To že ich má automaticky neznamená že nemôžem vyjadriť nespokojnosť s tým že získa ďaľší. Ak ich už má, tak potom prečo je ho potrebné pridať na občiansky ?beardie napísal: 14 jan 2022, 16:05 su nejake osobne informacie z vyssie popisanych pre stat uz teraz nedostupne? lebo ja sa domnievam, ze uz vsetky davno ma
Občiansky preukaz
Re: Občiansky preukaz
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja tomu verim, lebo viem ako dana technologia funguje.skooty napísal: 14 jan 2022, 15:16 V článku od aktuality je napísané že biometrické údaje budú môcť byť použité iba pri overovaní totožnosti. Tomu aj niekto verí ?
Reálne to skončí tak, že štát bude mať o tebe zase niejaké informácie naviac.
Na to aby bolo mozne zistot, ci je ten obciansky tvoj.skooty napísal: 14 jan 2022, 16:09 To že ich má automaticky neznamená že nemôžem vyjadriť nespokojnosť s tým že získa ďaľší. Ak ich už má, tak potom prečo je ho potrebné pridať na občiansky ?
Inac mas mobil?
To že vieš ako daná technologia funguje je pekné, Ide o princíp že papier znesie všetko, deklarovať sa môže hocičo, ako to bude v realite už častokrát ovplyvniť nevieš.
A to sa nedá aj inou formou ? Musí byť k tomu použitá moja biometria ?
Ak sa tým snažíš naznačiť že na telefone máš tiež biometriu atď, tak sa netvárim že sa to nedeje. Preto zastávam heslo že čím menej aplikácií v mobile, tým lepšie.
A áno viem že aj mobilný signál môže byť vystopovaný...
-
harrison314
Hardcore addict
No hovoril som skor o sposobe ukaldania odtlackov.skooty napísal: 14 jan 2022, 17:21 To že vieš ako daná technologia funguje je pekné, Ide o princíp že papier znesie všetko, deklarovať sa môže hocičo, ako to bude v realite už častokrát ovplyvniť nevieš.
No napriklad to uz tak dlhe roky funguje s pasmi. Takze to nie je ziadna novinka.
A to ta maju stotoznit na dobre slovo? Uvedomujes si, ze aj obycajna fotka je biometria? Len menej spolahliva...skooty napísal: 14 jan 2022, 17:21 A to sa nedá aj inou formou ? Musí byť k tomu použitá moja biometria ?
Nie hovorim, ze ked sa bojis sledovania tak sa boj skor mobilu a to v nom nemusis mat ziadne aplikacie, na to uplne staci Android alebo jablokovy protaisok.skooty napísal: 14 jan 2022, 17:21 Ak sa tým snažíš naznačiť že na telefone máš tiež biometriu atď, tak sa netvárim že sa to nedeje. Preto zastávam heslo že čím menej aplikácií v mobile, tým lepšie.
A áno viem že aj mobilný signál môže byť vystopovaný...
Nie, ze mozes byt vytsopovany, operator kazdu sekundu vie, kde sa tvoj mobil nachadza, vendor operacneho systmu ma zas k dipozicii vsteky tvoje fotky, presnejsiu polohu a kadeco ine.
Voci tomuto je obciansky s NFC a hashom tvojho odlacku nic.
Až na to že ten odtlačok sa tam nedostane sám, ani ho na ten občiansky neodtlačíš, ale musí tam byť nahratý...harrison314 napísal: 14 jan 2022, 19:17 No hovoril som skor o sposobe ukaldania odtlackov.
No napriklad to uz tak dlhe roky funguje s pasmi. Takze to nie je ziadna novinka.
A nie je fotka dostatočne dobrá biometria ? Jednoduché na skontrolovanie, občiansky má zároveň aj identifikátor v podobe RFID ktorý je IMHO viac než postačujúci na dostatočné overenie. Nevidím dôvod aby sa tam dávala dodatočná biometria nedajbože skeny...harrison314 napísal: 14 jan 2022, 19:17 A to ta maju stotoznit na dobre slovo? Uvedomujes si, ze aj obycajna fotka je biometria? Len menej spolahliva...
harrison314 napísal: 14 jan 2022, 19:17 Nie hovorim, ze ked sa bojis sledovania tak sa boj skor mobilu a to v nom nemusis mat ziadne aplikacie, na to uplne staci Android alebo jablokovy protaisok.
Nie, ze mozes byt vytsopovany, operator kazdu sekundu vie, kde sa tvoj mobil nachadza, vendor operacneho systmu ma zas k dipozicii vsteky tvoje fotky, presnejsiu polohu a kadeco ine.
A ? Stále máš možnosť nechať telefon doma atď. V prípade že by sa prevalilo že poskytovateľ tvojich služieb ponúka citlivé informácie na predaj, stále máš možnosť prejsť k inému poskytovateľovi atď.
Jedná sa o veci ktoré je poľahky možné zmeniť a nie sú trvalé. Nie je to štát.. Zmeniť krajinu bydliska je niekoľkrát náročnejšie než zmeniť poskytovateľa mobilných služieb.
Navyše štát má perzekučnú moc čo sa o vendoroch OS nedá povedať.... Preto čím menej informácií má o tebe štát alebo ktokoľvek, tým lepšie.
toto je presne to co som spominal vyssie. ty tu riesis nejaku hypoteticku situaciu, ktora mozno (pravdepodobne) nikdy nenastane.
na druhej strane tu mas realne vyhody takejto biometrie, ako napriklad prave ze akekolvek otlacky najdene na mieste cinu bude podstatne jednoduchsie sparovat s pachatelom, pretoze budes mat k dispozicii otlacky kazdeho obcana.
mas pravdu, prestahovat sa je narocnejsie ako zmenit operatora, ale ruku na srdce, nie je to nic nerealizovatelne. stat je firma, nic viac. poskytuje sluzby zakaznikom (obcanom) pokial je zakaznik so sluzbami nespokojny, moze sa stazovat, pokial so staznostou nepochodi, nic mu nebrani zmenit poskytovatela sluzby. prestahuj sa, mas na to kopu casu.
na druhej strane tu mas realne vyhody takejto biometrie, ako napriklad prave ze akekolvek otlacky najdene na mieste cinu bude podstatne jednoduchsie sparovat s pachatelom, pretoze budes mat k dispozicii otlacky kazdeho obcana.
mas pravdu, prestahovat sa je narocnejsie ako zmenit operatora, ale ruku na srdce, nie je to nic nerealizovatelne. stat je firma, nic viac. poskytuje sluzby zakaznikom (obcanom) pokial je zakaznik so sluzbami nespokojny, moze sa stazovat, pokial so staznostou nepochodi, nic mu nebrani zmenit poskytovatela sluzby. prestahuj sa, mas na to kopu casu.
To je argument typu že keby sme nemali hotovosť a štát by mal k dispozícií kompletný výpis naších účtov tak by sme zabránili korupcií...aacid napísal: 14 jan 2022, 22:43 toto je presne to co som spominal vyssie. ty tu riesis nejaku hypoteticku situaciu, ktora mozno (pravdepodobne) nikdy nenastane.
Reálne by to k ničomu nepomohlo akurát by to zvýšilo kontrolu štátu nad našimi životmi....
Tvoja hypotetická situácia, ktorá možno (pravdepodobne) nikdy nenastane je že sa môj odtlačok ocitne na mieste činu.
Detto odtlačky prstov, pokiaľ nič zlé nepácham, prečo by štát mal mať môj odtlačok prstu ?
Keď chceš tak mu ich v kľude odovzdaj, nevidím dôvod prečo by to malo byť ale povinné...
Tak možno ty sa sťahuješ dva-trikrát do mesiaca, pre väčšinu ľudí je to rozhodnutie ktoré nemajú na tanieri každý deň a reálne zdvyhnúť kotvy a presťahovať sa do inej krajiny je asi jedna z najťažích vecí ktoré môže človek urobiť (obzvlášť ak má rodinu)aacid napísal: 14 jan 2022, 22:43 mas pravdu, prestahovat sa je narocnejsie ako zmenit operatora, ale ruku na srdce, nie je to nic nerealizovatelne. stat je firma, nic viac. poskytuje sluzby zakaznikom (obcanom) pokial je zakaznik so sluzbami nespokojny, moze sa stazovat, pokial so staznostou nepochodi, nic mu nebrani zmenit poskytovatela sluzby. prestahuj sa, mas na to kopu casu.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som skor chcel povedat to, ze ten odtlacok prsta bude nahrany na karte v takej podobe, ze s neho nebude mozne znovu zlozit odtlacok prsta ani jeho casti, ale pojde overit, ze je tvoj. A je to mozne spravit bez toho aby tieto data boli v nejakej centralnej databaze.skooty napísal: 14 jan 2022, 19:43 Až na to že ten odtlačok sa tam nedostane sám, ani ho na ten občiansky neodtlačíš, ale musí tam byť nahratý...
Napriklad neverjna cast "elektronickeho podpisu" je tiez len na obcianskom a nie je ju mozne z neho exportovat.
Fotku nepovazujem dostatocnu v istych situaciach, lebo sa staci inak ostrihat, trochu pribrat a vyzeras ako iny clovek na 4 roky starej fotke obciankeho... Ja by som na fotke na obcianskom nespoznal ani brataskooty napísal: 14 jan 2022, 19:43 A nie je fotka dostatočne dobrá biometria ? Jednoduché na skontrolovanie, občiansky má zároveň aj identifikátor v podobe RFID ktorý je IMHO viac než postačujúci na dostatočné overenie. Nevidím dôvod aby sa tam dávala dodatočná biometria nedajbože skeny...
Neviem co myslis pod RFID (mozno NFC, ale to sa bude pouzivat na nieco ine nie na identifikaciu)... ale podla toho co myslis identifikujes obciansky nie cloveka.
Ako bolo pvedane stat je len korporacia podnikajuca na istom uzemi. Ano clovek zo statu nestahuje kazdy tyzden, ale ked sa bojs, ze ta sleduje a zneuziva svoju moc, tak sa presthujes.skooty napísal: 14 jan 2022, 19:43 A ? Stále máš možnosť nechať telefon doma atď. V prípade že by sa prevalilo že poskytovateľ tvojich služieb ponúka citlivé informácie na predaj, stále máš možnosť prejsť k inému poskytovateľovi atď.
...
To, ze nechas mobil doma ked ides na protest alebo ked si ides kupit drogy ta neochrani... taky google to bude vediet aj bez toho.
Netusim ako ta technologia funguje, no ak sa bude dat overit, ze ide o moj otlacok podla nejakeho algoritmu, alebo niecoho, tak bude mat stat k dispozici nejaky kluc, ktorym by ten otlacok vedel pouzit aj na napr. ucely stotoznenia druheho otlacku na forenzne ucely?harrison314 napísal: 15 jan 2022, 13:29 Ja som skor chcel povedat to, ze ten odtlacok prsta bude nahrany na karte v takej podobe, ze s neho nebude mozne znovu zlozit odtlacok prsta ani jeho casti, ale pojde overit, ze je tvoj. A je to mozne spravit bez toho aby tieto data boli v nejakej centralnej databaze.
Napriklad neverjna cast "elektronickeho podpisu" je tiez len na obcianskom a nie je ju mozne z neho exportovat.
Podľa tej novely, ale štát neplánuje vytvárať databázu odtlačkov prstov. Odtlačok ukazováka bude nahratý len na čipe tvojho občianskeho a pravdepodobne nikdy nebude v praxi využitý. Využitie tohto si viem predstaviť v prípade, že sa človeku stane nejaká nehoda a telo nie je možné identifikovať. Tak by sa namiesto DNA zobral len odtlačok a porovnal sa s občianskym.
Celkovo mi toto s odtlačkom prsta príde príliš paranoidné. Však v Číne používajú technológie na rozpoznávanie tváre a na občianske predsa berú sken tváre. Keby nás chcel štát sledovať, už na to má dávno kopu možností aj bez odtlačkov prstov.
Celkovo mi toto s odtlačkom prsta príde príliš paranoidné. Však v Číne používajú technológie na rozpoznávanie tváre a na občianske predsa berú sken tváre. Keby nás chcel štát sledovať, už na to má dávno kopu možností aj bez odtlačkov prstov.
-
harrison314
Hardcore addict
Nemyslim si, ze to bude pouzite na forezne ucely tiez si nemyslim, ze stat bude mat databazu odtlackov. Treba sa poztiet ako je v sucasnosti s pasmi, lebo tam sa pouziva presne toto uz v sucastnosti. Takze nejde o ziadnu novinku.retkvic napísal: 15 jan 2022, 13:48 Netusim ako ta technologia funguje, no ak sa bude dat overit, ze ide o moj otlacok podla nejakeho algoritmu, alebo niecoho, tak bude mat stat k dispozici nejaky kluc, ktorym by ten otlacok vedel pouzit aj na napr. ucely stotoznenia druheho otlacku na forenzne ucely?
Ja vidim prax v nahrade pasu, nebude treba dva doklady bude stacit jeden. PLus kontroly na hraniciach.ephramko napísal: 15 jan 2022, 13:50 Odtlačok ukazováka bude nahratý len na čipe tvojho občianskeho a pravdepodobne nikdy nebude v praxi využitý. Využitie tohto si viem predstaviť v prípade, že sa človeku stane nejaká nehoda a telo nie je možné identifikovať.
Takto tvoje ostatky asi identifikovat nebudu
A víza ti naň akože tiež nahrajú ? Pečiatku pri prekročení hraníc dostaneš na čelo ? Pas má stále svoju opodstatnenosť...harrison314 napísal: 15 jan 2022, 14:14 Ja vidim prax v nahrade pasu, nebude treba dva doklady bude stacit jeden. PLus kontroly na hraniciach.
-
Andi_Cibula
Addict
Zmeniť krajinu pobytu nie je ako zmeniť operátora, súvisí s tým niekoľko do-života-zasahujúcich zmien, rodina, kamaráti, prostredie.aacid napísal: 14 jan 2022, 22:43 mas pravdu, prestahovat sa je narocnejsie ako zmenit operatora, ale ruku na srdce, nie je to nic nerealizovatelne. stat je firma, nic viac. poskytuje sluzby zakaznikom (obcanom) pokial je zakaznik so sluzbami nespokojny, moze sa stazovat, pokial so staznostou nepochodi, nic mu nebrani zmenit poskytovatela sluzby. prestahuj sa, mas na to kopu casu.
Takže štát nie je úplne ako firma. Štát nie je férový protivník a nepoužíva férové prostriedky.
Štát je tvoj nepriateľ. Či ty si etatista?
Pripomínam ešte existenciu fenoménu dane za odchod: https://en.wikipedia.org/wiki/Expatriation_tax
Neexistuje žiadna záruka toho, že štát sa voči občanovi nezachová zlomyseľne a nezneužije svoju moc.
Netreba pripomínať Čínu a pod., stačí aj Bielorusko.
stat je kazdodenna sucast zivota viac menej kazdeho cloveka na zemi. pokial povazujes stat za svojho nepriatela, je mi ta luto. to je riadna paranoja a taky zivot ozaj nemoze byt lahky.
stat ma svoje vyhody a nevyhody, nic nie je dokonale...
stat ma svoje vyhody a nevyhody, nic nie je dokonale...
-
denial
Medium Expert
To mi pripomina Petra Coliera z Person of Interest v istom (opacnom) zmysle.
Myslel si, ze vedie nejake povstanie proti statu, ktory chce kazdeho sledovat a pritom ten stat ho tak zmanipuloval, ze ani nevedel, co robi a co je spravne, resp. proti komu "bojuje".
>Ja vidim prax v nahrade pasu, nebude treba dva doklady bude stacit jeden. PLus kontroly na hraniciach.
Takze s novym obcianskym sa bude dat ist do USA? To mi je ale novinka.
A naco treba miesto dvoch dokladov jeden, preco sa to nemoze znizit pre lenivcov na nulu a bude sa vsade davat iba odtlacok?
Kontroly na hraniciach? A na ktorych? EU je jedna velka oblast volneho pohybu bez hranic. Mimo EU sa nikto (okrem CH, NO, ...) bez pasu tak skoro urcite nedostane. To uz jedine by zrusili obciansky a ostal by len ten pas.
Teraz sa za obciansky neplati a za pas plati. Potom, ked uz bude akoze len ten jeden doklad, tak bude povinny a bude sa zan platit?
Ano, najprv sa pisalo, ze ten odtlacok nebude nikde ulozeny, iba v cipe v obcianskom.
Potom uz samotny stat pripustil, ze (logicky), tie odtlacky budu musiet byt ulozene po istu dobu na policajnom pocitaci, kde sa budu skenovat.
Odtial asi urcite pojdu na dalsi pocitac, z ktoreho sa to bude tlacit. Tuto "urcitu" dobu nikto nespecifikoval.
A teraz uz noviny verejne pisu, ze "stat bude mat kompletnu zbierku odtlackov obcanov" a "nikomu okrem zlocincov to predsa nemoze vadit".
Mozno je to len nepresne vyjadrenie novinarov, ale na doveryhodnosti to teda nepridava.
-
harrison314
Hardcore addict
Az na to, ze Petr Colier nebol zmanipulovany statom, ale sukromnou firmou/organizaicou.denial napísal: 19 jan 2022, 2:33 To mi pripomina Petra Coliera z Person of Interest v istom (opacnom) zmysle.
Myslel si, ze vedie nejake povstanie proti statu, ktory chce kazdeho sledovat a pritom ten stat ho tak zmanipuloval, ze ani nevedel, co robi a co je spravne, resp. proti komu "bojuje".
To som netvrdil. Osobne by som to videl na staty spritelene s EU, ono ide aj o istu unifikaciu.denial napísal: 19 jan 2022, 2:33 Takze s novym obcianskym sa bude dat ist do USA? To mi je ale novinka.
To chce zdroj.denial napísal: 19 jan 2022, 2:33 Ano, najprv sa pisalo, ze ten odtlacok nebude nikde ulozeny, iba v cipe v obcianskom.
...
-
Andi_Cibula
Addict
Máte to trochu pomýlené.
Pas má vyššiu hodnotu ako občiansky. Pas je celosvetový univerzálny doklad, občiansky je iba taký lokálny doklad platný pre vybrané úkony na úzko-špecifikovanom území.
Občiansky preukaz nie je preukazom občianstva, aj keď mi sem niekto pred časom je*ol citáciu nejakého zákona zo slovenského zákonníka, že je preukazom občianstva. Ale nie je.
Preukazom občianstva je pas.
Občiansky preukaz, v kontexte SR/ČR/EU je dokladom trvalého pobytu občana.
Je to perverznosť, keď štát nanucuje občanovi bezcennú kartu, ale za preukaz občianstva musí zaplatiť.
Pas má vyššiu hodnotu ako občiansky. Pas je celosvetový univerzálny doklad, občiansky je iba taký lokálny doklad platný pre vybrané úkony na úzko-špecifikovanom území.
Občiansky preukaz nie je preukazom občianstva, aj keď mi sem niekto pred časom je*ol citáciu nejakého zákona zo slovenského zákonníka, že je preukazom občianstva. Ale nie je.
Preukazom občianstva je pas.
Občiansky preukaz, v kontexte SR/ČR/EU je dokladom trvalého pobytu občana.
Je to perverznosť, keď štát nanucuje občanovi bezcennú kartu, ale za preukaz občianstva musí zaplatiť.
to znamena ze ked nemam pas (lebo ten predsa nie je povinny) tak nie som obcan?
-
Dr_Buritos
Amateur
Na základe akého zdroja si prišiel na to ze občiansky nie je preukazom občianstva? Pretože v zákone o občianskych preukazoch sa priamo píše ze je verejná listina, ktorou občan SR preukazuje svoju totožnosť, občianstvo a ďalšie údaje uvedené v op.
-
Andi_Cibula
Addict
Z pohľadu vačšiny krajín sveta nie.aacid napísal: 19 jan 2022, 15:05 to znamena ze ked nemam pas (lebo ten predsa nie je povinny) tak nie som obcan?
V rámci SR, ČR, EU je to čo hovoríš pravda. Z hľadiska vačšiny krajín sveta nie.Dr_Buritos napísal: 19 jan 2022, 15:14Na základe akého zdroja si prišiel na to ze občiansky nie je preukazom občianstva? Pretože v zákone o občianskych preukazoch sa priamo píše ze je verejná listina, ktorou občan SR preukazuje svoju totožnosť, občianstvo a ďalšie údaje uvedené v op.
Apropo, neviem si spomenúť na viac než 2 úkony (voľby, uzavretia manželstva) na ktoré sa vyžaduje preukázanie občianstva. Na čokoľvek iné stačí preukaz totožnosti.