Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
M142
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa M142 »

existuje v anglicku nieco ako odpis z registra trestov(nie vypis) a ak ano, ako sa to vola?
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

M142 napísal: 29 nov 2022, 12:33 existuje v anglicku nieco ako odpis z registra trestov(nie vypis) a ak ano, ako sa to vola?

Disclosure and Barring Service ( DBS ) check to get a copy of your criminal record.
It costs £18. It's available for people working in England and Wales.

Asi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Zdá sa mi to - alebo je o dosť čistejšie ovzdušie, než bývalo?
Nikdy v minulosti som tak jasne nevidel planéty, ako tento rok.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Veterno je, mozno preto.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

starysomar
postupne sa sprisnuju limity na vypustane skodliviny- od aut az po tovarne takze asi na tom tvojom postrehu nieco je
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tovarne sa skor uplne vypinaju :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Medzitým som si uvedomil, že som si zjari dal operovať obe oči - sivý zákal, astigmatizmus, dioptrie.
Teda vidím tak, ako som desaťročia nevidel a možno preto to tak vnímam. Lebo aj svetlá auta, na ktorom chodí manželka (a pozerávam z okna večer či svietia všetky žiarovky) vidím o hodne jasnejšie, než predtým:)
gogo956
Redeemer
Redeemer

"Parametre - Atómová elektráreň Mochovce
Inštalovaný výkon (hrubý) 940,00 (2x470) MW
Inštalovaný výkon (čistý) 872,00 (2x436) MW"

-ten výkon to je myslene za aku casovu jednotku? 24 hod?
dakujem
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie "za čas" - proste výkon :)

Teda napríklad za čas 24 hodín ak by šiel na "plných" 872 je to vyrobených 20928 MWh - megawatthodín.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To je vykon. Rocne robia 7 az 10 GWh elektrickej energie. Skus pogooglit presnejsie cisla.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ako bolo písané, to je maximálny momentálny výkon. Ak je to teda 872 MW, tak za 1 hodinu pri plnom výkone elektráreň vyrobí 872 MWh (megawatthodín) elektriny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aha ďakujem :)
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

mám banálnu, až hlúpu otázku k požívaniu alkoholu.
pred a popri konzumácii alkoholu sa odporúča jesť, lebo to spomaľuje vstrebávanie alkoholu a človeka potom tak rýchlo "nechytí". a teraz otázka: ak spomalím rýchlosť vstrebávania alkoholu, znamená to že o to dlhšie po pití nafúkam?
teda ak vypijem liter vína bez konzumácie jedla, síce ma rýchlejšie zdrapne - ale aj rýchlejšie vytriezviem oproti litru vína, ktorý zajedám nejakým jedlom, lebo to spomalí nástup alkoholu do krvi. chápem to správne?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

No, ja by som povedal, ze to ako richlo sa alkoholdostane do krvi je ina vec ako to, ze sa odburava, lebo za to mozu ine organy (tenke crevo vs. pecen). Takze za normalnych okolnosti to asi velky rodziel pri odburravani alkoholu z krvi nespravy (to trva hodiny). Ibaze by si to vino pil velmi dlho.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mna vzdy pobavi, ked niekto pije pivo a poldeci. A ked si da poldeci, tak to nezapije pivom, ale napriklad si da deci kofoly a odovodni to tym, ze mu to potom slabsie ucinkuje. A o 3 minuty na to sa aj tak napije z toho piva. Myslim si, ze mu to bude ucinkovat uplne rovnako, lebo pozil rovnake mnozstvo alkoholu, ibaze o trvalo o par minut dlhsie a vypil k tomu deci kofoly naviac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hlavne tuk by mal spomalovat vstrebavanie alkoholu.
**
Trochu zvlastne: mobil bol vybitý na 10percent, nasledne bol vypnuty a ked sa zapol o 4hodiny tak uz ukazoval zrazu 49percent baterie nabitej. :o :) v oboch pripadoch pri izbovej teplote
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 01 dec 2022, 20:34 Trochu zvlastne: mobil bol vybitý na 10percent, nasledne bol vypnuty a ked sa zapol o 4hodiny tak uz ukazoval zrazu 49percent baterie nabitej. :o :) v oboch pripadoch pri izbovej teplote
Pretoze sa v mobiloch nemeria kapacita ale napetie na baterii.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Presne tak.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Mirrorion - podla toho do akej hlbky chces ist to nie je az taka trivialna otazka ale tak pokusim sa strucne.
Mirrorion napísal: 01 dec 2022, 12:05 pred a popri konzumácii alkoholu sa odporúča jesť, lebo to spomaľuje vstrebávanie alkoholu a človeka potom tak rýchlo "nechytí". a teraz otázka: ak spomalím rýchlosť vstrebávania alkoholu, znamená to že o to dlhšie po pití nafúkam?
Nie. Ako rychlo tvoj metabolizmus spracuje alkohol nie je konstanta. A dokonca ani nemusis vstrebat vsetok alkohol co vypijes ale proste ho vylucis nestraveny.
Mirrorion napísal: 01 dec 2022, 12:05teda ak vypijem liter vína bez konzumácie jedla, síce ma rýchlejšie zdrapne - ale aj rýchlejšie vytriezviem oproti litru vína, ktorý zajedám nejakým jedlom, lebo to spomalí nástup alkoholu do krvi. chápem to správne?
Nie. Ak budes pit na lacno tak sa rychlejsie opijes a pomalsie triezvies.

A trosku obsirnejsie:
1. Neutralizacia
Ako gogo pisal - tuky pomahaju, ale jedol by som ich tesne pred pitim alebo popri piti.
Ak tomu spravne rozumiem (pokojne nech ma nejaky chemik opravi), alkohol sa vo vode rozpusta ale - tuky sa rozpustia v alkohole a vysledny roztok sa uz nerozpusta vo vode (alebo sa rozpusta velmi obmedzene) a kedze alkohol sa v tele siri za pomoci vody tak sa ho proste bude sirit menej.

2. Metabolizmus
Rychlost metabolizmu vies ovplyvnit 2 vecami - prijmom potravy (teda niecoho co sa bude metabolizovat) a fyzickou aktivitou. Tzn. ak vypijes liter vina na lacno a nasledne si pojdes zabehnut 10km (neodporucam) tak sa sice nebudes citit najlepsie ale budes mat v tele menej alkoholu ako ked vypijes liter vina a budes sediet na gauci. Co sa tyka zrychlenia metabolizmu jedenim tak tam je to zase komplikovana tema o tom, co pomaha v akom mnozstve, ako jedavas normalne a podobne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

V kazdom pripade velmi vela robi rozdielna geneticka vybava, za metabolizaciu alkoholu je zodpovedny gen ktory je u kazdeho inak silno aktivny. Dalsia vec je hmotnost daneho jedinca:priemerne sa rychlejsie opije z rovnakeho mnozstva alkoholu 65kg muž ako povedzme 90kg.

S tou fyzickou aktivitou a zrychlenim metabolizmu je to teoreticky pravda, ale prakticky nevyuzitelna, po litri vina nedokaze nikto vykonavat cielenu fyzicku aktivitu tak aby bola efektivna a zaroven neohrozil seba ci druhych. :)
Napísať odpoveď