Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Na premorenie netreba mat ziaden plan, na slovensku sme sa dokazali premorit aj bez planu na premorenie.
Autoeditácia príspevku po 3 min 38 sek:
Moze to skoncit aj tak ze sediet pojdu ti, ktori obmedzovali zakladne prava a slobody bez toho aby tie obmedzenia preukazatelne (tj. na zaklade tvrdych dat, nie podla nazoru jozka z hornej malikovej) mali nejaky efekt.
Autoeditácia príspevku po 3 min 38 sek:
Moze to skoncit aj tak ze sediet pojdu ti, ktori obmedzovali zakladne prava a slobody bez toho aby tie obmedzenia preukazatelne (tj. na zaklade tvrdych dat, nie podla nazoru jozka z hornej malikovej) mali nejaky efekt.
zatial to vidim tak, ze IFR je 0,3-0,4 % s posunutim k najstarsim rocnikomjackb napísal: 24 máj 2021, 11:36 Dobre, takze sice mozes vidiet, ze pravdu nemas, ale z neznameho dovodu nepriznas, ze skutocnost je ina ako si obhajoval.
som si isty, ze sa to nezmeni
znicenie buducnosti celej jednej generacie deti kvoli medialnej hysterii je dost zname, protiustavne nariadenia taktiez
postcovid je limitovany na desatiny az jednotky percent a aj to len kratkodobo, 50 % ludi nezomrie, trombozy nema prehnane vysoky pocet ludi, aj to je zname
nie nie, ten mytus premorenia. 15 mesiacov experimentu a vysledok je tretia vlna. prepracovani zdravotnici nemaju ziadne volno. mission failed. lebo pretazenie nemocnic je ten problem cely cas. nie Festival Smrti. kym sa musia zdravotnici starat o covidovych pacientov, nemozu sa starat o tych, ktori chori su no nemaju covid. jednoduche.
protiustavne? Ustava negarantuje pravo na ochranu zdravia?
tak aj to, ze vobec postcovid uznavas je velky pokrok. len trosku realnejsie tie percenta. napriklad podla toho co riesia lekari na urgentnom prijme, ale aj obvodaci. na tie trombozy ides velmi skoro.
protiustavne? Ustava negarantuje pravo na ochranu zdravia?
tak aj to, ze vobec postcovid uznavas je velky pokrok. len trosku realnejsie tie percenta. napriklad podla toho co riesia lekari na urgentnom prijme, ale aj obvodaci. na tie trombozy ides velmi skoro.
takmer v kazdej europskej krajine vyhodnotili ich ustavne sudy, ze nariadenie uzavretia malych prevadzok a obchodov bolo protiustavne, vyberam Rakusko alebo CR pre zaciatok, slovensky US to myslim este neriesil, alebo to nejak zaobalil, ze je to asi OK, ale nijak nepresvedcivo, nechce sa mi to hladat
ustava garantuje mnohe veci, napriklad aj volnost zhromazdovania, ktora bola docasne pozastavena nudzovym stavom, ktory trval pol roka
chranit zdravie si mozes, ked budes sediet doma, co ty dodrzujes, takze nemozes mat jediny problem
postcovid som nikdy nespochybnoval, spochybnoval som len mieru rizika
rovnako ako ti alarmisticki novinari, ktori argumentuju masivnym narastom na Seychellach, pricom sice pozitivnych maju viac, ale dopad na ludi takmer nulovy, kedze im sice narastol pocet pozitivne testovanych z celkovych historickkych 5800 na celkovych 9800, ale spravilo to otrasnych 7 (slovom SEDEM) umrti (z 28 na 35), kedze krajina je zaockovana
kedze mi budes urcite chciet odpisat, mozes znova najst tu tvoju odpoved na otazku "preco si virus povedal, ze sa uz dalej sirit nebude, zbalil kufre a odchadza"? viem, ze si na to odpovedal, ale nejak to neviem najst, vopred diky
ustava garantuje mnohe veci, napriklad aj volnost zhromazdovania, ktora bola docasne pozastavena nudzovym stavom, ktory trval pol roka
chranit zdravie si mozes, ked budes sediet doma, co ty dodrzujes, takze nemozes mat jediny problem
na toto snad len - heh15 mesiacov experimentu a vysledok je tretia vlna
rovnako ako ti alarmisticki novinari, ktori argumentuju masivnym narastom na Seychellach, pricom sice pozitivnych maju viac, ale dopad na ludi takmer nulovy, kedze im sice narastol pocet pozitivne testovanych z celkovych historickkych 5800 na celkovych 9800, ale spravilo to otrasnych 7 (slovom SEDEM) umrti (z 28 na 35), kedze krajina je zaockovana
kedze mi budes urcite chciet odpisat, mozes znova najst tu tvoju odpoved na otazku "preco si virus povedal, ze sa uz dalej sirit nebude, zbalil kufre a odchadza"? viem, ze si na to odpovedal, ale nejak to neviem najst, vopred diky
preto bola optimalna situacia, ked podniky otvorene byt mohli, ale prakticky nikto tam nemohol ist. skoda, ze to trvalo tak kratko.beardie napísal: 24 máj 2021, 14:21 takmer v kazdej europskej krajine vyhodnotili ich ustavne sudy, ze nariadenie uzavretia malych prevadzok a obchodov bolo protiustavne, vyberam Rakusko alebo CR pre zaciatok, slovensky US to myslim este neriesil, alebo to nejak zaobalil, ze je to asi OK, ale nijak nepresvedcivo, nechce sa mi to hladat
zase nie. ustava od statu pozaduje, aby robil vsetko na chranu mojho zdravia. takze ak prestavitel statu dostane napad, ze ma nakazi virusom bez mojho suhlasu, tak ten clovek patri pred sud a do basy.ustava garantuje mnohe veci, napriklad aj volnost zhromazdovania, ktora bola docasne pozastavena nudzovym stavom, ktory trval pol roka
takze toto za spochybnovanie nepovazujes. dobre.beardie napísal: 03 apr 2021, 21:45 kolko jednotiek ludi zomrelo na postcovid? pytam sa doslova na jednotky, lebo tych pripadov bolo tak malo, ze by ich snad mohli aj vypisat ti tvoji doktori, ktori reportuju o postcovide
mozes sa teraz vyjadrit ku svojmu oblubenemu Svedsku? ako tam liecia novu vlnu nakazenych? zdravotnici vo full PPE hraju karty, lebo im tam nikto nechodi? co je za problem u vyse roka pochopit, ze nie je problem umrtnost, ale zatazenie nemocnic a tym aj zdravia ludi, ktori covid nemaju a mozno ani nebudu?na toto snad len - heh
ako vidis na cislach zo sveta, virus to dal na Fica a povedal "Neboj sa, pan prezident ja nikam neodchadzam". Jediny kto odchadza su zdravotnici do dochodku alebo do ineho odboru, lebo uz maju toho plne zuby. Metodou, ktora im doda este viac pacientov, tak si este viac kopneme do zdravotneho systemukedze mi budes urcite chciet odpisat, mozes znova najst tu tvoju odpoved na otazku "preco si virus povedal, ze sa uz dalej sirit nebude, zbalil kufre a odchadza"? viem, ze si na to odpovedal, ale nejak to neviem najst, vopred diky
hlupo som sa domnieval, ze uz mame vsetko vysporiadane, asi nie
skus si tu moju vetu, ktoru si citoval, precitat znova bez krvavych oci
priemerny vek pacientov na JISke vo Svedsku: 61,1 roka
medianovy vek pacientov na JISke vo Svedsku: 63 rokov
pocet ludi s rizikovymi faktormi na JISke: 81,7 %
dalsie a dalsie potvrdenia, ze ludia pod isty vek a bez komorbodit su pre ochorenie covidom nepodstatni, dakujem ti, ze si ma naviedol k dalsiemu potvrdeniu mojho narativu, nie, ze by dokazov nebolo uz dost
ja si to teda najdem sam, stacilo napisat, ze sa ti nechce, kecy mimo si si mohol odpustit
kazdopadne, bud si zacinas uvedomovat, ze (1) virus zostane prirodzene pritomny po celom svete alebo (2) nechapes, co som myslel odchadzanim, pre ilustraciu tento graf:
hej, pre majitelov to bolo urcite optimalne...jackb napísal: 24 máj 2021, 16:13 preto bola optimalna situacia, ked podniky otvorene byt mohli, ale prakticky nikto tam nemohol ist. skoda, ze to trvalo tak kratko.
mas vacsiu sancu umriet na chripku ako na covid, to plati viacmenej pre vsetkych pod 55 alebo taky nejaky vekzase nie. ustava od statu pozaduje, aby robil vsetko na chranu mojho zdravia. takze ak prestavitel statu dostane napad, ze ma nakazi virusom bez mojho suhlasu, tak ten clovek patri pred sud a do basy.
hej, ma tak zanedbatelny dopad, ze nie je dolezite riesit to ako nejaku tazku pandemiu, treba tomu pripisovat len realny dopad, ktory je nizky a zaroven kratkodobytakze toto za spochybnovanie nepovazujes. dobre.
svedske JISky su fpoho po 2. vlne, resp 2,5. vlne, nedosiahli v nej ani len vysku prvej obsadenost: ~75 %mozes sa teraz vyjadrit ku svojmu oblubenemu Svedsku? ako tam liecia novu vlnu nakazenych? zdravotnici vo full PPE hraju karty, lebo im tam nikto nechodi? co je za problem u vyse roka pochopit, ze nie je problem umrtnost, ale zatazenie nemocnic a tym aj zdravia ludi, ktori covid nemaju a mozno ani nebudu?
dalsie a dalsie potvrdenia, ze ludia pod isty vek a bez komorbodit su pre ochorenie covidom nepodstatni, dakujem ti, ze si ma naviedol k dalsiemu potvrdeniu mojho narativu, nie, ze by dokazov nebolo uz dost
dakujem, ze si spravil presne to, co som nechcelako vidis na cislach zo sveta, virus to dal na Fica a povedal "Neboj sa, pan prezident ja nikam neodchadzam". Jediny kto odchadza su zdravotnici do dochodku alebo do ineho odboru, lebo uz maju toho plne zuby. Metodou, ktora im doda este viac pacientov, tak si este viac kopneme do zdravotneho systemu
ja si to teda najdem sam, stacilo napisat, ze sa ti nechce, kecy mimo si si mohol odpustit
kazdopadne, bud si zacinas uvedomovat, ze (1) virus zostane prirodzene pritomny po celom svete alebo (2) nechapes, co som myslel odchadzanim, pre ilustraciu tento graf:
Daco specialne je na tom grafe?
specialne ani nie, len to klesa bez ohladu na akekolvek existujuce ci neexistujuce nariadenia, obmedzenia, rozvolnenia, atd
povodne som chcel len od jackba zopakovat ten dovod, preco sa virus dalej nesiri, lebo viem, ze to niekde pisal, ale som lenivy pohladat si to sam
povodne som chcel len od jackba zopakovat ten dovod, preco sa virus dalej nesiri, lebo viem, ze to niekde pisal, ale som lenivy pohladat si to sam
maju ustavne pravo mat otvorene? maju. "nema problema"
co ak by sa Slovaci spravali ako Svedi a keby hlavy hygienik povedal, ze sa neodporuca chodit to prevadzok ked je tam viac ako X ludi a ludia by to urobili v co by to bolo ine?
preto sa moze politik rozhodnut nakazit ma virusom bez mojho suhlasu? okrem toho, kde beries tu bohorovnu istotu, ze kazdy pod 55 ma tak dobru imunitu, ze bude tyzden v posteli pozerat Netflix a bude fit? nemusi mat hned rakovinu.mas vacsiu sancu umriet na chripku ako na covid, to plati viacmenej pre vsetkych pod 55 alebo taky nejaky vek
ja v tej vete citam, ze neveris lekarom, ktori o postcovide reportuju.hej, ma tak zanedbatelny dopad, ze nie je dolezite riesit to ako nejaku tazku pandemiu, treba tomu pripisovat len realny dopad, ktory je nizky a zaroven kratkodoby
su. len ak by to premorenie bolo tak super ako sa prezentuje, mali by pocas 2.5 ci 3. vlny obsadenost 10%. takze stale je to neeticke, nehumanne a uplne zbytocne vystavovanie ludi virusu.svedske JISky su fpoho po 2. vlne, resp 2,5. vlne, nedosiahli v nej ani len vysku prvej
obsadenost: ~75 %
preco sa inteligentny a vzdelany clovek sprava ako konspirator s maximalne zakladnej skoly bez kritickeho myslenia? mam aj teba poziadat, aby si siel na najblizsiu covidovu JISku a rucal tam na pacientov pod 55, ze su simulati, lebo pod tabulky nemozu na takom oddeleni skoncit?
ked tu virus ostane, tak by sme mali robit vsetko preto, aby sme sa pred nim chranili, lebo uz je vakcinacia. to ale to ty neches pre ludi pod isty vek, because of reasons. nechces kranteny a testy po navrate...dakujem, ze si spravil presne to, co som nechcel
ja mam pocit, ze ak by si zil v UK niekedy v roku 1942, tak postrhas vsetky tmave zavesy a rozžneš tej najvacsi luster, lebo na tie bombardery "si treba zvyknut, tie tu budu uz stale". a este krutit hlavou preco maju ludia bunkre a zasoby, a pre ktoreho certa sa hlasia ku protileteckym pozorvatelom.
ked tu teda virus ostava (aj ked teda neviem, ako to myslis s jeho odchadzanim), tak preco sa nim musia dat ludia nakazit, ked to priekazne dobrotu nerobi vobec?
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Toto sa nazýva aj uplatnením teórie spontánneho poriadku.ropman napísal: 24 máj 2021, 12:41Na premorenie netreba mat ziaden plan, na slovensku sme sa dokazali premorit aj bez planu na premorenie.
Ľudia sa sami rozvolnili a tajné večierky a párty a tajne otvorené krčmy a reštaurácie fungovali.
A to nie že pár pomatencov alebo pár rebelov. Stačí(lo) otvoriť oči pri prechádzke po vonku. Respirátor vonku bola a je rarita už viac než rok. Navzdory ofiko opatreniam.
Čo robiť v situácii, kedy opatrenia sú ignorované ?
1) zmeniť opatrenia
2) vymeniť ľudí z neposlušných na poslušnejších.
Zase kladiem otázku. Čo s tou hordou neposlušných ? Vodné dela ? Zmastiť pelendrekmi ? Všade na každom rohu fízla postaviť ? Nie sú to ojedinelí jednotlivci.
Respirátor na hube fízla bola a je tiež rarita.
https://www.denik.cz/z_domova/cesi-resp ... 10512.html
Stačí sa dívať okolo seba, na realitu. Toto je ten spontánny poriadok.
Díkes za nahrávku. Ja kladiem opačnú otázku - prečo je mi bránené nakaziť sa, ak to práveže ja sám chcem ?jackb napísal: 24 máj 2021, 18:53preto sa moze politik rozhodnut nakazit ma virusom bez mojho suhlasu?
Snažíš sa bojovať proti niečomu, proti čomu sa bojovať nedá.
Jediné relevantné opatrenie je iba oddialenie času premorenia sa do času vakcinácie.
Vakcinácia je jediný možný prostriedok boja.
Aj vakcinovaní sa jedného dňa premoria. Je to nutné. Napíš potom, keď dostaneš pozitívny PCR výsledok po vakcinácii. Ak sa stihneš uchrániť dovtedy. Ja ti to prajem. Pevnú výdrž, aby si stretal čo najmenej sabotérov.
sedeli by pri stole styria, zanedbatelny rozdielco ak by sa Slovaci spravali ako Svedi a keby hlavy hygienik povedal, ze sa neodporuca chodit to prevadzok ked je tam viac ako X ludi a ludia by to urobili v co by to bolo ine?
politik sa rozhodne nakazievat ta stovkami virusov kazdy jeden den bez ohladu na jeho politicku prislusnost, religioznu indoktrinaciu, ci mentalny stav, snad vies preco, teda dufam, asi...preto sa moze politik rozhodnut nakazit ma virusom bez mojho suhlasu? okrem toho, kde beries tu bohorovnu istotu, ze kazdy pod 55 ma tak dobru imunitu, ze bude tyzden v posteli pozerat Netflix a bude fit? nemusi mat hned rakovinu.
citas zle, hovoria o nejakych jednotkach pripadov, ktore su v globale irelevantneja v tej vete citam, ze neveris lekarom, ktori o postcovide reportuju.
nie, ale nebudem ti opakovat tych X stran, kde som ti to vysvetlovalsu. len ak by to premorenie bolo tak super ako sa prezentuje, mali by pocas 2.5 ci 3. vlny obsadenost 10%.
specialne pre ostatnych - Svedsko bolo v januari premorene na 30-40 % alebo kolko, ostatni si zbytok domyslia
preco sa inteligentny vzdelany clovek sprava ako vymleta mediami ovplyvnena hysterka z modreho konika? asi tolkopreco sa inteligentny a vzdelany clovek sprava ako konspirator s maximalne zakladnej skoly bez kritickeho myslenia?
ak patria do ohrozenej skupiny, tak su tam urcite spravne a pravommam aj teba poziadat, aby si siel na najblizsiu covidovu JISku a rucal tam na pacientov pod 55, ze su simulati, lebo pod tabulky nemozu na takom oddeleni skoncit?
mozem ta poziadat ja, aby si sa spamatal?
skor nie ako ano, ten prinos nie je az taky vyznamny a pre ludi pod isty vek, ak nie su v ohrozenej skupine, je to viacmenej zbytocneked tu virus ostane, tak by sme mali robit vsetko preto, aby sme sa pred nim chranili, lebo uz je vakcinacia. to ale to ty neches pre ludi pod isty vek, because of reasons. nechces kranteny a testy po navrate...
ja som sa dal fiknut len z 1 dovodu, kvoli moznosti cestovat a nebyt obcanom druhej kategorie
robi, premorenimked tu teda virus ostava (aj ked teda neviem, ako to myslis s jeho odchadzanim), tak preco sa nim musia dat ludia nakazit, ked to priekazne dobrotu nerobi vobec?
mam zase pridat ten graf Svedska a UK?
Autoeditácia príspevku po 15 hod 50 min 39 sek:
rozhovor s Kollarom, s niektorymi vyjadreniami nemozem suhlasit
Spoiler
Kollár: V nemocniciach môžu byť na jeseň stovky ľudí s covidom, ale to nie je zlá správa
Ešte stále ide o pandémiu, hovorí.
17. máj 2021 o 14:36 DANIELA HAJČÁKOVÁ
(Zdroj: SME - JOZEF JAKUBČO)
Písmo:A-|A+86 1140
[ Začnite deň s prehľadom najdôležitejších správ. Ranný brífing SME obsahuje všetky potrebné informácie. Aktivujte si odber jedným klikom. ]
V nemocniciach nenastane stav, že by v nich neležal nikto s covidom. Takýchto pacientov však už nebudú tisíce a nemocniciam tak budú stačiť bežné lôžka na infektológiách, hovorí o ďalšom vývoji pandémie matematik RICHARD KOLLÁR.
Tretia vlna ochorenia príde na jeseň, bude však výrazne slabšia ako tá vlaňajšia. Je však možné, že vďaka očkovaniu chrípka zapríčiní v Európe na jeseň viac úmrtí ako covid, odhaduje matematik.
Očakávať sa to dá vtedy, keď niekde vo svete nevznikne taký variant koronavírusu, ktorý by prelomil očkovanie.
Minulé leto aj niekoľko dní za sebou nepribudol v štatistikách žiadny nový infikovaný. Bude to takto vyzerať aj nadchádzajúce leto?
Je podľa mňa veľmi reálne, že aspoň na nejaké obdobie dosiahneme nulu v počte nových prípadov. Samozrejme, ak sa situácia náhle nezmení a nezačne sa u nás presadzovať nová, infekčnejšia mutácia vírusu.
Veľmi dobrá situácia, špeciálne počas júna a júla, sa dá očakávať nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách, situácia je priaznivá v celej Európe. Ťažko by ste teraz našli krajinu, kde sa situácia zhoršuje. Najbližšia krajina, ktorá zaznamenáva rast, bola donedávna India, ale aj tam sa už rast spomaľuje.
Ako veľmi je pravdepodobné, že do jesene vznikne nová vysoko infekčná mutácia vírusu?
Je to ako štatistická hra. Ako keby si celý svet každý deň žreboval nové čísla a je možné, že si niekto vyžrebuje aj to zlé. Dajme tomu, že nula by na rulete predstavovala vyvinutie nového variantu, ktorý prelomí imunitu zaočkovaných.
Riziko nie je veľmi veľké, ale je väčšie ako to, že by na nás padla čínska družica. Takáto mutácia však s veľkou pravdepodobnosťou nevznikne v Európe. Mutácie vznikajú tam, kde sa vírus šíri najviac.
Preto musíme podporovať očkovanie aj v krajinách tretieho sveta, lebo je jedno, či by nový variant vznikol v Zanzibare, alebo v Indonézii. Dostane sa časom aj k nám.
Ak by vznikla mutácia, ktorá by prelomila imunitu zaočkovaných a tiež tých, ktorí covid prekonali, začali by sme odznova.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Covid automat: Od oranžovej po bordovú, aké opatrenie platia v okresoch
Čítajte
Môže byť pre nás problematická indická mutácia? Uplynulú stredu potvrdili na Slovensku prvý prípad.
O tejto mutácii nemáme veľa informácií, lebo vo väčšej miere sa vyskytla len v niektorých krajinách. Vieme o nej, že by sa mala šíriť o 60 až 70 percent rýchlejšie ako britský variant, a teda 2,5-krát rýchlejšie ako pôvodný čínsky. To je pomerne veľa.
Čo je však dôležité a pre nás zároveň dobrá správa - nepreukázalo sa, že by indický variant dokázal infikovať ľudí, ktorí už prekonali britský variant vírusu. A ten bol a je u nás dominantný. Nepreukázalo sa ani to, že by prelomil imunitu už zaočkovaných ľudí.
Ste teda pokojný?
Richard Kollár (47)
Aplikovaný matematik na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave,
Pôsobil na vedeckých pozíciách na University of Michigan a University of Minnesota,
Vo svojom výskume sa venuje matematickému modelovaniu biologických, chemických a fyzikálnych procesov a ich matematickej analýze. Podieľal sa na príprave nového študijného programu dátová veda na FMFI UK a na príprave štúdií Inštitútu zdravotníckej politiky,
Pozorne sleduje šírenie sa koronavírusu od vypuknutia pandémie.
Som, ale nie úplne. Na Slovenku máme ešte veľa ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní a ani neprekonali infekciu. Medzi nimi sa indický variant môže šíriť veľmi rýchlo.
Pozorujeme to napríklad vo Veľkej Británii - najmä v niektorých etnických komunitách, ktoré neboli až v takej miere zaočkované. Tieto skupiny ľudí však už majú vďaka očkovaniu slabšie prepojenie cez svoje kontakty na väčšinu populácie.
Aj u nás hrozí, že indický variant môže zasiahnuť nezaočkovanú časť populácie. Zatiaľ to však nevyzerá tak, že by dokázal vytvoriť takú veľkú vlnu šírenia, akú sme videli uplynulú jeseň a zimu.
Nie je vylúčené, že by nám mohol pokaziť časť júna a prišiel by pomerne rýchly nárast počtu infikovaných. Očakávam však, že by po ňom však nasledoval aj pomerne rýchly pokles.
Ide však leto, keď bude mať väčšina ľudí dostatok vitamínu D a vírus nebude mať ideálne klimatické podmienky na šírenie. Aj rýchlejšie šíriaci sa variant vírusu má tak nižšiu šancu na veľkú vlnu v Európe.
Kedy nebude v nemocnici nikto s covidom a nebudú ani obete ochorenia?
Nemyslím si, že v blízkom čase nastane situácia, že by sme v nemocnici nemali nikoho. V nemocniciach vidíme stopu toho, čo sa u nás dialo za posledné dva - tri týždne.
Okrem toho, ľudia môžu byť s covidom hospitalizovaní aj pár mesiacov. Pacienti, ktorí budú v nemocnici v auguste, budú často infikovaní ešte z mája.
V septembri či v októbri by sa mohol počet hospitalizovaných blížiť k nule. V tom čase sa však krivka stretne s jesennou vlnou vírusu a do nemocníc prídu čerstvo hospitalizovaní. Nebudú ich však už tisícky.
Dlhodobo si však musíme zvyknúť na to, že v nemocniciach budú stále nejakí ľudia hospitalizovaní s ochorením covid-19.
Pokiaľ ide o počet úmrtí, v júli a auguste by sme mohli vidieť naozaj nízke počty. V princípe očakávam niečo podobné ako v Dánsku, kde hlásia počas dvoch mesiacov jednu až dve obete denne.
Ešte si spomíname na predošlú jeseň, keď v októbri výrazne stúpli počty nových infikovaných nad dvetisíc denne. Následne začali rásť aj počty hospitalizovaných a obetí. Príde teda na jeseň ďalšia vlna a ako bude vyzerať?
Vlna s najväčšou pravdepodobnosťou príde. Bude však podľa všetkého menšia ako tá, ktorú sme videli uplynulý rok. Samozrejme, záleží na tom, aká mutácia vírusu sa bude šíriť, jej vlastnosti ešte ani nemusíme poznať.
Podiel očkovaných by mal na jeseň na Slovensku presahovať 60 percent. Ja som ešte väčší optimista a podľa mňa sa dostaneme až k 70 percentám.
A Flourish data visualization
Ak sa to podarí, ostane nám nezaočkovaná relatívne malá časť spoločnosti, ktorá cez svoje kontakty už nie je až taká prepojená. Ďalšia vlna už teda nepostihne celú spoločnosť. Myslím, že uvoľňovanie opatrení v takej miere, ako vidíme teraz, je už posledné, lebo ani zhoršenie už nebude také veľké.
Odhadujem, že na jeseň môžu byť v nemocniciach stovky ľudí, a nie je vylúčené, že sa dostaneme aj na úroveň 700 hospitalizovaných, ako je to teraz. Takéto vyššie čísla však budú zároveň znamenať, že ľudia už v nemocniciach neumierajú tak často, ale lekári im dokážu život predĺžiť.
A ako bude vyzerať náš život?
Situácia môže byť horšia oproti terajšku v tom, že teraz nemáme toľko voľne infikovaných ľudí v spoločnosti. Na jeseň ich zrejme bude viac.
Môžeme preto napríklad častejšie zatvárať školy, lebo sa niekde objaví ohnisko. Možno budeme zatvárať aj desiatky, stovky tried, lebo deti nebudú ešte zaočkované.
Najdôležitejšia správa však je, že nemocnice nebudú musieť robiť s veľkou pravdepodobnosťou žiadne špeciálne opatrenia – vyčleňovať špeciálne lôžka pre infikovaných. Budú môcť bežať v normálnom režime a bude pravdepodobne stačiť bežná kapacita infekčných oddelení.
Väčšina obyvateľov si asi bude musieť zvyknúť na niektoré dlhodobejšie obmedzenia najmä na veľkých hromadných akciách. Vo všeobecnosti hygiena bude pre mnohých dôležitejšia ako pred pandémiou.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Veľký prehľad vakcín proti Covid-19: Účinnosť, vedľajšie účinky a dávky
Čítajte
Spomínali ste, že deti ešte nebudú zaočkované. Budú teda infikované najmä deti?
Myslím si, že zasiahnuté budú najmä deti. Počas leta už ale zrejme budeme môcť v Európe aj u nás očkovať deti nad dvanásť rokov a na jeseň aj tie mladšie.
Klinické skúšky už bežia a výsledky by mali byť pomerne skoro. Napriek tomu veľká časť detí zostane nezaočkovaná, budú sa teda môcť infikovať počas ďalšej vlny.
Avšak, aj keby sa deti infikovali, nebudú mať zrejme vážnejší priebeh choroby.
Dosť dlho však ostanú ohrození tí, ktorým zdravotné problémy či ich imunita nedovoľujú očkovanie. Odborníci očakávajú, že sa vírus stane endemickým a nezmizne úplne. Títo ľudia teda zrejme budú žiť s istým rizikom po zvyšok svojho života.
Čo to znamená, keď vravíte, že vírus úplne nezmizne?
V budúcnosti to s ním bude zrejme podobné ako napríklad s osýpkami. Raz za čas sa vyskytne lokálna epidémia tak, ako sa to stalo s osýpkami pred pár rokmi na východe Slovenska.
Niektorí ľudia ochorejú, budú naďalej aj obete ochorenia, ale už to nebudú tisíce ľudí. V budúcnosti sa to priblíži režimu, aký teraz vnímame v prípade chrípky, veľa ľudí sa bude, pravdepodobne, proti najnovším mutáciám každoročne očkovať.
V prípade chrípky však odborníci očakávajú počas najbližšieho roka väčšiu vlnu. Dva roky sme ju nejako zásadne neriešili, mnoho ľudí sa proti nej neočkovalo a ľudia môžu mať vyčerpanú imunitu.
Možné je aj to, že covid už vďaka očkovaniu na jeseň spôsobí v Európe menej úmrtí ako chrípka. Preto by som odporúčal očkovanie aj proti chrípke.
Koronavírus na Slovensku: Aktuálne mapy a grafy nájdete tu >>>
Budú sa ľudia musieť na budúci rok preočkovať ďalšou dávkou proti covidu?
Ak ste si dali pichnúť jednu z vakcín Moderna, AstraZeneca, Pfizer alebo Johnson, poskytujú vám dostatočnú ochranu proti všetkým doteraz známym variantom vírusu.
Veľa sa hovorilo o tom, že na jeseň môže byť potrebné preočkovanie pre nové varianty vírusu. Nevyzerá to však tak, že by to bolo nevyhnutné. Aj ľudia, ktorí dostali vakcínu na konci roka 2020 alebo ešte skôr v klinických skúškach v polovici roka 2020, majú stále dostatočné hladiny protilátok.
Na jeseň neočakávam veľké preočkovávanie ľudí kdekoľvek v Európe, ale je možné, že najohrozenejšie skupiny sa začnú preočkovávať na jar. Ak by hrozila ďalšia výrazná vlna pre novú mutáciu vírusu, neskôr sa možno preočkuje aj takmer celé obyvateľstvo.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Dokedy ešte budeme musieť nosiť respirátory?
Čítajte
Budeme naďalej nosiť rúška?
Asi by sme sa mali pozrieť, ako to fungovalo v Ázii, kde mali skúsenosť aj s vírusom SARS. Veľká časť populácie, najmä ohrození ľudia, nosili rúška v prostriedkoch MHD. Aj u nás zrejme rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy ostanú dlhšie.
Pri bežnom fungovaní – napríklad v reštauráciách či v obchodoch, to však podľa mňa až tak dlho nemusí trvať. Je možné, že keď sa nám ukáže, že jesenná vlna nie je veľká, mohli by sme od rúšok ešte viac upúšťať na jeseň. V exteriéri však už nosenie rúšok neočakávam, možno s výnimkou zastávok MHD alebo hromadných podujatí.
Odporúčali by ste ľuďom ísť na dovolenku do zahraničia?
Ak pôjdu do krajiny, kde je situácia taká ako u nás alebo lepšia, cestovanie do zahraničia nepredstavuje vážne riziko. V takomto stave je aktuálne celá Európa.
Odporúčam ľuďom plánovať si dovolenky maximálne mesiac dopredu a podrobne sledovať, čo sa deje aj v mieste, kam sa chystajú. Keď sa situácia zhorší, treba dovolenku zrušiť a nájsť si inú alternatívu, napríklad na Slovensku.
Mali by sa ľudia vyhnúť letiskám?
Medzinárodná doprava a prechádzanie letiskami vždy predstavujú riziko. Letecká doprava bola aj zdrojom väčšieho šírenia infekcie, lebo tam nie je možné úplne minimalizovať šancu na prenos. Cestovanie vlastnou dopravou riziko určite znižuje.
Kam by ste teraz určite necestovali?
V Európe je to momentálne v poriadku, azda okrem oblasti Bristolu vo Veľkej Británii. Najväčšie riziko je stále v Indii, ale aj v okolitých krajinách - Pakistan, Srí Lanka, ideálne na tom nebola nedávno ani Indonézia či Filipíny, aj keď situácia sa stabilizuje už aj v Ázii.
Dúfam, že Európska únia čoskoro zverejní semafor bezpečných krajín, odporúčam riadiť sa ním.
Kedy prestaneme o koronavíruse hovoriť ako o pandémii?
Ešte stále ide o pandémiu, keďže šírenie pokračuje na celom svete. Celosvetovo sme v klesajúcej fáze, ale ak sa objavia nové agresívnejšie varianty, tak tento trend môžu rýchlo zvrátiť. Očkovanie v rozvojových krajinách je ešte len v úplných začiatkoch, v mnohých krajinách nie sú dostatočne zaočkovaní ani zdravotníci.
Z tohto dôvodu bude ešte pandémia zrejme pokračovať a príde aj ďalšia vlna. Predpokladám, že Svetová zdravotnícka organizácia oficiálne ukončí pandémiu až keď bude globálna zaočkovanosť dostatočne vysoká a celosvetový výskyt ochorenia zásadne klesne. Je veľmi ťažké odhadnúť, kedy sa tak stane, keďže očkovanie môže byť v celosvetovom meradle dosť pomalé.
V Európe sa nám však zrejme podarí marginalizovať vírus už pred koncom tohto roku, podobne ako je to teraz v Izraeli.
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22660015/rozhovo ... l?ref=njct
Ešte stále ide o pandémiu, hovorí.
17. máj 2021 o 14:36 DANIELA HAJČÁKOVÁ
(Zdroj: SME - JOZEF JAKUBČO)
Písmo:A-|A+86 1140
[ Začnite deň s prehľadom najdôležitejších správ. Ranný brífing SME obsahuje všetky potrebné informácie. Aktivujte si odber jedným klikom. ]
V nemocniciach nenastane stav, že by v nich neležal nikto s covidom. Takýchto pacientov však už nebudú tisíce a nemocniciam tak budú stačiť bežné lôžka na infektológiách, hovorí o ďalšom vývoji pandémie matematik RICHARD KOLLÁR.
Tretia vlna ochorenia príde na jeseň, bude však výrazne slabšia ako tá vlaňajšia. Je však možné, že vďaka očkovaniu chrípka zapríčiní v Európe na jeseň viac úmrtí ako covid, odhaduje matematik.
Očakávať sa to dá vtedy, keď niekde vo svete nevznikne taký variant koronavírusu, ktorý by prelomil očkovanie.
Minulé leto aj niekoľko dní za sebou nepribudol v štatistikách žiadny nový infikovaný. Bude to takto vyzerať aj nadchádzajúce leto?
Je podľa mňa veľmi reálne, že aspoň na nejaké obdobie dosiahneme nulu v počte nových prípadov. Samozrejme, ak sa situácia náhle nezmení a nezačne sa u nás presadzovať nová, infekčnejšia mutácia vírusu.
Veľmi dobrá situácia, špeciálne počas júna a júla, sa dá očakávať nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách, situácia je priaznivá v celej Európe. Ťažko by ste teraz našli krajinu, kde sa situácia zhoršuje. Najbližšia krajina, ktorá zaznamenáva rast, bola donedávna India, ale aj tam sa už rast spomaľuje.
Ako veľmi je pravdepodobné, že do jesene vznikne nová vysoko infekčná mutácia vírusu?
Je to ako štatistická hra. Ako keby si celý svet každý deň žreboval nové čísla a je možné, že si niekto vyžrebuje aj to zlé. Dajme tomu, že nula by na rulete predstavovala vyvinutie nového variantu, ktorý prelomí imunitu zaočkovaných.
Riziko nie je veľmi veľké, ale je väčšie ako to, že by na nás padla čínska družica. Takáto mutácia však s veľkou pravdepodobnosťou nevznikne v Európe. Mutácie vznikajú tam, kde sa vírus šíri najviac.
Preto musíme podporovať očkovanie aj v krajinách tretieho sveta, lebo je jedno, či by nový variant vznikol v Zanzibare, alebo v Indonézii. Dostane sa časom aj k nám.
Ak by vznikla mutácia, ktorá by prelomila imunitu zaočkovaných a tiež tých, ktorí covid prekonali, začali by sme odznova.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Covid automat: Od oranžovej po bordovú, aké opatrenie platia v okresoch
Čítajte
Môže byť pre nás problematická indická mutácia? Uplynulú stredu potvrdili na Slovensku prvý prípad.
O tejto mutácii nemáme veľa informácií, lebo vo väčšej miere sa vyskytla len v niektorých krajinách. Vieme o nej, že by sa mala šíriť o 60 až 70 percent rýchlejšie ako britský variant, a teda 2,5-krát rýchlejšie ako pôvodný čínsky. To je pomerne veľa.
Čo je však dôležité a pre nás zároveň dobrá správa - nepreukázalo sa, že by indický variant dokázal infikovať ľudí, ktorí už prekonali britský variant vírusu. A ten bol a je u nás dominantný. Nepreukázalo sa ani to, že by prelomil imunitu už zaočkovaných ľudí.
Ste teda pokojný?
Richard Kollár (47)
Aplikovaný matematik na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave,
Pôsobil na vedeckých pozíciách na University of Michigan a University of Minnesota,
Vo svojom výskume sa venuje matematickému modelovaniu biologických, chemických a fyzikálnych procesov a ich matematickej analýze. Podieľal sa na príprave nového študijného programu dátová veda na FMFI UK a na príprave štúdií Inštitútu zdravotníckej politiky,
Pozorne sleduje šírenie sa koronavírusu od vypuknutia pandémie.
Som, ale nie úplne. Na Slovenku máme ešte veľa ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní a ani neprekonali infekciu. Medzi nimi sa indický variant môže šíriť veľmi rýchlo.
Pozorujeme to napríklad vo Veľkej Británii - najmä v niektorých etnických komunitách, ktoré neboli až v takej miere zaočkované. Tieto skupiny ľudí však už majú vďaka očkovaniu slabšie prepojenie cez svoje kontakty na väčšinu populácie.
Aj u nás hrozí, že indický variant môže zasiahnuť nezaočkovanú časť populácie. Zatiaľ to však nevyzerá tak, že by dokázal vytvoriť takú veľkú vlnu šírenia, akú sme videli uplynulú jeseň a zimu.
Nie je vylúčené, že by nám mohol pokaziť časť júna a prišiel by pomerne rýchly nárast počtu infikovaných. Očakávam však, že by po ňom však nasledoval aj pomerne rýchly pokles.
Ide však leto, keď bude mať väčšina ľudí dostatok vitamínu D a vírus nebude mať ideálne klimatické podmienky na šírenie. Aj rýchlejšie šíriaci sa variant vírusu má tak nižšiu šancu na veľkú vlnu v Európe.
Kedy nebude v nemocnici nikto s covidom a nebudú ani obete ochorenia?
Nemyslím si, že v blízkom čase nastane situácia, že by sme v nemocnici nemali nikoho. V nemocniciach vidíme stopu toho, čo sa u nás dialo za posledné dva - tri týždne.
Okrem toho, ľudia môžu byť s covidom hospitalizovaní aj pár mesiacov. Pacienti, ktorí budú v nemocnici v auguste, budú často infikovaní ešte z mája.
V septembri či v októbri by sa mohol počet hospitalizovaných blížiť k nule. V tom čase sa však krivka stretne s jesennou vlnou vírusu a do nemocníc prídu čerstvo hospitalizovaní. Nebudú ich však už tisícky.
Dlhodobo si však musíme zvyknúť na to, že v nemocniciach budú stále nejakí ľudia hospitalizovaní s ochorením covid-19.
Pokiaľ ide o počet úmrtí, v júli a auguste by sme mohli vidieť naozaj nízke počty. V princípe očakávam niečo podobné ako v Dánsku, kde hlásia počas dvoch mesiacov jednu až dve obete denne.
Ešte si spomíname na predošlú jeseň, keď v októbri výrazne stúpli počty nových infikovaných nad dvetisíc denne. Následne začali rásť aj počty hospitalizovaných a obetí. Príde teda na jeseň ďalšia vlna a ako bude vyzerať?
Vlna s najväčšou pravdepodobnosťou príde. Bude však podľa všetkého menšia ako tá, ktorú sme videli uplynulý rok. Samozrejme, záleží na tom, aká mutácia vírusu sa bude šíriť, jej vlastnosti ešte ani nemusíme poznať.
Podiel očkovaných by mal na jeseň na Slovensku presahovať 60 percent. Ja som ešte väčší optimista a podľa mňa sa dostaneme až k 70 percentám.
A Flourish data visualization
Ak sa to podarí, ostane nám nezaočkovaná relatívne malá časť spoločnosti, ktorá cez svoje kontakty už nie je až taká prepojená. Ďalšia vlna už teda nepostihne celú spoločnosť. Myslím, že uvoľňovanie opatrení v takej miere, ako vidíme teraz, je už posledné, lebo ani zhoršenie už nebude také veľké.
Odhadujem, že na jeseň môžu byť v nemocniciach stovky ľudí, a nie je vylúčené, že sa dostaneme aj na úroveň 700 hospitalizovaných, ako je to teraz. Takéto vyššie čísla však budú zároveň znamenať, že ľudia už v nemocniciach neumierajú tak často, ale lekári im dokážu život predĺžiť.
A ako bude vyzerať náš život?
Situácia môže byť horšia oproti terajšku v tom, že teraz nemáme toľko voľne infikovaných ľudí v spoločnosti. Na jeseň ich zrejme bude viac.
Môžeme preto napríklad častejšie zatvárať školy, lebo sa niekde objaví ohnisko. Možno budeme zatvárať aj desiatky, stovky tried, lebo deti nebudú ešte zaočkované.
Najdôležitejšia správa však je, že nemocnice nebudú musieť robiť s veľkou pravdepodobnosťou žiadne špeciálne opatrenia – vyčleňovať špeciálne lôžka pre infikovaných. Budú môcť bežať v normálnom režime a bude pravdepodobne stačiť bežná kapacita infekčných oddelení.
Väčšina obyvateľov si asi bude musieť zvyknúť na niektoré dlhodobejšie obmedzenia najmä na veľkých hromadných akciách. Vo všeobecnosti hygiena bude pre mnohých dôležitejšia ako pred pandémiou.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Veľký prehľad vakcín proti Covid-19: Účinnosť, vedľajšie účinky a dávky
Čítajte
Spomínali ste, že deti ešte nebudú zaočkované. Budú teda infikované najmä deti?
Myslím si, že zasiahnuté budú najmä deti. Počas leta už ale zrejme budeme môcť v Európe aj u nás očkovať deti nad dvanásť rokov a na jeseň aj tie mladšie.
Klinické skúšky už bežia a výsledky by mali byť pomerne skoro. Napriek tomu veľká časť detí zostane nezaočkovaná, budú sa teda môcť infikovať počas ďalšej vlny.
Dosť dlho však ostanú ohrození tí, ktorým zdravotné problémy či ich imunita nedovoľujú očkovanie. Odborníci očakávajú, že sa vírus stane endemickým a nezmizne úplne. Títo ľudia teda zrejme budú žiť s istým rizikom po zvyšok svojho života.
Čo to znamená, keď vravíte, že vírus úplne nezmizne?
V budúcnosti to s ním bude zrejme podobné ako napríklad s osýpkami. Raz za čas sa vyskytne lokálna epidémia tak, ako sa to stalo s osýpkami pred pár rokmi na východe Slovenska.
Niektorí ľudia ochorejú, budú naďalej aj obete ochorenia, ale už to nebudú tisíce ľudí. V budúcnosti sa to priblíži režimu, aký teraz vnímame v prípade chrípky, veľa ľudí sa bude, pravdepodobne, proti najnovším mutáciám každoročne očkovať.
V prípade chrípky však odborníci očakávajú počas najbližšieho roka väčšiu vlnu. Dva roky sme ju nejako zásadne neriešili, mnoho ľudí sa proti nej neočkovalo a ľudia môžu mať vyčerpanú imunitu.
Možné je aj to, že covid už vďaka očkovaniu na jeseň spôsobí v Európe menej úmrtí ako chrípka. Preto by som odporúčal očkovanie aj proti chrípke.
Koronavírus na Slovensku: Aktuálne mapy a grafy nájdete tu >>>
Budú sa ľudia musieť na budúci rok preočkovať ďalšou dávkou proti covidu?
Ak ste si dali pichnúť jednu z vakcín Moderna, AstraZeneca, Pfizer alebo Johnson, poskytujú vám dostatočnú ochranu proti všetkým doteraz známym variantom vírusu.
Veľa sa hovorilo o tom, že na jeseň môže byť potrebné preočkovanie pre nové varianty vírusu. Nevyzerá to však tak, že by to bolo nevyhnutné. Aj ľudia, ktorí dostali vakcínu na konci roka 2020 alebo ešte skôr v klinických skúškach v polovici roka 2020, majú stále dostatočné hladiny protilátok.
Na jeseň neočakávam veľké preočkovávanie ľudí kdekoľvek v Európe, ale je možné, že najohrozenejšie skupiny sa začnú preočkovávať na jar. Ak by hrozila ďalšia výrazná vlna pre novú mutáciu vírusu, neskôr sa možno preočkuje aj takmer celé obyvateľstvo.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Dokedy ešte budeme musieť nosiť respirátory?
Čítajte
Budeme naďalej nosiť rúška?
Asi by sme sa mali pozrieť, ako to fungovalo v Ázii, kde mali skúsenosť aj s vírusom SARS. Veľká časť populácie, najmä ohrození ľudia, nosili rúška v prostriedkoch MHD. Aj u nás zrejme rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy ostanú dlhšie.
Pri bežnom fungovaní – napríklad v reštauráciách či v obchodoch, to však podľa mňa až tak dlho nemusí trvať. Je možné, že keď sa nám ukáže, že jesenná vlna nie je veľká, mohli by sme od rúšok ešte viac upúšťať na jeseň. V exteriéri však už nosenie rúšok neočakávam, možno s výnimkou zastávok MHD alebo hromadných podujatí.
Odporúčali by ste ľuďom ísť na dovolenku do zahraničia?
Ak pôjdu do krajiny, kde je situácia taká ako u nás alebo lepšia, cestovanie do zahraničia nepredstavuje vážne riziko. V takomto stave je aktuálne celá Európa.
Odporúčam ľuďom plánovať si dovolenky maximálne mesiac dopredu a podrobne sledovať, čo sa deje aj v mieste, kam sa chystajú. Keď sa situácia zhorší, treba dovolenku zrušiť a nájsť si inú alternatívu, napríklad na Slovensku.
Mali by sa ľudia vyhnúť letiskám?
Medzinárodná doprava a prechádzanie letiskami vždy predstavujú riziko. Letecká doprava bola aj zdrojom väčšieho šírenia infekcie, lebo tam nie je možné úplne minimalizovať šancu na prenos. Cestovanie vlastnou dopravou riziko určite znižuje.
Kam by ste teraz určite necestovali?
V Európe je to momentálne v poriadku, azda okrem oblasti Bristolu vo Veľkej Británii. Najväčšie riziko je stále v Indii, ale aj v okolitých krajinách - Pakistan, Srí Lanka, ideálne na tom nebola nedávno ani Indonézia či Filipíny, aj keď situácia sa stabilizuje už aj v Ázii.
Dúfam, že Európska únia čoskoro zverejní semafor bezpečných krajín, odporúčam riadiť sa ním.
Kedy prestaneme o koronavíruse hovoriť ako o pandémii?
Ešte stále ide o pandémiu, keďže šírenie pokračuje na celom svete. Celosvetovo sme v klesajúcej fáze, ale ak sa objavia nové agresívnejšie varianty, tak tento trend môžu rýchlo zvrátiť. Očkovanie v rozvojových krajinách je ešte len v úplných začiatkoch, v mnohých krajinách nie sú dostatočne zaočkovaní ani zdravotníci.
Z tohto dôvodu bude ešte pandémia zrejme pokračovať a príde aj ďalšia vlna. Predpokladám, že Svetová zdravotnícka organizácia oficiálne ukončí pandémiu až keď bude globálna zaočkovanosť dostatočne vysoká a celosvetový výskyt ochorenia zásadne klesne. Je veľmi ťažké odhadnúť, kedy sa tak stane, keďže očkovanie môže byť v celosvetovom meradle dosť pomalé.
V Európe sa nám však zrejme podarí marginalizovať vírus už pred koncom tohto roku, podobne ako je to teraz v Izraeli.
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22660015/rozhovo ... l?ref=njct
odpovedal zmatocne, v septembri a oktobri sa uz zacnu nemocnice zase zaplnat neockovanymiKedy nebude v nemocnici nikto s covidom a nebudú ani obete ochorenia?
nevidim dovod zatvarat skoly, ak je riziko pre deti nula, covid ma pre deti nasobne nizsiu mieru rizika ako chripkaA ako bude vyzerať náš život?
(1) nie, deti budu zasiahnute rovnako ako doteraz, drviva vacsina mala ziadne alebo mierne priznaky, kedze imunita deti funguje vyrazne efektivnejsie ako imunita dospelych ci starychSpomínali ste, že deti ešte nebudú zaočkované. Budú teda infikované najmä deti?
Myslím si, že zasiahnuté budú najmä deti(1). Počas leta už ale zrejme budeme môcť v Európe aj u nás očkovať deti nad dvanásť rokov a na jeseň aj tie mladšie.
Klinické skúšky už bežia a výsledky by mali byť pomerne skoro. Napriek tomu veľká časť detí zostane nezaočkovaná, budú sa teda môcť infikovať počas ďalšej vlny.(2)
(2) videli sme, co sposobi nezaockovanie deti - nic
nevidim dovod minat peniaze na zbytocne aktivity, ich prarodicia maju byt uz davno zaockovani, rodicia podla potrieb
a trzby by mali nizsie.
v UK sa od tvorenia non-essential obchodov stale nevratilo asi 30% zakaznikov. takze je to asi najma kulturna vec: aj otvorit mozno, aj pandemicka situacia je dobra, len nie vsetci su zvieratka, ktore sa pojdu hned v prvy den otvorenia pobit kosikmi a nakychat si do tvary.
a voci vsetkym tym virusom existuje ucinna liecba a pocas nej nemusim ani obtazovat lekarov. paralen si kupim pri zuvackach v potravinach pri pokladni. na SARS-CoV-2 nie je liecba. a moze mi znicit pluca, ktore mi nedorastu. dakujem, neprosim si.politik sa rozhodne nakazievat ta stovkami virusov kazdy jeden den bez ohladu na jeho politicku prislusnost, religioznu indoktrinaciu, ci mentalny stav, snad vies preco, teda dufam, asi...
dokonca mi nie je prijemne ked ma aj obycajnou chripkou nakazi niekto v praci, ci pri cestovani a ja mam znicenu celu dovolenku. ak niekomu vyhovuje byt chory, pokojne nech ochytava vsetko a ruky si pcha do ust. no liecbu by si tento clovek mal platit zo svojho.
hej, lebo lekar a hlavne ten prveho kontaktu si vzdy najprv pozrie, ci ma problem daneho pacienta relevanciu v globale a az potom lieci. to je asi ta Hypokratova prisaha 2.0citas zle, hovoria o nejakych jednotkach pripadov, ktore su v globale irelevantne
post2374542.html#p2374542nie, ale nebudem ti opakovat tych X stran, kde som ti to vysvetloval
specialne pre ostatnych - Svedsko bolo v januari premorene na 30-40 % alebo kolko, ostatni si zbytok domyslia
mozes si prestat protirecit? tu si maval tweetom pana zo Svedska, ze virus je uz len tam kde pri prvej vlne nebol. a teraz je len 40% krjainy premorenej. tento experiment nefunguje, treba ho zrusit.
narativ "mainstreamove media klamu" je z hladnych sprav. okrem toho, to co vedci hovoria BBC ci slovenskym novinam je podlozene svetovymi vedcami. to co hovoria tu citovani ceski vobec.preco sa inteligentny vzdelany clovek sprava ako vymleta mediami ovplyvnena hysterka z modreho konika? asi tolko
nie su. obycajny mlady clovek okolo 30 rokov. alebo 40 rocny podnikatel. mozes im povedat, ze ked nie su v ohrozenej skupine nesmu simulovat? mozes ist prosim aspon raz na kavu s Realitou, prosim?ak patria do ohrozenej skupiny, tak su tam urcite spravne a pravom
mozem ta poziadat ja, aby si sa spamatal?
aha. nabozenska viera v to, ze korona virus je jediny virus, ktory deti a mladsie osoby neroznasaju. odporucam sa pri teorii "detom nic nerobi, preto si v pohode", opytat sa ludi, ktori maju deti v skolke ci v skole ako sa im zmenila incidencia soplikov a kaslikov po tom co ich potomstvo zacalo chodit do kolektivu.skor nie ako ano, ten prinos nie je az taky vyznamny a pre ludi pod isty vek, ak nie su v ohrozenej skupine, je to viacmenej zbytocne
ja som sa dal fiknut len z 1 dovodu, kvoli moznosti cestovat a nebyt obcanom druhej kategorie
a preto, ze prave mladi chcu na festivaly, koncerty a kamkolvek do kolektivu, mali byt po ohrozenych ockovani najskor.
pridajrobi, premorenim
mam zase pridat ten graf Svedska a UK?
snad si Andi nasiel odpoved.
este dodam, ze povinne prekrytie nosa a ust outdoors nepovazujem za nutne, tu sa nikdy nepozadovalo a ludia to robia cisto dobrovolne.
nie som si isty, ci spravne chapem, ale ak by sa Slovaci mali riadit podla svedskych nariadeni, tak by boli otvorene restauracie a teda by sa v nich mohlo konzumovat jedlo
ak mam na lavej strane rovnice predaj cez okienko + obmedzeny predaj pri stole a na pravej strane rovnice len predaj z okienka, tak mi ta lava strana logicky prinasa vacsi zisk
hovorim, zostan doma mimo civilizacie a nechaj ostatnych ludi, nech si zrataju riziko a rozhodnu sa sami, prestan sa spravat ako totalitar smiknuty Ficom, ludia si nezasluzia istotya voci vsetkym tym virusom existuje ucinna liecba a pocas nej nemusim ani obtazovat lekarov. paralen si kupim pri zuvackach v potravinach pri pokladni. na SARS-CoV-2 nie je liecba. a moze mi znicit pluca, ktore mi nedorastu. dakujem, neprosim si.
dokonca mi nie je prijemne ked ma aj obycajnou chripkou nakazi niekto v praci, ci pri cestovani a ja mam znicenu celu dovolenku. ak niekomu vyhovuje byt chory, pokojne nech ochytava vsetko a ruky si pcha do ust. no liecbu by si tento clovek mal platit zo svojho.
ked mas jednotky pripadov i na stovky doktorov, desattisice pripadov to nespravihej, lebo lekar a hlavne ten prveho kontaktu si vzdy najprv pozrie, ci ma problem daneho pacienta relevanciu v globale a az potom lieci. to je asi ta Hypokratova prisaha 2.0
znova, mozes sa hadzat o sem, zavadzat diskusiu mimo alebo spochybnovat realitu, ale znova ta to dobehne
ja si neprotirecim, daval som sem tabulky, napriklad tuto, bola vytvorena 6. februara 2021 priemer (nie vazeny) je 41 %, a to za povedzme 10 mesiacov vystavenia obyvatelstva virusu, necakam, ze o 4 mesiace neskor to bude vyrazne nad 60-65 %post2374542.html#p2374542
mozes si prestat protirecit? tu si maval tweetom pana zo Svedska, ze virus je uz len tam kde pri prvej vlne nebol. a teraz je len 40% krjainy premorenej. tento experiment nefunguje, treba ho zrusit.
v tej tabulke je dokonca napisane, v ktorych provinciach bola aka seroprevalencia, Varmland alebo Blekinge mali pod 10 %
predpokladam, ze tie data su neustale aktualizovane, takze si najdi moje posty z 6.2.2021 +- 2 dni a bude tam aj odkaz a mozes si pozriet aktualne data, odomna to neziadaj
neustale opakujem, ze to premorenie je nejaky proces a napriek asi osmym vysvetleniam to bud ignorujes, alebo nechapes
ak tomu nechapes, napis, vysvetlim aj s obrazkami a leporelom, ak to ignorujes, tak to stale nevytahuj, budem ti odpisovat stale to iste dookola, alebo mozno nie, v pripade ak ma to prestane bavit
dobrenarativ "mainstreamove media klamu" je z hladnych sprav. okrem toho, to co vedci hovoria BBC ci slovenskym novinam je podlozene svetovymi vedcami. to co hovoria tu citovani ceski vobec.
realita je ten graf od brma, nic ine nemoze ilustrovat realitu lepsie ako presna tabulkanie su. obycajny mlady clovek okolo 30 rokov. alebo 40 rocny podnikatel. mozes im povedat, ze ked nie su v ohrozenej skupine nesmu simulovat? mozes ist prosim aspon raz na kavu s Realitou, prosim?
prosim, pozri si to znova
znova, aky ma covid dopad na deti? nulovyaha. nabozenska viera v to, ze korona virus je jediny virus, ktory deti a mladsie osoby neroznasaju. odporucam sa pri teorii "detom nic nerobi, preto si v pohode", opytat sa ludi, ktori maju deti v skolke ci v skole ako sa im zmenila incidencia soplikov a kaslikov po tom co ich potomstvo zacalo chodit do kolektivu. a preto, ze prave mladi chcu na festivaly, koncerty a kamkolvek do kolektivu, mali byt po ohrozenych ockovani najskor.
keby boli zaockovane, budu roznasat? ano
je to plytvanie zdrojov? samozrejme
nepomohlo? a ta o tretinu nizsia umrtnost je nic? ak by malo UK rovnake vysledky ako Svedsko, tak by v UK zomrelo o asi 28000 ludi menejpridaja ja ti opat odpoviem, ze obe krajiny mali rovnaku sancu sa premorit. v ani jednej to nepomholo, UK aspon ockuje.
DVADSATOSEM TISIC LUDI
vies kolko to je? to je dvojnasobok celkoveho poctu mrtvych v celom Svedsku
1. nakazilo sa pocas prvej a druhej vlney v tej oblasti aspon 60 % ludi?ale mozes mne a ostatnym vysvetlit, preco je opat hot-spot virusu v UK tam kde bol v prvej aj druhej vlne - na severe od Manchasteru? kde sa to premorenie skryva?
2. koho zaujimaju nejake pozitivne vzorky, ak je zaockovanych uz 56 % celeho obyvatelstva + imunne deti (odhadom 20 % populacie ktore ockovat nema zmysel), cize spolu je okolo 75 % vsetkych obcanov imunnych? a to neratam premorenych?
cital si tie moje komentare k Seychellam? lebo to je presne to iste
daj link, kde si to cital
ocakavam, ze si schopny kriticky mysliet, takze nejake pseudobulvarne clanky si schopny filtrovat a vybrat si z toho to podstatne
znova musim napisat, ockovanie nezabrani nakazeniu sa a virus tu s nami bude uz navzdy, tvarit sa v polke roka 2021 v krajine s vacsinou populacie zaockovanou a premorenou, ze je niekde nejaky narast pozitivnych, je uplne irelevantne
presne tak. restauracie by boli otvorene, no prakticky by tam nikto nechodil konzumovatbeardie napísal: 25 máj 2021, 23:42 nie som si isty, ci spravne chapem, ale ak by sa Slovaci mali riadit podla svedskych nariadeni, tak by boli otvorene restauracie a teda by sa v nich mohlo konzumovat jedlo
ak mam na lavej strane rovnice predaj cez okienko + obmedzeny predaj pri stole a na pravej strane rovnice len predaj z okienka, tak mi ta lava strana logicky prinasa vacsi zisk
jasne, nech si ludia robia co chcu, ale ked su nezodpovedni, nech si celu tu liecbu zaplatia z vlastneho.hovorim, zostan doma mimo civilizacie a nechaj ostatnych ludi, nech si zrataju riziko a rozhodnu sa sami, prestan sa spravat ako totalitar smiknuty Ficom, ludia si nezasluzia istoty
nezavadzam. mas lekarov, ktori to co ty v prorovnani so svetom za irelevantne, musia liecit. vysvetluj im, ze ti pacienti podla tvojej tabulky nemozu existovat.ked mas jednotky pripadov i na stovky doktorov, desattisice pripadov to nespravi
znova, mozes sa hadzat o sem, zavadzat diskusiu mimo alebo spochybnovat realitu, ale znova ta to dobehne
v tomto poste si ukazeme, ze si protirecis.ja si neprotirecim, daval som sem tabulky, napriklad tuto, bola vytvorena 6. februara 2021
priemer (nie vazeny) je 41 %, a to za povedzme 10 mesiacov vystavenia obyvatelstva virusu, necakam, ze o 4 mesiace neskor to bude vyrazne nad 60-65 %
v tej tabulke je dokonca napisane, v ktorych provinciach bola aka seroprevalencia, Varmland alebo Blekinge mali pod 10 %
predpokladam, ze tie data su neustale aktualizovane, takze si najdi moje posty z 6.2.2021 +- 2 dni a bude tam aj odkaz a mozes si pozriet aktualne data, odomna to neziadaj
neustale opakujem, ze to premorenie je nejaky proces a napriek asi osmym vysvetleniam to bud ignorujes, alebo nechapes
ak tomu nechapes, napis, vysvetlim aj s obrazkami a leporelom, ak to ignorujes, tak to stale nevytahuj, budem ti odpisovat stale to iste dookola, alebo mozno nie, v pripade ak ma to prestane bavit
1) takze 14 mesiacov trva proces a nestaci na ochranu pred dalsou vlnou a nedovoli otvarat Svedom aj to malo co maju zatvorene. tiez, v reakcii pises, ze tam kde bola mala seroprevalenica sa virus vratil.
ja velmi dobre rozumiem principu. lenze nikde v praxi nie je dokazany. ma chranit ludi pre nakazou. a ten proces trva uz takmer rok a pol. a stale nic. stale su JIS vo Svedsku nad 10% co by malo byt pri fungovani tejto hypotezy maximum. okrem toho, velmi dobre rozumiem tomu, ze ludia sa musia nakazit nedobrovolne a vela z nich ma zomriet. a s tym suhlasit nebudem ani ked na tych JISkach uz s kovidom nebude nikto.
tak ako v pripade postcivodu, jedina realita je to, co vidia lekari a zdravotne sestry. ale mam plan! brmovu tabulku dat do A3, vytlacit, zalaminovat a rozoslat na kazdy urgent, to kazdej sanitky a na kazdy dispecing. ak pocet pacientov presiahne udaj v tabulke, je to simulat a rozhodne nema kovid. lebo tabulka je jedina pravdiva. isto sa zdravotnici a lekari potesia, ze niekto ten covid raz a navzdy vyriesil. tabulkou.realita je ten graf od brma, nic ine nemoze ilustrovat realitu lepsie ako presna tabulka
prosim, pozri si to znova
znova, aky ma covid dopad na deti? nulovy
keby boli zaockovane, budu roznasat? ano
je to plytvanie zdrojov? samozrejme
2)
ako je to prosim s tym asymptomatickym prenosom? nepisal si tu lduom, ze ich kolegovia ci clenovia rodina sa nemohli nakazit od cloveka bez priznakov, lebo to nesedi do tabulky? tak ako mozu deti a este zaockovane deti prenasat virus?
ako Svedsko este stale nie je premorene poriadne, tak ako je mozny zazrany rozdiel o 28 tisic osob? ved v bode 1) pises, ze premorenie je proces a ze nemozno cakat, ze niekde to premorenie uz bude. takze ako to vysvetlis ty?nepomohlo? a ta o tretinu nizsia umrtnost je nic? ak by malo UK rovnake vysledky ako Svedsko, tak by v UK zomrelo o asi 28000 ludi menej
DVADSATOSEM TISIC LUDI
vies kolko to je? to je dvojnasobok celkoveho poctu mrtvych v celom Svedsku
ja tak, ze Svedi su kulturne iny. ked im vymreli domovy dochodcov, neboli egoisticke svine a dodrziavali odporucania. tu sa ludia na slniecku druzili v skupinach daleko na povolenych 6 osob (pred tym ako to vobec povolili) ci v domoch. mat tu komunitu Svedov, tak pri povoleni 6 ludi pod strechou, tak by sa pytali, kde zozenu dalsich dvoch a preco musia byt na dva metre blizko ku sebe ked pred pandemiou im bolo fajn aj na tri. takze kym ty mas cisla, ini ludia beru do uvahy aj kulturu krajiny.
mily. chces udaje nakazenych a v druhom bode napises, ze ich nechces. tak si vyber.1. nakazilo sa pocas prvej a druhej vlney v tej oblasti aspon 60 % ludi?
2. koho zaujimaju nejake pozitivne vzorky, ak je zaockovanych uz 56 % celeho obyvatelstva + imunne deti (odhadom 20 % populacie ktore ockovat nema zmysel), cize spolu je okolo 75 % vsetkych obcanov imunnych? a to neratam premorenych?
ad 2) citation needed.
44.8% ku vcerajsku https://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccinations
ale ty zase najdes taky anonymny web a stranky britskej vlady ako vzdy do teraz ti klamu, lebo mas svoju stranku.
necital. nebolo to na mna a mal si tam, ze su ockovani.cital si tie moje komentare k Seychellam? lebo to je presne to iste
pozrel som na statistiky. tie, ktore ukazovali ako sa jednotlive okresy v Anglicku nedokazu premorit. hot-spoty su stale na tych istych miestach. tam kde je malo chorych/mrtvych tak tam to tak ostava aj ked podla svedskeho vzoru z tweetu by to malo byt naopak. a ono mrcha nie. aj je proces pomaly aj si vyberie, ze Svedi neumru, aj... to premorenie to mozno bude aj daka mysliaca entita.daj link, kde si to cital
ocakavam, ze si schopny kriticky mysliet, takze nejake pseudobulvarne clanky si schopny filtrovat a vybrat si z toho to podstatne
bro, bro, bro! 45% nie je vacsina ani pre mna a to som z matiky blby. takze hot-spoty su zaujimave, hlavne ked kvoli nim ani ti zaockovani nesmu cestovat do cudziny.znova musim napisat, ockovanie nezabrani nakazeniu sa a virus tu s nami bude uz navzdy, tvarit sa v polke roka 2021 v krajine s vacsinou populacie zaockovanou a premorenou, ze je niekde nejaky narast pozitivnych, je uplne irelevantne
ahojte,
vobec neviem kde to hladat
co aktualne potrebujem na prechod cez hranice do madarska?
vobec neviem kde to hladat
co aktualne potrebujem na prechod cez hranice do madarska?
aktualne obmedzenia na hraniciach su na stranke ministerstva zahranicnych veci - najdes tam podmienky vstupu, navratu aj obmedzenia v danej krajine.
https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/o ... hraniciach
https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/o ... hraniciach
uprimne, v krajine ako UK by ma to neprekvapilo, nastastie tu by taki blbci boli v mensinejackb napísal: 26 máj 2021, 20:07 presne tak. restauracie by boli otvorene, no prakticky by tam nikto nechodil konzumovat
zavadzas, lebo nehovorim, ze nemozu existovat, len ich je take zanedbatelne mnozstvo, ze je nepodstatne do detailu to riesitnezavadzam. mas lekarov, ktori to co ty v prorovnani so svetom za irelevantne, musia liecit. vysvetluj im, ze ti pacienti podla tvojej tabulky nemozu existovat.
zase trepes sprostosti
ale uz otvaraju, neboj ty nic, celkovo mali za cely cas otvorene nasobne dlhsie a viac ako napriklad UKv tomto poste si ukazeme, ze si protirecis.
1) takze 14 mesiacov trva proces a nestaci na ochranu pred dalsou vlnou a nedovoli otvarat Svedom aj to malo co maju zatvorene.
nie, to je tvoj vymysel, kedze nie si schopny rozumiet pisanemu textutiez, v reakcii pises, ze tam kde bola mala seroprevalenica sa virus vratil.
viackrat som napisal, ze virus s nami zostane na stalo
urcite nerozumies, denne to ukazujesja velmi dobre rozumiem principu.
ale ano, praveze od zaciatku, zase viz graf UK a SE, stale si mu nepochopillenze nikde v praxi nie je dokazany. ma chranit ludi pre nakazou. a ten proces trva uz takmer rok a pol. a stale nic.
urcite budes vediet toto z prsta vycucane cislo nejak podlozitstale su JIS vo Svedsku nad 10% co by malo byt pri fungovani tejto hypotezy maximum.
napriek tomu, ze sme sa uz viackrat rozpravali o nafukovani JISiek, ty zadres, ze desat percent je spasa a ak tam nie su, tak je to pohroma
si uplne mimo
ale kdeze, zase pises sprostostiokrem toho, velmi dobre rozumiem tomu, ze ludia sa musia nakazit nedobrovolne a vela z nich ma zomriet.
kto vie, ze je ohrozena skupina, tak ma byt doma a ziadat okolie, samospravu, pripadne stat, nech sa o neho postaraju, to sa bezne deje
toho strawmana si strc vies kamtak ako v pripade postcivodu, jedina realita je to, co vidia lekari a zdravotne sestry. ale mam plan! brmovu tabulku dat do A3, vytlacit, zalaminovat a rozoslat na kazdy urgent, to kazdej sanitky a na kazdy dispecing. ak pocet pacientov presiahne udaj v tabulke, je to simulat a rozhodne nema kovid. lebo tabulka je jedina pravdiva. isto sa zdravotnici a lekari potesia, ze niekto ten covid raz a navzdy vyriesil. tabulkou.
zparafrazujem ti to: statisticky sa da nakazit od asymptomatika v beznom zivote tazko, je to par percentna sancaako je to prosim s tym asymptomatickym prenosom? nepisal si tu lduom, ze ich kolegovia ci clenovia rodina sa nemohli nakazit od cloveka bez priznakov, lebo to nesedi do tabulky?
velmi tazko, presne taktak ako mozu deti a este zaockovane deti prenasat virus?
to nie je nula
ale poviem ti jednu info, ktoru vie kazdy, ako mozu nezaockovane deti roznasat virus, tak isto, i ked v nizsej miere, ho budu roznasat aj zaockovane, blbe ze?
takze ockovanie deti, ktore su v drvivej vacsine prirodzene imunne, kedze ich tela vedia bojovat proti chorobam vyrazne efektivnejsie ako tela dospelych ci starych, bude mat z hladiska prenosu aky vplyv? nizky
kedze maju byt vsetci ich prarodicia a clenovia rodin so zdravotnymi problemami davno zaockovani, aky vplyv na nich bude mat neockovanie deti? ziaden
je to financne narocne? samozrejme, 2x20 euro za davku pfizeru (alebo 2x10, uz neviem) u miliona ludi, ktori su prirodzene imunni, ja splachnutie zdrojov do zachoda, radsej keby to pouzili na platy sestriciek a doktorov, pripadne kompenzacie nasilne zatvorenych prevadzok
ako Svedsko este stale nie je premorene poriadne, tak ako je mozny zazrany rozdiel o 28 tisic osob? ved v bode 1) pises, ze premorenie je proces a ze nemozno cakat, ze niekde to premorenie uz bude. takze ako to vysvetlis ty?
myslim, ze som to uz vysvetlil dostatocne
hej, urcite za to moze len kultura krajiny, urcite nie to, ze neohrozeni ludia medzi sebou po prekonani choroby ju uz dalej nesirili, dobretakze kym ty mas cisla, ini ludia beru do uvahy aj kulturu krajiny.
nepochopil, smutnemily. chces udaje nakazenych a v druhom bode napises, ze ich nechces. tak si vyber.
he? seriozne wtf?ad 2) citation needed.
44.8% ku vcerajsku https://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccinations
logicky asi po prvej davke, ktora znizuje mieru rizika o ~95 %
38378564/61995062=0,61905840178045148176478958920954 ci zase mas potrebu sturat sa a dokazovat mi, ze prva davka je vlastne len taky test a az po druhej sa vytvori imunita? alebo co zase?
netrep a premyslajale ty zase najdes taky anonymny web a stranky britskej vlady ako vzdy do teraz ti klamu, lebo mas svoju stranku.
tak citaj vsetko, niecomu sa priucisnecital. nebolo to na mna a mal si tam, ze su ockovani.
nemyslim si, ze tomu rozumies, napriek pol roku vysvetlovaniapozrel som na statistiky. tie, ktore ukazovali ako sa jednotlive okresy v Anglicku nedokazu premorit. hot-spoty su stale na tych istych miestach. tam kde je malo chorych/mrtvych tak tam to tak ostava aj ked podla svedskeho vzoru z tweetu by to malo byt naopak.
vhodnym nastavenim premorenia nie, viz graf UK/SEa ono mrcha nie. aj je proces pomaly aj si vyberie, ze Svedi neumru, aj... to premorenie to mozno bude aj daka mysliaca entita.
snad ti to vysvetlenie vyssie stacilo, ak nie, tak sa pokojne prihlas, skusim leporelobro, bro, bro! 45% nie je vacsina ani pre mna a to som z matiky blby.
co take hotspoty sposobuju, okrem medialnej paniky? narastol tam pocet mrtvych? narastol pocet hospitalizovanych? narastol pocet postcovidakov?takze hot-spoty su zaujimave, hlavne ked kvoli nim ani ti zaockovani nesmu cestovat do cudziny.
lebo toto su jedine relevantne hodnoty, zbytok je len balast, na ktory sa ta snazim upozornovat uz hodne dlhu dobu
kriticke myslenie? anyone?
uprimne, nebavis ma, ked zosumarizujem tento post, tak:
1. hadas sa o neotvarani podnikov, ktore ma preukazatelne zanedbatelny vplyv na sirenie, nejde len o Svedsko, ale v podstate o vsetky krajiny, ktore rozvolnili i terasy restauracii, pripadne i interiery a ak bol sledovany pokles, tak to klesalo i nadalej => bulvarne spravanie
2. vyberas si anecdotal evidence o zanedbatelnom pocte pripadov, pricom statistiky jasne ukazuju, kto je a kto nie je ohrozeny => bulvarne spravanie
3. nechapes principu premorenia a snazis sa argumentovat nejakou nepodstatnou oblastou, lebo tak akurat teraz statisticky vyskocila, pricom vplyv na nikoho to nema ziaden => bulvarne spravanie
4. vyberas si nejake abstraktne hodnoty (obsadenost JISiek v SE) a nejakym nahodne vybranym cislom argumentujes, ze je zle => bulvarne spravanie
5. nechapes ohrozenym vekovym skupinam a bulvarizujes vyhananie ludi z nemocnic, ak nesplnaju statistiky (ktore v realite splnaju) => bulvarne spravanie
6. doteraz si nepochopil, ze i ockovani budu schopni virus prenasat a ak sa vyskytne nejaky taky pripad, tak to davas ako priklad, ze nieco nemusi fungovat spravne => bulvarne spravanie
7. moj argument o pocte umrti v SE v porovnani s poctom umrti v UK si nepochopil a miesto toho sa pytas, ako je mozne, ze umieraju ludia napriek premoreniu niektorych oblasti => tentokrat zmena, len absolutne nepochopenie smeru diskusie
8. kultura krajiny moze za pocty umrti a ina krajina s inou kulturou (zhodou okolnosti s o 1/3 viac obetami na pocet obyvatelov) je skvela a vlastne vsetko robia spravne => bulvarne spravanie a prihrievanie si domacej polievocky
9. hladanie faktografickych chyb u diskusneho oponenta, pricom sa ukazuje, ze vlastne ani nevies, ako rychlo tvoja nova materska krajina ockuje a ignoracia vplyvu prvej davky na imunitu spolocnosti => neviem ako to nazvat, nasilna ignoracia?
10. vytahovanie hotspotov s irelevantnym vplyvom na spolocnost, argument strachom => bulvarne spravanie
zabudol som na nieco?
fakt chces v tomto pokracovat? komu tym prospejes?
mna to tiez uz nebavi.
mas lekarov, ktori liecia covidovych pacientov ci postcovid ale nesedi ti to do statstik tak klamu ci zvelicuju. alebo si to prehodis na cely svet a tvrdis, ze sa vobec nic nedeje.
ty mas nabozensku vieru v premorenie kovidom, aj ked na to nie su ziadne dokazy. tak ako nabozensky fanatik, ty si kazdy jeden faktograficky dokaz schopny pretocit vo svoj prospech aj ked to ukazuje cisty opak.
ma ist o to, ze ked sa dost ludi nakazi, maju dozivotne protilatky a tak sa u viackrat nakazit nemozu, alebo aspon nebude pribudat tazke pripady a umrtia.
ked v krajine, kde sa veri, ze premorenie funguje je aj tretia vlna ani otvarat sa nemoze, no nabozenska viera je neotrasitelna. a patri k nej odmietnutie, ze by to tak bolo nikde inde. napriklad v Britanii, kde aj otvorene bolo, aj ludia na vsetko kaslali a aj tak sa hot-spoty objavuju na rovnakych miestach.
najhrosie je, ked dostanes ako zdroj oficialnu stranku a ignorujes ako sa veci casom menia. to potom citam, ze klamem, ked NHS zavedie testovanie doma, pre tych, ktorych fascinuje tycka v nose, a do vtedy boli testy len pre priznakovych. alebo su univerzity v UK otvorene od marca a najdes stranku bez autora, ktora hovori, ze sa mozno otvorili 17.5., ... najnovsie mas na NHS a dokonca aj na screenshote, ze druhu davku nema este polovica populacie a stojis si za tym, ze ma. naozaj sa divim, preco to robis prave ty.
o umrtiach v UK si chcel ukazat, ako priserne zle to je, ked je krajina viac ako rok zatvorena a odmietas, ze "rok zatvorena" nie je pravda. lebo aj to je tvoja dogma.
aky zmysel pre teba ma nemoct napisat, ze nemas pravdu, aj ked to vidi kazdy a vidis to aj sam?
kolko rokov by si bol ochotny drzat v izolacii ludi, ktori boli rizikovi pre cinsku variantu? 15 mesiacov je malo.
neide o nerozumenie toho, ako ma premorenie na covid fungovat, ale to, ze na tak dlhej imnuite sa vedci nezhoduju a jednoducho to neukazuju ani statistiky. s nedobrovolnym nakazenim ludi suhlasit nemozem aj keby ta dozivotna imunita bola na 99% ista.
a co znamenaju hotspoty? no len to, ze kvoli nim teraz ako aj na Vianoce nie je mozne cestovat. ci je clovek zaockovany, alebo nie.
mas lekarov, ktori liecia covidovych pacientov ci postcovid ale nesedi ti to do statstik tak klamu ci zvelicuju. alebo si to prehodis na cely svet a tvrdis, ze sa vobec nic nedeje.
ty mas nabozensku vieru v premorenie kovidom, aj ked na to nie su ziadne dokazy. tak ako nabozensky fanatik, ty si kazdy jeden faktograficky dokaz schopny pretocit vo svoj prospech aj ked to ukazuje cisty opak.
ma ist o to, ze ked sa dost ludi nakazi, maju dozivotne protilatky a tak sa u viackrat nakazit nemozu, alebo aspon nebude pribudat tazke pripady a umrtia.
ked v krajine, kde sa veri, ze premorenie funguje je aj tretia vlna ani otvarat sa nemoze, no nabozenska viera je neotrasitelna. a patri k nej odmietnutie, ze by to tak bolo nikde inde. napriklad v Britanii, kde aj otvorene bolo, aj ludia na vsetko kaslali a aj tak sa hot-spoty objavuju na rovnakych miestach.
najhrosie je, ked dostanes ako zdroj oficialnu stranku a ignorujes ako sa veci casom menia. to potom citam, ze klamem, ked NHS zavedie testovanie doma, pre tych, ktorych fascinuje tycka v nose, a do vtedy boli testy len pre priznakovych. alebo su univerzity v UK otvorene od marca a najdes stranku bez autora, ktora hovori, ze sa mozno otvorili 17.5., ... najnovsie mas na NHS a dokonca aj na screenshote, ze druhu davku nema este polovica populacie a stojis si za tym, ze ma. naozaj sa divim, preco to robis prave ty.
o umrtiach v UK si chcel ukazat, ako priserne zle to je, ked je krajina viac ako rok zatvorena a odmietas, ze "rok zatvorena" nie je pravda. lebo aj to je tvoja dogma.
aky zmysel pre teba ma nemoct napisat, ze nemas pravdu, aj ked to vidi kazdy a vidis to aj sam?
kolko rokov by si bol ochotny drzat v izolacii ludi, ktori boli rizikovi pre cinsku variantu? 15 mesiacov je malo.
neide o nerozumenie toho, ako ma premorenie na covid fungovat, ale to, ze na tak dlhej imnuite sa vedci nezhoduju a jednoducho to neukazuju ani statistiky. s nedobrovolnym nakazenim ludi suhlasit nemozem aj keby ta dozivotna imunita bola na 99% ista.
a co znamenaju hotspoty? no len to, ze kvoli nim teraz ako aj na Vianoce nie je mozne cestovat. ci je clovek zaockovany, alebo nie.
skvele, som rad, ze sa zhodneme
SPROSTO KLAMESmas lekarov, ktori liecia covidovych pacientov ci postcovid ale nesedi ti to do statstik tak klamu ci zvelicuju. alebo si to prehodis na cely svet a tvrdis, ze sa vobec nic nedeje.
ja som tu poskytol dostatok dokazov, preco sa domnievam, ze funguje, ze ich neakceptujes nie je moj problemty mas nabozensku vieru v premorenie kovidom, aj ked na to nie su ziadne dokazy. tak ako nabozensky fanatik, ty si kazdy jeden faktograficky dokaz schopny pretocit vo svoj prospech aj ked to ukazuje cisty opak.
presne takma ist o to, ze ked sa dost ludi nakazi, maju dozivotne protilatky a tak sa u viackrat nakazit nemozu, alebo aspon nebude pribudat tazke pripady a umrtia.
boli otvoreni viac a dlhsie v porovnani s UK a aj tak maju o 1/3 menej umrti v prepocteked v krajine, kde sa veri, ze premorenie funguje je aj tretia vlna ani otvarat sa nemoze
UK zachranilo len to, ze zacali masivne ockovat, napriek tomu sa Svedsko nikdy nedostane na britske hodnoty
ale ono to tak funguje aj inde mas X krajin, kde sa krajina premorila a prispelo to k poklesupatri k nej odmietnutie, ze by to tak bolo nikde inde. napriklad v Britanii, kde aj otvorene bolo, aj ludia na vsetko kaslali a aj tak sa hot-spoty objavuju na rovnakych miestach.
mozes mi teda najst ten tvoj post, kde pises, preco nastal pokles v kazdej europskej krajine, vratane najhorsich krajin ako SK alebo CZ?
nebolo to nahodou tak, ze sa testovali len ti s podozrenim a nasledne sa to zmenilo na testovanie doma?najhrosie je, ked dostanes ako zdroj oficialnu stranku a ignorujes ako sa veci casom menia. to potom citam, ze klamem, ked NHS zavedie testovanie doma, pre tych, ktorych fascinuje tycka v nose, a do vtedy boli testy len pre priznakovych.
ty si predsa tvrdil, ze sa testuju len podozrivi a nasledne to zmenili behom par dni, pocas ktorych trvala nasa diskusia, nie je to tak?
hej, takze raz je BBC relevantny zdroj, ked podporuje tvoje vyjadrenia o postcovide, ked ja postnem link z BBC, ze sa univerzity od marca neotvorili a budu sa otvarat od 17.5., tak uz nie je dostatocne relevantny? si nekonzistentnyalebo su univerzity v UK otvorene od marca a najdes stranku bez autora, ktora hovori, ze sa mozno otvorili 17.5.,
tvrdil som niekedy, ze je to druha davka? posledne 3 mesiace pisem o aplikovani prvej davky v UK a vlastne vsade vo svete, ze si sa az po 3 mesiacoch spamatal a zistil to nie je moj problem.. najnovsie mas na NHS a dokonca aj na screenshote, ze druhu davku nema este polovica populacie a stojis si za tym, ze ma.
bola az do asi aprila 2021 zatvorenejsia ako Svedsko? ANO => samozrejme, ze bolao umrtiach v UK si chcel ukazat, ako priserne zle to je, ked je krajina viac ako rok zatvorena a odmietas, ze "rok zatvorena" nie je pravda. lebo aj to je tvoja dogma.
maju o 1/3 umrti viac v prepocte na pocet obyvatelov ako Svedsko, napriek tomu, ze UK bola uzavretejsia? ANO => samozrejme, ze maju
hned ako to dokazes datami, nie fabulaciamiaky zmysel pre teba ma nemoct napisat, ze nemas pravdu, aj ked to vidi kazdy a vidis to aj sam?
po marci 2021 nevidim dovod na masivne obmedzenia kohokolvek, ohrozene skupiny uz mali byt zaockovane, ak nie su, tak je to v drvivej vacsine pripadov ich vlastna chybakolko rokov by si bol ochotny drzat v izolacii ludi, ktori boli rizikovi pre cinsku variantu? 15 mesiacov je malo.
ty si ten, ktory chce ludi drzat pod zamkom, sam si predsa povedal, ze chces izolovat ludi az kym ... dokedy vlastne? mozes zopakovat ten termin? viem, ze Andi ho z teba tahal
ja som ten, ktory preferuje od uplneho zaciatku adekvatne opatrenia na velkost hrozby, po zaockovani ohrozenych skupin je hrozba zanedbatelna
v pohode, aj to je nazorneide o nerozumenie toho, ako ma premorenie na covid fungovat, ale to, ze na tak dlhej imnuite sa vedci nezhoduju a jednoducho to neukazuju ani statistiky. s nedobrovolnym nakazenim ludi suhlasit nemozem aj keby ta dozivotna imunita bola na 99% ista.
nuz, ale to je zial nariadenie krajiny, s tym za mnou nechoda co znamenaju hotspoty? no len to, ze kvoli nim teraz ako aj na Vianoce nie je mozne cestovat. ci je clovek zaockovany, alebo nie.
ak to bude mat vplyv na pocet umrti, tak som ochotny svoj nazor prehodnotit, je to zatial nieco ine ako narast pozitivne testovanych? cize zase len medialna bulvarizacia?
Autoeditácia príspevku po 8 hod 9 min 2 sek:
Australia a jej boj proti covidu: International borders might not open until 2024: Deloitte
aktualny plan pre otvorenie hranic je 2022/2023, cize podla optimistickeho variantu aspon rok, podla pesimistickeho az 2,5-3 roky
maju sice bublinu s Novym Zelandom, ale to je dost malo pre medzinarodnu turistiku a je to vzdialene od normalneho zivota
Autoeditácia príspevku po 5 hod 57 min 37 sek:
mimochodom, India... zide z oci (bulvaru), zide z mysle
pocet umrti sa zlomil tiez
z tvojho pohladu urcite ano. cez oci matematickej filozofie sa na pomer ludi s poscovidom ku vsetkym, ktori sa nakazili pozeraz ako na "limitne bliziaci sa nula". pre kazdeho ineho to znamena, ze to ingorujes a vsetky reporty negujes.
tri rozhovry s vedcami z CR. aj ti maju doma opoziciu napriklad v Iniciative SNIH. potom len opakujes grafy z UK a Svedska ci z Kalifornie a Floridy.ja som tu poskytol dostatok dokazov, preco sa domnievam, ze funguje, ze ich neakceptujes nie je moj problem
tak vidis. tvrdit, ze nerozumiem ako premorenie funuguje bola loz, ale to mozme nechat tak.presne tak
existuje dovod, preco je tvoja nabozenska viera tak silna, ze ignoruje ine faktory? napriklad mnou spomenutu kulturu? ked si to vsetko spojis, vratane percenta premorenia, tak by si mohol mat racionalny dovod. no mat ako dovod len jediny faktor je malo. tiez by som si mozno pozrel vekovu pyramdiu z roku 2019. aj tam by mohli byt odpovede.boli otvoreni viac a dlhsie v porovnani s UK a aj tak maju o 1/3 menej umrti v prepocte
UK zachranilo len to, ze zacali masivne ockovat, napriek tomu sa Svedsko nikdy nedostane na britske hodnoty
ja sa tesim na tie studie, ktore nasli premorenie ako jediny dovod poklesu vsade v "zapadnom svete".ale ono to tak funguje aj inde mas X krajin, kde sa krajina premorila a prispelo to k poklesu
mozes mi teda najst ten tvoj post, kde pises, preco nastal pokles v kazdej europskej krajine, vratane najhorsich krajin ako SK alebo CZ?
neviem ci som taky post vobec pisal. skor ako hladat dovod vo viere v premorenie, tak by som si z talonu vybral pocasie/klimu a ci nahodou, tak ako vo Svedsku ci v UK nevymreli dochodcovia a zvysok je zaockovany.
presne tak to bolo. do konca marca (ak nie do polky aprila) sa na test dalo registrovat len ked testovany prehlasil, ze na sebe pozoruje vyssie popisane priznaky.nebolo to nahodou tak, ze sa testovali len ti s podozrenim a nasledne sa to zmenilo na testovanie doma?
ty si predsa tvrdil, ze sa testuju len podozrivi a nasledne to zmenili behom par dni, pocas ktorych trvala nasa diskusia, nie je to tak?
ked sa krajina zacala otvarat, zacali sa poskytovat testy, kde clovek urobit to co urobil v centre - sam si ten odber z krcnej mandle a nosa. len si ho este vyhodnoti.
od teba som cital reakciu, ze som klamar, ked sa toto domace testovanie zaviedlo, lebo to bolo ine ako cely cas predtym.
ty si ma poziadal vyhladat si text a udajne prvy link. ako som ti na screenshote ukazal, bol to Office For Students, z ktoreho webu nie je jasne co to vlastne je a kto za tym stoji.hej, takze raz je BBC relevantny zdroj, ked podporuje tvoje vyjadrenia o postcovide, ked ja postnem link z BBC, ze sa univerzity od marca neotvorili a budu sa otvarat od 17.5., tak uz nie je dostatocne relevantny? si nekonzistentny
preto som dodal NHS s Roadmap rozvolnovania, co si ty obmietol. tam sa pise, ze 8.3. boli otvorene vsetky skoly napriec spektrom, vratane univerit, kde odbory potrebuju, aby studenti boli fyzicky pritomni v kampuse. to by bol pred rokmi aj moj pripad, lebo som potreboval skolsky HW.
vies, ze mne vsetko treba vysvetlit uplne. bezne sa pod "ockovany proti covidu", mysli clovek, ktory dostal dve davky.tvrdil som niekedy, ze je to druha davka? posledne 3 mesiace pisem o aplikovani prvej davky v UK a vlastne vsade vo svete, ze si sa az po 3 mesiacoch spamatal a zistil to nie je moj problem
ano. medzi 5.1. a 8.3. bola. bola rovnako otvorena pocas leta a ludia sa spravali menej opatrene medzi 4.7. a 5.11.? ano.bola az do asi aprila 2021 zatvorenejsia ako Svedsko? ANO => samozrejme, ze bola
maju o 1/3 umrti viac v prepocte na pocet obyvatelov ako Svedsko, napriek tomu, ze UK bola uzavretejsia? ANO => samozrejme, ze maju
ja viem, ze dokazes do tejto rovnice pridat viac premennych. preco to odmietas?
aky ma byt ten zdroj dat, prosim? Lancet ale aj bezne doveryhodne media dobre nie su. lekari z praxe este menej. tak si napis ten zdroj a ja si urobim cas, aby som ti to nasiel.hned ako to dokazes datami, nie fabulaciami
ja si napok prosim studiu z Nature alebo Lancetu, ktora hovori, ze Svedsko a dalsie krajiny su zachranene vdaka nedobrovolnemu infikovaniu velkeho mnozstva ludi.
pleties sa v tom, ze ja chcem niekoho drzat pod zamkom. mne sa ta svedska kultura paci v tom, ze ludia nie su egoisti a stacia odporucania. ak sa naprikald bude v parku robit koncert, nech je. nech tam ludia idu. len tak trochu odporucit, ze zdrzovat sa v dave stale nie je dobry napad.po marci 2021 nevidim dovod na masivne obmedzenia kohokolvek, ohrozene skupiny uz mali byt zaockovane, ak nie su, tak je to v drvivej vacsine pripadov ich vlastna chyba
ty si ten, ktory chce ludi drzat pod zamkom, sam si predsa povedal, ze chces izolovat ludi az kym ... dokedy vlastne? mozes zopakovat ten termin? viem, ze Andi ho z teba tahal
ja som ten, ktory preferuje od uplneho zaciatku adekvatne opatrenia na velkost hrozby, po zaockovani ohrozenych skupin je hrozba zanedbatelna
ak je mozne najst si miesto na pobrezi, kde to nie je hlava na hlave, alebo kde sa to na horach nehybe tak pomaly ako rad na self-checkout v TESCU, tak sa urcite da najst sposob ako byt vonku a byt v bezpeci.
Andimu som odpovedal: ked prijme pozvanie na ockovanie posledna mozna dospela osoba + cas potrebny na vytvorenie imunity po jej drhuje davke. pri tempe ake tu je, verim ze potrebna preockovanost oboma davkami tu bude na konci augusta, ci na zaciatku septembra a potom uz ani tych odporucani co robit nebude portrebnych tak vela. mozno stacilo len jedno, ktore som pred rokmi videl v jednom hipsteskom bare: Don't be a d**k. A ako reagoval moj spoluziak a kolega: That's the rule, mate. Only rule in this country.
dakujem. som rad, ze uz konecne vieme kto comu rozumie a preco reaguje ako reaguje.v pohode, aj to je nazor
snad Ind nevie prechytracit vakciny a pocet umrti nestupne a krajina s jednotkami mrtvych nebude na ciernej listine pre krajiny s nizsimi desiatkami.nuz, ale to je zial nariadenie krajiny, s tym za mnou nechod
ak to bude mat vplyv na pocet umrti, tak som ochotny svoj nazor prehodnotit, je to zatial nieco ine ako narast pozitivne testovanych? cize zase len medialna bulvarizacia?
ano, vo vacsine indickych statov je to skutocne tak. snad tie dalsie budu nasledovat coskoro.Autoeditácia príspevku po 5 hod 57 min 37 sek:
mimochodom, India...image_2021-05-27_230831.png
zide z oci (bulvaru), zide z mysle
pocet umrti sa zlomil tiez
kedze vieme, ze premorenie je postupny proces a pan docent to pre Reflex nepovedal otvorene: ak nastane preak poctu mrtvych, tak sa prepoklada, ze tam uz ta miera premorenia nastala?