Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa harrison314 »

Hensym napísal: 18 júl 2021, 13:10 Nehody nahlasujú ľudia, Google to zrejme ťahá z "cudzích" databáz (Waze je v tomto #1).
Čo sa týka kolón, tam to Google Maps počíta plne automaticky. Jednoducho ak je na nejakej ceste maximálna 130-ka, a autá idú 60, zobrazí to oranžový pás s kolónou. Ak tam autá idú priemerne <10km/h, zobrazí to červený pás so stojatou kolónou. Na Waze to vedia ľudia nahlasovať aj ručne (čiže Google si to asi tiež potiahne), ale konkrétne kolóny sa dajú spoľahlivo určovať aj automaticky.
Google to vie, kde ste ked mate zapnuty android (respktive google maps). A z toho taha udaje o kolonach. Vie kde su cesty, vie kde su ich pouzivatelia a ako sa pohybuju.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Áno, veď to som napísal, či?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

bolo aj video ako jeden chalan vytvoril fake kolonu na googlemaps. Dal do vozíka viac mobilov (neviem tresnem že 20, lebo nepamatám presne) a išiel pešo cez ulicu s tým vozíkom, googlemaps to vyhodnotil ako kolonu
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Poskytli by ste prvu pomoc - dýchanie ust do ust a masáž srdca na ulici napr bezdomovcovi?
Lebo že kto neposkytne prvu pomoc a je svedok toho ako niekto skolabuje na ulici tak može isť do basy na 3 roky.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

dýchanie z úst do úst nemusíš, pokiaľ daného človeka nepoznáš a nechceš ohroziť svoj život. v takom prípade vykonávaš len masaž srdca. učia to aj na kurze prvej pomoci
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

treba zavolat zachranku
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pred dvoma rokmi dostal priateľ z dovoleniek infarkt v Blave. Záchranku si stihol volať, nestihli prísť. Ťažko povedať, či by ho zachránila masáž srdca od niekoho z okoloidúchich...?
Hensym
VIP
VIP

Možno áno, možno nie. Toto nie je až taká banálna otázka, lebo je to strašne zložitá téma.

Za prvé, technicky - nie je to dostatočne vzdelávané. Mali sme to každý asi na vodičáku, ale predtým a potom dlho nie, ak vôbec. Možno nejaké väčšie firmy v rámci BOZP, ale inak nič. Kopa ľudí teda prvú pomoc neposkytne, lebo si neverí, alebo jednoducho v tom strese nevie ako (napríklad, ak by človek pri vedomí bol, tak mu tá masáž srdca asi môže aj uškodiť). Nehovoriac o tom, že mňa na kurze prvej pomoci v rámci autoškoly tuším učili KPR trochu inak, ako je to podávané dnes (mierne odlišné postupy), človek potom nevie, čo je správnejšie a neverí si, resp. má obrovský strach (oprávnený), že situáciu ešte zhorší.

Druhý faktor je psychika. Teoreticky to môžeš ovládať, ale v krízovej situácií možno cukneš, nezvládneš stres. Buď odpadneš, alebo budeš mimo, alebo budeš fungovať, ale nebudeš schopný poskytnúť kvalitnú prvú pomoc. A to nie je o slabosti človeka, to je vec na ktorú sa pripraviť až tak nedá, lebo ťa to nikto, nikdy v živote neučí a nenaučí, len dané situácie, alebo ak to máš zakorenené v tele a hlave.

Ja verím (alebo skôr dúfam), že by som aspoň základnú prvú pomoc poskytnúť zvládol. Snáď sa takej situácie nedožijem.

Oca to postihlo v robote, sanitka chodila veľmi veľmi dlho, kolegovia ho samozrejme oživovali, niekoľko krát ho oživili, niekoľko krát zomrel, po príchode sanitky (asi 30 minút) pokračovali zdravoťáci a bol potom ešte pár týždňov v umelom spánku. Po takom čase samozrejme prakticky "mozgová smrť", čiže kolegovia len predĺžili nevyhnuteľné, ale pointa je, že ak by oco môžno nemal až taký vážny stav, ale bol by to ""len"" (dvojité úvodzovky) kolabs, kedy organizmus vypne, a masáž srdca ho nakopne, tak by ho tí kolegovia zachránili. Čiže chlapom patrí veľká vďaka za duchaprítomnosť, nedal by to každý a ani sa na takého človeka podľa mňa netreba hnevať, málokto neposkytne prvú pomoc kvôli egoizmu, alebo podobným pocitom, väčšinou sa človek proste len zasekne a je vymaľované.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

to je tazka otazka. To ze niekto odpadne na ulici predsa este neznamena automaticky ze by mal dostat masaz srdca alebo dychanie do us, ked nepozname dovod straty vedomia. Dolezite je zabezpecit aby mu nezapadol jazyk.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Viackrat o tom hovorili zachranari, ze je lepsie dat aj zlu masaz srdca ako ziadnu, tiez sa nevyzaduje dychanie z ust do ust, toto platilo este pred covid-om, treba zistit ci clovek dycha, pulz sa uz tiez kontrolovat nema.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ak nemáte odvahu na podanie prvej pomoci, stačí zavolať na 112 alebo 155 a pokiaľ prídu záchranári, tak vám operátor bude presne hovoriť, čo máte robiť.

Už aj to zavolanie sa z právneho hladiska ráta ako poskytnutie pomoci.
Hensym
VIP
VIP

Áno a už aj to zavolanie, opísanie situácie, datie telefónu na reprák a riadenie sa inštrukciami zdravotníkom na linke sa berie ako 100% zvládnutie situácie. Čo podľa mňa veľa ľudí nedá.

Koniec koncov, aj tí operátori na takýchto linkách by asi mali byť školení na to, aby ľudí ukľudnili a naviedli na podanie 1. pomoci.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravím, pri stk a ek uz nemusim mat pocelnom skle nálepky o danej kontrole. Plati az od novej technickej kontroly alebo si ich z okna uz mozem strhnut aj ja kedze musim stk a ek robit az o rok?
Vdaka
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Na webe písali, že pri kontrole sa nevyžaduje nálepka na čelnom skle, tj. aj staré nálepky si môžeš dať dole a ak budeš mať poistnú udalosť s čelným sklom, už nemusia prelepovať nálepky.

Tiež sa na to chystám.. :D
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Keďže toto je téma na banálne otázky, položím aj ja jednu nad ktorou som sa pár krát pozastavil.

Prečo niektorí šoféri nevypínajú motor, keď odídu z auta napríklad do obchodu? Aj keď je to malý nákup (napríklad len voda, cigarety), ja by som osobne nikdy nenechal odomknuté naštartované auto niekde na verejnom priestranstve. Prečo to robia? Boja sa, že už ten vrak znovu nenaštartujú? Alebo v čom je výhoda nevypnúť motor?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

V ničom ak zrovna nemá slabý akumulátor. Je to sprostosť niektorých. Obdobne prísť pod okná činžiaku a sedieť ešte tri minúty v naštartovanom aute, tiež po rannom štarte.
Ďalšia - nechať naštartované napríklad blízko vchodu potravín a "najlepšie" nacúvaný.
Aj takí sme...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

V lete to auto nevypinaju napriklad kvoli beziacej klimatizacii. V zime kvoli kureniu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

napriklad co viem, tak pre naftovy motor je lepsie ak sa zbytocne nevypina ak uz je raz nastartovany a prestavka k nasledujucej jazde je iba par minut. Pre benzin to ale vraj neplati. Je ale mozne, ze to ma vyznam iba u starsich dieselov a uz nie u najnovsich.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 - preto majú nové autá (inak debilný) štart-stop systém... Mám aj starý diesel s nájazdom cca 300000, vypínam a žije.
heker - ok, no nie pred vchodom do obchodu alebo ľuďom tesne pod oknami.
Holt - sme rôzni.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar

ja uprednostnujem starsie az stare auta ktore nemaju milion zbytocnych elektronickych fičuriek, ktorych hlavnou funkciou je aby sa skor ci neskor pokazili a clovek musel ist do servisu. Nemam ani tempomat a nikdy mi nechybal, ani senzory na cuvanie, iba manulanu klimu, napriek tomu ma dostane z miesta A do miesta B. :D
Napísať odpoveď