Elektromobil co si o nom myslite?
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
Iste. Útržkovito. NAčo viac? Kto chce - nájde si množstvo vyrobenej elektriny za rok. Dopočíta, o koľko percent by bolo potrebné zvýšiť.
Problém je skutočne dostať ju na miesta odberu.
"Zavetrený úžasný biznis" je elektrodebilita vo forme, presadzovanej v Európe.
"My naiadime elektromobily a niekto už hádam spraví to ostatné".
Len kto to zaplatí???
Posledných 17 rokov pracujem pri stavbe a rekonštrukcii vedení VN, NN, trafostaníc. Neprojektujem ich - makám ako kvalifikovaný elektromontér.
Problém je skutočne dostať ju na miesta odberu.
"Zavetrený úžasný biznis" je elektrodebilita vo forme, presadzovanej v Európe.
"My naiadime elektromobily a niekto už hádam spraví to ostatné".
Len kto to zaplatí???
Posledných 17 rokov pracujem pri stavbe a rekonštrukcii vedení VN, NN, trafostaníc. Neprojektujem ich - makám ako kvalifikovaný elektromontér.
Uz na druhej stranke som pisal o vymenitelnej baterii, na predoslej stranke to opat niekto spomenul a uz to prichadza to Europy:
Expresná výmena batérií elektromobilov už aj v Európe. Stanicu postavili Číňania
Expresná výmena batérií elektromobilov už aj v Európe. Stanicu postavili Číňania
-
starysomar
Hardcore addict
Riešenie. Ak sa dali meniť pred vyše 70 romi, nechápem, pre čo to teraz výrobcovia zavrhujú.
lebo baterie su sucastou chassis a podlahy
Pre porovnanie to vidim rozdiel medzi klasickym HDD v skrinke a vyberatelnim suvlikom pre HDD.
Da sa to ale...
Da sa to ale...
wladas - prave HDD ma lepsie riesenie ako suflik - ramcek, disk je pripojeny priamo na SATA, ma plnu rychlost, nepotrebuje sa montovat do suflika, ziadne kable, adaptery, len sa zasunie do ramceka, takto je mozne pouzit aj viac diskov, mam taky ramcek, je to velmi uzitocna vec, napr. na zalohy.
beardie - toto je problem vyrobcov, dalo by sa to zmenit, ale robi sa to zamerne, aby sa nic nedalo lahko opravit alebo vymenit, aby si ludia kupovali stale nove, alebo aspon aby to bolo vymenitelne len v znackovom servise, kde na tom poriadne zarobia, opat sa presuniem inde, napr. Apple zasiel este dalej a baterie v mobiloch lepi, to uz je extrem a toto by malo byt podla mna zakazane.
beardie - toto je problem vyrobcov, dalo by sa to zmenit, ale robi sa to zamerne, aby sa nic nedalo lahko opravit alebo vymenit, aby si ludia kupovali stale nove, alebo aspon aby to bolo vymenitelne len v znackovom servise, kde na tom poriadne zarobia, opat sa presuniem inde, napr. Apple zasiel este dalej a baterie v mobiloch lepi, to uz je extrem a toto by malo byt podla mna zakazane.
No EÚ by mohla nakázať vymeniteľné batérie v elektromobiloch a motorkách. Výrobcovia by to vzhľadom na veľkosť trhu nemohli ignorovať.
Uvidíme, čo prinesú nové technológie v najbližších rokoch... či sa bude skracovať čas dobíjania batérií 0-100% za 5-10min (vymeniteľná batéria bude zbytočnosť) alebo sa zvýši hustota batérií a maličká krabička veľkosti dnešnej autobatérie umožní dojazd nad 500km (vymeniteľné batérie budú prínosom).
Uvidíme, čo prinesú nové technológie v najbližších rokoch... či sa bude skracovať čas dobíjania batérií 0-100% za 5-10min (vymeniteľná batéria bude zbytočnosť) alebo sa zvýši hustota batérií a maličká krabička veľkosti dnešnej autobatérie umožní dojazd nad 500km (vymeniteľné batérie budú prínosom).
Baterky v aute vydrzia cca 7r aby bolo ako tak pouzitelne.
Priemerna chuda slovac ma +10r auta.
A teraz otazka pre bludiscaka - nacom budu jazdit za 30-50r ked budu len elektroauta?
A teraz otazka pre bludiscaka - nacom budu jazdit za 30-50r ked budu len elektroauta?
O 30-50r už nebudú autá, ľudia sa budú premiestňovať transportnými paprskami..
baterku vies vymenit. a uplne rovnako ako s akymkolvek inym auto dielom pokial nejdes do autorizovaneho servisu a nekupujes original diely tak to ani nestoji vela penazi.wladas napísal: 04 jan 2022, 17:38 Baterky v aute vydrzia cca 7r aby bolo ako tak pouzitelne.
ChrisFix kupil prius v paradnom stave za 1500 dolarov, lebo mal vybuchanu baterku, za dalsich 1500 dolarov objednal neoriginalne bateriove clanky a sam si ich vymenil doma na dvore.
a hlavne si treba uvedomit ze za 30-50 rokov budu tie ceny zase niekde uplne inde. 50 rokov je strasne vela a technologie idu rychlo dopredu, ved sa len zamysli co sme tu mali pred 50 rokmi a kde sme teraz technologicky.
-
Ryan Giggs
VIP
Elektromobily, auta ako take zle nie su. Problem je, ze sa to pretlaca nasilne, a ako skoro pri vsetkom aj prostrednictvom lzi a polopravd. S ekologiou to nema, a nemoze mat nic spolocne. Je to proste zas len prostriedok aby niekto zarobil. Nic ine v tom nie je.
-
starysomar
Hardcore addict
Áno.
Zavetrili biznis.
V súčasnej podobe je to akumulátorová elektrodebilita.
Zavetrili biznis.
V súčasnej podobe je to akumulátorová elektrodebilita.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
nj, celkom dost ludi v mojom okoli tomu podlahlo. kamarat vysolil takmer 18k za 5 rocny Zoe ako druhe auto do rodiny v ktorom sa normalne 4 dospeli neodvezu..co sa da robit..este ked to niekto silou mocou chce na firmu tak okej
Na firmu sa to este da pochopit.
No ale na neoriginalnej baterii by som asi nechcel sediet. Vieme co dokaze baterka v mobiloch. Pri aute to uz je casovana bomba.
Tie roky som troska prestrelil. Pointa bola v tom ze od 2026 sa prestanu vyrabat auta. Cize posledne vyrobene neelektricke auta budu v roku 2041 uz 15r stare. Co potom? Na com bude jazdit chudobna slovac?
suhlasim ale lokalne (mestske) cistejsie ovzsusie je nepopieratelne.Ryan Giggs napísal: 06 jan 2022, 6:38 Elektromobily, auta ako take zle nie su. Problem je, ze sa to pretlaca nasilne, a ako skoro pri vsetkom aj prostrednictvom lzi a polopravd. S ekologiou to nema, a nemoze mat nic spolocne. Je to proste zas len prostriedok aby niekto zarobil. Nic ine v tom nie je.
OK, beriem. Moju verziu som zapocul ohladom Tesly. Logicky nebude kazdy kupovat len Tesluaacid napísal: 04 jan 2022, 23:32kupil prius v paradnom stave za 1500 dolarov, lebo mal vybuchanu baterku, za dalsich 1500 dolarov objednal neoriginalne bateriove clanky a sam si ich vymenil doma na dvore.
a hlavne si treba uvedomit ze za 30-50 rokov budu tie ceny zase niekde uplne inde. 50 rokov je strasne vela a technologie idu rychlo dopredu, ved sa len zamysli co sme tu mali pred 50 rokmi a kde sme teraz technologicky.
Tie roky som troska prestrelil. Pointa bola v tom ze od 2026 sa prestanu vyrabat auta. Cize posledne vyrobene neelektricke auta budu v roku 2041 uz 15r stare. Co potom? Na com bude jazdit chudobna slovac?
Tlacenie elektromobilizmu za kazdu cenu je zlé, naviac to poskodzuje to jediné co este Europa dokaze uspesne exportovat a to su automobily so spalovacim motorom. Pritom by stacilo aby politici v Bruseli netlacili zbytocne na pílu a nechali vývoju svoj čas, o tych 5-10rokov uz budu totiz baterie na inej urovni ako je tomu dnes a ich realna vyuzitelnost pomeru k cene bude vyrazne vyssia. Aj dnes uz existuju experimentalne baterie ktorých zivotnost je niekde inde ako je bežné, jej cena je ale zatial neprimerane vysoka, co sa casom urcite zmeni /napr pouzitim lacnejsich materialovych substitutov/ alebo baterie ktore sa dokazu na plnu kapacitu nabit za menej ako pol minuty a pod. Tym prevratnym materialom je grafén ktory ale zatial nevieme vyrabat lacno.
Grafén je celkovo užasný material a dokazal by zmenit nas svet k lepsiemu-mame sa na co tesit
Grafén je celkovo užasný material a dokazal by zmenit nas svet k lepsiemu-mame sa na co tesit
-
starysomar
Hardcore addict
Batérie, ktoré sa nabijú za...
Vlhké sny.
Totiž - skús si spočítať potrebný privedený výkon na takú rýchlonabíjaciu stanicu, ak by sa malo nabíjať čo len desať áut súčasne.
Vlhké sny.
Totiž - skús si spočítať potrebný privedený výkon na takú rýchlonabíjaciu stanicu, ak by sa malo nabíjať čo len desať áut súčasne.
starysomar - ano, bol by to uz sakra velkyk vykon ale nic nerealizovatelne.
Ked pri 400V dokaze fungovat az 2MW generator (2700 A na fazu) tak henta stanica je v pohode. Ale kablov jak nasratych
Ked pri 400V dokaze fungovat az 2MW generator (2700 A na fazu) tak henta stanica je v pohode. Ale kablov jak nasratych
Ja pri elektromobilite a fakte, že sa aktuálne od 2030 (alebo 35), čo je doslova za rohom majú v EÚ prestať predávať spaľováky len nerozumiem jednej veci. Dnes ideš v piatok poobede, v nedeľu večer, alebo v lete cestou na dovolenku na nejakú vyťaženejšiu pumpu na hlavnom ťahu a často sa ti stane, že čakáš v rade, kým 2-3 autá pred tebou natankujú. To isté aj v meste, na sídlisku, proste chytíš čas, kedy čakáš, a tých stojanov je tam povedzme aj 8 alebo viac.
Mne to matematicky NIJAKO nevychádza, ako a kde by sa všetky tie autá mali nabíjať, veď to by bolo potrebné mať strategicky umiestnené "nabíjačky" o veľkostí parkovísk veľkých hypermarketov a to si neviem ani predstaviť.
Mne to matematicky NIJAKO nevychádza, ako a kde by sa všetky tie autá mali nabíjať, veď to by bolo potrebné mať strategicky umiestnené "nabíjačky" o veľkostí parkovísk veľkých hypermarketov a to si neviem ani predstaviť.
tak ved pokial by si vedel jednu bateriu nabit na full za menej ako minutu tak nepotrebujes nabijat 10 aut sucasne. 10 aut by si nabil seriovo za 10 minut, stale by to bolo velmi efektivne.
uznavam ze sa prilis tlaci na pilu, ale faktom je ze eletromobily su buducnost. ci o 20 alebo o 40 rokov, raz na tom budu jazdit vsetci.
bojis sa toho ze by si mal sediet na baterii ale dnes sedis meter od vybuchujuceho benzinu ktory roztaca kus ocele na tisice otacok za minutu aby rozhybal jeden a pol tonovu krabicu na rychlosti cez 100 kilometrov za hodinu. a napriek tomu nasa "chudobna slovac" jedine co riesi pri nahradnych dieloch je cena, kvalita je sekundarna.
ostatne k otazke v com bude jazdit chudobna slovac, mozno to bude konecne impulz ako zacat rozmyslat trochu o realnej potrebe auta. dnes je auto vo vacsine pripadoch luxus, nie potreba. kazdy si mysli ze auto potrebuje, ale nie, nepotrebuje. ked sa pozries na cesty tak v drvivej vacsine vidis 4-5 miestne auta v ktorych sa vezie jeden clovek. ten clovek by vacsinou mohol ist hromadnou dopravou alebo na bicykli alebo dokonca peso.
ale tak preco by sa mal trepat hromadnou dopravou ked si moze kupit za 1000 eur stare cmudiace auto a vozit sa pohodlne v nom? potom tu mame zapchy a smog.
"chudobna slovac" mozno bude nadavat, ale casom sa prisposobi a ja osobne si myslim ze ked nebude mozne si kupit jazdenku za 500 eur tak na tu bude v skutocnosti lepsie, nie horsie.
uznavam ze sa prilis tlaci na pilu, ale faktom je ze eletromobily su buducnost. ci o 20 alebo o 40 rokov, raz na tom budu jazdit vsetci.
strach z neoriginalnych baterii... co ja viem. nikto nehovori ze si mas kupovat najlacnejsiu bateriu z aliexpressu. je to presne ako s akymi kolvek inymi autodielmi, mas original diely ktore su extremne predrazene a potom mas sekundarny trh kde mas aj kvalitne suciastky ktore su stale podstatne lacnejsie ako original.wladas napísal: 06 jan 2022, 10:19OK, beriem. Moju verziu som zapocul ohladom Tesly. Logicky nebude kazdy kupovat len TesluNo ale na neoriginalnej baterii by som asi nechcel sediet. Vieme co dokaze baterka v mobiloch. Pri aute to uz je casovana bomba.
bojis sa toho ze by si mal sediet na baterii ale dnes sedis meter od vybuchujuceho benzinu ktory roztaca kus ocele na tisice otacok za minutu aby rozhybal jeden a pol tonovu krabicu na rychlosti cez 100 kilometrov za hodinu. a napriek tomu nasa "chudobna slovac" jedine co riesi pri nahradnych dieloch je cena, kvalita je sekundarna.
ostatne k otazke v com bude jazdit chudobna slovac, mozno to bude konecne impulz ako zacat rozmyslat trochu o realnej potrebe auta. dnes je auto vo vacsine pripadoch luxus, nie potreba. kazdy si mysli ze auto potrebuje, ale nie, nepotrebuje. ked sa pozries na cesty tak v drvivej vacsine vidis 4-5 miestne auta v ktorych sa vezie jeden clovek. ten clovek by vacsinou mohol ist hromadnou dopravou alebo na bicykli alebo dokonca peso.
ale tak preco by sa mal trepat hromadnou dopravou ked si moze kupit za 1000 eur stare cmudiace auto a vozit sa pohodlne v nom? potom tu mame zapchy a smog.
"chudobna slovac" mozno bude nadavat, ale casom sa prisposobi a ja osobne si myslim ze ked nebude mozne si kupit jazdenku za 500 eur tak na tu bude v skutocnosti lepsie, nie horsie.
Ale ja som mysel, že rozoberáme aktuálnu realitu a nie (zatiaľ) sci-fi.aacid napísal: 06 jan 2022, 11:12 tak ved pokial by si vedel jednu bateriu nabit na full za menej ako minutu tak nepotrebujes nabijat 10 aut sucasne. 10 aut by si nabil seriovo za 10 minut, stale by to bolo velmi efektivne.
Každý rok (fakt každý, min. posledných 10 rokov) čítam články o "nových prevratných batériách - X krát vyššia výdrž, nabité za chvíľku" a aha, stále používame rovnaké.