Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa beardie »

nevyskusas, nevies :)

tempomat, automaticka klimatizacia, senzory/kamery, to su veci, ktora uzasne pomahaju zlepsit komfort soferovania
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ak niekto cestuje pravidelne dlhe vzdialenosti tak to prenho moze mat vyznam, kto ale chodi iba obcas po meste je to zbytocne, pre mna urcite. Auta s danymi vymozenostami som vyskusal a fakt mi nechybaju, maximalne nad cim by som uvazoval su zadne senzory. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

adaptivny tempomat zapinam aj v meste, ked si idem pre obed, je to navykove
samo brzdi, samo pridava, znizuje spotrebu, skvela vec
gogo956
Redeemer
Redeemer

urcite ze je to pohodlne, ale mna bavi prave to, ze si mozem robit vsetko sam: sam si pridavam, brzdim aj otacam kolieskom na klime :) A spotrebu mam nizku, lebo dizel.
Posledne som isiel na firemnom a nevedel som vypnut sledovanie stredovej ciary, tak to furt otravne pipalo..K comu je to dobre? ved predsa byvaju situacie ked clovek nejde presne vo svojom pruhu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

gogo ja zrovna tak.
Cim viac automatiky, tym menej ludi vie skutocne jazdit.
Pravda niektore sa mozu hodit, napriklad tempomat na dialnicu no aj v tom aute, v ktorom mame som ho este nepouzil.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar

uznavam ze ak je niekto taxikar alebo pravidelne jazdi BA-KE tak ma samozrejme vyssie naroky a hentie veci mu mozno zlepsia subjektivne komfort- je to individualne. Cim viacej ale elektroniky tym sa stava soferovanie sterilnejsim a to uz clovek potom moze rovno sa nechat vozit uberom ci taxikom a nemusi ani riesit volne parkovanie..
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 28 júl 2021, 9:57 urcite ze je to pohodlne, ale mna bavi prave to, ze si mozem robit vsetko sam: sam si pridavam, brzdim aj otacam kolieskom na klime :)
hej, to som si myslel aj ja, nutne som potreboval mat pod volantom padla, aby som mohol radit rucne, kedze je to automat
za 2 mesiace som ich pouzil raz...
ten automat vie radit lepsie ako ja
Posledne som isiel na firemnom a nevedel som vypnut sledovanie stredovej ciary, tak to furt otravne pipalo..K comu je to dobre? ved predsa byvaju situacie ked clovek nejde presne vo svojom pruhu.
ked pouzijes smerovky, tak to pipat nebude ;-)
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie
ked idem po prazdnej prehladnej okreske do miernej zakruty a idem ciastocne aj cez stred, tak na co by som pouzilval smerovky, pre mna to je proste zbytocna otrava.Ci vie automat lepsie radit ako ja mi je jedno, lebo radit a vytacat motor chcem ja ako sa rozhodnem, to je ten rozdiel :) Pre teba automaticka prevodovka plus, pre mna nuda aj ked uznavam ze chytit taku zapchu v meste je potom neprijemne a v tom pripade automatika vyhrava.
beardie
Redeemer
Redeemer

som si isty, ze sa to da aj vypnut 1 tlacidlom

ano, vytacanie motora ti umozni aj automat, aj radenie v poloautomatickom rezime
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Nadviažem na auto moto tématiku. Išiel som po diaľnici. S mestským autom (na tempomate 130 a šiel som tak 90% cesty) som predbiehal o dosť výkonnejšie autá. Čím to je? Nedokážem to pochopiť že ak má niekto auto ktoré je na diaľnicu tak nejde ani tých 130 ktoré sú povolené? Vie mi to niekto vysvetliť?
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie

áno, ale na co to je niekomu, kto by to neyuzil? Beriem ako argument ak niekto povie, ze je na nervy z posuvania sa v meste a preto chce automatiku-ok, kazdemu podla potreby :)

fildinko
ja niekedy aj po dialnici idem pomalsie ako je max limit, pretoze si potom napr lepsie vychutnavam krajinu, celkovo nemam moc rad vysoke rychlosti, aj ked boli casi ked som robil pravidelne aj cez 200
beardie
Redeemer
Redeemer

aj ja som si myslel, ze by som to nevyuzil, ale empiria ma presvedcila

fildinko
navigacia ti ukazuje dobu dojazdu, ked sa neponahlas, naco ist rychlo a potom cakat na mieste?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ja patrím do skupiny ľudí, ktorí si veľmi rýchlo zvyknú na kadejaké fičúrky v aute, aj keď otázne je, ako budú ovplyvňovať riadenia auta v budúcnosti. Teraz to ešte ide, ale onedlho už majú vraj byť povinné tie prediktívne tempomaty, ktoré čítajú značky resp. podľa GPS obmedzujú rýchlosti. To už bude zaujímavejšie.

Inak tiež pri krátkom odbehnutí od auta ho nechávam naštartované - po svižnej jazde, nech sa dochladí turbo (nové motory vraj chladia turbo aj s vypnutým motorom), v lete kvôli klíme, v zime kvôli šetreniu baterky. Našťastie si viem naštartované auto aj zamknúť, čiže u mňa bez problémov.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo:

strazenie jazdnych pruhov sa da vypnut jedinym tlacitkom (aspon u mna), cize pri strihani na okreskach to nie je az tak otravne. Ina vec je, ze by si tak nemal jazdit, teda strihat si pruhy.

fildinko:
ak sa nikde neponahlam, tiez si dam 120 na tempomate a neriesim. Zaroven je aj spotreba nizsia a jazdu si viac uzivam. Jasne ak niekde meskam, alebo sa ponahlam, tak idem rychlejsie a 130tkarov vyblikavam z laveho pruhu. Vsetko je to o aktualnej situacii.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

fildinko - bol som (lebo som musel) párkrát za posledný mesiac v Bratislave (z PD) - tiež som nechápal, prečo prevažná väčšina ľudí šla 95-110 v pravom pruhu - viacmenej zarovno s kamiónmi. Skrz spotrebu? Len sa domnievam.
...
Trochu zle som sa k tej technike vyjadril - samozrejme uznávam užitočnosť rôznych fičúr aj zvýšenie bezpečnosti. Ak tvrdím, že čoraz menej ľudí nevie jazdiť, technika za to nemôže. Je to podľa mňa jednak systémom výučby v autoškolách, zčasti tým, že výrobcovia presviedčajú ľudí o dokonalosti svojej techniky... no a z nemalej časti niečim, čo ja definujem ako "ľudstvo všeobecne osprostieva".

Na "technologickú šikanu" na spôsob aby mi auto skočilo na brzdu, vyrovnávalo mnou cielený riadený šmyk alebo mykalo volantom, keď má "pocit", že idem zle mám však svoj názor a ten sa nezmení žiadnou argumentáciou o jej výhodách...
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ono je to jednoduche, benzinovy motor ma kludne o liter vyssiu spotrebu medzi 120 a 130. Mne skor vadi to, ze ked uz si to prdkaju tych svojich 110-120 v pravom a rozhodnu sa obehnut kamion, tak ani za tu Mariu nepridaju aspon pocas obiehania aj ked idu za nimi auta.

Ja osobne som raz skusal ist v kolone s kamionmi, lebo som mal zrovna dost casu, ale vydrzal som maximalne 10km a nalozil tam obvyklych 140 a v cieli som radsej cely usetreny cas cakal. Ja byt kamionista tak si to hodim na prvej benzinke, ist 88 ma unavovalo daleko viac ako 140-150.

A k tym asistentom, pokial funguju ako maju, je to parada. Ja mam v aute skoro vsetky tieto vymozenosti a realne aj vacsinu vyuzivam. Napriklad aktivne udrziavanie pruhu je mega vec na dialnicu, staci jemne drzat volant. Co mi vadi na adaptivnom tempomate je jeho gumovy prejav, nevie predvidat, ked idem "na nohu" a niekto sa predomna zaradi, tak viem vyhodnotit ci mozem ist k nemu blizsie lebo ochvilu sa zas zaradi doprava alebo pustit plyn. Tempomat zacne spomalovat a rovnat rychlosti ovela skor.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

System udržovania v jazdnom pruhu so zásahom do riadenia podľa mňa zachráni dosť veľa životov. Rovnako system, ktorý preberá kontrolu pri náhlej prekážke (chodec). Stroj bude mať vždy rýchlejší reakčnejší čas ako človek.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Mne auto zatial zacalo automaticky brzdit dvakrat, raz ked mi zo strany prichadzal chodec (ale videl ma a spomaloval) a druhykrat ked predomnou nahle zastavilo auto na krajnici. Obe situacie boli potencialne nebezpecne a system ich vyhodnotil spravne, ale keby nezasiahne tak sa nehoda na 99% nestane. S tym spojene nudzove brzdenie a dotiahnutie pasov je pomerne neprijemne hlavne pre pasazierov, ale pri skutocnej nehode moze zachranit zivot.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Akurát ten systém zatiaľ nevie robiť intuitívne ľudské rozhodnutia ako napr. mám malé mestské auto a z protismeru na mna vybehne kamión, tak to radšej strhnem do pola a vydrbem sa tam, ako sa čelne zraziť s nákladiakom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

fildinko napísal: 28 júl 2021, 10:38 Nadviažem na auto moto tématiku. Išiel som po diaľnici. S mestským autom (na tempomate 130 a šiel som tak 90% cesty) som predbiehal o dosť výkonnejšie autá. Čím to je? Nedokážem to pochopiť že ak má niekto auto ktoré je na diaľnicu tak nejde ani tých 130 ktoré sú povolené? Vie mi to niekto vysvetliť?
To ze ma niekto drahsie auto este neznamena ze nebude riesit spotrebu. Najmensia spotreba je pri 80-100 kmh.

K adaptivnemu tempomatu. Nemam ho rad lebo ma strasne daleku reakcnu vzdialenost (zbytocne skoro zacne reagovat).
Napísať odpoveď