Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
alebo gay parade
Co tak auto na stlaceny vzduch? Pisalo sa o tom vela, extremne lacna prevadzka, ziadne emisie, ziadna bateria ani odpad, bez nutnosti prepravovat energiu, vzduch je vsade, "benzinky" by sa dali postavit kdekolvek - potrebna energia na "nabijanie" by sa mohla vyrobit pomocou solarnych panelov ci veternych turbin, potom by bola energia cisto len zo vzduchu - aj ostatne parametre vyzerali dobre, ale nejak to nenapreduje.jorg22 napísal:Vacsi problem vidim v bateriach. Pokial nenajdu sposob ako ich recyklovat tak to bude za par rokov ekologicka katastrofa. Ale verim ze casom najdu lepsi sposob ako uchovavat energiu bez pouzitia toxickych latok pripadne s extremne dlhou zivotnostou alebo moznostou recyklacie.
Len par odkazov pre predstavu:
https://www.topspeed.sk/auto-na-vzduch- ... a-05-.html
https://auto.sk/clanok/972-auta-jazdiac ... etlo-sveta
https://kosice.korzar.sme.sk/c/20822030 ... zduch.html
10 rokov stare video:
Problémom pneumatických motorov je strašne nízka účinnosť, takže zatiaľ sa o nich ako o náhrade spaľovacích motorov nedá uvažovať. Takisto ten dojazd 200 míľ spomínaný vo videu sa mi zdá strašne prehnaný, skôr by som veril číslu 20 míľ.
-
jorg22
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Presne tak. Vzduch nieje mozne stlacit az na taku uroven aby si stym vedel niekam dojst. Fyzika nepusti. Ked uz budu molekuly na seba natlacene tak viac s tym nespravis.
Troska to tu oprasim.
Nevie niekto o nejakej studii resp vypoctu aka je energeticka narocnost ked napr bude v krajine jazdit 50% elektro aut?
Nevie niekto o nejakej studii resp vypoctu aka je energeticka narocnost ked napr bude v krajine jazdit 50% elektro aut?
ziadnu studiu nemam, ale viem ze toto je casty argument odporcov elektromobility, ze ked bude mat kazdy elektromobil a kazdy ho zapoji do nabijacky vecer ked pride z prace domov tak nasa siet nemoze taky napor ustat.
lenze ani vsetci ani polovica ludi nebude mat elektromobil zajtra ani o rok a pravdepodobne ani o 10 rokov. dovtedy je dost casu na dobudovanie infrastruktury.
inak tak vseobecnejsie k teme, zatial sa mi najviac pozdava idea vymenitelnych baterii v autach. teda ze baterie budu standardizovane a velmi jednoducho vymenitelne. ked bateriu vybijem tak miesto toho aby som ju isiel nabit do nejakej nabijackarne (co by bola samozrejme tiez stale moznost) tak mi ju na "pumpe" vymenia za nabitu. ziadne cakanie na nabitie doplna, ziadna degradacia vydrze po par rokoch. samozrejme by to bolo ponukane ako sluzba s mesacnym poplatkom.
lenze ani vsetci ani polovica ludi nebude mat elektromobil zajtra ani o rok a pravdepodobne ani o 10 rokov. dovtedy je dost casu na dobudovanie infrastruktury.
inak tak vseobecnejsie k teme, zatial sa mi najviac pozdava idea vymenitelnych baterii v autach. teda ze baterie budu standardizovane a velmi jednoducho vymenitelne. ked bateriu vybijem tak miesto toho aby som ju isiel nabit do nejakej nabijackarne (co by bola samozrejme tiez stale moznost) tak mi ju na "pumpe" vymenia za nabitu. ziadne cakanie na nabitie doplna, ziadna degradacia vydrze po par rokoch. samozrejme by to bolo ponukane ako sluzba s mesacnym poplatkom.
A uz sa aspon zacala riesit ta infrastruktura (distribucia, vyroba)? Lebo ja mam presne opacny pocit vid vypinanie jadroviek v Nemecku.
-
starysomar
Hardcore addict
Energetická náročnosť?
Problém nie je to mnoťstvo vyrobiť ale distribuovať - doviesť ku miestam odberu.
A kde vybudovať tie miesta...
Bežne je trafo na menšiu dedinu maximálne 400 kVA.
Treba si pozrieť alebo spočítať výkon, potrebný na rýchlonabíjanie napríklad 50-100 áut...
Problém nie je to mnoťstvo vyrobiť ale distribuovať - doviesť ku miestam odberu.
A kde vybudovať tie miesta...
Bežne je trafo na menšiu dedinu maximálne 400 kVA.
Treba si pozrieť alebo spočítať výkon, potrebný na rýchlonabíjanie napríklad 50-100 áut...
16A, pripadne 24A na rychlonabijacke. Mozno su aj silnejsie, dake 32 ci 40A, neviem, nesledujem to, ale to uz hranici s hlavnym isticom a jeho MRK. Takze na 100 aut treba napriklad 100x32=3200A=3,2kA Dobre pisem a pocitam? Predpokladam, ze vacsina aut sa nabija cez noc a teda by to nemal byt velky zasah do el. siete.
Uz davno neplati ze v noci je vyrazne mensi dopyt po elektrine. Veterne (vacsinou) a solarne elektrarne v noci nevyrabaju. Vyrazne sa zvysil nocny dopyt oproti minulosti.
Skusim aj ja daco spocitat
Priemerna spotreba auta (mesto aj dialnica, menej zrave auta aj viac zrave) moze byt asi 20kWh/100km
Priemerna ucinnost nabijania je 85%
Priemerne obcan najazdi dajme tomu 8000km za rok
8000 / 100 * 20 = 1600kWh * 1,15 = 1840kW nabijania
Pre porovnanie domacnost bez ele.kurenia minie 2500kW za rok
Siet aj vyroba to urcite pociti.
Skusim aj ja daco spocitat
Priemerna spotreba auta (mesto aj dialnica, menej zrave auta aj viac zrave) moze byt asi 20kWh/100km
Priemerna ucinnost nabijania je 85%
Priemerne obcan najazdi dajme tomu 8000km za rok
8000 / 100 * 20 = 1600kWh * 1,15 = 1840kW nabijania
Pre porovnanie domacnost bez ele.kurenia minie 2500kW za rok
Siet aj vyroba to urcite pociti.
-
starysomar
Hardcore addict
Ak sa má rýchlo nabiť (...za hodinu) akumulátorová batéria napríklad 40 kW/h, koľko že treba?
Že by 40 kW + straty?
Pre desať áut že by 400 kW?
To je pomaly pol megawattu - alebo 20 áut počas dvoch hodín (ja nič, ja len tak).
...
Google - transformátory 22/0,4 kV
630 kVA je už celkom slušná krava...
Pri každom pľaci pre nabíjanie viac áut minimálne jedna trafostanica. Skôr viac, lebo rozviesť dostatočné prúdy na strane nízkeho napätia nie je jednoduché.
Nie je problém to množstvo elektriny vyrobiť, ale distribuovať ...
Kde majú rozum (Ázia) - orientujú sa na vodík. Tu za to Sulíka osierajú.
(https://www.autosuv.sk/ostatne/vyspele- ... ikove-auta)
Že by 40 kW + straty?
Pre desať áut že by 400 kW?
To je pomaly pol megawattu - alebo 20 áut počas dvoch hodín (ja nič, ja len tak).
...
Google - transformátory 22/0,4 kV
630 kVA je už celkom slušná krava...
Pri každom pľaci pre nabíjanie viac áut minimálne jedna trafostanica. Skôr viac, lebo rozviesť dostatočné prúdy na strane nízkeho napätia nie je jednoduché.
Nie je problém to množstvo elektriny vyrobiť, ale distribuovať ...
Kde majú rozum (Ázia) - orientujú sa na vodík. Tu za to Sulíka osierajú.
(https://www.autosuv.sk/ostatne/vyspele- ... ikove-auta)
To sme uz riesili, tu:aacid napísal: 08 okt 2021, 9:14inak tak vseobecnejsie k teme, zatial sa mi najviac pozdava idea vymenitelnych baterii v autach. teda ze baterie budu standardizovane a velmi jednoducho vymenitelne. ked bateriu vybijem tak miesto toho aby som ju isiel nabit do nejakej nabijackarne (co by bola samozrejme tiez stale moznost) tak mi ju na "pumpe" vymenia za nabitu. ziadne cakanie na nabitie doplna, ziadna degradacia vydrze po par rokoch. samozrejme by to bolo ponukane ako sluzba s mesacnym poplatkom.
Elektromobil co si o nom myslite? - Strana 2 - www.hojko.com
Boli na to odpovede, ze baterie su tazke, ale existuju ovela zlozitejsie stroje, tie baterie by mohli byt ako hlboke zasuvky, aj niekolko v aute, mozno aj na kolieskach, teoreticky by sa nemuseli ani zdvihat, len by sa presuvali horizontalne, bud zo strany alebo zozadu, na "pumpe" by mohol byt obycajny posuvny pas, tym by sa presunula vybita a nasledne nabita do auta.
Skopirujem sem aspon vyhody o ktorych som pisal, doplnene, upravene:
Vlastne toto by riesilo aj problemy, ktore sa riesia na tejto stranke, elektrina by sa mohla vyrabat na (novych) nabijacich staniciach, takto by sa priebezne nabijal potrebny pocet baterii a tie by boli dostupne na okamzitu vymenu, solarne panely, veterne turbiny by sa mohli postupne doplnat, podla potreby.- vyrazne nizsia cena elektromobilu
- dojazd prakticky neobmedzeny (pri vymenach baterii na nabijacich staniciach)
- odpada nutnost vlastnit garaz, kvoli nabijaniu, neboli by predlzovacky k parkoviskam od panelakov ako bolo na nejakej fotke
- "nabitie", teda vymena casovo porovnatelna s dotankovanim
- teoreticky moznost "upgrade" baterii
- benzinky a vymenne miesta by mohli pouzivat na nabijanie solarne panely, veterne turbiny*...
- * vdaka vyuzitiu obnovitelnych zdrojov by mohli byt vymenne automaty aj na odlahlych miestach, stacila by obcasna udrzba, bolo by to zaroven aj ekologickejsie
- dlhsia zivotnost, ktoru by neovplyvnovala bateria
- auta by mohli byt lahsie, ak by niekomu stacil kratsi dojazd, mohol by mat menej clankov, cast by si mohol odlozit
- elektrobusy, mestam by stacilo nakupit menej elektrobusov, kedze tie by nemuseli stat a dobijat sa
Dreamer - teoria pekna ale nevidel by som to riealne ze vsetky automobilky by sa dohodli na nejakom spolocnom rieseni vymenitelnosti.
wladas - to je pravda, je to problem aj vo vseobecnosti, ake skvele boli/su "tuzkove" baterie, ale standardizovane baterie chybaju v mobiloch, tabletoch, notebookoch, alebo elektrospotrebicoch, tusim na hojku niekto spominal, ze nevie kupit bateriu do vysavaca, takto sa potom vyhadzuju funkcne veci a to ma aj ekonomicky, aj ekologicky rozmer.
Riesit by to mohol zakon EU, ako teraz riesia jednotne nabijacky, konektory, tak baterie sa na to pytaju, akekolvek, vymenitelne a standardizovane, pre vsetko.
Celkovo je teraz tema udrzatelnosti popularna, tak by sa to malo vyuzit, konkretne elektromobily este nie su tak rozsirene, takze by sa to malo riesit cim skor, okrem standardizovanych baterii by to mohol byt tiez jednotny kabel, alebo aspon jeden na standardne a jeden na rychle nabijanie.
Riesit by to mohol zakon EU, ako teraz riesia jednotne nabijacky, konektory, tak baterie sa na to pytaju, akekolvek, vymenitelne a standardizovane, pre vsetko.
Celkovo je teraz tema udrzatelnosti popularna, tak by sa to malo vyuzit, konkretne elektromobily este nie su tak rozsirene, takze by sa to malo riesit cim skor, okrem standardizovanych baterii by to mohol byt tiez jednotny kabel, alebo aspon jeden na standardne a jeden na rychle nabijanie.
-
starysomar
Hardcore addict
Vymeniteľné akumulátory boli v elektroautách (taxíkoch???) pred cca 70 rokmi (nechce sa mi to hľadať).
Dnes - "problém?"
Sa zopakujem - vodík (palivové články).
Dnes - "problém?"
Sa zopakujem - vodík (palivové články).
Suhlasim ze vodik je cesta. O to viac ze sa u nas risuje Narodna vodikova strategia.
-
starysomar
Hardcore addict
Ja som "postihnutý" tým, že pracujem v energetike. Síce "to" neplánujem, len "to" staviame a rekonštruujeme. I tak si dokážem spočítať, čo je reálne - a čo je vlhký sen panáčikov, ktorí zavetrili podľa nich úžasný biznis.
Ostatne - z jari som sa v debate s jedným z našich vcelku vysokých manažérov dozvedel, že naša (distribučná) firma zatiaľ vôbec nerieši distribúciu toho výknu, lebo proste "chýba spoločenská požiadavka".
Čo si myslím o solárnej zelenej elektorodebilite, radšej nekomentujem - kto trocha vie s PC, internetom - si súvislosti dokáže nájsť.
Ostatne - z jari som sa v debate s jedným z našich vcelku vysokých manažérov dozvedel, že naša (distribučná) firma zatiaľ vôbec nerieši distribúciu toho výknu, lebo proste "chýba spoločenská požiadavka".
Čo si myslím o solárnej zelenej elektorodebilite, radšej nekomentujem - kto trocha vie s PC, internetom - si súvislosti dokáže nájsť.
Viem ze robis v energetike. Ja v podstate tiez ale na strane vyroby.
Ako to myslis? Ze aktualna siet prote nema dostatocnu rezervu?
Ten "uzasny biznis" myslis ten vodik? Ten ale nema moc spolocne s tvojim zameranim
Ako to myslis? Ze aktualna siet prote nema dostatocnu rezervu?
Ten "uzasny biznis" myslis ten vodik? Ten ale nema moc spolocne s tvojim zameranim
-
starysomar
Hardcore addict
Prečítaj si, čo som nie iba v poslednom poste napísal.
Ak pracuješ "na strane výroby" a vieš, čo sú kilo/megawatthodiny, vztiahnuté k času - nerozumiem, čo sa pýtaš
Ak pracuješ "na strane výroby" a vieš, čo sú kilo/megawatthodiny, vztiahnuté k času - nerozumiem, čo sa pýtaš
Niekedy pises ustrizkovito a nie vzdy sa mi chce rozmyslat
Samozrejme ze s kW a kWh som denne v "kontakte".
Isteze za aktualnej situacie je nerealne aby mal dajme tomu kazdy druhy obcan elektromobil.
Je to sakra velka zataz na distribuciu. S vyrobou mozno problem nebudeme mat kedze sa idu spustat Mochovce.
Isteze za aktualnej situacie je nerealne aby mal dajme tomu kazdy druhy obcan elektromobil.
Je to sakra velka zataz na distribuciu. S vyrobou mozno problem nebudeme mat kedze sa idu spustat Mochovce.