Frco napísal: 24 mar 2022, 23:24
Nesuhlasim, ze cas hra pre Rusov.
Ukrajinu podporuje prakticky cely svet. Rusov zatial doslova nikto.
Nevidel som ziadne dodavky zbrani a ineho materialu od ich jedinych super spojencov - Venezuela, Kuba, Eritrea, Syria

Tie krajiny maju problemy sami so sebou. Jediny, kto im moze realne nieco dat je Cina (a ta sa stale rozhoduje) a Bielorusko, ktore vyzera, ze tiez nie je dva krat nadsene, ze by sa malo zapojit.
Taktiez to vsade pisu vojenski analytici, ze Rusi maju/coskoro budu mat realne problemy poslat na Ukrajinu dalsich vojakov. Kdezto Ukrajina tych "vojakov" ma ovela viac - normalnych (motivovanych) ludi. Ktori sa mozu cim dalej tym lepsie trenovat, cim sa bude "stalemate" predlzovat. Zbrane a zasoby dostanu so Zapadu.
Podpora: Ukrajinu ani zdaleka nepodporuje cely svet a Rusko ani zdaleka nie je take izolovane ako to vyzera v nasich mediach. Ano, Zapad mal velmi silnu reakciu a ta reakcia bude Rusov boliet. Zvysok sveta to ma ale celkom v pazi, vid. prilozeny obrazok krajin ktore uvalili na Rusko sankcie. Mas tam tri cele kontintenty ktore su ochotne s Ruskom dalej obchodovat. Hlavne v Azii (okrem JV) to beru celkom pragmaticky a vacsina Azie dokonca ani nehlasovala za odsudenie invazie v OSN.
Dodavky: Ale Rusi nie su odkazani na taketo dodavky. Sice stracaju hromadu techniky, ale maju zatial bohate rezervy a maju sebestacny obranny priemysel a hromadu veci si na rozdiel od Ukrajiny proste vyrobia, castokrat dokonca z lokalnych surovin. Oni ako jeden z najvacsich vyrobcov a exporterov zbrani na svete naozaj nemusia cakat na to co im kto posle aby mali s cim bojovat. Aj tie dodavky pre Ukrajinu su len velmi limitovane (rucne zbrane, material) ale napriek silnym reciam im tam NATO odmieta poslat cokolvek vacsie (stihacky, protilietadlove baterie). Tieto dodavky su sice urcite pomozu, ale pokial by chceli Ukrajinci podnikat vacsie protiutoky, potrebovali by napr. delostrelectvo a to sa im kazdym dnom iba zmensuje.
Vojaci: Vojenski analytici pisu kadeco, ale trochu neverim ze by taka krajina ako Rusko po mesiaci uplne stratila bojaschopnost. V inych vojnach dokazu aj radovo mensie krajiny bojovat roky. Este pred mesiacom ti isti analytici tvrdili ze Rusi dobiju Ukrajinu za dva dni, teraz zasa nasadili opacny extrem a Rusi si pomaly nevedia ani snurky na topankach zaviazat. Ja povazujem vykon Ruska za horsi ako sa ocakavalo, ale podla mna to prameni z nerealistickych planov ruskej operacie, kedy cakali ze Ukrajinci hodia zbrane na zem a oni napochoduju do Kyjeva. Teraz uz ale Rusi pochopili ze to bude seriozna vojna a pomaly sa preklapaju do normalnej vojenskej operacie - budovanie logistiky, frontove linie, atd.
Mna by celkom zaujimalo, ako velmi Ukrajinci pouzivaju spravodajstvo USA. Mne sa zda, ze su extremne efektivni pri odchytavani roznych konvojov, jednotiek atd. a toto podla mna dokazu robit len vdaka intenzivnej kooperacii s USA. Toto je podla mna jeden z extremne dolezitych aspektov ich obrany, som zvedavy ci sa o tom po vojne dozvieme viac.