ano, maju podobnu hustotu. ako sme si ukazali, podstatny faktor su kultura a zvyky. z toho sa ty vysmievas. dakujem, ze pouzivas ten minuly cas.beardie napísal: 29 jún 2021, 17:19 k hustote zaludnenia som dodal hodnoty pre velke mesta
napriek tomu, ze tie svedske mesta maju podobnu hustotu ako britske mesta, dopad bol rozdielny - vo Svedsku je menej mrtvych v prepocte na jednotku obyvatelstva, i ked mali menej zakazov
ano, zivot v nich je odlisny. no virus sa do jedneho vratil, do dalsieho sa opatovne vracia. mna preto zaujima, preco to premorenie nastalo v Brazilii a ani po vyse roku v Manchasteri nie a nie. lebo Braziliu aj Indiu malo zachranit to presytenie virusom.ano, sposob zivota v Manause je neporovnatelny so zivotom v Manchestri
to vysvetlenie s farbami ti malo pomoct pochopit akym sposobom boli tie grafy konstruovane a co maju zobrazovat
nemyslim si, ze si pochopil, co presne maju tie tvoje "hotspoty" zobrazovat, pripadne mozno ano, ale chybne z toho dedukujes premorenie
ked sa k problemu vyjadril odbornik, tak som ho citoval. ak je mozne ma vobec povazovat za odbornika na cokolvek, tak epidemiologia, virologia ani mikrobiologia to nie su.takze posledny polrok diskutujes v akej roli? lebo doteraz si sa vedel vyjadrit k vsetkemu bez problemov, zrazu zacinas mat blok?
ked tak nad tym premyslam, preco si sa dal proti zltacke ockovat? ved by si ju prekonal a mal by na cely zivot istotu, ze sa ti protilatky vytvoria...ja som tie dovody vysvetlil, mozes si to dohladat a skopirovat sem, kde ich oznacujem za nedostudovanych idiotov? rad by som si to pozrel (nehovorim, ze som to nenapisal, len sa mi to nechce hladat, rad ti dam za pravdu, ak to sem skopirujes)
taktiez by ma zaujimalo, ci mas este proti zltacke protilatky, alebo uz nie, ale tvoje telo je stale schopne efektivne proti tejto nakaze bojovat, budem rad, ak odpovies
pozri, podla tvojho ockovacieho centra, moje telo nie je schopne sa efektivne zltacke branit, lebo som nedostal booster shot. podla mojho slovenskeho obvodaka aj britskeho ockovacieho centra moje telo je schopne sa jej branit a nepotreboval som booster imunity. tak si hod mincou.
ano, pan ucitel Ioannidis v juli 2020 po prvej vlne vypocital IFR a to sa povazuje za dogmu. nasledky druhej vlny su irelevantne. "studia", ktora sa sirila tweetom, a ktorou sa zastresuju kotleby a bludweby je dogma. kto vie ci uz konence vysla aj ako print, alebo plna autorskych poznamok na serveroch WHO...nie som si uplne isty, kde kto co pisal o greckom ucitelovi, ale hodnota IFR pre covid 0,3-0,4 je bezne akceptovana
spochybnujes ju? je to viac alebo menej? rad sa poucim
"in the meta-analysis of Ioannidis [4] estimated population-averaged IFRs range from 0.02% to 0.86% with a median IFR of 0.26%."
dookola opakujes, ze umrtnost je nizka, preto nie je dovod na panika. v ramci trendu ignoracie faktov a predstieranej neschopnosti spajat viac javov do jedneho ignorujes, ze mame opatrenia, informovanost, hygienu a medicinu na urovni, lebo zijeme v 21. storoci. preto by bolo pre objektivnost fajn, ak by ludia ako ty zobrali tu najhorsiu epidemiu - ospravedlnujem sa, ako nou nie je stredoveky mor, a prepocitali by jej IFR na 21. storocie so vsetkym co mame a pouzivame voci SARS-CoV-2.tema je o covide, ak otvoris novu o stredovekom more, tak sa mozem pokusit dohladat IFR aj pre tu chorobu, suvis s covidom ale nevidim
nespochybnujem. len co v pripade, ze na oddeleni zomrie o jedno dieta viac ako by malo? to ti celu predikciu znici. takze bud je to len vestenie, alebo musia lekari vykazovat mrtvych tak, aby pieskove babovky vestcom neburali.ohrozene skupiny je mozne rozpoznat podla ich smrtnosti, tie tabulky sem boli pridane viackrat
su to ludia nad 60 rokov a tazko chori, vratane mladsich, spochybnujes to?
asi ty. lebo ja nepozorujem, ze by som bol zavraty doma a hlavne, aby pricionou bolo nenakazenie nerizikovej casti populacie. btw, hadaj aka cast populacie je v UK najviac nakazena indickou mutaciou? odpovedat nemusis.neviem kto z nas je viac zavrety doma, aby nahodou nenakazil nesusceptibilnu cast populacie, ktore pravdepodobne podla tvojich vlastnych slov uz covidom presla...
otravovali lekarov na JISkachtakze nejake info, ze vsetci z nich umreli, nebudu?
mali "aspon" vsetci z nich tazky priebeh?
a o com si v teme o covide pisal ak nie o premoreni nim?nie, ta veta nebola o covide, keby si ten text necital s krvavymi ocami, pochopil by si to
ked som ja pozoroval stupanie, tak si ma hrubo dourazal. ked to kratkodobe stupanie vidis ty, je to fajn.kratkodobo stupal, ano, ale momentalne ma Florida uz 2 tyzdne jednociferne pocty mrtvych, CA osciluje medzi 22 a 28 mrtvymi
pred menej ako 24 hodinami si vypisoval, ze vakcinacia je zbytocna, lebo len ked sa clovek nakazi, jeho imunita sa nauci ako bojovat s celym virusom a nie len jednym druhom proteinov. takze takze si si vitazoslavne zbural vlastnu pieskovu babovku. dobra praca.Autoeditácia príspevku po 1 hod 47 min 15 sek:
dalsia nerealisticka predstava padla
Čítajte viac: https://primar.sme.sk/c/22692099/ockova ... -roky.htmlSpoiler
Očkovanie mRNA vakcínami nechráni človeka len pol roka. Imunita môže pretrvať roky
Preočkovanie nemusí byť nevyhnutné.
Čítajte viac: https://primar.sme.sk/c/22692099/ockova ... -roky.html
Vakcíny od spoločností Pfizer - BioNTech a Moderna spúšťajú v tele človeka dlhodobú imunitnú reakciu. Zaočkovaného môžu pravdepodobne chrániť pred covidom nielen šesť mesiacov, ako sa doteraz predpokladalo, no dokonca až niekoľko rokov.
S takýmito povzbudivými výsledkami prišla nová štúdia publikovaná v časopise Nature, na ktorú upozornilo aj slovenské ministerstvo zdravotníctva či biochemik a vedec Pavol Čekan.
Ako by situácia mohla vyzerať v prípade iných typov vakcín, než sú mRNA, je zatiaľ otázne.
Môže imunita pretrvať celý život?
Očkovanie väčšinou vakcín prebieha dvakrát. Až potom sa človek stáva proti novému koronavírusu dostatočne odolný. Ako dlho však účinky vakcíny dokážu človeka chrániť, je stále predmetom výskumov.
Štúdia vedcov z Washingtonskej univerzity v St. Louis, ktorí sa detailnejšie pozreli na fungovanie mRNA vakcín, naznačujú, že možno hovoriť o rokoch.
Imunita, ktorú ľudia po podaní vakcíny od spoločnosti Moderna alebo Pfizer - BioNTech nadobudnú, by mala byť natoľko silná, že by preočkovanie posilňovacími dávkami nemuselo byť nevyhnutné.
Zároveň však upozorňujú, že to zrejme nebude platiť pre všetky prípady.
Štúdia totiž počítala len s aktuálne známymi mutáciami koronavírusu. Ak by sa objavil nový variant, ktorý sa bude od pôvodného kmeňa zásadne líšiť, opätovnému očkovaniu sa zrejme nevyhneme.
Výnimkou môžu byť aj seniori, osoby so slabým imunitným systémom, ako aj tí, ktorí užívajú lieky na potlačenie imunity. U nich sa očakáva, že účinnosť vakcín proti covidu nebude taká trvácna.
Najlepšie výsledky by mohli dosiahnuť ľudia, ktorí už pred očkovaním koronavírus raz prekonali. Tí by pravdepodobne nemuseli podstúpiť preočkovanie treťou posilňovacou dávkou vôbec. A to ani vtedy, ak by vírus výrazne zmutoval.
Washingtonským vedcom sa totiž podarilo zistiť, že imunitné bunky u osôb, ktoré sa z covidu vyliečili, vedeli rozpoznať vírus aj po ôsmich mesiacoch od infekcie.
Zároveň sa už v minulosti potvrdilo, že imunitné B-bunky, ktoré sú zodpovedné za zapamätávanie si patogénov, pokračovali v dozrievaní a posilňovaní aj rok po prekonaní ochorenia.
Na základe týchto zistení sa odborníci nazdávajú, že by imunita vyliečených ľudí, mohla byť po očkovaní dvoma dávkami mRNA vakcíny dostatočné silná, aby pretrvala nielen niekoľko rokov, ale možno aj celý život.
Momentálne však nie je jasné, či by aj samotné očkovanie mohlo mať podobne dlhotrvajúce účinky.
Tréning imunitných B-buniek
Po prekonaní covidu, ako aj po očkovaní dochádza v lymfatických uzlinách k vzniku takzvaného zárodočného centra. Ide o akýsi výcvikový tábor, kde sa imunitné B-bunky trénujú v rozpoznávaní genetických sekvencií vírusu a jeho variantov.
Čím dlhšie sa tieto bunky cvičia, tým je pravdepodobnejšie, že budú schopné lepšie obrániť organizmus pred reálnym patogénom.
Takéto zárodočné centrá vznikajú v pľúcach osôb, ktoré covid už raz prekonali. Po očkovaní ich zas možno nájsť v lymfatických uzlinách v podpazuší.
Pre lepšie pochopenie trvania imunity sa vedci rozhodli odobrať vzorky z lymfatických uzlín od štrnástich ľudí. Všetci podstúpili očkovanie vakcínou od Pfizeru v dvoch dávkach.
Ukázalo sa, že počet pamäťových B-buniek, ktoré rozpoznávajú prítomnosť koronavírusu, u nich ani po opakovanom testovaní neklesol. Aj po pätnástich týždňoch od prvého zaočkovania bolo zárodočné centrum vysoko aktívne.
"Skutočnosť, že imunitné reakcie pokračovali takmer štyri mesiace po očkovaní, sú veľmi dobrým znamením," potvrdzuje pre New York Times imunológ a hlavný autor štúdie Ali Ellebedy.
Efektivita zárodočných centier zvyčajne vrcholí jeden až dva týždne po očkovaní a potom slabne. Po štyroch až šiestich týždňoch je účinok zanedbateľný. V tomto prípade sa to však nepotvrdilo. Zárodočné centrá stimulované mRNA vakcínami trénovali imunitné bunky aj po mesiacoch.
Väčšina toho, čo odborná verejnosť dosiaľ vedela o pretrvávaní zárodočných centier, bola založená na zvieracích výskumoch. Štúdia vedcov z Washingtonskej univerzity je prvou svojho druhu, ktorá ukazuje, čo sa deje po očkovaní u ľudí.
Aj keď výsledky naznačujú, že osoby, ktoré pred očkovaním prekonali covid, budú oproti zaočkovaným ľuďom bez predchádzajúcej skúsenosti s ochorením vo výhode, posilňovacia dávka, by mohla mať na imunitu podobný účinok. Dokonca o niečo lepší.
Imunitné B-bunky vyvolané očkovaním by totiž mali byť o čosi rozmanitejšie, čo naznačuje, že vakcíny by mohli chrániť človeka pred rôznymi variantmi koronavírusu lepšie než nadobudnutá imunita po prekonaní ochorenia. Na potvrdenie tejto teórie však bude potrebné vo výskume pokračovať.
Takisto je otázne, ako dlho bude trvať imunita po vakcínach, akými sú AstraZeneca, Johnson & Johnson či ruský Sputnik V, ktoré neboli súčasťou tejto štúdie.
Ellebedy sa nazdáva, že imunitná odpoveď po inom type vakcíny zrejme nebude mať takú trvácnosť, ako sa to ukázalo v prípade mRNA vakcín.