Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa starysomar »

Ao je možné, že tu fungujú knižné vydavateľstvá, ako napríklad torden(.)sk ???
renault
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa renault »

Mohol by mi niekto polopate vysvetlit,co je naplnou prace tejto pracovnej pozicie?
Precital som si to dvakrat,aj tak mi to nie je jasne.
Asi som trochu pomalsi.
https://www.profesia.sk/praca/slovenska ... a/O4287973
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

renault napísal: 09 sep 2022, 13:16 Mohol by mi niekto polopate vysvetlit,co je naplnou prace tejto pracovnej pozicie?
Precital som si to dvakrat,aj tak mi to nie je jasne.
Asi som trochu pomalsi.
https://www.profesia.sk/praca/slovenska ... a/O4287973
Ľudské zdroje (HR) nie sú len o nábore zamestnancov, ale máš aj personalistov, ktorí sledujú wellbeing zamestnancov vo firme. Toto vyzerá byť taká pozícia, len užšie zameraná na wellbeing zamestnancov, ktorí môžu byť na základe niečoho znevýhodnení alebo diskriminovaní. Plus je tam aj mediálna komunikácia, takže možno má banka nejakú nadáciu, cez ktorú podporuje projekty v znevýhodnených komunitách a pod. Každopádne je to z časti aj marketing, keď si napr. gej a vieš že banka zastáva takéto hodnoty, tak asi pôjdeš radšej pracovať k nim než do firmy, kde šéf na Fb zdiela Kotlebu a pod.

Takže na internej úrovni budeš riešiť napr.:
- Aké prekážky na strane zamestnávateľa máte voči ZŤP osobám a ako to riešiť, aby ste mohli prijať viac ľudí so zdrav. znevýhodnením.
- Ako podporiť zamestnancov zo sociálne znevýhodneného prostredia (rôzne príspevky na dopravu, ubytovanie, oblečenie).
- Ako podporiť LGBT zamestnancov, tak aby neboli diskriminovaní v prac. prostredí (ak majú partnera/partnerku dať im také výhody, ktoré zákonník práce priznáva len manželom)
- Ako podporiť ženy na pracovisku, matky samoživiteľky a pod.
- Ako úspešne zaradiť do prac. kolektívu niekoho, kto je inej rasy, náboženstva alebo teraz napr. utečenec z Ukrajiny.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Môj názor bude trochu stručnejší: Woke ko*otina, ktorá je v dnešnom svete pre veľké brandy nutnosť. Potrebujú to obsadiť a niečo vykázať, aby mali dáta a podklady do budúcich kampaní, kde sa budú chváliť, akú diverzitu majú vo firme (aj keď to takmer určite bude na úkor kvality).

Ono, keby zamestnávali obchoďáka podľa toho, ako predáva, a nie podľa toho či je gay, alebo heterák, a keby zamestnali analytika podľa toho, ako to vie s číslami a nie podľa toho, či je to slovák, alebo filipínec, tak je to pre tú firmu najlepšie a áno, aj pre wellbeing zamestnancov. Rasistu nech samozrejme nezamestnávajú, ani homofóba, lebo pre takých nie je v takto veľkých a progresívnych firmách miesto. Ale táto pozícia je varenie z vody pre woke spoločnosť.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Ty si sa stretol s tým, že niekoho vybrali na pozíciu, lebo je gej a poslali domov kvalitejších odbornejších kandidátov? Alebo sa ťa na pohovoroch pýtajú na sexuálnu orientáciu? Mne zase lezú na nervy tieto dezolátske keci a pi***** frustrovaných bielych heterosexuálnych chlapov, ktorí namiesto toho, aby išli na rekvalifikačný kurz alebo sa učili jazyky, tak budú hundrať, ako je svet voči nim zlý.

Môžeš na pohovore vybrať kandidáta na vozíku, nie pretože je na vozíku, ale pretože je odborník. A jeho púť sa začne aj skončí hneď prvý deň, keď zistí, že sa nevie dostať na pracovisko a musí prosiť ľudí, aby ho tam vyniesli. Pre teba woke ko*ot. Pre iných každodenné problémy.
Hensym
VIP
VIP

Fúha. Tak už som aj dezolát. :D Dík, si prvý človek vo vesmíre, čo mi to povedal. Som skôr liberálnejšie orientovaný vo väčšine smerov, pár náj kamošov/iek sú "LG" a nikdy som s nimi nemal problém, skôr naopak, top ľudia. Keď ma niekto nazve "bielym heterosexuálnym chlapom", tak to chce ku*va komplex, človeka takto škatuľkovať. Aby som sa za seba začal hanbiť, alebo čo.

Rovnako sa "rekvalifikujem" už od detstva a o prácu naozaj nemám núdzu, ani mi ju nikto neberie. Naopak, hľadáme kvalifikovaných ľudí k nám do firmy a za X rokov sme ich našli len pár.

Pozícia "Expert/ ka pre rozmanitosť a inklúziu" je pi*ovina, bullshit a vymyslený woke nonsens (avšak chytrá príprava pre budúce PR)

Je to taká istá maska, ako keď si veľké firmy v júni dávajú dúhové profilovky, avšak len divízie pre európu, ameriku, poťažmo áziu, kde z toho vedia marketingovo a brandovo profitovať. V ostatných častiach sveta sú tí gejovia asi horší, alebo zle chápem?

Áno, v naozaj veľkých firmách (nemyslím si, že takou je aj SLSP, aj keď marketingovo dosť rastú) sa naháňajú kvóty, na ktorých sa stavajú kontroverzné kampane (aj u nás ich bolo niekoľko). Tá Sporiteľna to robí dobre, pretože vedia, že im to prinesie čísla. Nič to ale nemení na tom, že je to woke agenda. A áno, bežne sa stretneš s inzerátmi, že hľadajú na pozíciu len [x] (doplň si akúkoľvek menšinu) v rámci diverzifikácie pracovnej sily, ak by si trochu videl do hiringu, tak ti to nie je cudzie.

Podobné kvóty môžeš registrovať napríklad aj vo filmoch. Nie je to mýtus, náhoda, ani odchýlka. Ľudí to štve, ale žijeme dnes v zvláštnom svete.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ephramko napísal: 09 sep 2022, 16:05 Ty si sa stretol s tým, že niekoho vybrali na pozíciu, lebo je gej a poslali domov kvalitejších odbornejších kandidátov?
u nas v zanedbatelnej miere, na osvietenom zapade to uz obcas vykuka
nemusi ist o orientaciu, ale aj o pohlavie (ci gender) alebo rasu
v tejto casti sveta su ludia prilis homogenni, inde nie

2,5k je celkom dost :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

pracujem dlhodobo na Svk v korporate ktory ma francuzsku "matku" a u nas to skutocne tak trochu funguje, ze dostavaju o nieco viacej prilezitosti na postup do vyssich pozicii zeny, ak je lesbicka tak to je potom este tutovejsie. Teraz je na Zapade proste taky trend, povedzme si to narovinu. Nehodnotim, ci je to dobre alebo zle, len konstatujem ze u nas vo firme to takto plus minus funguje, neviem objektivne posudit ako je to v inych podobnych firmach. Tiez treba ale povedat, ze to zvyhodnenie nie je v realite zas az take velke, u nas, je to len taka jemná tendencia a v inych firmach to moze byt aj opacne.

Som liberalny, nemam vobec nic vobec lgbt ani nic podobne. :)

Vo filmoch je to na Zapade dnes bezne, musi byt urcity pocet hercov z menšín.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Bežné, no nie celkom "rozumné".
Náprava srtarých krívd novými je zlá.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Tak to ja teda nepracujem v "skaredej zapadnej firme". Je pravda, ze chvilu bola managerka jedneho z troch teamov baba z Grecka, ktora bola vo firme aj so svojou partnerkou. Ked odisli, na jej miesto zobrali bieleho hetero muza. Mozno dostaneme pokarhanie z materskej korporacie, ze musime najat a vydrziavat ludi, ktori sice zaplnia "tabulky progresu", no pre firmu nebudu prinosom. Dokonca ani tie zamena nemame ako povinnost.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym napísal: 09 sep 2022, 16:22 Fúha. Tak už som aj dezolát. :D
Nepovedal som, že si dezolát. Povedal som, že máš keci ako dezolát. To je rozdiel. Pravidelne tento typ kecov vidím na sociálnych sieťach vždy keď je reč o gejoch/lesbách a pracovnom procese. Ako náš všade zvýhodňujú a aké to máme easy, lebo teraz je "in" byť teplý. Keď sa tých ľudí spýtam narovinu, či sa ich niekto na pohovore pýtal na sex. orientáciu a či ich niekto na základe toho diskriminoval (že sú hetero), tak už držia hubu...lebo sa im nikdy nič také nestalo. Len to čítali niekde na facebooku, tak to musí byť zaručene pravda.

Dnes som na FB videl ponuku, ako miestna slovenská firma (mäsovýroba) zháňa obchodného zástupcu. Hneď na začiatku je jasne napísané, že požadujú ENG na kom. úrovni, lebo denne človek na tejto pozícii hovorí v angličtine so zahraničnými zákazníkmi. A všetky komentáre do jedného boli zasrané od dezolátov, ktorí sa šťažovali, aká to je diskriminácia, že berú len ľudí, ktorí vedia po anglicky...a prečo neberú tých čo vedia rusky...a prečo sa američanom pcháme do riti...proste čistí ko*ot, všetci vedia vyplakávať na nete, aký je svet neférový a zlý, ale ani jeden z nich si nepovie, že OK, chcem mať vyšší plat, chcem tú prácu, potrebujem tam vedieť anglicky, tak sa zapíšem na kurz angličtiny a budem sa učiť. Za to že sú nuly v práci s na hovno platom, samozrejme nemôžu oni, vždy za to môže niekto iný.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko
"Keď sa tých ľudí spýtam narovinu, či sa ich niekto na pohovore pýtal na sex. orientáciu a či ich niekto na základe toho diskriminoval (že sú hetero), tak už držia hubu...lebo sa im nikdy nič také nestalo."
samozrejme ze tento proces akym si firma posuva vyssie ludi aby splnila "interne kvóty" funguje trochu jemnejšie a ináč, aby sa nedal pravne napadnut.
Opakujem toto je co som si ja vsimol v nasom korporate a takze inde to tak platit nemusi.
Novych ludi na základné, bežné pozicie beru uplne normalne, nevidim tam ziadne uprednostnovanie. Potom v priebehu casu sa otvori interna ponuka na nejake zaujimave dobre platené miesto /plat je zverejnený/. Nasledne sa prihlasia zaujemcovia z radov tych co su aktualne na tych zakladnych poziciach ktori splnaju dane kriteria.
Vysledok potom je tayto: ak sa zucastnila lesba, ziskava ona. Ak sa nezucastnila a rozohodovalo sa medzi muzom a zenou, tak to ziskava žena. Tento proces je pre vysvetlenie mimo mna, mam specificku poziciu, takze som sa ho nikdy nezucastnil, takze aby si niekto nemyslel ze to pisem nebodaj kvoli nejakej osobnej negativnej skusenosti :)
Pokracovanie: a za tie roky ma zaujimalo, ako tento proces vlastne prebiehal, lebo mi to neslo do hlavy, preco tie vysledky int. vyberovych konani takto dopadaju a tak som sa tych neuspesnych pytal na podrobnosti.
A vysvetlenie je taketo:
ten ponukany, zaujimavy plat vzdy plati len pre toho ich favorita, ostatnym osobne pri pohovore povedia, ze mu plat nemozu zvysit a ze teda ci suhlasi aby pracoval na novej pozicii ze ten isty co ma doteraz, co samozrejme kazdy odmietne a na HR si napisu ze zaujemca o ponuku nakoniec nemal zaujem a tak samozrejme vyhrava ta osoba ktoru chcu aby to ziskala. :)
Aké easy.
Hensym
VIP
VIP

ephramko: Ono to nefunguje uplne tak, ze sa ta pytaju na orientaciu na pohovore, to nie (aj ked., lesbu, gaya, alebo trans cloveka vo vacsine pripadov odhadnes aj sam). Skor je to proces, ktory popisuje gogo vyssie a ano, presne toto zabezpecuje ten woke "expert na inkluziu a diverzitu". Ja neviem, ja si myslim, ze kazdy rozumny clovek musi uznat, ze to je kontraproduktivna chu**** uz v zakladnej podstate.

Ako by som to lepsie vysvetlil. Pozri, je jasne, ze v nejakej strojarskej konzervativnej mensej firme ta ako menej muzneho gaya uz na pohovore nenapadne poslu do P. Rovnako ako nevezmu cigana, ci povedzme cernocha. Alebo nevezmu zenu, lebo v ich segmente proste spravi 60% roboty a bude pozadovat rovnaky plat. Ja nepopieram, ze sa to nedeje. Lenze vo firme ako je SLSP, kde je ten hiring na trochu inej urovni a firemna kultura trosku dalej sa toto NEDEJE a preto fakt, ze tato pozicia vobec existuje znaci, ze je to nasilu a ze je to pi*ovina.

S prikladom s dementami na FB co nadavali na to, ze na obchodaka treba anglictinu samozrejme s tebou suhlasim. Ja uz dlho zastavam nazor ze dobra praca u nas je, len sme je*bnuty, jednoduchy a nekvalifikovany narod.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"Tisícročná včela"

Zopakujem sa:
Čo chceš...
Od tlupy, pre ktorú je vrah a zlodej Jánošík hrdinom?
Od tlupy, ktorá potrebuje Vodcu aj keď vie, že je špina?
Od tlupy, ktorá očakáva, že za ňu niekto rozhodne, že ju ochráni atd.

Generácie potrvá náprava a nikdy nebude dokonaná - ako rusáci majú v krvi nadutosť a rozpínavosť - slopač má: "Aj na druhé líce si ponížene prosím, pán veľkomožný" :(
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

A nie je to len obyčajná diskriminácia, že geja vyberú preto, lebo predpokladajú, že nemá deti, nebude chodiť na OČRky a bude robiť do haleluja? Rovnako ako keď si vyberajú mladších ľudí, lebo predpokladajú, že budú menej chodiť na PNky a budú mať väčší prac. výkon?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Na pohovore sa ma nikdy nikto nepytal na orientáciu. Skusenosti mám prevažne len z fabrík. Lezby na pracovisku som nezažil, dvoch gayov áno.
Jeden kolega dokonca cigan pracovitý pomahal v pohode nebol problem.Druhý bol biely gay taký smejko robil dobru náladu ludia ho mali radi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zažil som v rámci firmy gay špinavca no neodsudzujem všetkých.
Hensym
VIP
VIP

ephramko: neviem ci je to diskriminacia. Je to individualne. Mladych zien sa casto narovinu pytaju na partnersky stav a na deti, ci ich maju, alebo ci ich planuju a ano, aj byvalej priatelke sa stalo viac krat, ze ju nevzali, ked povedala, ze chce coskoro dieta.

Diskriminacia to ale podla mna nie je. Preco by mala firma plytvat zdrojmi (peniaze, cas, skolenia, vzdelavanie,...), na niekoho, kto do roka na X rokov odide prec ( a mozno navzdy). Kazdy rozumny zamestnavatel vidi v potencialnom zamestnancovi aj tento atribut a vyberie si cloveka (chlapa ci zenu), ktory to chce dohodobejsie. Tiez by som si tak vybral.

V jednej mne blizkej firme su dvaja chlapi vo vedeni tepli a idu ako pila, presne ako pises, lebo maju X krat viac casu ako chlapi s detmi. V tomto smere je to velka vyhoda.

Je to individualne aj s tymi PN a OCR-kami. Ja som napr. na PN, alebo na "paragrafe" kym som bol zamestnanec nebol ani raz. Ani na OCR. A potom mas pripady, ked tu PN-ku, P-cka bude niekto do limitov tahat, lebo je vychcany. Dokonca mozes mat gaya, ktory deti mat nechce/nebude a OCR moze zneuzivat na mamu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ale ked sa to tak vezme, zneuzivat OCR ci Pn sa vobec neoplati, nakolko oproti nomralnej mzde clovek dostane iba velmi nizku nahradu.
Napísať odpoveď