Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Investičný byť na 2-4 roky neexistuje lebo pri predaji platíš do 5 rokov 20% daň.
To nie je bohvieaká investícia.
Btw ja som za 4 roky cenu nehnuteľnosti zdvojnásobil ale proste nedá sa to.predat pod 5 rokov bez toho aby si si netrieskal hlavu o múr ako súkromná osoba.
To nie je bohvieaká investícia.
Btw ja som za 4 roky cenu nehnuteľnosti zdvojnásobil ale proste nedá sa to.predat pod 5 rokov bez toho aby si si netrieskal hlavu o múr ako súkromná osoba.
Tak je to "len" zo zisku.
sleepyti.meM4jk1:-) napísal: 30 máj 2022, 10:01 - Máte niejaký brain hacking, keď vieš že o "x" hodín musíš vstávať.
Sú tam 2 režimy. Jeden je že si zvolíš čas kedy máš vstať a ukáže ti to časy kedy by si mal ísť spať.
Druhý je, že si klikneš že ideš spať v tento moment a vyhodí ti to časy kedy by si si mal dať budík.
ak to priamo nesleduje REM fazu (co nesleduje), tak je to len z prsta vycucana hodnota a prosty odhad
fazy trvaju u kazdeho inak
Podľa mňa už včera bolo neskoro. V BA kraji si už priemerný mladý človek s priemerným platom nevie kúpiť byt, pretože dostane hypo tak do 100,000. Pokiaľ si nenašetril väčší keš, nezdedil niečo alebo mu rodičia nepomôžu, tak má smolu. Aktuálne sú tie ceny také, že pomaly ani dvaja partneri si nebudú vedieť kúpiť byt spolu. A ak aj niečo kúpia, tak je to malé. A kam potom dajú deti?
Ani momentálna ekonomická situácia nenasvedčuje tomu, že budú zlacňovať stavebné materiály (skôr naopak) a že by nastal nejaký stavebný boom, čo by trochu zregulovalo ceny nehnuteľností. Skôr v okolí pozorujem, že menší developeri úplne zastavili svoju činnosť a len držia pozemky a čakajú, čo bude. Rozostavané projekty sa dostávajú do výrazného omeškania. Developerom sa asi viac oplatí platiť penále a čakať, ako to dostavať so stratou a odovzdať byty majiteľom.
Uvidíme, čo sa zamestnanci a firmy naučili počas covidu. Snáď si uvedomia, že nie je treba vyhadzovať prachy na obrovské kancelárske priestory, keď zamestnanci môžu pracovať z domu, kľudne aj z iného mesta. Mňa len mrzí, že štátna správa a štát na toto vôbec nenabehli. Ľudí často mali nastúpených v budove od 7 do 15 aj počas najsilnejšej vlny, kedy bolo skoro všetko zatvorené.
Ani momentálna ekonomická situácia nenasvedčuje tomu, že budú zlacňovať stavebné materiály (skôr naopak) a že by nastal nejaký stavebný boom, čo by trochu zregulovalo ceny nehnuteľností. Skôr v okolí pozorujem, že menší developeri úplne zastavili svoju činnosť a len držia pozemky a čakajú, čo bude. Rozostavané projekty sa dostávajú do výrazného omeškania. Developerom sa asi viac oplatí platiť penále a čakať, ako to dostavať so stratou a odovzdať byty majiteľom.
Uvidíme, čo sa zamestnanci a firmy naučili počas covidu. Snáď si uvedomia, že nie je treba vyhadzovať prachy na obrovské kancelárske priestory, keď zamestnanci môžu pracovať z domu, kľudne aj z iného mesta. Mňa len mrzí, že štátna správa a štát na toto vôbec nenabehli. Ľudí často mali nastúpených v budove od 7 do 15 aj počas najsilnejšej vlny, kedy bolo skoro všetko zatvorené.
-
mirak2
Hardcore addict
Momentalne je doba taka, ze fakt uz vcera bolo neskoro. Ja som kupil byt tento mesiac a trochu ma hneva, ze som to nestihol o par tyzdnov skor, lebo uroky na hypotekach vyleteli a este poletia.
https://e.dennikn.sk/2872881/dostupnost ... okov-spat/
cely clanok:
https://e.dennikn.sk/2872881/dostupnost ... okov-spat/
Co sa tyka hypoteky, tak by som sa neobmedzoval na banku, v ktorej mas ucet, ono to az taka vyhoda nie je ako ti chcu nakecat v tvojej banke (moze byt, no nemusi). Hlavne CSOBcka momentalne nie je vobec vyhodna (vysoke uroky) a na schvalenie hypoteky sa strasne dlho caka (niekolko tyzdnov). Odporucam najst si nejakeho doveryhodneho financneho poradcu, ktory by ti s tym pomohol.Dopyt po bývaní budú tlmiť drahšie úvery, vysoké ceny nehnuteľností aj inflácia, ktorá ukrojí z disponibilných príjmov. Rastúce ceny stavebných materiálov a nedostatok ponuky však budú poklesu cien nehnuteľností brániť.
cely clanok:
Spoiler
Ceny bytov na Slovensku rastú medziročne o viac ako 20 percent, čo je podľa Národnej banky Slovenska extrém, ktorý nie je v súlade s ekonomickým vývojom. Napriek tomu žiadny pokles cien bývania nečaká, hovorí len, že sa spomalí jeho rast. Vysoké ceny bytov s drahšími hypotékami spôsobia, že sa dostupnosť bývania významne zníži a vráti sa na úrovne spred desiatich rokov.
Dostupnosť bývania začala podľa NBS klesať už v druhej polovici minulého roka. Dovtedy bol rast cien bývania kompenzovaný nárastom príjmov domácností a hlavne lacnejšími hypotékami. V druhom polroku 2021 sa však rast cien nehnuteľností zrýchlil do takej miery, že samotný rast miezd ani nízke úrokové sadzby už nedokázali vynahradiť zvyšujúci sa podiel splátky na čistej mzde.
„Ďalší vývoj v dostupnosti bývania bude závisieť od vývoja ekonomickej situácie a dostupnosti úverov,“ hovorí NBS. Ak to takto pôjde ďalej, už na konci roka 2022 bude podľa jej prepočtov na Slovensku najnižšia dostupnosť bývania za posledných 10 rokov. A to prakticky vo všetkých regiónoch. Najdostupnejšie bývanie by malo zostať v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Najmenej dostupné bude v Bratislavskom kraji.
Z trhu budú “vypadávať“ skupiny s nízkymi príjmami, ktoré si už bývanie nebudú môcť kúpiť. Aj preto treba podľa výkonného riaditeľa dohľadu nad finančným trhom Vladimíra Dvořáčka urýchliť štátne nájomné bývanie a iné alternatívy.
Dopyt po bývaní budú tlmiť drahšie úvery, vysoké ceny nehnuteľností aj inflácia, ktorá ukrojí z disponibilných príjmov. Rastúce ceny stavebných materiálov a nedostatok ponuky však budú poklesu cien nehnuteľností brániť.
Ceny bývania rastú nielen na Slovensku, ale aj v ďalších štátoch Európskej únie, a jeho dostupnosť sa zhoršuje. Ako však upozorňuje NBS, Slovensko v týchto ukazovateľoch vytŕča. V rokoch 2020 až 2021 bolo zmenou pomeru cien nehnuteľností k príjmom prvé v únii. Ceny nehnuteľností v tom čase vzrástli o 42 % a priemerná mzda len o 13 %.
NBS počíta dostupnosť bytov ako podiel čistej mzdy, ktorú dosahuje väčšina ľudí v kraji, a splátky hypotéky. Ráta ho pre jednotlivca a byt v kraji s rozlohou 50 m2 , ktorý je financovaný 90-percentnou hypotékou, zvyšok sú vlastné úspory. Nižšie hodnoty indexu v grafe nižšie naznačujú nižšiu dostupnosť bývania, čím je index vyšší, tým je bývanie dostupnejšie
Čo čaká domácnosti a podniky
Domácnosti by si mali podľa Dvořáčka oveľa prísnejšie strážiť svoje rodinné rozpočty a kontrolovať, čo kde minuli. Na postupný rast cien si budú musieť zvyknúť. So splácaním môže mať problém až päť percent úverov pre domácnosti a desatina úverov pre podniky.
Vysoká inflácia aj drahšie úvery spôsobia ľuďom šok, do rizika zlyhania by sa mohlo dostať približne 2,6 % úverov na bývanie a vyše 8 % spotrebiteľských úverov. Na druhej strane, približne polovici domácností môžu príjmy vzrásť rýchlejšie ako výdavky, a tak sa im aj dlhy budú splácať jednoduchšie.
Domácnosti sú v lepšej situácii ako podniky. Mnoho dlžníkov si upravilo svoje hypotéky a tretina už má sadzby zafixované na dlhšie, ako je päť rokov. Aj vplyv zvýšených výdavkov sa preto bude u nich prejavovať len postupne.
V podnikovom financovaní to takto nefunguje, tretina úverov je fixovaná do roka, druhá dlhšie, no zvyšok má variabilnú sadzbu. Navyše hoci firmy koronakrízou prešli dobre a pandémia ich trvalejšie nepoškodila, nie sú v takej kondícii ako pred ňou a voči novým šokom sú zraniteľnejšie. Čelia tlaku na rast nákladov, ktorý môže sprevádzať aj oslabenie dopytu. Nie všetky môžu preniesť vyššie ceny vstupov do cien zákazníkom.
„Pri predpoklade pokračovania rastu nákladov v najbližších troch rokoch by úvery podnikom, ktorým môže hroziť riziko finančných problémov, mohli tvoriť 17 % celkového portfólia úverov podnikom,“ hovorí NBS. Samotný objem nových zlyhaných úverov by počas troch rokov mohol tvoriť 6 % z portfólia podnikových úverov.
Bankový sektor je podľa Dvořáčka aj v čase nastupujúcej vysokej inflácie a vojny na Ukrajine stabilný, kapitálovo silný a aj pri testovaní v náročnejších scenároch by mal byť ziskový. Ak však bude neutíchajúci rast cien sprevádzaný aj výrazným oslabením ekonomiky, bude to pre všetkých výzva, dodáva.
Dostupnosť bývania začala podľa NBS klesať už v druhej polovici minulého roka. Dovtedy bol rast cien bývania kompenzovaný nárastom príjmov domácností a hlavne lacnejšími hypotékami. V druhom polroku 2021 sa však rast cien nehnuteľností zrýchlil do takej miery, že samotný rast miezd ani nízke úrokové sadzby už nedokázali vynahradiť zvyšujúci sa podiel splátky na čistej mzde.
„Ďalší vývoj v dostupnosti bývania bude závisieť od vývoja ekonomickej situácie a dostupnosti úverov,“ hovorí NBS. Ak to takto pôjde ďalej, už na konci roka 2022 bude podľa jej prepočtov na Slovensku najnižšia dostupnosť bývania za posledných 10 rokov. A to prakticky vo všetkých regiónoch. Najdostupnejšie bývanie by malo zostať v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Najmenej dostupné bude v Bratislavskom kraji.
Z trhu budú “vypadávať“ skupiny s nízkymi príjmami, ktoré si už bývanie nebudú môcť kúpiť. Aj preto treba podľa výkonného riaditeľa dohľadu nad finančným trhom Vladimíra Dvořáčka urýchliť štátne nájomné bývanie a iné alternatívy.
Dopyt po bývaní budú tlmiť drahšie úvery, vysoké ceny nehnuteľností aj inflácia, ktorá ukrojí z disponibilných príjmov. Rastúce ceny stavebných materiálov a nedostatok ponuky však budú poklesu cien nehnuteľností brániť.
Ceny bývania rastú nielen na Slovensku, ale aj v ďalších štátoch Európskej únie, a jeho dostupnosť sa zhoršuje. Ako však upozorňuje NBS, Slovensko v týchto ukazovateľoch vytŕča. V rokoch 2020 až 2021 bolo zmenou pomeru cien nehnuteľností k príjmom prvé v únii. Ceny nehnuteľností v tom čase vzrástli o 42 % a priemerná mzda len o 13 %.
NBS počíta dostupnosť bytov ako podiel čistej mzdy, ktorú dosahuje väčšina ľudí v kraji, a splátky hypotéky. Ráta ho pre jednotlivca a byt v kraji s rozlohou 50 m2 , ktorý je financovaný 90-percentnou hypotékou, zvyšok sú vlastné úspory. Nižšie hodnoty indexu v grafe nižšie naznačujú nižšiu dostupnosť bývania, čím je index vyšší, tým je bývanie dostupnejšie
Čo čaká domácnosti a podniky
Domácnosti by si mali podľa Dvořáčka oveľa prísnejšie strážiť svoje rodinné rozpočty a kontrolovať, čo kde minuli. Na postupný rast cien si budú musieť zvyknúť. So splácaním môže mať problém až päť percent úverov pre domácnosti a desatina úverov pre podniky.
Vysoká inflácia aj drahšie úvery spôsobia ľuďom šok, do rizika zlyhania by sa mohlo dostať približne 2,6 % úverov na bývanie a vyše 8 % spotrebiteľských úverov. Na druhej strane, približne polovici domácností môžu príjmy vzrásť rýchlejšie ako výdavky, a tak sa im aj dlhy budú splácať jednoduchšie.
Domácnosti sú v lepšej situácii ako podniky. Mnoho dlžníkov si upravilo svoje hypotéky a tretina už má sadzby zafixované na dlhšie, ako je päť rokov. Aj vplyv zvýšených výdavkov sa preto bude u nich prejavovať len postupne.
V podnikovom financovaní to takto nefunguje, tretina úverov je fixovaná do roka, druhá dlhšie, no zvyšok má variabilnú sadzbu. Navyše hoci firmy koronakrízou prešli dobre a pandémia ich trvalejšie nepoškodila, nie sú v takej kondícii ako pred ňou a voči novým šokom sú zraniteľnejšie. Čelia tlaku na rast nákladov, ktorý môže sprevádzať aj oslabenie dopytu. Nie všetky môžu preniesť vyššie ceny vstupov do cien zákazníkom.
„Pri predpoklade pokračovania rastu nákladov v najbližších troch rokoch by úvery podnikom, ktorým môže hroziť riziko finančných problémov, mohli tvoriť 17 % celkového portfólia úverov podnikom,“ hovorí NBS. Samotný objem nových zlyhaných úverov by počas troch rokov mohol tvoriť 6 % z portfólia podnikových úverov.
Bankový sektor je podľa Dvořáčka aj v čase nastupujúcej vysokej inflácie a vojny na Ukrajine stabilný, kapitálovo silný a aj pri testovaní v náročnejších scenároch by mal byť ziskový. Ak však bude neutíchajúci rast cien sprevádzaný aj výrazným oslabením ekonomiky, bude to pre všetkých výzva, dodáva.
presne tak, banky vedia ponukat svoje produkty aj inym ako svojim klientom a su za nich radimirak2 napísal: 31 máj 2022, 10:18Co sa tyka hypoteky, tak by som sa neobmedzoval na banku, v ktorej mas ucet, ono to az taka vyhoda nie je
bonitu si vedia skontrolovat jednoducho
ohladom toho financneho poradcu, nevidim velmi zmysel
tych par bank si vies obehat aj sam a zo skusenosti mi vedeli ponuknut identicke alebo aj lepsie produkty, ako financnym poradcom
mirak2: ze si smutny, ze si si svoju hypo nevyriesil skor, urcite nebud
ja mam byt 4,5 roka a ked som si ho kupil, tak som si vtedy trieskal hlavu, ze som si nejaku nehnutelnost nekupil este predtym, kedze som zil 4 roky v podnajme
podobne to bude teraz v mojom pripade s pozemkom pod barak
-
mirak2
Hardcore addict
Vie si to clovek obehat aj sam, ale vyzaduje to dve veci: cas a ochotu si o tom nieco nastudovat vopred. Ked nemam ani jedno, tak financny poradca je na mieste.
Je tam napísané ako na tie časy prišli. Každopádne vždy keď som si nastavil budík podľa toho tak som sa fakt zobudil svieži a nie "v strede spánku".beardie napísal: 31 máj 2022, 9:57 ak to priamo nesleduje REM fazu (co nesleduje), tak je to len z prsta vycucana hodnota a prosty odhad
rozumiemmirak2 napísal: 31 máj 2022, 12:40 Vie si to clovek obehat aj sam, ale vyzaduje to dve veci: cas a ochotu si o tom nieco nastudovat vopred. Ked nemam ani jedno, tak financny poradca je na mieste.
pre mna su osobne financie dolezite, preto si ich vzdy a v kazdom pripade riesim sam, vratane takej zbytocnosti ako podavanie danoveho priznania priamo mojou osobou, nie zamestnavatelom
rovnako, aj podpisanie zmluvy za ucelom zadovazenia nehnutelnosti na 30 rokov je dolezite, preto si take veci riesim sam, doporucil by som to kazdemu, tych par hodin a dni vynalozeneho casu sa v tych 30 rokoch strati, no a k ochote, osobny rozvoj je vhodny v kazdej oblasti
neber to osobne, pisem to vseobecne
ano, zvolenim 90 minut ako strednej hodnoty dlzky fazydasti555 napísal: 31 máj 2022, 13:07 Je tam napísané ako na tie časy prišli. Každopádne vždy keď som si nastavil budík podľa toho tak som sa fakt zobudil svieži a nie "v strede spánku".
kedze u kazdeho trvaju inak dlho a su ovplyvnene roznymi vstupmi...
-
starysomar
Hardcore addict
Vies VSETKO najlepsie na svete. Gratulujem.
K skorsiemu:
Budik pouzivam zhruba 45 rokov, no posledne roky sa budim nez sa ozve - aj neozve cez vikendy.
Na kvalitnejsie zaspanie sa mi osvedcili aj dychove cvicenia a casto najma cez tyzden staci samotna unava z prace. Ak uz mam problem - pustim si potichu svoju oblubenu pokojnu hudbu z mobilu..., pri ktorej v pohode zaspim, zbehnem si v mysli NAJPRV co ma zajtra caka (...upracem si v mysli.. ), potm priebeh dnesneho dna, potom si pustim spomienky na prijemne zazitky kludne aj z davnejsej minulosti.
Nikdy som na zaspanie nepouzil ziadne tabletky. Nejaky caj dva-tri kat ano.
K skorsiemu:
Budik pouzivam zhruba 45 rokov, no posledne roky sa budim nez sa ozve - aj neozve cez vikendy.
Na kvalitnejsie zaspanie sa mi osvedcili aj dychove cvicenia a casto najma cez tyzden staci samotna unava z prace. Ak uz mam problem - pustim si potichu svoju oblubenu pokojnu hudbu z mobilu..., pri ktorej v pohode zaspim, zbehnem si v mysli NAJPRV co ma zajtra caka (...upracem si v mysli.. ), potm priebeh dnesneho dna, potom si pustim spomienky na prijemne zazitky kludne aj z davnejsej minulosti.
naozaj je to potrebne?
Zdravím. Som povinný aj na takomto priechode pre chodcov dávať prednosť?
Dík

Som na tom dosť podobne.starysomar napísal: 31 máj 2022, 14:43 Vies VSETKO najlepsie na svete. Gratulujem.
K skorsiemu:
§ 60 (3)TK1991 napísal: 31 máj 2022, 17:00 Zdravím. Som povinný aj na takomto priechode pre chodcov dávať prednosť?Dík
![]()
Ak je nesúlad medzi zvislými dopravnými značkami a vodorovnými dopravnými značkami, zvislé dopravné značky sú nadradené vodorovným dopravným značkám.
je to sice v dojclandii, ale bude to podobne
-
starysomar
Hardcore addict
Ano.
1. Prenosne (docasne)
2. Zvisle.
3. Vodorovne
To asi plati vsade ako poradie prednosti.
1. Prenosne (docasne)
2. Zvisle.
3. Vodorovne
To asi plati vsade ako poradie prednosti.
zdravím, banalna otazka z excelu, neviem si aktualne spomenut ako som tuto vec v riesil minulosti: v stĺpcoch su umiestnene čísla ktore ktore sa skladaju z 6tich číslic. Ako docielit aby sa mi odstranili posledne 3 číslice aby som to nemusel robit na vsetkych ručne?. Priklad: 123456 aby zmenilo na 123 tj tie posledne tri zmazalo. ďakujem
Funkcia LEFT, v zatvorke bude bunka a potom pocet znakov.
funguje, dakujem