Planovane zastaravanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Planovane zastaravanie

Príspevok od používateľa beardie »

2,4-2,5
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

retkvič - prosím??? Aký "bežný tlak"? Tlak v pneu predpisuje výrobca.
Ak má kompresor písané do 10? Starý stále tlačí 6 (z trafa, z aku som neskúšal).

Ak si kúpiš auto a nepôjde viac, než napríklad 90 km/hod, hoci má ísť 180-200, tiež budeš zástanca nesilenia?
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Asi bol ten kompresor v tom lidli dost drahy, ked sa rozculujes nad cinskym smejdom, ktory si nevyreklamoval zo scanu potvrdenky. Tiež som sa tam par krat rozculil, a kupovat tam rozne gadgety je dost ruleta, niekedy to vide, inokedy zasa nie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

retkvic napísal: 15 júl 2022, 10:45 Ved prave, ak to tak bude, ze budem mat na vyber, ze bude dana vec bez nabijacky a bude teda o danu sumu lacnejsia, aby to teda nebolo skor navysenie ceny o nabijacku, ale naozaj znizenie ceny o nabijacku.
ako tych 15 eur co usetris pri 800 eurovom telefone...
ale tiez som bol prekvapeny apple politikou, chapem cu ekologicku stranku, ze clovek co si kupuje piaty iphone nabijacku ozaj nepotrebuje, ale moja mamka dostala firemny iphone, predtym ziadny nemala a bola sakra prekvapena ze musi doplacat za nieco bez coho jej telefon fungovat nebude...
povedal by som ze "solidna" firma by predavala telefony bez nabijaciek a na poziadanie by ti pri predaji nabijacku dodali. zadarmo samozrejme.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

retkvic napísal: 15 júl 2022, 0:06Firmam sa proste z ekonomickeho hladiska neoplati vyrabat malu elektroniku s vymenitelnymi bateriami lebo by boli vecsie, nebola by zabezpecena vodotesnost a nemohli by tolko zarobit.
To su casto opakovane myty, napr. FairPhone ma vymenitelnu a nie je vacsi, su aj dalsie, este tensie, potom napr. Samsung Galaxy Xcover ma vymenitelnu a je aj vodeodolny, ma IP68 a navyse este vojensky standard MIL-STD 810G.
harrison314 napísal: 15 júl 2022, 7:37No pri tej zaruke narazas na to, ze ta elektronika uz nebude stacit vykonom. Preto je podla mna lepsie pravo na opravu.
Prave ze pri jednoduchej vymene komponentov by bolo jednoduche vymenit napr. CPU, GPU, RAM, preco menit displej, fotak a cely mobil? Inak 5 rokov este nie je tak stara elektronika a kto potrebujem menit kazdy rok, stale moze "stary" predat a vyhodnejsie so zarukou a kupit novy.
starysomar napísal: 15 júl 2022, 10:46V kompe mám 5 harddiskov - najstarší má odmakané skoro 50000 hodín.
Počítač mám 9-ročný. (Autá 18-ročné). Externý harddisk starší. Asi mi predali všetko bez kurvítok. :D
Ved prave, mas vsetko velmi stare, este to nemali tak doladene, mne tiez starsie veci vydrzali dlhsie ako nove, ale samozrejme to nie je vsade.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"ten kompresor v tom lidli" bol za rovnakú cenu, ako ten starší.
aacid - starší odmakal mnohé desiatky fúkaní vrátane takých, kedy kolegom spľasla pneu na ráfik a stále ide. Hadičku na ňom som poje**** ja na jednom aute, kde je blbý prístup k ventilom. Nový nevydržal tri krát po minúte. Stál zasraných 15 euro - naozaj mi to žily netrhá. Asi nechápeš, že ak má niečo záruku, je to používané v súlade s návodom - malo by to vydržať aspoň po dobu tej záruky a nesprasiť sa pri prvom použití.
Tiež to, že jeden obcohd neakceptuje skeny hoci na mnohých bločkoch je výslovne uvedené, že si ich treba oskenovať, lebo vyblednú - a práve JEHO bločky blednú asi najrýchlejšie sa mne ako platiacemu zákazníkovi proste nepáči a pripadá mi to ako oje*.
beardie
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 15 júl 2022, 20:19Prave ze pri jednoduchej vymene komponentov by bolo jednoduche vymenit napr. CPU, GPU, RAM, preco menit displej, fotak a cely mobil?
skusali to viacere firmy a neosvedcilo sa to, preto
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Dreamer napísal: 15 júl 2022, 20:19 To su casto opakovane myty, napr. FairPhone ma vymenitelnu a nie je vacsi, su aj dalsie, este tensie, potom napr. Samsung Galaxy Xcover ma vymenitelnu a je aj vodeodolny, ma IP68 a navyse este vojensky standard MIL-STD 810G.

Prave ze pri jednoduchej vymene komponentov by bolo jednoduche vymenit napr. CPU, GPU, RAM, preco menit displej, fotak a cely mobil? Inak 5 rokov este nie je tak stara elektronika a kto potrebujem menit kazdy rok, stale moze "stary" predat a vyhodnejsie so zarukou a kupit novy.

Ved prave, mas vsetko velmi stare, este to nemali tak doladene, mne tiez starsie veci vydrzali dlhsie ako nove, ale samozrejme to nie je vsade.
sam si spomenul fairphone. vidis ze take produkty existuju. takze tu moznost ma. ty z nejakho dovodu chces manipulovat trh aby to tak bolo so vsetkymi telefonmi, ale to ide proti trhu, lebo ludia o to nemaju zaujem.
bezny clovek je konzument, bude kupovat to co je zaujimave, to co je nove a to co je lahko dostupne. a samozrejme lacne.

firma robi take kroky ktore jej prinesu najvacsi zisk. a na to nemusi ist vzdy cez mrtvoly a v style "muhaha, co najviac zakaznika zoderieme a oklameme"... aj ked su aj take firmy samozrejme.
ale sam si dal velmi jednoduchy priklad, samsung vyraba hromadu telefonov, vyraba telefony aj s vymenitelnou baterou aj bez. keby ludia kupovali viac Xcoverov tak samsung bude vyrabat viac Xcoverov, lenze ked to nikto nekupuje a kazdy si radsej kupi premiovu S radu alebo budgetovu A radu tak logicky samsung bude investovat do vyvoja tychto modelov.
starysomar napísal: 15 júl 2022, 21:28 aacid - starší odmakal mnohé desiatky fúkaní vrátane takých, kedy kolegom spľasla pneu na ráfik a stále ide. Hadičku na ňom som poje**** ja na jednom aute, kde je blbý prístup k ventilom. Nový nevydržal tri krát po minúte. Stál zasraných 15 euro - naozaj mi to žily netrhá. Asi nechápeš, že ak má niečo záruku, je to používané v súlade s návodom - malo by to vydržať aspoň po dobu tej záruky a nesprasiť sa pri prvom použití.
si sa asi sekol, to mala byt asi reakcia na niekoho ineho, nie?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid - áno. (retkvic)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Kazia sa veci naozaj rýchlejšie ako kedysi? Áno. A je to chyba firiem aj ľudí | TREND

Toto som tu asi este nedaval, su tam aj konkretne priklady.
Príklad 1: Slúchadlá od MP3 prehrávačov. Pomerne často sa stáva, že po čase sa kontakt káblika povolí a oprava je takmer taká drahá (ak je možná), ako stoja nové slúchadlá. Bežný spotrebiteľ na opravu ani nepomyslí a automaticky si kúpi nové slúchadlá, ktoré by mali mať ešte lepší zvuk alebo boli štýlovejšie. Kontakt alebo prelomený kábel je beztak vec celkom bežná bez ohľadu na kvalitu a cenu slúchadiel.

Príklad 3: Vetrovka. Kúpite si kvalitnú zimnú alebo prechodnú vetrovku a po čase vypovie službu taká maličkosť, akou je zips. Buď sa začne rozchádzať alebo sa pri zapínaní zlomí. Materiál, z ktorého je zips vyrobený je mäkký, umelohmotný alebo ide len o tenký kov s minimálnou trvácnosťou. Znehodnotí celú vetrovku.

Príklad 9: Elektrolytický kondenzátor. Tvorí základnú súčiastku spotrebnej elektroniky, ktorá obmedzuje kolísanie napätia. V produktoch, akými sú televízia, DVD prehrávače, počítače a iné, sa vedcom podarilo dokázať, že boli zámerne používané kondenzátory, ktoré životnosť spotrebičov skrátili o päť až desať rokov.

Ak by ste si povedali, že to bola otázka ceny, nie je to celkom tak. Cena súčiastky, ktorá by životnosť produktu predĺžila o dlhé roky, sa od ceny bežne používaných komponentov nelíšila ani o jeden eurocent.

Kondenzátor Zdroj: Stefan Schridde
Priklad 1 - Opat dokaz toho, ze nejde o cenu, je to aj pri drahych produktoch, so sluchadlami mam aj osobnu skusenost.
Priklad 3 - Ten zips som mal tiez, na velmi dobrom svetri z bezneho obchodu z obchodneho centra, nie z cinskeho.
Priklad 9 - Dalsi dokaz toho, co som tu viackrat pisal, rozdiel mensi ako 1 cent moze zamerne skratit zivotnost produktu aj o 10 rokov! Mam s tym osobnu skusenost, 1 monitor mi vydrzal asi 15 rokov, znamym sa ine pokazili aj za 2-5 rokov, to je presne ten rozdiel - 1 cent - 10 rokov.

Nechapem preco EU nezavedie predlzenu zarucnu dobu, mozno by mohli byt dve rozne zarucne doby, zakladna 2 roky, ale podla mna by mala byt zakladna 5 rokov a predlzena zarucna doba 10 rokov - ta by platila iba na urcite najpredavanejsie modely, stacilo by, ak by firma vyrobila taketo modely aspon raz za 2 roky, nemusela by tak vyrabat ziadny model navyse. Logicky pri produktoch na baterie by tam musela byt moznost jednoduchej vymeny baterie a standardizovane baterie, aby boli dostupne dlhsiu dobu, lebo ak by zakaznik musel platit za vymenu baterie kazde 2 roky, tak by sa to predrazilo.

Uz teraz firmy robia desiatky modelov rocne, takze ak by kazdy druhy rok vyrobili par modelov s predlzenou zarukou, nestalo by ich to vela, nemuseli by tie modely ani menit, ale kedze by sa casto reklamovali, tak by sa im zrejme oplatilo tam dat o 1 cent drahsi kondenzator, aby to nemuseli kazde 2 roky vymienat zadarmo.

Zakaznik by sa tiez prisposobil a podla mna by si radsej kupil o nieco drahsi produkt, ak by mal dlhsiu zarucnu dobu. Casom by sa mozno produkty so zakladnou zarucnou dobou aj prestali vyrabat, lebo dopyt by vyrazne klesol, taktiez by mohla zafungovat konkurencia, keby bolo mozne vyrobit produkt so zarukou 10 rokov o 1 cent drahsie, tak by tam bol priestor na nizsiu cenu, porovnatelnu s dnesnymi cenami.

Zaruka by mala fungovat online, stacila by registracia a pre reklamaciu by nebol potrebny ziaden doklad, blocek, ani obal.
beardie
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 04 sep 2022, 14:34Nechapem preco EU nezavedie predlzenu zarucnu dobu, mozno by mohli byt dve rozne zarucne doby, zakladna 2 roky, ale podla mna by mala byt zakladna 5 rokov a predlzena zarucna doba 10 rokov
nonsens
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

EU chysta regulaciu na to, aby telefony mali aspon 3 roky po ukonceni predaju aktualizacia a 5 rekov bezpecnostne aktualizacie. Za mna super.

https://www.engadget.com/eu-rules-phone ... 36788.html

Link opraveny.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Súhlas - je ekonomický aj ekologický nezmysel nútiť ku kúpe nového a nového - a nového...
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Výborný nápad .. na papieri. Ale príde mi šialené od EU že si myslia že toto výrobcovia len tak začnú presadzovať.

To sa môžeme teda tešiť na to že tie telefóny pôjdu s cenou vyššie. Tam je ten pes zakopaný že nižšia cena = za cenu tej kratšej podpory.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

fildinko napísal: 06 sep 2022, 11:19 Výborný nápad .. na papieri. Ale príde mi šialené od EU že si myslia že toto výrobcovia len tak začnú presadzovať.

To sa môžeme teda tešiť na to že tie telefóny pôjdu s cenou vyššie. Tam je ten pes zakopaný že nižšia cena = za cenu tej kratšej podpory.
Toto riesi presne ten problem, ze si kupis aj pomerne drahy mobil, no po dvoch rokoch ti je nanic, lebo tam uz nepustis softver, ktory potrebujes. Alebo je nepritelny z hladiska bezpenosti. Pricom hardverovo je uplne v poriadku a vykonovo bohate staci.

Sam som vyvojar, a tych 5 rokov na security updaty je podla mna idelana doba (v podstate len skopiruju security updaty s hlavneho repozitara). Pricom pre firmy, ktore vyrabaju mobili su to naklady v tisicoch eur na rok, co je pri ich obratoch nic. Ja viem, ze oni radi zvysia ceny.

Hlavne v case cim dalej horsej kybernetickej bezecnosti je to dobry krok.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

co konkretne myslis tym cim dalej tym horsej kybernetickej bezpecnosti?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Návrat starých časov? Batérie v mobiloch majú byť opäť vymeniteľné

Konecne, len skoda, ze tam nie je aj standardizacia, takto si bude mozne bateriu vymenit, ale bateria sa mozno nebude dat kupit.

Pre istotu, casto sa stretavam s tvrdeniami, ze to bude brzdit inovacie, ze telo bude plastove a nekvalitne, ze nebude mozna vodeodolnost, budu hribsie a pod. - nic z toho nie je pravda, napr. starsie hodinky Casio boli vodeodolne, alebo dokonca vodotesne, mali kovovu pevnu konstrukciu, Samsung Galaxy Xcover ma vymenitelnu bateriu a je vodeodolny, Fairphone nema uplnu vodeodolnost, len ciastocnu, ale je tenky a ma tiez vymenitelnu bateriu, existuje viac podobnych mobilov, len sa nepredavaju u nas.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ale uvedom si, čo spôsobuje zavádzanie takýchto regulácií od EÚ. Toto len kazí voľný trh a v konečnom dôsledku to predražuje výrobky, keďže výrobcovia budú asi musieť tú stratu na tržbách z nových mobilov dohnať niekde inde. Pekne to ilustruje automobilový priemysel, kde nezmyselné regulácie od EÚ vyžadujú zavádzanie rôznych kur*ítok ako AdBlue, DPF, GPF, EGR, nutne oturbené motory, atď. No nebolo by pre koncového používateľa lepšie, ak by sa radšej vyrábali jednoduchšie motory s trochu horšími emisiami a horšou spotrebou, ale zato výrazne lacnejším servisom?

Lepšie by bolo to nechať na voľný trh. Ak by sa objavilo viacero výrobcov, ktorí by dobrovoľne vsadili na to, že začnú vyrábať vymeniteľné batérie a získavali by si tým stále väčšiu časť trhu, tak by to donútilo k tomu pristúpiť aj iných výrobcov. Ak by sa ale trh rozhodol, že to pre väčšinu zákazníkov nie je až tak dôležité, tak by sa od toho upustilo. Ale donútiť k tomu všetkých výrobcov, pretože nejaký úradníček v Bruseli si zmyslel, že je to nutné, je podľa mňa padnuté na hlavu. EÚ stále viac a viac pripomína svojou politikou štáty bývalého východného bloku, kde štát zasahoval a reguloval skoro všetky aspekty života.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Celkom by som rád vedel, ako by sa chladili vymeniteľné akumulátory v mobiloch, aby sa dali rýchlo nabíjať.
Napísať odpoveď