O čo sa zaujímať pri vstupe do firmy (ako spoločník)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

O čo sa zaujímať pri vstupe do firmy (ako spoločník)

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte, po rokoch v menšej firme (< 10 ľudí, IT) čím ďalej tým viac aktívne debatujeme o možnosti, že by som do nej vstúpil ako spoločník. Nejaký čas som bol zamestnanec, posledné roky kontraktor (szčo) - kde v podstate cez faktúry len simulujem závislú činnosť. Tím sa rozrastá, práce pribúda, moja práca začína mať výrazne väčšie presahy do manažmentu a na chode firmy sa podieľam viac a viac, takže by sme to chceli spraviť už aj takto, formálne.

Formality ešte len riešiť budem, ako to vlastne celé prebehne, aké to bude mať (ne)výhody pre mňa, aké riziká, aké možnosti. Zaujíma ma ale, o čo sa mám zaujímať, čo si zistiť, na čo sa pýtať (právnikov, účtovníčok a pod.), aké mám možnosti, čomu sa vyvarovať, na čo sa pripraviť.

Pracovne sa pre mňa až tak veľa vecí nezmení (snáď až na čas, stres a trochu iný pomer manažovania a "výkonu"), zaujíma ma ale, ako môže vyzerať môj "finančný život" v tejto právnej forme. Nemyslím tým cifry, rozumiem, že tam ide o výsledky hospodárenia firmy. Skôr ma zaujíma, či sa dá v tejto právnej forme v realite dosiahnuť mesačný príjem s rozumnými odvodmi (teda nie TPP, ale napr. fakturácia firme, v ktorej som spoločníkom). Niečo som si už načítal, pri fakturácii je zrejme veľký problém v tom, že ako SZČO by som fakturoval rovnakú činnosť, s akou podniká aj firma a nerád by som išiel do prílišnej čiernoty.

Prípadne, existuje alternatíva, ako "upiecť" nejaký takýto spoločenský vzťah legálnejšie a rozumnejšie? Laicky chceme dosiahnuť to, aby som ja bol motivovaný aktívne sa podieľať na úspechu firmy, a aby som z tých úspechov vedel benefitovať.

Riešili ste niekto niečo podobné? Ď. :)
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: O čo sa zaujímať pri vstupe do firmy (ako spoločník)

Príspevok od používateľa heker »

Spolocnik - podiel na zisku (dividendy). A podiel na majetku spolocnosti.
Napísať odpoveď