Nefungujú klávesy funkcií na Fujitsu klávesnici

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
jason007x
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nefungujú klávesy funkcií na Fujitsu klávesnici

Príspevok od používateľa jason007x »

Zdravím. Z ALZY som si kúpil už asi cca 10 dní dozadu set klávesnice a myši: Fujitsu LX960 CZ/SK
:arrow: https://www.alza.sk/fujitsu-lx960-czsk-d6308711.htm

Z nejakého dôvodu mi ale nefungujú klávesy funkcií, ktoré sú nad F1 až F12 - viď obrázok (pridávanie a uberanie hlasitosti, tlmene zvuku, kalkulačka, atď...). Funguje iba jedna, ktorá je nad F1 (uspávanie/vypnutie). Tá záhadne ide. Ale zvyšné od F2 až po F12 nefungujú.

Tie obrázky nad F1 až F12 sú aj tlačítka, dajú sa stláčať (čiže to nie je len obrázok, ktorý patrí pod klávesu F, ale sú to tlačítka). Skúšal som všetko možné už. Aj za použitia Fn (klávesnica nemá klávesu s nápisom Fn, ale predpokladám, že to je tá medzi pravou windows klávesou a pravým CTRL), takisto stláčať to so shiftom, CTRL, ALT, a všetko možné. Inštalovať aj nejaké Fujitsu softwéry na to. Ale nič. Stále to nefunguje. V Alze mi týpek povedať nevedel, čo sa nedivím, veď oni sú len predajca. Písal som aj priamo Fujitsu na podporu, ale tam vôbec neodpisujú.

Klávesnicu používam k notebooku MSI. Na notebookovej klávesnici mi funkcie fungujú. Stlačím Fn + šípka doľava (stíšenie zvuku), Fn + šípka doprava (pridanie zvuku), atď, tam všetko funguje. Takže zrejme ani nastaveniami v Biose to nebude, neviem.
Operačný systém mám Windows 7 (je medzi podporovanými systémami pre daný set).

Viete mi prosím niečo poradiť, ako to spojazdniť?
Prílohy
01.jpg
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Nefungujú klávesy funkcií na Fujitsu klávesnici

Príspevok od používateľa aacid »

tak ju vrat a zober si inu. na klavesnicu by nemal byt nutny ziadny ovladac, pokial to nejde bude niekde problem.
otazka znie ci sa ti oplati s tym zaoberat alebo radsej ozaj kupit nieco ine.

ak by si to chcel ozaj diagnostikovat tak by som stiahol nejaky keylogger, nieco co dokaze zaznamenavat ake signaly prichadzaju z USB, na zaklade toho by si vedel minimalne zistit ci vobec klavesnica nieco posiela po stlaceni. ale pride mi to dost pritiahnute za vlasy, klavesnic je na trhu milion, ovela jednoduchsie je skratka kupit inu. este k tomu ked si v limite 2 tyzdnov a vies ju vratit okamzite.

btw, klavesa vedla praveho ctrl nie je Fn ale menu klavesa sluziaca na otvorenie kontextoveho menu (pravy klik mysou) bez mysi.
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Áno, som ešte v limite. Ale klávesnica aj myš mi naozaj sedí, som s touto sadou spokojný. A hlavne mi ide o ten zvuk, lebo keď mám niečo zapnuté, napr. hru a potrebujem stíšiť alebo pridať hlasitosť. Na starej klávesnici mi to išlo, a používal som to prakticky neustále. Takže ma celkom štve, že na tejto novej mi to nejde. Najradšej by som bol, keby sa to spojazdnilo a nemusel vymieňať.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Na klávesnici inej značky mám horný rad funkčných kláves PREPÍNATEĽNÝ kombináciou kláves Fn+ESC

Skús alebo hľadaj návod.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

som si takmer uplne isty, ze treba nejaky obsluzny SW, aj ked sice pises, ze si ho pouzil
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

No ja tu vlastne ani Fn nemám nakoniec na klávesnici. To tlačidlo, o ktorom som písal, nie je Fn, ale akokeby pravé tlačidlo na myši, ako napísal aacid. Ale ono ani nemá byť potrebné. To tlačidlo nad F1 funguje úplne normálne, netreba žiadnu kombináciu kláves, len to stlačím a uspí sa mi notebook. Ale zvyšné funkcionálne tlačidlá bez reakcie, keď stlačím. Ja som už googlil, hľadal, všade kde sa dá, nenašiel som nič. Sem som napísal už ako poslednú možnosť, keď som už všetko čo ma napadlo, odskúšal. Nejako to ale ísť musí do prčic. Klávesnica je kompatibilná s Windows 7, a keď tam tie tlačidlá sú, nejako musia ísť.

Toto bol môj starý set, ktorý odišiel - klávesnica (po 7 a pol roku). Tiež tu boli samostatné tlačidlá na to, ktoré fungovali úplne jednoduchým stlačením (netrebalo k tomu ani Fn, ani nič). Na tej mi to úplne normálne fungovalo.
Prílohy
02.jpg
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Odporucam HotkeyP, skvely program, pouzivam ho roky, vyskusaj to tam, kliknut v poli pre klavesovu skratku a stlacit niektore z tych tlacidiel, ak to nepojde, tak to zrejme nepojde so ziadnym inym programom (bez prip. inych ovladacov).

Mozes este vyskusat podprogram "spy.exe", alebo stlacit Ctrl+Y, nazov je strasny, ale nie je to ziadny spyware, iba nestastny nazov, pisal som autorovi, povedal ze to zmeni, ale stale to nezmenil, ale program je skutocne bezpecny, je to od ceskeho autora, nemusi sa instalovat, ma aj napovedu v cestine.

https://sourceforge.net/projects/hotkeyp/

Inak sa tam da nastavit hlasitost aj na mysie skratky, napr. bocne tlacidlo + koliesko.

Na hojku som k tomu vytvoril aj dve temy v navodoch:

Tipy na klavesove skratky - www.hojko.com
Tipy na mysie skratky - www.hojko.com
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Díky moc Dreamer. Dobrý program. Multimediálne klávesy mi žiaľ nefungujú ani v ňom, nedajú sa tam vybrať ako klávesová skratka. Radšej by som bol za ne, ale tak aj toto je v pohode. Nastavil som si to vlastne na ,,F'' klávesy, ktoré sú pod danými multimediálnymi klávesami, čiže nad F6 je napr. multimedálna klávesa na ubratie hlasitosti, nad F8 na pridanie hlasitosti, atď. tak som si to dal priamo na F6 a F8.

Mám ale pár otázok.

1.Čo sú tam všetky tie veci na zaškrtnutie vpravo? A čo znamená tá priehľadnosť hlavne? A ako sa to prejavuje?

2. Nedá sa vypnúť to grafické zobrazenie? Ako vidíš na obrázku ,,hlasitosť 18%'', bol by som radšej proste keby sa mi pri pridávaní a uberaní hlasitosti hento vôbec nezobrazovalo na monitore. Proste aby sa len pridal a ubral zvuk bez toho, aby sa mi henten pásik/graf zobrazoval na monitore? Dá sa to niekde nastaviť v tom programe? Pozeral som, ale nenašiel som.

3.Kalkulačka sa tam nedá nastaviť klávesová skratka? To som celkom v šoku, že som to tam nenašiel v možnostiach. To by sa mi hodilo, chcel by som si to dať na F11 (čiže opäť pod tú multimediálnu klávesu, ktorá nefunguje). Alebo existuje nejaký príkaz, ktorý by som tam na to zadal?

V podstate potrebujem iba 4 veci, ktoré reálne naozaj využívam. Uberanie hlasitosti, pridávanie hlasitosti, úplné stlmenie zvuku (tieto
3 sa v HotkeysP teda dajú nastaviť), a kalkulačka (ktorá sa asi očividne nedá... alebo?). A ako som písal, ideálne keby sa dalo vypnúť to grafické zobrazovanie na monitore, čo som ale v programe tiež nenašiel, že by tam taká možnosť bola. Díky.

Jaj a ešte ten spy.exe, to je čo? Som to zapol nachvíľu, a kukal na to ako puk, a absolútne tomu nechápal, čo to má akože byť.

Autoeditácia príspevku po 16 min 36 sek:
OK. To grafické zobrazenie som už vyriešil. Teraz som si všimol, že v nastaveniach je špeciálne nastavenie pre hlasitosť, a stačilo nastaviť v kolonke ,,viditeľné po dobu'' na 0ms. Tak ešte tá kalkulačka by bodla. Celkom divné teda, že je tam milión funkcií, a zrovna toto nie.

Alebo sa to dá práve v tom spy.exe nejako nastaviť? Ak by si vedel, ako si nastaviť klávesovú skratku pre kalkulačku, tak sem s tým prosím. Budem ti vďačný.
Prílohy
01.jpg
beardie
Redeemer
Redeemer

Win+r, napíš calc, enter
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 15 júl 2022, 7:47 Win+r, napíš calc, enter
To už si môžem pripnúť kalkulačku rovno na panel úloh a kliknúť myšou. Ja to chcem spustiť jednou klávesou, o to mi ide.
beardie
Redeemer
Redeemer

makro do toho programu
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

musim povedat ze mi pride trochu scestne dat 60 eur za klavesnicu ktora nefunguje ako ma a miesto vratenia a kupenia inej zacat pouzivat HotkeyP :D

ako keby na trhu neexistovalo tisic klavesnic...
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 15 júl 2022, 9:12 musim povedat ze mi pride trochu scestne dat 60 eur za klavesnicu ktora nefunguje ako ma a miesto vratenia a kupenia inej zacat pouzivat HotkeyP :D

ako keby na trhu neexistovalo tisic klavesnic...
Okrem tých multimediálnych kláves funguje úplne všetko výborne. A klávesnica je vysokokvalitná, zatiaľ najpevnejšia konštrukcia, akú som kedy mal u klávesnice, myš je takisto super. Popravde v ALZE sa mi takmer nič nepáčilo z ponuky, každá sada mala nejakú vadu aj čo som čítal komentáre, alebo bola malá naprd myš, alebo niečo. Každé malo nejaké muchy. Toto bol jediný set, čo sa mi ako tak pozdával. Ani neviem, za čo iné by som to vymenil. Ten HotkeyP je super, dá sa nastaviť automatické spúšťanie pri štarte Windowsu a zároveň skryť ikona v oblasti oznámení, čiže si to môžem ovládať klávesami normálne, ako keby to fungovalo a v podstate ani nevnímáš, že by si mal zapnutý nejaký program na to. Ešte tú kalkulačku by som chcel nahodiť na F11 a budem spokojný.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

no a ake moznosti prikazov mas? (tam kde mas teraz vyplnene "Hlasitost +"). nie je tam nieco ako spustenie programu? ak hej tak cesta ku kalkulacke byva C:\Windows\System32\calc.exe

ale tiez by som na tvojom mieste toto riesil inak. minimalne klavesnicu skusil na druhom PC, ci tam nahodou nie je fakt hardverova vada
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

*****HERO***** napísal: 15 júl 2022, 10:37 no a ake moznosti prikazov mas? (tam kde mas teraz vyplnene "Hlasitost +"). nie je tam nieco ako spustenie programu? ak hej tak cesta ku kalkulacke byva C:\Windows\System32\calc.exe

ale tiez by som na tvojom mieste toto riesil inak. minimalne klavesnicu skusil na druhom PC, ci tam nahodou nie je fakt hardverova vada

Sú tam všemožné windowsové príkazy, ale kalkulačka nie.

Skúšal som ju na inom notebooku s Windowsom 8, tam tie multimediálne klávesy normálne fungujú. Takže klávesnica je úplne v poriadku.

Úprimne si myslím, že mi tu chýba nejaký radič alebo v tom zmysle možno. A vo Windowse 8 už je. A zrejme si ho musím manuálne nahodiť. Ale neviem aký.

Tu mám pri jednom žltý výkričník. Ale keď dám aktualizovať, tak mi to vypíše, že to ani nenašlo. Netuším ale, či to s tým súvisí.
Prílohy
01.jpg
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

1. Vsetko je popisane v napovede.
Průhlednost je číslo od 0 do 255, což znamená od zcela průhledného až po zcela neprůhledné. Při hodnotě 0 se průhlednost nastavovat nebude a aplikace se spustí rychleji.
2. OSD pre hlasitost sa da vypnut trikom, "Viditelne po dobu" zadaj 0 ms.

3. Pre kalkulacku pouzi tento prikaz:

Kód: Vybrať všetko

C:\WINDOWS\system32\calc.exe
spy.exe je pre nastavenie beznych alebo globalnych klavesovych skratiek pre rozne programy, alebo pre ich zmenu, ak to program nepodporuje, je to vysvetlene v napovede, ale nie je nutne to pouzivat.

Inak si mozes nastavit aj klavesove skratky, napr. Win+F1 a pod., tak by si neprisiel o tie F klavesy, napr. ti nepojde premenovat subor s F2, ked tam nastavis nieco ine.

Da sa tam nastavit takmer vsetko, pozri si tu napovedu.

Kazdopadne, ja by som tu klavesnicu reklamoval, evidentne nefunguje. Pokial ti nevadi to rozlozenie, napr. uzky Enter, tak vyber by mal byt velky.

EDIT: Ja som uz mal viacero multimedialnych klavesnic a kazda fungovala hned po pripojeni, aky mas Windows?
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Windows 7. Na druhom notebooku, kde je Windows 8, to funguje úplne bezproblémovo.

Tak už to mám všetko ponastavované do detailov. Dal som to všetko na stlačenie jednou klávesou. Bez ALT/CTRL/SHIFT/WINDOWS klávesy.

F6/F7/F8/F9

Ako si písal, aby mi to neobmedzilo bežné funkcie ako F2 (premenovanie súboru), F5 (refresh), F11 (režim celej obrazovky v prehliadači) atď. Myslím že F6 až F9 sa nepoužíva na nič, aspoň teda neviem o tom, že by som ich niekedy na niečo používal. Však to si prinajhoršom potom pozmením, keby dačo.

Grafické zobrazovanie hlasitosti na monitore vypnuté.
Spúšťanie nastavené pri spustení Windowsu + skrytá systémová ikonka = ani nebudem vedieť a vnímať, že používam nejaký program. Bude to vyzerať, ako keby sa to tými klávesami ovládalo úplne prirodzene.

Díky moc ešte raz Dreamer. :smt003
Prílohy
01.jpg
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Nemas za co, inak takto nastavit mozes cokolvek aj na ine klavesy, ak ich nepouzivas, napr. CapsLock, PrintScreen, ScrollLock, PauseBreak, Insert, priamo aj s kombinaciami. Je to uzitocne pri funkciach, ktore casto pouzivas, napr. play/pause, next, previous.

Tiez mas na mysi naklon - tilt, predvolene to je na horizontalne posun, nikdy som to nepouzival, mam tam nastavene prepinanie kariet/tabs, uz si neviem predstavit, ze by som ich tam musel namierit kurzor a klikat, podobne mam tilt nastavene v prehravacoch na pretacanie, viac je v tych temach v sekcii Navody, odkazy su vyssie.
jason007x
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 16 júl 2022, 11:16 Nemas za co, inak takto nastavit mozes cokolvek aj na ine klavesy, ak ich nepouzivas, napr. CapsLock, PrintScreen, ScrollLock, PauseBreak, Insert, priamo aj s kombinaciami. Je to uzitocne pri funkciach, ktore casto pouzivas, napr. play/pause, next, previous.

Tiez mas na mysi naklon - tilt, predvolene to je na horizontalne posun, nikdy som to nepouzival, mam tam nastavene prepinanie kariet/tabs, uz si neviem predstavit, ze by som ich tam musel namierit kurzor a klikat, podobne mam tilt nastavene v prehravacoch na pretacanie, viac je v tych temach v sekcii Navody, odkazy su vyssie.
Áno, viem, pozeral som si to. Ale to nepoužívam nič z toho, takže to neriešim. Karty som zvyknutý prepínať normálne myšou. Prehrávanie videa posúvam šípkami vľavo a vpravo. Na myši mám aj 3 bočné tlačidlá, ktoré nevyužívam, ale to by som si aj tak nezvykol tým nastavovať zvuk a pod. Takže nateraz mi toto bohate stačí.

Autoeditácia príspevku po 11 min 36 sek:
A inak možno som aj rád za toto. Lebo tými multimediálnymi klávesami sa to robí aj tak horšie. Lebo to nie sú klasické klávesy, ale tlačidlá, ktoré sa stláčajú nadol - do hĺbky, a nie je to zrovna nejako veľmi pohodlné, keď to mám napr. stlačiť 7x po sebe v rýchlosti napr. pri pridávaní zvuku. Takže svojím spôsobom som aj rád, že to mám radšej na normálnych klasických klávesoch takto nastavené. Je to pohodlnejšie. A keďže v tom programe sú super nastavenia, že všetko sa dá skryť vrátane ikonky a grafického zobrazovania na monitore, tak to svojím spôsobom funguje ako keby to tak bolo z výroby, a vôbec nevnímam, že to robím skrz nejaký program. Som s tým spokojný teraz už úplne.
Napísať odpoveď