Skratenie pracovnej doby na polovicu
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu
A tých ľudí, čo zamestnávajú veľké firmy zamestnáš Ty...
obchodný reťazec je sieť maloobchodných preadajní. Jedno-dvoj predajňové obchody, či jak ty si povedal zelovoc nikdy nebude mať odbory lebo je to nerentabilné (lebo chod odborov má tiež nejakú administratívu a poplatky) a pri jednom šefovi a dvoch zamestnancoch ti nejaké kolektívne vyjednávanie netreba.Blastbit napísal: 19 jún 2022, 13:17 Ja som nenapísal obchodné retazce(tesco,billa,lidl,kaufland,coop atd) ale obchody a maloobchody.
Jo aj malé strojárske firmy do 50 ludí, možu mat odbory suhlasím, ale castokrát velké firmy napr korejskeho pôvodu nemajú odbory.
Odbory majú predovšetkým význam tam, kde je tých zamestnancov viac/veľa, združujú týchto zamestnancov a jednajú za nich s vedením firmy. Snáď dve predavačky v zelovoci vedia ísť za šefkou a porozpravať sa s ňou aj bez toho aby sa museli nazývať odbormi.
Vzhladom na to aké bývaju fluktuácie vo všetkých odvetviach by mali byť okresné odbory. Moja chyba mal som predtým presnejšie vyjadriť.
Dreamer - ostane tu lacnejšia pracovná sila od slovákov - z balkánu,azie a východu EU. Mozno aj pre romov sa najde práce viac.
Asi preháňam sak aj slováci nejakí ostanú niekto je skromný a stačí mu makať za 700 netto.Pokial zvláda nočné a buzerovanie za maličkosti od nadriadených tak pohoda.To samozrejme beriem za predpokladu ze EU to urobí tak ze bude všade 6 hodinový pracovný čas v celej EU aj v SR a ludia si povedia že ist napr do Rakuska makat za menej hodín a aspon tích penazí co mali.
Dreamer - ostane tu lacnejšia pracovná sila od slovákov - z balkánu,azie a východu EU. Mozno aj pre romov sa najde práce viac.
Asi preháňam sak aj slováci nejakí ostanú niekto je skromný a stačí mu makať za 700 netto.Pokial zvláda nočné a buzerovanie za maličkosti od nadriadených tak pohoda.To samozrejme beriem za predpokladu ze EU to urobí tak ze bude všade 6 hodinový pracovný čas v celej EU aj v SR a ludia si povedia že ist napr do Rakuska makat za menej hodín a aspon tích penazí co mali.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja tiez niesom nadsenec hura riesini. Ale velke firmy casto dane neplatia neriek oborvskym ziskom. Preco by mali byt tak zvyhodnene? Len pre to, ze maju moc a peniaze? Napriklad Google a Facebook na sloveksu dane neodvadzaju, hoci tu maju milionove obraty (poskytuje reklamu aj od slovenskych firiem slovenskym obcanom), ale zaplati smiesne dane v Islandu.gogo956 napísal: 19 jún 2022, 18:59 Ak znizis malym firmam dane a velkym zvysis, tak by bolo dobre dopredu vypocitat aky by to malo celkovy dopad na prijmy statneho rozpoctu. Za druhe ak by si zvysil velkym firmam dane vyraznejsie, tak by zacali rozmyslat ci sa im neoplati odist inde, pripadne sice zostanu ale nebudu zavod rozsirovat a pod. Nie je to take jednoduche ako to vyzera, nemozes firme nakazat aby neodisla tam kde su dane mensie. Vlastnik firmy proste firmu zrusi alebo prelozi inde a stat nebude mat ani to co doteraz.
Rozumiem ze ste smutni z toho, ze Svk je zivotnou urovnou na chvoste Eu a chceli by ste ludom pomoct. Realita je ale taka, ze sa s tym neda nic zasadne urobit. Periferia vzdy zostane periferiou. Jedine co nas moze hriat je ze ked prijmu raz do Eu Ukrajinu tak oproti nim na tom aspon zo zaciatku budeme dobre. Ked bola v 89tom to co sa vola revolucia tak ludia si vazne mysleli ze do 10 rokov dobehneme Zapad. Neskor ked videli ze to nebude tak easy tak sa to skorigovalo na 15-20 rokov. Skutocnost je ale taka ze nielen nikdy Zapad nedobehneme, ale ani Cesko. A rozdiel v zivotnej urovni sa bude skor iba stale zvacsovat. Svk ekonomika stoji a pada na prac miestach ktore vytvaraju iba nizku pridanu hodnotu. Naviac tieto miesta budu v buducnosti podliehat stale vacsiemu nahradzaniu automatizaciou. V urcitom bode budu tovarne a zavody potrebovat tak malo zamestnancov ze sa im z dovodov logistiky uz oplati fabriku na Svk zavriet a vratit nazad na Zapad pretoze tam su trhy ktore maju kapital, nie tu. Tu je iba relativne lacna prac sila nic viacej. K tomu vyssiemu zdaneniu velkych firiem: bola by to hra s ohnom. Ani pre velku firmu nie je zasadny problem zavriet kram a ist tam kde je zdanenie vyhodnejsie. Pozrite sa pravde do oci: ak chcete zarabat vela penazi tak musite ist do zahranicia lebo tu sa rovnakych podmienok nikdy nedockate.
Ak vobec prijimu UA do EU, kedze Rusko urcite bude chciet ten vojenský stav tam držať dlhé roky a v tom prípade UA nemoze byt prijatá.
A keby je UA prijatá do EU tak ludia ked budu chciet ist makat tak nepojdu do SR ale aspon do Rakuska tam stále zarobia 3-4 x viac ako tu.
Ukrajinci makali napr v Peugeote a vedia ako to tam chodí si povedia radšej sa posunu este o 200 km dalej na Západ ako tuto makat aj tie nočné.
A keby je UA prijatá do EU tak ludia ked budu chciet ist makat tak nepojdu do SR ale aspon do Rakuska tam stále zarobia 3-4 x viac ako tu.
Ukrajinci makali napr v Peugeote a vedia ako to tam chodí si povedia radšej sa posunu este o 200 km dalej na Západ ako tuto makat aj tie nočné.
-
mirak2
Hardcore addict
Mohol by som napisat moju skusenost z Rakuska, lebo v Rakusku mame "iba" 38.5 hodinovy tyzden, ktory si ludia standardne rozdeluju tak, ze robia 8.5 hodiny kazdy den od pondelka do stvrtka a v piatok robia iba 4.5 hodiny a teda okolo 12-13 hodiny idu domov. V teorii to znie celkom pekne, ale realita je taka, ze pondelok az stvrtok je tak strasne vycerpavajuci, ze v piatok poobede som rad, ze zijem a tak si neviem uzit takyto "predlzeny vikend". Viaceri kolegovia s tym maju problem. Nehovoriac o tom, ze ked rano zacinam o 8:30 alebo 9:00 tak skoncim o 17:30-18:00, dokym dojdem domov s nakupom, urobim si veceru a najem sa, tak je tak 20:00 a nie je vela casu na vecerne rege, dokym idem spat.
Zalezi aj od práce akú robíte. 8,5 hodiny z toho pol hodina prestávka na jedlo pohoda. Mne to príde stále lepšie ako 4 zmenka vo fabrike v SR.
-
mirak2
Hardcore addict
8,5 hodiny + pol hodina na jedlo, to je 9 hodin cisteho casu v robote.
Ja som robieval 12 tky, 2 dni v práci 2 dni volno. Z toho od 6:00-18:00, na druhý den 18:00-6:00. Ked som ráno došiel prespal som pol dňa.
Potom som mal problem zaspat v noci. Na druhý deň celý deň volno a na další deň zase do práce od 6:00-18:00. Ešte to máte dobré.
"Najlepšie" boli celodenné zmeny cez leto, tie nočné zmeny to už bol chládok ale s vedomím ze ked ráno prídem tak sa mi chce spať.
A keby si poviem ze pojdem spať až večer, že celý deň nejako prebdiem, tak do večera by som "fungoval" ako mátoha.
Za mna radšej 9 hodín v práci od pondelka-štvrtka tú prácu co som robil a v piatok do 12 tej. No aká paráda mať v podstate viac ako 2,5 dňa volno. Väčšinu piatka a celá sobota a nedela k tomu. Lenze mne vedel aj víkend výjst celý v práci a "príplatky" no diky moc za ne..
Potom som mal problem zaspat v noci. Na druhý deň celý deň volno a na další deň zase do práce od 6:00-18:00. Ešte to máte dobré.
"Najlepšie" boli celodenné zmeny cez leto, tie nočné zmeny to už bol chládok ale s vedomím ze ked ráno prídem tak sa mi chce spať.
A keby si poviem ze pojdem spať až večer, že celý deň nejako prebdiem, tak do večera by som "fungoval" ako mátoha.
Za mna radšej 9 hodín v práci od pondelka-štvrtka tú prácu co som robil a v piatok do 12 tej. No aká paráda mať v podstate viac ako 2,5 dňa volno. Väčšinu piatka a celá sobota a nedela k tomu. Lenze mne vedel aj víkend výjst celý v práci a "príplatky" no diky moc za ne..
Mas cistu pravdu. Sam som odisiel do Rakuska, robim tu rovnaku pracu ako v rodnej hrude, ale za +90% platu navyse. O kvalite potravin, zdravotnictve, e-gov a dalsich veciach radsej pomlcim.gogo956 napísal: 20 jún 2022, 1:46 Rozumiem ze ste smutni z toho, ze Svk je zivotnou urovnou na chvoste Eu a chceli by ste ludom pomoct. Realita je ale taka, ze sa s tym neda nic zasadne urobit. Periferia vzdy zostane periferiou. Jedine co nas moze hriat je ze ked prijmu raz do Eu Ukrajinu tak oproti nim na tom aspon zo zaciatku budeme dobre. Ked bola v 89tom to co sa vola revolucia tak ludia si vazne mysleli ze do 10 rokov dobehneme Zapad. Neskor ked videli ze to nebude tak easy tak sa to skorigovalo na 15-20 rokov. Skutocnost je ale taka ze nielen nikdy Zapad nedobehneme, ale ani Cesko. A rozdiel v zivotnej urovni sa bude skor iba stale zvacsovat. Svk ekonomika stoji a pada na prac miestach ktore vytvaraju iba nizku pridanu hodnotu. Naviac tieto miesta budu v buducnosti podliehat stale vacsiemu nahradzaniu automatizaciou. V urcitom bode budu tovarne a zavody potrebovat tak malo zamestnancov ze sa im z dovodov logistiky uz oplati fabriku na Svk zavriet a vratit nazad na Zapad pretoze tam su trhy ktore maju kapital, nie tu. Tu je iba relativne lacna prac sila nic viacej. K tomu vyssiemu zdaneniu velkych firiem: bola by to hra s ohnom. Ani pre velku firmu nie je zasadny problem zavriet kram a ist tam kde je zdanenie vyhodnejsie. Pozrite sa pravde do oci: ak chcete zarabat vela penazi tak musite ist do zahranicia lebo tu sa rovnakych podmienok nikdy nedockate.
Ak ste mladi a nic vas doma nedrzi, treba odist. Slovensko naozaj moc neponuka, a to hovorim ako osoba, co mala top 5% platu na Slovensku podla statistik.
Lutujem akurat, ze som neodisiel skor, i ked to malo relevantne dovody. Samozrejme treba si krajinu starostlivo zvazit, nie vsetky su rovnako vhodne pre kazdeho poziadavky.
Icefire - a čo rakuske baby? tiez také rozmaznané princezné na peniaze ako aj značná časť sloveniek? Co sa týka riešenia problemov, komunikácie snimi tam to ako vyzerá máš snimi nejaké skusenosti? Ekonomická uroven krajiny odzrkadluje aj správanie sa žien k mužom.
Icefiresr
ja pracujem na Svk, ale co poznam sikovnych ludi tak odisiel uplne kazdy komu to rodinne pomery dovolili. Vacsinou do Rakuska, Nemecka alebo aspon Ciech. V podstate neviem o nikom kto by sa vratil a to su uz velmi dlhe roky.
ja pracujem na Svk, ale co poznam sikovnych ludi tak odisiel uplne kazdy komu to rodinne pomery dovolili. Vacsinou do Rakuska, Nemecka alebo aspon Ciech. V podstate neviem o nikom kto by sa vratil a to su uz velmi dlhe roky.
No tak to tu potom aj vyzerá, keď všetko mladé a čo len trochu rozumné odíde
Z pohľadu jedinca plne chápem každý jeden takýto individuálny odchod, ale zároveň ma zarmucuje, že namiesto toho, aby sa mladé generácie volia húfne úteky z domoviny namiesto toho, aby sa spoločne snažili to tu trochu napraviť a urobiť zo SK krajinu, z ktorej by ich deti už nemuseli utekať za lepším životom.
Muffi
preco by mal niekto robit "charitu" a byt v horsom, ked moze byt v lepsom a dostojnejsie si zabezpecit rodinu? Kto sa mu za to podakuje ked zostane? Akurat si kazdy poklepe po cele ze je hlupak. Slovvensko sa casom stane krajinou plnou dochodcov a jednej minority ktora ma dost vela deti ale az tak velmi nepracuje. Kazdemu je jasne co to spravi s rozpoctom, proste to nema ziadnu perspektivu ci sa nam to paci alebo nie toto je buduca realita. Skor sa cudujem ak este existuje niekto komu toto nedotieklo .
preco by mal niekto robit "charitu" a byt v horsom, ked moze byt v lepsom a dostojnejsie si zabezpecit rodinu? Kto sa mu za to podakuje ked zostane? Akurat si kazdy poklepe po cele ze je hlupak. Slovvensko sa casom stane krajinou plnou dochodcov a jednej minority ktora ma dost vela deti ale az tak velmi nepracuje. Kazdemu je jasne co to spravi s rozpoctom, proste to nema ziadnu perspektivu ci sa nam to paci alebo nie toto je buduca realita. Skor sa cudujem ak este existuje niekto komu toto nedotieklo .
Ja som si odpracoval 10 rokov na Slovensku a snazil som sa zmenit vela veci k lepsiemu, ale ked ides stale a konstantne proti vlne a ludia maju naozaj veci na haku od podnikatelov po statne institucie alike, tak to eventuelne vzdas, inak sa z toho zblaznis. Za tie nervy to nestoji nikomu, kto si vie spocitat 1+1 a naozaj je niekedy lepsie zacat nanovo vo viac “civilizovanom” (i ked samozrejme nie idealnom) prostredi.
Aby sme si rozumeli: mam velmi rad Slovensko, jeho prirodu a pod. Ale ked si zoberiete objektivne fakty, tak perspektiva je nedobra. Tie automotive co to tu ako tak tahaju tu nebudu vecne, pretoze pokrocila automatizacia, Priemysel 4.0 , elektromibily potrebuju nepomerne menej suciastok atd. Ano mozme si navzajom rozpravat rozpravky ake to bude vsetko super, ale to by nebola realita a klamali by sme samych seba. Ti co vam hovoria ze bude lepsie, tak nehovoria pravdu, iba sa vas tu snazia udrzat ale vo vas neprospech.
Uz je to kusok OT, ale za mna boli volby 2012 ukazkou toho, ze v krajine nie je co a pre koho robit. O to horsie, ked ma studijny odbor predurcoval na pracu v "regionalnom rozvoji", no z volieb bolo jasne,ze niekto nechce ani zmenu ani rozvoj. O to este horsie ked zaciatky v emigracii neboli najlepsie no region sa dostal z pohladu vedenia z blata do kaluze. Skutocnost, ze sa tam ale vratili ludia, ktori s tym regionom nieco pozitivne chcu a podla socialnych sieti sa im dari je pozitivne prekvapiva. Snad im ich snahu pri dalsich regionalnych voblach neznicia.
Ako som odpovedal v inej teme, moj odbor zo zahranicia na Slovensku nie je, alebo sa pouziva len zlomok z jeho moznosti. Kedze nemam vedomost o jeho fungovani v sukromnom sektore a so statom sa kamaratit neradno, nema zmysel ani to, ze by som prisiel "spasit krajinu delenim sa o skusenosti". Nehovoriac o vyhodach eGov ci ineho mentalneho nastavenia spolocnosti.
Ako som odpovedal v inej teme, moj odbor zo zahranicia na Slovensku nie je, alebo sa pouziva len zlomok z jeho moznosti. Kedze nemam vedomost o jeho fungovani v sukromnom sektore a so statom sa kamaratit neradno, nema zmysel ani to, ze by som prisiel "spasit krajinu delenim sa o skusenosti". Nehovoriac o vyhodach eGov ci ineho mentalneho nastavenia spolocnosti.
Nedočkal som sa odpovede nevadí. Uz len pri nezamestnanosti robia demagogiu celé roky. V pohode, v SR chytiť prax a rozvíjať sa v zahraničí.
Toto ale nie je len problem Slovenska, platy su rozne, ale aj byvanie je na zapade drahsie a hlavne pracovny cas je priblizne rovnaky, asi 40 hodin tyzdenne.gogo956 napísal: 20 jún 2022, 1:46Rozumiem ze ste smutni z toho, ze Svk je zivotnou urovnou na chvoste Eu a chceli by ste ludom pomoct. Realita je ale taka, ze sa s tym neda nic zasadne urobit.
Robit sa s tym nieco da, hlavne vdaka EU budeme mozno medzi prvymi, celkom prekvapive je, ze to skracovanie pracovnej doby budu vo velkom testovat ako prvi v Britanii, mimo EU.
Opat som aktualizovat prispevok s navrhmi rieseni, aby to bolo na jednom mieste, podobne ako som navrhoval "Standardne a premiove sluzby", tak nieco podobne, napisem to aj tu:
Odkaz na cely prispevok so vsetkymi navrhmi rieseni: Skratenie pracovnej doby na polovicu - Strana 9 - www.hojko.com
Taktiez anketa bola restartovana, mozete opat hlasovat, odporucam si precitat prispevky z poslednych stranok, z roku 2022 pre viac informacii, tie nove cisla maju realne dovody, aj vedecke.