Automotive education
Re: Automotive education
Aha, tak to bude asi novinka. Naposledy ked som bol v PL pred covidom, tak mali klasicke mytnice, kde si zaplatil a pustili ta (ako v Chorvatsku, Taliansku, ...)
// tu o tom pisu https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/6 ... aplikaciu/
// tu o tom pisu https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/6 ... aplikaciu/
Naposledy som prešiel bez appky, tak som zvedavý či príde nejaká pokuta, lebo spätne sa to tuším nedá/nedalo zaplatiť 
Tiež čakám
Apka bola zapnutá, ale za jeden úsek prachy stiahlo za druhý už nie...
Apka bola zapnutá, ale za jeden úsek prachy stiahlo za druhý už nie...
Ľudia, dajú sa tieto škrabance nejak opraviť? Prvé foto je hrana dverí. Pri otvorení som trafil stojan na pumpe
.
Ďalšie foto je predný nárazník, pravdepodobne kamienky z diaľnice(?).
Ďalšie foto je predný nárazník, pravdepodobne kamienky z diaľnice(?).
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
korekcna pastelka podla cisla farby..ale tie dve su uz dost hlboke..zalezi ako dobre to chces mat opravene.
Vrámci možnosti najlepšie, ako sa dá. Rozmýšľam, že by som celý predok plus hrany dverí dal do fólii.
Najlepsie ako sa da to korekcnou nedas, to je fakt len ze nevidis tu dobku z 3 metrov.
Foliou to neopravis ale osetris pred dalsimi dobkami. Folia tiez ale nie je "nepriestrelna" vacsinu takychto drobnych skod to ale ochrani.
Kazdopadne, odporucam si na taketo veci zvykat a povazovat to za bezne opotrebenie, hlavne ak je to bezne pouzivane auto, takych este bude.
Foliou to neopravis ale osetris pred dalsimi dobkami. Folia tiez ale nie je "nepriestrelna" vacsinu takychto drobnych skod to ale ochrani.
Kazdopadne, odporucam si na taketo veci zvykat a povazovat to za bezne opotrebenie, hlavne ak je to bezne pouzivane auto, takych este bude.
Presne, prve skrabance vzdy bolia najviac (na aute ci telefone) ale vyhnut sa im neda.
Na webe pisu ine. Na vzjazdoch su 3 vjazdy aj na platbu mobilom, ostatne klasicky cash/karta. Je to na webe aj s infografikou - https://www.autostrada-a4.com.pl/en/tol ... collectionJCM01 napísal: 10 máj 2022, 6:07 Pozor na to, nie všade sa už v PL platí mýto na mýtniciach.
Na viacerých úsekoch sa už platí mýto online.
Áno, Krakow - Katovice je ešte úsek ktorý je platený klasický. Ale ďalšie dve brány smerom na Nemecko už zaplatíš len appku.
Zdravím. Zaujimalo by ma na akom principe funguje prevodovka v aute. Konkretne ma zaujima samotna fyzika. Preco na vyssom prevode je tak komplikovane sa rozbehnut, preco pri vyssej rychlosti je vhodne hádzať vyssibprevodovy stupen atp. Viete ma nejako nsviest co konkretne by som si mal nastudovat? Vdaka
Zacni "prehadzovackami" na bicykli, v podstate to iste 
Alebo pohon bubna v pracke je jednoduchy prevod.
Ucivo zakladnej skoly.
Ucivo zakladnej skoly.
tento clovek to vysvetluje pomerne zrozumitelne.
k tomu preco je tazke sa rozbehnut na vyssich prevodoch este pozri nasledujuce video "Torque vs Horsepower".
k tomu preco je tazke sa rozbehnut na vyssich prevodoch este pozri nasledujuce video "Torque vs Horsepower".
-
starysomar
Hardcore addict
Unia alternativy nepripusta, takze si nemyslim, ze to ma sancu. Poslednu dobu som z EU fakt smutny.
Takže vhodné len tam, kde väčšinu energie vyrábajú čisté elektrárne a energie je dostatok. Hovorí sa, že elektrická sieť neni pripravená na masový príchod EV, ale na vyrábanie e-paliva by bolo treba 18x viac energie ako na nabíjanie EV?Proces, samozrejme, taktiež spotrebúva elektrickú energiu. Dokonca 6- až 8-krát viac energie, ako sa je v e-palivách nakoniec uskladnenej
-
starysomar
Hardcore addict
Problém s čítaním či vnímaním?
"...6- až 8-krát viac energie, ako sa je v e-palivách nakoniec uskladnenej..."
"...sieť neni pripravená na masový príchod EV..."
Áno - a tak skoro ani nebude. Nie je problém potrebné vyššie množstvo vyrobiť, ale dostať ho na miesta spotreby - ktoré tiež treba vybudovať.
Distribučné rozvody na miesta budúcej koncovej spotreby neumožňujú výraznejšie navýšenie prenášaného výkonu. V rodinných domoch pomalým nabíjaním je to zrejme bezproblémové. No čo na sídliskách, v mestách s hustejšou zástavbou?
Fandím elektromobilite no nie jej bezhlavému pretláčaniu.
"...sieť neni pripravená na masový príchod EV..."
Áno - a tak skoro ani nebude. Nie je problém potrebné vyššie množstvo vyrobiť, ale dostať ho na miesta spotreby - ktoré tiež treba vybudovať.
Distribučné rozvody na miesta budúcej koncovej spotreby neumožňujú výraznejšie navýšenie prenášaného výkonu. V rodinných domoch pomalým nabíjaním je to zrejme bezproblémové. No čo na sídliskách, v mestách s hustejšou zástavbou?
Fandím elektromobilite no nie jej bezhlavému pretláčaniu.
Povedzme že ICE má 30% účinnosť a EV 90%, EV má rovnaký dojazd ako ICE a obe potrebujú na pohyb rovnaké množstvo energie.starysomar napísal: 12 jún 2022, 20:38 Problém s čítaním či vnímaním?
Potom energia v jednej nádrži ICE zodpovedá energii v bateriach troch EV aut. (90/30)
Keď zoberiem tých optimistickejších "6-krát viac energie", tak 3 EV * 6 = 18 EV.
(ICE = Internal combustion engine = benzín/nafta)
Zdravim. Je pravda ze ked si kupim autoradio s navigáciou tak si tu navigaciu musim vzdy davat aktualizovat do servisu?
Neexistuju take moznosti ze sa pripojim k radiu cez telefon a aktualizujem ho cez data telefonu?
Len tak mimochodom: Vyuzivate radsej zabudovane gps v aute alebo telefon? Casto sa stretavam ze týpci v drahsich autach maju zabudovane autoradia s navigaciami no napriek tomu si namiesto toho na palubovku zavesia telefon a cestuju cez google maps. Rozmyslam ze si do auta dokupim autoradio s gps a neviem ci je to dobry napad lebo vela ludi si stazuje prave pre tu nemoznost aktualizacie..
Vdaka
Neexistuju take moznosti ze sa pripojim k radiu cez telefon a aktualizujem ho cez data telefonu?
Len tak mimochodom: Vyuzivate radsej zabudovane gps v aute alebo telefon? Casto sa stretavam ze týpci v drahsich autach maju zabudovane autoradia s navigaciami no napriek tomu si namiesto toho na palubovku zavesia telefon a cestuju cez google maps. Rozmyslam ze si do auta dokupim autoradio s gps a neviem ci je to dobry napad lebo vela ludi si stazuje prave pre tu nemoznost aktualizacie..
Vdaka