Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa jackb »

preco ak v domacej sieti uploadujem subor, na zvysku zariadeni neidu nacitat niektore stranky, najma Facebook, Gmail a Google Chat (alebo ako sa ten nazov zmenil) ale napriklad spravodajske weby, alebo YouTube problem nemaju?

upload mam strasne nizky, takze aj sync par fotiek z telefonu na cloud trva vecnost. no ani na desktope, ktory mam pripojeny cez kabel (a powerline adaptery), sa spominane stranky nenacitaju, hlasia ze som offline. je jedno, ci som na tu siet sam, alebo je nas v nej viac. prebieha upload a tym padom odstrihne aj to, co povazujem len za download.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Moj tip je, ze je to preto, lebo aby tvoje zariadenie zistilo IP adresu servera, na ktory chces ist (napr. ten gmail), musi vykonat DNS dotaz, ktory sa odosiela na DNS server - a to je upload, aj ked len malicky.
Mozes si skusit zmenit DNS server na nejaky iny, casto byva problem aj v tom, ze ten automaticky prideleny od providera je desne pomaly. Skus googlacky - 8.8.8.8
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

lukas9206
Čo myslíš pojmom "export"?
Ak otvorím RAW vo FastStone a ukladám ako Jpeg - procesor to ani nezbadá.
Iná situácia je, ak ich spracúvam (RawTherapee) - teda ponastavujem-korigujem viacero vecí - napríklad si pripravím nejakých 8 - vtedy procák na 100% a aj RAM si to potiahne.
Ak skúsim pod Windowsom otvoriť napríklad 12-16, spadne to.
Pod Linuxom síce nie, no 16GB RAM nestačí, tak robí cez...a trvá to dlho.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

jackb napísal: 19 dec 2021, 9:21 preco ak v domacej sieti uploadujem subor, na zvysku zariadeni neidu nacitat niektore stranky, najma Facebook, Gmail a Google Chat (alebo ako sa ten nazov zmenil) ale napriklad spravodajske weby, alebo YouTube problem nemaju?

upload mam strasne nizky, takze aj sync par fotiek z telefonu na cloud trva vecnost. no ani na desktope, ktory mam pripojeny cez kabel (a powerline adaptery), sa spominane stranky nenacitaju, hlasia ze som offline. je jedno, ci som na tu siet sam, alebo je nas v nej viac. prebieha upload a tym padom odstrihne aj to, co povazujem len za download.
len dowload ti na otvorenie webu nestaci, najprv musis poslat poziadavku na ten server ty a az na zaklade nej ti odpovie obsahom. cize je tam aj minimalny upload.

preco ti nieco otvorit ide a nie moze byt o nahode, chcelo by sa v tom porypat hlbsie. si si isty ze ti to neotvorilo iba z cache?
jackb
Redeemer
Redeemer

clanky mozem preklikavat, mozem tu na fore tvarat temy a vlakna. youtube vacsinou stiahne najnizsiu kvalitu videa...
dakujem za vysvetlenie. tu adresu dns mam menit v nastaveniach routeru? toto su pre mna celkom nezname vody. aj ta "siet" funguje na defaultnych nastaveniach, len som pozapajal adaptery a kable.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

RAW je bez kompresie. JPEG je s kompresiou kvoli mensej velkosti. Aj video ked enkodujes do h.264 ci h.265, pripadne nieco pakujes cez WinRAR, tak tam prichadza ku kompresii/komprimovaniu a teda to vytazi procesor na maximum.

Autoeditácia príspevku po 1 min 47 sek:
jack - V naataveni sietovej a wifi siete. Ale mozes aj priamo na routri.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

jackb napísal: 19 dec 2021, 9:21 preco ak v domacej sieti uploadujem subor, na zvysku zariadeni neidu nacitat niektore stranky, najma Facebook, Gmail a Google Chat (alebo ako sa ten nazov zmenil) ale napriklad spravodajske weby, alebo YouTube problem nemaju?

Zmenou DNS si nepomozes, dokonca si mozes skor pritazit. Treba mat na pamati, ze na to, aby si mohol prijimat musis aj odosielat. Kazdy payload ktory stahujes, musi tvoje PC aj potvrdit (TCP ACK). Ak saturujes upload, nestiha sa download potvrdzovat, moze nastavat network congestion, retransmisie a pod.. Vtedy je lepsie pouzivat vsetky zdroje ako napr DNS co najblizsie ku tebe, najdalej od internetu. Cize DNS pre PC nech sa pyta routera, router nech ma nastaveny upstream na providera a etc.. Plus bezny windows, mac ma DNS cache, cize sa vzdy pyta najprv "sam seba".
Aky druh pripojenia mas?
jackb
Redeemer
Redeemer

Dakujem za viac vysvetlenia.
Router ma ako standard uvedene ADSL2+
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

este je otazka aku mas domacu siet. lebo ja som mal presne rovnaky problem ako ty pretoze sice router zvladal 1000mbit, desktop som mal zapojeny v 100mbitovom switchi a ked som dal nieco kopirovat na druhe pc, tak sa switch totalne zahltil a nezvladal vobec nic. ked som vymenil za 1000mbit switch tak uz bolo vsetko ok.

alebo by som sa este pozrel ci nema router moznost nastavit QoS.
toto by malo vyriesit prave tvoj problem, vies tym nastavit aby niektore zariadenia mali prioritu alebo dokonca ktory protokol ma mat prioritu.
takze ked si nastavis ze pc z ktoreho uploadujes ma nizsiu prioritu ako ostatne tak router bude prioritne spracovavat poziadavky ostatnych pc. teda stranky sa nacitaju hned a ten upload to realne nejak moc nespomali pretoze http requesty su vacsinou rychle a kratke.
jackb
Redeemer
Redeemer

to sa budem pozriet do nastaveni ovela blizsie. nastavit is prioritu som chcel od kedy som si pozapajal takmer pred dvoma rokmi, ked som zacal robit z domu. dufal som, ze to akosi defaultne prioritizuje kabel, ale nezda sa.
medzi zariadeniami v sieti som nekopiroval nikdy, maximalne ked boli stary laptop a deskop priamo spojene kablom a klonovali sa tam systemy.
powerline adaptery su oba 1300mbit a ten router je daka lacnota, ktoru aj provider ponuka pre maximalne dve zariadenia. ak su v sieti dalsi aspon dva telefony, o smart TV, dalsich laptopoch ci tabletoch ani nehovoriac, necakam od toho zazraky. ale ked robim z domu a nenacita sa mi pracovny mail, ktory je na platforme Gmail, alebo mi nepride sprava na firemny chat len preto, ze niekto dalsi uploaduje fotky, tak je to neprijemne. rovnako, ked si ja najdem cas vyriesit fotky z fotaka a hodit si ich na siete, tak potom dalsi nemozu robit s internetom v dome co chcu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako robia to, že vždy (v akomkoľvek okamihu), keď spustím internetové Rádio Expres (Foobarom) - naskočí najprv jingel a reklama?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ved najskor pustia jingel a reklamu a az potom sa pusti stream, nie?

Rovnako ako YouTube najskor pusti reklamu a az potom video.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nevyznám sa v tom. Všimol som si, že to to rádio robí ako jedíné. Ak...znamená to, že ide za "éterom" s rôznym oneskorením. To som sa tiež divil, že niekedy pár sekúnd, inokedy skoro minútu.

Autoeditácia príspevku po 1 hod 17 min 28 sek:
Z iného súdka - aký máte názor na "Zelenú energiu od SSE"? - dve eurá mesačne by ma nezabili, keď denne štryri prefajčím.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

je to pi*ov*** ako traky.. 70 krat mi ohladne toho volali. To, aby si si vybral, aby prave tebe do bytu isla "zelena" energia je holy nezmysel.. A hlavne 70% celkovej vyrobenej energie na Slovensku je zelena, tak je blbost vyhadzovat 2 eura mesacne..
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

jasné...

Ďalšia kuriozita:

Môj Lidl účet Prihlásenie nového zariadenia
------------------------------------------------

Prihlásenie nového zariadenia
Ahoj Vxxxxxxxx,
zaznamenali sme nové prihlásenie do tvojho účtu. Tu sú detaily prihlásenia:
Zariadenie: Opera Mobile-Generic Smartphone
Poloha: -South Africa
Čas: 23.12.2021 7:11 CET
Bol/a si to ty?

:D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nebola si to ty
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Fór je v tom, že asi bol. Teda neviem na 100% no prišlo to chvíľku po tom, čo som sa prihlásil, zo smartfónu s Androidom - Operou.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Opera nema nahodou funkciu komprimacie webu? Kvoli setreniu dat a uprave pre prehladnost v mobile.
Komprimuje to server (asi ten v afrike) a ty otvaras uz tu upravenu verziu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mám zapnuté šetrenie dát v Opere v mobile. No všetko iné ma z nej identifikuje v Európe.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Mozno sa mylim, ale zda sa mi, ze to "setrenie dat" v Opere znamena pouzitie ich proxy servera v Norsku. Teda je to Europa :) Treba pozriet podla IP adresy cez nejaky web ktory ti ju zobrazi, z akej krajiny pochadza.
Napísať odpoveď