Známeho problémy

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Známeho problémy

Príspevok od používateľa Blastbit »

Po skoro 3 rokoch oživim tuto temu. Ten moj kamarát (26 ročný) nedokončil VS (Mgr titul) profesorka na ňom zasadnutá nedala mu titul ani na 3 x. Má socialnu fobiu, problemy s črevami aj s bruchom a do toho ešte aj kokce, ale chcel skončiť VS na ktoru ho dotlačili rodičia.
Učil sa každý deň ale nepomohlo. Je tu iný problem a to jeho rodičia - otec alkoholik a mama sklony k neurotizmu. Nerváci pri hocijakých maličkostiach nanho nazjapu. Vytkli mu, že neurobil školu, stále mu to vyhadzuju na oči hoci profesorka zaujatá tá bola na chybe.
Pretože na študiu mal známky B,C cize ked mu dala FX 3 x po sebe, nič iné ako zaujatosť sa tam nedá nájsť.
Další problem je to, že rodičia mu zhánaju prácu na ktorú jednoznačne nemá a vyhražaju sa mu, ak tam nepojde robiť, tak ho vyhodia z bytu lebo že ho nebudú živiť. Jeho rodičia zarobia mama 1200 v čistom a otec 1600 v čistom, čiže ho živia doteraz. Ja som mu poradil no skus teda tu prácu co ti oni nutia ale ak to nebude zvládať by skončil v práci a zase budu jeho rodicia po nom zjapať ako nepríčetný ze je neschopný debil. Este som mu poradil ze ignoruj ich, vyhybaj sa im aj v domácnosti, lebo to bude každý deň počuvať.
Co by ste mu poradili vy?
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hensym »

Aby si nechal dorásť vajcia... Ak za neho musí veci riešiť kamarát (a to aj v dnešnej dobe internetu), tak by som si naozaj kládol otázku, či tí rodičia nie sú už z neho nervózni oprávnene.

Kks, aby mne v 26 rokoch (môj aktuálny vek) kamarát riešil na fóre sociálne problémy a rodičia mi doslova vybavili prácu, fu. Nech to ide skúsiť, ak to nedá (predpokladám fyzicky), tak nech sa obracia a hľadá si niečo vhodnejšie, ako každý mladý človek, čo nemá v pláne vydržiavať rodičov do 40-ky.

Koktanie, okuliare ani črevné problémy nie sú v XY pozíciách problém.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak on nevie teraz ze to zanho niekde na internete riešim. Ja som tiež z toho zufaly, každý den mi to píše, mam k nemu empatiu ale skrátka áno tak to býva, že ludia co su hluchý,so slabším zrakom,bez ruky, bez nohy, schizofrenici- ktorý beru lieky poctivo a pracuju všetci.
On má problem s očným tlakom, koktanie len občas a bol operovaný aj na semenniky a črevá.
Len ja vidim dost problem aj v jeho rodičoch oni su normálne diagnozy. Preto sa pytam co má robiť aby im vyhovel alebo fakt neviem čo mu iné napísať okrem toho že ich má ignorovať,vyhybať sa im a ze má 26 rokov a nie 10 rokov aby zanho niečo riešili.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

tu pracu co mu zhanaju rodicia, preco by na nu nemal? fyzicky? kvoli tym ociam? Rodicia su z neho na nervy, lebo v takom mladom veku mat tolko tazkych diagnoz.. ma to tazke. Ono treba mysliet na to, ze vekom sa choroby zvacsa len zhorsuju, takze teraz ma ten najlepsi mozny stav a uz to bude len horsie.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo - asistent učitela - práca s deťmi, on s deťmi nevie, nemože zdvihať ťažšie bremená ako 5 kg kvoli očnemu tlaku a má socialnu fobiu miernej formy. Je ešte k tomu aj introvert, pri mne sa nejako nezajakava ale pri cudzích ludoch dosť a aj sa mu v škole posmievali.
Ma mamku ucitelku ktorá sa mu este vyhraža že ak jej urobí hanbu na nejakej škole ze bude debil, že ho zbije a vyhodia z bytu.
A tatko alkoholik nadáva aj jeho neurotickej mame aj jemu zato aký je, že je neschopný debil čo neurobil školu, že nikde nepracuje.
Ja som mu povedal keby je mojim synom tak ho necham doma šak jeho rodicia zarabaju nadpriemerne, čiže financie niesu problem.
Keby je zdravý ale žeby bol problem stým že sa mu nechce robiť tak by som ho nakopal do zadku ale on je chorý to je rozdiel.
Hensym
VIP
VIP

Lenže podľa toho čo opisuješ je jeho zdravotný stav len výhovorka. Sám píšeš že kokce len občas (ako X ľudí). Píšeš že má sociálnu fóbiu a je introvert (myslíš ako desaťtisíce mladých, zvlášť v dnešnej dobe internetovej?), že nemôže dvíhať bremená nad 5 kg (no a? Ja som robil aj v automobilke a veci čo som dvíhal mali vždy menej). Ak by bol na vozíku, alebo mal rôzne iné fakt ťažké diagnózy, tak nepoviem.

Asistent učiteľa asi ozaj nie je pozícia pre neho, ale inak je ich plno, stačí nebyť lenivý. Jeho VŠ mu nedá nič, s tým by mal rátať, aj manuálnou prácou (nemyslím tým bremená nad 5 kg) si vie pekne zarobiť a za pár mesiacov ísť kľudne do nájmu, kde nebude musieť trpieť tých rodičov. V 26 rokoch by mi bolo aj blbé pýtať si peniaze od rodičov. Ak študuje denne tak budiš, ale inak čosi.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Blastbit napísal: 07 júl 2021, 20:33Jeho rodičia zarobia mama 1200 v čistom a otec 1600 v čistom
nejak moc viac o prijmoch cudzich ludi, ja ani neviem, kolko zarabaju moji rodicia, nieto cudzi
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit

ide o to, ze ked teraz zostane doma, tak bude doma uz navzdy, pretoze bude stracat aj tie zrucnosti ktore teraz ma a rodicia asi nechcu ho mat na krku do konca zivota a ked umru tak ako bude zit, ked nikdy nepracoval?
Jeho rodicia to myslia dobre. Podla mna ho nechaju doma urcite este byvat, len chcu aby sa zamestnal a mal nejaky prijem, zbieral pracovne skusenosti. Najhorsie co je, je zabarikadovat sa doma a nic aktivne nerobit.
My tu na fore tazko vieme objektivne zhodnotit ci je iba lenivy, alebo jeho zdravotne problemy su naozaj take tazke ze sa nevie nikde zamestnat.
Btx ked moji rodicia este zarabali, tiez som nevedel kolko to je, mne sa s tym nezdovierlili a pasky som im nepozeral, samozrejme nejaku pribliznu predstavu som mal, aj ked ak ma niekto viacero prijmov nielen z TPP tak to neodhadnes.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nevies kolko zarabaju tvoji rodicia? Co mas 13r? :D Podla mna uplne bezne. To ze to typek posunul dalej Blastbitovi je uz o inom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mozno je to fakt o tom, ze rodicia vidia, ze nie je aktivny a ze sa mu pracovat moc nechce, predsalen onuo ho poznaju lepsie ako my vsetci dokopy. Ak su jeho zdravotne problemy naozaj take velke, tak nech poziada o invalidny dochodok.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

wladas napísal: 07 júl 2021, 21:12 Nevies kolko zarabaju tvoji rodicia? Co mas 13r? :D Podla mna uplne bezne. To ze to typek posunul dalej Blastbitovi je uz o inom.
mam istu predstavu, ale nikdy ma konkretna suma nezaujimala
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Nech sa chlapec spamäta a postavi sa na vlastne nohy...
Ak sa da, nech si nasetri prachy, v horsom pripade mu pozicaj ty Blastbit, ak mu veris a je to taky dobry kamos..

Nech sa odstahuje od rodicov, idealne tak aby ho nemohli chodit kontrolovat, buzerovat a sikanovat. Lôudne aj niekde, kde bude mat spolubyvajucich.. na byte s inymi ludmi, alebo intrak.
Nech si najde pracu, hocijaku podla svojich predstav, zrucnosti a skuenosti a nie taku ktoru mu vnutia. Nech ho ta praca bavi

Potom, ked bude mat zaklady moze zacat riesit byvanie bez spolubyvajucich.

Nedal skolu ani na 3x? okej zivot ide dalej
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

V prvom rade by som na jeho mieste vyhľadal pomoc logopéda. Preberal som to s frajerkou, ktorá je logopedička, a pravdepodobne už jeho rodičia zanedbali odbornú pomoc počas dospievania, keď videli, aké problémy ten kamoš má. Dobrý logopéd by mu pomohol identifikovať situácie, v ktorých kokce, pri akých ľuďoch sa mu to stáva a navrhol spôsoby, akými by na tom postupne mohol začať pracovať, aby to zmiernil alebo aj úplne eliminoval. Je to však beh na dlhú trať a proces možno aj na niekoľko rokov. Sám si však asi s týmto problémom nepomôže.

Ak už by vedel normálne komunikovať aj s cudzími ľuďmi, tak sa mu otvárajú pracovné možnosti - práca na úrade, v administratíve, pri tom asistentovi v škole si už ani neviem predstaviť ľahšiu prácu. Je to len o pomoci deťom na prvom stupni, z ktorých by snáď nebol posraný a naučil sa s nimi komunikovať. To by mal vedieť zvládnuť každý dospelý s IQ nad 80.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak povedal mi sám od seba, kolko jeho rodičia zarabaju. O invalidku by požiadal, ale jeho rodičia ho aj tak ženú do práce.
Stou invalidkou je to také, že sú aj prípady kedy ju skutočne chorý človek nemusí získať aj tak.
Myslím si, že nezlahčuje svoje zdravotné potiaže. Práca na 3 zmeny to unho nehrozí, nemohol by to robiť a ani nechce.
On kokce asi od 20 tky a vyskušal aj odbornu pomoc aj ho rodicia tlačili k psychologovi, nepomohlo aj tak.
V našom regione je bud práca medzi ludmi - banka, urady, obchody, pár škol alebo fabriky - 3/4 zmenky ojedinele 1-2 zmenky.
Tí jeho rodičia ak to sním aj myslia v dobrom, myslím si, že dosť nešťastne sa sním o tom bavia, on si nevybral či bude od narodenia zdravý alebo chorý. Ked sa narodil mal 2 kg, 44 cm, pupočná šnura okolo krku, hned operácia pruhu, semennikov, v dectve posmešky,zlý zrak, prejavila sa socialna fobia určitý strach z ludí, nemá rád konflikty, rád by robil v skupine on a 2 ludia.
No v dnešnej dobe je to ťažšie ideálna práca neexistuje, určité pochopenie mam u jeho rodičov, ale myslím si, že sú chorý na hlavu.
Tiež je správne spomenuté, že ho rodičia šikanuju, buzeruju ale on neodíde od nich, lebo že by sa neuživil, toho sa on bojí.
Tak som mu povedal, ked neodídeš, musíš hrať ich hru žial, vyžerieš si to poriadne pri nich nech už maju dovody akekolvek.
Ale ako sa tu povedalo, sú práce kde sa zdviha aj napr niečo čo váži napr 0.5 kg, alebo chránenné dielne, len mne už došli nápady, preto sa tu pýtam čo by ste poradili ešte také. Nejaké tipy ešte nech to sním konečne nejak uzavrem, chápem ze sa mi chce vyžalovať ale niekedy netreba vidieť problém tam kde nie je.
Hensym
VIP
VIP

A pri tej dvoj, troj alebo štvorzmenke je akože aký problém zase? Sociálna fóbia súvisí s nocou? Alebo koktanie, či necelé 3kg po narodení? Ja som mal pri narodení menej ako 2,50 kg, dnes mám 87 a 185 cm. Švagriná sa narodila v 6. mesiaci a robí od 18-ky. Toto je lenivosť, sorry.

Tiež mám fakt viacero kamarátov, čo v detstve zažili šikanu, všetci, s ktorými som neprerušil kontakty sú v pohode. Jeden z nich má tiež vážne zdravotné problémy od cca 11 rokov.

Nech si proste nájde prácu. Táto téma sa už začína podobať na Terepinove vyplakávanie, kde mu všetci dávajú jasné a priamočiare rady, a on (v tomto prípade ty v mene kamaráta) iba hľadáte spôsoby, že ako nie.

A na margo dôchodku, spomínaný kamarát ten dôchodok dostal, berie nejakých 300+ eur mesačne, plus mu v 18-ke priznali dôchodok spätne a vyplatili mu asi 11k, popri tom normálne študoval a pracuje. Mama mala infarkt, raz za rok ide na vyšetrenie ciev, ale inak je (10x klopem) zdravá a berie tiež dôchodok okolo 260 €, tiež popri tom klasicky pracuje. Poznám viacero ľudí, čo ten dôchodok poberajú s podobnými diagnózami (tj. žiadna rakovina ani vozík, skôr veci, ktoré si bežný okoloidúci ani nevšimne, kým mu nepovieš). Ale toto je opäť o tej lenivosti a nulovej priebojnosti v živote. Tieto veci treba riešiť. Nie zajtra, nie pozajtra, ale dnes. Lekár, úrady, žiadosti, nech si ten dôchodok vybaví, ak je teda naozaj chorý a nie je to len hypochondrické vyplakávanie. Prakticky mu to vie pokryť väčšiu časť nájmu, a môže si zarábať čisto na život. Väčšina ľudí taký finančný štart v živote nemá (samozrejme na úkor zdravia by asi ani nikto nemenil, ale snáď chápeš).
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak nočné by nerobil primárne kvoli vysokemu očnemu tlaku. Ja princípe s tebou suhlasím. Ja som važil 2 kg a 45 cm a teraz mám 180 cm a 90 kg. Tiež som mal operaciu semenikov ( mal som ich vtiahnuté do vnutra), pupočnu šnuru som mal tiež okolo krku a robil som robotu kde som nadvihal počas smeny 2 tony materialu a som tu ( to som spomínal v Terepinovej teme). Poznal som hlucheho chlapa co robil pri hlučnej mašine a robil. Nejaký tí ludia bez prstov na ruke tiež robia a tiež by si mohli povedať že "čo ak sa mi ktosi bude posmievať".
Sak ja som mu tiez hovoril ze sak zober tu prácu a keby je nejaký problem s niečim ti pomožu v tej škole další učitelia.
Dobre tak možno su aj jeho rodičia v práve voči nemu aj ked jeden z nich je alkoholik a druhý z rodičov neurotik.
Skrátka mu poviem nech sa obracá, neni prvý ani posledný, sak ked v pipigrile pracuje koktavý chlapík a robí tak nech robí aj on.
Alebo mentálne postihnutý chalanisko v Tescu odváža vozíky na miesto to je další príklad.
gogo956
Redeemer
Redeemer

s tym sikanovanim- kto z nas nikdy v zivote take nieco napr na skolach nezazil? Myslim ze aj kazdy druhy, ja tiez a vyporiadal som sa s tym, pretoze taky uz je zivot. Mal som kolegu ktory bol tazko postihnuty na obe nohy, chodil pomocou bariel ale tak zle a pomaly, ze to bolo na zaplakanie, bezny usek par metrov mu trvalo prejst vecnost. Napriek tomu mal vzdy dobru naladu, odisiel sam byvat do ineho mesta za pracou, denne do nej dochadzal. Ale nevzdal sa, pritom vedel ake zle karty dostal a medzi nami- ani genius dvakrat nebol, ale bol aktivny a robil co sa dalo.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Nech už bude práca akákolvek unho, ešte mu aj fotrovci rozkazuju kedy ma ist von a dávaju mu veci s nariadeniami,prikazovaním,zákazy a toto robia zachvilu 26 ročnemu chorému chlapovi.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nemá veľmi na výber, pokiaľ nechce skončiť ako bezdomovec, musí tú šikanu od rodičov doma strpieť.

Už len z tohto dôvodu by som na jeho mieste nejakú prácu zháňal čo najskôr, aby som sa mohol od rodičov odsťahovať a dokázal si zaplatiť aspoň nejakú izbu v zdieľanom byte. Pokým ho budú živiť a bude s nimi bývať, môžu si k nemu dovoliť v podstate hocijaký šikanózny prístup, pretože vedia, že nemá kam odísť. To, že je ich prístup pravdepodobne veľmi nevhodný a naopak demotivujúci, je už druhá vec, ale ľudí tak ľahko nezmeníš...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Takže by ste poradili to, aby si našiel prácu, nech skrátka pracuje aby aj rodičom nedal zámienku k tomu, aby sa k nemu tak správali.
On sám nepojde na byt neni tak samostatní ale jeho mamka by sa chcela od tatka odlučiť. Takže díky za rady všetkým, musí si uvedomiť že život je boj a kolký ludia su natom aj horšie a prekonávajú sa. Ak by kohosi ešte nieco napadlo napísať kludne nech napíše nejaké tipy ako čo riešiť.
Napísať odpoveď