Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa gogo956 »

*****HERO***** napísal: 12 jún 2022, 10:56 Autoeditácia príspevku po 23 sek:
a v dnesnej dobe uz su tiez snad vedomosti, ako zminimalizovat to opotrebenie tela pri fyzickej praci.
prepáč za tu odvahu, možem sa spýtať mal si niekedy dlhodobejšie manualne zamestnanie? Ono ide o to, že ked kazdy den sa silno zatazuju jednostranne konkretne telesne partie, tak skor ci neskor renegeracia nebude stacit so stupnom opotrebenia. A nic s tym neurobis, prirodzenu regeneraciu tela nevies vyrazne ovplyvnit.
Zavisi od konkretnej fyzickej prace samozrejme, ale vacsinou ide o klby, kolena, lakte, slachy. To ked dlhodobo pretazujes tak s tym nic neurobis, mozes iba danu aktivitu obmedzit, tj robit ju menej casto alebo menej intenzivne.

jackb
btw. kolko dni volna mate vo firme? /dovolenka+ sick days/
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

nemal. len hovorim ze aj nemanualna praca potrebuje svoj aftercare, ako si spomenul ty napr. tie opletacky s chrbatom, co moze zabrat aj viac casu.

tym minimalizovanim opotrebenia som prave myslel napr. aj to, ze nemalo by sa zatazovat to iste a pokial to praca umoznuje, tak priorita by mala byt to vymysliet tak, aby sa ludia medzi sebou vymienali a zatazenie tym rozlozili.

ked uz sa rozhodovat kto by mal pracovat viac a kto menej, tak manualna/dusevna praca by urcite nemal byt jediny faktor. su dusevne prace co mozu mat na cloveka horsi vplyv ako manual a naopak.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto mi pripomina jeden diel officu ked riesia ci aj prava v kancelarii je nebezpecna ako praca v sklade...

podla tu ani nie je miesto na debatu, to su skratka hole fakty, pri manualnej praci clovek viac nici svoje telo ako ked sedi v kancelarii za pocitacom.
teraz neriesme krajne pripady ci anomalie, proste pokial pracujes 8 hodin denne za pocitacom v kancelarii. dodrzujes vsetky zasady BOZP a nemas ziadne predispozicie na psychicke poruchy a inak zijes zdravym zivotnym stylom tak po 30 rokoch urcite budes v lepsej fyzickej kondicii ako niekto kto je na tom presne ako ty ale denne tych 8 hodin denne odpracuje na stavbe.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

gogo956 napísal: 12 jún 2022, 12:09 jackb
btw. kolko dni volna mate vo firme? /dovolenka+ sick days/
dovolenka sa mi pocita od odpracovanych rokov. zaklad je snad 18 dni, teda tri sest dni dlhe zmeny. jeden tak ale moze mat naraz 27 dni volna (6+3)*3 dni. pribuda to potom po 0,5 dni a ja mam tento rok 22,5 dna. Tento rok bude mojim piatym. Tuto dovolenku musim minut za rok a berie sa z nej aj volno na Vianoce, ked je firma zatvorena.
Potom je dalsi balik dovolenky, ktory si vytvaram nadcasmi. Podla projektu je to medzi 1 - 2x poctu odrobenych hodin, ktore sa mi zapocitaju a su prenesitelne. Sem idu aj bank holidays ak mam pocas nich volno. Toto je super pre cestovanie ci kulturne udalosti, ktore sa deju pocas planovaneho pracovneho casu - najskor obetujem svoj cas praci potom z toho vytiahnem aj dvojnasobok pracovneho volna.
Kolko sick days mam platenych uprimne neviem. Budem sa musiet pohrabat v dokumentoch, realne opytat vedenia.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956 napísal: 12 jún 2022, 6:27na toto tazko odpovedat pausalne, lebo vela zavisi od typu profesie. Manualne cinnosti by mali mat menej hodín zatial co kancelarske ktore nie su fyzicky namahave mozu mat aj viacej.
Zaujimavy nazor, v prvom rade, dalo by sa to regulovat poctom zamestnancov, aby aj kancelarski zamestnanci mohli mat kratsiu pracovnu dobu a hlavne, pri kancelarskej praci je mozne zvysit efektivitu, pri manualnej nie.

Pri kancelarskej praci tiez mozu nastat zdravotne problemy, fyzicke aj psychicke, je tam nedostatok pohybu, chrbtica, karpalny tunel, oci, vyhorenie, depresia.

Mne sa celkovo nepaci rozdielna doba pracovneho casu pre rozne profesie, pripada mi to nespravodlive, len pri rodinach s detmi, cast ludi by mala menej casu na rodinu, deti, volny cas, aj rozne aktivity, ktore mozu byt aj potrebne.
jackb napísal: 12 jún 2022, 11:26Toto ide mimo mna. Ako oddelenie vo firme sme stale 6 dni v praci a 3 dni mame volno a takto to po 9 dnoch rotuje cely rok. Sice vedenie hodilo anketu, kto by chcel robit pondelok-piatok, 8-17 (hodina na obed, da sa dobrovolne skratit a potom v piatok odist skor), no vysledky nepoznam.
Tak to je skoda, mohli sme mat konkretne skusenosti s tymto modelom.

Inak ta ten tvoj rezim neobmedzuje v roznych aktivitach, hlavne s rodinou, priatelmi, ked maju ostatni vikend, ty pracujes a naopak, alebo ak byvas v byte, susedia mozu byt cez vikend hlucnejsi, aj vecer a ty musis ist rano do prace.
Blastbit napísal: 12 jún 2022, 10:53Asi som sa k tejto téme nikdy nevyjadril. Každé povolanie nejdem do podrobna rozobrať ale tak na porovnanie.
...
Zevraj podla vedcov stačí odrobiť 6 hodín denne za 5 dní, počas 6 hodín človek podáva najvyšší výkon.
...
Lenže sme v SR tu makať na výkon za 4 x menšie peniaze než v severe + západe EU a za ovela viac odrobených hodín.
Necitujem vsetko, suhlasim, ze rozne profesie su viac alebo menej narocne, su aj fyzicky a psychicky narocne, spominany vodic autobusu je dobry priklad, nielen nocne, ale aj ranna je vlastne nocna, vstava tak o druhej, tretej, to jazdenie v rusnej premavke, ludia prebiehajuci pred nim, teraz este kolobezkari a tiez agresivni cestujuci, potom este musia robit aj upratovaca.

Ano, kratsi pracovny cas ma rozne vyhody, vyssia efektivita, menej zdravotnych problemov, aj psychickych, co by znamenalo mensiu zataz na zdravotnictvo, menej ludi na invalidnom dochodku, viac penazi do rozpoctu z dani pracujucich - to by nasledne umoznilo aj samotne skratenie pracovneho casu, ak by pracovalo viac ludi, lenze ziadne zmeny sa nedeju, az teraz pomaly zacali testovat tento rezim.

Co sa tyka zahranicia, na zapade je ovela rozsirenejsi polovicny uvazok, hlavne pre zeny, ktore tak maju viac casu na deti, prip. hlavne v USA nepracuju zeny vobec, v oboch pripadoch maju realne nizsi rozpocet v rodine, co je dokazom toho, ze pracovny cas je mozne skratit, len mne sa nepaci ani taky rezim, bud by sa to mohlo striedat, alebo by mali pracovat kratsie - rovnako dlho muzi aj zeny.

OT - Este k zahraniciu, napr. v Britanii nemaju niektori dochodci dost penazi na vysoke najmy, boli o tom reportaze, to co je aj u nas, energeticka chudoba, tiez sa tam rozhoduju, ci si kupia jedlo, alebo zakuria, teraz sa to este zhorsi, ale je to na samostatnu temu,

EDIT: Pridavam este k tomu zisteniu vedcov, ze 6 hodin je idealna doba, pocas ktorej je zamestnanej najefektivnejsi, ja by som este k tomu predlzil vikend na 3 dni, ved aj v tom clanku, ktory som dal na predoslej stranke je, ze ludia si nevedeli predstavit ani 5-dnovy pracovny tyzden a dnes je to standard, takto by to bolo 4 dni krat 6 hodin, to by bolo 24 hodin a prakticky by to bol polovicny pracovny cas ako je v nazve, pritom efektivita by sa nemusela vyrazne znizit a to ani pri manualnych povolaniach, lebo ani tam nedokazu ludia pracovat nonstop, maju prestavky a cim dlhsie pracuju, tym je aj vykon nizsi.

Postavme sa workoholizmu: Menej hodín v práci neznamená slabší výkon, dokazuje to aj história | oPeniazoch
Rastúce hnutie proti workoholizmu tvrdí, že kľúčom k vyššej produktivite je pracovať menej hodín. Kľúčovým je odpočinok. "Desiatky rokov výskumov ukazujú, že korelácia medzi počtom odpracovaných hodín a produktivitou je veľmi slabá," hovorí Alex Soojung-Kim Pang zo Stanford University, ktorý obhajuje štvorhodinový pracovný deň. Istá štúdia z Illinois Institute of Technology z roku 1950 zistila, že vedci, ktorí strávili 25 hodín týždenne na pracovisku neboli produktívnejší ako tí, ktorí tam strávili päť hodín. Vedci pracujúci 35 hodín týždenne boli z polovice tak produktívny ako ich kolegovia s 20 hodinovým týždňom, zatiaľ čo pracovníci, ktorí pracovali 60 hodín alebo viac, boli najmenej produktívni zo všetkých.
Veľa práce po štyridsiadke podľa vedcov škodí, píše Corriere della Sera - Tech SME
Je síce pravda, že práca človeka zušľachťuje, ale ak je jej príliš, platíme za to určitú cenu: výrazne klesne náš kognitívny výkon. Slabne pamäť, duševná činnosť a schopnosť uvažovať, a to so sebou nesie aj nižšiu produktivitu práce.

Po štyridsiatke to postihuje každého, kto pracuje viac ako 25 hodín týždenne.
Pri tomto mi napadlo, ze medzistupnom pred dochodkom a alternativou rozdielneho veku odchodu do dochodku by mohol byt kratsi pracovny cas od urciteho veku, je to logicke, starsi ludia nemaju rovnaky vykon ako mladsi, tiez razantna zmena nie je zdrava, takto by mohli ludia pracovat aj vo vyssom veku.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Super, táto tema nabrala konštruktívny vrchol, velmi dobre sa to číta a človek si z toho niečo aj zoberie od viacerích prispievatelov.
Napr baník je tiež náročné povolanie, byť pod zemou kde je tma,teplo,bez kvalitneho svetla, málo vzduchu, fyzicky aj psychicky náročné.
Mimoriadne rizikové povolanie človeka to tam može zavaliť, ako aj povolania co sa tu uz aj rozoberali v minulosti - riziko smrti,riziko basy.
Takí politici v parlamente ani poriadne doň nechodia, hádaju sa tam o pozicie a fleky a potom sa promenaduju v diskusných relaciach v ktorích sa 50% času opäť preberajú spory. Minimalizovat diskusné relácie v televiziach, ale ukazovat priame prenosy z parlamentu na dennej báze.
Aby ludia videli kto v skutočnosti maká aj 12 hodín každý deň (ak maká nadčasy) a kto berie nehorázne prachy za nechodenie do práce.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mozno som to povodne napisal nejasne, netvrdil som ze officakom sa ma pracovna doba predlzit. Myslene to bolo tak, ze ak by sa mal zacat zavadzat skrateny pracovny cas, tak prednost by mali mat manualne resp kombinovane manual/office. Samozrejme nasledne by sa mohli hodiny znizit aj cistym officakom /medzi ktorych sa radim tiez/. Otazka je, ci je to ale realne a to z toho dovodu, ze v poslednej dobe je pracovnikov na manualne profesie menej akoby firmy potrebovali takze by bol problem im skracovat prac dobu lebo by sa to odrazilo na efektivite firiem. A v buducnosti bude pocet aktivne pracujucich uz len klesat.

Autoeditácia príspevku po 13 min 49 sek:
V dnesnej dobe vela firiem aj na Svk dovoluje si bratna piatky work from home s tym ze sa tak teochu rata ze je to iba formalita a v ten den uz zamestnanci doma uz ani velmi nerobia..Dalsim firmam work from home defacto zostal na covidovej urovni resp mierne upravil a ocakava sa ze sa zamestnanci v offoce objavia aspon raz do tyzdna a zbytok su doma co je urcite fajn.
jackb
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 12 jún 2022, 14:20 Tak to je skoda, mohli sme mat konkretne skusenosti s tymto modelom.

Inak ta ten tvoj rezim neobmedzuje v roznych aktivitach, hlavne s rodinou, priatelmi, ked maju ostatni vikend, ty pracujes a naopak, alebo ak byvas v byte, susedia mozu byt cez vikend hlucnejsi, aj vecer a ty musis ist rano do prace.
Nuz, nie som jediny kto pracuje v UK. Mozno sa to dotklo javatara, alebo ineho uzivatela, ktory mal pracovat na manazerskej pozicii tusim tiez v Londyne. Som lenivy to hladat, ale to sme natahovali este s hugom o dake prava pracujucich z inych krajin s minimalnou znalostou jazyka.

Za pat rokov som si na to osobne zvykol. Mohol som si urobit multicity Praha-Bratislava-Anglicko bez cakania na predlzeny vikend (pocas ktoreho by letenky boli drahe) a nutnosti minat si z dovolenky. No ale naozaj je problem v spolubyvani a paradoxne s pripudajucimi rokmi je to horsie a horsie kazdy vikend a preto pracujem na prestahovani sa. Uz nezvladam, ze sa niekto musi kazdy piatok doma ozrat tak, ze nedokaze stat na nohach, ale v kuchyni, cez dva kusky sadrokartonu, sa pusti do spevu zvycajne o 1 rano. Neda si povedat, ze ja potrebujem spat a ked mam ja volno, nespravam sa tak, aby sa v dome nedalo spat a ani sa nestazujem, ked ma zobudi ranny odchod do prace.
V osobnom zivote to tiez nie je vzhladom na pracu ziadna slava, alebo kedze aktualny team manager to ma podobne, je otvoreny myslienke vymenit si dni: teda ak ona robi normalne dni a ja moj system, dohodneme sa na tom, ze ja sice potiahnem 7 dni (alebo vyberiem z balika volna po nadcasoch) nu budeme aspon jeden den spolu. Kym boli lockdowny a nie kazdy kancelarsky prajucic clovek mohol/mal dovod pracovat z domu, bolo to paradoxne este lepsie. Ak som mal ja volno v strede pracovneho tyzdna, ona nepracovala, no uz bolo kam ist, tak to bolo lepsie, lebo ludi bolo pomenej, cesty prazdnejsie...
Cize spolubyvanie ci medziludske vztahy tym systemom trpia. Pre idividualizmus, alebo specialne situacie, ako stvorene.

\\Balvorn sa vola ten user, ktory pisal, ze je manazer v building managment firme v Londyne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Blastbit napísal: 12 jún 2022, 15:33Super, táto tema nabrala konštruktívny vrchol, velmi dobre sa to číta a človek si z toho niečo aj zoberie od viacerích prispievatelov.
Tiez som rad, ze sa nejaka tema opat rozbehla, inak sa tu neriesi nic okrem hadky o covide a politiky.

Najskor sa ospravedlnujem za dlzku prispevku, nejak to takto vyslo.

Moj aktualizovany navrh na skratenie pracovneho casu je teda 4-dnovy pracovny tyzden po 6 hodin, teda 24 hodin tyzdenne, kedze je to najefektivnejsie, mozno postupne, mozno najskor pre ludi nad 40 rokov, 6 hodin by mohlo byt pre vsetkych a volny piatok pre ludi nad 40 rokov, neskor pre vsetkych. Pri niektorych profesiach by to nemuselo byt pondelok - stvrtok, mohlo by sa to kombinovat, rozdelit. Inak tu 40-ku som si nevymyslel ja, to vedci - odkaz z predoslej stranky.

Bude to dlhsie, ale prakticky je to retazova reakcia, cim menej prace, tym viac pracujucich, tym viac efektivity, kazda zmena a obmedzenie umozni dalsie zmeny, bude potrebnych menej pracovnych miest a to sposobi dalsiu moznost rusit dalsie pracovne pozicie, napr. ak niekto nieco kontroluje, ak nebude co kontrolovat, nemusi sa to ani kontrolovat a pod.

Nechapem ako sa kazdy snazi vytvarat nove a nove pracovne pozicie, alebo sa obava rusenia, rovnako sa kazdy snazi zvysovat platy, ale nasledne sa zvysuju aj ceny, takze to nema ziadny zmysel. V dnesnej dobe by sme sa mali snazit znizovat pracovny cas, ved pri dnesnej urovni automatizacie, elektronizacie, umelej inteligencie, uz mala byt polovicna pracovna doba davno standardom, ale vymyslaju sa stale nove zakony, nariadenia, povinnosti a nezmysly a sami sa drzime v takej pasci, cele mi to pripomina inu temu - Sme stale otroci? - www.hojko.com .

Jeden velmi dolezity rozmer temy je zosuladenie pracovneho a sukromneho zivota. Dlhy pracovny cas ma vazne nasledky, hlavne pri niektorych zamestnaniach, praca na zmeny, nocne, tyzdnovky, ale aj uspesni ludia na vysokych poziciach su casto v praci nonstop, to prinasa rozne problemy, hadky, rozvody, sudy o majetok, deti, vyhorenie, depresie, ine zdravotne problemy a to opat vyzaduje vela prace navyse, na uradoch, sudoch, v zdravotnictve, opat je to taka retazova reakcia, tentokrat v zlom slova zmysle.

Riesenia ako dosiahnut kratsi pracovny cas:

Automatizacia
- dorucovanie dronmi, pomalymi elektro-vozidlami, uz sa to testuje
- velke automaty pri obchodoch, aj na bezne potraviny
- donasky potravin, hlavne na trvanlive potraviny, efektivnejsie
- samoobsluzne pokladne, bezna vec
- automaticka platba po pridani tovaru do tasky, tiez sa to uz testovalo
- inak riesene predajne bez nutnosti neustale dokladat tovar manualne, s posuvnymi pasmi, uz som to videl, dokonca ludia takto nakupovali sami priamo z aut
- kaviarne, pohostinstva s robotickou obsluhou, uz take aj su, alebo samoobsluzne
- poradenske sluzby v textovej forme by sa mohli vdaka AI vyhodnotit a ponuknut rovnaku odpoved inemu zakaznikovi
- je zvlastne, ze vyroba je vyrazne zautomatizovana, ale predaj takmer vobec
PRIDANE: - IoT - internet veci nahradi mnoho pracovnych miest
PRIDANE: - automatizacia platieb, menej prace na poste, uradoch, v bankach, pri prevoze hotovosti, ochrane
PRIDANE: - zrusenie hotovosti

Home office
- IT, banky, urady...
- ziadna cesta do prace a z prace = viac volneho casu
- moznost prisposobit si pracovny cas podla seba
- menej nakladov na kancelarie a pridruzene profesie
- menej aut na cestach, menej oprav
- menej budov potrebnych pre kancelarie = menej stavbarskych pozicii
- ludia by potrebovali menej aut, mohli by sa zdielat = menej potrebnych vyrobenych aut

Ovladanie vozidiel z domu
- medzistupen autonomnych vozidiel
- ovladanie vozidla z domu
- s ciastocnou kontrolou AI proti nehodam, pri vypadkoch a pod.
- vodic moze vstat a pretiahnut sa, precvicit, pri stati na cervenej
- ovladanie vysokozdvizneho vozika z domu, nemoze sa zranit, toto uz testovali
- casom by stacilo ovladat vozidla iba v mestach, na dialniciach by boli plne autonomne

Samotny kratsi pracovny cas ako riesenie
- vyssia efektivita prace
- menej urazov
- menej nehod
- menej PN
- menej invalidnych dochodcov = viac pracujucich
- menej smrtelnych nehod (na cestach) = viac pracujucich

Odstranenie duplicit
- v mnohych oblastiach sa zbytocne vyvijaju prakticky rovnake riesenia, to by riesil outsourcing
- mnohe budovy su nevyuzivane velku cast dna, mohli by sa zdielat
- krajiny vytvaraju vlastne riesenia, to by sa mohlo riesit na urovni EU

Priplatky za sluzby poskytovane pocas predlzeneho vikendu - piatok-nedela
- priplatky by mohli byt iba na nie nevyhnutny tovar, isty pocet zasielok by bol bez priplatku, alebo by priplatok zakaznik neplatil, ak by odovzdal pokazeny vyrobok
- aj teraz su v mnohych statoch v nedelu zatvorene obchody a ludia prezili
- ludia si zvykli aj na zatvorene obchody pocas sviatkov
- v sobotu su aj u nas zatvorenie niektore obchody
- urady su zatvorene uz v piatok popoludni

Priplatky za rychle dorucenie zasielky
- to uz v urcitej forme funguje aj teraz
- tiez by mohla byt vynimka pre nevyhnutny tovar ako pokazeny spotrebic, alebo isty pocet zasielok bez priplatku
- ludia dokazu cakat na balik z Ciny aj mesiace, tak mozu pockat par dni
- teraz kurieri jazdia na tie iste miesta opakovane pocas tyzdna, casto kvoli drobnostiam
- ekologickejsie
- ekonomickejsie
- ceny za zakladne dorucenie by sa mohli takto aj znizit

Ciastocne rusenie nepotrebnych profesii
- zjednotenie roznych dani, povinnosti
- vyrazne znizenie byrokracie, tu sa da usetrit velmi vela pracovnych miest, namiesto hodin, dni, ci dokonca mesiacov vybavovaciek na roznych miestach by sa data stiahli z databazy a maximalne by ich skontroloval 1 zamestnanec
- rozne kontrolne sluzby by sa mohli zrusit, ak by nebolo co kontrolovat
- ostatne navrhovane zmeny by znamenali aj nizsiu mobilitu a bolo by potrebnych aj menej pracovnych miest pri tychto profesiach

Priplatky za nie nevyhnutne sluzby
- spominane rychle dorucovanie, predajne pocas vikendu
- ceny za standardne sluzby by sa takto mohli znizit

PRIDANE: Standardne a premiove sluzby
- standardne sluzby by usetrili na personale, cast by nahradili stroje, cast by bola samoobsluzna, ceny by zostali rovnake alebo by boli aj nizsie
- premiove sluzby by mali vyssie ceny, vdaka ktorym by sa usetril cas zamestnancov, aby mali rovnaku mzdu za polovicny cas
- priklady standardnej sluzby: samoobsluzne pokladne, restauracie bez casnikov, MHD, kratkodoby prenajom auta, zakladny tovar
- priklady premiovej sluzby: pokladne so zamestnancom, restauracie s casnikmi, vlastne auto, premiovy tovar
- takto bude vsetko nevyhnutne dostupne kazdemu a nie nevyhnutne za vyssie ceny, ciastocne to uz podobne funguje teraz

PRIDANE: Standardne a premiove pracovne casy
- vyssie priplatky za nocnu a vikendovu pracu
- rozdelit tovary a sluzby vytvorene v noci a cez vikend a pocas pracovneho tyzdna cez den
- premiove tovary a sluzby vyrobene v noci a cez vikend by boli drahsie
- standardne tovary a sluzby by mohli v niektorych pripadoch byt aj lacnejsie, kedze ceny boli vyssie prave kvoli priplatkom
- opat to uz ciastocne takto funguje, len by sa vysledok prace oddelil a znizilo by to pracu v noci a cez vikendy

PRIDANE: Potraviny
- asi polovica potravin sa vyhodi v roznych fazach od vyroby az v domacnostiach
- ludia jedia asi dvakrat viac ako by mali, velka cast sa pouzije na samotne travenie
- ak by sa toto zmenilo, mohlo by sa vyrabat menej jedla
- vela druhov jedla sa da lahko pripravit z inych potravin, tie by neboli potrebne, alebo by mohli byt premiove za vyssie ceny

Bezplatna hromadna doprava
- ziadni revizori
- ziadne automaty na listky
- ziadne predajne automaty a obchody s listkami
- menej aut na cestach, takze prinos aj pre vodicov nepouzivajucich MHD
- menej prac na opravy ciest, mostov
- ekologickejsie

Nepodmieneny zakladny prijem
- mohlo by to zacat nizsou sumou
- menej uradnikov
- menej pridruzenych povolani, ako upratovacky, udrzbari na uradoch a pod.
- menej kontrolnych profesii
- menej podvodov, unikov
- teraz aj tak vsetci ludia dostavaju nejaku formu davky, takze by to nemuselo vyzadovat viac financii
- toto je komplexna tema, takze viac je v samostatnej teme, odkaz vyssie

Pravo na opravu a predlzena zarucna doba
- riesenie planovaneho zastaravania, resp. predlzenie zivotnosti by tiez znamenalo znizenie poctu zamestnancov
- pravo na opravu, jednoduchsia oprava
- bolo by potrebnych menej novych vyrobenych produktov a s tym spojenych aj menej pridruzenych povolani
- predlzena zarucna doba na 5 rokov, pri velkych spotrebicoch na 10 rokov
- ak by sa aj zvysili ceny, vyrobky by vydrzali dlhsie, takze za celu zarucnu dobu by cena mohla byt aj nizsia
- lahko vymenitelne baterie a niektore suciastky, ako pri PC
- zalohovanie elektroniky a baterii, opat by sa nemuseli tazit nanovo rovnake materialy, ktore sa daju recyklovat s existujucich
- menej tazby materialov by tiez znamenalo menej tazkej prace v baniach, menej urazov, aj smrtelnych a tym opat viac aktivnych zamestnancov
- dnes konci na skladkach a v prirode casto takmer plne funkcna elektronika, pracka kvoli par suciastkam v elektronike, mobil kvoli prasknutemu sklu alebo baterii a pod.
- ekologickejsie
- ekonomickejsie

EDIT: PRIDANE dalsie navrhy rieseni, oznacene na mieste.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Vedel by som sa ku kazdemu bodu vyjadriť ale to by bolo na celu stranu a mna málokto rád číta tak len fakt stručne.
1.Problemom je aj zlučovanie pozicii. Kde robili 20 ti ludia robí teraz 8 ludí. Napr v automotive na páse je to tak,znižovanie nákladov.
Za viac práce ktorú človek reálne robí za dvoch nedostane dvojnásobný plat.Pri každoročnej valorizacii mzdy sa zvýši napr minimálna hodinová mzda,ale vo variabilnej pohyblivej zložke mzdy mu firma zniži nejaký bonus, napríklad výkonnostný zo 150 eur na 100 eur.
2.Ohladom tej bezplatnej autobusovej dopravy, doslovne platí iný kraj/iné krajské mesto, iný mrav.Vidieť to aj na vozovom parku podnikov.
Clovek má až pocit ako keby niektorí dopravcovia alebo primátori chceli to, aby ludia presedlali z autobusov do automobilov.Im na nejakom EKO nezáleží.Presne co si spomínal tie opravy ciest a mostov + smog, dediny cez ktoré valia tisice aut a stovky kamionov.
3.Problemy s parkovaním, vodičák sa dáva doslovne každemu debilovi aj ked ho urobí až na 3 krát. Potom ide po svetelnej križovatke ako blazon stoj co stoj len aby nestratil minutu státia.2 týzdne dozadu kreten nedobrzdil a 3 autá pred sebou potlačil dopredu,nikto zranený aspon
4.Robil som roky nočné ked som bol mladší, štát toto šialenstvo podporuje. V SR 22% pracujucich ludí maká na nočných, priemer EU je 8%.Polsko 3% ak si dobre spomínam. Ja sa zhodujem stým co si vypísal, vždy je čo zlepšovať alebo poupraviť,dať na skušku ako sa to osvedčí v praxi.Klasický bombonik je evidovaná nezamestnanosť,rátaju len ludí na UP. Reálna nezamestnanosť aj tích co niesu na UP alebo odišli makať do zahranicia natrvalo alebo prípadne pendluju. To by sme sa blízili k číslu okresu Rimavská Sobota kde býva takmer 20% nezamestnanost vo viacerích častiach SR by to bolo cca rovnaké číslo.Zrušiť 4 zmennú prevádzku. Ked uz 3 zmenky tak po 6 hodín, takže od 6:00-12:00,12:00-18:00,18:00-0:00.Kedže cca od 2 v noci do 5 rána sa znáša nočná najťažšie aj vzhladom k procesom v tele,bolo by menej rakovin,nadorov,srdcovo-cievnych ochorení atd. Lenže vlády toto nezaujima ich zaujima robit TB ako zbojník Ficošík plače nad Kovačikom ktorý je "politický väzeň". Ich zaujima to aby ludia boli tupé telatá co maju makat co najviac v montovniach v neprirodzených polohách celu zmenu.
SR všetky tieto pokroky nikdy nedosiahne, kto rozumný by to chcel takto zmenit by skončil ako Jano s Martinou, SR je Sicilia strednej Europy.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal: 12 jún 2022, 17:01 Home office
- IT, banky, urady...
- moznost prisposobit si pracovny cas podla seba
- menej nakladov na kancelarie a pridruzene profesie
- menej aut na cestach, menej oprav
- menej budov potrebnych pre kancelarie = menej stavbarskych pozicii
- ludia by potrebovali menej aut, mohli by sa zdielat = menej potrebnych vyrobenych aut
S homeoffice to nie je take ruzove. Bolo to spominane aj vyssie. Od corony som na HO a realne mam menej casu ako ked som chodil do prace.
Lebo si musim aspon hodinu denne vynahradzovat nedostatok pohybu, ktory bol v praci a pri ceste do nej.
Musim si vyhradzovat socialne kontakty, ktorych je uz zalostne malo a psychycky to neznasam dobre.
A to neratam 4 hodiny tyzdenne samovzdelavanie aby som sa urdzal vo forme (ale to bolo aj bez HO).
Dreamer napísal: 12 jún 2022, 17:01 Nepodmieneny zakladny prijem
- mohlo by to zacat nizsou sumou
- menej uradnikov
- menej pridruzenych povolani, ako upratovacky, udrzbari na uradoch a pod.
- menej kontrolnych profesii
- menej podvodov, unikov
- teraz aj tak vsetci ludia dostavaju nejaku formu davky, takze by to nemuselo vyzadovat viac financii
- toto je komplexna tema, takze viac je v samostatnej teme, odkaz vyssie
Za mna velmi zly napad a toto (aspon na Slovensku menej uradnikov neprinesie), lebo ked dame vsetky viac penazi, tak budu vsetci o tie peniaze chudobnejsi, lebo mame taky ekonomicky system ako mame. menej kontrolnych profesii ani podvodov urcite nebude.
Dreamer napísal: 12 jún 2022, 17:01 Bezplatna hromadna doprava
- ziadni revizori
- ziadne automaty na listky
- ziadne predajne automaty a obchody s listkami
- menej aut na cestach, takze prinos aj pre vodicov nepouzivajucich MHD
- menej prac na opravy ciest, mostov
- ekologickejsie
ja som fanusik hroamdnej dopravy ale... to spravi len to co vlaky zadarmo, ludia ktori na to maju nimi prestanu cetovat, lebo sa ich kvalita realne zhorsila.

Ziadne automaty na listky, ziadne predajne automaty a obchody s listkami sa da reisit uz teraz apkou v mobile alebo SMS.

Navyse ludia nezacnu chodit MHD len pre to, ze je zadarmo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314
a nemozes si dat do tyzdna aspon 1-2dni normalny office? lebo z vlastnen skusenosti viem ze nonstop work from home je neprijemne. U nas mame v robote skor ten problem, ze zamestannci by sa podla poriadku mali ukazat aspon raz do tyzdna, ale znacna cast im na to dlabe a nechodi vobec, alebo pridu na 3hodinky aidu domov :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 13 jún 2022, 9:10S homeoffice to nie je take ruzove. Bolo to spominane aj vyssie. Od corony som na HO a realne mam menej casu ako ked som chodil do prace.
Lebo si musim aspon hodinu denne vynahradzovat nedostatok pohybu, ktory bol v praci a pri ceste do nej.
Musim si vyhradzovat socialne kontakty, ktorych je uz zalostne malo a psychycky to neznasam dobre.
To nie je celkom chyba home office, ludia na to nie su pripraveni, dalo by sa to riesit, ak ti chyba pohyb, mozes ist na prechadzku, na nakup pesi, cvicit mozes aj doma, na zahrade, balkone, cas na to by si mohol mat, uz len tym, ze sa nemusis pripravovat do prace ani cestovat, ale je to na samostatnu temu.
Zaregistroval som este miesta, kde sa da robi "home office", maju prisposobene "domace" prostredie, je to pre ludi, ktori maju doma nevhodne podmienky, alebo im chyba socializacia.

V kontexte kratsieho pracovneho casu by sa tieto problemy mohli vyriesit, vdaka viac volnemu casu by bolo mozne travit viac casu v prirode, s rodinou, priatelmi, prip. to aj kombinovat, napr. prechadzky, tury, bicykel a pod.
(Nepodmieneny zakladny prijem) Za mna velmi zly napad a toto (aspon na Slovensku menej uradnikov neprinesie), lebo ked dame vsetky viac penazi, tak budu vsetci o tie peniaze chudobnejsi, lebo mame taky ekonomicky system ako mame. menej kontrolnych profesii ani podvodov urcite nebude.
Ked nebudu ziadne podmienky, nebude co kontrolovat ani ukradnut, ako sa to moze stat? Je to ale ozaj na samostatnu temu, ktora tu je, tak prip. pokracuj tam.
ja som fanusik hroamdnej dopravy ale... to spravi len to co vlaky zadarmo, ludia ktori na to maju nimi prestanu cestovat, lebo sa ich kvalita realne zhorsila.
Vlaky "zadarmo" je zly priklad, cast ludi vlastne kupuje listky inej casti, seniori si ich uz akoby predplatili a studenti ich budu splacat neskor, to nie je realne zadarmo. To ze vlaky meskaju, ze niektore su stare nie je problem toho, ze su "zadarmo".

MHD sa dost zmenila a meni, pribudaju elektrobusy, vodikove busy, klimatizacia, nabijacky, automaty na karty, wifi, no je to stale iba jeden priklad, opat mozno na samostatnu temu.

Inak som aktualizoval prispevok vyssie, pridal som dalsie navrhy na riesenia, su oznacene.

K ankete, ta by sa mohla resetovat, tu je moj navrh:
Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
30 - 5 dni po 6 hodin
32 - 4 dni po 8 hodin
24 - 4 dni po 6 hodin
16 - 4 dni po 4 hodiny
15 a menej
Neviem
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Za mna ale upravené takto = 32 - 4 dni po 8 hodín, + dobrovolné nadčasy, žiadne alebo dobrovolné nočné kvoli príplatkom.
U hasičov je to kus zložitejšie, robia 24 ky, 3 zmeny co sa rotujú. V prípade velkých zásahov tí hasiči co maju volno musia ist späť do práce.
Napr v pondelok zacne od 7 rána a robí do 7 rána v utorok. Potom ide domov a ak nahodou je poziar kde zmena ktorá je na stanici pritomná musia ist vsetci na výjazd tak ten hasič je napriklad hodinu doma po skončení svojej zmeny, musí ist zase späť na stanicu kvoli dalsiemu prípadnemu výjazdu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Vidis specialne povolania. Mam pocit, ze ked na mna pride moznost sadnut si vedla pilota ako aerial scanner operator, tak by robil 7 dni a 7 dni by som mal volno. A ak by nebolo pocasie vhodne na lietanie, tak by sa mi ale asi ako volno nepocitalo.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Brať to ako platenu dovolenku. Lenze okej moze sa robit aj 4 dni po 6 hodín ale tie výplaty by neboli 800 eur v čistom slovenský priemer bez nadcasov, ale 500 v čistom. Zamestnanci by nadávali firmám ze zle platia a firmy povedia máme vysoké odvody a tie keby sa znižia napr o polovicu tak by mali zamestnanci vyššie mzdy a vláda povie dohodnite sa cez odbory.Vsetky strany si to predstavuju ako Hurvínek válku. To je tak komplexný problem toto, že u niekoho nepripadá do uvahy aby robil len 6 hodín v nejakej profesii a padla.
No a to že mzda sa zvyši ale aj rodinné náklady sa zvyšia tiež ba ešte viac ako mzdy o tom sa ani nemusime baviť.
V SR sa robí všetko slovenským sposobom, vymyšla sa vymyslené koleso čo inde funguje, na slovenský sposob bude z kolesa trojuholník.
Všetky povolania do detailu rozobrat,kolko uchadzacov na toto a tamto povolanie sa uchádza tak aby sa to dalo pokryť tie prípadné prac.zmeny. Ludia co makaju za 2500 eur v zahranicí sem nepridu makat za 700 v cistom uz, tí ludia az na výnimky nepridu domov.
A su fakt ludia ktorích by mrle žrali keby maju napr 12 hodín osobneho volna po práci.Nejaké flexibilné casy urobit ale nie vsade sa to dá.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal: 13 jún 2022, 20:49 To nie je celkom chyba home office, ...
Suhlasim, ze ako si to clovek zariadi tak ma, len hovorim, ze homeoffice mi neusetril cas, hoci to spociatku tak vyzeralo. No v skutocnosti je toho casu menej.
gogo956 napísal: 13 jún 2022, 10:04 a nemozes si dat do tyzdna aspon 1-2dni normalny office?
Mozem, do prace mozem chodit ako chcem, ale je to uplne fuk, lebo v praci som sam (ak neratam upratovacku a par technikov co tam musia byt, ale moji kolegovia su na HO stale). takze co sa tyka socializacie tak nula bodov.

Dreamer napísal: 13 jún 2022, 20:49 V kontexte kratsieho pracovneho casu by sa tieto problemy mohli vyriesit, vdaka viac volnemu casu by bolo mozne travit viac casu v prirode, s rodinou, priatelmi, prip. to aj kombinovat, napr. prechadzky, tury, bicykel a pod.
Otazka, ci v kontexte skrateneho pracovneho casu by sa niektore sluzby stali ovela menej dostupne. Je plno cinnosti, ktore vies robit bez inych ludi. Ale napriklad nakupy, lyzovanie, kupaliska, tam inych ludi potrebujes a potrebujes aby boli v praci.
Dreamer napísal: 13 jún 2022, 20:49 Ked nebudu ziadne podmienky, nebude co kontrolovat ani ukradnut, ako sa to moze stat? Je to ale ozaj na samostatnu temu, ktora tu je, tak prip. pokracuj tam.
Lenze si nemyslim, ze ine prispevky zmiznu... napriklad prispevky na deti (v nasich poplistickych koncinach nevedia politici nic ine vymsliet), dochodky atd...na to uradnikov a kontrolorov stale bude treba.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Mozno by bolo dobre zacat tym, ze by si zamestnanec mohol urcit, ktore dva dni z tyzdna chce mat volne. Nemusia mat vsetci volno v sobotu-nedelu. Niekomu by lepsie vyhovovalo napriklad nedela-pondelok, aby si na vybavovacky na uradoch nemusel brat dovolenku. A kto netrva na nedeli, nech si zvoli napriklad utorok-stredu, a cez vikend moze chodit do roboty - prazdne cesty, ziadne davy ludi vsade a pod. :)
Este lepsie by bolo, keby to bolo dynamicke, ze by sa to dalo aj menit, v niektorych zamestnaniach by to procesy umoznovali.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Všemožná flexibilita, kde pracuje 5 ludí ale robota je tam pre 8 ludí tak prijať dalších 3 a prácu úmerne rozdeliť,aby teda ludia mali aj volno.
Ale snívajme, tuto vládne strany nemaju v najmenšom záujme riešiť aj Zakonnik Práce. Uz len to ze su firmy kde na wc moze ist clovek len v stanovený čas a nikto ho nemá ako vystriedať a človek musí držať svoju potrebu je tiež niečo co by sa malo zmeniť.
Kamarát robil vo VW v roku 2013 a jeho kolegovi sa chcelo ist na velku potrebu, dostal odpoved má ist na wc v stanovenú dobu, nevystriedali ho, tak sa posral. Ešte v ten den dal okamzitu výpoved aj s udaním dôvodu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 14 jún 2022, 8:00Otazka, ci v kontexte skrateneho pracovneho casu by sa niektore sluzby stali ovela menej dostupne.
To by riesilo to rozdelenie standardnych a premiovych sluzieb, niekto spravi par krokov navyse, niekto si priplati, uz teraz su lacnejsie a drahsie sluzby.
Ale napriklad nakupy, lyzovanie, kupaliska, tam inych ludi potrebujes a potrebujes aby boli v praci.
Nakupy v obchodoch uz testovali uplne bez personalu, spominal som to, postupne by sa to vyvazilo po zruseni nepotrebnych pozicii.
Lenze si nemyslim, ze ine prispevky zmiznu... napriklad prispevky na deti, dochodky atd...na to uradnikov a kontrolorov stale bude treba.
OT, ale strucne, kazda osoba by mala nejaky zakladny prijem, teda aj dieta, dochodca, nemusi to byt od zaciatku rovnake. Viac v tej druhej teme.
Mek napísal: 14 jún 2022, 9:38Niekomu by lepsie vyhovovalo napriklad nedela-pondelok, aby si na vybavovacky na uradoch nemusel brat dovolenku.
Opat na samostatnu temu, to je chore, ze na bezne fungovanie si musi clovek brat dovolenku, aby isiel na 1 miesto, kde zo systemu vytlacia papiere, potom este na 2., 3., 4. miesto a potom ich odniest na dalsie miesto, kde to zalozia, to vsetko by by sa dalo zautomatizovat, zrusenim istych povinnosti by to zmizlo uplne, ale minimalne tu sa uz veci ciastocne menia, ale je to nedostatocne.

K ankete, dobrovolne nadcasy mozu byt pri ktorejkolvek volbe, ide o ten zakladny cas.
Napísať odpoveď