Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa beardie »

mozes ho aj niekomu inemu priamo predat za 9 ETH, ide len o ochotu zaplatit to
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Pointa jeho prispevku bola, ze na oko umelo zvysi tu cenu desatnasobne, a ta transakcia bude pri tom NFT logovana. Alebo to kludne spravit menej okato:

- Kupit za 1 eth
- Predat sebe za 2
- Predat sebe za 3
- …
- Predat sebe za 10
- Predat inemu “len” za 9, ktory bude o*ebany umelym dopytom.

Profit 8 eth minus pripadne poplatky.

Toto je opat nieco, co s kryptom nemas ako urobit.
beardie
Redeemer
Redeemer

ja som to pochopil, ale preco by to mal niekto kupit za 9?
iba preto, ze to predtym stalo 10?
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

áno, lebo si myslí že keď on to kúpil za 9 tak niekto od neho kúpi aj za 13
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

cenu urcuje iba dopyt, nic ine. teraz je to strasna bublina, fakt niekto veri tomu ze nejaky random obrazok (alebo cokolvek ine) co sa teraz predava za tisice eur bude mat tu hodnotu aj v buducnosti? alebo dokonca vyssiu? nevidim na to jediny rozumny dovod.

NFT je super vec, pretoze umoznuje verifikaciu vlastnictva niecoho digitalneho aj bez tretej strany.
problem tejto bubliny je ze NFT je teraz in, tak vsetko musi byt na nft aj ked to nema ziadny zmysel.

ked ja si svoj obrazok dam na blockchain ako NFT, co to realne znamena? akurat to ze v buducnosti viem kedykolvek dokazat ze ten obrazok je moj. ale nic to nemeni na tom ze ktokolvek si ten obrazok moze skopirovat (stale je to iba kus digitalnej informacie) a pouzivat (nelegalne samozrejme tak ako to funguje aj teraz). ktokolvek si ho moze vytlacit a zavesit na stenu. tebe to samotne NFT nedava ziadne nastroje ako proti tomu bojovat, to by si stale musel riesit cez pravnikov.

preto pre random umenie na internete to nema podla mna ziadnu realnu vyhodu (mimo aktualneho osialu). moze to mat vyhodu pri niecom co ma zmysel zbierat, rozumej obdoba baseballovych karticiek na internete.
aj v hrach si viem predstavit to vyuzitie, tak ako mas teraz unikatne skiny zbrani v counter striku, tak budu aj nadalej, akurat miesto toho ze tie skiny budu obchodovatelne iba na steame ako teraz, tak ich budes vediet predat komukolvek aj mimo steamu cez blockchain.
samozrejme ale koniec koncov bude zalezat iba na steame dokedy ti umozni NFT pouzivat v hre, pretoze ked sa raz rozhodne ze bude novy counter strike a stare skiny podporovat nebude, tak sice budes do smrti preukazatelne vlastnikom toho skinu, ale bude ti to na 2 veci kedze ho nebudes mat kde pouzivat.

este naspat k tomu umelemu navysovaniu ceny. niekde som cital clanok o typkovi co si povedal ze to vyskusa, ze robi obrazky na devianart tak ze z nich spravi NFT, ze tam dal asi 30 obrazkov, od uplne smiesnych cien radovo v dolaroch az po extremy ako niekolko etherov a realita bola taka ze po nejakom mesiaci ci dvoch nepredal vobec nic. ani jeden. lebo skratka je to jedna velka bublina kde sa kazdy snazi predavat vsetko lebo vidi tie obrovske cisla, ale to ze nieco je na predaj za 10 eth neznamena ze to niekto aj kupi za 10 eth.
mimochodom cenu si predsa urcuje kazdy sam, ty nemusis vymyslat nejake hluposti s tym ze to predavas za 1 ether potom si to sebe predas za 10 eth.. mozes to rovno predavat za 10 eth a usetris za poplatku za transakciu.
treba sa na to pozriet nie zo strany predavajuceho (lebo to ma kazdy ruzove okuliare ked vidi te obrovske sumy) ale z pohladu kupujuceho. co by ta donutilo aby si si nejaky digitalny obrazok kupil za 10 etherov? pokial jediny dovod je vidina ze to casom predas za viac (ruzove okuliare) tak by som sa rychlo na to vykaslal, lebo pokial ma nieco hodnotu iba preto ze to mozno bude mat vacsiu hodnotu tak to v skutocnosti ziadnu hodnotu nema.
Hensym
VIP
VIP

aacid napísal: 23 dec 2021, 10:50 mimochodom cenu si predsa urcuje kazdy sam, ty nemusis vymyslat nejake hluposti s tym ze to predavas za 1 ether potom si to sebe predas za 10 eth.. mozes to rovno predavat za 10 eth a usetris za poplatku za transakciu.
Vôbec nie a nechápem, že ten príklad stále niekto nechápe. Je to vec, kde cenu určuje LEN dopyt. Ty tými desiatimi falošnými transakciami doslova vytvoríš ilúziu, že 10 random ľudí to NFT chcelo obchodovať, takže v ňom X ľudí zjavne videlo perspektívu a že to má stabilne stúpajúcu hodnotu, takže si niekto povie "to musím mať". Ak by si to dal rovno za 10 eth, nekúpi to nikto. Ten príklad bol strašne zjednodušený, ale tá logika tam proste zostáva.
beardie
Redeemer
Redeemer

nepochybne par ludi (v zmysle >>2) ludi si to kupi len preto, ze vidia, ze cena rastie, ale tie mnozstva nebudu extremne

ako pise aacid, hodnotu (a teda cenu) tvori dopyt, ale akonahle osial skonci, novy majitel bude mat par verifikovanych bajtov

to je problem aj vsetkych shitcoinov, par ludi do toho prachy vrazi, lebo dufa v buduci rast, po splasnuti bubliny zostanu len oci pre plac
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa ob3l1x »

Tazite niekto helium (HNT) ?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym napísal: 23 dec 2021, 12:26 Vôbec nie a nechápem, že ten príklad stále niekto nechápe. Je to vec, kde cenu určuje LEN dopyt. Ty tými desiatimi falošnými transakciami doslova vytvoríš ilúziu, že 10 random ľudí to NFT chcelo obchodovať, takže v ňom X ľudí zjavne videlo perspektívu a že to má stabilne stúpajúcu hodnotu, takže si niekto povie "to musím mať". Ak by si to dal rovno za 10 eth, nekúpi to nikto. Ten príklad bol strašne zjednodušený, ale tá logika tam proste zostáva.
samozrejme mas pravdu, cenu urcuje dopyt. ale nieco vytvara dopyt. a ten dopyt moze byt prirodzeny alebo vytvoreny umelo. a to ze niekto vytvori fiktivny dopyt (lebo ked ja skupim vsetok svoj produkt aby to vypadalo ze sa predava tak som realne nic nezarobil) neznamena ze to teraz automaticky bude kupovat za tu fiktivnu cenu.

napriklad keby tu hojko zobral logo fora a spravil z neho NFT, potom ho neviem kolko krat "kupil" od seba (co by ho samozrejme stalo na poplatkoch) a zrazu ma to logo 10 ETH, chces mi povedat ze ty by si si to bezal kupit? alebo ze by vobec niekto uvazoval nad takou kupou?
(nic proti hojkovi ani logu, to bolo prve co mi padlo do oci)
Hensym
VIP
VIP

Príklad s Hojko logom nebol úplne šťastný. Na tých marketplacoch sa predávajú pixelované opice za stovky tisíc eur, čiže toľko k tomu. Ľudia chcú kúpiť to, čo má predpoklad výnosu. NIKTO tam nechce kúpiť niečo, čo vyzerá pekne.

---

Prídem na nejaký marketplace s NFT, a vidím tam dva obrázky, porovnateľne kvalitné, obe stoja 10 ETH.

Jeden je tam listovaný za 10 ETH už 6 mesiacov povedzme, a nikto ho nikdy nekúpil, stojí proste toľko od začiatku.

Druhý je tam listovaný tiež za 10 ETH, a tiež už 6 mesiacov, ale pôvodne bol listovaný za 1 ETH a odvtedy ho niekto odkúpil povedzme 20x a cena mu každou transakciou postupne narástla na 10 ETH.

Ja ako človek, čo tam príde, si poviem, že ten prvý obrázok tam hodil nejaký pošahanec a chce zaňho nekresťanské prachy, a o ten druhý je zjavne veľmi veľký záujem (dôvod ma absolútne nezaujíma, pri NFT stačí, že niekde vidíš dopyt a potenciál) a je predávaný pomaly každý týždeň s vyššou hodnotou ako minule. Rozhodnem sa teda že ho za tých 10 ETH kúpim s predpokladom, že ho možno predám o dva týždne za 11.

Autor toho druhého NFT ho kúpil 20x sám od seba a síce minul dosť na poplatkoch (keby aj 1 ETH, čo samozrejme určite nie, len zlomok toho), tak je stále 9 ETH v pluse, lebo vytvoril okolo svojho obrázku umelý hype a predal ho.

Rovnako keď prídem do obchodu kde sa predávajú umelecké obrazy. Ak mám budget 1000 € a vidím tam nejaký obraz za liter, ktorý tam stojí už rok, a vedľa vidím nejaký obraz, ktorý bol v priebehu pol roka obchodovaný už 20x a furt za vyššiu hodnotu, tak ten liter radšej miniem na tento obraz, ak ho kupujem s predpokladom výnosu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ty ale stale pracujes s tou premisou ze niekto tie veci chce ozaj kupovat. to ze niekto ponuka na marketplace pixelovu opicu za sto tisic eur neznamena ze ju niekto kupi za sto tisic eur.

znova otazka, kupil by si si ty pixelovu opicu za sto tisic eur? kupil by si si ju za pat tisic eur? za tisic eur?
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

No ono vlastníci niektorých NFT majú prístup do *.

*môže byť špeciálny discord alebo proste si v tej komunite za "VIP". Je to prestíž.

To, že sú ceny také aké sú a to že pre teba to nemá zmysel je úplne jedno.
Niekto na tom chce zarobiť, niekto chce mať "kúsok histórie", v rámci hier to môžu byť hrdinovia čo ti zarábajú. Napríklad https://defikingdoms.com/ - a že toto je brutálne postavené z toho čo ľudia ktorí sa do toho ponorili hovoria. Ja mám len ten ich JEWEL ale tá hra sa mi nechcela učiť hrať.
Hensym
VIP
VIP

aacid, ano, tie “pixelovane opice” (alebo stovky inych absurdnosti) sa za desattuaice eur naozaj denne predavaju. Cize oni tam nie su len ponukane, ty tam vidis prehlad transakcii a kto, kedy a za kolko si tu “opicu” kupil. Realne sa to tak skutocne predava.

Ci by som to kupil ja? Nie. Nemam tolko penazi na risk, ale niekto, kto chce investovat do NFT by to kupil. A moj priklad stale plati, proste takto vies vytvorit umely buzz a dopyt po danom NFT a nalakat tym potencialneho kupcu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja sa tiez priklanam k tomu, ze vacsina tychto obchodov su fiktivne. Tj predajca to tajne predava sam sebe, ci uz priamo alebo cez niekoho dohodnuteho a tym sa snazi vyvolat iluziu, ze je o to reálny záujem. Ale urcite existuju aj takí kupci, ktori chapu podstatu toho podvodu, ale veria, ze ked kupia, tak uz medzi ludmi je taka bublina, ze to neskor kupi od nich niekto dalsi za vyssiu sumu. To je napr aj princip rastu cien kryptomien- je to iba viera, ze cena pojde hore.
Trochu podobne je to aj firmami typu BMG invest a pod. ktore v minulosti ponukali velmi vysoke urocenie mimo realitu. Ale mnohi ludia napriek tomu do toho investovali /casto aj zivotne uspory/aj ked vsade v mediach bolo upozornenie ze ide pravdepodobne o podvod. Preco to robili? Drviva vacsina z nich nebola vobec hlupa ani naivna, dobre tušili ze ide o lietadlo, ale napriek tomu to skusali, pretoze dufali ze Cierny peter neostane im, verili ze stihnu zhodnotene peniaze vybrat skor ako to krachne, co niektori stihli a niektori uz nie. Inak- špekulácia.
https://www.youtube.com/watch?v=3BF27W4PD1I

A ono to to je defacto rovnake aj s inym druhom zberatelstva: napr ked si zberatel kupi nejaky obraz. Cena ramu, platna, farieb je zanedbatelna. Pritom celkova cena obrazu vysoka. Ale pokial by mu islo iba o to co obraz znazornuje, moze si kupit jeho kopiu za par eur. Ale on chce original, lebo dufam, ze najde v buducnosti niekoho, kto bude tiez chciet ten isty original obrazu, aj ked ziaden racionalnu dovod na to vlastne nie je.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym napísal: 26 dec 2021, 16:14aacid, ano, tie “pixelovane opice” (alebo stovky inych absurdnosti) sa za desattuaice eur naozaj denne predavaju. Cize oni tam nie su len ponukane, ty tam vidis prehlad transakcii a kto, kedy a za kolko si tu “opicu” kupil. Realne sa to tak skutocne predava.
tak ale riesime tu ze vela tych obchodov je fiktivnych, tak kolko je tych realnych? lebo ja nepoznam nikoho kto by nakupovat NFT. ani tu na fore viditelne nikto taky nie je. ty tomu asi tiez tak uplne neveris ked si nic nekupil (netvrdim ze mas kupovat za tisice eur ale keby boli tie NFT taky super kseft ako hovoris tak hadam aspon za 100 eur nakupis, nie?).

verim tomu ze zopar ludi sa najde, dokonca verim tomu ze niektore NFT si tu hodnotu aj realne udrzia, umenie je proste umenie. ale myslim ze je to tak 1%, vsetko ostatne je hype ktory bude do par rokov fuc.

tiez verim tomu ze NFT si najdu realne vyuzitie skorej ako kryptomeny, lebo napriklad do niektorych druhov hier to dava uplne logiku. len proste treba zlozit ruzove okuliare a prestat rozmyslat v style "zlata horucka, rychlo nakupim a budem bohac" lebo NFT o tom vobec nie je. NFT ako transparentny a peer to peer overovatel originality je perfektny napad a urcite ma vyuzitie, ale to co sa deje teraz ze ludia (vraj) nakupuju digitalne obrazky za tisice eur, predsa nema logiku.
uz len to ze digitalne obrazky nie su nic nove, na svete su tisice umelcov co produkuju digitalne umenie a predavaju ho online, to je tu uz davno. aku logiku ma ze s prichodom NFT hodnota tychto digitalnych obrazkov vzrastla z noci na noc tisic nasobne alebo aj viac?
v com je rozdiel ked ti ja predam digitalny obrazok a podpiseme zmluvu ze ty si vyhradnym vlastnikom a mas plne prava si s tym robit co chces a ked ti predam obrazok vo forme NFT?

Autoeditácia príspevku po 1 min 53 sek:
a z opacnej strany uplne to iste, v com je rozdiel ked ti ukradnem obrazok digitalny a ty ma budes zalovat s tym ze "aha tu je NFT jasny dokaz ze som vlastnikom a on je zlodej" alebo ma budes zalovat s tym ze "tu mam zmluvu od autora obrazku ze som vlastnikom" ?
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

aacid napísal: 26 dec 2021, 22:18
a z opacnej strany uplne to iste, v com je rozdiel ked ti ukradnem obrazok digitalny a ty ma budes zalovat s tym ze "aha tu je NFT jasny dokaz ze som vlastnikom a on je zlodej" alebo ma budes zalovat s tym ze "tu mam zmluvu od autora obrazku ze som vlastnikom" ?
Pri NFT neviem ci vies vobec zistit, ci autor obrázku slubil, ze vytvorí z obrázku len jedno NFT. Ak to nesľúbil a vytvorí z neho ďalšie NFT a nie je to na papiery, tak asi máš smolu.
Nevieš ani akým právnym poriadkom sa spravuješ a teda môže byť problém s tým v akej krajine máš vôbec žalobu podať.
Klasická zmluva je vo všetkom lepšia. Vieš presne od koho obrázok kupuješ, vieš si upraviť všetky práva a povinnosti, vrátane všetkých podmienok udelenia licencie na obrázok atď.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

Ako sa zdanuje krypto ak sa plati priamo kartou od coinbase, binance, crypto.com, ... ???
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

V com by to akoze malo byt inac?

Autoeditácia príspevku po 2 hod 2 min 7 sek:
Mam asi divnu otazku.
Na crypto.com ked poslem SEPA deposit tak naozaj netreba variabilny symbol (reference number) ??
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Normálne ako na inej platobnej karte.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

Cize musim pri danovom priznani prolizit vypis z vsetkymi platbami ktore boli vykonane krypto kartou a nasledne sa kazda platba zdani 19-25% + 14% zdravotne ? Cize v realite vlastne zaplatim 20% uz pri kupe tovaru, nasledne dan 19-25% + 14% zdravotne. Cize na daniach zaplatim 53% - 59% ????
Napísať odpoveď