Smart Home - Inteligentna Domacnost

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Smart Home - Inteligentna Domacnost

Príspevok od používateľa aacid »

nenasiel som nikde temu specialne na toto, tak reku ze napisem co mam doma ja a rovno sa popytam na rady.

ako sme sa prestahovali do noveho tak som sa snazil vsetko co sa dalo kupovat "smart" okrem extremnosti ako chladnicka ci umyvacka.

prva kupa ktoru som asi aj naviac olutoval boli bezpecnostne kamery, vychytal som dobru zlavu a kupil Anker EufyCam 2. 2 bezdratove kamery so slusnou kvalitou a k tomu zakladnu na ktoru sa zaznam nahrava, nic nejde do cloudu. zial ako som zistil neskor Eufy system je extremne uzavrety a nema ziadne API teda akakolvek integracia s inymi zariadeniami je viac menej nemozna.

potom som zacal nakupovat rozne smart senzory a tlacika a zase narazil na podobny problem, xiaomi ma vlastnu zakladnu, ikea vlastnu zakladnu... tak som zacal studovat veci a skoncil s tym ze ako zakladnu som kupil ConBee II, co je usb zigbee prijimac/vysielac.
popri tom som zacal riesit software, zobral starsie raspberry pi, nainstaloval Home Assistant, co je velice premakany soft na automatizaciu domacnosti a je open source.
do Home Assistantu som doinstaloval deCONZ plugin, ten rozpoznal ConBee a zrazu vidim vsetky senzory, tlacitka zastrcky, svetla (ktore ziadne nemam) ktore funguju cez zigbee protokol aj bez zakladne vyrobcu. tlacitkom z ikey viem ovladat zastrcku xiaomi.
najkrajsie je ze Home Assistant viac menej vsetko rozpozna sam, klimatizaciu som cez daikin appku pripojil na wifi a HA ju hned rozpoznal a viem ju ovladat priamo z HA. rovnako vonkajsie zaluzie.
jedine co do HA neviem dostat su prave tie kamery (ku ktorym som uz dokupil aj kodovac, cize mi funguju podobne ako alarm).

takto vypada cast mojho dashboardu.
Capture.PNG
toto je asi moj aktualny stav. aktualne planujem uz nieco aj naozaj automatizovat, minimalne zaluzie aby sa otvarali/zatvarali podla slnka, neviem ci mi bude stacit nejak zistovat slnko podla polohy alebo bude treba kupit nejaky svetelny senzor.
zial okna nemam elektricke takze vidim iba stav ale minimalne by som si vedel nastavit nieco ako upozornenie ze okno je stale otvorene aj ked je vonku vacsia teplota ako vnutri.

idealne by som chcel asi nieco na stenu alebo na stol na ovladanie, nieco kde by som vzdy videl nejake overview a popripade mohol aj ovladat veci. tablet sice mam aj do telefonu som nainstaloval HA appku, ale pokial to neotvorim tak to nevidim. idea je ze pred odchodom z domu sa pozriem na obrazovku a vidim ze okna su otvorene, klimatizacia pustena a podobne.
zaujal ma Google Home Hub, nestoji to vela, je to zaroven aj reproduktor, zaujimal by ma nazor niekoho kto to ma alebo nieco podobne. ci je ako smart displej lepsie ako nejaky lacny tablet co by som dal na stenu.
dalsia moznost je ovladat len cez hlas, ale tomu som sa doteraz dost vyhybal. je to dobry sposob ovladania, lenze nie vzdy to funguje (mozno kvoli mojemu prizvuku), nie je to take rychle ako displej a potom je tu cela debata o tom ci mi prekaza alebo neprekaza ze uz aj kazdy zvuk v domacnosti pojde niekomu do cloudu na analyzu, aj ked teda telefon co mam vo vrecku to asi robi stale, takze to asi moze byt fuk.

co by som chcel do buducnosti su inteligentne termostaty, len nejak neviem najst ziadny vhodny. pacili sa mi google nest ale som zistil ze nie su vhodne na odporove podlahove kurenie. vacsina beznych smart termostatov taky vysoky prud nepodporuje. nasiel som nejaky vyrabany v usa za 200 dolarov (to je mrte ked ich potrebujem 8) alebo potom nejake cinske, asi kupim na skusku jeden a uvidim.

no a s cim zapasim najviac je osvetlenie. inteligentne ziarovky sa mi pacia, da sa vdaka nim navodit fajn atmosfera. co sa mi nepaci je ze ich nevies ovladat ovladacom na stene, teda nie tym ktorym by si ovladal bezne svetlo. teraz vysekat vsetky vypinace v dome a vymenit za smart vypinace sa mi teda moc nechce.
ako alternativu mam smart vypinac na silnoprud do steny. lenze tam nie len ze pridem o moznost ovladania intenzity a farby svetla ale tiez by som musel menit vypinace a este k tomu ich neni vela na vyber a vacsina cina, ktore napriklad nie vzdy pasuju do nasich montaznych krabic.

inak ak mozem doporucit niekomu na zaciatok, tak ikea robi slusne smart produkty za dobru cenu. aj v porovnani s takym xiaomi (minimalne nebude polovica UI v cinstine). silno uvazujem nad reprokutore od nich, je to spolupraca so sonos a vraj za tu cenu je to velice slusny kus.

pokial clovek nepotrebuje vymyslat a hrat sa s tym, staci si vybrat vyrobcu a nakupit vsetko od neho. predpokladam ze bezneho uzivatela to bude uplne postacujuce a rozbehavat home assistant a conbee by bol trochu overkill. problem nastava iba vtedy ked skratka xiaomi nevyraba zaluzie alebo ikea klimatizacie... ale aj to by sa mozno dalo vyriesit cez google home alebo apple homekit.
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Smart Home - Inteligentna Domacnost

Príspevok od používateľa mLuks »

sice vidím, že ideš takým "homemade" smart riešením, kedy si veci skladáš sám. Ale zaujímam sa o túto tému tiež vzhľadom na to, že to určite chcem mať vo svojom dome a pri bádaní som sa dostal až k firme Loxone. Zaujalo ma to natoľko, že som bol aj osobne v ich showroome na odprezentovaní a vyskúšaní systému.

Za mňa asi top, čo sa týka kompaktibility ale aj komplexnosti systému. Páči sa mi ich idea, že "smarthome" neznamená ovladať domácnosť cez telefón/tablet ale "smarthome" sa má ovládať sám. Všetko má fungovať na princípe automatizácie a bez potreby niekde niečo vyťukávať.

Jasné, že cena je niekde inde ako pri xiaomi smart riešení, ale zase na druhú stranu...niektorí ľudia dajú takú sumu len za kuchynskú linku, akú pýta Loxone za taký zlatý stredný variant.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Aj brácho aktuálne pri stavbe domu všetko rieši cez Loxone. Sám som zvedavý, ako to bude fungovať. (viem, že som OT, lebo som neporadil).

Ja aktuálne v našom dvojizbáku už dlhšie kódim vlastné jednoduché smart home riešenie na RPi. Vlastné UI podľa potreby, mám tam zatiaľ všetky Xiaomi svetlá (ešte ale ladím funkcionalitu), mám tam napojenie na počasie, teplotu v byte, mám rozpracované napojenie na môj a frajerkin Google kalendár (čiže odchádzam do roboty, ťuknem na dátm/čas a vidím všetky eventy na dnes), a mám tam alarm - klasika pohybový senzor, zakódovanie bytu (automaticky sa vtedy vypnú všetky svetlá), 30s rezerva, po vrátení do bytu sa zapne svetlo v chodbe, pípa to, ak nezadáš PIN, odosielajú sa push notifikácie na naše mobily. Stále to mám len na stole a rozpracované, kvôli alarmu to potom samozrejme bude fungovať tak, že v prípade výpadku elektriny to nejaký čas pobeží. Len je to v nedohľadne, lebo som lenivý. :D Potom sa ale ak tak pochválim.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks: pokial chces hotove riesenie tak nieco od profesionalnej firmy bude kvalitativne niekde uplne inde. pre mna je to skor take kutilstvo.

Hensym: svetla mas ako vyriesene? ziarovky a ovladace?

mne by sa teda vlastne riesenie kodit nechcelo, to by sa len zaradilo do githubu ku vsetkym tym dalsim nedokoncenym veciam. HA je super framework na taketo nieco, asi vsetko vies editovat cez yaml subory ak nechces klikat v UI a samozrejme tam vies aj skripty robit. svoje automatizacie vies ulozit ako blueprint a zdielat s komunitou.

dnes som tam prave objavil napad ktory asi aj zrealizujem, totiz mat vyhradenu smart zastrcku na nabijanie telefonu a zapinat/vypinat ju podla stavu baterie.
Hensym
VIP
VIP

aacid: Všetky smart svetlá mám od Yeelightu (Xiaomi). Niekoľko klasických žiaroviek v rôznych lampách (pätica E27), niekoľko bodoviek (GU10), stropné svetlo, v pracovni aj LED pás. Niektoré svetlá mám ešte klasické, časom by som ale väčšinu/všetky chcel smart. Buď Yeelight, alebo len nejaký smart spínač v "krabici" za vypínačom, a svetlo môže zostať pôvodné. Na stropné svetlo mám originál Yeelight dimmer, mám aj 2 yeelight BT diaľkové na dve ďalšie svetlá, ale moc ich nevyužívam. Používam viac menej hlavne ten dimmer a na ostatné svetlá Yeelight appku, kde mám aj preddefinované scény podľa potreby, a Siri commandy (čiže zapnem čo potrebujem dvoma-troma slovami). Ak budem postupne meniť všetko za Yeelight, tak vymením klasické vypínače za Yeelight vypínače (jeden stojí pár eur, nie je to až také drahé), ale aktuálne to pre mňa priorita nie je, až keď si dokončím tú "centrálu" na RPi.

Home Assistant je super, mňa práve ale teší to, že si spravím vlastné UI, na mieru pre displej, ktorý mám pripojený na RPi a bude to pre mňa. UX-ovo si to viem odladiť tak, ako budem potrebovať (ako uvidím, že sa mi to časom používa najlepšie), chcem aby to aj vyzeralo krajšie ako HA a aby sa doslova všetko dalo spraviť na jeden klik, žiadne navigovanie v appke. A ako ty vravíš, ide v prvom rade o hobby a zábavku, takže ma tie hodiny s tým neubíjajú, ale skôr tešia (keď si na to nájdem čas, už dlhšie to padá prachom).

Nerobím úplne všetko od piky, napr. na Yeelight som si našiel knižnicu, na ktorej to mám postavené, a pod. Síce nefungovala úplne dobre a bolo treba ju upraviť, ale aspoň nevymýšľam koleso dva krát. Na GitHub to v pláne dávať nemám, bude to mať veľmi špecifické využitie (môj hw, môj use-case, neriešim responzivitu UI a pod.).

Každopádne som ale kukal viacero riešení postavených na Rpi + HA a tiež paráda. :)

Vypínanie nabíjačky podľa stavu batérie je fajn nápad, ale má to zmysel z technologického hľadiska? Nemajú moderné smartfóny/notebooky toto integrované - že si to nabíjanie korigujú tak, aby bola životnosť čo najdhlšia?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 31 júl 2021, 21:34co by som chcel do buducnosti su inteligentne termostaty, len nejak neviem najst ziadny vhodny. pacili sa mi google nest ale som zistil ze nie su vhodne na odporove podlahove kurenie. vacsina beznych smart termostatov taky vysoky prud nepodporuje.
To je uplne normalne ze samotna riadiacka vie zopinat len slabe prudy. Na to staci vykonove rele (SSR rele).
mLuks napísal: 31 júl 2021, 21:48
Skus pozriet este smart-house.sk
Mensia firmicka mojho bratranca a celkom sa mu dari.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym:
vypinace od Yeelight? myslis toto co ide do montaznej krabicky?
som si prave spomenul ze aj ja som jednu taku kupil, este som ju ale neskusal v stene, len tak zo zastrcky. na to som mal dost rozumu este ked sa stavalo ze som poziadal elektrikarov nech pod kazdy vypinas daju hlbsiu skrinku aby sa to tam zmestilo. lebo to bola presne moja idea, nechat ovladace v stenach a pod kazdy dat toto. najprv mi vadilo ze tym padom prides o dimmovanie a popripade vyber farby, ale teoreticky to moze ovladat aj smart ziarovku, aspon zapinat vypinat a nejake moody uz budem riesit cez HA/appku.

hned zajtra pojdem aspon jeden ten modul nahodit do svojej pracovne.

k nabijaniu, asi mas pravdu, nejak si to strazi, ale tak ci tak ked necham telefon v nabijacke cez noc tak na 100% sa nabije za hodinu, potom dalsich x hodin sa pravidelne spusta dobijanie aby bol stale na 100%. ako velmi to skodi baterke neviem. ci to uberia na zivotnosti nejak znacne.

Autoeditácia príspevku po 1 min 31 sek:
wladas:
vdaka za radu. idealne by to chcelo uz hotove riesenie co ma to rele integrovane.
Hensym
VIP
VIP

aacid: áno, ale to je vypínač, ja mám dimmer. To moje stropné svetlo má hlavné svetlo (tá veľká plocha) a ambientné RGB dookola. Ten dimmer vie svetlo dimmovať, stlačením zapneš/vypneš, dvojitým stlačením prepneš režimy a ešte to má také "gestá" na ovládanie toho RGB - je to ideál na toto konkrétne stropné svetlo. Ale áno, je to v krabici a áno, tie klasické vypínače si predstavujem pre ostatné, bežné biele svetlá. Ako vravíš, nastavíš si default state cez appku, vypínače len na zapínanie/vypínanie a už keď chceš regulovať (napr. slabšie svetlo popri filme z gauča, a pod), tak pohodlne cez mobil.

Inak, tie vypínače aj dimmery sa dajú kúpiť aj do montážnej skrinky do steny, a aj samolepiace na stenu (sú tam 3M lepiace pásky so suchým zipsom), mám odskúšaný aj ten, drží to fajn a baterka tiež drží veľmi dlho, + sa dá klasicky vymeniť. Ak máš rovné steny tak to krásne prilieha a ani to nie je vidno, že je to lepené. Ale samozrejme do krabice je to lepšie.
Prílohy
dimmer.jpg
dimmer.jpg (11.04 KiB) 3597 zobrazení
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Páni, viete mi poradiť nejakú smart zásuvku ktorá je kompatibilná s HomeKit-om? Kupil som si v dobrej viere Philips Hue ale bez Hub-u sa dala spárovať len do Hue BT appky a nebola viditeľná v Homekite. Nepotrebujem žiadne extra vychytávky, zapnúť vypnúť cez iPhone a možno nejaký časovač (nemusí byť)

Ďakujem
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ako pozeram alzu tak napriklad tato ma napisane ze funguje samostatne a tiez s homekitom.

na zigbee aj fibaro potrebujes prijimac, teda nejaky hub, takze tym sa vyhni (alebo si vyber znacku, kup hub a postupne moze pridavat kadejake zariadenia).
pokial chces nieco samostatne fungujuce tak je to vacsinou cez wifi.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Mate nejake skusenosti s lepsimi aplikaciami na automatizaciu?
V Homekite nemozem spravit prakticky nic. Matter pre mna vyzera ako pohroma, cize, nic sa nezjednoti, je to len jeden dalsi novy standard, kazdy vyrobca bude potrebovat svoj vlastny hub, vlastnu aplikaciu, automatizacia v kazdej appke zvlast. cele zle.
Momentalne mam polovicu veci z ikei, druhu xiaomi/aquara, ktoru postupne hadzem do kosa ako nepouzitelny odpad. Chcel by som to nejak zjednotit a mat na vsetko jednu appku, ale homekit nepracuje s vypinacmi s ikei, ikea nova appka prestala podporovat nejake funkcie, ktore boli v starej appke.
Ja uz neviem co to vyrobcom uplne j*be alebo co..
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Home assistant. U mna je to vyse rok co som presiel z Fibara na HA a nemozem si zmenu vynachvalit.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Diky, vyskusam! Toto neviem ci spravne chapem. Ale, keby to nainstalujem v dockeri, tak nemozem pouzivat addony? Cize by bolo lepsie pouzit rapberry?
Screenshot 2023-01-06 at 11.32.39.png
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Hensym napísal: 31 júl 2021, 22:38 Aj brácho aktuálne pri stavbe domu všetko rieši cez Loxone. Sám som zvedavý, ako to bude fungovať. (viem, že som OT, lebo som neporadil).
pripomenula sa teraz táto téma, ak sa môžem spýtať, ako sa bratovi býva s Loxone?

sry za OT
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

cinges napísal: 06 jan 2023, 11:34 Diky, vyskusam! Toto neviem ci spravne chapem. Ale, keby to nainstalujem v dockeri, tak nemozem pouzivat addony? Cize by bolo lepsie pouzit rapberry?
Screenshot 2023-01-06 at 11.32.39.png
ako si o tom teraz citam tak HA Supervised by malo tiez bezat v dockeri a podporuje to aj addony. ale skusenosti s tym nemam, prave kvoli addonom a pristupu k hardwaru mi HA bezi na samostatnom raspberry pi aj ked by to bolo asi pohodlnejsie keby bezalo na servri spolu so vsetkym ostatnym v dockeri.
ale vzhladom na to ze to uz mam rozbehnute, funguje spolahlivo a to raspberry pi neprebujem tak to neriesim a nechavam to tam.
pokial sa s tym budes hrat a rozbehas to v dockeri ku vlastnej spokojnosti, napis skusenosti.
Hensym
VIP
VIP

mLuks napísal: 06 jan 2023, 13:12 pripomenula sa teraz táto téma, ak sa môžem spýtať, ako sa bratovi býva s Loxone?
Veľmi si to pochvaľuje, ešte stále nemá kúpené/zapojené všetko, čo plánuje, ale kvalita, modulárnosť a ten softvér je vraj top. Keď mi zopár vecí narýchlo ukazoval, ako sa dá "programovať" v tom ich prostredí, tak fakt musím uznať, že by som sa s tým vedel hrajkať dlhé hodiny :)

Akurát že mne chýbajú tie HW zručnosti (mal by som problém si to všetko správne zapojiť), ale už keď mi vysvetlil, čo a ako funguje (čo je na čo v rozvodnej skrini a pod.), tak je to extrémne intuitívne.

Ak máš konkrétnejšie otázky kľudne sa spýtaj a zistím.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

cinges napísal: 06 jan 2023, 11:34 Diky, vyskusam! Toto neviem ci spravne chapem. Ale, keby to nainstalujem v dockeri, tak nemozem pouzivat addony? Cize by bolo lepsie pouzit rapberry?
Zo zaciatku som to mal v dockeri. Pouzivam ako server Unraid, ktory podporuje ako VM, tak aj prave dockre. Pre zaciatok to bolo pre mna celkom nenarocne, takze som fungoval len s dockerom a ani som nejak nevedel co su addony. Asi prvy addon co som potreboval bol na Zwave, a na to som pouzil tiez docker. Takze HA docker komunikoval so Zwave dockerom.
Neskor som presiel na VM, prave kvoli "uprataniu si" a jednotlive addony mam priamo na HA (v tomto ponimani je addon akoby vlastny docker v HA OS). Ked si pozriem co za addony teraz mam - napriklad zwave a zigbee existuju ako docker image. Dalej tam mam ESPHome (na obsluhu kadejakych switchov co bezia na ESPHome (vacsinou nejake sonoffy, ktore som flashol a teraz ich spravujem z HA priamo).
Urcite ak mas moznost, odporucam rozbehat virtualku. Ale na zoznamenie sa urcite staci pre zaciatok aj docker. Prenos konfigu je relativne jednoduchy, akurat ak uz to mas naviazane na kadejake dockre, presun moze byt zlozitejsi. Vsetko zalezi od moznosti co mas.

@aacid: Vyhoda vo VM (HA OS) je podla mna prave v tom ze vies to vsetko dat pod jednu strechu, ci uz nejake addony pre zwave, zigbee, esphome, backupy, atd. To povazujem za plus kedze pre mna je to vsetko tematicky spojene s HA a nemam kade tade dockre ktore sluzia len HAcku.

PS: pouzivam kopec zariadeni Aqara (zigbee) cez Zigbee2MQTT a nemozem povedat ze je to hnoj :)
PS2: je vela roznych sposobov ako si v pripade nutnosti spojazdnit remote access. Existuje uz aj addon pre cloudflare tunnel, a tym si clovek vie spravit remote access free s pouzitim nejakej free domeny a cloudflare. Konfiguracia jednoducha, ziadna nutnost mat verejnu IP ani nic podobne.
PS3: varovanie (aspon v mojom pripade) - fibaro bol hnoj a viacmenej ak som tam nieco nastavil, malo som do toho sahal. Appka na mobile bola katastrofalna, a veci viacmenej fungovali. Tuto mam nutkanie kazdu chvilu nieco skusat, nieco updatovat, restartovat. Urcite si to vyzaduje viac snahy ako nejake hotove riesenia (hoci hnusne, ala fibaro). Ale za mna je to top. A kym vo fibaro som nevedel ani len napisat pomaly nejaku automatizaciu, o lua ani nehovorim, tak v HA mam pocit ze som automatizacny guru :smt059
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Nemate tip na pohybovy senzor na baterie + k nemu smart zasuvku? Potrebujem spinat vonkajsi led pas. Idealne bez bridge. Pouzivam vacsinou shelly ale to nema outdoor senzor.
René
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa René »

Nedavno som riesil nieco podobne. Takisto HA, setupnuty ako virtualka v proxmoxe. Co sa hw tyka, kupoval som sonoss usb dongle plus a v podstate vsetko od znacky AQARA. Zatial spokojnost. Chybaju mi este radiatorove hlavice, smart istice a alarm.
Napísať odpoveď