Ockovanie Covid-19

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ste za povinné očkovanie proti Covid-19?

Áno
50
49%
Nie
43
42%
Neviem
9
9%

Celkom hlasov: 102

Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ockovanie Covid-19

Príspevok od používateľa Muffi »

Keďže miera (ne)očkovania má veľký dopad na celú spoločnosť a ovplyvní bez výnimky všetkých obyvateľov krajiny, jedná sa o celospoločenský záujem. A štát by proste mal chrániť aj tých, čo sa tomu aktívne bránia, väčšinou z nevedomosti a v dôsledku propagandy.
Potrat je naproti tomu pomerne individuálna záležitosť, ktorá ovplyvní úzky kruh ľudí. Pokiaľ viem, potratov nie je toľko, aby výrazne ovplyvnili demografickú krivku a teda nie sú celospoločenský problém, hoci sa ich tak politici snažia prezentovať. Z týchto dôvodov tieto dve problematiky nie je možné takto porovnávať.
Každá liberálna spoločnosť obmedzuje právo rozhodovať o svojom živote, keď tieto rozhodnutia ohrozujú životy iných ľudí. Nemáš právo riadiť vozidlo bez vodičského oprávnenia, lebo si priame ohrozenie pre ostatných. Kde je rozdiel?
Keď nechcem aby ma nezaočkovaný kolega poslal do hrobu neznamená to, že chcem druhým brať práva rozhodovať o ich tehotenstve.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

stat nechrani tych, ktori sa tomu aktivne brania, v stovkach inych pripadov
jeho dopad na spolocnost je vyrazne nizsi ako alkohol, cigarety, cukor, tuky, atd

ak sa nechces nakazit covidom, tak sa zaockujes, je to uplne jednoduche (aj potom je velmi pravdepodobne, ze sa nakazis, ale budes mat mierny priebeh)

z akej pozicie chces ale do toho nutit ludi, ktori o to nemaju zaujem a riziko su ochotni akceptovat (i kvoli hoaxom, nepochopeniu alebo ignoracii situacie)?

v com je covid taky specificky, ze zrazu mozeme nutit ludi do niecoho, co sami nechcu? kde je ta hranica, nie je to totalitne zmyslanie?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

beardie napísal: 20 jún 2021, 9:44prave preto ma zaujima, ci ludia, ktori su za nasilne ockovanie, budu nutit dieta donosit a nedaju moznost volby
Pokial povazujes povinne ockovanie za "nasilne", si tiez proti ockovaniu proti inym ochoreniam, ktore su u nas povinne?

Na Slovensku povinne ockovanie uz je, proti roznych ochoreniam, ak by mal covid vyssiu smrtnost, tak 10x vyssiu, tak by sa zrejme povinne ockovanie zaviedlo, bolo by to len o jedno ockovanie viac.

Osobne som proti povinnemu ockovaniu proti covid, mne by nevadilo, ale vyvolalo by to protesty, mozno aj pad vlady a zvysilo by to percenta "antivaxerskym" stranam, ludia by sa aj tak nedali zaockovat, pokuty by neplatili, mozno by sa sudili, takze nic by to nevyriesilo.

Ja si myslim, ze nezaockovani nie su len antivaxeri, ludia maju svoje problemy, obmedzenia, mozno dochadzaju do/zo zahranicia a ak by sa mohli zaockovat jednoduchsie, alebo by dostali nejaky benefit alebo sancu na financnu vyhru, urcite by to pomohlo, potvrdzuju to aj mobilne ockovacie jednotky, ktore ockuju ludi, pre ktorych je tazke sa dopravit na ockovanie z roznych dovodov. Tiez v inych krajinach, kde zaviedli loterie, sa situacia zlepsila. Ved kolko ludi stavkuje, kupuje si zreby, podava loto a pod.

Podla mna by pomohla nejaka loteria, napr. milion eur, okrem toho nejake mensie vyhry ako 100 tisic eur, tisic eur, mozno aj nejaky balicek s respiratormi pri kazdom ockovani, teda nieco male pre kazdeho a viacero financnych vyhier, urcite nie len jedna velka vyhra, ani vecne ceny alebo dovolenky, tie by oslovili iba zlomok ludi, za peniaze si ludia mozu kupit to co potrebuju.
Nezaockovani su zrejme hlavne ludia s nizsim vzdelanim, nizsim platom a takto by im ockovanie okrem ochrany proti covid dalo aj sancu, nadej na riesenie inych problemov, mozno splatenie hypoteky, uveru a pod.

Samozrejme, ak by to teraz prislo, bolo by to nefer k zaockovanym, to by slo riesit, zaockovani by sa mohli nejak do loterie zapojit.

Uz skor sa mohla pridat moznost vyberu vakciny a terminu, resp. zmena terminu, pre prve aj druhe ockovanie, aby sa ludia vedeli pripravit, ak dochadzaju zo zahranicia, alebo si chcu ockovanie naplanovat, kvoli dovolenke, alebo po praci - pred vikendom, volnom, ak by mali vedlajsie priznaky a pod.

EDIT: Prip. vyhra v loterii by mala byt urcite oslobodena od dane z vyhry, to by inak mohlo odradit vela ludi.

V ankete som hlasoval, ze som proti povinnemu ockovaniu, ale z dovodov uvedenych vyssie. Mozno by to chcelo viac moznosti, ci ste za povinne ockovanie dospelych aj deti, takze odpovede by boli "ano, len dospeli", "ano, dospeli aj deti", "ano, len deti", "ano, len dospeli v urcitych povolaniach, "nie", "neviem", kazdopadne, myslim si, ze povinne ockovanie u nas nema velku sancu, ani ked pride tretia delta vlna, ktora urcite pride, opatrenia su prisnejsie len pri niektorych krajinach, ale delta je zastupena aj v zelenych krajinach, ludia cestuju, deti nemusia byt zaockovane a tusim ani testovane.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

beardie musis si uvedomit, ze nie je ockovanie ako ockovanie. Ja som vo vseobecnosti za povinne ockovanie hlavne u deti. Stat by ich mal ochranit pred blbostou rodicov.

No interupcia je uplne nieco ine, preto som sa pytal na to co v tom vidis rovnke, ale nespecifikoval si to.

Na druhej strane ockovanie proti Covidu chrani hlavne ockovaneho, nie ostatnych (ps: viem o tych percentach), preto niesom za povinne ockovanie proti Covidu (v ankete som dal neviem, lebo neviem, ale o trosku viac sa priklanam k nepovinnemu ockovaniu). Na druhej strane s preoskovanostou a dezinfromaciami u nas sa asi budeme musiet zmierit s tym, ze este nejaky cas budeme povinne nosit ruska a v horsom pripade sa vratia protipandemicke opatrenia.

Pri nepovinnom ockovani proti covidu sa da ale ockavat nutnost byt ockovany pri cestach, urcitych pracach,... rovnako ako je tu teraz napriklad so zltackou.
beardie
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 20 jún 2021, 13:36 Pokial povazujes povinne ockovanie za "nasilne", si tiez proti ockovaniu proti inym ochoreniam, ktore su u nas povinne?
my sa nerozpravame o hexavakcine, ktora je desatrociami preverena, vieme o nej detailne informacie a dopad na ockovanych, rozpravame sa o predbezne schvalenej vakcine, ktora nie je plne otestovana

nema zmysel hypoteticky rozmyslat o chorobe, ktora ma 10x vyssiu smrtnost, diskutujeme o vakcine proti covidu, u ktoreho su presne zname ohrozene skupiny a ani omylom sa to neda porovnat s hexavakcinou urcenou pre deti

je velmi pravdepodobne, ze aj na Slovensku bude ockovanie dotovane, ale ja osobne nevidim dovod nutit do toho ludi, ktori su mimo ohrozenych skupin, pokojne nech sa dobrovolne zaockuju, ale nutit ich? to urcite nie, to nema s liberalnou spolocnostou nic spolocne
harrison314 napísal: 20 jún 2021, 13:38 beardie musis si uvedomit, ze nie je ockovanie ako ockovanie. Ja som vo vseobecnosti za povinne ockovanie hlavne u deti. Stat by ich mal ochranit pred blbostou rodicov.
viacmenej suhlasim, tie povinne vakciny pre deti maju jasne preukazany dopad a vyhody
No interupcia je uplne nieco ine, preto som sa pytal na to co v tom vidis rovnke, ale nespecifikoval si to.
nemoznost rozhodovat o vlastnom tele
specificky kvoli hrozbe, ktora je pre drvivu vacsinu populacie hlboko pod urovnou chripky
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

beardie napísal: 20 jún 2021, 15:16 rozpravame sa o predbezne schvalenej vakcine, ktora nie je plne otestovana
Ako to? Veď prešla všetkými fázami testovania ako aj iné vakcíny. Či mi niečo ušlo?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

beardie napísal: 20 jún 2021, 15:16 nemoznost rozhodovat o vlastnom tele
Stale zabudas, ze liberalizmus hovori, ze moja sloboda konci tam, kde zacina sloboda inych. Svojou slobodou nesmies ohrozit inych ludi. Takze si pleties lobodu a anrchiu. Preto sa to k interupcii prirovnat neda.
beardie napísal: 20 jún 2021, 15:16 specificky kvoli hrozbe, ktora je pre drvivu vacsinu populacie hlboko pod urovnou chripky
O tomto s tebouvazne nema cenu diskutovat.
beardie
Redeemer
Redeemer

harrison314 napísal: 20 jún 2021, 16:02 Stale zabudas, ze liberalizmus hovori, ze moja sloboda konci tam, kde zacina sloboda inych. Svojou slobodou nesmies ohrozit inych ludi. Takze si pleties lobodu a anrchiu. Preto sa to k interupcii prirovnat neda.
ostatni sa vedia chranit uplne jednoduchym sposobom
O tomto s tebouvazne nema cenu diskutovat.
v poriadku, ak by si si to rozmyslel, tak mozeme pokracovat vo vedlajsej teme
lukas9206 napísal: 20 jún 2021, 15:22 Ako to? Veď prešla všetkými fázami testovania ako aj iné vakcíny. Či mi niečo ušlo?
je predbezne schvalena
On 21 December 2020, the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) of the European Medicines Agency (EMA) recommended granting conditional marketing authorization for the Pfizer–BioNTech COVID‑19 vaccine under the brand name Comirnaty. The recommendation was accepted by the European Commission the same day.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

očkovanie proti Covidu by určite nemalo byť povinné, proste to by malo opačný efekt. Veď už ak sa pozriete na FB kde stále vyskakuje reklama registrácie na očkovanie, a pozriete komentáre tak vám niekedy aj rozum pozastaví. Hlavne ak tam človek pozrieť tie ich praktické dôvody, ktoré nie všetky sedia momentálne. K tým mobilným očkovacím staniciam asi toľko, u nás to tiež hlásili v dedine
Oznamujeme občanom, že bude možnosť dať sa zaočkovať vakcínou Pfizer pre občanov nad 60 rokov, alebo tým, ktorý majú chronické ochorenie a majú menej ako 60 rokov.
. Ak by nemali tie obmedzenia na vek a ochorenia, tak by sa podľa mňa dalo zaočkovať viac ľudí, proste nie každý si vie dostaviť niekde na očkovací centrum, hlavne ak mu hodí Banskú Bystricu, alebo Košice, čo sa u nás v dedine stalo a to sme okres Levice. Máme tu blízko Levice, Nitru, Štúrovo kde sú tiež očkovacie stanice.
očkovanie.PNG
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Gothar napísal: 14 jún 2021, 23:08 A keby aj, tak co? U nas je ockovanie zadarmo, co ti na tom vadi? Doteraz pouzivane vakciny su preukazatelne bezpecne a hlavne bezpecnejsie ako covid. Ja bez problemov pojdem na ockovanie aj o rok.
Dajme tomu, že naše vlády chcú mať zdravé obyvateľstvo a preto chcú aby čo boli najviac ľudí zaočkovanych, tomu rozumiem. Ale nerozumiem prečo dovolia, aby ľudia mali nízku kvalitu života a umierali na civilizačné choroby " choroby blahobytu" ako je diabetes, kardio choroby, rakovina prsníka, hrubého čreva, prostaty pričom už v roku 2005 bola publikovaná, mnohonasobne ocenená kniha čínske studium od Campbella, kde je súvislosť medzi týmito chorobami a živočíšnymi bielkovinami plus kravskym mliekom. Len to ma zaujíma, že prečo má človek veriť tým bludom ktoré dáva minis. zdrav. na FB
Beardiemu by ste mali ďakovať, za to aké informácie nám poskytol, ako dokáže chápať súvislosti a ich vysvetlit.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

beardie napísal: 20 jún 2021, 9:44 prave preto ma zaujima, ci ludia, ktori su za nasilne ockovanie, budu nutit dieta donosit a nedaju moznost volby
Odkedy je povinne ockovanie nasilne, deti sa povinne ockuju v mladom veku proti tolkym chorobam a nie je okolo toho take pozdvyhnutie a ako vieme zo sprav, tak sa najdu rodicia, ktori deti nedaju zaockovat, potom neviem ako sa to dalej riesi.
http://www.ockovanieinfo.sk/sekcia-sk-16-Preo-okova
Tu je prehlad povinnych ockovani, treba si pozriet percento zaockovanych
https://www.uvzsr.sk/docs/info/ockovani ... vanost.pdf
beardie
Redeemer
Redeemer

ano, ockuju a je to spravne, lebo tie choroby maju neporovnatelny dopad pri porovnani s covidom
prosim, akceptujme realitu a prestanme porovnavat covid s tazkymi chorobami
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Povieš to do očí rodinám mŕtvych?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

starysomar napísal: 20 jún 2021, 9:04 On to nevie.
Má nutkanie dokazovať svoju "nadradenosť", ostatným že sú "hlúpi", má pre nejaký posun vo vlastnej psychike presvedčenie, že sa mu majú iní ľudia akosi zodpovedať za svoje názory, činy.
Už som dávnejšie písal - vo vlastnom záujme by bolo dobre sa liečiť včas.
Inak - je mi ten narušený "element" úplne u prdele.
Musim na teba reagovat. Presne zapadas do nedavno spomenuteho problemu. Dlho dlho nic a pravidelne musis dat nejaku perlu na urovni zumpy. Keby aspon adekvatne ale nie. Len s niekym obycajny nesuhlas (samozrejme len pri beardiem). Napr to je taky problem normalne napisat ze zena ma specialne dovody sa neockovat a je to jej sukromna vec? Nikto by tu z toho kovbojku nerobil.
starysomar napísal: 20 jún 2021, 19:57 Povieš to do očí rodinám mŕtvych?
Na chripku tiez ludia umieraju a na nu nieje povinne ockovanie a ani nebude. Povies to do oci rodinam mrtvych?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Na chripku tiez ludia umieraju" - možno Ti ušiel percentuálny pomer "smrtnosti" chrípka versus Covid.
Je mnohonásobne nižšia.
Reagovať samozrejme môžeš na čokoľvek - rovnako, ako môžem ja :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

No vidis ako pekne a trefne si si dokazal odpovedat na vlastnu otazku :D
beardie
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 20 jún 2021, 19:57 Povieš to do očí rodinám mŕtvych?
pokojne

Autoeditácia príspevku po 1 hod 13 min 11 sek:
wladas napísal: 20 jún 2021, 20:04Napr to je taky problem normalne napisat ze zena ma specialne dovody sa neockovat a je to jej sukromna vec?
pisal, ze jeho zena pracuje na covidovom oddeleni, tam by nemohla pracovat pani, ktora by mala vazne zdravotne problemy, ktore by jej zaroven neumoznovali zaockovat sa, pripadne bude vynimka z promile
ale keby aj, predpokladam tiez, ze v tomto pripade by to bez kecov priznal

ja si teda myslim, ze problem bude niekde inde
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

beardie napísal: 20 jún 2021, 8:20 Umelé ukončenie tehotenstva
To mi je jasné, skôr som narážal nato, za akých podmienok a do akého času, pretože do istého času sa to nedá považovať ani za dieťa, za týchto podmienok, to je teda akceptovateľné, teda nie som zato, ani proti, nesúdim a neodsudzujem to, čiže ak to je ako u nás, teda tuším do 12 týždňa a žena sa takto rozhodla sama po zvážení situácie, tak tomu nebránim. Prečo vlastne ? ako to súvisí s vakcináciou ?

Ja mám vo všetkom jasne, ak človek ohrozuje / rozhoduje o sebe, tak nech si robí čo chce. Takže ak má v bruchu zárodok / zhluk buniek a nechce svoje telo vystaviť tomu, aby sa z toho vyvinulo dieťa a rozhodne sa (už pre akékoľvek dôvody) ísť na potrat, tak to plne rešpektujem. Pretože je to jej telo, jej riziko, že sa jej niečo stane, alebo že nebude mať deti. Skrátka rozhoduje o sebe.

Ak niekto odmieta vakcíny neohrozuje tým iba seba, ale aj iných napr. takých, ktorí sa zaočkovať nemohli, alebo im telo správne imunitne nezareagovalo. Teda svojím správaním vystavuje riziku (a teda aj úmrtiam) druhých a teda zachádza to do slobody života iných ľudí. A preto, ak vakcína danému človeku nemôžu ublížiť, ale jeho nezaočkovanosť môže ublížiť niekomu nevinnému, tak nevidím dôvod, prečo by mal mať voľbu sa sám rozhodnúť sa nezaočkovať ? To je prvá vec, druhá vec je vzdelanie, malé dieťa nevie prečo sa musí učiť čítať a písať, vidí to ako prekážku a vadí mu to... Význam pochopí až keď bude staršie. (alebo nepochopí :D ) To ale neznamená, že to je pre dané dieťa zlé a len preto, že to kvôli svojej nevedomosti odmieta. Teda ak niekto kto vakcínam nerozumie a odmieta, tak taktiež by malo byť rozhodnuté za neho, pretože ten význam tam je a nemusíš ho chápať.
beardie napísal: 20 jún 2021, 13:10 ak sa nechces nakazit covidom, tak sa zaockujes, je to uplne jednoduche (aj potom je velmi pravdepodobne, ze sa nakazis, ale budes mat mierny priebeh)
A čo s človekom, ktorý sa zaočkovať nemôže ? A teda ho taký trt makový, ktorý sa očkovať odmietne nakazí a on umrie ? Život nie je iba čiernobiely
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

beardie napísal: 20 jún 2021, 19:02 ano, ockuju a je to spravne, lebo tie choroby maju neporovnatelny dopad pri porovnani s covidom
prosim, akceptujme realitu a prestanme porovnavat covid s tazkymi chorobami
Nemozem si pomoct, ale tetanus nie je choroba, ktora by rocne kosila po svete miliony ludi, ako je to v pripade kovidu, a pritom je ockovanie nan povinne, ano, priebeh je rýchli a bolestivý a z velkej miery aj smrtelny, no nie je to masova zaleztitost. Preco by toto malo byt povinne a ockovanie proti kovidu, ktory trapi cely svet by malo byt nepovinne.

Nechat blud weby a rozne hnede mozgy robit kampan na ockovanie, ked ju mal robit stat na cele s vedcami, doktormi a masivnou kampanou bolo od matovicovej vlady nezodpovedne.
Namiesto toho sa politikarcilo a nalievali sa sta-miliony do ag testovania, ak by sa to podchytilo od zaciatku, tak by sme tych 60% mali, takto budu za par mesiacov zomierat dalsie tisicky ludi a zbytocne.

To o tom pozerani sa rodinam mrtvych do oci bolo dost chladne, ale tak vysvetluje to cele tie strany diskusii pred tým.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

retkvic napísal: 20 jún 2021, 23:59 Nemozem si pomoct, ale tetanus nie je choroba, ktora by rocne kosila po svete miliony ludi, ako je to v pripade kovidu, a pritom je ockovanie nan povinne, ano, priebeh je rýchli a bolestivý a z velkej miery aj smrtelny, no nie je to masova zaleztitost. Preco by toto malo byt povinne a ockovanie proti kovidu, ktory trapi cely svet by malo byt nepovinne.
Tak áno, tetanus sa neprenáša kvapôčkovou infekciou a môže sa zdať, že u nás to nie je problém, keďže máme dobré hygienické štandardy a väčšina ľudí pracuje v kancelárii alebo v čistej fabrike. Ale sú krajiny, kde je to oveľa horšie, tam ľudia väčšinou pracujú manuálne vonku a sú tam nízke hygienické štandardy. Na tetanus je dosť vysoká úmrtnosť (až okolo 50%) a ak to aj prežiješ, tak môžeš byť invalid. Deti padajú, všetko ochytajú...takže u detí povinné očkovanie proti tetanu určite má zmysel.
Napísať odpoveď