ako sme sa prestahovali do noveho tak som sa snazil vsetko co sa dalo kupovat "smart" okrem extremnosti ako chladnicka ci umyvacka.
prva kupa ktoru som asi aj naviac olutoval boli bezpecnostne kamery, vychytal som dobru zlavu a kupil Anker EufyCam 2. 2 bezdratove kamery so slusnou kvalitou a k tomu zakladnu na ktoru sa zaznam nahrava, nic nejde do cloudu. zial ako som zistil neskor Eufy system je extremne uzavrety a nema ziadne API teda akakolvek integracia s inymi zariadeniami je viac menej nemozna.
potom som zacal nakupovat rozne smart senzory a tlacika a zase narazil na podobny problem, xiaomi ma vlastnu zakladnu, ikea vlastnu zakladnu... tak som zacal studovat veci a skoncil s tym ze ako zakladnu som kupil ConBee II, co je usb zigbee prijimac/vysielac.
popri tom som zacal riesit software, zobral starsie raspberry pi, nainstaloval Home Assistant, co je velice premakany soft na automatizaciu domacnosti a je open source.
do Home Assistantu som doinstaloval deCONZ plugin, ten rozpoznal ConBee a zrazu vidim vsetky senzory, tlacitka zastrcky, svetla (ktore ziadne nemam) ktore funguju cez zigbee protokol aj bez zakladne vyrobcu. tlacitkom z ikey viem ovladat zastrcku xiaomi.
najkrajsie je ze Home Assistant viac menej vsetko rozpozna sam, klimatizaciu som cez daikin appku pripojil na wifi a HA ju hned rozpoznal a viem ju ovladat priamo z HA. rovnako vonkajsie zaluzie.
jedine co do HA neviem dostat su prave tie kamery (ku ktorym som uz dokupil aj kodovac, cize mi funguju podobne ako alarm).
takto vypada cast mojho dashboardu. toto je asi moj aktualny stav. aktualne planujem uz nieco aj naozaj automatizovat, minimalne zaluzie aby sa otvarali/zatvarali podla slnka, neviem ci mi bude stacit nejak zistovat slnko podla polohy alebo bude treba kupit nejaky svetelny senzor.
zial okna nemam elektricke takze vidim iba stav ale minimalne by som si vedel nastavit nieco ako upozornenie ze okno je stale otvorene aj ked je vonku vacsia teplota ako vnutri.
idealne by som chcel asi nieco na stenu alebo na stol na ovladanie, nieco kde by som vzdy videl nejake overview a popripade mohol aj ovladat veci. tablet sice mam aj do telefonu som nainstaloval HA appku, ale pokial to neotvorim tak to nevidim. idea je ze pred odchodom z domu sa pozriem na obrazovku a vidim ze okna su otvorene, klimatizacia pustena a podobne.
zaujal ma Google Home Hub, nestoji to vela, je to zaroven aj reproduktor, zaujimal by ma nazor niekoho kto to ma alebo nieco podobne. ci je ako smart displej lepsie ako nejaky lacny tablet co by som dal na stenu.
dalsia moznost je ovladat len cez hlas, ale tomu som sa doteraz dost vyhybal. je to dobry sposob ovladania, lenze nie vzdy to funguje (mozno kvoli mojemu prizvuku), nie je to take rychle ako displej a potom je tu cela debata o tom ci mi prekaza alebo neprekaza ze uz aj kazdy zvuk v domacnosti pojde niekomu do cloudu na analyzu, aj ked teda telefon co mam vo vrecku to asi robi stale, takze to asi moze byt fuk.
co by som chcel do buducnosti su inteligentne termostaty, len nejak neviem najst ziadny vhodny. pacili sa mi google nest ale som zistil ze nie su vhodne na odporove podlahove kurenie. vacsina beznych smart termostatov taky vysoky prud nepodporuje. nasiel som nejaky vyrabany v usa za 200 dolarov (to je mrte ked ich potrebujem
no a s cim zapasim najviac je osvetlenie. inteligentne ziarovky sa mi pacia, da sa vdaka nim navodit fajn atmosfera. co sa mi nepaci je ze ich nevies ovladat ovladacom na stene, teda nie tym ktorym by si ovladal bezne svetlo. teraz vysekat vsetky vypinace v dome a vymenit za smart vypinace sa mi teda moc nechce.
ako alternativu mam smart vypinac na silnoprud do steny. lenze tam nie len ze pridem o moznost ovladania intenzity a farby svetla ale tiez by som musel menit vypinace a este k tomu ich neni vela na vyber a vacsina cina, ktore napriklad nie vzdy pasuju do nasich montaznych krabic.
inak ak mozem doporucit niekomu na zaciatok, tak ikea robi slusne smart produkty za dobru cenu. aj v porovnani s takym xiaomi (minimalne nebude polovica UI v cinstine). silno uvazujem nad reprokutore od nich, je to spolupraca so sonos a vraj za tu cenu je to velice slusny kus.
pokial clovek nepotrebuje vymyslat a hrat sa s tym, staci si vybrat vyrobcu a nakupit vsetko od neho. predpokladam ze bezneho uzivatela to bude uplne postacujuce a rozbehavat home assistant a conbee by bol trochu overkill. problem nastava iba vtedy ked skratka xiaomi nevyraba zaluzie alebo ikea klimatizacie... ale aj to by sa mozno dalo vyriesit cez google home alebo apple homekit.