Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Zdvorilo sa pýtam, či je to reakcia na moj posledný príspevok? :scratch:
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ano je.
Aj s grafmi a linkami pre overenie.
Ak bol dovod nechranit sa vobec, tak v Anglicku v juni 2021. Vo Svedsku az do jesene minuleho roka no na Floridne prakticky nikdy.
2022-06-06 17_29_53-Florida - COVID-19 Overview - Johns Hopkins.png
https://coronavirus.jhu.edu/region/us/florida
2022-06-06 17_30_32-Deaths in England _ Coronavirus in the UK.png
https://coronavirus.data.gov.uk/details ... me=England
2022-06-06 17_31_12-FOHM Covid-19.png
https://experience.arcgis.com/experienc ... 87457ed9aa
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Nuž ale, ľudia nemajú záujem o to sa chrániť. Chápeš?

A proti tomu nanucovaniu bojujú roznymi sposobmi, vačšinou partizánskymi metódami. To je ten spontánny poriadok o ktorom som už najmenej pred rokom hovoril.
Ty si to posmešne nazval spontánna anarchia. Aj spontánna anarchia je jedna z možných foriem spontánneho poriadku, ktorá sa (spontánne) ustálila.

Vedecké riešenie nemusí byť v súlade s majoritným názorom laickej verejnosti.
Tzn. že nosenie rúšok je iba predstierané a že ľudia majú u prdele, či ju majú nasadenú správne a či má vobec nejakú funkciu.
A že tzn. dodržiavanie (alebo predstieranie dodržiavania) je nie kvoli tomu, že by sa niekto bál vírusu ale kvoli tomu, aby bol aspoň navonok konformný s nariadením.
Chápeš prosím, čo hovorím?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

to je prekvapenie, ze ludia v zime umieraju na respiracne choroby, neslychane
jackb
Redeemer
Redeemer

Ano, Andi, rozumiem.
Je smutne, ze:
a) su krajiny, kde je Dunning-Kruger tak silny, ze vacsina ludi si povie, ze oni vedia lepsie ako vedci s praxou.
b) v rovnakych krajinach aj media hlavneho prudu davaju priestor obornikom na uplne odlisne irelevatne odvetvia, aby beznym ludom zdelili svoje pocity, ktore idu proti vseobecnemu vedeckemu konsenzu. Potom ludia obornikov na relevatne odvetvia respektuju este menej.

Neviem ci som to nazval spotannou anarchiou, ale ta napriklad v CR bola ako mrtvemu zlate zuby a cela ta partizancina a "cechackovstvo"- (ja, obyvatel CR, viem vsetko najlepsie na svete. clovek v mediu, je obyvatel CR, preto vie vsetko lepsie ako ktokolvek na svete) priniesli dvojnasobok obeti ako vo Svedsku, na ktore sa "partizani" tak velmi chceli podobat.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Aj v stravovani je silny Dunning-Kruger kedze odbornici davno hovoria ze zrat klobasy, udeniny, vysokomastne jedla, vyprazane sposobuju rozne choroby cez upchavanie ciev az po rakovinu.
Cuduj sa svete ludia to do seba dzgaju aj tak.
Zahada.
jackb
Redeemer
Redeemer

Rozdiel medzi nadzgavanim sa vyprazanym, udenym a vysokomastnym masom a nenosenim pokrytia tvare je podla mna v tom, ze ked si niekto uzenie rakovinu, alebo kardio choroby zo zleho stravovania, nikoho ineho nenakazi. Pri respiracnych virusoch to neplati. Boli sme ziadani nosit nieco na tvarach nie preto, aby sme chranili sami seba. ale aby sme chranili inych.
Tak isto pred 80 rokmi si ludia nezatemnovali okna a nesedeli len pri svieckach, lebo sa bali, ze ich dom je klucovy pre nepriatelske velenia a zbomarduju ho. Oni si sposobovali diskomfort, aby chranili svoju ulicu, mesto ci dolezity ciel blizko neho.
Podla demagogie, ktora vznikla za posledne dva roky by ludia hned po prvej prestavke v pravidelnom bombardovani vsetko odstranili a vyskrekovali by, ze ziadne nepriatelske bombardery nie su, ziadny nepriatel nie je a diabolski novinari od nich chcu, aby nechodili v noci von a sedeli pri svieckach.
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

Druha vlna omicronu v JAR konci a kazdy nech si spravi nazor ci funguje premorenost :)
Prílohy
Bez názvu.png
beardie
Redeemer
Redeemer

kym tam nebude nula, tak premorenost predsa neexistuje!
jackb
Redeemer
Redeemer

Dakujem velmi pekne, ze niekto za mna zbural hned niekolko pieskovych torticiek jedinym obrazkom
samozrejme, ze je reinfekcia mozna, ale je tak nizka, ze je vobec zbytocne o tom hovorit
aj v JAR by o nej celkom pokecali, kedze reinfekcie maju stale. 4.5 vlny je celkom vela na to, aby sa dalo hovorit o neexistencii reinfekcie.
ano, chcem ludi nakazit v lete, pretoze vtedy maju z celeho roka najvyssiu sancu nakazu preckat bez uhony
kedze ja o geografii nemam ani paru, ake rocne obdobia su na juznej pologuli medzi 21.12. a 21.6.? prosim. skoda, ze som tej geografii nevenoval nikdy ziadny cas
na zaklade aktualnych dat je mozne povazovat omikron za takmer neskodny, uvidime, co prinesie buducnost, ale zatial nie je potrebne klamat o zavaznosti, nic tomu nenasvedcuje
neskodnost omikronu mozeme pozorovat tam, kde bol zachyteny ako prvy, najma na dolnom grafe.

Dalsi pieskovy kolacik, ktory bol zniceny na subnuklearne castice je donekonecna opakovany primerny vek obeti SARS2. Tak som si dovolil nieco zo svojej zahradky:
Poppryr_SAR.png
Poppryr_MAW.png
Poppryr_CZE.png
Poppryr_SWE.png
Ak plati, ze mladsie osoby maju minimalnu sancu na SARS2 zomriet, mozno by to mal niekto urobit ako reklamnu kampan po celej JAR. nech nekazia cisla a sny ludom v strednej Europe. Taki ludi by si zasluzili citovat Kocnera u Trnku.
beardie
Redeemer
Redeemer

Dakujem velmi pekne, ze niekto za mna zbural hned niekolko pieskovych torticiek jedinym obrazkom
vies, je mi to luto, ale ten obrazok si nepochopil
vidis tam tu malicku vlnku v pocte umrti na konci juna 2022? to je to relevatne, co si nepochopil, tych umrti je zanedbatelne malo

nazdavas sa snad, ze omikron ma podobny dopad ako predchadzajuce varianty?

ehm, co hovori vekova pyramida v roznych krajinach o priemernom veku umrti na covid v JAR? to mi vysvetli, prosim
jackb napísal: 09 jún 2022, 8:22kedze ja o geografii nemam ani paru, ake rocne obdobia su na juznej pologuli medzi 21.12. a 21.6.? prosim. skoda, ze som tej geografii nevenoval nikdy ziadny cas
susceptibilita, piatykrat behom par dni
ved ked tomu pojmu nerozumies, tak sa normalne slusne spytaj, ja ti to vysvetlim, opat

diskusia je mozna, staci nebyt klamar, demagog a manipulator, ci prvotriedny xuj

P.S.: nechcem znevazovat tvoje uz tak chabe znalosti geografie, hlavne v suvislosti s tvojim odborom, ale rychly pohlad na mapu hovori, ze najjuznejsia zemepisna sirka JAR je -34°, to je porovnatelne na severnej pologuli s juhom Krety, Bratislava je na 48 °, Stokholm na 59 ° a take Rovaniemi pri polarnom kruhu je na 66 °
clovek by povedal, ze s takymi rozdielnymi hodnotami zemepisnej sirky sa budu vyrazne menit aj vplyvy pocasia, ale to necham na posudeni inych

btw, co anketa? zahovaranie alebo ignoracia?
jackb
Redeemer
Redeemer

Po x-vlnach mat dve pocas leta-jesene dve vlny skor ukazuje na to, ze "prirodzena imunizacia" omikronom je na nic, lebo sa stale objavuju reinfekcie a umrtia.
Mne vekova pyramidy JAR hovori, ze celkovo je populacia mladsia, preto je mensia sanca na vymieranie ludi 65+.
Skutocnost, ze v JAR mali leto a maju mladsiu populaciu ma znamenat, ze snaca podlahnut chorobe bude mala. No oni tam maju pocas leta rovnake grafy ako v Europe, kde je zima a take nieco sa ocakava.

(spravne rozumiem pojmu susceptibilita?)

ano, ak sa na klimu budeme pozerat len optikou zemepisnej sirky, ocakavali by sme, ze rovnaka sirka znamena rovnaku klimu. Taky NYC je prakticky to iste co Neapol. V NYC je bezne vytrvale snezenie. Soul v J. Korei je juzne ako 38° SŠ. Priblizne ako Sevilla. Soul ma v januari priemer -6°C - +1°C. Sevilla 6 - 16°C. Nagano v Japonsku, kde bola zimna olympiada je este o 2° juznejsie. Mexico City bolo v lete znesitelne, aj ked je na 19.4° SŠ no vo vyske cez 2000m n.m..

Pan Wladimir Köppen ale cital lodne denniky a pozrel na to trochu preciznejsie. Neskor jeho pracu revidoval pan Rudolf Geiger. Ich model zohladnuje aj dopad reliefu, nadmorskej vysky ci morskych prudov na klimu. A teda pre oblasti JAR s najvyssou hustotou zaludnenia:
Cape Town - Csb - to iste co Seattle (WA), ci Victoria - hlavne mesto BC. V Europe Porto alebo Salamanca.
Durban - Cfa - to iste co Atlanta (GA), Belehrad, Šanghaj
Port Elizabeth - CFb - Glasgow (SCO), Brusel, Bergen, Kodan, Christchurch (NZ),...
Pretoria - Cwa - Pusan, Juzna Korea (na juhu polostrova)
Johansburg vo vnutrozemi - Cwb - ako spominane Mexico City.

Z vyssie uvedeneho sa da konstatovat, ze v JAR je klima tak rozmanita, ze rocne obdobia sa v najhustejsie zaludnenej oblasti striedaju a neda sa predpokladat, ze je tam len teplo a sucho, co znizuje moznost respiracneho virusu sirit sa.

No co anketa. Nie je odpoved pre koho prospech by jej vysledok bol. Rovnako ci by ten, kto prehra jej vysledok respektoval. No a nakoniec ci je nutna ak staci priniest pat studii v odbornej tlaci, ktore ukazu, ze premorenie funguje a reinfekcie su vzacne.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

V JAR maju uplne ine problemy ako covid, napr. taka tuberkuloza, alebo AIDS, pomali kazdy druhy je nakazeny.
Tych 65+ rocnych tam bolo podobne v 2020, 2021 a aj 2022, podla tych kopcekov by mal byt dalsi vrchol niekedy august-september, ak tam teda este nejaky virus koluje v populacii a ci este testuju.

Nejaky novy omikron sa zacal sirit v US.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 09 jún 2022, 18:24No co anketa. Nie je odpoved pre koho prospech by jej vysledok bol. Rovnako ci by ten, kto prehra jej vysledok respektoval.
na prospech spolocnosti, samozrejme
ja sa zavazujem vysledok respektovat, ocakavam to aj od teba, ale zda sa, ze ego, ci skor strach, nepustia

Autoeditácia príspevku po 8 min 10 sek:
jackb napísal: 09 jún 2022, 18:24No oni tam maju pocas leta rovnake grafy ako v Europe, kde je zima a take nieco sa ocakava.
"rovnake"
sa_sk_se.jpg
(spravne rozumiem pojmu susceptibilita?)
nie
ano, ak sa na klimu budeme pozerat len optikou zemepisnej sirky
nie, nebudeme, to bolo len zjednodusenie, lebo ty operujes "letom v JAR"
na ludi maju vplyv desiatky az stovky roznych vstupov, ty si to obmedzil na "leto v JAR"

cielom je prebrat ta do reality, ide to extremne, ale naozaj extremne pomaly a tazko
bud nechapes zakladne suvislosti, alebo nevhodne zjednodusujes komplexne systemy, alebo ..., atd, ako obvykle
jackb
Redeemer
Redeemer

moje ego nieco nedovoluje? ja si chybu priznam, opravim sa. uz vyse roka prave Ty ukazujes, ze nie si ochotni priznat chybu a opravit sa :)

no su rovnake v tom, ze vrchol dosahuju pocas rovnakych mesiacov. teda ak je v Europe zima, v JAR je leto. tak by to byt ale nemalo.

takze ak sesceptibilita neznamena, ze v krajine je menej ludi, ktorych ma virus najvyssiu sancu zabit, tak co to znamena? prosim.

no dobre, takze aj ked leto v JAR nastava, tak nema pozadovany dopad na pocty obeti virusu. tak co potom teda ma a preco to nie je leto?

ved s premorenim to ma ist uplne jednoducho: ludia sa nakazia a uz nebudu reinfekcie, plne JISky a plne marnice. no a dako nic.
beardie
Redeemer
Redeemer

Viz obrázok od Koraga, počty pozitívne testovaných pri vrchole vĺn stúpajú, počty úmrtí klesaju tak, že pri poslednej vlne zomreli už len nízke počty

Pri ďalšej vlne ich zomrie ešte menej, aj keď počty pozitívnych, ak vôbec ešte budú testovať, budu ešte vyššie ako pri posledných vlnách

Nakoniec zomrie toľko ľudí, že to bude štatisticky nevyznamne

Už ani len do USA nevyžadujú testy
jackb
Redeemer
Redeemer

Ale ako neumerne dlho to trva? Ak si zoberieme, ze Svedsko ci Florida mali byt naskrze premorene po priblizne polroku "bez opatreni" a stale tam maju nove pripady a nove umrtia, tak to nie je premorenie ako bolo bolo propagovane. Toto stoji zbytocne privela zivotov. Stale je to vrcholne neeticke: nielen umyselne niekoho nakazit, ale aj zvysit riziko umrtia. Pritom sa prida aj vysoke riziko dalsich problemov pre prekonani a ziadna ochrana pred reinfekciou, tazkym priebehom ci umrtim pri kazdej dalsej mutacii.
No a aj tak nie je vysvetlenie na to, preco ma JAR vrcholy vln pocas letnych mesiacov, ked by to malo byt prave naopak.

Cely cas sa krutime okolo toho, ze vedecky konsezus je na nespravnosti a nevhodnosti premorenia. Ceske media dali priestor odbornikom na kardiologiu, onkologiu ci ortopediu, ktori povedali, ze premorenie je nutne, aj ked si zvyok relevatneho vedeckeho sveta mysli uplny opak. Preto niektori prevzali nazor, ze par odbornikov na irelevantne odbory mediciny ma pravdu a vsetci ostatni vedci su lietadla.
beardie
Redeemer
Redeemer

asi to nebude take strasne, ked zvysok relevantneho vedeckeho sveta vratane ich domovskych krajin dobrovolne premoruje, teda s vynimkou totalitnej Ciny :D

paci sa mi ten pravidelny reality check, uz 2 roky sa to opakuje s dost podobnym vysledkom :)
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

jackb napísal: 13 jún 2022, 17:55 ved s premorenim to ma ist uplne jednoducho: ludia sa nakazia a uz nebudu reinfekcie, plne JISky a plne marnice. no a dako nic.
Kde mas momentalne preplnene JISky, marnice a hromadu umrti? Ved vsade je to na minime, aj ked je vela pripadov napr v Australii, Japonsku tak je najnizsi pocet na JIS za celu pandemiu, umrtia tak isto.

Autoeditácia príspevku po 12 min 20 sek:
Ved je momentalne aj najnizsi pocet umrti na covid za celu pandemiu globalne vo svete
Prílohy
covid.png
jackb
Redeemer
Redeemer

"Ani nie"
https://coronavirus.data.gov.uk/
Hospitalizacie stupaju a JISky nie su na urovni konca maja 2021 ci leta 2020. Umrtia nie a nie klesnut na 0,000 nic z konca maja minuleho roka.
Co zle sa deje, ze to neide ako bolo predpokladane? Uz takmer rok bez ziadnych realnych opatreni a stale nic. Co je teda potrebne urobit, aby sa aj v Anglicku to premorenie zjavilo tak, ako vo Svedsku ci na Floride? A preco zacali cisla rast ked aj leto o chvilu nastane?
A ako dlho budu este ludia zomierat v mene tohoto pokusu, za ktory by sa ani Jednotka 731 nehanbila?

No a anketa, ked je na Slovensku opat tema: ako by znela ta anketova otazka?
Napísať odpoveď