je mi uprimne uplne jedno co spravis :)

mas napisat, ze ano, je to tak, ze niektore ockovania nie su dozivotne, i ked sa to predpoklada, koniec, nic ine od teba nepotrebujem
prestan sa v tych splaskoch magat, napis, ze tato tvoja citacia bola napisana omylom a vybavene
jackb napísal: 01 máj 2021, 21:38po 200 dnoch sa clovek opat moze nakazit. pri vakcine je to inak.
to ja dam clanok, ktory ty ignorujes, ale aby si ma mohol nazyvat klamarom a konspiratorom.
lebo som ti uz viackrat dokazal, ze klames, tak chcem vylepsit tvoj spolocensky obraz na tomto fore, skor by si mi mal podakovat
ak by sa vedci z celeho sveta zhodli na tom, ze premorenie je funkcne a bezpecne opatrenie, tak super. lenze zatial mame len zvolania jednotlivcov pre bezne media a nie publikacie v peer-reviewed periodikach.
este si zabudol, ze mame vysledky, ktore preukazatelne ukazuju prinosy premorenia
len pre porovnanie, vo Svedsku maju uz 10 tyzdnov deficit mrtvych
image_2021-05-02_160557.png
image_2021-05-02_160656.png
T a B-lymfocyty pokojne vysvetluj aj ludom z Lancetu. preco im vyslo, ze v priemere po 200 dnoch je uz mozne sa opat virusom nakazit? a preco aj po prekonani virusu vobec dochadza ku reinfekcii?
boze moj, fakt? naozaj?
VED JA OD ZACIATKU HOVORIM, ZE LUDIA SA BUDU NAKAZIEVAT AJ NADALEJ, len to bude mat zanedbatelny vplyv na ich zivoty, lebo ich tela uz budu mat dostatok ci uz protilatok alebo bunkovej imunity, ci uz ockovanim alebo premorenim
ty aj niekedy rozmyslas nad tym, cim argumentujes?
ak bude virus rovnaky alebo zmutuje do niecoho velmi podobneho, tak sa nikomu nic nestane (az na vzacne vynimky)
vlna virusu Slovenskom prebehla. pre sirenie virusu uz nie su tak optimalne podmienky ako v zime (ako to rad opakujes "obmedzeniami presunuli druhu vlnu na obdobie kedy sa virus siri najlepsie".
zimne obdobie zhorsuje priebeh kvoli nedostatocnej imunite, ale nie je jedinym strojcom nestastia...
pevne dufam, ze slovenska populacia nie je premorena. ak by bola, je to uplne jedno, najneskor na zaciatku novembra (200 dni) je tu dalsia vlna. za podmienky, ze nebude zaockovanych dost ludi.
takze premorenim sa v telach protilatky nevytvoria? vytvoria sa len vdaka ockovaniu? tak tomu mam rozumiet? po 200 dnoch sa imunita odoberie na vylet a zase budu vsetci ohrozeni umierat? v com je covid taky specificky, ze je rozdielny od vsetkych beznych chorob?
Blastbit napísal: 02 máj 2021, 13:56Raz napíses ze premorenie covidu má zmysel, teraz napíšeš že nemá to zmysel.
schvalne specialne pre teba napisem, ze choroby su neporovnatelne, pri niektorych to vyhodne je, pri inych nie, a ty teraz zadries, ze raz pisem, ze to s covidom zmysel ma a raz ze to s covidom zmysel nema?

posledny pokus:
- riadene premorenie covidom => ano
- neriadene premorenie covidom => nie
- premorenie inymi chorobami, ktore ohrozuju obyvatelstvo horsie => nie

jednoduchsie sa to uz naozaj neda napisat, bud to teraz pochopis, alebo nie :smt006
SR je premorené a to som písal aj ja, ale nepomohlo nám to, len situáciu zhoršilo plné nemocnice,ekonomika išla dole.
ak by bolo obyvatelstvo premorene, tak sa virus siri pomalsie a neboli by tie nemocnice take plne...
kazdá skupina je riziková
skusim obrazkom, naozaj su vsetky vekove skupiny rovnako cervene? alebo tam vidis isty vzorec?
image_2021-05-02_162437.png
aj covid je mor, pretože može u hocikoho sposobit plucnu pneumoniu s devastačnými učinkami na plúca aj srdce.
nie :smt080
Nejdem sa uz nejako casto zapájat do tejto diskusie, mam na to takýto nazor aj na základe odbornikov co sa k tomu vyjadruju aj od zdravotnikov - lekarov, farmaceutov v rodine.
skoda, dufal som, ze budeme diskutovat aj nadalej
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Niekto tu spomínal ze zijes v CR a jackb zije zrejme stále v UK, takze najdite si neutrálnu pôdu napríklad Nemecko - Frankfurt alebo Kolín, tak cca v strede cesty, nech to máte približne rovnako obaja :D Zoberte si grafy a iné dáta ak treba, pozvite si vedcov, urobte video ako dokaz a argumentujte svoje stanoviská pri premorení obyvatelstva, imunita, tvorba lymfocytov, Masta a pod :D Lepšie ako dalsích 60 strán osočovania a tahanie sa za slovíčka a prekrucania :D
beardie
Redeemer
Redeemer

nieco k veci?
napriklad vyjadrenie k tej tabulke?
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

NHISPVM napísal: 30 apr 2021, 20:20 No asi tak... Absolútne trápne opäť, ale tak čo... Prihlásil som sa aj ja :D A keď môžu byť iní (mladší a zdravší) očkovaní pfizerom, tak som si povedal, že budem aj ja :D Ak mi pridelia inú vakcínu, tak termín zruším a registrujem sa znovu... :sly: Už dosť som doplácal na druhých. A budem to opakovať kým mi ten ich systém nepridelí vakcínu, ktorou som ochotný sa zaočkovať
Toto by sa asi hodilo skôr do témy o očkovaní, ale nie je náhodou súčasné nastavenie systému také, že osobám vo veku 18-59 rokov sa prideľuje vždy iba vakcína AstraZeneca? S výnimkou tých, ktorých poisťovňa zaradila na zoznam rizikových/chronicky chorých, a týmto ľudom by potom mal systém prideliť Pfizer alebo Modernu (ako v prípade 60+). Lebo ak áno, tak potom tento postup nepomôže, dokým sa nezmení veková hranica na Pfizer a Modernu (alebo sa neumožní priamy výber vakcíny pri registrácii).
Napísať odpoveď