Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

harrison314
to su tisice a tisice malých podnikov. Kto by to vsetko kontroloval a naviac nekorupčne aby to malo nejaky efekt?
to je úplne nereálne.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

za mojich mladych liet, co som pracoval v kaviarni, tak za 2 leta tam prisli kazdy rok aspon raz danari, ktori kontrolovali blocky, a raz aj colnici, ktori kontrolovali kolky na fliasach alkoholu
nemyslim si, ze je problem obehnut 25-30 podnikov za sichtu
gogo956
Redeemer
Redeemer

ak chce dotycna firma podvadzat, myslis ze ju to odradi ze mozno raz rocne tam pride kontrola? A ak by sa aj nieco naslo, tak sa s vysokou pravdepodobnostou "dohodnu". Vzdy sa to da urobit tak aby sa to z pravneho hladiska nedalo definovat ako uplatok /z hladiska toho kto zastupuje podnik/.
Problem je v niecom inom: politici rozhadzuju, "kupuju" si volicov cez statny rozpocet, nehovoriac o pripadoch tunelovania a potom sa tu dieru v rozpocte snazia zaplatat vysokymi danami. Proste socializmus. Cestou z toho von je postupna decentralizacia a znizovanie povinneho danoveho zatazenia, nie navysovanie kontrol a sankcií.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 21 nov 2022, 15:49 harrison314
to su tisice a tisice malých podnikov. Kto by to vsetko kontroloval a naviac nekorupčne aby to malo nejaky efekt?
to je úplne nereálne.
Realne je to neusne, ale ide o to spravit aj to povedmie, ze sa robia konroly a ze ludia nahlasauju danove podvody.

Je to rovnake ako ked niekde casto meraju policajto richlost, sice tam niesu stale, ale ludia tam uz spomalia.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

beardie napísal: 21 nov 2022, 16:45 za mojich mladych liet, co som pracoval v kaviarni, tak za 2 leta tam prisli kazdy rok aspon raz danari, ktori kontrolovali blocky, a raz aj colnici, ktori kontrolovali kolky na fliasach alkoholu
nemyslim si, ze je problem obehnut 25-30 podnikov za sichtu
V Senci na jazerách keď sa zjavila kontrola v prvom bufete, tak to do pár minúť vedeli celé jazerá a všetci sme boli pripravení. :D A niektorí podnikatelia to aj tak mali na háku, lebo mali známosti a keby bol problém s kontrolou tak "si to pôjdu vybaviť" na daňový úrad.

Napr. ja som problém na bare nemal, ale kuchyňa za celý deň nedala ani jeden bloček :D :D :D A kontrola odišla s tým, že napíšu, že bol výpadok elekt. prúdu. Taký zvláštny výpadok, keď nefunguje len pokladňa, ale kuchyňa ide v pohode. :D

Z colnikov strach nikto nemal, lebo za celú svoju študentskú kariéru som sa nestretol s jedinou flašou nelegálneho chlastu. "Domácu" poznám, ale nikdy som to nevidel v prevádzke. Akurát si barmani mali dať bacha, aby nedávali preč kolky z flaše pri otváraní a aj keď kolok odpadol sám, tak to treba pre istotu zase prilepiť. Pri orientácii na turistov a slovenských cenách alkoholu, nie je žiadna motivácia predávať pančovaný alebo nelegálny chlast. A keď chcú Moraváci žgrlošiť aj na dovolenke, tak si môžu kúpiť chlast v supermarkete a vypiť to pri jazere.
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314
ano, na tom jednom /resp usekoch o ktroych je zname ze sa tam meria/ useku spomalia. Na vsetkych ostatnych ale pojdu aj tak podla seba.

ephramko to pekne opisal priamoz prvej ruky ako to chodí
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ešte správnejšie by bolo spraviť povedomie, že oje....ť sa nemá. Ale chápem, že v našich podmienkach je to nereálne, keďže u nás ešte furt platí, že čím väčší oje....č, tým má väčšie spoločenské uznanie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko
A keď chcú Moraváci žgrlošiť aj na dovolenke, tak si môžu kúpiť chlast v supermarkete a vypiť to pri jazere.
nebudu kupovat v obchode, doniesli si zasoby predsa z domu :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Treba sa na to pozerat aj s ineho pohladu. Male podniky si na seba ledva zarobia. Ked tak funguju roky ze seru na blocky tak ak by chceli zrazu poctivo vsetko priznavat museli by zvysit ceny. Takze teraz je to win win situacia. Samozrejme netvrdim ze to plati pre vsetkych.

Celkom dobru vychcalost som zazil u jedneho autoservisu kde sam majitel bol servisak (ale odbornik, klasicka vybava, ziadny garazmajster).
Oficialne mal ceny bez DPH. Tie si aj pytal po oprave/udrzbe. Ked niekto vypital blocek tak logicky musel pripocitat 20% :)
Cize zakaznik si sam zvolil ze chce zaplatit DPH (napr ked chcel doklad). Servisak tym padom neokradal priamo stat kedze od si DPH nenehal
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas napísal: 21 nov 2022, 18:01 Treba sa na to pozerat aj s ineho pohladu. Male podniky si na seba ledva zarobia. Ked tak funguju roky ze seru na blocky tak ak by chceli zrazu poctivo vsetko priznavat museli by zvysit ceny. Takze teraz je to win win situacia. Samozrejme netvrdim ze to plati pre vsetkych.
To sa im vrátilo počas lockdownov, keď žiadali o podporu a tá sa vypočítavala z toho, čo oficiálne priznávali pred covidom. A potom sa sťažovali, že im vláda nepomáha. :D
gogo956 napísal: 21 nov 2022, 17:55 nebudu kupovat v obchode, doniesli si zasoby predsa z domu :D
Bežne stretávam v lete v LIDL ľudí iba v plavkách, takže asi zásoby zvyknú padnúť prvú noc. :D (a samozrejme to nikdy nie je niekto mladý a vysekaný)

Stretol som sa aj s požiadavkou, kedy hlava rodiny žiadala rozliať 3dl kofolu do 4 pohárov a jeden kebab rozkrojiť na 4 taniere. :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ako spravny pepik na dovolenke :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

o Pepíkoch ani nehovorme :D . Sú to síce vacsinou fajn ludia, ale to ich "skrblíctvo" je obcas neuveritelné. A bez ohladu na to kolko zarábajú. Mam kolegu, dobre zabezpeceneho managera, 2 luxusne byty /jeden v Prahe druhy v centre BA draha novostavba/ atd. ale ked sa dozvie ze by niekde vedel usetrit 50centov tak hodinu bude uvazovat ako to uskutocnit. A vsetci ho podzrievame ze sa doma ani nesprchuje aby usetril /toto sme ho nastastie za tie roky trochu naucili :D :D /
Vacsinou to ale konci tak, ze takyto ludia sice maju majetky, ale zvykne sa im rozpadnut rodina, ktora to skupanstvo nevydrzi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Paragon napísal: 21 nov 2022, 12:41Prečo štát nerieši podniky ktoré nedávajú bločky? Rôzne obchody, krčmy, kaderníctva ... nedávajú bločky, ale stále fungujú. Plus aj čo som počul tak tie postihy sú malé. Kazí to hospodársku súťaž aj štát by mohol vybrať na daniach oveľa viac.
Navrh na riesenie existuje:

Vydávanie pokladničných blokov by kontrolovala aj verejnosť - Správy RTVS
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Nad týmto som sa práve toto leto pozastavoval, keď som išiel okolo stanového kempu. A tam samé porsche, maserati, lamborgini, luxusné elektrické SUVčka...a potom týždeň spia v stane v prachu. :D Pritom to tu je jeden hotel vedľa druhého, súkromné luxusné vily s vlastnou plážou alebo hoteli, kde býva aj naša reprezentácia a papaláši. Tak som sa zamýšlal, čo ich sem motivuje prísť a ešte na dovolenku v stane.

Každý rok sa bavím s turistami a väčšinou je to stále rovnaký príbeh, proste sem pravidelne chodili s rodičmi alebo starými rodičmi a je to pre nich taká nostalgia a sentimentálna záležitosť. Ale nepýtal som sa ich, na akom aute prišli. :D :D

Toto leto dôchodcovia, manželský pár z Moravy, dostali nejaké vyznamenanie/diplom od primátora Senca, lebo u nás boli na dovolenke už 70krát a nikdy na inej dovolenke neboli. :D Kamarátka má mamu, ktorá do Senca išla na výlet po maturite a už zo Senca nikdy neodišla. Pôvodom je z Moravy. :D

Takže ktovie, možno sa mi to proste zdá už také všedné a obyčajné, keď som tu celý život. Obyvatelia Benátok to asi majú podobne.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ja mám informácie z prvej ruky, že majitelia/prevádzkovatelia podnikov o takýchto kontrolách veľmi často dopredu vedia.

Áno, momentálne je systém nastavený tak, že štát motivuje klamať na daniach, pretože sa to proste oplatí viac.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

No a ked pride kontrola k jednemu, tak to uz hlasi dalsim okolitym prevadzkam.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

oni to beru velmi prakticky: je to blízko/usetria na banzine/, neexistuje jazykova bariera a je tu lacnejsie ako v Chorvatsku/resp vsak si donesu z domu/. A zaroven mozu vsetkym znamym hovorit ze boli na dovolenke v zahranici :D
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

1. Uvaldzať ceny údajne bez DPH sa nemoze. Na Slovensku sa pre spotrebiteľov musia ceny uvaldzať s DPH. Na toho automechanika keby prisla kontrola z obchodnej inšpekcie, tak to má na pokutu.

2. S nevydáva iom bločkov sa stále dačo robí. Veď donedávna bola bločková lotéria.

3. Daňové kontroly sú často ohlásené vopred, lebo je to treba na efektivitu kontroly. Ak prídem na kontrolu a prevádzka je zatvorená, prípadne sa na nej nenachádzajú potrebné dokumenty, tak je to zbytočná dovolenka.

4. Ze idu na senecké jazerá aj v drahých autách sa nedivím. Veď to je o zážitku, nie o šetrení. Tí, čo zam majú katavany by o tom vedeli hovoriť. Ak tam je niekto s lepším karavanom, tak len ten má väčšiu hodnotu ako BMW 7 vo full výbave
gogo956
Redeemer
Redeemer

Aka je vlastne teraz kvalita voda v seneckych jazerach? Pytam sa lebo posledne som tam bol asi tak pred 30rokmi. Vraj okrem ineho dost poklesla hladina vody.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Pilifo napísal: 21 nov 2022, 12:53Nebolo dosť už to, ako niekoľko mesiacov boli tieto podniky nútene uzavreté kvôli korone, pretože štát si zmyslel, že finančné zruinovanie týchto majiteľov a zamestnancov je lepšie ako premorenie populácie, ktorá nastala tak či tak?
dobre ze to spominas, lebo prave tieto male sluzby s jednym-dvoma zamestnancami by lockdown prezili bezpecne v zavetri na statom platenej dovolenke, ak by priznavali trzby, z ktorych bol prispevok nasledne pocitany.
Napísať odpoveď