Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 11 aug 2021, 12:19Dr Campbell vcera hovoril
US: nemocnice sa detmi plnia - nespochybnujem
na covid zomrelo 400 deti, pricom pocas beznej chripkovej sezony moze zomriet az do 200 deti (teraz uz zaciname druhu sezonu covidu alebo sme stale v prvej?) - to nie je cislo, pre ktore by mali byt nasadene take opatrenia, ktore sme videli
este spomenul hodnotu 1,8 % z 1400 deti, ktore mali symptomy aj 56 dni od zaciatku choroby - nespomenul ake symptomy, moze byt problem, nemusi

celkove hodnoty pre cele staty:
flo2.jpg
hospitalizacia deti sice stupa, ale maximum detskej hospitalizacie je 0,4 na 100000 obyvatelov (aktualne), minimum hospitalizacii ludi nad 70 bola 1,24 na 100k (28.6.'21), v sucasnosti 7,89, historicke maximum 19,50
neprikladal by som tomu prehnanu vahu

celkove hodnoty pre Floridu:
FL.jpg
posledne 2 tyzdne bud prestali reportovat umrtia alebo ludia prestali zomierat, pricom rast pozitivne testovanych pokracuje, divne

chvilu by som pockal (tak 2 tyzdne a vratil sa k tejto diskusii), je mozne, ze to bol len lokalny extrem (podobne ako v Indii v marci, ked sa virus dostal medzi strednu triedu, ktora sa dovtedy vedela aspon ciastocne izolovat)

UK: v peakovom tyzdni bolo 278 hospitalizacii deti s covidom - vyjadril sa, ze je na posudeni kazdeho, ci je to vysoke cislo, na tych 15M, ci kolko si ich spomenul v niektorom z minulych postov, nepride mi to ako prehnane vysoke cislo
co ale poznamenal, ze deti stratili pocas lockdownu imunitu kvoli izolacii a nakazili sa beznymi chorobami - RSV a norovirus

prehliadol som nieco podstatne?

Autoeditácia príspevku po 16 hod 49 min 53 sek:
Blastbit napísal: 26 feb 2021, 10:55Budu radi ak tento rok zaočkuju tak 20%.
beardie napísal: 26 feb 2021, 11:02do konca augusta 2021 to bude okolo 50 %
priznavam, bol som optimista, realita je horsia
YTD mame:
1 davkou 42,71 %
2 davkami 38,63 %

som sklamany hlavne kvoli nedostatocnemu ockovaniu 60+ a nahananie cisiel mladymi
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 20 aug 2021, 10:17 US: nemocnice sa detmi plnia - nespochybnujem
na covid zomrelo 400 deti, pricom pocas beznej chripkovej sezony moze zomriet az do 200 deti (teraz uz zaciname druhu sezonu covidu alebo sme stale v prvej?) - to nie je cislo, pre ktore by mali byt nasadene take opatrenia, ktore sme videli
este spomenul hodnotu 1,8 % z 1400 deti, ktore mali symptomy aj 56 dni od zaciatku choroby - nespomenul ake symptomy, moze byt problem, nemusi
dakujem, ze si tomu venoval cas
posledne 2 tyzdne bud prestali reportovat umrtia alebo ludia prestali zomierat, pricom rast pozitivne testovanych pokracuje, divne

chvilu by som pockal (tak 2 tyzdne a vratil sa k tejto diskusii), je mozne, ze to bol len lokalny extrem (podobne ako v Indii v marci, ked sa virus dostal medzi strednu triedu, ktora sa dovtedy vedela aspon ciastocne izolovat)
mozeme sa na to pozriet
UK: v peakovom tyzdni bolo 278 hospitalizacii deti s covidom - vyjadril sa, ze je na posudeni kazdeho, ci je to vysoke cislo, na tych 15M, ci kolko si ich spomenul v niektorom z minulych postov, nepride mi to ako prehnane vysoke cislo
co ale poznamenal, ze deti stratili pocas lockdownu imunitu kvoli izolacii a nakazili sa beznymi chorobami - RSV a norovirus
ta imunita je prave bod, kde rozumiem velmi dobre, kde problem je aj u dospelych, len si neviem predstavit, ako sa efektivne branit SARS2, brat ohlad na inych a zaroven neoslabovat imunitu tym, ze napr. zabijaju aj dobre bakteria a pod..
prehliadol som nieco podstatne?
nemyslim. este raz dakujem.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 20 aug 2021, 10:34ako sa efektivne branit SARS2
zacal by som sledovat svedsku cestu, kde epidemia skoncila posledny januarovy tyzden
sw_em.jpg
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

beardie - ked sme sa skoro pred pol rokom o tom bavili bol by som rád keby som sa ja vtedy mylil a ty by si mal teraz pravdu.
Ak by sme teraz už mali nad tých 50% ludí zaočkovaných na 2x a do oktobra pridali dalsích 20% už by sme mohli byt docela dobre na tom.
Lenže pokial sa politický hnoj v koalicii,opozicii začne montovať do temy očkovania len aby sami sebe robili reklamu, nedopadne to dobre.
Rozhádaná vláda, opozicii tým pádom šla voda na mlyn, nakup pochybnej neregistrovanej vakciny, 2 miliony pfizerov vláda odmietla, lebo ževraj 500 tisic ludí sa chcelo očkovať Sputnikom, len chvilu sme očkovali denne cca 20 tisic ludí, teraz je ten priemer nejakých 4000 tisic ludí denne, v Dánsku denne očkovali takmer 100 tisic ludí, tak mne to tak trklo v gebuli, že očkovať možno budeme aj budúci rok aby sme dosiahli tú kolektívnu imunitu, čím vyššie percento tým lepšie.
Ako sme nezvládali 2 vlnu pandemie, tak ani očkovanie, no uvidíme pri tretej vlne pandemie, zatial to tak vyzerá ze ten delta variant síce obsahuje nejakých 98% vzoriek, ale neni smrtnejší.
Máme 38% ludí zaočkovaných na 2 x a další ludia niesu nejako ochotný sa očkovať ved vraveli nejakých 900 tisic ludí este treba očkovať 1 dávkou vakciny a potom este aj druhou. No síce mohli by si dat toho Johnsona a Johnsona ale zase kto je politicky nejako zaujatý ze fuj USA tak sa nedá očkovat ničím.
beardie
Redeemer
Redeemer

kolko starych ludi este treba zaockovat? pol mega? keby dostali za kazdu davku 50 euro cash, tak by to akurat pokrylo naklady drbnutej loterie a vyznam by to malo vyrazne vacsi

a ja blby som im chcel davat len po dvacke, aby to moc nestalo...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Starých minimálne pol miliona, + nejaký ten dorast. 4 vlna v Nemecku, vysoký nárast infekčnej delty, ale smrtnosť našťastie malá.
beardie
Redeemer
Redeemer

"Vírus globálne nezmizne. Rád by som sa opäť dostal k nula prípadom. Lenže biológia nám nie je naklonená."
STUART TURVILLE, VIROLÓG

Od februára si obyvatelia Nového Zélandu užívali život, o aký sa snaží väčšina krajín na svete. Keďže v krajine nebol žiaden prípad koronavírusu, ktorý by sa komunitne šíril, neboli potrebné ani takmer žiadne opatrenia.

Všetko sa zmenilo v poslednom týždni, keď ostrovný štát zaznamenal prvý prípad nákazy u osoby, u ktorej nie je jasné, ako sa nakazila.

Jeden prípad uvrhol krajinu do opätovného lockdownu. Do piatku už Nový Zéland registroval 31 ľudí infikovaných delta variantom koronavírusu a lockdown predĺžila vláda Jacindy Ardernovej najmenej do utorka.
ts-ts-ts
Ľudia podľa nej zatiaľ vládnu stratégiu akceptujú. „Čím skôr sa zakročí a uzavrú sa budovy a obmedzí pohyb, tým skôr to odznie. Ľudia tu dostanú podporu od vlády, náhradu ušlého platu aj zisku, takže nie sú takí nervózni,“ vraví.
heh, pekna sprostost
Po zavedení obmedzení sa v Aucklande uskutočnil aj malý protest, polícia zatkla osem ľudí.
skoro ako nasi dezolati, alebo zeby nie?
Či dokáže Zéland ďalej pokračovať v úplnej eliminácii vírusu, je nejasné. „Nemôžeme mať hranice zavreté donekonečna. Preto je veľmi dôležité, aby ľudia cítili zodpovednosť a dali sa zaočkovať, nielen pre seba, ale pre celú komunitu,“ dodáva Skegg.
ale nie, fakt?

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22725575/novy-zel ... ml?ref=trz
jackb
Redeemer
Redeemer

Rats, keby som uz mohol mat ten britsky pas, novozelandske pracovne viza by som dostal lahsie.

Medzicasom sa korporacia vydesila z poctu novych pripadov v US a tak stopla Return to Office aj pre Europu. A to si na zaciatku tyzdna rozdali samolepky "V for vaccinated" na svoje menovky v niektorych americkych kancelariach. No teraz suhlasim s beardiem a pytam sa: aky zmysel to ma na ostrove, kde ockovani sme, alebo su ludia, ktori su si vedomi co im bez ockovania moze byt.
beardie
Redeemer
Redeemer

No aký? :)
Blízkovýchodný ostrov Izrael ide dávať 3. dávku všetkým nad 40, počty umrti utešene rastú (tie aj v UK) a Svedsko si stále žije svojim nudným severskym životom na chatách mimo civilizácie
jackb
Redeemer
Redeemer

mohli na rovinu povedat, ze nas nepotrebuju v kancelariach, lebo sme produktivnejsi ako tam a nekamuflovat stupanim pripadov.

mat zazemie s infrastrukturou, tak odidem do januara do chalupky kdesi na strednom Slovensku aj ja.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal: 21 aug 2021, 10:00 No aký? :)
Blízkovýchodný ostrov Izrael ide dávať 3. dávku všetkým nad 40, počty umrti utešene rastú (tie aj v UK) a Svedsko si stále žije svojim nudným severskym životom na chatách mimo civilizácie
" Izrael ide dávať 3. dávku všetkým nad 40, počty umrti utešene rastú ".. tak je teda tá delta smrtnejšia napr ako ten pôvodný čínsky alebo brazilsky variant virusu alebo nie?
beardie
Redeemer
Redeemer

odpoviem ti clankom
S nástupom mutácie delta a časom, ktorý uplynul od začiatku očkovania, sa ukázalo, že účinnosť vakcín proti nákaze je výrazne nižšia. Izraelské dáta z júla signalizujú len 39 percent. Po štyroch mesiacoch od očkovania už len 16 percent. Britská aj americká štúdia zase ukazujú, že vírusové nálože nakazených očkovaných a neočkovaných sú porovnateľné. To znamená, že sú pre okolie rovnako nákazliví.

Čistou logikou je z týchto dát vidieť, že očkovanie nie je ani náhodou synonymom neinfekčnosti. Je dobré sa očkovať preto, aby človek ochránil seba. Nie preto, aby chránil druhých. To funguje len na 39 percent.

V takej chvíli je absolútne nezmyselné považovať očkovanie za synonymum neinfekčnosti, ktoré vyníma očkovaných z povinnosti sa testovať tam, kde sa to žiada od ostatných. Výnimka z tejto povinnosti je za tohto stavu poznania už len štátnym tlakom na očkovanie. Bonusom za očkovanie vám štát dá úľavu z testov a karanténu. Hoci dotyčný nie je pre svoje okolie o nič menej nebezpečný než tí, ktorí očkovaní nie sú.
Aktuálna štúdia centra RECETOX Masarykovej univerzity v Brne na obrovskej vzorke tridsiatich tisíc ľudí ukázala, že protilátky má 51 percent spoločnosti. Na štúdii sa podieľal aj Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS). Viac ako polovica spoločnosti sa teda nejakým spôsobom s vírusom stretla a vytvorila si na neho protilátky. Pozitívny test pritom oficiálne malo len 1,7 milióna ľudí v Českej republike.

Vedci z Masarykovej univerzity protilátky merajú v pravidelných intervaloch. Ešte na jeseň ich malo len 28 percent ľudí. Na jar 41 percent.

Denný prírastok nákaz je dnes v Česku výrazne nižší ako inde v Európe. Česi pritom nie sú viac zaočkovaní. Nemajú viac slnka. Nemajú lepšiu hladinu vitamínu D a C. Nesedia viac doma než ostatní. Ťažko sa hľadá iné vysvetlenie ako to, že si prirodzeným stretnutím s vírusom vytvorili väčšiu odolnosť ako inde. Ľudia, ktorí majú protilátky, sa teda zrejme na rozdiel od očkovaných nenakazia ani infekčnejším variantom delta, hoci protilátky si pôvodne vytvárali proti iným mutáciám.
je to logicke
jackb
Redeemer
Redeemer

Aktuálna štúdia centra RECETOX Masarykovej univerzity v Brne na obrovskej vzorke tridsiatich tisíc ľudí ukázala, že protilátky má 51 percent spoločnosti. Na štúdii sa podieľal aj Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS). Viac ako polovica spoločnosti sa teda nejakým spôsobom s vírusom stretla a vytvorila si na neho protilátky. Pozitívny test pritom oficiálne malo len 1,7 milióna ľudí v Českej republike.
a není to málo, Antone Pavloviči?
ludia igonorujuci nariadenia, krcmy kde sa vchadzalo cez sklad, "samorozvolnenie". jeden by cakal, ze ich bude aspon 90%.
beardie
Redeemer
Redeemer

Tiež by som povedal, že by to mohlo byt viac
jackb
Redeemer
Redeemer

V UK svita na presne data a nie odhady: https://www.bbc.co.uk/news/uk-58293249
beardie
Redeemer
Redeemer

404
Page cannot be found
jackb
Redeemer
Redeemer

opravene, dakujem za upozornenie
beardie
Redeemer
Redeemer

vadni ludia na tom NZ
New Zealand will continue to pursue its ambitious Covid-19 elimination strategy indefinitely, Jacinda Ardern has said, adding that borders would never be the same as she laid out plans for a cautious, phased, reopening of the country.
kedy tam maju volby?
However, she also indicated, that all going well, vaccinated travellers from low-risk countries will be allowed to skip quarantine and enter the country early next year.
aha, takze zaockovani to tam doniest mozu, ale nezaockovani nie? :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Kiwies mali volby vlani. Takze este chvilu bude premierkou a snad este niekolko obdobi po sebe.
Ked sa dokazu branit voci spine na topankach z inych biotopov, nevidim dovod preco by sa nebranili virusu.

Celkovo neviem, ako tam niekto mozes doniest virus. Pred nastupenim do lietadla je nutne mat negativny test. Maju karenteny, takze musi byt velka smola, ked jeden ztomu systemu unikne.

Normalne ma zaujima ako o tomto informuju stredoeuropske bludweby, ktore pred viac ako 5 tyzdnami vypisovali "Johnson povedal, ze budu SARS2 vnimat ako chripku". A aha ich:
https://www.thetimes.co.uk/article/anti ... -0hmj7hgxc
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 23 aug 2021, 22:34Celkovo neviem, ako tam niekto mozes doniest virus.
je rozdiel postavit sa topankami do sava a izolovat respiracny virus
pred viac ako 5 tyzdnami vypisovali "Johnson povedal, ze budu SARS2 vnimat ako chripku".
su v UK nejake opatrenia?
Napísať odpoveď