S oneskorením, ale predsa len:
Ten týždeň ako sa lámal august do septembra som navštívil Estónsko a Fínsko. Poznatky, postrehy:
Tallinn: Rúšky v obchodoch som videl asi na každom. Na každom bola nasadená špatne. Takže nemala žiadnu funkciu.
V každej reštaurácii ma buzeralovali s covidpussy. Vždycky som ukázal polorozmuchlaný papier z NCZI, čiašnik naň chvíľku čumel, potom povedal OK. Kľudne som si ho mohol vyrobiť v Malování, napísať si tam údaje Janka Hraška a do QR kódu vložiť recept na praženicu.
Pomohli Estónsku covidpussy do reštaurácie ?
https://ourworldindata.org/coronavirus/ ... untry=~EST
Popr. pomáha to, že rúšky síce každý má, ale nasadene nesprávne, bez funkcie?
Trajekt Tallink:
Rúšky tak polovica cestujúcich, zamestnanci občas pod nosom. Kopa socka-cestujúcich nakupujúcich košíky chlastu v dutyfree obchode.
Helsinki: Rúšky v obchodoch som videl asi tak na 2/3 ľudí. Tá 1/3 bez vizážou nijak neevokovala príslušnosť k ľuďom poslabšieho intelektu.
No proste bez rúšky som videl aj dobre vyzerajúcich starších pánov a panie. Polovica predavačov pod nosom.
V reštauráciach po mne nikto nič nechcel a nepýtal, vždy ma pekne obslúžili a cítil som sa tam komfortne. Rúšky mala tak 1/3 čašníkov, ale všetcia z nich pod nosom.
Uškodilo to nejak Fínsku ?
https://ourworldindata.org/coronavirus/ ... untry=~FIN
Trajekt Viking:
Rúšky tak 1/3 cestujúcich. Zamestnanci tak 1/2 pod nosom. Výrazne nižší počet socko-cestujúcich než na Tallinku.
Realita Česko:
V žiadnej reštaurácii po mne nikdy žiaden covidpussy nechceli. Naposledy som respirátor na hube čiašnika videl asi v máji. (počky, neboli v máji ešte zatvorené ? hehe)
V obchodoch badám zvyšujúci sa počet zákazníkov bez respirátoru. Pravda je, že vizážou mi evokujú osoby intelektu nižšieho, v kontraste s Fínskom. Badám tiež zvyšujúci sa počet zákazníkov s rúškou namiesto respirátoru (v konflikte s vládnym nariadením). Neobjavil som zatiaľ súvislosť medzi domnelým intelektom, možno časom.
Predavači respirátor zväčša majú, ale dosť ich máva pod nosom, popr. v hobbymarktoch a v stavebninách majú rúšky pod bradou, alebo úplne bez. Zákazníci pol-na-pol.
Pre poriadok:
https://ourworldindata.org/coronavirus/ ... untry=~CZE
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/poce ... rus-120166
Teraz pre jackba:
Sústavne tu hovoríš niečo o práve na zdravie, práve na život, práve na ochranu zdravia, života a variácie.
Povšimni si tam to slovíčko právo. Právo.
Keď právo niekomu nanucuješ, už to nie je právo.
Netrpíš syndrómom láskyplného diktátora ?
To je nanucovanie dobra iným. Niekoho máš rád a ty sám vieš najlepšie čo je pre neho dobré, lepšie než on sám.
Tento syndróm môže mať detrimentálny vplyv na vzťah s blízkou osobou a môže viesť k odcudzeniu, popr. k protestnému sebapoškodzovaniu.
V prenesenom význame, pokiaľ štát občanovi dobro nanucuje, tak sa ďalej prehlbuje nedôvera v štátne inštitúcie až do iracionálnej polohy. V tejto polohe si zhruba predstavujem tých neočkovaných (a zároveň neočkovateľných) gerontov a susceptibilných, s horšou schopnosťou úsudku a vyhodnotenia rizík.
Je to dobrá vec, mať v štáte hordu voličov s podkopanou dôverou, ochotných hodiť do antisystémovým pseudostranám?
Podľa mňa by bol lepší nápad ich individuálne slovne presvedčiť o prospechu vakcinácie a nie nanucovať rouške a respirátore a vyhrážať sa zákazom vstupu do reštaurácie bez covidpussy a pod. pí*oviny.
https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... e-40347810
Prezrieť prosím 4. graf od vrchu, nazýva sa "Proočkovanost populace Česka proti covidu-19 podle věku".
Podľa toho grafu ešte zostávajú nejakí neočkovaní geronti a susceptibilovia. Na Slovensku je ich výrazne viac. Česko ich napichať zvládlo lepšie. Čo spravilo Česko lepšie než Slovensko? Mne sa zdá, že aj UK je v tom lepšie.
Nejaký nápad, ako naočkovať neočkovateľných? Beardie sa na to pýtal tuším 12. krát a furt s tým otravoval, až sme sa dopracovali k odpovedi Neviem. Čo si cením tú úprimnosť. Nejaké nové nápady?
Mne napadlo, že by gerontom a susceptibilným neočkovateľným mohli telefonovať brigádnici v callcentre a skúsiť sa s nimi porozprávať, či je nutné, aby boli neočkovateľní. Namiesto otravovania s elektrickým tarifmi a samoholiacimi žiletkami.
jackb napísal: 01 okt 2021, 23:26
ale pekne mu podakujte za cierne okresy, vase zatvorene podniky a zrusenu kulturu.
Tu by som rád vysvetlil, že podniky nezatvára covid. Podniky zatvára vláda.
Ja ti možno aj krivdím, preto kladiem otázku: Si etatista?
heker napísal: 01 okt 2021, 20:40
Rusko/FFP2 porusuje ktore konkretne pravo dietata?
Si hlúpy? Popr. si etatista?
mLuks napísal: 01 okt 2021, 21:19
inak dufam, že budeš musieť ísť niekedy na operáciu a nikto na operačnej sále nebude mať rúška, nech ti nakašlú, napľujú a nakýchajú do otvoreného tela, šak čo že chytíš infekciu a možno umrieš, hlavne nech tu je sloboda.
Si hlúpy?
brm napísal: 01 okt 2021, 22:36
Podľa mňa ty si väčší vystrašenec z CO, vakcín a z dodržiavania svojich práv. Túto situáciu predlžujú práve takí ignoranti ako si ty!
Si hlúpy?
Famine ... si hlú ... neviem čo sa stalo, ale Famine v tejto téme síce formálne píše hlúpo, ale obsahovo celkom v poriadku.
Divný svet.