Občiansky preukaz
-
denial
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
kedze pas nemam, tak ho nepouzivam.
znama si vybavovala obciansky asi pred 5 rokmi a musela si odtlacit prsty.
tu je clanok, sice bez datumu, ale je tam uz par rokov, lebo som ho videl davno
https://ficek.sk/obciansky-preukaz-a-od ... stov-28486
takze preto som sa pytal, ze ako to je naozaj.
povedzme si rovno, ze toto tu nie je ziadny pravny stat a vie to kazdy.
v banke, ak si myslel v bankovej aplikacii v mobile, tak tam ziadna banka moj odtlacok, afaik, nema.
je mozno akurat zasifrovany v telefone a neda sa odtial vyexportovat. telefon iba porovna oskenovany odtlacok s ulozenym a odpovie aplikacii - suhlasi / nesuhlasi.
v pripade pasov a obcianskych zostavaju odtlacky vsetkych ludi na policajom serveri, vo forme, o ktorej nikto nic oficialne nevie a ak mi niekto povie, ze sa odtial nebudu dat vytlacit, tak to bude najskor loz.
a posledny par mesiacov bol nie 1 clanok, ze kolko tisic/stotisic udajov, aj dovernych, uniklo z vladnych serverov po celom svete v roznych statoch.
kazdy ma strach z niecoho ineho.
jeden chlapik povedal, ze niektori maju strach z koronavirusu a niektori z vakcin.
citam recicky, ze vsetko toto (odtlacky, atd) je kvoli vyssej ochrane a bezpecnost. ale koho a pred kym?
ako je mozne, ze sa sem stale valia turisti bez viz a povoleni, v grecku sa vola abdul ma 20 rokov a je z iranu. a ked ho chytia v madarsku a nejakou cirou nahodou zistia, ze uz ho raz videli, tak sa vola mulan a ma 15 rokov a je z maroka?
znama si vybavovala obciansky asi pred 5 rokmi a musela si odtlacit prsty.
tu je clanok, sice bez datumu, ale je tam uz par rokov, lebo som ho videl davno
takze preto som sa pytal, ze ako to je naozaj.
povedzme si rovno, ze toto tu nie je ziadny pravny stat a vie to kazdy.
v banke, ak si myslel v bankovej aplikacii v mobile, tak tam ziadna banka moj odtlacok, afaik, nema.
je mozno akurat zasifrovany v telefone a neda sa odtial vyexportovat. telefon iba porovna oskenovany odtlacok s ulozenym a odpovie aplikacii - suhlasi / nesuhlasi.
v pripade pasov a obcianskych zostavaju odtlacky vsetkych ludi na policajom serveri, vo forme, o ktorej nikto nic oficialne nevie a ak mi niekto povie, ze sa odtial nebudu dat vytlacit, tak to bude najskor loz.
a posledny par mesiacov bol nie 1 clanok, ze kolko tisic/stotisic udajov, aj dovernych, uniklo z vladnych serverov po celom svete v roznych statoch.
kazdy ma strach z niecoho ineho.
jeden chlapik povedal, ze niektori maju strach z koronavirusu a niektori z vakcin.
citam recicky, ze vsetko toto (odtlacky, atd) je kvoli vyssej ochrane a bezpecnost. ale koho a pred kym?
ako je mozne, ze sa sem stale valia turisti bez viz a povoleni, v grecku sa vola abdul ma 20 rokov a je z iranu. a ked ho chytia v madarsku a nejakou cirou nahodou zistia, ze uz ho raz videli, tak sa vola mulan a ma 15 rokov a je z maroka?
Re: Občiansky preukaz
Známa si asi pomýlila OP s pasom...
Inak ten ZEP sa myslím dal aktualizovať aj na starom OP do nejakého dátumu..
Re:
Tá otázka na právnika je vymyslená totálna hlúposť, aby pri preberaní nového OP úradníčka brala odtlačky prstov a ešte atramentom.denial napísal: 12 jan 2022, 16:30 tu je clanok, sice bez datumu, ale je tam uz par rokov, lebo som ho videl davno
Pri preberaní OP im len dáš "papier", to potvrdenie, že si požiadal o vydanie nového OP. A to je všetko.
-
Mek
Addict
Vybavoval som si novy obciansky koncom novembra z dovodu konca platnosti stareho (ten bol este bez cipu). Fotku spravili, ale odtlacky nikto nechcel. ZEP mam a som rad ze som rad 
Ja som vybavoval tiez v lete, a podla vsetkeho by ten certifikat s e podpisom mal byt uz ten novy vydavany bol 14.7, takte to by bolo fajn.
Teta mi ho vydala aj bez toho vytlaceneho nahradneho, bo som na ten lajster totalne zabudol, nastastie mi este platil povodny op, o otlackoch nic neviem a vypytal som si aj citacku.
Teta mi ho vydala aj bez toho vytlaceneho nahradneho, bo som na ten lajster totalne zabudol, nastastie mi este platil povodny op, o otlackoch nic neviem a vypytal som si aj citacku.
-
denial
Medium Expert
ja som si ho aktualizoval (6/2021), ked sa rozsirili tie info o konci platnosti cipov/ich certifikacie.brm napísal: 12 jan 2022, 16:39 Známa si asi pomýlila OP s pasom...
pred aktualizaciou mi platil zep do 2023 a po vytvoreni novych certifikatov - do 31.12.2022
tak preto sa teraz zaoberam tym, ze co dalej.
tu je informacia z novin, ktora ma definitivne upokojila:
Štát tak takto získa obrovskú databázu odtlačkov prstov prakticky všetkých občanov, vrátane detí.
V zásade to ale nemá komu prekážať, jedine tak tým, ktorí spáchali nejaký trestný čin
ale tak je to pravda. ked porovnas (potencionalne) nevyhody a realne vyhody, tak preco by to malo vadit?
-
denial
Medium Expert
Novy clanok, nove info
https://zive.aktuality.sk/clanok/qqsg2r ... -prinesie/
Pokiaľ si dnes idete požiadať o nový občiansky preukaz, nebude mať platnosť 10 rokov, ale iba do 3. augusta 2031
Takze to bude platnost preukazu ako takeho?
A aka bude platnost certifikatu? Zasa iba 5 rokov?
Potom vymyslia zasa co, ze okrem odtlackov a mapy bude treba odovzdat aj DNA?
A este aj to naimplementuju do zakona (opat) s par rocnym oneskorenim, ako mali ...
Ake su, prosim Ta, realne vyhody?
Nevidim ani jednu, vymenuj ich zopar.
Aby to malo nejaku vyhodu, musi mat predsa kazdy policajt so sebou [certifikovanu] citacku odtlackov prstov a citacku obcianskych preukazov, aby mohol obcanovi zosnimat odtlacky, vycitat ich z obcianskeho a porovnat ich, ci je to ten isty clovek, ktory sa nim preukazuje.
A na slovensku, co mnohi, vratane clenov policajnej obce, nevedia, momentalne plati, ze obcan NIE JE povinny nosit obciansky preukaz pri sebe, nikdy, pokial neprekracuje hranice.
Takze to by sa potom musela zaviest povinnost nosit preukazy nonstop so sebou.
(Precitaj si zopar clankov, co sa stalo zopar nestastnikom, ktori ich stratili a teraz maju na krku exekucie)
Spravit zopar tendrov na prenosne citacky prstov, preukazov, spravit k nim novy informacny system, za par desiatok milionov eur.
A vysledok. Uz ho vidim.
Takze cakam na tie realne vyhody.
https://zive.aktuality.sk/clanok/qqsg2r ... -prinesie/
Pokiaľ si dnes idete požiadať o nový občiansky preukaz, nebude mať platnosť 10 rokov, ale iba do 3. augusta 2031
Takze to bude platnost preukazu ako takeho?
A aka bude platnost certifikatu? Zasa iba 5 rokov?
Potom vymyslia zasa co, ze okrem odtlackov a mapy bude treba odovzdat aj DNA?
A este aj to naimplementuju do zakona (opat) s par rocnym oneskorenim, ako mali ...
Ake su, prosim Ta, realne vyhody?
Nevidim ani jednu, vymenuj ich zopar.
Aby to malo nejaku vyhodu, musi mat predsa kazdy policajt so sebou [certifikovanu] citacku odtlackov prstov a citacku obcianskych preukazov, aby mohol obcanovi zosnimat odtlacky, vycitat ich z obcianskeho a porovnat ich, ci je to ten isty clovek, ktory sa nim preukazuje.
A na slovensku, co mnohi, vratane clenov policajnej obce, nevedia, momentalne plati, ze obcan NIE JE povinny nosit obciansky preukaz pri sebe, nikdy, pokial neprekracuje hranice.
Takze to by sa potom musela zaviest povinnost nosit preukazy nonstop so sebou.
(Precitaj si zopar clankov, co sa stalo zopar nestastnikom, ktori ich stratili a teraz maju na krku exekucie)
Spravit zopar tendrov na prenosne citacky prstov, preukazov, spravit k nim novy informacny system, za par desiatok milionov eur.
A vysledok. Uz ho vidim.
Takze cakam na tie realne vyhody.
-
Dr_Buritos
Amateur
Aj si si precital ten článok? Veď sa to tam píše: "Biometrické údaje na karte sa budú dať použiť len pre účely overenia pravosti preukazu a totožnosti jeho držiteľa pri prekračovaní hraníc."
Denial:
Ty co si za mantaka? To tu mame teraz my obhajovat system obcianskych? Ked nechces, zahod obciansky do kosa a daj pokoj preboha
Ty co si za mantaka? To tu mame teraz my obhajovat system obcianskych? Ked nechces, zahod obciansky do kosa a daj pokoj preboha
-
harrison314
Hardcore addict
Ked preskocim to nodpodstatnene nariekanie.
Tak napriklad jedna z vyhod novych obcianskych je, ze ich novy cip nie je zranitelny pre istu velkost kryptografickych klucov. A taktiez bud v tychto, alebo nasldujucej generacie mju mat podporu NFC, takze podpisovat dokumenty pojde aj cez moboil.
Biometricke udaje su proste na to aby obciansky mohol nahradit pas - vyhoda, menej dokladov a menej chodenia po uradoch.
Tak napriklad jedna z vyhod novych obcianskych je, ze ich novy cip nie je zranitelny pre istu velkost kryptografickych klucov. A taktiez bud v tychto, alebo nasldujucej generacie mju mat podporu NFC, takze podpisovat dokumenty pojde aj cez moboil.
Biometricke udaje su proste na to aby obciansky mohol nahradit pas - vyhoda, menej dokladov a menej chodenia po uradoch.
mas viac info o tych NFC? pocujem to prvykrat
-
harrison314
Hardcore addict
Napriklad tu to spominaju https://zive.aktuality.sk/clanok/qqsg2r ... -prinesie/, no tiez nemam blizsie info, len viem, ze sa nieco takom hovorilo.
-
starysomar
Hardcore addict
To ako važne?Občiansky preukaz sa pritom bude od januára používať aj pri vašej návšteve u lekára. Pomocou neho sa bude dať pristúpiť k vašej zdravotnej dokumentácii v elektronickej podobe a bude to jediná cesta ako sa k nej dostať. Ide o projekt elektronického zdravotníctva. Občiansky preukaz s čipom bude slúžiť aj na výber lieku v lekárni. Od 1. januára 2022 potrebujete na takéto úkony elektronický prihlasovací doklad, teda nebude postačovať klasická kartička poistenca zo zdravotnej poisťovne.
-
harrison314
Hardcore addict
Mne sa zda, ze sa to minilane o pol roka odkladalo, kvoli neprivaenosti ambulancii.
Netreba zabúdať akú že akékoľvek digitálne údaje maju nevýhodu v podobe obrovskej zraniteľnosti, nehovoriac o centrálnych databázach atď...aacid napísal: 13 jan 2022, 13:20 ale tak je to pravda. ked porovnas (potencionalne) nevyhody a realne vyhody, tak preco by to malo vadit?
V článku od aktuality je napísané že biometrické údaje budú môcť byť použité iba pri overovaní totožnosti. Tomu aj niekto verí ?
Reálne to skončí tak, že štát bude mať o tebe zase niejaké informácie naviac.
Čím menej o tebe štát vie, tým lepšie.
Autoeditácia príspevku po 1 min 11 sek:
denial napísal: 13 jan 2022, 7:55 Štát tak takto získa obrovskú databázu odtlačkov prstov prakticky všetkých občanov, vrátane detí.
V zásade to ale nemá komu prekážať, jedine tak tým, ktorí spáchali nejaký trestný čin
Jj aj v Číne a Rusku surviliance systémy v podstate vadia iba tým ktorí sú proti systému....
preco?
su nejake realne dovody preco sa toho obavat okrem klasickych hlasok "budu nas sledovat" a "nie sme ovce"... lebo ja si nejak neviem stale predstavit ake realne nevyhody by to malo mat.
su nejake realne dovody preco sa toho obavat okrem klasickych hlasok "budu nas sledovat" a "nie sme ovce"... lebo ja si nejak neviem stale predstavit ake realne nevyhody by to malo mat.
No sledovanie je celkom reálne a aj sa to deje, viď zavádzanie rôznych pokročilých kamerových systémov na verejných miestach.aacid napísal: 14 jan 2022, 15:18 preco?
Jeden by mohol argumentovať, že pokiaľ nič zlé nerobíš, nič sa ti stať nemôže.
Modelová situácia sú napríklad protesty v Hong-Kong-u, kde vďaka face recognition a dostupnosti týchto informacií si mohli pekne vytipovať protetujúcich a navštíviť ich doma.
Zúčasnil by si sa nejakého protestu keby si vedel že môžeš byť za to perzekuovaný ?
Ide tu o princíp že akákoľvek organizácia by mala mať o tebe iba minimum nutných informácií a tobôž by sa citlivé informácie ako sú napríklad biometria alebo aj zdravotná historia nemala uchovávať v centrálnych databázach kde ma k tomu prístup kde aký Jano
su nejake osobne informacie z vyssie popisanych pre stat uz teraz nedostupne? lebo ja sa domnievam, ze uz vsetky davno ma