Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Re: Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
ma to aj nevyhody, capovane pivo ti nevydrzi tak dlho ako to flaskove.
ale k beznym sladenym napojom... viac menej vsetko je to iba sirup. riesime tu zalohovanie pet flasi a viac menej len preto aby niekto zamiesal sirup s vodou, nalial ho do flase a potom predaval v obchodoch.
nasej domacnosti sa zalohovanie PET flasi viac menej nijak nedotkne. mineralky a sody sme nahradili uz 10 rokov dozadu sodastreamom. sladene napoje nepijeme viac menej uz dlho, jedina vynimka som bol ja s kolou kazdy druhy den a to som tiez vyriesil tym ze som si zase zacal kupovat tie sirupy. teraz si spravim pohar koly doma kedy chcem a minam 20x menej plastu (ratam ze jedna sirupova flasa mi vystaci na 20 pol litrovych poharov)...
raz za cas kupime detom dzus alebo mlieko v tetrapacku. kupovavali sme mlieko v skle z tych mliekomatov ale v poslednom case ma dieta zdravotne problemy a moze iba nizkotucne.
ale to uz berieme ako "good enough" uroven. lebo podla mna nie je dolezite aby sme neprodukovali ziaden plastovy odpad, dolezite je snazit sa ho minimalizovat ako sa da. myslim ze keby sa produkcia plastoveho odpadu priemernej domacnosti znizila iba na polovicu tak sme na tom velmi dobre.
ale k beznym sladenym napojom... viac menej vsetko je to iba sirup. riesime tu zalohovanie pet flasi a viac menej len preto aby niekto zamiesal sirup s vodou, nalial ho do flase a potom predaval v obchodoch.
nasej domacnosti sa zalohovanie PET flasi viac menej nijak nedotkne. mineralky a sody sme nahradili uz 10 rokov dozadu sodastreamom. sladene napoje nepijeme viac menej uz dlho, jedina vynimka som bol ja s kolou kazdy druhy den a to som tiez vyriesil tym ze som si zase zacal kupovat tie sirupy. teraz si spravim pohar koly doma kedy chcem a minam 20x menej plastu (ratam ze jedna sirupova flasa mi vystaci na 20 pol litrovych poharov)...
raz za cas kupime detom dzus alebo mlieko v tetrapacku. kupovavali sme mlieko v skle z tych mliekomatov ale v poslednom case ma dieta zdravotne problemy a moze iba nizkotucne.
ale to uz berieme ako "good enough" uroven. lebo podla mna nie je dolezite aby sme neprodukovali ziaden plastovy odpad, dolezite je snazit sa ho minimalizovat ako sa da. myslim ze keby sa produkcia plastoveho odpadu priemernej domacnosti znizila iba na polovicu tak sme na tom velmi dobre.
Ano, sladene napoje sa daju nahradit niecim ako sodsatream a sirupmi, mineralky filtracnou kanvicou ktora zaroven aj mineralizuje, zostava uz asi len to pivo ale aj na to niekto nieco snad vymysli.
Si môžeš vo vani variť svoje eko pivo.ropman napísal: 31 jan 2022, 8:47 Ano, sladene napoje sa daju nahradit niecim ako sodsatream a sirupmi, mineralky filtracnou kanvicou ktora zaroven aj mineralizuje, zostava uz asi len to pivo ale aj na to niekto nieco snad vymysli.
to sa da tiez vyriesit, hadam v ziadnej krcme nebudu mat problem ti nacapovat do vlastnej flase a kade tade uz teraz vidim beerstationy kde pivo tiez capuju.
deti by vraj mali plnotucne mlieko pit, nizkotucne je ochudobnene nielen o vitaminy rozpustne v tuku ale napr aj o dolezity zinok.
Apropo, vraj sa mozu nezalohoane plechovky predavat iba do konca januara 2021. Co potom? ozu este dopredat stare zasoby? Alebo? Bol som dnes v Kauflande a tamje vacsina este nezaohovanych.
Apropo, vraj sa mozu nezalohoane plechovky predavat iba do konca januara 2021. Co potom? ozu este dopredat stare zasoby? Alebo? Bol som dnes v Kauflande a tamje vacsina este nezaohovanych.
to je mimo temy k tym detom, ale maly ma chronicky reflux a snazime sa zistit ktore jedla mu to sposobuju, aktualne mame obmedzene viac menej vsetko ale hlavne tucne jedla a je v tom aj plnotucne mlieko.
takze "Distribútor ma právo distribuovať staré nezálohované obaly do 30.6.2022"
Áno, s plechovkami je to úplne rovnaké ako s PET fľašami.
Výrobcovia mohli vyrábať nezálohované výrobky do 31.12.2021
Výrobcovia mohli umiestňovať na trh (predávať ďalej distribútorom a obchodom) nezálohované výrobky do 31.1.2022.
Distribútori a obchody môžu nezálohované výrobky ďalej predávať do 30.6.2022.
Inak taká pikoška, ak má výrobca aj nejakú maloobchodnú predajňu, nesmie už v nej predávať nezálohované výrobky po 31.1.2022 - chápe sa to ako umiestňovanie na trh výrobcom.
Výrobcovia mohli vyrábať nezálohované výrobky do 31.12.2021
Výrobcovia mohli umiestňovať na trh (predávať ďalej distribútorom a obchodom) nezálohované výrobky do 31.1.2022.
Distribútori a obchody môžu nezálohované výrobky ďalej predávať do 30.6.2022.
Inak taká pikoška, ak má výrobca aj nejakú maloobchodnú predajňu, nesmie už v nej predávať nezálohované výrobky po 31.1.2022 - chápe sa to ako umiestňovanie na trh výrobcom.
dnes v Tescu som už kupil zálohované Rajce. Ono najmä v reťazcoch sa staré zásoby odpredajú rýchlo.
To som nevedel, ja som sa na to aj pytal, mas blizsie info? Ak by som chcel sytenu mineralku z vody, potreboval by som teda filtracnu kanvicu aj sodastream - a do filtracnej kanvice tiez treba dokupovat nejake naplne? Ako to vychadza cenovo?ropman napísal: 31 jan 2022, 8:47Ano, sladene napoje sa daju nahradit niecim ako sodsatream a sirupmi, mineralky filtracnou kanvicou ktora zaroven aj mineralizuje...
Pri filtracnych kanviciach netreba mineralizovat. To nie je reverzna osmoza.
to je sice pravda, ale tie napoje v petkach maju unikatnu chut, ja som teda este nepil pomarancovy sirup, ktory by sa vyrovnal fante alebo colovy sirup, ktory by chutou aspon isiel okolo klasickych colovych znaciek.aacid napísal: 31 jan 2022, 8:29 ale k beznym sladenym napojom... viac menej vsetko je to iba sirup. riesime tu zalohovanie pet flasi a viac menej len preto aby niekto zamiesal sirup s vodou, nalial ho do flase a potom predaval v obchodoch.
pre niekoho je to lepsia chut, pre niekoho ina. kazda kola chuti inak, ci pepsi ci coka ci RC... a ten sirup chuti zase trochu inak. my kupujeme sodastream pepsi sirupy a jasne ze nechutia 100% ako pepsi z flase ale chutia dobre.
dalsia vec je ci ta drobna zmena v chuti stoji za tu hromadu plastoveho odpadu. pre nas to za to urcite nestoji.
takze je to v konecnom dosledku len o tom ci ozaj potrebujes 100% chut ako ta kola vo flasi ktoru bezne pijes.
dalsia vec je ci ta drobna zmena v chuti stoji za tu hromadu plastoveho odpadu. pre nas to za to urcite nestoji.
takze je to v konecnom dosledku len o tom ci ozaj potrebujes 100% chut ako ta kola vo flasi ktoru bezne pijes.
To doma stale pijete na hektolitre sladene napoje ze to ma zmysel riesit? By ma trapila skor cukrovka nez plasty 
k cukrovke, pijeme nesladene napoje 
k mnozstvu, to je uplne nepodstatne, ked si kupim sirup, tak z neho bude jedna plastova flasa vs (cca) 20 plastovych flasi keby som kupoval kolu balenu. je uplne jedno ci tych 20 flasi miniem za mesiac alebo za rok, stale to bude o 19 flasi menej.
a to pre mna stale zavazi podstatne viac ako drobna zmena chute.
k mnozstvu, to je uplne nepodstatne, ked si kupim sirup, tak z neho bude jedna plastova flasa vs (cca) 20 plastovych flasi keby som kupoval kolu balenu. je uplne jedno ci tych 20 flasi miniem za mesiac alebo za rok, stale to bude o 19 flasi menej.
a to pre mna stale zavazi podstatne viac ako drobna zmena chute.
-
daniel.daniel
Medium Star
davnejsie som pozeral po sodastreame, ale ked som preratal cenu sirupu vs cenu pepsi 1,5l v akcii, tak som bol natom istom. A tym to premna prestalo mat zmysel. a tych par flias co rocne odnesiem domov mi nevadi.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Nasa kolegyna tiez chcela do firmy kupit sodastream namiesto mineralok, ale potom som jej vysvetlil, ze pri mineralkach ide o tie mineraly a nie o bublinky
Mineraly sodastream asi nedoplni.
Teraz kvôli tým zálohám nejako veľa ľudí uvažuje o sodastream. Zvláštne že im nevadí ťahať z obchodu ťažké plné flašky, ale už mi vadí tam odniesť prázdne ľahké obaly.
Pritom pre mňa to bolo sklamanie a vrátil som ho do 14 dní. Málo bubliniek, bombička sa rýchlo minie a plastové flaše plesnivejú. V podstate to je len taký predražený kus plastu do ktorého našróbuješ bombičku s plynom a to je celé. Keby bol sodastream niečo ako kávovar, že tam človek dá pohár a načapuje mu to sýtený nápoj...to by bolo o niečom inom.

Pritom pre mňa to bolo sklamanie a vrátil som ho do 14 dní. Málo bubliniek, bombička sa rýchlo minie a plastové flaše plesnivejú. V podstate to je len taký predražený kus plastu do ktorého našróbuješ bombičku s plynom a to je celé. Keby bol sodastream niečo ako kávovar, že tam človek dá pohár a načapuje mu to sýtený nápoj...to by bolo o niečom inom.
Keď chceš minimalizovať odpad a piť originál colu/pepsi, tak teraz veľa podnikov krachuje. Sa určite na bazoši objavia nejaké "výčapy" na sladené nápoje a stačí si potom už len od dodávateľa objednať pár sudov. A môžeš si doma čapovať pepsi.aacid napísal: 01 feb 2022, 15:05 pre niekoho je to lepsia chut, pre niekoho ina. kazda kola chuti inak, ci pepsi ci coka ci RC... a ten sirup chuti zase trochu inak. my kupujeme sodastream pepsi sirupy a jasne ze nechutia 100% ako pepsi z flase ale chutia dobre.
domnievam sa, ze vsetky originaly od Coca-Cola a Pepsi, cize vsetky coly, sprity, mirindy a podobne su postmixy
co viem, tak zo sudov sa capuje len Kofola a jej napodobeniny
co viem, tak zo sudov sa capuje len Kofola a jej napodobeniny
Tak vela robi aj kvalita vody. Ale v podnikoch som sa stretol len so sklom.