Elektrokolobežkári sem!

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Elektrokolobežkári sem!

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Zdarec, jazdí tu niekto na na vlastnej elektrokolobežke ? :)
Veľké mestá, nielen európske a severoamerické sú nimi doslova zasrané a "parkujú" úplne všade a stali sa súčasťou vizuálneho smogu, ale mňa by zaujímalo, či si niekto aj kúpil vlastnú :)
Ja som si kúpil v marci 2021 Xiaomi Pro Scooter 2 za 12 000kč (487€?) a používam ju odvtedy až doteraz primárne na dochádzku do/z práce a rýchle presuny v rámci mesta.
Moje názory a postrehy v bodoch:

:plus: Neskutočne šetrí čas, je to rýchlejšie než väčšina liniek MHD.
:plus: Jazdí to hneď teraz okamžite, nemusím prešľapovať na zastávke čakajúc na MHD.
:plus: Relatívne skladná vec v zloženom stave, šupnem to do kufra auta, nemusím k nemu kráčať dlho.
:plus: Vynikajúca vec, keď potrebujem rýchlo nejakú blbosť kúpiť alebo niečo rýchlo vyzdvihnúť.

:minus: Manifest lenivosti, pri jazde iba stojím a nič nerobím, kto má záujem o rozvoj tlstoty, dobrá voľba. Rýchlosť a dostupnosť spôsobí to, že sa mi stále menej a menej chce chodievať peši.
:minus: Magnet na zlodejov, nedá sa to nikde nechať bez dozoru, ukradnuté je to za pár sekúnd (reálne skúsenosti kuriérov z FB skupín). Prakticky sa nedá zabezpečiť proti krádeži.
:minus: Zasraná elektromobilita. Viac času to kumulatívne strávilo na nabíjačke než jazdou samotnou. :D Keď sa vybije, tak elektromotor kladie odpor, že odrážať sa na tom nedá. Kolobka je dosť ťažká (12.5kg). Vtedy som pri tlačení domov na nabíjačku výrazne pomalší než keby som šiel peši.
:minus: Treba veľmi často svedomite kontrolovať tlak v pneumatikách, pri podhustení klesá dojazd a výkon.
:minus: Je to strašne nebezpečné, prilba na hlave mi príde viac ako homeopatická ochrana než reálna, havária je proste konečná. (Ešte som nehavaroval)
:minus: Pre šoférov áút v premávke je kolobka prakticky neviditeľná, treba na tom jazdiť nesmierne defenzívne a počítať s tým, že na hlavnej ceste nemusím nutne mať prednosť. Prednosť zprava neexistuje.
:minus: Viacmenej je pre mňa nutnosť si trasu dopredu podrobne naštudovať, pokiaľ chcem ísť niekam, kde to nepoznám. Aj tak sa vždy vytrollujem na nejakej komplikovanej križovatke, ktorú sa bojím prejsť ako účastník cestnej premávky a radšej šaškujem tlačením cez prechod pre chodcov.

Pro 2 má dojazd tých 20 až 25km po rovinke. 45km podľa špecifikácie je nereálnych.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Elektrokolobežkári sem !

Príspevok od používateľa Blastbit »

Ak sa mýlim opravte ma ale v SR bude nutný vodičák na elektrokolobežku. Doteraz jazdia snou aj po chodnikoch co som si všimol.
No rozhodne to šetrí cas oproti MHD. Mam kamosa co jazdí na bajku 4 km do práce v meste, trvá mu to 12 minut normálnym tempom.
Keby ide autom tak o 10 minut dlhšie. Ono aj pri vyšších cenách palív by mohli šoferi radšej presedlať na tie kolobežky alebo bajky.
Ci je lepší bajk a radšej si to odšlapať v meste, alebo táto elektrokolobežka pri určitých nevýhodách ktoré bajk nemá, tak ťažko povedať.
:minus: Ešte jedna nevýhoda asi by nebolo najlepšie ist s kolobežkou pocas dažda do/z práce kvoli elektrike v tej kolobežke, mohlo by to nejako ohroziť človeka na kolobežke či nie? Ak by sa tá voda dostala do vnutra kolobežky z napršaných kaluží. Isto su tam izolácie ale aj tak.
No na bajku sa to dá ešte prejsť aj počas dažda. Počas búrky ani bajk ani kolobežka, aj ked asi sú ludia co idú aj počas búrky.
Našiel som aj toto síce dlhé čítanie ale sú tam odpovede na otázky, je tam písané aj o tej vode v kolobežke čo to moze znamenať https://www.voltride.sk/sk/info/prirucka-kolobezkara
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Andi, si sa stretol s klasickým problém, že ľudia jazdia ako ko*ot. :D Aj vodiči v autách, ktorí by sa mali vyznať. Teraz som si to všimol, že keď idem na bajk večer po tme a mám tam svetlá z aliexpresu, ktoré určite nespĺňajú EU normy, tak mi normálne začali zastavovať autá na hlavnej a dávať mi prednosť. :D

Napr. včera, klasická križovatka, ja prichádzam z vedlajšej, tak stojím na stopke s bajkom a dávam prednosť autám na hlavnej...a zrazu mi auto na hlavnej zastaví a ukazuje mi, že môžem ísť. Lenže ja neukazujem rukou, že idem dolava/doprava na hlavnú...chcem prejsť rovno z vedľajšej cez hlavnú na vedľajšiu...a je pekné, že mi v jednom smere auto zastalo a vodič mi ukazuje, že mám prejsť, keď v druhom smere idú autá a tie mi nezastavujú. :D a potom sa samozrejme rozčuluje že mu ukazujem, že choď ďalej...

Ad1: Kolobežky všade sú problem sharingových spoločností. V Austrálii ich už hádzali do mora, aby vznikli koralove útesy alebo z nich umelci vyrábajú sochy. :D

Ad2: Nikdy som kolobežku nemal. Ale včera som za mestom v noci stretol najebaných Čechov, ktorým došla batéria v kolobežke a hodne KM mali do kempu. Bolo mi ich ľúto, že im pomôžem. Cez aký konektor sa to nabíja? To asi nebude ako mobil cez powerbanku, že? :D

Ad3: Nie je kolobežka ako kolobežka. Záleží aké tam sú kolesá a tlmiče, na tých základných modeloch sa fakt môžeš zabiť aj na chodníku. Na tých lepších modeloch vieš v pohode prejsť aj cez klasické slovenské cesty.

Ad4: Po nebezpečných miestach idem s bajkom naschvál po strede vozovky, aby ma nikto nemohol predbehnúť. Moja skúsenosť je taká, že väčšina vodičov ma obchádza v čo najväčšom odstupe odomňa...ale echt ko*ot sú profesionálni vodiči, ako taxikári, vodiči autobusu alebo kamiónu, aj keď sa s bajkom lepím pomaly na jarok a zachytávam každú jamu, tak sa naschvál nalepia na mňa a snažia sa ma doslova ešte vytlačiť. To je fakt pecka, keď v kruhovom objazde, ma začne obiehať linkový autobus alebo kamión, aj keď vie, že keď sa ja vyje*** na diere pod neho, tak som na mieste mŕtvy...hlavne že on ušetril 5 sekúnd.

Ad5: Ľudia bez reflexných prvkov v noci sú smrť. A najebaní Češi sa v noci správajú ako jelene na dialnici. Ide to po strede, uvidí svetlá a namiesto toho aby sa uhol, tak roztiahne ruky, začne kričať a ide za svetlom. :D Denne v noci stretávam ľudí na bajku, bez svetla, alebo bez odrazky, navyše často idú v strede cesty alebo v protismere...a v noci ich je vidieť fakt na poslednú chvíľu. Do kolobežiek sa už aspoň v základe montujú svetlá a dokonca som si všimol, že keď kolobežka brzdí, tak im tie svetlá automaticky blikajú. No u bicykloch to je stále scifi.

Ad6: Jasná vec, že keď nešlapeš a len sa vezieš, tak rastie brucho.

Ad7: Pri slovenských vodičoch a cestách je fakt lepšie v Bratislave alebo v inom väčšom meste radšej zosadnúť a prejsť cez križovatku cez prechod ako chodec.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nemam, ale par krat som siel s Boltom. Na zaciatku boli fajn, posledne dve jazdy teraz asi dva mesiace dozadu boli take, ze na jednej nesla vobec brzda (odtrhnute lanko) a druha bola taka rozklepana, ze ta oska kolesa s loziskami mala najazdene hadam milion kilometrov. Uz by Bolt potreboval kvalitny servis alebo teda skor vymenu kolobeziek za nove.

Elektrika v kolobezke jazdca neohrozi, pretoze je tam male napatie aj prud. Navyse su na riaditkach pogumovane rucky, podlaha je tiez pogumovana +mas topanky. Voda sa moze dostat do konektora, je tam gumena zatka, ale casom sa isto vytaha a moze to zatiect. Motor je v kolese, tam to asi neposkodi, baterka je v podlahe a asi tiez nezatecie.

Vodicak neuvazuju, aspon som to nezachytil. Iba poistku a to pre kolobezky s rychlostou nad 25 km/h alebo nad daky vykon, ale neviem ci presla tato zmena zakona.

Skor ma zaujima zmena zakona, ktora bola tento rok a tyka sa alkoholu na elektrokolobezke. Pisalo sa, ze osoba je vodicom motoroveho vozidla a teda s alkoholom je to na vodicak. Inde som cital, ze len ked ma kolobezka pridavny motorcek. Co znamena ale mat pridavny motorcek?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Blastbit napísal: 19 aug 2022, 22:21 Ak sa mýlim opravte ma ale v SR bude nutný vodičák na elektrokolobežku.
Nie. Máš mať obmedzenú rýchlosť na 20km/H a nemáš ohrozovať chodcov keď jazdíš po chodníku. Ale kamošov bratranec sa vie aj s 3 promile odviezť domov na čínskom longboarde v 60km rýchlosti...na ktorom sa ja neviem udržať ani za triezva v 10km rýchlosti. :D

Autoeditácia príspevku po 3 min 2 sek:
heker napísal: 20 aug 2022, 1:30 Skor ma zaujima zmena zakona, ktora bola tento rok a tyka sa alkoholu na elektrokolobezke. Pisalo sa, ze osoba je vodicom motoroveho vozidla a teda s alkoholom je to na vodicak. Inde som cital, ze len ked ma kolobezka pridavny motorcek. Co znamena ale mat pridavny motorcek?
Platí to isté ako pre cyklistov. 0,5 promile v meste a na cyklochodníku, mimo obce nulová tolerancia.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Jj díky za vysvetlenie. Hej tolerancie alkoholu a branie vodičáku od auta ako aj pri cyklistov tak aj pri elektrokolobežkárov.
Bohvie ako to vlastne mysleli stými vodičákmi u elektrokolobežkárov, neviem presne ako to vysvetlovali preto som sa pytal.
Bud si to človek oblúbi tú elektrokolobežku a nebude brať do úvahy ani jeden negatívny jav z pozorovaní ktoré vypísal Andi.
Alebo nájde ovela viac chýb a elektrokolobežku predá za nižšiu cenu niekomu inemu, alebo ani nekupi. Takže asi 50 na 50 záleží od človeka.
Edit - aha takže ako vraví Kubiak zrejme to nakoniec takto bude ohladom vodičákov na kolobežky.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

vodičák je potrebný na silnejšie kolobežky ktoré idú rýchlejšie ako 25km.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Elektrokolobežkári sem!

Príspevok od používateľa hojko »

Ka mam Segway Ninebot Kickscooter F25E, tj. 250W motor, dojazd 25km, ale realne tym, ze chodim stale plnou rychlostou, tak najazdim okolo 20km na nabitie. Povacsine to davam aj to skor nabijat, aby sa mi nestalo, ze budem chciet ist niekde prejst 15km a ostanem stat na pol ceste. Link: https://sk-sk.segway.com/products/nineb ... -by-segway

Co sa tyka pohodlia jazdy, tak je to daleko pohodlnnejsie ako vyssie spomenuty Bolt s ich Xiaomi kolobezkami, pretoze tento Segway ma obe kolesa na fukanie, takze je tam rozdiel ako ked je jedno koleso plne. Brzda je perfektna, vpredu je elektromagenticka a vzadu kotucova, neni problem dostat zadne koleso do smyku. Uvital by som vsak vyssi vykon, ci uz samotny vykon, ale najma rychlost, pretoze 25 km/h mi je malo (som zvyknuty na vyssie rychlosti z cestneho bicykla). Ocenil by som aj tempomat, no zial, tento model tempomat nema. Mal som od zaciatku problemy s hlavovym zlozenim, ktore pukalo a nevedel som najst chybu. Skusal som volat aj dva servisy okolo mna, ktore robia kolobezky, ani do ani jedneho som sa nedovolal. Tak som sa pustil do toho sam, bolo to mierne odlisne ako byva hlavove zlozenie na bicykli, mierne som to dotiahol, dal tam vazeliny a problem zmizol. Potom sa objavila opat vola, ktoru bolo citit pocas beznej jazdy, napokon to nebolo hlavove zlozenie, ale horna cast riaditel bola uvolnena, takze som to mierne dotiahol a bol pokoj.

Niekto tu spomenul problems kradezou a zamykanim. Kupil som si na Aliexpresse asi za 7 eur zamku, ktora sa uchyti na zadnu kotucovu brzdu, cim sa znemozni otacanie zadneho kolesa. Okrem toho je tam aj dlha samotna zamka, takze by sa kolobezka dala o nieco omotat a zamknut. Zatial som to ani raz nevyuzil. Vyuzivam to, ze ju cez bluetooth zamknem, teda vypnem motor. Ak by ju chcel niekto ukradnut, tak ju odtlaci, ale bez pouzitia motora. Na take bezne veci to postaci. Nevyhodou zamknutia cez bluetooth je, ze po asi hodine vypne kolobezku a tym padom vypne aj zamknutie, ktore som nastavil cez telefon. Cize ak sa od kolobezky vzdialim napriklad na hodinu a pol, tak po hodine uz ostane motor opat v prevadzke. Neviem ci je to tak schvalne, ci ide o bug zo strany aplikacie/firmwaru. Firmware kolobezky sa aktualizuje cez mobil dvomi klikmi.

Andi_Cibula: Na kolobezke jazdim prevazne tie iste trasy, teda do krcmy, do centra mesta, ale isiel som aj do servisu pre auto. Vyberam si najma vedlajsie cesty, ktore mi nepredlzia trasu, pripadne cyklochodnik. Ono zalezi od mesta v ktorom s tym budes jazdit, pretoze problematickejsie bude jazdit niekde v Bratislave nez v dakom Svidniku.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

viem ze to nie je tema pre mna, lebo nie som kolobezkar, ale toto leto som bol 2x nuteny pouzit elektrokolobezku a sice to bolo fajn, nemozem si pomoct s pocitom ze kolobezka je vo vsetkom horsia ako bicykel. malicke kolieska, kratke riaditka a musis na tom stat v divnej polohe...
kazdy hrbol ci diera bude 10x nepohodlnejsi nez na bicykli, pred kazdym obrubnikom sa treba zastavit a pri tom aku su nase cesty a chodniky rozbite tak som mal stale pocit ze ked si nahodou nejaky hrbol na zemi nevsimnem tak letim.
samozrejme mozno keby rok v kuse na nej jazdim tak sa naucim, jeden vecer som isiel bicyklom domov a na cykloceste sa trochu predvadzali pubertaci na bolt kolobezkach a ti viditelne nemali problemy ani so skakanim ci flekovanim do zakruty.

keby potrebujem nieco skladne co dam pohodlne do kufru, viem si kupit aj skladaci bicykel.
mna skratka kolobezky nikdy nepresvedcili a nemyslim ze budem niekedy nejaku vlastnit.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Lenže bicykel je úplne iný use case. To môžeš rovno (z hľadiska komfortu jazdy) porovnávať bicykel s autom. Neporovnateľné. Kolobežkári majú kolobežky z nejakých dôvodov a presne kvôli tým dôvodom sa nerozhodli pre bicykle.

Ja kolobežku nevlastním ale Bolt využívam pravidelne + som skúšal nejaké iné. Za mňa top možnosť alternatívnej dopravy, pri Bolt-e mi vyhovuje, že ju nechám kde chcem a nie som viazaný odísť na nej (práve preto v istých prípadoch nechcem ísť bajkom/autom).
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Dobre to hojko poriešil ohladom svojej kolobežky, takže sposoby ako sa vyhnut a eliminovať negatíva existujú. Niečo je aj na nete o tom.
Este by to chcelo viacero názorov, téma je myslím ze praktická a zaujimavá, treba zistovať skúsenosti od dalších ludí ktorý možno zmenia názor.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Dazda by som sa nebal: kolegyna na elektrokolobezke dochadzala do prace v Anglicku. Alebo mala "elektrikarsku" obuv :D

Najblizsie ku moznosti vyskusat som sa dostal v Mexico City, kde by mi sice pomohla dostat sa rychlejsie na stanicu metra krizom cez park, ale mna lakala viac moznost ist peso a hladat sceny na odfotenie ako sa niekam nahanat.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

OT - Ze Mexiko nebojis sa tam ist? Vzhladom na miestne kartely a únosy europanov?
K téme - takze elektrokolobezka je testovaná voci prejavom vody a sú tam poriadne gumenne izolácie aby nebol ohrozený zivot človeka.
jackb
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 20 aug 2022, 15:24 OT - Ze Mexiko nebojis sa tam ist? Vzhladom na miestne kartely a únosy europanov?
post2336587.html?hilit=mexico%20city#p2336587

Cituj ma, vsimne si, odpisem, nech to neprasim(e) tu
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb napísal: 20 aug 2022, 15:28 post2336587.html?hilit=mexico%20city#p2336587

Cituj ma, vsimne si, odpisem, nech to neprasim(e) tu
Napísal som ti do temy Dovolenka ohladom Mexika. K tejto téme, aké výhody a nevýhody v elektrokolobežke vidíš ty?
Premna osobne všetko čo sa tu od ludí docitam moze mat hodnotu pri nejakom dalšom rozhodovaní sa.
jackb
Redeemer
Redeemer

V zivote som ju nepouzil. Do preshatovania sa som to mal z prace do celkom strmeho kopca. Povedal by som, ze bude by to nedal motor, alebo by sa minula baterka. Preto pre mna nemala zmysel. Teraz, to mam po rovine a preferujem bicykel, tak ako opisal Andi: v boji proti tucnote. Aj ked som sa mohol prestahovat ovela dalej od prace a mal by som to asi 40 minut sputania na cestu domov a zvazoval som upgrade na elektrobicykel, musel by som si vytvorit velmi silnu disciplinu, kedy si nechat pomoct a bojovat proti vzniku tucnoty, ako sa len posadit a nechat sa odviezt.
Ako nevyhodu povazujem, ze nie je ani presne dane kde s nou tu v Anglicku mozem ist. Na chodnik by som s nou nesiel a auta su na vozovke poparkovane tak, ze je o nervy tam ist na bicykli, takze ziadnu pohodu pri pohybe v doprave by som tym ja vo svojich podmienkach neziskal.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

ephramko napísal: 20 aug 2022, 1:35 Nie. Máš mať obmedzenú rýchlosť na 20km/H a nemáš ohrozovať chodcov keď jazdíš po chodníku.
Zle. E-kolobežky je tzv samovyvazovacie vozidlo. S ním malým jazdiť po vozovke/krajnici, čiže po ceste, nie po chodníku. Existuje však vínimka, kedy s ním smieš jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov a to len v prípade, ak neohrozíš a neobmedzíš chodcov, pričom NESMIEŠ prekročiť rýchlosť chôdze. Ak chceš letieť 20km/h, tak to musíš ísť na vozovku. A zároveň splniť ďalšie podmienky ako prilba, reflexné prvky atď.
heker
Redeemer
Redeemer

Prilba? Ta predsa nie je u cyklistov povinna, vypadlo to mozno pred rokom v novele zakona. Ostala povinnost vari uz len mimo obce.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

heker napísal: 20 aug 2022, 19:46 Prilba? Ta predsa nie je u cyklistov povinna, vypadlo to mozno pred rokom v novele zakona. Ostala povinnost vari uz len mimo obce.
Máš pravdu, nemá povinnosť mať priblu a dokonca ani reflexné prvky
heker
Redeemer
Redeemer

Vyhoda kolobeziek je, ze maju nie len reflexne odrazky, ale aj svetla. Pri brzdeni niektore svetla dokonca blikaju.
Napísať odpoveď