je to možno divná téma na diskusiu, ale som zvedavý či niekto má podobné skúsenosti a aký má názor na dôvod.
pocit opitosti po nealko pive
pocit opitosti po nealko pive
takže takto: keď si dám NEALKO pivo, chvíľu mám pocit pripitosti akoby som vypil alkoholické pivo. pochopiteľne, nie je to pocit absolútnej opitosti, skôr pocit akoby som mal vypité 1-2 pivká. neviem či je to placebo efekt (moja prepitá pečeň si si myslí, že už zase chlascem
) alebo tým mizivým percentom alkoholu ktoré v nealko pive je a ktoré mi "udrie do hlavy"?
je to možno divná téma na diskusiu, ale som zvedavý či niekto má podobné skúsenosti a aký má názor na dôvod.
Re: pocit opitosti po nealko pive
Ja by som to zvalil na placebo. Z toho 0,5 ti nič nemôže byť.Mirrorion napísal:takže takto: keď si dám NEALKO pivo, chvíľu mám pocit pripitosti akoby som vypil alkoholické pivo. pochopiteľne, nie je to pocit absolútnej opitosti, skôr pocit akoby som mal vypité 1-2 pivká. neviem či je to placebo efekt (moja prepitá pečeň si si myslí, že už zase chlascem) alebo tým mizivým percentom alkoholu ktoré v nealko pive je a ktoré mi "udrie do hlavy"?
Je to iba placebo. Mozog ma spojene ze po piti piva nasleduje vstup alkoholu do mozgu a preto sa ciastocne sprava tak aj ked ten alkohol tam nie je. Ale bude to individualne. Mozog si bezne upravuje realitu podla ocakavania, zvyku a pod. Napr ked tazkemu heroinistovi sa poda davka bez obsahu aktivnej latky tak po aplikacii bude pocitovat urcity stupen uspokojenia aj ked objektivne priciny k tomu neexistuju.. Nase mozgy nas udrzuju v stave "matrixu" podla poziadaviek genov.
-
javatar
Hardcore addict
Nebude to mat nieco s chmelom? Poznal som zenu ktora pila nealko pretoze potom bola podla jej slov "nachmelena" (neviem teraz na rychlo nic vygooglit ale nieco som o tom uz cital). Pripadne placebo - ako pise gogo - je to sice silne individualne ale ak ma tvoj mozog vacsie sklony k placebu tak to pokojne moze byt ono.
Niektore zlozky chmelu maju skutocne mierne sedativne ucinky, to je zname, moze tam byt ciastocne aj tato kauzalita.
-
jorg22
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Z casti je to placebo ale aj take male percento alkoholu mozes realne citit. Cez sliznicu sa to vstrebe velmi rychlo. Alkohol je jed a urcitu chvilu trva kym telo zapne obranny mechanizmus. Takze alkohol sa ti na urcitu dobu dostane do krvi a aj ked je ho malo tak to mozes realne citit.
Skus si kupit zlateho bazanta 0.0% bez prichute. Keby si to porovnaval s nealkoholickym, ktore obsahuje 0.5% alkoholu tak by si to mal jednoznacne vediet urcit po vypiti celeho pol litra prave koli ucinkom alkoholu.
Niektory ludia to samorejme neroroznaju. Ich telo sa dokaze lepsie vysporiadat s alkoholom(su tlsty, vela zeru) alebo maju iny prah citlivosti. Ja to viem rozoznat rovnako ako ty.
Skus si kupit zlateho bazanta 0.0% bez prichute. Keby si to porovnaval s nealkoholickym, ktore obsahuje 0.5% alkoholu tak by si to mal jednoznacne vediet urcit po vypiti celeho pol litra prave koli ucinkom alkoholu.
Niektory ludia to samorejme neroroznaju. Ich telo sa dokaze lepsie vysporiadat s alkoholom(su tlsty, vela zeru) alebo maju iny prah citlivosti. Ja to viem rozoznat rovnako ako ty.
Na výške na experimentálnej psychológii väčšina vykonaných experimentov mala dizajn: skupina s rumom, skupina s colou a rumovou arómou, kontrolná skupina = a robte niečo (napr. test na pozornosť pre vodičov).
A niektoré spolužiačky si po prvom kole (1dl) fakt mysleli, že sú pripité, aj keď pili len arómu. Takže placebo. Dokonca mali v teste aj signifikantne horšie výsledky (oproti kontrolnej skupine).
Aj keď podľa mňa pred posledným testom (po 3. kole, čiže každý mal v sebe 3dl tvrdého) bolo už v experimente dosť jasne vidieť, kto je v experimentálnej skupine s chlastom a kto má len nealko.
A niektoré spolužiačky si po prvom kole (1dl) fakt mysleli, že sú pripité, aj keď pili len arómu. Takže placebo. Dokonca mali v teste aj signifikantne horšie výsledky (oproti kontrolnej skupine).
Aj keď podľa mňa pred posledným testom (po 3. kole, čiže každý mal v sebe 3dl tvrdého) bolo už v experimente dosť jasne vidieť, kto je v experimentálnej skupine s chlastom a kto má len nealko.
ephramko - v tom teste ale vedeli ze mozno nepiju alkohol, ze?
Nikto z vas si nepozrel ten test ktory som dal vyssie? Tam testovali 2 skupiny, prva pila nealko a druha (akoze) alko, je to len 5 minut, myslim ze je to velmi dobra odpoved na otazku.
Nikto z vas si nepozrel ten test ktory som dal vyssie? Tam testovali 2 skupiny, prva pila nealko a druha (akoze) alko, je to len 5 minut, myslim ze je to velmi dobra odpoved na otazku.
To je tak, keď len hodíš link a nedáš k nemu žiadny komentár alebo aspoň nadpis. Také spravidla ignorujem.
Jasné, že niektoré vedeli, že pijú len limonádu. Rovnako ako ja som po prvom glgu vedel, že som v šťastnej skupine, ktorá sa ožerie zadara. Dôležité je, že niektorí účastníci experimentu nevedeli, že majú len limonádu a teda nemôžu nič cítiť.
Skoro vzdy davam k odkazom nadpis a velmi casto aj popis, z nejakeho dovodu som to teraz tak nespravil, uz som to upravil.
ephramko - lenze oni to mohli aspon tusit, ako to prebiehalo, povedali im ze je tam alkohol, alebo ze je tam mozno alkohol a mozno nie? Tiez je predsa rozdiel kola s aromou a rum - uz pri prvom hlte musi byt rozdiel 0% a 40%, nie - ci to bol rum s kolou a kola s kolou? Ten test z odkazu hore je zaujimavejsi a myslim ze nikto z nich netusil ze nepije alkohol, nakoniec sa to neskor ukaze...
ephramko - lenze oni to mohli aspon tusit, ako to prebiehalo, povedali im ze je tam alkohol, alebo ze je tam mozno alkohol a mozno nie? Tiez je predsa rozdiel kola s aromou a rum - uz pri prvom hlte musi byt rozdiel 0% a 40%, nie - ci to bol rum s kolou a kola s kolou? Ten test z odkazu hore je zaujimavejsi a myslim ze nikto z nich netusil ze nepije alkohol, nakoniec sa to neskor ukaze...
Všetci dostali limonádu s alkoholom, všetkým to bolo povedané, akurát že niektorí v tej limonáde alkohol v skutočnosti nemali. A samozrejme, že je to o individuálnych skúsenostiach s alkoholom a aj o tom, že "niečo mohli tušiť". Preto keď sa robia nejaké psychologické výskumy a nejde len o semestrálnu prácu (málo času, málo peňazí, treba rýchlo nájsť probandov = spolužiaci), tak je tam väčšinou podmienka, že účastník výskumu nemôže byť psychológ alebo študent psychológie. Práve kvôli tomu, že sme už pripavený na to, že v experimente bude nejaký chyták a očakávame to.
Úplne najlepšie je, keď nerobíš s nadpriemerne inteligentnými ľuďmi s VŠ titulom, ale keď máš vo výskume "priemernú populáciu". A ešte najlepšie je, keď máš taký dizajn experimentu, že je tvoj skutočný zámer zamaskovaný za niečo vierohodné. Napr. by sme si pozvali do Kofoly ľudí za účelom testovania nových produktov Kofoly a hodnotenia ich chute a kvality...tak by im nepripadalo podozrivé, že musia niečo piť a robiť/riešiť nejakú úlohu...
Úplne najlepšie je, keď nerobíš s nadpriemerne inteligentnými ľuďmi s VŠ titulom, ale keď máš vo výskume "priemernú populáciu". A ešte najlepšie je, keď máš taký dizajn experimentu, že je tvoj skutočný zámer zamaskovaný za niečo vierohodné. Napr. by sme si pozvali do Kofoly ľudí za účelom testovania nových produktov Kofoly a hodnotenia ich chute a kvality...tak by im nepripadalo podozrivé, že musia niečo piť a robiť/riešiť nejakú úlohu...
to sú už tri roky, čo som založil túto tému? omg
takže znova. na konci roka sme mali rozlúčku, vypil som asi 1.5-2 dcl NEALKO šampanského... hneď pocit "ľahkosti" ako by som bol mierne pripitý, bál som sa vôbec sadnúť do auta skôr ako po niekoľkých hodinách. kolegovia si zo mňa robili srandu, či som si potajomky niečím to nealko "nevylepšil"
takže znova. na konci roka sme mali rozlúčku, vypil som asi 1.5-2 dcl NEALKO šampanského... hneď pocit "ľahkosti" ako by som bol mierne pripitý, bál som sa vôbec sadnúť do auta skôr ako po niekoľkých hodinách. kolegovia si zo mňa robili srandu, či som si potajomky niečím to nealko "nevylepšil"
tiez sa pripajam k tomu ze ide o placebo. Si zvyknuty ze ked vypijes klasicke sampanske tak o chvilu citis alkohol v hlave, a tvoj mozog tento pocit ciastocne spusti aj ked pijes nealkoholicke sampanske.
-
starysomar
Hardcore addict
Prípadne problém so samotnými bublinkami alebo niečim iným v nápojoch. Osobne ak sa rýchlejšie napijem väčšieho množstva vody - niekedy mi ostane blbo a zatočí sa mi hlava. Obdobne ak mám vetry.
Tiež mám podobný pocit po nealko pive-dvoch. Placebu som to nepripisoval (predsa len som si vedomý, že je to nealko, často dokonca 0,0%). Keď som to triezvo hodnotil tak je to tým, že do seba proste hodíš liter tekutiny, navyše s bublinkami, grgá sa ti - si podobne ako po pive z toho trochu unavený/oťapený (nie opitý) a nejaký šport alebo beh po ňom nehrozí. Tým pádom možno aj koordinácia. Samozrejme keďže to nie je opitosť, tak to vyprchá dosť rýchlo.
Placebo je placebo, to skutočne funguje, ale podľa mňa len v prípadoch keď nevieš, čo si vlastne vypil.
Placebo je placebo, to skutočne funguje, ale podľa mňa len v prípadoch keď nevieš, čo si vlastne vypil.
Ja si osobne zasa nemyslím, žeby to bolo placebo. Pokiaľ viem, tak placebo funguje v sitácií, keď o tom nevieš. Teda za predpokladu, žeby si pil nealko o ktorom by si nevedel, že je nealko by si sa mohol cítiť opitý. Určite nie však ak vedome vieš, že to jenealko... Ja sa solídne opijem už po 1 pive, ktoré pijem dve hodiny. Ale takýto problém s nealkom som nikdy nemal. Otázka je skôr, či nie si "alergický" alebo či to nemá nejaký iný psychický vplyv. Možno by som vyskúšal na tvojom mieste viac nealkoholickcých nápojov a sledovať. Či ti to robí pri každom , alebo či len pri nejakej značke / nealku. Taktiež som čítal o prípade kedy mali ľudia nejaké ochorenie a baktérie v črevách im isté typy cukrov rozkladali a menili na alkohol, ktorý sa potom dostával do krvného obehu. Väčšinou sa to zistilo, až keď im polícia dala fúkať a nafúkali
Následne po vyšetreniach zistili v čom je problém... Tak či to nemôže byť nejako aj u teba, že sa ti to nealko nejak skvasí v tebe a naozaj sa nejaký ten alkohol nevytvorí
ťažko teda povedať. Skúšal by som teda rôzne nealká (drinky - ako písali s bublinkami a bez, vypiť rýchlo, postupne atď...), sledovať, postupne selektoval dáta a skúšal prísť na problém. (ak to bude robiť iba pri niektorých, tak naozaj môže byť nejaký fyziologická príčina) ak to tak je vždy pri každom , tak potom možno skôr psychika...
Bublinkám by som to nepripisoval, to by som bol z Kofoly alebo Rajca namolHensym napísal: 23 dec 2021, 20:09 Keď som to triezvo hodnotil tak je to tým, že do seba proste hodíš liter tekutiny, navyše s bublinkami, grgá sa ti - si podobne ako po pive z toho trochu unavený/oťapený (nie opitý) a nejaký šport alebo beh po ňom nehrozí.
Vždy som vedel, že pijem nealko. Ale v poslednom prípade mi to tak uderlo do hlavy, že som dokonca išiel vytiahnuť fľašu zo smetiaka aby som si prečítal etiketu, že to bolo nealko. A naozaj bolo - dokonca to bol detský "Hamšík párty drink" s príchuťou jahodyHensym napísal: 23 dec 2021, 20:09Placebo je placebo, to skutočne funguje, ale podľa mňa len v prípadoch keď nevieš, čo si vlastne vypil.
tak toto je zaujímavý pohľadNHISPVM napísal: 29 dec 2021, 22:36 aktiež som čítal o prípade kedy mali ľudia nejaké ochorenie a baktérie v črevách im isté typy cukrov rozkladali a menili na alkohol, ktorý sa potom dostával do krvného obehu. Väčšinou sa to zistilo, až keď im polícia dala fúkať a nafúkaliNásledne po vyšetreniach zistili v čom je problém... Tak či to nemôže byť nejako aj u teba, že sa ti to nealko nejak skvasí v tebe a naozaj sa nejaký ten alkohol nevytvorí
potom je tu ešte moja ďalšia teória, že som len možno prepitý alkáč a tak mi telo dáva flashbacky z alkoholu, ktorý som skonzumoval deň/dva predtým