Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa gogo956 »

Frco
uz ho raz riesili, ale potom sa to nakoniec uzavrelo s tym, ze kazdy ma narok na nazor, je ot pomerne male forum, nepojdem do detailov. Ono to podla mna ani nema velmi vyznam, lebo hned si vedia otvorit novy ucet, z inej fiktivnej IP.

Leslie10
ano mas pravdu, ale takto: pre mna osobne je dokazom urcitej inteligencie, ked skonci matfyz alebo fei. Ale iba skromny moj nazor, nemam ukoncenu ani jednu z tychto skol. :) Pravnikov som uz videl takych, ze som mal pocit, ze tie tituly rozdavaju na hlavnej stanici..
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

gogo956 napísal: 24 mar 2022, 16:36
Leslie10
ano mas pravdu, ale takto: pre mna osobne je dokazom urcitej inteligencie, ked skonci matfyz alebo fei. Ale iba skromny moj nazor, nemam ukoncenu ani jednu z tychto skol. :) Pravnikov som uz videl takych, ze som mal pocit, ze tie tituly rozdavaju na hlavnej stanici..
Ja na to mám taký názor, že dosiahnuté vzdelanie ti málokedy predurčí intelekt človeka. Ja sa snažím ani nesúdiť ľudí poďla titulov, pre mňa sú diplomy viacmenej bezvýznamné. Ale to je už na osobitnú diskusiu
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

starysomar napísal: 24 mar 2022, 15:13 Asi cítia, že im hodne tečie do topánok, keď sa "preventívne" vyhrážajú, smradi:
https://www.topky.sk/cl/11/2284509/Sial ... -diplomat-
interpretacia ala topky.sk, clickbait - ruska doktrina o pouziti jadrovych zbrani ak je rusko ohrozene bola napisana hodne davno

pre istym casom si tu ty aj gogo zdielali nejaky clanok ktory sa odkazoval na britsky dennik The Sun - co je tiez bulvar ktory ma zaujem o ziskanie pozornosti, nie o presne reportaze - velmi doporucujem taketo zdroje nebrat vazne, je to klasicky bulvar, skreslia co sa da len aby si zvysili citanost

to len ako FYI
gogo956
Redeemer
Redeemer

javatar
to ze je nieco uvedene v denniku Sun neznamena ze to nie je pravda/aj ked ano je to bulvar/, ale celkom by ma zaujimalo o ktory clanok konkretne islo, pretoze si naozaj nepamatam ze by som v tejto teme nieco take posielal zo Sunu
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Bulvar neznamena, ze tam nepisu pravdu, ale skor ze to ucelovo prifarbuju, aby zdvihli emocie. Casto clovek v takychto mediach cita nadpis clanku a nadobudne pocit, ze rusi uz odpocitavaju odpalenie. Jednak to iba prispieva k panike (vykupovanie jodu, nalety na pasovom) a jednak je to voda na mlyn piatej kolone, ktora si tiez casto myli bulvar s hlavnym prudom seriozneho spravodajstva, proti ktoremu vlastne oni bojuju.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Za plyn plaťte v rublech. Ekonomové vysvětlují dopady
https://www.penize.cz/kurzy-men/433108- ... d=15891775

--
Nesmyslná ofenziva. Rusové zaútočili u Selce na rozpadlý kolchoz a louku, říká reportér
https://cnn.iprima.cz/bombarduji-kazdy- ... d=15893737
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Tie platby Rublom budu skor fungovat ako PR nastroj na posilnenie meny, nez ako ucinny ekonomicky nastroj proti padu Rubla. Nedava to zmysel, pretoze ajtak vsetky tie Ruble za plyn skoncia nakoniec v Rusku a jediny, kto bude prijimat Rubel budu Ruske banky. Ale Europa by mohla este Putina ponatahovat a nakupovat Rubel za Forinty, nedostali by sa k Euram a za plyn by dostali ten svoj bezcenny Rubel :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

kayko

pokia je mi zname, tak za Ruble moze platit aj Cine a Indii, ma snimi taku dohodu. Samozrejme kurz je mizerny.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Ano, ale ako pisem, podla mna to priamo Rubel neposilni. Rusko si chce tymto umelo nadhodnotit menu. Cina a India vezmu aj Rubel, ale iba tolko, kolko dokazu hned minut, lebo dalej vo svete zan nic moc nenakupia, a ako uchovavatel hodnoty je to nic moc.

Predstav si, ze predavas nejaku komoditu a das si podmienku, ze chces aby ti zaplatili menou, ktoru nikto iny, okrem teba a par tvojich kamaratov nechce. Nakupca si kupi tvoju menu a hned ju vymeni za komoditu. Hodnotu meny to nijako nezvysi, pretoze realne nie je dopyt po mene, ale po komodite. Rubel nebude nikto z kupujich drzat dlhodobo, lebo je to velke riziko. Keby to malo pre Rusko nejaky zmysel, tak tento tah mohol Putin urobit uz davno pred vojnou, kedze je zrejme, ze ju planoval dlhodobo, podla mna minimalne od roku 2018, kedy sa zacal vo vacsom zbavovat dolarovych rezerv a nakupovat zlato.
gogo956
Redeemer
Redeemer

kayko
pozri: Rusko preda Cine ropu. Cina zaplati rublami. Rusko za tie ruble kupi od Ciny nejaky jej tovar. Rubel to sice nejako zasadne neposilni, ale Rusko bude schopne nadalej obchodovat vo svojej vlastnej mene. Zaroven budu Cina ci India nutene drzat urcite zasoby rublov. A Cina ci India to tak urobia, lebo chcu tu ropu, plyn ci ine nerastne suroviny /a kvoli tomu ze ine krajiny nechcu s Ruskom obchodovat, tak tieto suroviny dostavaju za podstatne lepsiu cenu ako je trhova/
--
Je dost mozne, ze nie je daleko ten cas, ked sa ruska fronta na Ukrajine uplne zruti. Maju dlhodobo velke problemy so zasobovanim, vojaci maju omrzliny a pod. Vidno to realne na tom, ze mnohe utvary uz nemaju snahu postupovat, ale snazia sa zakopat a okolie zaminovat. Obidve strany su vysilene, ale cas predsalen trochu viacej hra v prospech Ua. Uvidime rusku armadu ako sa balí a odchadza domov s dlhým nosom..
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Stale sme tam, ze Rusko je momentalne v nevyhodnej pozicii. Nakupovat od Ruska je momentalne vyhodne hlavne pre Cinu a Indiu, ktore maju paku vyjednat lepsiu cenu. A zaroven pre Rusko momentalne nie je vyhodne nakupovat za Rubel, kedze kupna sila klesa.

Rusi potrebuju nakupovat lacno a za Rubel nakupia lacno iba v tom pripade, ked im to Cina preda pod cenu. Rusko ma aktualne proti zapadu iba 2 paky a to je plyn/ropa a jadrove zbrane. Ak chcu postavit dlhodobo svoju ekonomiku na tomto, tak by mali aspon pit menej vodky a vyvazat viac psenice.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Taká otázka. O 2.sv.vojnu sa zaujímam od detstva, ale nikdy sa v tých dokumentoch nerozoberali také "bežné" problémy ako pochovávanie. Vždy sa hovorí len o obetiach, ale tí ľudia sa predsa len tak nevyparia. Viem, že u nás sa v lesoch občas nájdu hroby z SNP a vojaci sú buď na vojenskom cintoríne alebo v masovom hrobe v meste (aktuálne pod pamätníkmi). Lenže čo s civilistami? Keď nie je čas ani prostriedky ich pochovať na cintoríne. Tie zábery z Ukrajiny, ako susedia kopú hroby susedom niekde medzi panelákmi na kúsku zelene pri parkovisku alebo na detskom ihrisku, sú fakt otrasné. U nás sme síce zažili ťažké boje, ale nezažili sme obklúčenie a dlhé bombardovanie. Po prechode fronty bol asi čas aj na riadne pochovávanie. V Nemecku toto ako riešili? Po vojne nebožtíkov vykopali a spravili im riadny pohreb?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

gogo956 napísal: 24 mar 2022, 21:30Je dost mozne, ze nie je daleko ten cas, ked sa ruska fronta na Ukrajine uplne zruti. Maju dlhodobo velke problemy so zasobovanim, vojaci maju omrzliny a pod. Vidno to realne na tom, ze mnohe utvary uz nemaju snahu postupovat, ale snazia sa zakopat a okolie zaminovat. Obidve strany su vysilene, ale cas predsalen trochu viacej hra v prospech Ua. Uvidime rusku armadu ako sa balí a odchadza domov s dlhým nosom..
No rovnako sa moze zrutit aj ukrajinsky front, ti maju na rozdiel od Rusov este mensie zasoby a mensiu strategicku hlbku. Necudoval by som sa, kebyze sa po par strategickych prehrach front bude posuvat o kus na zapad. Nemame vobec dobre odhady kolko vojakov a techniky UA stratila, tak sa dost tazko robia predikcie.

To ze sa Rusi zakopavaju neznamena ze prehravaju, podla mna si skor potrebuju dotiahnut nestihajucu logistiku na front a potom budu pokracovat v utokoch. Momentalne sa na mnohych miestach dostali v podstate na limity toho co sa da z ich uzemia realisticky dosiahnut. Teraz sa zakopu a potom sa mozu pokusat potiahnut to zasa o 100km dalej. Zrejme toto nebol ich povodny plan, ale inu moznost teraz nemaju. Cas navyse podla mna hra skor prave pre Rusov - s kazdym dobitym mestom pokracuju a UA nema ofenzivne kapacity aby sa pokusala o vacsie protiutoky. Uz teraz ked sa na to pozrieme tak ich strategia vyzera byt zabunkrovat sa vo velkych mestach a dufat ze Rusov to prestane bavit.

Autoeditácia príspevku po 9 min 10 sek:
ephramko napísal: 24 mar 2022, 22:06 Taká otázka. O 2.sv.vojnu sa zaujímam od detstva, ale nikdy sa v tých dokumentoch nerozoberali také "bežné" problémy ako pochovávanie.
Velmi zalezi od aktualneho stavu na danom uzemi, ale masove hroby su v krize bezna odpoved este aj dnes. Napr. v Iraku pochovavali Americania zabitych irackych vojakov do masovych hrobov, ked ich bolo miestami prilis vela. Podla zenevskych konvencii by sa mali bojujuce strany snazit evidovat a archivovat kde koho pochovali, ale nie vzdy sa to robi. Pokial ich pochovavaju miestni, no tak ti to robia tiez ako len vedia. Pokial sa vie kde tie masove hroby su, tak sa pri exhumacii naozaj mozu pokusit o identifikovanie neboztika a potom o spojenie s rodinou, toto je ale uspesne len vo velmi malo pripadoch (hroby su stratene alebo znicene, pozostatky pomiesane, identifikacne znacky stratene a pod) a moze to trvat aj dekady.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Nesuhlasim, ze cas hra pre Rusov.
Ukrajinu podporuje prakticky cely svet. Rusov zatial doslova nikto.
Nevidel som ziadne dodavky zbrani a ineho materialu od ich jedinych super spojencov - Venezuela, Kuba, Eritrea, Syria :-D Tie krajiny maju problemy sami so sebou. Jediny, kto im moze realne nieco dat je Cina (a ta sa stale rozhoduje) a Bielorusko, ktore vyzera, ze tiez nie je dva krat nadsene, ze by sa malo zapojit.
Taktiez to vsade pisu vojenski analytici, ze Rusi maju/coskoro budu mat realne problemy poslat na Ukrajinu dalsich vojakov. Kdezto Ukrajina tych "vojakov" ma ovela viac - normalnych (motivovanych) ludi. Ktori sa mozu cim dalej tym lepsie trenovat, cim sa bude "stalemate" predlzovat. Zbrane a zasoby dostanu so Zapadu.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 24 mar 2022, 21:30 kayko
pozri: Rusko preda Cine ropu. Cina zaplati rublami. Rusko za tie ruble kupi od Ciny nejaky jej tovar. Rubel to sice nejako zasadne neposilni, ale Rusko bude schopne nadalej obchodovat vo svojej vlastnej mene. Zaroven budu Cina ci India nutene drzat urcite zasoby rublov. A Cina ci India to tak urobia, lebo chcu tu ropu, plyn ci ine nerastne suroviny /a kvoli tomu ze ine krajiny nechcu s Ruskom obchodovat, tak tieto suroviny dostavaju za podstatne lepsiu cenu ako je trhova/
To bolo myslene ako priklad? Lebo ja som pocul, ze rublami budu platit iba znepriatelene krajiny.
Ono to moze byt aj nieco ako perpetum mobile na peniaze, predam ti za nakupny kurz ruble a potom ich znova minies nakupenim mojho produktu, a tak dokolecka dokola.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Retkvic
Zatial len rychlo: Rusko sa dlhodobo snazi obchodovat s Cinou a Indiou v rubloch, lebo sa chce vyhnut Usd. A ked sa pozrieme na graf rubel / usd tak vidime ze po urcitom oslabeni je uz rubel viacmenej stabilizovany.
--
Zapad moze Ua podporovat nekonecne dlho, Rusko ale je pod sankciami a je utociacou stranou takze jeho naklady na vojnu su extremne vysoke a nema to dlhodobo ako vykryt.
--
Ua svoju krajinu brania,preto urobia vsetko preto aby rusom urobili co najvacsie skody, zatial co ruskym vojskam je to jedno, hlavne nechcu zomriet a chcu odtial zmiznut co najskor. Ked sa niekde zakopu budu lahkym tercom pre drony ci delostrelectvo a o prichadzajucich dodavkach zasob si mozu nechat akurat snivat, Ua dostava od Zapadu stale nove typy zbrani, napr nove americke drony..
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Platby Rubľom chce Rusko preto, aby umelo zvýšilo dopyt a tým stabilizovalo kurz svojej meny. Už len správa o zámere posilnila rubeľ o nejaké 3,5%. Nemá to nič s platbami medzi Ruskom a Čínou - tam sa nič nezmení. Rusko chce týmto krokom dosiahnuť, aby riziko nákupu niesol niekto iný, pretože aktuálne nakupujú ruble hlavne rusi, pretože Putin nariadil ruským firmám, aby 80% zahraničných tržieb preklápali do rubľov.

Včera už otvorila aj Moskovská burza. Samozrejme nad vodou ju podržal Kremeľ, ktorý tam momentálne najviac nakupuje.

https://finweb.hnonline.sk/financie-a-b ... miliardami
gogo956
Redeemer
Redeemer

Kayko
to je v poriadku, to su dve odlisne veci: obchody Ruska s Cinou su jedna vec a platby za plyn ktory odobera Zapad vec druha.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Ako funguje ruska propaganda. Staci polozit "spravne" otazky, aby to vyzeralo, ze 80% Rusov "podporuje" vojnu proti zapadu.
Do you think, should the Russian Federation militarily force other countries to abandon their support for the Nazis in Ukraine?
https://activegroup.com.ua/2022/03/16/s ... countries/

Ktovie, keby sa opýtali našich "nazis", či by boli za to, aby sa denacifikovala slovenská spoločnosť, ako by odpovedali :D
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Frco napísal: 24 mar 2022, 23:24 Nesuhlasim, ze cas hra pre Rusov.
Ukrajinu podporuje prakticky cely svet. Rusov zatial doslova nikto.
Nevidel som ziadne dodavky zbrani a ineho materialu od ich jedinych super spojencov - Venezuela, Kuba, Eritrea, Syria :-D Tie krajiny maju problemy sami so sebou. Jediny, kto im moze realne nieco dat je Cina (a ta sa stale rozhoduje) a Bielorusko, ktore vyzera, ze tiez nie je dva krat nadsene, ze by sa malo zapojit.
Taktiez to vsade pisu vojenski analytici, ze Rusi maju/coskoro budu mat realne problemy poslat na Ukrajinu dalsich vojakov. Kdezto Ukrajina tych "vojakov" ma ovela viac - normalnych (motivovanych) ludi. Ktori sa mozu cim dalej tym lepsie trenovat, cim sa bude "stalemate" predlzovat. Zbrane a zasoby dostanu so Zapadu.
Podpora: Ukrajinu ani zdaleka nepodporuje cely svet a Rusko ani zdaleka nie je take izolovane ako to vyzera v nasich mediach. Ano, Zapad mal velmi silnu reakciu a ta reakcia bude Rusov boliet. Zvysok sveta to ma ale celkom v pazi, vid. prilozeny obrazok krajin ktore uvalili na Rusko sankcie. Mas tam tri cele kontintenty ktore su ochotne s Ruskom dalej obchodovat. Hlavne v Azii (okrem JV) to beru celkom pragmaticky a vacsina Azie dokonca ani nehlasovala za odsudenie invazie v OSN.

Dodavky: Ale Rusi nie su odkazani na taketo dodavky. Sice stracaju hromadu techniky, ale maju zatial bohate rezervy a maju sebestacny obranny priemysel a hromadu veci si na rozdiel od Ukrajiny proste vyrobia, castokrat dokonca z lokalnych surovin. Oni ako jeden z najvacsich vyrobcov a exporterov zbrani na svete naozaj nemusia cakat na to co im kto posle aby mali s cim bojovat. Aj tie dodavky pre Ukrajinu su len velmi limitovane (rucne zbrane, material) ale napriek silnym reciam im tam NATO odmieta poslat cokolvek vacsie (stihacky, protilietadlove baterie). Tieto dodavky su sice urcite pomozu, ale pokial by chceli Ukrajinci podnikat vacsie protiutoky, potrebovali by napr. delostrelectvo a to sa im kazdym dnom iba zmensuje.

Vojaci: Vojenski analytici pisu kadeco, ale trochu neverim ze by taka krajina ako Rusko po mesiaci uplne stratila bojaschopnost. V inych vojnach dokazu aj radovo mensie krajiny bojovat roky. Este pred mesiacom ti isti analytici tvrdili ze Rusi dobiju Ukrajinu za dva dni, teraz zasa nasadili opacny extrem a Rusi si pomaly nevedia ani snurky na topankach zaviazat. Ja povazujem vykon Ruska za horsi ako sa ocakavalo, ale podla mna to prameni z nerealistickych planov ruskej operacie, kedy cakali ze Ukrajinci hodia zbrane na zem a oni napochoduju do Kyjeva. Teraz uz ale Rusi pochopili ze to bude seriozna vojna a pomaly sa preklapaju do normalnej vojenskej operacie - budovanie logistiky, frontove linie, atd.

Mna by celkom zaujimalo, ako velmi Ukrajinci pouzivaju spravodajstvo USA. Mne sa zda, ze su extremne efektivni pri odchytavani roznych konvojov, jednotiek atd. a toto podla mna dokazu robit len vdaka intenzivnej kooperacii s USA. Toto je podla mna jeden z extremne dolezitych aspektov ich obrany, som zvedavy ci sa o tom po vojne dozvieme viac.
Prílohy
sankcie.png
Napísať odpoveď