musis si hlavne ujasnit co chces. tym myslim hlavne switche. to je idealne si niekde vyskusat v nejakej predajni. niekde by si mal vediet objednat aj taky testovaci set kde ti pride taka mini klavesnica kde kazdy switch bude iny. ale mozno by stacilo si popocuvat nejake videa.
dalej si dal linky na 2 klavesnice z ktorych ta logitech ma low profile tlacitka (podobne ako na notebooku) a razer ma klasicke vysoke. na tom tiez zalezi a je to o preferenciach, nie je lepsie a horsie.
co znamena kvalitna znacka? pokial nebudes kupovat nejaku najlacnejsiu cinu kvalita spracovania bude dost podobna a tazko sa to nejak generalizuje lebo mozes mat aj drahe "znackove" klavesnice ktore budu mat horsie spracovanie ako tie lacne cinske, to skor uz zalezi od konkretnych kusov.
ja som si ako prvu mechanicku klavesnicu kupil logitech g413, lebo bola presne jednoducha, cisty vzhlad, logitech mam aj ine zariadenia a bola relativne lacna. ale teraz by som to uz nespravil. logitech (aj razer) maju vlastny typ switchov, neviem ako na razer ale na logitech nepasuju bezne klavesy, takze ked sa mi napriklad zlomil tabulator tak mam smolu, bud si objednam komplet set klavesov od logitechu (a zaplatim polovicu ceny novej klavesnice) alebo mozem rovno kupit novu klavesnicu.
za tu cenu si mozes vybrat hromadu kvalitnych klavesnic, kde budes mat bezne switche (gateron, cherry mx), mozno aj vymenitelne (ked sa nejaky pokazi len vymenis, ked zistis ze ti konkretny typ switchov nevyhovuje, kupis novy set a vymenis), na ktore si budes vediet dat akekolvek klavesy co ta napadnu (povodne sa vysuchaju, zlomia alebo si proste povies ze by si chcel nieco ine).
drahe znacky ako logitech a razer maju ale vyhodu vo vacsinou dobrom softwari. ale to tiez zalezi co potrebujes, pokial neplanujes preprogramovavat klavesy si nastavovat kadejake makra, tak kazda klavesnica je plug and play a netreba k nej ziadny software.
skus napriklad pozriet na gmmk:
https://www.alza.sk/glorious-gmmk-full-size-gateron-brown-us-cierna-d6448828.htm
je to super znacka (gmmk pro je jedna z najpopularnejsich mechanickych klavesnic vobec medzi nadsencami), ma vymenitelne klavesy, minimalisticky dizajn, podsvietenie a aj celkom dobry software. a stale usetris oproti logitechu ci razeru.
nevyhody ze nema samostatne multimedialne klavesy, iba cez fn klavesovu kombinaciu.
tiez nema velky enter, ale to je na samostatnu diskusiu. je to velky problem u tychto klaves. ISO layout sa moc nepouziva (ta gmmk z oficialnej stranky sa da objednaj aj ISO ale stale nebude mat SK lokalizaciu) a do slovenciny lokalizuje malokto a ked aj hej tak je to vo forme nalepiek na klavesy, co je tragedia.
ja som velmi chcel velky enter, tu logitech co mam teraz som objednal z nejakeho divneho obchodu lebo prave mala velky enter a az doma som zistil ze je to nemecka lokalizacia a to nechces.
tak som si povedal ze si radsej zvyknem na maly enter a budem mat klud do smrti.