Ockovanie Covid-19

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ste za povinné očkovanie proti Covid-19?

Áno
50
49%
Nie
43
42%
Neviem
9
9%

Celkom hlasov: 102

retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ockovanie Covid-19

Príspevok od používateľa retkvic »

Ma nejaky zmysel zistenie protilatok u starsich ludi pred ockovanim tretou davkou? Nasi by chceli vediet ci maju nejake protilatky, osobne si myslim, ze m asi nic nezistia, alebo ak im aj nieco zistia, tak ako sa vyhodnoti ci je to dost protilatok alebo malo.

Nasiel som ze vszp ponuka cez klinicku biochemiu a medirex
https://www.vszp.sk/benefity/zoznam-ben ... id-19.html
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Podla toho co som cital, tak zistovanie protilatokz krvi moc zmysel nema. Ked ich mas tak fajn (no samotny test je niekolkonasobne drahsi ako vakcina), no to stale nezarucuje dlhodobu imunitu. Ale ked ich nemas tak to neznamena, ze niesi voci kovidu odolny. Na realne zistenie odolnosti voci kovidu by trebalo odber kostnej drene (to spominal Flegr). A po tom vystreni tuzi malo ludi.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

harrison314 napísal: 09 okt 2021, 22:16 Zly populisticky napad hodny komunistickeho zmyslania.
- Vyvlastnili, kym? Nejakym statom? To stale neznamena, ze ich dostanu aj staty v chudobnych regionoch.
- A kto ich potom bude vyrabat? Vakcinu nenavaris v hrnci.
- V dnesnej situacii neskutocne hlupe, vyroba vakcin trva vyse pol rok. Rozbehnut nove zavody by trvalo rok, navyse potrebujes odbornikov a skusenosti. Pri sucasnych cenach vakcin a vyrobnej kapacite je to len mrhanie casom a prostriedkami. Navyse by si si pohneval firmy co s coronou aj nieco robili.
- Zaockovanost by to nezvysilo, mozno by ju este znizilo.
Je to štandardný model. Straty sú verejné a zisky sú súkromné. :) Štáty zadotovali výskum a vývoj, zisky a patenty sú samozrejme súkromné. Takto to skrátka chodí za kapitalizmu. Takto štát dotuje nadnárodné korporácie, miliardárov, automobilky, daňové prázdniny a bežný zamestnanec ide fifty-fifty so štátom. :) Takáto je realita ale nie len tu, ale všade.

Biotechnológie a výroby liekov boli ziskové aj doteraz, ešte ich aj zadotovali, teraz ide žatva a im to nesúri, keď celú planétu zaočkujú za 5 rokov, na tie peniaze si oni počkajú, stále lepšie ako uvolniť patenty nech to vyrába čo to dokáže. To by bol ušlý zisk, to nechcú samozrejme.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Potiaľ kritika.
Schodné riešenie?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Cesar
štáty chceli urychlit vyvoj vakcin, preto určitou sumou podporili ich vyvoj.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Je v zaujme statu, aby lockdown nezruinoval ekonomiku. Preto podpora od statu.
retkvic
Addict
Addict

harrison314 napísal: 10 okt 2021, 11:48 Podla toho co som cital, tak zistovanie protilatokz krvi moc zmysel nema. Ked ich mas tak fajn (no samotny test je niekolkonasobne drahsi ako vakcina), no to stale nezarucuje dlhodobu imunitu. Ale ked ich nemas tak to neznamena, ze niesi voci kovidu odolny. Na realne zistenie odolnosti voci kovidu by trebalo odber kostnej drene (to spominal Flegr). A po tom vystreni tuzi malo ludi.
Tamtie testy prave az take drahe nie su, v tej biochemii ma vyst asi jedna zlozka, povedzme IgG 16€, len presne neviem co je to za test.
V Kosiciach robili niekedy v lete nejaku studiu pre urcenie bunkovej imunity a to robili na vzorke 1200 ludi co kovvid prekonali, neviem ako to dopadlo, no nedza sa mi, ze by robili odber z kostnej drene.
heker
Redeemer
Redeemer

Robili sa testy na protilatky, pri odbere bola odobrata krv prsta a z toho urcili hodnotu protilatok.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Cesar napísal: 10 okt 2021, 11:53 Straty sú verejné a zisky sú súkromné. :)
Suhlasim, ze to tak vo vseobecnosti chodi, ale...
Cesar napísal: 10 okt 2021, 11:53 Takto štát dotuje nadnárodné korporácie, miliardárov, automobilky, daňové prázdniny a bežný zamestnanec ide fifty-fifty so štátom. :) Takáto je realita ale nie len tu, ale všade.

...
No tieto staty co dotovali vyvoj vakcin za to tie vakciny dostali ako prve. Mne to pride ako rozumny obchod. Hlavne ked sme boli dlho v situacii, ze zohnat obycajne lekarske/sterilne rukavice bol neskutocny problem.

A este k tym patentom, tak to ako ma vyzerat vysledna vakcina nie je ziadne tajomstvo, takze keby ju chcel niekto vyrabat moze (v Cine sa to deje) ide skor o to, ze uz velmi nema kto. Lebo staci vytvorit postup, co tiez nie je take strasne tazke (ak mas skunosti s vyvojom a vyrobou inych vakcin) a nasledne ju nechat prejst klinickymi studiami (co uz take lahke nie je).

A aky problem by to malo akoze riesit? Lacnejsie nebudu, uz teraz stoji jedna davka fakt smiesnu cenu, zaoskovanost tiez nezvysis a v Somalsku budu nedostupne rovnako.

Ono sme teraz v podobnej situacii - cipova kriza, preco sa teraz niekto len tak nezoberie a nezacne ich vyrabat (Cina s z europskych panetov tazku hlavu nerobi)?

Autoeditácia príspevku po 1 min 56 sek:
retkvic napísal: 10 okt 2021, 12:22 Tamtie testy prave az take drahe nie su, v tej biochemii ma vyst asi jedna zlozka, povedzme IgG 16€, len presne neviem co je to za test.
V Kosiciach robili niekedy v lete nejaku studiu pre urcenie bunkovej imunity a to robili na vzorke 1200 ludi co kovvid prekonali, neviem ako to dopadlo, no nedza sa mi, ze by robili odber z kostnej drene.
Detaily neviem. Ale skor co pocuvam, tak proste hodnota protilatok nie je taka smerodajna ako si ludia myslia. A labaky to ponukaju ako sluzbu skor pre to, ze je o to zaujem zo strany laickej verejnosti.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

O výskume vzoriek kostnej drene od 1200 ľudí po prekonaní covidu som nepočul. V KE bol akurát na jar výskum na základe krvi z prsta - boli len 3 výsledky: nemáš protilátky, práve máš covid, máš protilátky. Hodnotu protilátok neurčovali, čiže pre rozhodovanie dať sa očkovať bol neopodstatnený.

Inak kamarát robí v labáku a dali si spraviť protilátky - ako zdravotníci sa dávali očkovať medzi prvými. Po 6 mesiacoch mali takmer všetci hraničné hodnoty protilátok. Najnižšie hodnoty protilátok vraj mali ľudia po Astre.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Bolo to už riešené vo vedľajšej téme, množstvo protilátok nemusí mať vplyv na schopnosť organizmu bojovať proti covidu

Denne sa telo stretáva s desiatkami baktérií a vírusov, vie sa voči nim úspešne brániť i bez protilátok v krvi, k tomu slúžia T- a B-lymfocyty, ktoré zabezpečia vytvorenie protilátok práve vtedy, keď je to potrebné
retkvic
Addict
Addict

No vo vedlajsej teme sa toho prebralo... to je pravda.
Skôr my išlo o nejake realne skusenosti s tymi testami. V mediach totiz uverejnuju dost rozporuplne informacie, ked na zaciatku spominali, ze uz po par mesiacoch nie su skoro ziadne protilatky detekovatelne, pripadne ze test vyde negativne a potom nasledne po pol roku vyjdu studie, ze ludia su aj po pol roku chraneny vakcinami s dostatkom protilatok, tak mi to nejde celkom dohromady.

Asi to nenapisem uplne presne, ale jeden vedec hovoril o tej tvorbe protilatok z kostnej drene a ako priklad dal chripku, to ze pri kazdej chripke nezomrieme vdacime tym T a B-lymfocitom tvorenym v kostnej dreni, ten pocit nechutenstva a malatnosti moze byt prave sposobeny tym, ze telo v obrovskych mnozstvach produkuje tieto bunky aby zastavilo patogen a koncentruje sa hlavne na to. Preto je dost mozne, ze tych dochodocov a imunodeficitnych ludi chcu zaockovat tretou davkou, lebo ich imunitny system moze pri tej tvorbe novych protilatok haprovat, a preto sa moze ochorenie pri nakaze rozvinut do horsieho stadia aj ked maju tie pamätove bunky v kostnej dreni.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Nevidim jediný dovod prečo by sa mali neustále pýtať tohto pána na to či je očkovaný alebo nie a aký má nato názor.
Bolo to x krát povedané, nechce sa dať očkovať, neverí vakcínam, lebo potom jeho voliči sa riadia podla jeho názoru.
Takže hlavne media, moderatori relácii robia stále reklamu tomuto "spasitelovi" ktorý presne "vie" čo treba robiť ked nie je vo vláde.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

taki7, ty si zaockovany?
heker
Redeemer
Redeemer

Jedna vec je jeho populisticky antisystemovy nazor o neockovani a slobodnej volby, druha vec je, ze ci je alevo nie je skutocne ockovany. Urcite si sam uvedomuje riziko, moznosti cestovania, karantena a ine, aj ked s diplomatickym pasom sa lahsie cestuje.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Podľa mňa je Fico dávno očkovaný kdesi v zahraničí už od od momentu, keď to bolo možné. Určite dobre vie, že dostatočne spĺňa kritériá rizikového človeka a je to síce riadny hajzel, ale sprostý nie je.
V živote neuverím, že v jeho prípade sa je o osobné presvedčenie o nebezpečenstve vakcín a podobné drísty, všetky tie "názory" sú čistá vypočítavosť do najbližších volieb, ale samozrejme dobre vie, že to plexisklo a antivaxerské drísty ho reálne pred covidom nezachránia.
retkvic
Addict
Addict

Ja som si istu dobu myslel, ze aj Sulik sa dal ockovat v zahranici, ked sa tak nechcel vratit z tej dovolenky v Dubaji. A Fico, ockovany, neockovany, hra to dobre. Aktualne potrenuje hrat neockovaneho, ak bude opet vo vlade, tak sa zahra na ockovaneho.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Rovnako aj Pele, ked si spomeniete tak pred vymenou vlady sam hovori dokonca o povinnom ockovani (neviem ci bol vtedy este v Smere). Takze pri oboch Fico aj Pele, to povazujem len za hru.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Budú mi vyberať 20.10.2021 2 znamienka, mám nárok na PCR test zdarma? Vyžadujú tam test..vďaka. Antigén stačí, ale ten by zrejme nepreplatili.
Napísať odpoveď