Automotive education
Re: Automotive education
Nie pri každom aute (výrobcovi) musíš ísť kvôli tomu do servisu. Napríklad Škoda má svoj update portal, kde si viem po zadaní VIN čísla môjho auta zistiť, aké nové aktualizácie si viem do auta stiahnuť, vrátane nových podkladov máp pre navigáciu.
Neviem o tom, že by takéto niečo fungovalo u niektorého iného výrobcu, aj ako aktualizácia pomocou telefónu.
Neviem o tom, že by takéto niečo fungovalo u niektorého iného výrobcu, aj ako aktualizácia pomocou telefónu.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
aj Kia to tak ma napriklad...
zalezi ci to auto s navigaciou ma napriklad android auto alebo apple ze vies zrkadlit appky. Ja vyuzivam cez android auto Waze, inak by som pouzival navi z mobilu
zalezi ci to auto s navigaciou ma napriklad android auto alebo apple ze vies zrkadlit appky. Ja vyuzivam cez android auto Waze, inak by som pouzival navi z mobilu
urcite pokial sa da tak kupuj nieco co ma android auto alebo apple car. tie vstavane navigacie nie su vzdy to najlepsie. predpokladam ze VAG ma celkom slusnu navigaciu ale napriklad nas nissan je tragedia. radsej pouzivame telefon.
v telefone bude ta navigacia skratka vzdy presnejsia a aktualnejsia.
v telefone bude ta navigacia skratka vzdy presnejsia a aktualnejsia.
Ja som zástanca AndroidAuto/CarPlay. Mapové podklady pre vstavané navigácie sa síce aktualizujú, ale tie aktualizácie sú niekoľkokrát do roka, nie vždy to môže byť user friendly a nie vždy zadarmo.
Ak používaš navigáciu Waze cez AA/CP, mapové podklady hlavných ťahov máš aktualizované do pár hodín od uvedenia cesty do prevádzky bez akéhokoľvek zásahu, prípadne si môžeš vybrať inú navi, ktorá vyhovuje tebe. Poslednú dobu dosť alternatívnych navigácií dostalo podporu AA (netuším, či aj CP).
Na druhú stranu závisí aj čo chceš vo výbave auta. Napríklad prediktívny tempomat bez vstavanej navigácie asi nedostaneš.
Inak sa musím pochváliť, že som pred mesiacom svoju starú Fabiu bez navi s káblovým AA upgradol na bezdrôtový AA vďaka kúpe jedného modulu. Existuje viac alternatív, ja som kúpil tento iba pre AA.
https://www.indiegogo.com/projects/aawireless#/
S drobnými úpravami v nastaveniach mi to funguje výborne, bez výpadkov. Na moje krátke 4-10km trasy ideál, nemusím furt pripájať kábel. Na dlhšie trasy už treba sledovať % baterky, ale nie je to vôbec hrozné. Vychádza to cca 10%/hod jazdy pri zapnutom AA/Waze/Spotify! Samozrejme závisí, čo vám ešte všetko beží na pozadí.
Ak používaš navigáciu Waze cez AA/CP, mapové podklady hlavných ťahov máš aktualizované do pár hodín od uvedenia cesty do prevádzky bez akéhokoľvek zásahu, prípadne si môžeš vybrať inú navi, ktorá vyhovuje tebe. Poslednú dobu dosť alternatívnych navigácií dostalo podporu AA (netuším, či aj CP).
Na druhú stranu závisí aj čo chceš vo výbave auta. Napríklad prediktívny tempomat bez vstavanej navigácie asi nedostaneš.
Inak sa musím pochváliť, že som pred mesiacom svoju starú Fabiu bez navi s káblovým AA upgradol na bezdrôtový AA vďaka kúpe jedného modulu. Existuje viac alternatív, ja som kúpil tento iba pre AA.
https://www.indiegogo.com/projects/aawireless#/
S drobnými úpravami v nastaveniach mi to funguje výborne, bez výpadkov. Na moje krátke 4-10km trasy ideál, nemusím furt pripájať kábel. Na dlhšie trasy už treba sledovať % baterky, ale nie je to vôbec hrozné. Vychádza to cca 10%/hod jazdy pri zapnutom AA/Waze/Spotify! Samozrejme závisí, čo vám ešte všetko beží na pozadí.
Opytam sa - trosku mozno z pohodlia kedze je to nieco co by som si mohol urcite vygooglit 
Mam Oktaviu mk4 a iPhone - klasicke out of box bluetooth parovanie samo o sebe celkom dobre integruje spotify na ktore to viac menej 99% casu pouzivam ale ked obcas hodim nieco do Waze (napr. viem ze su u nas zapchy a snazim sa najst najrychlejsiu cestu domov) tak musim cumet do telefonu a na to by som asi potreboval CarPlay ci? Navedte ma pls
(+idealne how to, ak sa to niekomu chce vypisovat, dik)
Mam Oktaviu mk4 a iPhone - klasicke out of box bluetooth parovanie samo o sebe celkom dobre integruje spotify na ktore to viac menej 99% casu pouzivam ale ked obcas hodim nieco do Waze (napr. viem ze su u nas zapchy a snazim sa najst najrychlejsiu cestu domov) tak musim cumet do telefonu a na to by som asi potreboval CarPlay ci? Navedte ma pls
Na prepojenie potrebuješ mať v škodovke funkciu Smartlink (AndroidAuto + CarPlay). Slovenská O4 má od Ambition vo výbave Smartlink, od Style dokonca bezdrôtový Smartlink. V rádiu by si mal nájsť voľbu Smartlink a postupovať podľa inštrukcií na obrazovke. S origo bezdrôtovým Smartlinkom nemám skúsenosť, možno budeš musieť na prvé pripojenie potrebovať prepojenie káblom - viac info určite v manueli.
Bol som na obede a narychlo som sa preklikal, vybavu som nezistil aku mam ale Smartlink tam v menu bolo. Videl som ale u kolegyni v aute (je to fleetovy sluzobak, vsetci mame rovnake) ze mala Waze na obrazovke (asi) bez pripojenia ku kablu takze nejak to asi pojde. Kazdopadne, diky za nasmerovanie kazdopadne 
Takze asi nebudem vyhadzovat zbytocne stovky eur kedze pri tych auto-gps nezazijem taky komfort aky by som chcel. Len tak mimochodom, uz sa mi stalo neraz ze sa veziem v cudzom aute a gps v aute ukazuje ze ideme cez les
Teraz trochu problem ohladom vykonu: Casto krat sa stretavam ze ludia pri debate o autach a ich vykone nepouzivaju kw ale krutiaci moment v NM. Lenze ten krutiaci moment sa meni na zaklade otacok v akych prave jazdim ze? Prave cumim na video o autach a chlap tam rozprava ze dane auto ma 500 Nm. Co tym ma na mysli?
Teraz trochu problem ohladom vykonu: Casto krat sa stretavam ze ludia pri debate o autach a ich vykone nepouzivaju kw ale krutiaci moment v NM. Lenze ten krutiaci moment sa meni na zaklade otacok v akych prave jazdim ze? Prave cumim na video o autach a chlap tam rozprava ze dane auto ma 500 Nm. Co tym ma na mysli?
Naftaky maju najlepsi krutak pri nizkych otackach, cca okolo 1400
Moderne benziny (preplnovane) su na tom podobne, cca 1500
Klasicke benziny az 3000. U vyssich objemoch kludne aj 3500-4000.
Na silu zrychlenia nie je az tak dolezity celkovy vykon ale prave krutak. Zjednodusene keby si dal do nejakej rovnice vahu auta, krutak a trakciu tak ti vyjde rychlost zrychlenia. Nepotrebujes tam vykon.
Ale samozrejme krutak sa odvyja od vykonu a spada tam dost vela dalsich faktorov.
Na silu zrychlenia nie je az tak dolezity celkovy vykon ale prave krutak. Zjednodusene keby si dal do nejakej rovnice vahu auta, krutak a trakciu tak ti vyjde rychlost zrychlenia. Nepotrebujes tam vykon.
Ale samozrejme krutak sa odvyja od vykonu a spada tam dost vela dalsich faktorov.
ono aj vykon sa meni na zaklade otacok. vacsina ludi ani netusi ze sice ma 150 konovy motor ale v zivote tych 150 konov nevyuzili pretoze motor mat 150 konov na vrchole krivky niekde pri 5500-6000 otacok a tam bezny clovek len tak nechodi.
asi ten popis nie je uplne technicky spravny, ale v mojej hlave si to vzdy predstavujem tak ze vykon, watty, je ako rychlo auto vie ist. krutiaci moment, newtonmetre, je ako rychlo sa na tu rychlost vies dostat.
krutiaci moment je ako silno vie motor roztacat hriadel. vykon je ako velmi ho vie roztocit.
asi ten popis nie je uplne technicky spravny, ale v mojej hlave si to vzdy predstavujem tak ze vykon, watty, je ako rychlo auto vie ist. krutiaci moment, newtonmetre, je ako rychlo sa na tu rychlost vies dostat.
krutiaci moment je ako silno vie motor roztacat hriadel. vykon je ako velmi ho vie roztocit.
Neda sa uplne generalizovat, aj dva turbodiesle s rovnakym objemom a max. vykonom mozu mat inu charakteristiku.wladas napísal: 15 jún 2022, 17:49 Naftaky maju najlepsi krutak pri nizkych otackach, cca okolo 1400
Zalezi na roznych faktoroch, napr. mensie turbo bude mat "strechu" krutiaceho momentu posunutu k nizsim otackam, moze byt RJ motora inak naladena apod.
Orientacne to tak plati, turbomotor ma oblast max krutaku v urcitom rozsahu otazok (velmi orientacne 1500-2500 diesle, 2000-3500 benziny), atmosfera ma max krutak v jednom bode (alebo veeelmi malom rozsahu otacok)
Velkost krutiaceho momentu sa da vypocitat z vykonu a otaciek motora. Obecne krutiaci moment nic nevypoveda o zrychleni v case, ale o zrychleni v konkretnom bode v case (pri X otackach motora). Auto co ma 200Nm (typicky benzin 2.0 bez turba) moze mat rovnake zrychlenie ako auto s 340Nm (2.0 TDI). Dolezity je v tomto pripade maximalny vykon, nie jeho priebeh (ked ides na plny plyn).
Rozdiel je pri beznej jazde, ked zatlacis pedal pri turbomotore pri 1500rpm, auto vyleti vpred. Ked to iste spravis pri podobne vykonnom atmosferickom motore, nic sa v podstate nestane, motor pojde velmi neochotne do otacok. Na druhej strane, zatah bude mat takmer vzdy plynuly az po obmedzovac (6000-7000ot.), turbo zacne (pocitovo) chcipat za hranicou max. krutaku (2500-3500ot.)
Preto sa pouzivaju rozne prevodovky, aby sa nizky krutak atmo benzinu kompenzoval vyssimi otackami - atmosfera na dialnici toci 4000 a turbo kludne 2200-2500 - to je presne oblast najvyssieho krutiaceho momentu.
Moc dik vsetkym za reakcie. Mam este jednu otazku 
Neviete niekto co to je?:
https://auto.bazos.cz/inzerat/151545885 ... sat-cc.php
Takuto vec mam v kastliku v aute. Ide o passat cc 1.8 tsi 2008. Skusal som do toho zapajat telefon ale nic sa nedeje.
Mam nutkanie to z auta vyhodit nech mam ulozny priestor
Neviete niekto co to je?:
https://auto.bazos.cz/inzerat/151545885 ... sat-cc.php
Takuto vec mam v kastliku v aute. Ide o passat cc 1.8 tsi 2008. Skusal som do toho zapajat telefon ale nic sa nedeje.
Mam nutkanie to z auta vyhodit nech mam ulozny priestor
Máš k tomu aj potrebný MDI kábel? Existuje viac druhov podľa toho, aký prístroj k tomu chceš pripojiť. Vieš k tomu napríklad pripojiť USB kľúč s hudbou a bude to fungovať ako externý disk, hudbu budeš vedieť prehrávať cez rádio.
-
starysomar
Hardcore addict
Na Slovensku a v podobnych guberniach je Waze super.
V rozsiahlejsej spleti tunelov je k hovnu
V rozsiahlejsej spleti tunelov je k hovnu
V spleti tunelov ti asi bude naprt každá navigácia - pokiaľ na to nie je tunel prispôsobený.
Pár rokov dozadu som sledoval, že Waze dával nejaké majáky do pražskej Blanky, ktoré mali umožniť navigáciu aj v tuneli. Netuším, ako to je v súčasnosti... ale určite aj konkurenti budú mať nejaké vychytávky.
Pár rokov dozadu som sledoval, že Waze dával nejaké majáky do pražskej Blanky, ktoré mali umožniť navigáciu aj v tuneli. Netuším, ako to je v súčasnosti... ale určite aj konkurenti budú mať nejaké vychytávky.
Ked je v tuneli GPS, tak mas navigaciu. Ked nie je, tak si strateny s cimkolvek. V kralovopolskom tuneli v Brne su GPS repeatery, takze tam navi viacmenej funguje. Neviem si ale predstavit situaciu, ked by v tuneli jedna navigacia fungovala a ostatne nie.
Nemaju niektore navi naprogramovanu simulaciu prechodu? Ze podla predoslej rychlosti to vypocita s tym ze vie ze dany usek je tunel bez GPS signalu
imho to vedel uz sygic pred mnohymi rokmi
Zdravim. Preco pri jazde autom na prvom prevodovom stupni a otackach motora 2000 robim vyssiu spotrebu ako pri tretom prevodovom stupni s otackami tiez 2000?
V oboch pripadoch ide samozrejme o rovnake podmienky. Idem po rovinke a len udrziavam rychlost. Dik
V oboch pripadoch ide samozrejme o rovnake podmienky. Idem po rovinke a len udrziavam rychlost. Dik
Cim väčšia rýchlosť tým menšia spotreba, čím menšia rýchlosť tým väčšia spotreba. 1 prevodový stupen más len na rozbeh, potom hned zaradit dvojku a ak sa dá hned aj trojku a štvorku. Napriklad brzdit by sa malo motorom čiže podradovať a co najmenej vyuzivať brzdy, jedine na uplne zastavenie. Takze ziadne také ze valíš na krizovatku a potom zacnes 100 metrov brzdiť lebo uz vidíš oranzovu a vies ze to nestihaš prejsť.