RACK + vybavenie pre novostavbu

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

RACK + vybavenie pre novostavbu

Príspevok od používateľa Dildogripak »

Ahojte,

Staviam RD a som vo faze planovania kabeláže. Nikdy som nemal sietove prvky skryte, vzdy vytasene na skrinke v obyvke, ale kopec ludi ma tzv racky a vsetko pekne skryte tam.

Uvazujem aj ja nad niecim takym, len neviem kde zacat. Potrebujem vase rady. Skusim vypisat co planujem, ci uz hned alebo do buducna.

Optika v mojej lokalite nieje, bojim sa ze len DSLlinka, pripadne nejaka 4g bezdrotovka... Ci bude optika neviem, ale rad by som predpripravu spravil aj pre optiku.
Aku chranicku doviezt do tech miestnosti (predpriprava na zafuknutie optiky)?
No a tam na stenu zavesit rack so zasuvkovou listou. Donho umiestnit router + switch a z neho do 2 detskych, jednej spalne a obyvacky natiahnut cat6a + koax ako backup? V sieti bude tlaciaren, standardne telka, sat prijimac, ntb. Casom chcem do racku supnut aj nas aspon dvojdiskovy. Kamery by som tiez rad poriesil, existuje nejaky univerzalny kabel ku ext kameram ktory by som vedel dopreru natahat z vonkajsich bodov (rohy budovy) do vnutra racku?

Ide mi zatial o predpripravu, cize kable, prechodky, lišty, zasuvky (v izbach), samotny rack.

Ak sa najde niekto kto poradí , budem len rad. Dakujem 🙂
heker
Redeemer
Redeemer

Re: RACK + vybavenie pre novostavbu

Príspevok od používateľa heker »

Na optiku daku 10mm fxp rurku a do nej ocelove lanko, aby ai dokazal niekde od ulice potom pretiahnut kabel ku racku. NAS nemusi ist do racku, moze byt polozeny na nom alebo vedla. NAS su dost velke, takze by si musel kupovat velky rack. Kamery mozes mat IP cez lan kabel alebo potom HDTVI/HDCVI/TurboHD/AHD, ktore su lacnejsie a maju lepsiu kvalitu, lahsie na udrzbu... a tam mozes pouzit koax+PoE alebo alfa kabel. Pocitaj s tym, ze niektore TV k set top boxu pouzivaju pan kabel, niektore maju koax. Takze si zisti operatora, aby si nepotahal vsade lan kabel a dopadnes ako kamarat, ze prevodnik jeho poskytovatela pouziva koax, takze mu kabel ide popri stene, kedze logicky dnes uz koax netahal.

Do racku pocitaj, ze ti pojde AP klient (wifi), potom router, mozno switch, dake NVR/DVR na kamery, k tomu napr. 16 portovy patch panel (v pripade optiky skor 32), zasuvky, adapter od kazdeho zariadenia. Mozno este prepatova ochrana alebo skor zalozny zdroj, ale ten da da umiestnit aj mimo racku. U teba by som volil taky 18U rack, to je rozmer okolo 600x100cm, to by malo byt take, aby tam vsetko v pohode voslo a pripadne ostala aj rezerva.

Z mojho laickeho hladiska by som to videl tak, ze niekde od komina/fasady natiahnut lan kabel ku racku (internet), koax do izieb kde bude telka (v pripade satelitu od LNB). Potom od ulice lan kabel a opticky kabel (chranicka) do racku. Z racku do kazdej izby lan kabel pre telku + lan kabel do zasuvky k stoliku. Do pracovne kludne 2 ci 3x lan kabel kvoli tlaciarni, NAS alebo inemu zariadeniu. V obyvacke kludne jeden lan kabel naviac (telka, set top box, router). Niekde do stredu domu lan kabel kvoli wifi. Na kamery lan/koax/alfa od racku na roh domu, pripadne kludne aj po 2 kable do zalohy, pretoze ak sa pokazi, tak kvoli tomu fasadu prerabat nebudes. Do zalohy lan kabel ku streche na meteostanicu. Dalsi lan kabel do zahrady (altanok). Od branicky do chodby/kuchyne lan kabel pre elektronicky vratnik (zvoncek+kamera) a ovladanie brany.

Poradim ti alarm - daky Jablotron/Paradox - pri odbornej montazi s reviziou ho akcpetuju aj slovenske poistovne, cenovo pocitaj tak 1000 az 1500 eur dokopy, ale to je skutocna ochrana domu. Kamery su skor pre teba, aby si mal prehlad.

Elektrikar, ktory s tym robi, tak ti bude vediet poradit. Hlavne si na to privolaj elektrikara, aby si nedopadol ako kamarat, ktory to dal robit stavbarom, ktori mi natiahli dokopy 3 kable na kameru pre cely dom (pritom idealne by tam bolo 5 az 6 kamier na kompletne pokryrie) a este aj dali kable do roznej vysky, pricom niekde je 15cm od rohu, inde 70cm od rohu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Zvedava otazka - naco je v domacich podmienkach patch panel? Nestaci to rovno "zo steny" pozapajat napriamo do switchu/routra?
heker
Redeemer
Redeemer

Patch panel nepotrebuje. Pre poriadok a prehladnost si ho tam viem predstavit. Ved taky 16 portovy sa da kupit hadam za 30 eur, no ale zase k tomu treba pripocitat este prepojovacie lan kable. Je to na kazdom co si zvoli, ak tam bude mat kable rovno zo steny do racku, tak preco nie.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Dakujem pekne.heker
Toto mi dost pomohlo, mam uz lepsiu predstavu o tom 🙂
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Ahojte, stavba stoji. Ideme realizovat elektriku a k tomu samozrejme aj LAN siet.

moj navrh nasledovny
kedze nemam stale dohodnuteho providera, tak predpriprava INTERNETU do DOMU:
- od cesty potiahnut do racku: FTP (na nejake ADSL/VDSL pripojenie) aj chranicku pre pripadnu optiku
- zo strechy potiahnut do racku: FTP (na pripadne mikrovlnne pripojenie)

RACK:
1. MODEM /staci bez wifi nakolko bude v technickej miestnosti schovany/
2. SWITCH alebo PATCH PANEL 8-12 portov max

NA CHODBE v strede domu WIFI ROUTER - na pokrytie celeho domu
- pripojeny by bol buz priamo na modem v racku cez FTP

Jednotlive zariadenie v dome (PC/TV/PRINTER/NAS/SET-TOP-BOX) napojene na SWITCH cez FTP

SCHEMA:
https://i.ibb.co/zJSLkxL/navrh.png

Prosim je tu nieco nelogicke, alebo principialne zle?
Dakujem
heker
Redeemer
Redeemer

Tie hlavne spoje by som tahal uz rovno kablami ftp cat6. Do chranicky od ulice si vloz rovno aj tenke ocelove lanko, aby si vedel potiahnut potom opticky kabel az do racku. Nezabudaj, ze treba vacsi rack, pretoze optika ma prevodnik, router, adapter, takze ti tam treba aj zasuvku. Aj switch potrebuje zasuvku. Ja odporucam potahat aj koaxialne kable ku telke, ci uz zo strechy kvoli satelitu, ale aj niekde od racku kde by mohol byt modem pre kablovu televiziu (niektore maju starsie zariadenia, kde sa optika privedie do modemu a odtial to ide dalej koaxom do telky). Tych par eur za koax ta nezabije a nebudes nadavat ako kamarat, ktory ma vsade ftp kable, ale telku ma zhodou okolnosti cez koax. Kedze ani ftp kabel nie je drahy, rozmyslal by som, ze ci do izieb netahat uz rovno po 2 kable. Jeden kvoli internetu, druhy kvoli televizii. Do obyvacky ku telke by som tahal tiez 2 kable, ved tam vies pripojit pripadne konzolu, NAS alebo hocico ine. Aj do spalne by som si spravil jednu zasuvku, hoci dnes su wifi vykonne, mozno raz notebook budes chciet pripojit na kabel, clovek nikdy nevie. Von by som tahal tiez 2 kable, jedne ku telke a jeden si spravit do zalohy zasuvku na stenu.

Este co sa tyka spalne, tak by som satnikovu steju posunul po celej dlzke. Postel by som otocil, ze celo by som dal na obvodovu stenu a nohami by si smeroval ku dveram. A na tu stenu by bolo mozne v buducnosti osadit aj televizor. Mozno ho teraz v spalni nechces, ale mas tam TV akurat v spalni a mozno detom do detskej izby pojdu. Lenze ked zena bude pozerat daku kravinu a ty budes chciet o 10 rokov pozerat futbal, tak budes mat smolu. Cize na tu stenu od chodby v soalni kludne ftp a elektro zasuvka. Za predpokladu, ze sa tam otocena postel zmesti, co sa asi zmesti. Inak vypadlo ti na nacrte okno v spalni, pretoze tam urcite ma byt.

Potahal by som uz aj kable na kamery, bud ftpcka pre IP kamery alebo napriklad alpha kable pre HDTVI kamery. V pripade alarmu, tak taky Jablotron povacsine pouziva svoje ftp/utp kable.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Hello ahoj, dik moc heker.

K tej kabelazi

internet:
- od cesty do racku (v pripade DSLka) (potiahnem aj chranicku s tym lankom v pripade optiky)
- zo strechy do racku (v pripade mikrovlnky)
- z racku do wifi routra
- z racku do izieb k TV a inym koncovym zariadeniam
- z racku do vonkajsich priestorov podbitia na kamery
bude tento kabel vhodny?
https://datacomp.sk/solarix-kabel-cat-6 ... 98720.html

pre satelit pripadne tu kablovu telku co spominas
-koax z racku do kazdej izby (koncove zariadenie TV)
-koax zo strechy do kazdej izby (koncove zariadenie TV)
bude vhodny tento?
koax: https://datacomp.sk/zircon-koaxialny-ka ... 28533.html

rack cca tento? ci vacsi?
https://www.alza.sk/datacom-19-rozvadza ... d87384.htm

co sa tyka poctu kablov a koaxov aj pre tv a net. potaham toho viac, nech je rezerva.
co sa tyka tej spalne, okno vypadlo z planu, ale je tam dole. skrina je na celu tu stenu a postel nechcem tocit aby som mal hlavu pod oknom. TV v spalni nechcem, ale predpripravu tam niekde fuknem, vychadza mi to len na tu "chodbovu stenu".... ale to uz si poriesim.

teraz je pre mna dolezite ci su tie typy kablov ok a nebude s nimi problem.
nataham, spravime omietky a zariadenie budeme riesit potom

dik moc
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

9U mi pride dost maly rack, mam 12U a viem ze zo zaciatku ked som tam mal bezne zariadenia, tak tie nikdy tak pekne neulozis a neupraces. Casom som to prehodil na zariadenia (switche/routre) do racku.
Ked tu spominas ze ides tahat kabel z racku do wifi routra - mozno mas na mysli len nejake AP? A nejaky router bude aj v racku, kedze z neho budes zapajat ostatne zariadenia/zasuvky.
Osobne by som netahal koax z racku, pride mi to zbytocne. A ak su taki ISP, ktori maju telku v dome robenu tak ze z routra/ONT ide koax k telke, asi by som sa im vyhol.
Natahal by som len koax zo strechy do izieb (osobne pouzivam unicable, takze mam len po 1ks do kazdej miestnosti). A ethernetov by som potahal viac (obyvacka kludne 3, izby po 2, kludne aj do miesta kde ma byt zvoncek, pripadne nejake AP na strope ak by si zistil ze jeden router/AP v dome ti fakt nestaci.
A klasika ako spomenul heker - ku kameram.
A kedze mam rad smart home a vselijake DYI riesenia, potiahol by som si nejaky ethernet aj k meracom, pre pripad neskorsieho odcitania meracov napr. cez nejake ESP, ale to som ja :)
Opak
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Opak »

Ja len doplním že keď chceš spraviť predprípravu pre optiku tak ideálne mikrotrubičku 7/4mm (7mm vonkajší priemer, 4mm vnútorný) natiahnuť z ulice/záhrady k miestu kde bude router. Do týchto trubičiek sa priamo zafukujú optické vláknové zväzky.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

STomko,

Plan je v racku mat router (kludne aj bez wifi), len na spracovanie signálu od providera. Kludne standardny wifi router, avsak ten ma malo portov, takze potrebujem daky switch (vies poradit aky?) alebo iné zariadenie z ktoreho budem vediet tahat kable do izieb k zasuvkam, pripadne ku kameram, atd.

Zariadenie na chodbe chcem vyuzit na sirenie wifi v dome. Ale vstup do neho pojde kablom z racku (bud priamo z routra alebo switchu)

Ak som niečo nesprávne pomenoval tak sorry.

Autoeditácia príspevku po 38 sek:
Dik opak, potiahnem od cesty obe chranicky, bohvie akého providera budem mat

Autoeditácia príspevku po 1 min 19 sek:
K tym kablom teda, je ten cat6e co som dal hore vhodny?

Zo senzorov (napriklad od senzorov pohybu, okien a dveri staci daky cat5 alebo?)
heker
Redeemer
Redeemer

Kable su ok. Aj na siet doma by ti stacil ftp cat 5e, ale rychlosti sa zvysuju a na cat 6 mas rychlost az 10gbit. Kto vie co bude o 5 rokov, takto mas istotu a rezervu.

Rack je podla mna maly, je to mala krabicka do ktorej musis dat zasuvku pre optiku, pre switch, mozno este zariadenie pre kablovu televiziu. Mozno tam chces rekorder na kamery. Problem je, ze mnoho tychto zariadeni ma velky a tucny adapter, takze napriklad ak tam mas predlzovacku, tak to nedokazes do nej pozapajat. Preto odporucam potiahnut tam kludne 2 silove kable na ktore sa spravia zasuvky. Alebo 1 zasuvku a dat tam rackovy panel so zasuvkami, to sa mi zda najlepsie, nieco taketo (kludne mensie co ma len 5/6 zasuviek) - https://www.zasuvka.eu/sk/p/predlzovaci ... re-19-rack Ak beries zaznamik na kamery, tak ten ma tak mozno 6cm na vysku, potrebujes ho dat na policu. Potrebujes tam switch, volil by som 16 portov, ak nie rovno 24, rozdiel v cene je minimalny. I ked kamery rovno zapojis do rekordera, tak switch vyuzijes len na domacu siet (2x obyvacka, 2x izba, 2x izba, ku wifi, mozno vonku), ale ten 16 port bude akurat. Rozmyslal by som na patch panelom, ked sa to pekne urobi, tak budes mat kable krasne v paneli v racku a uz si to len prepojovacimi kablami poprepajas do zariadeni akm bude treba.

Senzory pohybu staci ftp cat 5e, ale Jablotron ma svoje kable, mozno aj Paradox. Opytaj sa niekoho kto montuje alarmy, pretoze alarmy sa aj tak nedavaju do takehoto racku, ale do vlastne racku v ktorom je aj zalozna bateria. No ako pisem, je to skor otazka na niekoho kto tie zabezpecovacie systemy montuje.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

No ako pise heker, mam 12U a zo zaciatku som tam mal zariadenia ktore neboli rackove. Kazde ma ine rozmery, k tomu adapter, niektore ma kable spredu, niektore zozadu, takze upratat to nejak pekne je takmer nemozne, pokial nemas dost priestoru. Neskor som ale presiel viacmenej na rackove zariadenia.
Cize rack mam polozeny na zemi, dole mam UPS. Povodne som chcel rackovu, ale jedinu ktoru som nasiel a vosla sa do mojho racku (vyuzitelna hlbka u mna je cca 40cm, vsetko ostatne s relevantnou dobou zalohy bolo hlbsie a podstatne drahsie) bola taka hlucna, ze som ju vyhodil a mam tam obycajny cyberpower. Pri priemernej zatazi 150-170W, kolko ma cely rack, vydrzi zalohovat cca 50 minut. Toto jedine je zapojene zo zastrcky, v racku mam potom zasuvkovu listu ako tu linkol heker, ta je napojena z UPSky, a vsetky zariadenia zapojene do listy (pripadne su este k dispozicii zasuvky na UPS).
Kedze som sa rozhodol pre Ubiquiti, mam tam od nich UDM Pro (router, sec.gw, a NVR v jednom) a potom jeden switch s POE, odkial napajam 4 kamery, 3 APcka, 2 mensie switche, antenu od ISP) a mam tam zapojene vsetky ostatne kable z izieb. Mam len 16 portovy switch, to mi stacilo, este mam par portov ako rezervu na samotnom UDM Pro. Patch panel nemam, pride mi to zbytocnost pre domacnost, ke je viacmenej vsetko staticke, vsetky kable zapojene do switcha a to sa nemeni.
Mimo toho tam mam este Microserver od HP (Gen10+), klasicka bedna polozena na policke. Ak aj nechas nejake medzery kvoli vetraniu a podobne, s prihliadnutim ze tam budes mat este asi aj konvertor na optiku a podobne, 12U je minimum. Ak neplanujes rackove zariadenia, to ti znacne zvysi bordel v racku, a pokial to tam nechces mat nahadzane kade tade hala bala, poobzeral by som sa aj po 16U, ak nie viac, zalezi od tvojich moznosti.
heker
Redeemer
Redeemer

Treba pozriet cenu, ja som mal predstavu o 18U, ale tam bude cena asi niekde cez 200 eur. Ten 18U by mal mat na vysku tusim 90cm, ale ak od toho odratam plech, tak vyuzitelna vyska bude okolo 80 az 85cm. Ono napokon sa to vsetko noze zmenit aj na polovicnu vysku, pretoze aj adapter sa da vymenit. Vacsina zariadeni ma DC konektor 2,5 x 5,5mm a tam je mozne pouzit jeden adapter s viac kablami/konektormi, pretoze standard bude dakych 12V pri 2-3A, ale napokon zariadenie si vezme automaticky potrebny prud a tak je mozne pouzit napr. Adapter s 3x DC 12V 5A. Ak by chcel uz dat NAS zariadenie typu Synlogoy DS216 alebo podobne, tak treba isto vacsi rack.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

fesaci tento rack je OK?
rozhodol som sa pre 15tku, viac mi nebude treba
https://www.alza.sk/19-rack-jednodielny ... #parametry
do neho lištu: https://www.zasuvka.eu/sk/p/predlzovaci ... re-19-rack
viete pls poradit este nasledovne zariadenia?
- VDSL/ADSL modem na metalicku siet od Telekomu
- acces point na wifi (POE)- bude niekde na chodbe "rozdávať wifi signál do celého domu"
- switch s POE, ktory bude vediet napajat ten AP, pripadne ešte jeden AP. Max 4 kamery. Jeden zvonček. Plus bude mat dalsie porty na pripojenie zasuviek (8ks), aj s rezervou na barsčo ine mi to vychadza na 24 portov (nie všetky musia byt schopne POE).
- patch panel mi netreba, ked tak dokupim neskor
- kamerovy system od hikvision mi uz nacenuje clovek, co bude robit aj jablotron zabezpecenie. Ale to NVR ci DVR ci jak sa to vola pojde do racku tiez.

napadlo ma este, ze ci ozaj potrebujem poe switch, ze ci niesu verzie aj bez toho a predsa kamery asi budu napajane z toho rekorderu - ci?
ak by to tak bolo, mohol by som mal lacnejsi switch a AP point napajat len cez adapter. Viete poradit aky?
Ak to je blbost, povedzte rovno

dakujem vam
heker
Redeemer
Redeemer

15-tka rack je uz okej. Zasuvka nie je skladom, ale tu je aj s prepatovou ochranou a skladom - https://datacomp.sk/acar-panel-napajaci ... 05774.html Ibaze ma az 3m kabel, ktory bude podla mna moc dlhy, takze ho treba zmotat a dobre zopnut.

DSL modem ti da aj operator. Napriklad Orange daval iba svoje zariadenia ku VDSL, mozno sa daju pouzit aj vlastne, neviem. Treba sa opytat v Telekome.

Wifi router vies poriesit az na zaver, nezabudni vsak natiahnut sietovy kabel od racku na chodbu a tiez elektricku zasuvku. Predpokladam, ze wifi zavesis niekde pod strop, cize si mozes do sadrokartonu spravit technicke dvierka vo velkosti napr. 15x15cm tam bude napajaci adapter. Cez sadrokarton si nechas 1cm otvor cez ktory potiahnes len kabel od adapteru. Zariadenie mozes pouzit rozne, oblubene su Asus alebo TP-Link ci Ubiquiti. Ubiquiti su fajn, maju aj male ufa, ktora vies pekne pripevnit na stenu ci strop, posobia decentne, nenapadne a maju dobre pokrytie, napriklad - https://www.alza.sk/ubiquiti-unifi-uap- ... 202360.htm Ak nieco lacnejsie, tak kludne toto - https://www.alza.sk/asus-rt-ax53u-d6669501.htm Zatial by som si ale starosti nerobil a kupil to kludne az neskor. Wifi router cez PoE asi nenapojis, treba klasicky adapter, preto ta zasuvka.

Hikvision (IP kamery = NVR) ma vlastny adapter, cize sa napaja z racku cez adapter. Kamery su napajane PoE cez sietovy kabel priamo z rekordera. Cize samotny NVR rekorder bude mat pripojeny len 1 adapter a 1 sietovy kabel pre siet/internet. A samozrejme do rekordera pojdu tie 4 kable z kamier.

Ziadny PoE switch ti netreba.

Spytaj sa na alarm, ze ci musi byt vo vlastnom racku, kolko zaberie bateria (vari tam tak 15x10x5cm, ci bude tahat origo Jablotron kable k cidlam a klavesnici. Jablotron musi montovat clovek, ktory ma na to skolenie a musi ti dat na to reviziu - to je podmienka, aby ti to uznala poistovna, ak pride ku vlamaniu a maju vyplatit skodu. Ak mas garaz, treba mysliet na jeden kabel k elektrickej garazovej brane a tiez jeden kabel k posuvnej brane, aby ti deaktivovalo alarm v tej slucke (v garazi pri otvarani garazovej brany). Na elektrovratnika z ulice by mal stacit jeden sietovy kabel, ale technologii je viac, takze mozno sa najde vratnik, ktory bude chciet zvlast elektriku. A aj je aj branicka pre pesich, tak tam moze byt magneticka zamka (sietovy kabel, pripadne elektrika). To je uz skor ale otazka na niekoho kto s tym robi, pripadne treba pogooglit vratnikov a popozerat parametre.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Sadrokarton bohuzial nemam, ale APčka su aj cez POE, aj ten ubiquiti čo si poslal je a dokonca aj tento tp link
https://www.alza.sk/tp-link-eap245-d494 ... #parametry
chcem to pod strop do chodby.

Tie hikvision kamerky si prezistim jak to ma, lebo mi ponuka poe switch, a asi nejake lacnejsie nvrko.
a bude mi robit aj ten jablotron, je to origo technik - mam na neho kontakt priamo z jablotronu, takze pohoda :)

ten rack som uz objednal. mam nechat FTP kable z kamier/PC zasuviek nechat len tak trcat zo steny a omietnut to? alebo sa za rack pouziva este nejake prechodka ??? dik
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

ja ich mam vyvedene nad rackom a zhora potom cez otvor idu do racku. Mozes ich kludne vyviest rovno do racku, ak vies kam presne. Je to na tebe. Ak to je v miestnosti kde sa na estetiku az tak nedba, je to uz naozaj jedno.
heker
Redeemer
Redeemer

Tak potom 8 port PoE switch, nieco obycajne s 1gbitom - https://www.alza.sk/d-link-dgs-1008p-d4941582.htm Pretoze pri 16 portovom uz ides cez 100 eur, ale tak sam si zvaz kolko portov vyuzijes (internet, wifi router, Hikvision rekorder, pocitac, tlaciaren, televizor), tu som ich napocital 6. Cize teoreticky mas 2 porty volne, ale ak v obyvacke pripojis konzolu, v druhej izbe dalsi pocitac alebo co, tak je to plne. Cize asi by bolo lepsie rovno investovat do 16 portoveho. Ale je mozne, ze budes mat internet a provider ti da opticky prevodnik a 4 portovy router, takze do jedneho portu pripojis switch, do dalsieho mozes pripojit TV, do dalsieho Hikvision a potom telku. Cize vyuzijes 4 porty routra od providera a postaci ti 8 portovy switch. Popripade da sa pouzit 4/5 portovy PoE switch za 35 eur a dalsi 16 protovy klasicky za 50 eur. Napokon spotreba bezneho switchu je asi 10W, cize v prepocte dake 2 eura na mesiac. Budes ich mat dva, ale aj to je jedno z rieseni. Vsetko je to o tvojich peniazoch.

Nechapem vsak preco sa tak ponahlas s kupou zariadeni, ved nemas este ani omietky, takze tan urcite nebyvas. Preco si nepotahas najskor kable, potom sa popozeras po internete a napokon kupis na zaver veci ako je wifi router a switch?

Do racku sa kable privedu cez obdlznikovy otvor alebo okruhly, malo by to byt predpripravene. V najhorsom to vypilite. Zo steny si vyved kable, nechaj si tam tak meter a pol kable, aby si ho vedel pripadne umiestnit kde bude treba. Najskor si pockaj na rack, az potom omietaj kable v technickej miestnosti, aby si videl ako je tam ten otvor spraveny. A nezabudni na privod elektriky do racku.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Ahojte takze, chystame sa pomaly osadzat rack.

Poradite daky patch panel?
Neviem aky je vhodny ci stp alebo utp
A dalej neviem ci je lepsi fixny kde nacvakam kable napevno, alebo len taky plechovy "nic", do ktoreho idu keystony ktpre by som v pripade potreby prehodil....

Mam 19" 15U rack, postoval som ho vyssie.

Autoeditácia príspevku po 2 dni 1 hod 20 min 8 sek:
Tak este raz a pomaly.
19 palcovy 15u rack a v nom planujem

Patch panel (utp/stp? Fix/keystony?) co z toho ke lepsie, ktory patch vybrat? Potrebujem cca 32 portov

Switch s Poe
(bud jeden velky, alebo 2 zariadenia) potrebujem z toho napojit:
- 19 zasuviek klasicky (nieco su zasuvky, nieco su zariadenia ako jablotron, nvr na kamery, domace ulozisko,..)
- 3 kamery hikvision, 2 AP, 1 zvoncek na brane a 1 videovratnik
Cize nutne potrebujem 8 portov s POE a 20(24) klasiku
Jedno zariadenie 32 port (z toho 8 poe) bude asi problem, alebo drahe...
Tak uvazujem nad 24 klasickym switchom a 8 poe switchom, najlepsie tplink. A ak sa da rackovu verziu aspon toho velkeho bez poe.

Nvr
bude od hikvision dodane aj s kamerami od technika jablotronu.

AP
mam tam DSL od telekomu 50/6 Mbit, moznost az 70Mbit down. Je to v prdeli sveta, tak som rad aspon zato. Optika tam bude o 100 rokov, takze toto bude primarny zdroj. Mam k tomu uz aj daky router od telekomu, na tom bude wifi vypnuta a wifi budem sirit len cez 2ks AP, napajatelne cez POE, umiestnit na oba konce domu kvoli pokrytiu. Nemam moznost im dat 220 zo siete, preto POE (budu na strope).
Ake vybrat? Ak by sa dal tiez tplink budem rad.

Zaloha dat
Synology moze byt? 2/4 disky
Alebo je lacnejsia alternativa?
Mam kopec fotiek o ktore nechcem prist.
Aktualne ich mam len v pc na hdd a na mega cloude kde mam full kapacitu a priplacat nechcem. Radsej zakupim daky NAS ktory to potiahne doma.

Dakujem za vsetky rady a postrehy

Budget? Hmm
Patch 60
Switche dokopy 220
AP 2ks dokopy 150
NAS 250 bez diskov
Ak bude nieco nad ale bude to splnatbfunkciu neva, len som nastrelil xo by som bol ochotny za to dat

Dik
Napísať odpoveď