Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa beardie »

si tak neuveritelne zmanipulovany, ze sam seba davas dobrovolne do lockdownu, aj ked pritom akceptujes, ze virus je iba tazka chripka a zaroven sa chces davat dookola ockovat (alebo aspon iste skupiny, nielen podla veku), ako keby to comukolvek malo pomoct

kludne zostan v UK natrvalo a uz sa nevracaj :D
ani do tejto temy, potesis mnohych

Autoeditácia príspevku po 4 min 54 sek:
Andi_Cibula napísal: 29 dec 2021, 21:31 Perfektný rozhovor:
https://www.youtube.com/watch?v=993TXtTVvT8
celkom dobre, ale clovek sa uz nic nove nedozveda, podobne ako s tym opakovacim papagajom vyssie, vsetko uz bolo vyjasnene a vysvetlene, ale potreba komunikovat prekonava aj tu trapnost opakovania a zanechava smrad v okoli
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

to ty si ten, kto chce "svedsky system" a pritom sa ani nahodou ako Svedi spravat nechcu. je riziko nakazit svoju rodinu a inych a ignorujes ho. ehm, kde si prisiel na to, ze ja akceptujem, ze virus je tazka chripka? kvoli tabulke, kde je ta hlupo napisana moznost jedina pricetna a zdoraznil som, ze mam vyhrady ku metodike akou sa ku tomu cislu prislo?
ako si prisiel na to, ze ockovanie nicomu nepomaha? alebo si si poplietol slovicka a chcel si napisat "prekonanie". lebo to skutocne nepomaha: zatazuje zdravotny aj ekonomicky system a nechrani pred reinfekciou a jej tazkym priebehom.

o tom, kde sa ja budem vracat ty nerozhodujes, aj s tym sa zmier.
beardie
Redeemer
Redeemer

ano, ja chcem svedsky system, lebo ma preukazatelne vyrazne lepsie vysledky ako dalsie krajiny pri zachovani dostatocnej slobody

ak by som mal spravat ako Svedi, tak uz rok fungujem normalne s minimalnymi obmedzeniami

tvoja rodina ma vacsiu sancu nakazit sa skor v praci, skole a v ostatnej spolocnosti, ako od teba, ktory si 3x zaockovany a po povinnom PCR teste

nie, napisal som spravne ockovanie, len by si musel byt mentalne schopny citat celu vetu s porozumenim a nevytrhavat slova z kontextu, potom by si pochopil, ze som pisal o ockovani v suvislosti s Andiho zoznamom

ty ako GISak nemas vzdelanie a prax, aby si vedel posudit, ci je "cislo" zvolene spravne :)
jackb
Redeemer
Redeemer

ma lepsie vysledky, lebo ked Svedom odporucali nestretavat chorych a starych, tak obmedzili. ty odo mna ziadas, aby som letel kamsi do kelu a potom sa stovky kilometrov vratil inym dopravnym prostriedkom, aby som oklamal podmienky vstupu, a tak sa vystaveny virusu stretol s clenmi rodiny, ktori su podla tvojich kriterii rizikovi uplne najviac.
ked im odporucia stretavat sa v malych skupinach, dat sa ockovat, alebo robit z domu ak sa to co i len trochu da, Svedi to robia a este si hygienika davaju na tricka.
ak by Mikas pred 10 dnami povedal "neodporucam stretavat sa na Vianoce s domacnostami, s ktorymi nezijete bezne", tak by si mu adresoval plno vulgarizmov a uz by si sadal do auta, aby si urobil inak ako ti bolo odporucane.
preto mozes chciet svedsky system, ale nikdy v nom zit nemozes, lebo sa nedokazes spravat ako Sved.
ale to tvrdenie s ockovanim je cisty nezmysel. ako vidime, ockovanie zmysel ma a pocet hospitalizacii a umrti znizilo vsade tam, kde je ockovanych dost ludi. na Our World In Data si to vies pekne pozriet.
z praxe: clen rodiny pred x tyzdnami potreboval na presne urcenie diagnozy vysetrenie specializovanym diagnostickym pristrojom. vysetrenie absolvovat nemohol, lebo personal obsluhujuci pristroj bol prelozeny do covidária. takze clen mojej rodiny nema presnu diagnozu, lebo neockovani zaplnili nemocnice a je potrebne sa o nich starat. takze ockovanie vedie napriklad aj ku tomu, ze biela medicina nie je obmedzovana.

tak ako ty si pozrel graf a bez vzdelania a praxe si usudil ci ma epidemiolog pravdu, tak ja som sa pozrel na cisla z prvej a druhej vlny. 28 vs. 12k. takze ak niekto pocital "najdolezitejsie cislo" v case ked hodnota bola 28, tak po situacii, kedy je hodnota 12k ho nie je mozne aplikovat, lebo je zjavne nespravne.
beardie
Redeemer
Redeemer

nie, neziadam, aby si oklamal podmienky vstupu, mas prist podla podmienok, si teraz standardne hlupy alebo nejak inak mentalne indisponovany, ked zase klames?

preco by si mal byt ty vystaveny virusu? a preco by oni nemali byt v svojich beznych zivotoch v praci ci v obchodoch?
ale to tvrdenie s ockovanim je cisty nezmysel. ako vidime, ockovanie zmysel ma a pocet hospitalizacii a umrti znizilo vsade tam, kde je ockovanych dost ludi.
zase reagujes na nieco, co nikto nepisal, precitaj si tu vetu znova v kontexte s tvojimi cislami
tak ako ty si pozrel graf a bez vzdelania a praxe si usudil ci ma epidemiolog pravdu
ja som jeho vyjadrenia porovnal s realitou a ta ukazala, ze klame
ja som sa pozrel na cisla z prvej a druhej vlny. 28 vs. 12k. takze ak niekto pocital "najdolezitejsie cislo" v case ked hodnota bola 28, tak po situacii, kedy je hodnota 12k ho nie je mozne aplikovat, lebo je zjavne nespravne.
tento tupy argument je pod tvoju uroven, ale skusim ti to vysvetlit este poslednykrat:

na Slovensku zomrie na nasledky automobilovych havarii priblizne 250 ludi rocne
ak nariadis, aby bola maximalna rychlost 10 km/h, tak ich zomrie odhadom 5 za rok

v tvojom svete je to mozno prijatelne riesenie problemu, pre ostatnych je to neakceptovatelne
P.S.: IFR sa nepocita z 28 vs 12k

Autoeditácia príspevku po 1 min 49 sek:
https://plus7dni.pluska.sk/domov/bojite ... -pre-elitu

HAHAHA
jackb
Redeemer
Redeemer

ok, tak neziadas, aby som oklamal podmienky vstupu, len ich ohol. ty si mi posielal zoznam letov z Edinu na letiska blizke Bratislave, aby som sice priletel, ale nebol vystaveny podmienkam ako keby som letel priamo do Bratislavy. v principe je to ale to iste, a Sved by to neurobil.

to druhe sa pytas vazne, alebo si robis srandu? lebo ti musi byt jasne, ze sediet aspon dve hodiny v lietadle s uzavretou cirkulaciou vzduchu a potom v buse ci vlaku zvysuje riziko vystevenia sa virusu na rozdiel od toho, ked clovek za par desiatok minut urobit nakup na cely tyzden.

napisal si:
"sa chces davat dookola ockovat (alebo aspon iste skupiny, nielen podla veku), ako keby to comukolvek malo pomoct"
pozriem na graf a vidim, ze to pomaha znizovat hospitalizacie a umrtia.

netusim co chces tym znizovanim rychlosti v porovnani s IFR wuhanskeho variantu napisat.
ak je IFR pocitane na menej infekcny variant, ktory zabije menej ludi a potom sa objavi variant, ktory je viac infekcny a zabije viac ludi, tak je nelogicke brat za smerodajeny udaj vypocitany pri menej infekciach a menej umrtiach.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 30 dec 2021, 11:40 ok, tak neziadas, aby som oklamal podmienky vstupu, len ich ohol. ty si mi posielal zoznam letov z Edinu na letiska blizke Bratislave, aby som sice priletel, ale nebol vystaveny podmienkam ako keby som letel priamo do Bratislavy. v principe je to ale to iste, a Sved by to neurobil.
lebo boli lacnejsie, ty tutmak
taktiez, tranzit nie je porusenim ani ohybanim podmienok vstupu
to druhe sa pytas vazne, alebo si robis srandu? lebo ti musi byt jasne, ze sediet aspon dve hodiny v lietadle s uzavretou cirkulaciou vzduchu a potom v buse ci vlaku zvysuje riziko vystevenia sa virusu na rozdiel od toho, ked clovek za par desiatok minut urobit nakup na cely tyzden.
ved su vsetci ludia po PCR teste, ako moze byt ktokolvek z nich vystaveny virusu, ked tam ziaden nie je? :D
napisal si:
"sa chces davat dookola ockovat (alebo aspon iste skupiny, nielen podla veku), ako keby to comukolvek malo pomoct"
pozriem na graf a vidim, ze to pomaha znizovat hospitalizacie a umrtia.
tretikrat :slap:
kontext v spojitosti s Andiho zoznamom
netusim co chces tym znizovanim rychlosti v porovnani s IFR wuhanskeho variantu napisat.
myslel som si, ze to nepochopis :smt006
ak je IFR pocitane na menej infekcny variant, ktory zabije menej ludi a potom sa objavi variant, ktory je viac infekcny a zabije viac ludi, tak je nelogicke brat za smerodajeny udaj vypocitany pri menej infekciach a menej umrtiach.
vypocitaj lepsie, pre omikron to bude nasobne nizsie, pravdepodobne o rad menej, ale paniku pokojne udrziavaj aj nadalej
zatial si bol schopny len rok blabolit o tom, ze je tento nespravny, iny si ale neposkytol

Autoeditácia príspevku po 2 min 17 sek:
toto je tiez super :lol:
The newly updated CDC guidelines don't require testing at the end of isolation because PCR tests can stay positive for up to 12 weeks, CDC Director Dr. Rochelle Walensky told "Good Morning America" Wednesday.

"So we would have people in isolation for a very long time if we were relying on PCRs," Walensky said.
statisice az miliony ludi boli chybne davane do karanteny zbytocne, kto by to len mohol vediet... :lol:
jackb
Redeemer
Redeemer

ale no tak. zase klames sebe a inym? ty si predsa aj ekonom. letenka sice moze byt lacnejsia, ale nutnost bookovat si hotel na letisku a potom doprava z tretej krajiny na miesto, kde potrebujem skutocne byt nie je lacnejsia oproti letu, pokojne aj s medzipristatim, rovno do krajiny, v ktorej chcem pristat, az cez ktoru sa potrebujem prepravit.
naozaj su vsetci po PCR teste? kazdy kto caka na security check, aj ked ide o vnutrostatny let, alebo ti, ktori letia do "zelenych krajin" a ziadne testy nepotrebuju? alebo zamestnanci prevadzok na letisku? skutocne su vsetci otestovani a ziadny virus tam nie je? plus to ceske animovane video: skutocnost, ze si bol negativne testovany neznamena, ze si virus nechytil v case medzi testom a dorucenim vysledku a aktivitou, pre ktoru si negativny vysledok potreboval.
ja som napisal moje vyhrady voci Andiho zoznamu. najma ku tomu ci "ide o chripku" alebo nie a o blaboly, ktore antivaxer "Mrcasik" napisal ku moznostiam pri ockovani. kedze kazdemu cloveku, ktory vie citat graf je jasne, ze ockovanie znizuje hospitalizacie, umrtia a neobmedzuje tak bielu medicinu. preto nemoze platit "ockovanie nicomu nepomaha".
dakujem, ze si vysvetlil ako si to myslel s IFR a znizovanim rychlosti
na vypocitavanie si tu ty. mas na to odbornost :) ja som ta prosil, aby si pre porovnanie vypocital IFR moru. to sa do teraz nestalo. len kvikot, ze ved na jar 2020 "to bola silna chripka", tak "to bola silna chripka aj pocas delty".

ozaj, to video, co tu bolo. ja byt spravcom toho kanalu, tak ho na konci leta zmazem. na jar nechat onkologa vrestat, ze Florida je na tom lepsie ako Kalifornia a tak sa to ma robit a potom dostala Florida od delty po hube, tak to nie je na ospravedlnenie sa za sirenie lzi a zavadzanie. to je na zmazenie obsahu a snahu, aby sa to rychlo zabudlo. takze ak slovenski odbornici "nesmu dostat priestor v mediach", tak potom by nemal mat priestor ani ten YT kanal. jeden meter na vsetkych :)

\\to je tak, ked nechce davat link, musim si najst sam a potom najdem to, co sa jemu nepaci:
"We do know that the most sensitive test you can do is a PCR test," Walensky said. "So if you have symptoms and you have a negative antigen test, we do ask you to go and get a PCR to make sure those symptoms are not attributable to COVID."
beardie
Redeemer
Redeemer

ano, PCR test je povinny pri lete do Rakuska
people who are fully vaccinated (2 jabs) AND have received the 3rd booster jab OR are recovered from COVID can still enter Austria with a negative PCR test (valid for 48 hours) without needing to quarantine.
ano, PCR test je povinny pri cestovani do CR
Foreign nationals (who are entitled to enter) travelling to the Czech Republic will have to present a negative PCR test result before the travel.
pri cestovani z UK na Slovensko sa spytaj miestnych ciganov, budu to mat zmaknute

v sucasnosti je to standard takmer vsade
dakujem, ze si vysvetlil ako si to myslel s IFR a znizovanim rychlosti
ked niekomu nieco vysvetlis 3x a on to stale nechape, nema zmysel to opakovat
ty si bezprecedentny priklad hlupaka, seriozne som sa este nestretol s tak tupym clovekom ako si ty
navonok sa zda, ze ma aspon trochu rozumu, ale staci sa dostat kusok pod kozu a je jasne, ze je to nebetycny idiot

maj sa
jackb
Redeemer
Redeemer

zase tie zamena a reakcia na to co pisem.
ja: PCR testy pred letom su neobjektivne, lebo ludia sa mozu nakazit po teste a na letisku tiez mozu byt ludia, ktori testovani ani nie su, takze mozu byt chori a nakazit tych, ktori boli povodne testovani negativne.
on: citacie, ze PCR testy su povinne pre vstup do Rakuska, alebo Ceska.

takze koho intelekt je spochybnitelny je prave on. aj vidi grafy, ze ockovanie funguje tak ako ma a pinda, ze nicomu nepomaha. aj vidi, ze druha a tretia vlna mali vyssiu umrtnost ako originalny variant a aj tak bude trvat na cisle vypocitanom na menej infekcny variant. a aby nemusel priznat chybu, bude este urazat tych, ktori ho na to upozornuju.

\\Institute for Health Metrics and Evaluation:
https://www.healthdata.org/sites/defaul ... Global.pdf
2021-12-30 19_19_58-1_briefing_Global_page16_IFR_map.pdf.png
\\kto si chce pocitat, tak na z Our World in Data sa da stiahnut excelovsky subor. pekne sa da filtrovat, sumovat, delit ci nasobit.
beardie
Redeemer
Redeemer

Izrael to tiez prestava bavit
In light of the lack of immediate rise in serious illness, Channel 12 news reported Tuesday evening that senior officials in the Health Ministry have recently raised the option of switching to a “mass infection model.”

That would mirror Sweden’s policy in the early stage of the pandemic, which saw the country elect not to impose major restrictions on people who aren’t in risk groups, in a bid to continue normal life while eventually reaching herd immunity.

While that was widely seen as a failure, and Sweden then changed course, the increasing prevalence of the Omicron strain — which is more infectious than the Delta variant but causes milder illness — has led Israeli officials to mull such a move, the unsourced report said.

It said the slowed pace of child vaccination and the unwillingness to impose a lockdown or other major restrictions “don’t enable any other model.”

Officials have estimated that within two weeks, 90% of COVID-19 cases in Israel will be Omicron.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Madarsko to uz prestalo bavit davno, tam je vsetko otvorene, jedine opatrenie tam je nosenie rusok a Orbanovi vdaka tomu rastu preferencie. On nie je blby ako Matovic/Heger, ktory zo seba spravil uplne politicke mrtvoly. Hlavne teda nema spasitelsky komplex.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ak má Kubo a jeho rodina na túto tému rovnaký názor, tak je všetko v poriadku.
Ak majú odlišný názor, tak to, že nedošiel na sviatky je vlastne tiež v poriadku, lebo sa obmedzili trecie plochy konfliktu.

Minulý rok, keď ešte nebola vakcína to pár ľudí stálo život, keď neodbytné príbuzenstvo z rizikovej skupiny trvalo na návšteve mladšieho príbuzenstva a doviezli darček, (vďaka) kvôli ktorému to boli ich posledné Vianoce.
Je ťažké odolať tomu tlaku rodiny.

Takže za mňa vlastne respect, že sa Kubo drží svojich zásad, fakt :)
beardie
Redeemer
Redeemer

minister povie, ze sme na hrane humanitarnej katastrofy a napriek tomu si ide na dovolenku
nie, ze by to mal zakazane, ale asi to nebude taka strasna choroba, ked sa odvazi ist mimo domu, prace a obchodu

v celej Europe sa vracia zivot do normalu, aj napriek omikronu, na Slovensku su opat zavrete skoly a fizli rozdavaju pokuty, nadhera
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Mna dnes trochu rozhorcil respirator nasej prezidentky pri novorocnom prihovore.
Ako pochopil by som, ze chce vychovavat, ale dva roky nosime respiratory, tak hadam by tam mohla byt nejaka dovera v dusevne schopnosti nadora.
Je tam v tej miestnosti sama, max par zaockovanych ludi, vysoke stropy... chudaci nepocujuci, ak by tam nebol ten bruchomluvec v rohu obrazovky, tak co by si pocali. Tiez to neprispieva dusevnemu zdraviu, ked sa ma clovek pozerat na obrazovku na prezidentku v respiratore, aky odkaz to ma vysielat, ze jej hrozi a nam vsetkym eminentna hrozba? Ved ten chudak starky musi byt z toho zjavenia docela v soku, ako jej to este splyva s tvarou.

A to strasenie omikronom v markize a mozno aj inych mediach to by si tiez mohli odpustit, aby to nevyznelo, ze nas teraz akoze ide splachnut do nemocnic.

Ked uz chcu nieco resit, tak aspon nech zabezpecia hladky priebeh ockovania, aby ludia nemuseli stat vo frontach pred nemocnicami, hlavne co sa tyka neregistrovanych.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

beardie: Skoly by boli zavrete tak ci tak, nakolko su zimne prazdniny :)
beardie
Redeemer
Redeemer

nemuseli byt svojvolne zavrete o tyzden skor (odkedy moze realne clovek, co kontroluje hnile banany v Kauflande zatvorit v celom okrese skoly a vlastne cokolvek? ma to dane nejakym zakonom?) a teda neviem, ci ich otvoria po prazdninach
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Beardie, beardie, clovek tvojich znalosti a argumentov sa opyta toto, cim sa tu zhodis v diskusii? Predstav si, ze paragraf 48, konkretne odsek 3) a 4) zakona 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejneho zdravia, umoznuje UVZ a RUVZ tieto opatrenia. Velka novela tohto zakona bola v roku 2011, teda nie za sucasnej vlady. Tato vlada novelizovala v zakone len drobnosti. Mozno budes prekvapeny, ale aj Ustavny sud rozhodol, ze vyhlasky UVZ su v sulade s Ustavou SR: https://www.tvnoviny.sk/domace/2045883_ ... -s-ustavou

V prilohe pre teba este kratke vysvetlenie, pre teba je urcenych prvych 5 alebo 6 bodov.

Edit: Nechce mi to uploadnut do prilohy, tak to davam sem: https://uloz.to/file/gPMc3QIOQiRr/argum ... SsEGxmZj==
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Zakonne to asi je, ale je spravne ze v demokracii moze mat jedna nikym nevolena osoba az taku moc ze moze plosne obmedzovat slobodu? Co vlastne brani poslancom hned po volbach delegovat celu svoju moc na tretie osoby? A ked sa to ludom co ich zvolili nebude pacit tak co mozu robit, ked referendum o predcasnych volbach je protiustavne a ziadny iny mechanizmus na zmenu neexistuje?
Napísať odpoveď