Automotive education
Re: Automotive education
lave by malo byt vyhrievanie celneho skla, prave kurenie
Hej asi celneho lebo klasika na zadne je v hornej rade uplne na prave
a dalsie asi vyhrievanie sedaciek?
a dalsie asi vyhrievanie sedaciek?
To na pravej strane je nezávislé kúrenie. Mám to tiež v mojom aute (O3 RS). To tlačidlo na ľavej strane je najskôr elektrické rozmrazovanie čelného okna.
Lave je vetrak na rozmrazebie celneho skla, prave tlacitko je webasto. A klimatizacia nema byt vypnuta (u teba svieti Off), ale ma bezat aj v zime, aby sa krutil motor klimatizacie kvoli mazaniu + bezi vyparnik na odvlhcovanie interieru, takze sa nebudu zahmlievat skla. Ten, kto jazdi v zime s vypnutou klimou, pretoze si mysli, ze usetri na palive, tak je trulo.
Vetrák na maximálny ofuk okna má vľavo hore (MAX). To zakrúžkované vľavo je vyhrievané čelné sklo ako sa spomínalo vyššie.
Len poznamka - klimakompresor pri teplotach nizsich ako 2-3 stupne nebezi, aj ked je klima zapnuta. Prave aby nezamrzol vyparnik.heker napísal: 30 dec 2021, 16:42 Lave je vetrak na rozmrazebie celneho skla, prave tlacitko je webasto. A klimatizacia nema byt vypnuta (u teba svieti Off), ale ma bezat aj v zime, aby sa krutil motor klimatizacie kvoli mazaniu + bezi vyparnik na odvlhcovanie interieru, takze sa nebudu zahmlievat skla. Ten, kto jazdi v zime s vypnutou klimou, pretoze si mysli, ze usetri na palive, tak je trulo.
Už od 2018 nás strašia že bude zákon o oprave vozidiel kedy opravy brzd, deformačných zón a airbagov bude môcť vykonať iba certifikovaný servis ale hlavne tým že vám automaticky končí STK a máte 180 dní na opravu a kontrólnu STK kde sa pozrú na opravu.
Malo to platiť od 2019, odložili to na 2020, potom 2021, minulý rok som čítal že zrušili tento pripravovaný zákon a teraz zas čítam na dvoch weboch že od 2022 to už platí :
https://www.startstop.sk/doprava-nehody ... to-hlavne/
https://www.autoviny.sk/reportaze/12327 ... autoservis
Ako to teda je ? na stránke ministerstva som o tom nič nenašiel a okrem týchto dvoch stránok bez zdroja tiež nič.
Malo to platiť od 2019, odložili to na 2020, potom 2021, minulý rok som čítal že zrušili tento pripravovaný zákon a teraz zas čítam na dvoch weboch že od 2022 to už platí :
https://www.startstop.sk/doprava-nehody ... to-hlavne/
https://www.autoviny.sk/reportaze/12327 ... autoservis
Ako to teda je ? na stránke ministerstva som o tom nič nenašiel a okrem týchto dvoch stránok bez zdroja tiež nič.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
platit by mal, ale este to realne nefunguje
-
starysomar
Hardcore addict
"Platí to pre vozidlá s dátumom prvej evidencie po 1. januári 2005." - Ako dobre.
Máme obe tie šopy z 2004. A bonus - bez DPF.
Máme obe tie šopy z 2004. A bonus - bez DPF.
-
guess.whoo
Redeemer
Ty sa máš....
-
starysomar
Hardcore addict
Štartuje to, brzdí to, ide to rovno keď má, neprší do toho, ťahá to nad očakávanie dobre a žere to menej, než mnohé novšie zázraky techniky. A nesere ma ani to, že si manželka tú svoju búdu pomaly oklepáva a odiera.
Sme skvela a bohata krajina takze si to mozeme dovolit a nikomu nebude vadit ze bude musiet dat napr pri Octavii 2006 - este viac eur nez cenu auta pri malej nehode do kolesa kde bude musiet vymenit koleso, brzdy ramena v autorizaku, ze budeme platit omnoho vacsie poistky, auta sa budu viac likvidovat a kupovat nove, co je urcite vyborne pre ekologiu, autickari budu aj tak vykupovat burane alebo vytopene auta ale zo zahranicia a zahranicie zas od Slovakov lacne burane auta, prida nam to dalsie stresy a strateny cas pri dalsej STK kde vyskoleny clovek skontroluje odbornost opravy napr napravy bez pouzitia geometrie.
No ma to iba pozitiva a preto je super ze lobisti automobiliek vyhrali nad obycajnymi ludmi.
No ma to iba pozitiva a preto je super ze lobisti automobiliek vyhrali nad obycajnymi ludmi.
Konecne si budu ludia kupovat nove auta a nejazdit na starych konzervach 
V starých konzervách ľudia budú jazdiť aj naďalej, keďže sa ich to netýka, akurát skončia autá ktoré mohli byť v pohode za pár stoviek opravené alebo novšie autá ktoré sa dali za pár tisíc opraviť skončia na vrakáči a znova sa kvôli tomu bude musieť vyrobiť nové čo bude ekologicky omnoho horšie ako keby ešte malo ďalej jazdiť staršie.
Niekto si kúpi za všetky ušetrené peniaze Octaviu III za 8 tisíc, stane sa mu stret zo tverou kde sa iba poškodí nárazník, maska, svetlá ale aktivujú sa airbagy. Bude to musieť dať opraviť do autorizáku kde mu vznikne škoda vyše 8 tisíc.
To že ty jazdíš na novom a máš na opravu ešte nič nemení na tom že je to maximálne nepremyslený zákon, ktorý vyhovuje jedine automobilkám na úkor obyčajných ľudí.
Najdesivejšie na tom je že niekto môže kúpiť auto a nakoniec mu príde list alebo pri kontrole STK sa zistí že auto bolo búrané a nebolo "odborne zdokumentované" a ešte mu príde pokuta, keďže ty by si to sám mal povinnosť nahlásiť ak nebola nehoda zdokumentovaná.
Niekto si kúpi za všetky ušetrené peniaze Octaviu III za 8 tisíc, stane sa mu stret zo tverou kde sa iba poškodí nárazník, maska, svetlá ale aktivujú sa airbagy. Bude to musieť dať opraviť do autorizáku kde mu vznikne škoda vyše 8 tisíc.
To že ty jazdíš na novom a máš na opravu ešte nič nemení na tom že je to maximálne nepremyslený zákon, ktorý vyhovuje jedine automobilkám na úkor obyčajných ľudí.
Najdesivejšie na tom je že niekto môže kúpiť auto a nakoniec mu príde list alebo pri kontrole STK sa zistí že auto bolo búrané a nebolo "odborne zdokumentované" a ešte mu príde pokuta, keďže ty by si to sám mal povinnosť nahlásiť ak nebola nehoda zdokumentovaná.
-
starysomar
Hardcore addict
Zas ďalšie z radu totálne nesystémových opatrení.
Nie je garážnik ako garážnik. Mechanik, čo nám opravuje autá, vie o tom viac, než väčšina zamestnancov servisov a hlavne má až perfekcionalistický prístup. Aj diagnostiku. Nemení veci metódou pokus-omyl ako nemálo servisov.
Vozíme sa na starých konzervách. Dlhšie jazdy za 4,2-4,5 litra nafty na 100 km.
Nie som proti aby sa odchytávali dymovnice a olejničky. No likvidácia dobrého, funkčného v snahe vyrábať stále viac, nútiť ľudí do nového je z mnohých ohľadov nezmysel.
Nie je garážnik ako garážnik. Mechanik, čo nám opravuje autá, vie o tom viac, než väčšina zamestnancov servisov a hlavne má až perfekcionalistický prístup. Aj diagnostiku. Nemení veci metódou pokus-omyl ako nemálo servisov.
Vozíme sa na starých konzervách. Dlhšie jazdy za 4,2-4,5 litra nafty na 100 km.
Nie som proti aby sa odchytávali dymovnice a olejničky. No likvidácia dobrého, funkčného v snahe vyrábať stále viac, nútiť ľudí do nového je z mnohých ohľadov nezmysel.
Pocuvaj starky, ty co jazdis na Fiate Multipla, tak tu ides moralizovat a rozdavat rady o mechanikoch? V prvom rade by si mohol vediet, ze kazda znacka ma ine servisne postupy. Ak si pozries premiovky, minimalne od strednej triedy vyssie, tak vies, ze v tych servisoch si davaju zalezat a robia tak ako im to vyrobca aut predpisuje. To, ze obcas zlyha mechanik a nieco odflakne, tak to sa stat moze hocikde, ved uz aj lietadla padli kvoli tomu, ze mechanik zanedbal svoje povinnosti pri oprave a miesto nitov pouzil hlinikovu lepiacu pasku.starysomar napísal: 05 feb 2022, 5:35Nie je garážnik ako garážnik. Mechanik, čo nám opravuje autá, vie o tom viac, než väčšina zamestnancov servisov a hlavne má až perfekcionalistický prístup. Aj diagnostiku. Nemení veci metódou pokus-omyl ako nemálo servisov.
Uvediem ti priklad znaciek ako je Mercedes, Audi ci BMW. Ak raz budes mat take auto a budes ho servisovat v autorizovanom servise, tak ti to tam vysvetlia. Mechanici su skoleni, kym sa stane mechanikom, tak absolvuje dlhe skolenie a skusky, aby mohol opravovat auta pre autorizovany servis. Maju pravidelne preskolovania a ucia sa nove veci. Napriklad Audi/Skoda/VW pouziva program ELSA, ktory obsahuje dielensku prirucku, vratane normohodin na vymenu, postupy montaze a demontaze, utahovacie momenty kazdeho srobu, vsetko. Obsahuje udaje o nebezpecnych latkach a sposobe likvidovania, o vymenach potrebnych kvapalit ci dalsich doplnkov, ktore mozno ani nesuvisia s vymenou dielu o ktory mas zaujem, ale servis to ma spravit a vymenit. Napriklad ak sa meni vzduchovy vankus, ktory v servise stoji 1700 eur, tak servisny manual je na vymenu oboch vzduchovych vankusov na naprave, vratane vymeny expanzneho ventilu, testu kompresoru a vzduchovej nadoby, kalibracia vysky podvozku, odmeraju sa vysky a necha sa to celu noc, ze ci to nepadne. Postup je jasny a pokial sa clovek rozhodne, ze vymeni len jeden vzduchovy vankus, pretoze druhy je OK a nechce za to platit, tak je to rozhodnutie zakaznika.
Videl si niekedy vymenu oleja v autorizovanom servise v ktorom sa pouzivaju dute podlozky na srob olejovej vane? Tato podlozka sa striekne horlavinou, zapali sa sa urcity cas, ktory udava servisny manual a potom sa da na srob a na 25 alebo 30 Nm sa dotiahne olejova vana. Tym, ze je polozka duta a vdaka ohnu zmakla, tak sa prisposobi olejovej vani a potom z nej olej nekvapka. Tvoj mechanik ti da pri vymene oleja tu istu zdeformovanu podlozku, pripadne pri stasti pouzije novu, ale dotiahne ju od oka na 70 Nm, cim ju poskodi, pripadne spokodi olejovu vanu a potom zrazu zistis, ze ti pomalicky kvapka olej.
Hlavne by som si pozrel toho tvojho mechanika, ak by som k nemu prisiel s autom, ze mi cuka automat, ze chcem vymenit rozvody napriklad na Mercedese triedy S, ze potrebujem vybrusit lopatky na turbe od karbonu a spravit kalibraciu turba, aby to nepadalo do nudzoveho rezimu, pripadne nieco take. Kto vie, ze ci by sa pustil do opravy siberu, ze ho zasekava, pretoze treba dat dole tapacir a zrazu by zistil, ze ozubene kolieska su poskodene alebo je tam rozstrapkane lanko. Na siber/stresne okno sa nepouziva olej, ale specialny mazaci tuk, aby neprepustalo vodu. Ale kopa mechanikou to namaze silikonovym olejom a cau, opravene, mozes ist domov.
Takze sorry, ale clovek, ktory servisu Multiplu, pripadne dake Punto, staru Octaviu ci Peugeot 206, tak vie zrejme prd o novych autach, ktore su prepchate elektronikou a postupoch. To, ze tu chvalis svojho mechanika a pises, ze nemeni veci stylom pokus-omyl, tak je sice pekne, ale ked ti puka naprava a nevies kde, tak ina moznost nie je. Zacnes lacnejsiou variantou a to je vymena capov, potom pridu na rad ramena a zrazu to stale puka. Ak potom sa uplne nahodou pride na to, ze puka lozisko, pretoze sa v nom zlomila gulicka, co pri toceni nebolo vobec pocut, na zdvihaku to odhalit neslo a prislo sa na to nahodou. Bol to len pokus-omyl, rovnako by postupoval tvoj mechanik, aj autorizovany servis.
-
starysomar
Hardcore addict
Čo Ťa viedlo k toľkej snahe? Či si sa len potreboval ukázať? Aj na tie naše kýble je diagnostika nutná, máme ju. Autá v záruke nerobí, od toho sú naozaj záručné servisy.
Inak - jazdím na Alfe Romeo. Mulica ostala manželke.
Starkého si strč za klobúk.
Inak - jazdím na Alfe Romeo. Mulica ostala manželke.
Starkého si strč za klobúk.
-
guess.whoo
Redeemer
v podstate je to tvoja vec na com jazdis..pravda vsak taka, ze ked mas take stare auto tak je tam nasobne vacsie riziko, ze sa ti nieco poserie a diel+oprava bude presahovat trhovu hodnotu auta..ja mam napriklad teraz megane cabrio a motor klakol po 160tkm. Auto v hodnote okolo 2500, motor stoji 500-700€ plus vymena, olej rozvod a som minimalne na polovici hodnota auta a tam uz je to dost natesno s tym, ci sa to oplati robit
vyskum napreduje a zariadenia sa vylepsuju, bez ohladu na oblast
pred 20 rokmi si auta vedeli ludia opravit doma, lebo boli jednoduche, podobne to bolo s televizormi
vyvojom a vylepsovanim sa vsade dostavaju cipy a staci jediny studeny spoj, ktory moze sposobit celkovu nefunkcnost
ako od minulosti doteraz stupala penetracia automobilizmu, ta je ale takmer saturovana a neocakavam vyrazny rast, hlavne kvoli moznostiam zdielanej ekonomie a obcas aj kvalitnej VHD, predovsetkym v mestach, kam sa populacia presuva
pred 20 rokmi si auta vedeli ludia opravit doma, lebo boli jednoduche, podobne to bolo s televizormi
vyvojom a vylepsovanim sa vsade dostavaju cipy a staci jediny studeny spoj, ktory moze sposobit celkovu nefunkcnost
ako od minulosti doteraz stupala penetracia automobilizmu, ta je ale takmer saturovana a neocakavam vyrazny rast, hlavne kvoli moznostiam zdielanej ekonomie a obcas aj kvalitnej VHD, predovsetkym v mestach, kam sa populacia presuva
starysomar - Nepotreboval som sa ukazat, len som ti rad vysvetlil ako to funguje v autorizovanych servisoch a co to vsetko obnasa, pretoze tvoj nazor bol scestny, doslova mimo reality.