Planovane zastaravanie
Re: Planovane zastaravanie
Ale nie je toto dostatocny dokaz planovaneho zastaravania?
Pri tlaciarnach aspon vymysleli vyhovorku, aj ked hupu, aby nieco nevytieklo.
Myslel som, ze obmedzeny pocet zapisov je dostatocny pre obmedzenie zivotnosti, ale ani to nestaci.
Nechapem, ako by to mohol byt bug, pri roku 2000 s tym nepocitali, zanedbali, ale naprogramovat znicenie SSD po 40 000 hodinach omylom?
Pri tlaciarnach aspon vymysleli vyhovorku, aj ked hupu, aby nieco nevytieklo.
Myslel som, ze obmedzeny pocet zapisov je dostatocny pre obmedzenie zivotnosti, ale ani to nestaci.
Nechapem, ako by to mohol byt bug, pri roku 2000 s tym nepocitali, zanedbali, ale naprogramovat znicenie SSD po 40 000 hodinach omylom?
to neviem, to neriesim. moze to tak byt ale prislo by mi to ako velmi hlupy biznis plan... lebo predsa ked sa ti pokazi disk, kupis novy a pokazi sa ti v rovnakom case alebo nebodaj ako v clanku kupis viac diskov a pokazia sa naraz tak uz si asi rovnaky disk nekupis, nie? pre istotu si od toho vyrobcu nekupis uz nikdy nic.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
(Ano varim s vody, ale programatorom sa take veci deju bezne).Dreamer napísal: 12 júl 2022, 22:32 Nechapem, ako by to mohol byt bug, pri roku 2000 s tym nepocitali, zanedbali, ale naprogramovat znicenie SSD po 40 000 hodinach omylom?
Tu nemuseli pocitat s niecim inym, napriklad pretieklo nejake pocitadlo, lebo zobrali kod s 32 bitoveho procesoruna 16 bitovy procesor, a podobne. Takymto sposobom sa uz podarilo roztrieskat aj niekolko vesmirnych sond za stovky milionov dolarov.
Bugy niesu nicim vynimocnym.
A keby to robia zamerne, tak taky biznys model by bol fakt strasny. Ono celkovo SSD-cka nie su vhodne na dlhodobe uchovavanie dat.
Lenze bugy su v SW, ale v HW a tak jednoduchom, asi dostatocne nerozumiem ako funguje SSD, resp. v com je rozdielny od HDD, ale je to len ulozisko, preco by mal niekto len uvazovat, ze by tam naprogramoval znicenie aj ked o 100 rokov?
K tomu biznis modelu, dostavame sa na zaciatok temy, veci sa kazia a velmi casto tesne po zaruke, nie vsetky, ale casto su to rozne znacky, hlavne pri urcitych typoch elektroniky, rozpravaju o tom casto opravari, nejake odkazy a videa su v tejto teme, jednoducho sa neda ignorovat znacku, lebo s inou znackou je to rovnake, dost casto sa takto kazia mysi, aj o tom som pisal vyssie, ale to uz by som sa len opakoval.
K tomu biznis modelu, dostavame sa na zaciatok temy, veci sa kazia a velmi casto tesne po zaruke, nie vsetky, ale casto su to rozne znacky, hlavne pri urcitych typoch elektroniky, rozpravaju o tom casto opravari, nejake odkazy a videa su v tejto teme, jednoducho sa neda ignorovat znacku, lebo s inou znackou je to rovnake, dost casto sa takto kazia mysi, aj o tom som pisal vyssie, ale to uz by som sa len opakoval.
-
harrison314
Hardcore addict
SSD niesu jednoduche ani hardverovo ani softverovo. Prave preto, ze jeho skutocna kapacita je povedzme n-nasobna, lenze v SSD bunky casto a lahko odchadzaju a data sa tam degraduju (interne su to len flash pamete, kde dana bunka ma relativne obmedzeny pocet zapisov), takze sofver s tym musi pocitat, zapisovat do co najmenej pouzivanych sektorov,... overovat integritu dat a doslova ich dolovat s redundatdneho sumu. Dalej data sa na SSD diskoch ukladaju viackrat, lebo po case data zacinaju degradovat. A o to vsetko sa treba starat. SSD disky maju v sebe pomerne vykonny procesor na ktorom moze bezat aj pocitacovy virus, je to pocitac v pocitaci.Dreamer napísal: 13 júl 2022, 23:10 Lenze bugy su v SW, ale v HW a tak jednoduchom, asi dostatocne nerozumiem ako funguje SSD, resp. v com je rozdielny od HDD, ale je to len ulozisko, preco by mal niekto len uvazovat, ze by tam naprogramoval znicenie aj ked o 100 rokov?
Preto je realne problem s SSD nieco vymazat (tak aby sa to nedalo obnovit) ale aj obnovit data tak aby boli komletne.
Preto maju SSD disky na zaciatku vyssiu realnu kapacitu ako po par rokoch.
V tej nasej priomienke, ze by si to clovek druhykrat nekupi plati, to ked je to kratko po zarucnej dobe.Dreamer napísal: 13 júl 2022, 23:10 K tomu biznis modelu, dostavame sa na zaciatok temy, veci sa kazia a velmi casto tesne po zaruke, nie vsetky, ale casto su to rozne znacky, hlavne pri urcitych typoch elektroniky, rozpravaju o tom casto opravari, nejake odkazy a videa su v tejto teme, jednoducho sa neda ignorovat znacku, lebo s inou znackou je to rovnake, dost casto sa takto kazia mysi, aj o tom som pisal vyssie, ale to uz by som sa len opakoval.
Dik za vysvetlenie SSD.
K biznis modelu este znova, ja som si kupil Logitech, vydrzala 2 roky, reklamacia, pol roka, nova mys, opat Logitech, lebo ine nemali tie funkcie, podobny model, iba novsi, vydrzala 2 roky, neslo uz reklamovat, tak som kupil inu, lacnejsiu Gigabyte s tilt funkciou, vydrzala viac ako 2 roky, odislo koliesko, prave tilt funkcia, akoby studeny spoj, kabliky boli velmi kratke, opravil som to, ale uz neslo poriadne prilepit tie smykacie nalepky, tak som kupil opat rovnaky model Gigabyte, staru som si nechal na pripadne nahradne diely, ale asi to aj tak nestoji za ten cas a tie nalepky asi neprilepit tak, aby to bolo dokonale.
Ake mam teda moznosti? Len kupit najlacnejsiu mys s funkciami a tlacidlami, ktore potrebujem, splnaju to len mysi Logitech a Gigabyte, este jeden 2x drahsi model, vsetky sa zrejme pokazia, mozno 5x drahsi model vydrzi dlhsie, ale mozno len 5x dlhsie a mozno ani to nie.
Ono sa sice zda, ze si zakaznik moze kupit inu znacku, ved len pri mysiach by mal byt obrovsky vyber, ale nie je.
K biznis modelu este znova, ja som si kupil Logitech, vydrzala 2 roky, reklamacia, pol roka, nova mys, opat Logitech, lebo ine nemali tie funkcie, podobny model, iba novsi, vydrzala 2 roky, neslo uz reklamovat, tak som kupil inu, lacnejsiu Gigabyte s tilt funkciou, vydrzala viac ako 2 roky, odislo koliesko, prave tilt funkcia, akoby studeny spoj, kabliky boli velmi kratke, opravil som to, ale uz neslo poriadne prilepit tie smykacie nalepky, tak som kupil opat rovnaky model Gigabyte, staru som si nechal na pripadne nahradne diely, ale asi to aj tak nestoji za ten cas a tie nalepky asi neprilepit tak, aby to bolo dokonale.
Ake mam teda moznosti? Len kupit najlacnejsiu mys s funkciami a tlacidlami, ktore potrebujem, splnaju to len mysi Logitech a Gigabyte, este jeden 2x drahsi model, vsetky sa zrejme pokazia, mozno 5x drahsi model vydrzi dlhsie, ale mozno len 5x dlhsie a mozno ani to nie.
Ono sa sice zda, ze si zakaznik moze kupit inu znacku, ved len pri mysiach by mal byt obrovsky vyber, ale nie je.
Nekupuj odpad
Za posledných 16 rokov mam 3 mysi, všetko razer
Za posledných 16 rokov mam 3 mysi, všetko razer
no ja len ze toto zrovna nie je podla mna priklad planovaneho zastaravania. lebo zrovna v tomto priklade vies znacku ignorovat, lebo zrovna tento priklad nie je nieco co by robil kazdy vyrobca ale stalo sa to len pri diskoch jedneho vyrobcu. takze ako biznis model by to bolo ozaj hlupe z dovodu ktory som pisal vyssie.Dreamer napísal: 13 júl 2022, 23:10K tomu biznis modelu, dostavame sa na zaciatok temy, veci sa kazia a velmi casto tesne po zaruke, nie vsetky, ale casto su to rozne znacky, hlavne pri urcitych typoch elektroniky, rozpravaju o tom casto opravari, nejake odkazy a videa su v tejto teme, jednoducho sa neda ignorovat znacku, lebo s inou znackou je to rovnake, dost casto sa takto kazia mysi, aj o tom som pisal vyssie, ale to uz by som sa len opakoval.
nebudem klamat ze sa mi vela veci nepokazilo tesne po vyprsani zaruky. na druhu stranu sa mi ale pokazila kopa veci pred vyprsanim zaruky. problem podla mna nie je v tom ze vyrobcovia zamerne vyrabaju produkty ktore sa pokazia hned po vyprsani zaruky, asi existuju aj taki ale urcite nie vsetci.
skor je o tom ze na trhu rozhoduje vpodstate iba jedna vec a to je cena. vacsina ludi riesi len cenu. preto ak chce vyrobca produktom konkurovat musi ist cenou dole ale zaroven nemoze ist pod vyrobne naklady, lebo by nezarobil, tak musi znizovat vyrobne naklady. a skratka ich znizuje na ukor kvality.
vsetko je to o dopyte a ponuke.
-
starysomar
Hardcore addict
"ich znizuje na ukor kvality" - to je dôvod prevažnej väčšiny prípadov, kde životnosť = záruka +10%. A nie len v elektronike.
Trvalá udržateľnosť plače...
Trvalá udržateľnosť plače...
Absolutne nesuhlasim s cenou, sice som to tu pisal, ale ak to nestaci, zopakujem to.
Mysi boli Logitech za priblizne 30€, viem ze su aj herne za 100€, ale su aj mysi za 5€, takze to nebol rozhodne odpad.
Gamepad, velmi dobry priklad, Xbox 360 za 25€ mal skrutky a vydrzal 8 rokov, Xbox One za 50€, lepeny vydrzal 2 roky, dalsi lepeny Xbox One S za 50€ vydrzal 2 roky a nieco a odislo tlacidlo, prakticky maju rovnaky pocet tlacidiel, paciek, nie je tam ziadna podstatna zmena, 2x drahsi a vydrzi 4x kratsie.
Kazdopadne, uz nema zmysel dokazovat zamer, tie riesenia su jasne, ale EU kona velmi pomaly, nejake pravo na opravu sa spominalo, ale ani to nestaci.
Riesenia:
- zaruka 5 rokov na malu a 10 rokov na velku elektroniku
- standardizacia baterii pre vsetko
- vymenitelne baterie pre vsetko
- standardizacia displejov a inych komponentov
- zalohovanie minimalne baterii, idealne aj elektroniky
Mysi boli Logitech za priblizne 30€, viem ze su aj herne za 100€, ale su aj mysi za 5€, takze to nebol rozhodne odpad.
Gamepad, velmi dobry priklad, Xbox 360 za 25€ mal skrutky a vydrzal 8 rokov, Xbox One za 50€, lepeny vydrzal 2 roky, dalsi lepeny Xbox One S za 50€ vydrzal 2 roky a nieco a odislo tlacidlo, prakticky maju rovnaky pocet tlacidiel, paciek, nie je tam ziadna podstatna zmena, 2x drahsi a vydrzi 4x kratsie.
Kazdopadne, uz nema zmysel dokazovat zamer, tie riesenia su jasne, ale EU kona velmi pomaly, nejake pravo na opravu sa spominalo, ale ani to nestaci.
Riesenia:
-
harrison314
Hardcore addict
Ach, keby to bolo tak to by bolo kriku, hlavne od anarchokapitalistovDreamer napísal: 14 júl 2022, 21:26 Riesenia:
Napriklad ja som za vymenitelne baterie a displaye. Ale vsetko uplne standardizovat nema zmysel a bolo by to kontraproduktivne. Aj ked som velky fanusik standardizacie.
v nesuhlasim ani s jednym riesenim, okrem posledneho, ale je to nevymahatelne
Dreamer to kedy bola zaruka na malu elektroniku 5 a velku 10 rokov?
Ak chces najlepsiu vydrz, tak si kup to najdrahsie co sa da a mozno sa tych 5 rokov dozijes.
Pri velkych spotrebicoch zase 10 rokov nie je problem dodrzat.
Vymenitelne baterie na vsetko, ved vecsina veci ma vymenitelne baterie, mozno mobili, tablety a niektore notebooky nemaju vymenitelnu bateriu.
Zalohovanie, kto by to platil ale tusim aj dnes uz existuju nejake fondy...
Ta standardizacia v EU je pekna vec, no budem mat na vyber ci chcem k zariadeniu nabijacku, napr pri mobile? Bude potom lacnejsie to zariadenie? Lebo mat zas doma 10 nabijaciek na usbc je tiez plytvanie zdrojmi.
Ak chces najlepsiu vydrz, tak si kup to najdrahsie co sa da a mozno sa tych 5 rokov dozijes.
Pri velkych spotrebicoch zase 10 rokov nie je problem dodrzat.
Vymenitelne baterie na vsetko, ved vecsina veci ma vymenitelne baterie, mozno mobili, tablety a niektore notebooky nemaju vymenitelnu bateriu.
Zalohovanie, kto by to platil ale tusim aj dnes uz existuju nejake fondy...
Ta standardizacia v EU je pekna vec, no budem mat na vyber ci chcem k zariadeniu nabijacku, napr pri mobile? Bude potom lacnejsie to zariadenie? Lebo mat zas doma 10 nabijaciek na usbc je tiez plytvanie zdrojmi.
To je znamy mytus, prikladom vyhod standardizacie su napr. "tuzkove" baterie, lodne kontainery, alebo stolne pocitace.harrison314 napísal: 14 júl 2022, 22:02Ach, keby to bolo tak to by bolo kriku, hlavne od anarchokapitalistovved uz len pri standardizacii nabijania cez USB C, kricali ako to zabija pokrok a nici malych podnikatelov a firmi pripravuje o zisky...
V com by to zabilo pokrok, ak by namiesto stoviek velkosti a tvarov displejov mobilov od 5,8" do 6,8" bolo mozno 10 velkosti? Tie rozmery su casto rozdiele len o pol minimetra, alebo su aj rovnake, len niekedy ma o milimeter viac dlzka, inokedy sirka, potom rozne vyrezy a otvory kvoli kamere.
Nebola, je to navrh, vyradili by sa najlacnejsie smejdy, ktore su neekonomicke a neekologicke, nasledne v prepocte na rok by to bolo este lacnejsie.retkvic napísal: 14 júl 2022, 22:28Dreamer to kedy bola zaruka na malu elektroniku 5 a velku 10 rokov?
Nie a nie, kolkokrat to mam pisat, videl si moj predosly prispevok? 2x drahsi gamepad vydrzi 4x kratsie a este je mozno 6x drahsi Elite a ten ma tiez velmi zle recenzie.Ak chces najlepsiu vydrz, tak si kup to najdrahsie co sa da a mozno sa tych 5 rokov dozijes.
Taktiez spominal som, ze ked som sa opravara pytal, aku pracku si mam kupit aby sa mi nepokazila, lozisko, tak povedal ze vsetky su rovnake, ze si mam kupit najlacnejsiu, precitaj si aj predosle stranky, nie, drahe veci nie su vzdy spolahlivejsie, este jeden priklad, iPhone a znizovanie vykonu, iPhone je pritom asi najdrahsia znacka a o jeho (ne)opravitelnosti by mohla byt samostatna tema, aj v tejto tu nieco bolo, lepene baterie, nestandardne skrutky a pod.
Nie, na hojku niekto spominal aku vysavac, mohol ho rovno vyhodit, k mobilom a notebookom je taka stranka, pre notebook od Microsoft tam museli spravit nove hodnotenie, lebo ani najnizsie nestacilo, ten notebook sa nedal rozobrat vobec, bez toho aby sa znicil, mozno tu stranku som sem daval, nechce sa mi to hladat, toto je tiez jasny dokaz planovaneho zastaravania.Vymenitelne baterie na vsetko, ved vecsina veci ma vymenitelne baterie, mozno mobili, tablety a niektore notebooky nemaju vymenitelnu bateriu.
Dalej, aj ked su baterie vymenitelne, tak v servise a je to drahe, zamerne, aby sa to neoplatilo a aj keby to zacali ludia pozadovat, tak by to neslo, lebo maju malo kusov, prave kvoli chybajucej standardizacii, tiez len to, ze sa to neda spravit na pockanie, kvoli tym znamym problemom, ludi odradza, keby museli byt niekolko dni bez mobilu.
V jednom videu, mozno som ho sem tiez daval, niekto bol v obchode reklamovat uz neviem, asi mobil, povedali mu, ze oprava bude stat nejakych 1000€, ze si ma radsej kupit novy, tak patral a opravil si to nakoniec sam za par eur, opat dokaz, ze je to zamerne, oklamu ludi a opravu sice ponuknu, ale za nerealnu sumu, nevyhodnych podmienok. Tie sumy som si vymyslel, nespominam si na presne, ale myslim, ze to opravil tak 10x lacnejsie ako mu ponukli v obchode.
Otec opravuje pracky 45 rokov. Henten tvoj opravar zadelil dobru sprostost.Dreamer napísal: 14 júl 2022, 23:22ze ked som sa opravara pytal, aku pracku si mam kupit aby sa mi nepokazila, lozisko, tak povedal ze vsetky su rovnake, ze si mam kupit najlacnejsiu
Dreamer, sprav si research a kup vzdy to co je najlepsie, pri veciach ktore su prilis drahe je vsak jeden problem, ze sa toho vyrobi malo kusov a vtedy sa chybovost moze praveze zvysit, teda aspon co sa specialnej elektroniky tyka.
Pri tych vecsich spotrebicoch by som zasa nesilil to najlacnejsie, zlata stredna cesta.
Pri tych akku je to bummer hlavne pri mobiloch, tabletoch, ntb. Firmam sa proste z ekonomickeho hladiska neoplati vyrabat malu elektroniku s vymenitelnymi bateriami lebo by boli vecsie, nebola by zabezpecena vodotesnost a nemohli by tolko zarobit.
Pri tych vecsich spotrebicoch by som zasa nesilil to najlacnejsie, zlata stredna cesta.
Pri tych akku je to bummer hlavne pri mobiloch, tabletoch, ntb. Firmam sa proste z ekonomickeho hladiska neoplati vyrabat malu elektroniku s vymenitelnymi bateriami lebo by boli vecsie, nebola by zabezpecena vodotesnost a nemohli by tolko zarobit.
-
harrison314
Hardcore addict
Ak nie je firma od ktorej to kupujes Apple, tak to lacnejsie buderetkvic napísal: 14 júl 2022, 22:28 Ta standardizacia v EU je pekna vec, no budem mat na vyber ci chcem k zariadeniu nabijacku, napr pri mobile? Bude potom lacnejsie to zariadenie? Lebo mat zas doma 10 nabijaciek na usbc je tiez plytvanie zdrojmi.
Ako ja suhlasim, ale zas je tu aj specialna elektronika, kde potrebujes unplne ine tvary atd... Ja aj v tomto by som rad videl zlatu strednu cestu. Aby sa nemusel robit "narovnavac na ohybak", nejako tak to vravia Cesi.Dreamer napísal: 14 júl 2022, 23:22 V com by to zabilo pokrok, ak by namiesto stoviek velkosti a tvarov displejov mobilov od 5,8" do 6,8" bolo mozno 10 velkosti? Tie rozmery su casto rozdiele len o pol minimetra, alebo su aj rovnake, len niekedy ma o milimeter viac dlzka, inokedy sirka, potom rozne vyrezy a otvory kvoli kamere.
No pri tej zaruke narazas na to, ze ta elektronika uz nebude stacit vykonom. Preto je podla mna lepsie pravo na opravu.Dreamer napísal: 14 júl 2022, 23:22 Nebola, je to navrh, vyradili by sa najlacnejsie smejdy, ktore su neekonomicke a neekologicke, nasledne v prepocte na rok by to bolo este lacnejsie.
A k tej odczadjaucej elektronike po zaruke. Ja mam doma 4 notebooky. Prvy ma cca. 15 rokov (Asus) a stale funguje (bateria je uz nanic, ale.. funguje), druhy (Lenovo) ma cca 10 rokov a stale ho obcas pouzivam. Atd... Podobne mobily, jeden ma 18 a pouzival som ho 7 rokov, Microsoft Lumia ma 10 rokov, a obcas ju pouzivam na fotenie, len uz na nu nedostanem ziadne aplikacie. A nakoniec Motoroku mam 6 rokov. Podobne mysi, ano dve mi uz odisli, ale nie hned po zaruke, tiez si odklikali cez 5-7 rokov.
Ved prave, ak to tak bude, ze budem mat na vyber, ze bude dana vec bez nabijacky a bude teda o danu sumu lacnejsia, aby to teda nebolo skor navysenie ceny o nabijacku, ale naozaj znizenie ceny o nabijacku.harrison314 napísal: 15 júl 2022, 7:37 Ak nie je firma od ktorej to kupujes Apple, tak to lacnejsie budeStale si nemusis kupuvat tu nabijacku.
-
starysomar
Hardcore addict
V kompe mám 5 harddiskov - najstarší má odmakané skoro 50000 hodín.
Počítač mám 9-ročný. (Autá 18-ročné). Externý harddisk starší. Asi mi predali všetko bez kurvítok.
Možno sa raz za čas objaví zámerné darebáctvo, poškodzujúce životnosť niečoho no z 99,9% poruchy spôsobí už popisovaný dôvod znižovania výrobných nákladov - jeden príklad je kompresor z Lídla, ktorý mi vydržal až tri minúty dofukovania z 2,25 na 2,5. Dve kolesá po minúte dal, pri treťom umrel. Tak som zistil, že veľavážený Lídl neuznáva oskenovaný bloček.
Nasrať...
Pod čiarou - vyzerá rovnako, ako starý. Na tom praskla hadička. Prehodil som z nového a ten dal kamarátovi do šrotu... V starom je klasická kľukovečka s klasickou ojničkou, piestom - v novom paškvil - plastová ojnička a akože piest tvorí na nej napevno plochý plastový krúžok s tesnením z nedefinovateľného materiálu, namazaný nejakým priehľadným čímsi - na fotke to trocha vidno.
https://postimg.cc/TL8dLjtX
Počítač mám 9-ročný. (Autá 18-ročné). Externý harddisk starší. Asi mi predali všetko bez kurvítok.
Možno sa raz za čas objaví zámerné darebáctvo, poškodzujúce životnosť niečoho no z 99,9% poruchy spôsobí už popisovaný dôvod znižovania výrobných nákladov - jeden príklad je kompresor z Lídla, ktorý mi vydržal až tri minúty dofukovania z 2,25 na 2,5. Dve kolesá po minúte dal, pri treťom umrel. Tak som zistil, že veľavážený Lídl neuznáva oskenovaný bloček.
Nasrať...
Pod čiarou - vyzerá rovnako, ako starý. Na tom praskla hadička. Prehodil som z nového a ten dal kamarátovi do šrotu... V starom je klasická kľukovečka s klasickou ojničkou, piestom - v novom paškvil - plastová ojnička a akože piest tvorí na nej napevno plochý plastový krúžok s tesnením z nedefinovateľného materiálu, namazaný nejakým priehľadným čímsi - na fotke to trocha vidno.
https://postimg.cc/TL8dLjtX
Možno keby si ho tak nesilil
Bezny tlak je tak 2,3 atmosfery nie?