Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

wladas napísal: 06 jan 2022, 10:19
suhlasim ale lokalne (mestske) cistejsie ovzsusie je nepopieratelne.
To sice hej, ale je ti to celkom nanič, keď v konečnom dôsledku to bude globalne väčšia ekologicka zaťaž. A ta sa napokon samozrejme aj tak prejavi aj lokalne, v tych mestach. Je to len taky dočasny, falošny pocit zadosťučinenia, Pyrrhovo viťazstvo.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 06 jan 2022, 11:12ale dnes sedis meter od vybuchujuceho benzinu
Benzin hori, nevybuchuje. Americke filmy nie su realne :) Borici Mytu sa mohli aj rozkrajat ale nepodarilo sa im docielit vybuch auta.

dnes je auto vo vacsine pripadoch luxus, nie potreba. kazdy si mysli ze auto potrebuje, ale nie, nepotrebuje. ked sa pozries na cesty tak v drvivej vacsine vidis 4-5 miestne auta v ktorych sa vezie jeden clovek. ten clovek by vacsinou mohol ist hromadnou dopravou alebo na bicykli alebo dokonca peso.
Pri mestskom zivote suhlasim. A teras skus zlozit ruzove Blavacke okuliare a skus sa kuknut na beznu slovac v dedinkach, malych mesteckach co musia denne dochadzat do roboty.
cheeseburger
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Mna by tiez zaujimalo, ako sa bude riesit situacia, ked dojde k nejakemu problemu napr na dialnici a stoji sa aj niekolko hodin. Predpokladam, ze nie kazdy bude mat vzdy na plnku nabite, a obzvlast v zime, kedy je potrebne aj topit. Povodny problem uzavery sa odstrani, a moze sa riesit x vybitych aut. A o dalsich takychto problemoch by som vedel napisat niekolko stran. Fascinuje ma vsak jedna vec, ze nikomu z velkych automobiliek to nedochadza a ako ovce vyrabaju elektromobily. Podla mna vo vysledku z toho bude este vacsi bordel ako zo spalovakov. A ked tak vsetkym vadia spalovaky, tak neviem preco sa v prvom rade nezbavime tisicok kamionov, a nevrati sa to na kolaje, kde to moze ist cez elektriku.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

wladas napísal: 06 jan 2022, 11:28 Pri mestskom zivote suhlasim. A teras skus zlozit ruzove Blavacke okuliare a skus sa kuknut na beznu slovac v dedinkach, malych mesteckach co musia denne dochadzat do roboty.
a presne pre nich sú vhodné PHEV, resp. ak by technologia PHEV prišla s elektrickým dojazdom na 100-150km tak je to uplne dokonalé pre ľudí, žijúcich na dedinách v domoch, ktorí chodia za prácou do väčšieho mesta. V noci doma nabiješ, cez deň sa vozíš na elektrike a na dlhšie trasy (dovolenka, chaty, lyžovačky) máš spaľovák.

Celkovo idú technológie vpred veľkou rýchlosťou a ani si to neuvedomujeme. Pred 20 rokmi v ére Nokie 3310 sa nikomu ani nesnívalo o dnešných smartfonoch s dotykovými obrazovkami, GPS, x foťákmi. Rovnako ani o elektromobilite.

Dnes máš čisto EV auto s 400-600km dojazdom, možnosťou nabitia z 20% na 80% za 30 minút - úprimne v tomto si viem predstaviť dovolenku na štýl roadtripu po mestách atď, kde stále prídeš do nejakého mesta tráviš v ňom nejaký čas, počas ktorého sa ti auto nabíja. kde bude tá technologia o ďalších 20 rokov? To nie je hudba buducnosti, to je hudba zajtrajška.

Ale áno, nesmie to byť nútené. Treba postuone pripraviť infraštruktúru. V dnešnej dobe by úplne stačilo aby každá z veľkých značiek čerpacích staníc (OMV, Shell, Slovnaft, Mol, Benzina atď.) mala nabíjačku. A zrazu máš obrovské pokrytie. Rovnako ceny HEV, PHEV, EV pôjdu dole a tie autá budú dostupné aj pre bežných ľudí. Len momentálne ak automobilka urobí EV, PHEV auto, automaticky ho ponúka len vo vyššej alebo najvyššej výbave, nie v social.

Autoeditácia príspevku po 4 min 29 sek:
cheeseburger napísal: 06 jan 2022, 11:46 Mna by tiez zaujimalo, ako sa bude riesit situacia, ked dojde k nejakemu problemu napr na dialnici a stoji sa aj niekolko hodin. Predpokladam, ze nie kazdy bude mat vzdy na plnku nabite, a obzvlast v zime, kedy je potrebne aj topit.
A pri súčasných spalovákoch nehrozí tento problém? Že niekto má málo v nádrži resp. rezervu akurát vie, že dojde na čerpačku ale stane sa pred ním nehoda a tú rezervu vyžmýka na kúrenie auta a tak nedojde na čerpačku?

Toto nie sú argumenty, to sú proste len špekulácie a vymýšľanie si absurdných situácií na dehonestovanie techonógie, ktorá je dnes ešte len nazačiatku.
cheeseburger
Light Star
Light Star

Hrozi a neraz aj nastala. Ale povedzme si uprimne. Za aky cas vies vyriesit v takej situacii napr. 30 aut so spalovakom, a 30 aut s elektro. To nie su spekulacie, to su realne problemy. Sam som sa v takej situacii neraz ocitol, nastastie som PHM mal dostatok.
mLuks
Addict
Addict

Opäť hrotenie situácie ...30 aút.. že reálne problémy...daj jediný príklad, kedy sa takáto sitácia satala so spalovákmi za posledných 20 rokov. Je to úplne hypotetická sitácia, ktorej pravdepodobnosť je menšia ako to to, že ťa zajtra prejde auto.

A ako som písal s príchodom čoraz väčšieho množstva EV aut na ceste, sa budú riešiť aj tieto situácie. Dnes ti Dialnčina patrola NDSky vie doniesť kanister benzínu aby si sa dopravil na najbližšiu čerpačku. Potom trebars bude mať NDSka nejaké nakladné auto s mobilnou rýchlonabíjačkou a za 10 minút ti nabije auto natoľko aby si došiel na najbližšiu čerpačku kde bude nabíjačka.
cheeseburger
Light Star
Light Star

Ze hrotenie situacie :D Nic v zlom, prides mi trochu sfanatizovany. Jul 2021 v CR na D1, August 2020 to iste. Chces aj fotky? 5 hodin som tam stal minimalne. Pred cca 10 rokmi som tak uviazol na Donovaloch, kde sme od 8 vecer cakali do 5 do rana. Tak neviem ake hrotenie situacie. Asi si dalej ako v Kosiciach autom este nebol.
mLuks
Addict
Addict

cheeseburger napísal: 06 jan 2022, 11:46 Mna by tiez zaujimalo, ako sa bude riesit situacia, ked dojde k nejakemu problemu napr na dialnici a stoji sa aj niekolko hodin. Predpokladam, ze nie kazdy bude mat vzdy na plnku nabite, a obzvlast v zime, kedy je potrebne aj topit.
Takže ešte raz, Jul a August je zima kedy treba topiť, Povedz mi ako sa tomu elektromobilu vybije baterka keď bude stať aj 10 hodín v july a auguste na dialnici. Ty si azda mal naštartované a pustenú klímu celý čas? Na Donovaloch si stal v zime, či tiež v lete?

Neboj sa, ostal som stať 50km pred prahou 3 hodiny kvôli smrťaku, v auguste. Ale nestal som s naštartovaným motorom a nemal som pustenú klímu. Pravidelne som točil KE - ČR, bol som v Nemecku a jazdím naprieč celou SR, či súkromne abo firemne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

cheeseburger

automobilky nevyrabaju elektromobily lebo chcu, ale preto, ze musia. Z Eu su dané normy a za kazde vyrobene spalovacie auto sa platia vysoke pokuty, preto aby automobilky neskrachovali, preto ponukaju elektromobily, nemaju inu moznost.

--

tu nieco o grafenovych bateriach
https://www.graphene-info.com/graphene-batteries
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Myslím, že on hovoril o zime, a nie o júly a auguste (kedy stačí otvoriť okno, príp. sa ísť vonku vyvetrať). V zime keď je -15° a nie si poriadne oblečený tak je to často problém, 3-5 hodín niekde sedieť bez kúrenia.
cheeseburger
Light Star
Light Star

mLuks napísal: 06 jan 2022, 12:37 Takže ešte raz, Jul a August je zima kedy treba topiť, Povedz mi ako sa tomu elektromobilu vybije baterka keď bude stať aj 10 hodín v july a auguste na dialnici. Ty si azda mal naštartované a pustenú klímu celý čas? Na Donovaloch si stal v zime, či tiež v lete?

Neboj sa, ostal som stať 50km pred prahou 3 hodiny kvôli smrťaku, v auguste. Ale nestal som s naštartovaným motorom a nemal som pustenú klímu. Pravidelne som točil KE - ČR, bol som v Nemecku a jazdím naprieč celou SR, či súkromne abo firemne.
Boze... pisal som hlavne o tom, ze taketo situacie bezne nastavaju, a obzvlast v zime to moze byt este vacsi problem, kedy potrebujes aj kurit. Nie o tom, ze v juli a v auguste sa mi kvoli topeniu vybije baterka. Alebo podla teba v zime takato situacia za ziadnych okolnosti nemoze nastat, a stava sa to len v juli a auguste? Na donovaloch to bolo v zime, kvoli kalamite, vtedy nosili aj obcerstvenie.
mLuks
Addict
Addict

cheeseburger

aby sme si to vyjasnili...prišiel si s týmto zaručeným argumentom, že čo keď ostane 30 EV aut v zime stáť na ceste, pýtal som sa ťa koľko krát sa to už stalo so spalovakmi za posledných 20 rokov a dal si jeden jediný príklad (v zime). Čiže tebe sa to za posledných 20 rokov stalo RAZ a keď ti napíšem, že je to hrotenie situácie, tak ma vysmeješ a že sa to deje bežne.

Áno deje sa to bežne, ale je to úplne irelevantné ak sa to stane v lete, jar či jeseň, V lete sa vyvetráš a na jar či jeseň ti stačí trošku dokúriť, keď vôbec.

A nie, nie som sfanatizovaný. som tomu otovrený ale nemám rád tieto absurdné argumenty, že teraz každý deň tu budeme zbierať vybité autá z ciest a podobne ako si to tu ty začal prezentovať.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Vývoj batérií nejde dopredu nijak rýchlo.
Takže nie, za 10 rokov tu určite nebudú nejaké lepšie batérie, než sú dnes.

Ja inak hovorím, že zasraná elektromobilita. Kúpil som si kolobku Xiaomi Pro2. Je to super približovadlo a šetrí to more času, ale doteraz strávila viac času na nabíjačke než jazdou samotnou. Treba to vždy dobre premyslieť dopredu koľko a kade budem jazdiť medzi nabíjaniami.
cheeseburger
Light Star
Light Star

mLuks napísal: 06 jan 2022, 12:59 ....že teraz každý deň tu budeme zbierať vybité autá z ciest a podobne ako si to tu ty začal prezentovať.
Prosim ta, a ze kto to zenie do extremu? Napisal som niekde, ze kazdy den? Tak ako tu padlo uz x otazok, ako sa bude riesit nejaka dana situacia, tak mna napadlo toto. To ze pre teba to je absurdne je cisto tvoj subjektivny nazor, pre mna to absurdne nie je. A neviem, ci porovnavat to so mnou, ze sa mi to stalo raz za 10 rokov je relevantne zhodnotenie situacie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Hensym napísal: 06 jan 2022, 11:14 Ale ja som mysel, že rozoberáme aktuálnu realitu a nie (zatiaľ) sci-fi. :D

Každý rok (fakt každý, min. posledných 10 rokov) čítam články o "nových prevratných batériách - X krát vyššia výdrž, nabité za chvíľku" a aha, stále používame rovnaké.
sorry, toto bolo na stareho somara, ty si stihol prispiet skor nez som ja postol.
wladas napísal: 06 jan 2022, 11:28 Benzin hori, nevybuchuje. Americke filmy nie su realne :) Borici Mytu sa mohli aj rozkrajat ale nepodarilo sa im docielit vybuch auta.
keby benzin (zmiesany so vzduchom) v motore nevybuchoval, tak auto stoji na mieste.
wladas napísal: 06 jan 2022, 11:28Pri mestskom zivote suhlasim. A teras skus zlozit ruzove Blavacke okuliare a skus sa kuknut na beznu slovac v dedinkach, malych mesteckach co musia denne dochadzat do roboty.
tak aj medzi malymi mestami a dedinami chodi medzimestska doprava. pred 40timi rokmi nemal zdaleka kazdy a auto a div sa svete existovali sme. a samozrejme sa rozpravame o buducnosti, takze zrovna to posilnovanie medzimestskej dopravy by bol ten krok ako vyriesit problem s drahymi jazdenymi autami.
trvam na to ze aj v malom mestecku ci dedine je auto luxus, nie nevyhnutnost.
ale samozrejme chapem ze v niektorych pripadoch to auto potrebujes, ale povedal by som ze tak 30% z tych ludi co teraz auta vlastnia ich naozaj potrebuje.
mLuks
Addict
Addict

cheeseburger napísal: 06 jan 2022, 13:33 Prosim ta, a ze kto to zenie do extremu?
obrazne napísané, pre ukážku absurdnosti argumentov
ako sa bude riesit nejaka dana situacia, tak mna napadlo toto
rovnako ako by sa riešila dnes takáto situácia s 30timi spaľovákmi bez paliva napr. pod Donovalmi. Buď by si majitelia aút zavoali odťahovky abo by im niekto doniesol benzín/naftu. Pre EV platí zatiaľ, že si zavolajú odťahovky, lebo mobilnú nabíjačku nemáme zataiľ. Prečo treba robiť z komára somára? Prečo na tú istú sitáciu len z iným pohonom treba hľadať nejaké komplikované riešenia, keď riešenie takej situácie existuje už dnes?
A neviem, ci porovnavat to so mnou, ze sa mi to stalo raz za 10 rokov je relevantne zhodnotenie situacie.
Mne sa za mojich 10 rokov jazdenia nestalo ani raz, aby som v zime ostal trčať pár hodín s autom v kolóne. A o jedinej veľkej udalosti v zime na D1 čo viem, tak je toto:
Hromadná dopravná nehoda na D1: Zrazilo sa 17 áut tam ale potom otačali autá a posielali ich dole z dialnice, tie čo vedeli.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 06 jan 2022, 13:55keby benzin (zmiesany so vzduchom) v motore nevybuchoval, tak auto stoji na mieste.
To je rychle horenie, nie vybuchovanie. A hlavne pri velmi presnom pomere benzin/vzduch. Vybuchuje nafta.

aacid napísal: 06 jan 2022, 13:55takze zrovna to posilnovanie medzimestskej dopravy by bol ten krok ako vyriesit problem s drahymi jazdenymi autami.
trvam na to ze aj v malom mestecku ci dedine je auto luxus, nie nevyhnutnost.
Teraz je to nutnost lebo hromadna doprava je slaba. Ale ano suhladim, vyrazne posilnenie hromadnej dopravy je cesta.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

mLuks - daj Tvoju predstavu ako sa bude v podmienkach Slovenska nabíjať denne (...nočne) pol milióna vozidiel.
A spočítaj si potrebný privedený výkon napríklad pre jedinú rýchlonabíjaciu stanicu, ak by mala obslúžiť naraz napríklad 30 áut.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ak sa bavime o osobnych automobiloch, nie je dovod nabijat pol miliona vozidiel denne, ani na pumpu nechodis kazdy den
pre velmi velku cast naroda bude stacit nabijat raz za tyzden, ci menej casto, malokto jazdi 400-500 km denne
mLuks
Addict
Addict

starysomar napísal: 06 jan 2022, 15:27 mLuks - daj Tvoju predstavu ako sa bude v podmienkach Slovenska nabíjať denne (...nočne) pol milióna vozidiel.
A spočítaj si potrebný privedený výkon napríklad pre jedinú rýchlonabíjaciu stanicu, ak by mala obslúžiť naraz napríklad 30 áut.
Ako spomenul beardie, bežný človek nebude EV auto nabíjať každý deň, ani každú noc. Ak sa reálne o 10-20 rokov dostaneme na úroveň, že EV auto bude mať dojazd ako dnešný benzín/diesel, bežný človek ho bude nabíjať raz za týždeň/dva týždne. (mne dnes jedna nadrž auta vydrží cca dva týždne, ak jazdím len do práce a do obchodov).

Ďalšia podstatná vec je tá, že ľudia žijúci v domoch si tie autá budú nabíjať doma, keďže to bude pre nich výhodnejšie. Doma im netreba rýchlo nabíjačku, stačí klasické nabíjanie.

Čo sa v dnešných podmienkach môže zdať ako problém sú tranzitné body, teda pumpy/nabíjačky na dialniciach, uzloch, frekventovaných cestách. To je ale to čo som napísal už vyššie, nutnosť dobudovať infraštruktúru. Prispôsobiť ju aj na takýto odber.
Napísať odpoveď