Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa harrison314 »

Na nenokolgickost krytomien sa poukazuje uz dlho, ale tu su nejake cisla: https://brainee.hnonline.sk/tech/inovac ... -do-zahuby
Energia potrebná len na jednu bitcoinovú transakciu by mohla poháňať priemernú americkú domácnosť na viac ako 70 dní.

Bitcoinová transakcia pridá do atmosféry približne 400 kg CO².
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

V nedelu bola relacia Peniaze na RTVS, kde hovorili o alternativnych investiciach, a jedna z nich boli kryptomeny. Pozvali si tam nejakeho experta (meno si uz nepamatam), a ten hovoril stale iba o bitcoine, ako keby neexistovali ziadne ine, lepsie, kryptomeny. Potom pre ludi kryptomeny == bitcoin a nic ine, aj ked je to ta najhorsia kryptomena, iba bola prva.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

aj ked s tebou suhlasim ze je to asi ta najhorsia kryptomena tak faktom je ze medzi beznymi ludia co sa v tom neorientuju je to viac menej jedina kryptomena..
rovnako ked sa pozries na market cap tak ziadna ina (mozno okrem etheru) sa ani len vzdialene nepriblizuje bitcoinu.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Prečo je bitcoin najhoršia kryptomena?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

uz to tu bolo pisane vela krat, citaj dozadu. v skratke je extremne neekologicka (vid harrisonov prispevok) a oproti inym kryptomenam nema ziadnu vyhodu. je najpopularnejsia a ma najvacsiu hodnotu len preto ze bola prva, ludia do nej naliali vela penazi a teraz ju udrzuju nazive.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

dnes som mal trening o Data Protection a diskutovala sa tam zaujimava vec.
v ramci GDPR mas ako obcan EU pravo na zmazanie dat. skratka pokial niekto o tebe uchovava nejake data, ktore uz nie su potrebne, mas pravo ho poziadat o zmazanie.

predstavme si ze v buducnosti by blockchain nasiel nejake realne uplatnenie, napriklad digitalny kataster nehnutelnosti alebo trebars len nejaka firma tam bude ukladat udaje o vlastnictve skinov na zbrane, ako by sa to riesilo? lebo predsa ked nieco dam na blockchain tak uz to tam bude naveky, to je jeho hlavna vyhoda.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 21 feb 2022, 16:11 predstavme si ze v buducnosti by blockchain nasiel nejake realne uplatnenie, napriklad digitalny kataster nehnutelnosti alebo trebars len nejaka firma tam bude ukladat udaje o vlastnictve skinov na zbrane, ako by sa to riesilo?
Tak, ze do blockchinu sa zaradi len link/odtlacok toho na co odkazuje a realne data budu inde a tie potom mozes zmazat, tak sa to robi uz teraz. Tak sa to teraz robi s NFT, takze ked klakne firma, co prvedzkuje stranku s tvojmi kupenymi vecami, tak si o ne prisiel.

To, ze nieco v blochaine bude naveky (bavime sa o technologii) tiez nie je vzdy pravda.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no potom ale trochu strana zmysel ten blockchain, nie? pokial je v blockchaine iba link na nejaku databazu kde sa tie udaje mozu kedykolvek zmenit/zmazat tak na co je vlastne ten blockchain dobry?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No predsa na vyvolanie haipu :D

Treba si uvedomit:
- ze nemozes mat nieco nemenne a sucasne mat pravo na vymaz alebo opravu,
- do sucasnych blochainovych tecnologii je pridavanie dat neksutocne drahe,
- vies do nich dat len jednotky bajtov (pre to sa pouziva URL alebo hash).

Napriklad na spominany kataster je blockchain uplne predrazena zbytocnost, uz dlho na to jestvuju lepsie technologie, ktore umoznuju mat auditnu kontrolu (dokaz, ze sa nic nezmenilo a ked sa zmenilo, tak mat dokaz o tom co sa zmenilo a kedy). To sa da cez obycajne elektronicke podpisy a schemy ako merkle tree (alebo odbobne). Pri tom to kludne pobezi na nejakej 486-tke ale RPi Zero.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak hlavna idea blockchainu je prave odstranit tu tretiu entitu. aby som vedel prepisat nehnutelnost (alebo poslat peniaze) tebe bez toho aby to musela potvrdzovat nejaka institucia.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tu si sa nejakej tretej institucie nezbavil, len si ju vymenil za inu a decntralizovanu.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Nebije sa to trochu, hovoriť o "tretej entite" a "decentralizovanom" systéme v jednej vete?

Samozrejme neplatí, ak držíš napríklad coiny na burze. Vtedy je to takmer to isté ako mať ich na účte v banke, zrejme ešte riskantnejšie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hensym napísal: 22 feb 2022, 19:28 Nebije sa to trochu, hovoriť o "tretej entite" a "decentralizovanom" systéme v jednej vete?
Nie. Kludne to mozem nazvat organizaciou/subjektom/cimkolvek...
Lebo ked je nieco decntralizovane, tak to este nic nehovori o tom, kto to prevadzkuje alebo ovlada. Jestvuju aj privatne blockchainy, na druhu stranu na tych verejnych netusis kto ma pod kontrolou nody a veris, ze nik ich nema dostatocny pocet aby nimi mohol manipulovat, taktiez veris, ze v danom softvery ani hardveri nie je chyba.

Stale si trvam na tom (v pripade katastra), ze si len jedno X vymenil za druhe X. Len k tomu druhemu X tiez potrebujes nieco/niekoho, kto spoji to co je zapisane v blockhaine s realitou (napriklad zosobnenie ludi, vymahanie vlastnickych prav, popripade nejake ine kontroly).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

sme to diskutovali trochu s kolegami a jeden to velmi krasne povedal:
"blockchain je velmi pekne kladivo ktore vymysleli, zial zatial nenasli ziadne klince ktore by sa nim dali zabijat"
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Fiha, mal som preinštalovaný crypto defi wallet a neviem ako sa dostať k recovery phrase. Napísal som na support a dostal som túto odpoveď.
"The DeFi wallet is a non-custodial wallet, there is no way for us to help retrieve the Recovery Phrase as safekeeping it is your responsibility. Only you have access to the recovery phrase and in case you can't recall it the account can be considered lost. If you do not have it saved, unfortunately you would not be able to access the wallet."

Takže mám to chápať, že moja peňaženka je lost? Má niekto s týmto skúsenosti, mal som tam btc za 100dolarov, vďaka za odpoveď.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

samozrejme. na to si treba pri kryptopenazenkach davat pozor. to co je jedna z najvacsich vyhod, ze je to autonomne a decentralizovane je zaroven aj najvacsia nevyhoda pre neopatrnych :D
preto ja drzim radsej krypto na burze. podla mojich statistik je ovela vacsia pravdepodobnost ze ja stratim pristup k penazenke ako ze hacknu burzu :D

bud rad ze je to iba 100 usd a nie miliony ako sa uz par krat stalo v poslednych rokoch.
ale este skus pohladat, niekam si si to ukladal, nie? mal by si mat jedno "bezpecne" ulozisko na taketo veci, ja mam zakryptovany subor ktory mam aj u seba doma aj cloude ako backup.
dalsia moznost si pristup k penazenke vytlacit a dat do trezoru, alebo dokonca kupit ledger, hardwarovu penazenku, ale tak to sa ti neoplati kvoli 100 dolarom v bitcoine.
Dedomil
King
King

Príspevok od používateľa Dedomil »

Nejaka alternativa namiesto Coinbase? Potrebujem presunut zostatky bo mi zatvorili ucet bo vraj som porusil ToS.
Nikdy som nekupoval cez to ziadne zbrane, drogy, zvierata, ludske organy, falosne dokumenty, kradnute kreditky ci paypal ucty. Vzdy len platby za sluzbu kde prijamli len etherum ci bitcoiny nic viac. Aj ked som kontaktoval support v ramci nejakej ochrany nemozu napisat presny dovod.

Diky za tipy.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Crypto.com za mňa super
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Po tom co sa deje na Ukrajine, by som cakal, ze kryptomeny budu rast - inflacia ide vysoko a ludom z UA a RU hrozi strata uspor. Ale kryptomeny sa stale drzia na minimach, cim to je? Zeby ludia viac kupovali zlato, alebo pofiderne NFTcka?
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

v apríli sa má v Texase konať DOGEPALOOZA, hudobný Dogecoin festival. som zvedavý, či to niečo spraví s cenou DOGE.

Kód: Vybrať všetko

https://www.benzinga.com/markets/cryptocurrency/21/08/22702115/exclusive-dogepalooza-names-new-musical-acts-dancing-doge-breakdancing-competition-and-mor?fbclid=IwAR2kNEKVXEa-EDmZkCBb-ulOs6D3rDwB1ZZFKUSjpEvRPMfx1r6DVizucCQ
Napísať odpoveď