Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 16 júl 2022, 17:48 Blastbit

NATO ma tiez jadrove zbrane, takze co by Rusko ziskalo utokom na Eu? Odplata by prisla hned..
Cina chce hlavne robit biznis so svetom, je jej ukradnute ako dopadne situacia na Ua. A cim slabsim sa Rusko stane, tym vacsi vplyv v nom Cina ziska.
No sice si napisal zbozne prianie, no realita bude urcite ina. Atomove zbrane sa v tomto pripade pouziju presne ako ich pouzili USA v Japonsku, teda na ukoncenie konfliktu, nie na dalsie rozduchanie. Vysledok by bol samozrejme urcite iny a aj okolnosti su ine, ale EU by podla mna neurobilo druhy krok, nie ak by sa ten utok z Ruska neopakoval. Plus tato odozva byva okamzita, si celkom neviem predstavit kto v EU by mal rozhodnut o tom ci ma do par minut prist odozva a este to v tej chvili aj konzultovat s USA.

A s tou Cinou, jej urcite nie je ukradnuta situacia na Ukrajine, lebo to ma dopad aj na jej ekonomiku, kedze tato situacia sa uz dotyka celeho sveta a teda aj Ciny a ta bude musiet vybalancovat svoj vztah k zapadu a k Rusku.

Rusko je sankcionovane iba urcitymi statmi zapadu, takze z daleka nie je tak sankcionovane ako by mohlo byt.
USA ukrajincom urcite nedodaju tie strely s dlhsim doletom, pokym by ich dostrel mohol teoreticky zasiahnut aj Moskvu, preco by to robili? To nedava zmysel, to musi byt nejaka UA kacica.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

"USA ukrajincom urcite nedodaju tie strely s dlhsim doletom, pokym by ich dostrel mohol teoreticky zasiahnut aj Moskvu,"
Týmto krokom by Rusko vyhlasilo celonárodnu mobilizáciu s demagogickou propagandou ako ich UA napadla. UA by tým pádom naozaj skončila.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ten príklad USA/Japonsko je zlý. Ja skôr očakávam, že Rusi ak začnú prehrávať a budú sa musieť stiahnuť za svoje hranice, tak drbnú atomovku na nejaké mesto v strede Ukrajiny a pod. Proste z pomsty. Tak ako v poslednom období "vysoko presnými strelami" bombardujú výlučne civilné ciele...mestské kultúrne strediská, univerzity, polikliniky...niekoľko stoviek kilometrov od frontu.

A dosť pochybujem, že na to bude EU nejako reagovať. Nato síce má atómové zbrane, ale tie nemajú všetky členské krajiny NATO. Ak by Rusi drbli atómovku na Litvu. Tak silne pochybujem, že by Francúzsko poslalo svoje atómovky na Moskvu. Skôr by Makron zase zavolal Putinovi a mal s ním pekný priateľský pokec. Detto Nemecko. Jedine Británia by možno vyhlásila Rusku vojnu (ale asi by tiež nepoužili atomovky pokiaľ by Rusi netrafili ich územie), ale Boris končí a ktovie aký kretén sa tam dostane za pár mesiacov k moci.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

retkvic

znovu: ak by Rusko pouzilo A-nukes na uzemi Ua, tak radioaktivne ciastocky sa dostanu na ich vlastny Krym, Donbas a nakoniec aj do Ruska. Tym smerom po cely rok neustale fukaju vetry. Takze to neurobia. Jadrove zbrane su červena čiara pre akehokolvek spojenca Ruska, mozno okrem Iranu a KLDR. Pre Rusko by to bol velmi chybny krok, preto je to nerealne /nastastie/.
Koniec vojny bude uplne prozaicky, Ua proste nakoniec vytlacia Rusov z vacsiny svojho uzemia. Otazkou je co bude s Krymom, to bude asi vec nejakych dalsich dohod. Jediny dovod preco sa Rusko zatial na Ua ako tak vojensky drzi je vyrazna delostrelecka prevaha, ale tu nakoniec s pomocou zapadnych zbrani narušia natolko aby mohli zacat mohutnu pozemnu ofenzivu, ktoru nema pocetne slabsie ruske vojsko ako vyhrat. A aj keby zajtra rano vyhlasil Putin vseobecnu mobilizacu, tak uz mu to nebude nic platne, prehral tak ci tak. Nevie vyrabat nove moderne zbrane a ochota obyvatelstva ist bojovat na Ua je nízka. Zatial co Ua bojovat ochotní sú a Nato im moze poskytovat moderne zbrane /ci cenne spravodajske informacie/ este dlho.
Usa ako svetova velmoc sa rozhodla ze ukaze Cine že keď zacne niekoho podporovat, tak to bude az do vitazneho konca a tak sa aj stane, pretoze Usa proste na to maju. Mozu liat miliardy do Ua kludne dalej, pre USA statny rozpocet su to omrvinky a to im ako cena za vyrazne oslabenie Ruska na mnoho rokov ci dokonca desatroci urcite stojí. Vsimnite si aj to, ze v tomto su si zajedno demokrati s republikanmi.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tie jadrové zbrane sa ale nevyrábaju nato aby ostali navzdy niekde na základni. Ked si Rusko ako skapinajuci kôň povie, že hold ideme do pekla tak do toho pekla by chceli uvrhnut aj dalších so sebou. Medvedev je väčší radikál ako Putin - jeho elimináciou by sa to neskončilo.
Medvedev sa vyjadril ze Rusko nepotrebuje západ,usa ako spojencov,obchodných partnerov, tak nejaký plán musia mať.
Cina má pri sebe Južnu Koreu a Japonsko, spojenca maju KLDR a Rusko. JK a Japonsko má zase spojenca USA, takze ferovka 3 na 3.
Atomovka padnutá na UA, nemusia ju hodit do centra UA, možu si to vypočitať tak aby to nezasiahlo Krym a Donbass.
Ked by to hodili kilometer od SR-UA hraníc tak povedia áno zial zasiahlo to aj SR ale hodili sme atomovku na uzemii Ukrajiny.
Jasné odozva by bola okamzitá zo strany EU/USA, ale Rusko má predsa velký arzenál takých zbraní, len ako rýchlo sa daju pripravit na dalši utok.Sak bodajby to UA vyhrala ale premna ako polovičneho poliaka no mám historiu dobre naštudovanú naprieč storočiami, moja záluba,nie je medzi nimi povahovo extra rozdiel aj ked ukrajinci sú pracovný dríči a rusi už skorej sa chcu citit ako šlachta,smotánka ako za čias cárov.
Len rusi mimo Ruska sa chcu citiť už europanizovaný a normálne rešpektujuci inými etnikami na severe/západe EU.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit
Nie, Rusko nepoužije jadrové zbrane, tie dovody su aj dalsie, ale to by bolo na dlhsie. Netreba sa touto teoretickou eventualitou vobec zaoberať ani ju ďalej rozoberať :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ved vieš na fore je vela nazorov len polemizovanie. To už si vyrieši vedenie vojenskeho režimu s dedkami a tetkami demokratkami na čele EU/USA.Len vždy treba uvazovať tak, aby sme raz neboli nemilo prekvapení. Zial mam skeptické zmýšlanie v povahe, rátať s každou možnosťou.
retkvic
Addict
Addict

gogo956 napísal: 17 júl 2022, 7:52 retkvic

znovu: ak by Rusko pouzilo A-nukes na uzemi Ua, tak radioaktivne ciastocky sa dostanu na ich vlastny Krym, Donbas a nakoniec aj do Ruska. Tym smerom po cely rok neustale fukaju vetry. Takze to neurobia. Jadrove zbrane su červena čiara pre akehokolvek spojenca Ruska, mozno okrem Iranu a KLDR. Pre Rusko by to bol velmi chybny krok, preto je to nerealne /nastastie/.
Koniec vojny bude uplne prozaicky, Ua proste nakoniec vytlacia Rusov z vacsiny svojho uzemia. Otazkou je co bude s Krymom, to bude asi vec nejakych dalsich dohod. Jediny dovod preco sa Rusko zatial na Ua ako tak vojensky drzi je vyrazna delostrelecka prevaha, ale tu nakoniec s pomocou zapadnych zbrani narušia natolko aby mohli zacat mohutnu pozemnu ofenzivu, ktoru nema pocetne slabsie ruske vojsko ako vyhrat. A aj keby zajtra rano vyhlasil Putin vseobecnu mobilizacu, tak uz mu to nebude nic platne, prehral tak ci tak. Nevie vyrabat nove moderne zbrane a ochota obyvatelstva ist bojovat na Ua je nízka. Zatial co Ua bojovat ochotní sú a Nato im moze poskytovat moderne zbrane /ci cenne spravodajske informacie/ este dlho.
Tak ja som sa iba zamyslel, neprezentujem tu nieco co sa stane. Ked vybuchol reaktor pri Kyjive, tak to zamorilo akurat juznu cast Bieloruska a potom to zavialo smerom nad Skandinaviu, takze smer vetra je asi zavisli aj od vzduchovych hmot a tie su pocas roka odlisne, najvecsiu pravdepdobnst priaznivych vetrov maju pocas zimy a na jar, kedy su tlakove utvary priaznivejsie aby bolo aj vychodne prudenie.
Rusko ma pri bojoch jednu vyhodu, ze nie su ovplyvneni verejnou mienkou(zatial) a ani politickou, NATO je vyrazne ovplyvnitelne politikmi a ty si dnes mozu mysliet jednu vec a zajtra druhu, podla toho ci sa to bude pacit ich volicom.
Pokym sa Ukrajine a zapadu do konca tohto roku nepodari nejaky zasadny vojensky uspech, tak to nebude vestit nic dobre. Minimalne Donbas a Luhansk skoncia ako sucast ruskej federacie a to este nevieme ake ma Putin plany s juhom, ci sa bude chcet vzdat pozemneho spojenia s Krymom a opetovneho zastavenia vodneho kanala. Je možne , že južnu Chersonsku oblast vyhlasi za sucast Ruska este skor ako Donbas a potom by to uz Rusko mohlo prezentovat ako utok na Rusku federaciu a potom by uz moznosti boli neobmedzene. Samozrejme iba v pripade ak sa to rusom podari, preto uspech UA je tu zasadny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Retkvic
Putin si moze vyhlasovat co uzna za vhodne, podstatne je ci dane uzemia udrzi alebo nie. Akym smerom veju vetry na juhu Ua a Donbase sa da pekne pozriet na Ventusky.com . Do konca roka je este velmi daleko, pravdepodobne este do konca augusta sa udeju velke zmeny na juznom fronte v prospech Ua. Nechajme sa prekvapit. Velka protiofenziva na vytlacenie Rusov sa pripravuje.
retkvic
Addict
Addict

Nedavno som si pozrel vlog jedneho rusa, ktory emigroval uz davnejsie do Anglicka a ten rozpovedal svoj teda dufajme, ze svoj nazor na vec, celkom zaujimave pozeranie, hlavne tohto a tych dvoch nadvezujucich videi.
Celkom vsak neviem kde dospel k nazoru o utoku na vychodny stat NATO, lebo tam moc prezentovany nebol, ale pocuvanie celkom zuajimave.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Putin chce aby jeho obraz na Zapade bol asi takyto:
som tvrdy chlapik, byvaly agent kgb, Rusko vlastni jadrove zbrane, som stary a chory, na nasledky vojny kaslem, preto mi dajte co chcem lebo budem este horsi
Lenze vydieracovi sa z principu neustupuje. Ak by vedenie Kremla zistili ze taketo vydieranie funguje, tak za chvilu by mali zarucene zase dalsie poziadavky. Rusko rozumie len sile. A Zapad drzi lepsie karty, len musi byt jednotny.

Ak by Putin na Ua pouzil nejake neadekvatne prostriedky napr A nuke tak snaha Nato a jej podpora Ua by sa presunula o niekolko levelov vyssie.
Ua by ihned napr dostalo utocne zbrane standardu Nato tanky stihacky pokrocilu balistiku skoro cokolvek.
Cina by sa Rusku obratila chrbtom.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

" Rusko rozumie len sile. A Zapad drzi lepsie karty, len musi byt jednotny." - na to treba aj vojensky zmýšlajúce velenie v NATO, nie byrokratov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Putin prehral uz v tom momente ked prvy vojak prekrocil hranice. Teraz to uz len cele zufalo natahuje a caka ze sa stane zazrak, rovnako ako Hitler dufal ze sa Zapad pohada so Zssr a tym padom necha Zssr padnut. Mozno iba Putin dufa ze zomrie prirodzene skor a nezazije tu hanbu vlastnej prehry.

Autoeditácia príspevku po 7 hod 4 min :
Proč by se ruská armáda měla velmi obávat
https://blisty.cz/art/108931-proc-by-se ... bavat.html

Autoeditácia príspevku po 18 min 37 sek:
Rusko už válku prohrálo, řekl šéf britské armády. Vysvětlil, proč se Putin nebojí svého konce
https://cnn.iprima.cz/rusko-uz-valku-pr ... hp.context

Autoeditácia príspevku po 14 hod 32 min 24 sek:
Válka může Rusko dostat ke kolapsu, totální mobilizace by skončila katastrofou
https://cnn.iprima.cz/expert-valka-muze ... .sznhp.box

Autoeditácia príspevku po 3 hod 46 min 54 sek:
Ua hdp podla oblasti
Prílohy
ua.jpg
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Blastbit napísal: 16 júl 2022, 17:06Ono rusi a ukrajinci je menší rozdiel ako slováci a česi,čiže aj myslenie je podobné. Bežný človek rozpozná slovenský jazyk od českeho, ale ruský od ukrajinskeho moc nie.
Riadnu debilinu si napísal.
Rozdiel medzi Rusmi a Ukrajincami je obrovský. Nielen v mentalite, ale aj v jazyku.
Rozdiel medzi ukrajinčinou a ruštinou je omnoho vačší než medzi slovenčinou a češtinou.

Ono bežný človek nerozozná rozdiel ani len medzi bulharčinou a chorváčtinou. (Ja tiež nie, ale aspoň by som mal tucha, že sú z odlišného národa)
Blastbit napísal: 17 júl 2022, 8:55premna ako polovičneho poliaka no mám historiu dobre naštudovanú naprieč storočiami, moja záluba,nie je medzi nimi povahovo extra rozdiel aj ked ukrajinci sú pracovný dríči a rusi už skorej sa chcu citit ako šlachta,smotánka ako za čias cárov.
Len rusi mimo Ruska sa chcu citiť už europanizovaný a normálne rešpektujuci inými etnikami na severe/západe EU.
Dva oxymoróny v krátkom blábole.
Najprv povieš, že rozdiel medzi Rusmi a Ukrajincami je malý a potom vzápatí popíšeš veľké rozdiely.

Vobec nevieš o čom píšeš.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Obrovský? vážne? https://profiprekladatel.cz/cs/magazin/ ... tine:1831/ , gramatika podobná a len pár rozdielov.
V dnešnej dobe su ukrajinci ako lpp a rusi sa chcu citit ako smotánka co na tom nechapeš? A porovnanie bulharov a chorvátov, to snád nemyslíš vážne. Mozes porovnat tak slovinca a chorváta,ale chorváta a bulhara ? - pravoslávny, cyrilika, zmiešaný turko-tatarskymi kmenmi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Saudi slubili zvysit tazbu ropu o cca 40percent. Rusi si zase zostrelili omylom vlastnu drahu stihacku.
retkvic
Addict
Addict

Ukrajinci mozu pouzivat azbuku, ale z pocutia by som povedal, ze ma ukrajincina dost blizko k slovencine. Keby sa ukrajinci cely zivot neucili po rusky, tak by mozno viacej rozumeli po slovensky ako po rusky. Napriklad ja z bulharciny nerozumiem ani ň, no z pocutia by som sa z ukrajinciny vedel vysomarit, horsie je uz na tom chorvatcina, alebo srbcina, bosiancina, tiez by som menej pochytil ako z ukrajinciny. Po polstine hned najzrozumitelnejsi jazyk.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ukrajincina je vraj dost podobna polstine-neviem posudit, ale tak som pocul
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja som tiez pocul v ukr jazyku dost polstiny, laicky mi to znie ako mix rustiny a polstiny
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Podla mna skor ako keby polstina a slovencina mali dieta, len by sa to zapisovalo alternativou azbuky...
Kto chce porovnat, Zelensky dava kazdy vecer video na siete. Z toho dovodu sa mi ale par epizod Sluhu naroda pozeralo zle, lebo podla mna je to v rustine a nie v ukrajincine. Teda pocul som rozdiel medzi jazykom, ktorym Zelensky toci videa na siete dnes a tym, ktorym hovori na Netflixe.
Napísať odpoveď