Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
nie, stoji o 85 euro viac a celkovo mi je momentalne Intel nesympaticky, z rovnakeho dovodu nechcem nVidiu
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Hmm, Paragon dal velmi slusny nazor, aj ked doplatok je tam okolo 85 eur, tak vykon je snad 40-50 percent vyssi. A komu doska https://www.alza.sk/gigabyte-b660m-ds3h-ddr4-d6966812.htm alebo https://www.alza.sk/asus-prime-b660m-a-d4-d6939832.htm
Ahojte tiez vyberam komponenty na novy PC, ak niekto poradi budem rad.
- CPU: 13700K
- CHLADIC: Noctua NH-D15
- DOSKA: ASUS ROG STRIX Z790-A (DDR4) alebo ASUS ROG STRIX Z790-F (DDR5)
- RAM (5): Kingston 32GB DDR5 6000 MHz CL36 FURY alebo 5600MHz CL40
- RAM (4): Corsair 32GB DDR4 3600 MHz CL16 Vengeance
- NVME: Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO PLUS 2TB
- PSU: ASUS ROG STRIX 850G alebo Corsair RM850 2021
GPU uz mam 3080. Chcel by som kupit aspon tie disky ked uz nic ine, cakal som ze bude lepsia ponuka na BF.
Riesim dilemu DDR4 vs 5 kvoli tomu ze cekoval som rozne benchmarky v hrach a niekde mali DDR5 slusny naskok inde to bolo narovnako.
A takisto mam otazku ci v tejto zostave budu obe nvme fungovat plnou rychlostou? lebo viem ze v niektorych pripadoch si kradnu bandwidth ale presne nerozumiem v ktorych.
- CPU: 13700K
- CHLADIC: Noctua NH-D15
- DOSKA: ASUS ROG STRIX Z790-A (DDR4) alebo ASUS ROG STRIX Z790-F (DDR5)
- RAM (5): Kingston 32GB DDR5 6000 MHz CL36 FURY alebo 5600MHz CL40
- RAM (4): Corsair 32GB DDR4 3600 MHz CL16 Vengeance
- NVME: Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO PLUS 2TB
- PSU: ASUS ROG STRIX 850G alebo Corsair RM850 2021
GPU uz mam 3080. Chcel by som kupit aspon tie disky ked uz nic ine, cakal som ze bude lepsia ponuka na BF.
Riesim dilemu DDR4 vs 5 kvoli tomu ze cekoval som rozne benchmarky v hrach a niekde mali DDR5 slusny naskok inde to bolo narovnako.
A takisto mam otazku ci v tejto zostave budu obe nvme fungovat plnou rychlostou? lebo viem ze v niektorych pripadoch si kradnu bandwidth ale presne nerozumiem v ktorych.
Absolutne zbytocna a draha doska. Postaci tam chipset B660 za 130-150 eur. Volil by som DDR4, pri vykone tohto procesora a RTX 3080 si nemyslim, ze tie pamate spravia az taky rozdiel. A ak by aj ano, podla mna to za tie peniaze nestoji. Predpokladam, ze je to PC na hry a teda mi nejde moc do hlavy 2+2TB NVMe, pre mna su to vyhodene peniaze. Volil by som 1-2TB na system + hry, na dake dalsie data klasicky SSD v podobe Samsung 870 QVO 2 TB. I ked 970 EVO 2TB nema az taky rozdiel v cene. No su to tvoje peniaze, rozhodni sa ako uznas za vhodne. Zdroj mozes pozriet tento - https://www.alza.sk/cooler-master-v850-sfx-gold-d6113331.htm
Nechcem ist do uplneho zakladu co sa dosky tyka, kvoli poctu lanes, no OC a tak. Pride mi to tak ze co test to iny vysledok ale ak sa pozriem napr. tu na screenshote je to zaujimave
A ked si porovnam rozdiel v cene tak +40€ (ale zas 3600 cl16 vs 5600 cl40 a nie 6400 ako v recenzii).
PC na hry a vsetko ostatne, 980 Pro na system + hry ano a 970 na vsetko ostatne (zvysne hry a data), urcite chcem ist radsej do toho, ako hovoris rozdiel v cene uz skoro ziadny a co je dalsie velke plus pre mna, ziadne kablovacky
v podstate ide mi len o to aby obe nvme mali dostatok lanes.
Zdroj som zabudol spomenut ze uplne idealne white verzia, kvoli kablom, cize preto ten asus alebo corsair.
A ked si porovnam rozdiel v cene tak +40€ (ale zas 3600 cl16 vs 5600 cl40 a nie 6400 ako v recenzii).
PC na hry a vsetko ostatne, 980 Pro na system + hry ano a 970 na vsetko ostatne (zvysne hry a data), urcite chcem ist radsej do toho, ako hovoris rozdiel v cene uz skoro ziadny a co je dalsie velke plus pre mna, ziadne kablovacky
Zdroj som zabudol spomenut ze uplne idealne white verzia, kvoli kablom, cize preto ten asus alebo corsair.
čaute, nejaké odporúčanie na 34" ultrawide monitor do 400-500€ na (nielen) nenáročné hry? 144Hz by mal mať, panel ips/va mi je asi jedno. Pozeral som zatiaľ Samsung Odyssey G5, nájdem aj niečo lepšie v danej cene? dík
E: Tento Dell sa mi pozdáva asi viac https://www.alza.sk/34-dell-s3422dwg-d6622171.htm
E: Tento Dell sa mi pozdáva asi viac https://www.alza.sk/34-dell-s3422dwg-d6622171.htm
ja mam dell monitory a absolutna spokojnost (uz 8 rokov, poslendy upgrade https://www.mall.sk/lcd-uhlopriecka/del ... gIksfD_BwE ), kamarat ma zasa presne ten samsung co si postol a tiez si pochvaluje, za mna su oba velmi dobrou kupou, ja osobne by som ale siel do dellu - aj recenzie hovoria v jeho prospech
The
no len aby ti to grafika utiahla tie hry na 4K a 144hz inac to moc pekne vyzerat nebude. A tiez ci ti bude vyhovovat taky format, 34palcov je uz na stole fakt dost. Inac je to nepochybne dobrý monitor.
no len aby ti to grafika utiahla tie hry na 4K a 144hz inac to moc pekne vyzerat nebude. A tiez ci ti bude vyhovovat taky format, 34palcov je uz na stole fakt dost. Inac je to nepochybne dobrý monitor.
Akurat som rozmyslal, ze ake treba graficke vybavenie aby ti sli hry na 4K pri aspon ako-tak nad 100fps. Asi zalezi od hier.
Mne sa povalovalo z miningu pc s 3070 - nie ze by to uz dnes bola nejaka prevratova GPU ale aj tak - pri New Worlde na high pri 2K rozliseni je to take ze len tak tak ze ok pri 100+hz.
Mne sa povalovalo z miningu pc s 3070 - nie ze by to uz dnes bola nejaka prevratova GPU ale aj tak - pri New Worlde na high pri 2K rozliseni je to take ze len tak tak ze ok pri 100+hz.
ono New World nie je najlepšie optimalizovaný, 100 fps hádam nemám ani ja s 3080 a na 1440p 
Aha to je mozne ze to je hrou
nic ine novsie som nehral takze neviem porovnat.
Len mi to prislo take ze rozdiel medzi 1440p a 4K je skoro trojnasobok pixelov, ze ako to ludia riesia v dobe 144+hz a 4K gamingu s grafikami, ci sme naspat v SLI ere alebo ako sa to riesi dnes
Len mi to prislo take ze rozdiel medzi 1440p a 4K je skoro trojnasobok pixelov, ze ako to ludia riesia v dobe 144+hz a 4K gamingu s grafikami, ci sme naspat v SLI ere alebo ako sa to riesi dnes
Nie je to trojnasobok pixelov, je to nieco cez dvnasobok, presnejsie dakych 2,25x. To len take male upresnenie.
Hmm, som to zratal iba tak z hlavy, moc som sa teda netrafil.
Tak to by sedelo - 2K->4K je cca 2.25x viac pixelov
3070 -> 4090 je cca 2x viac vykonu, takze asi to ide ruka v ruke
Tak to by sedelo - 2K->4K je cca 2.25x viac pixelov
3070 -> 4090 je cca 2x viac vykonu, takze asi to ide ruka v ruke
Ja mám tento Huawei, a som nadmieru spokojný. Ten Samsung ani Dell som ale naživo nevedel. Mal som však na porovnanie rozmerovo rovnaký IPS panel od HP, a ten obraz sa mi páčil omnoho menej, ako pri tomto Huaweii. Okraje tmavého obrazu boli na IPS podstatne svetlejšie ako na tom VA paneli. Ghosting sa dá nastaveniami celkom pekne minimalizovať. Parametre sú fajn a cena je tiež priaznivá.The napísal: 29 nov 2022, 17:12 čaute, nejaké odporúčanie na 34" ultrawide monitor do 400-500€ na (nielen) nenáročné hry? 144Hz by mal mať, panel ips/va mi je asi jedno. Pozeral som zatiaľ Samsung Odyssey G5, nájdem aj niečo lepšie v danej cene? dík
https://www.alza.sk/34-huawei-mateview- ... 908494.htm
Ako mam naklonovat systemove M.2 na ine M.2 ked na doske mam len jeden slot M.2?
Kupovat kvoli tomu externu citacku sa mi moc nechce.
Kupovat kvoli tomu externu citacku sa mi moc nechce.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Jedine cez iny disk, na ktory si nechas spravit image a potom na novy m2 disk data z toho image obnovis.
-
starysomar
Hardcore addict
Mrkni si možnosti Macrium Reflect. Robím s ním síce občas obnovu na zhodný disk, no asi by šlo nahrať obraz aj na iný disk. Avšak nezaručujem to.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
ja som to vyriesil cez EaseUS (Windows 11). treba k tomu externy disk (min velkost = tvoj sucasny disk) + USB kluc (min velkost = instalacka windowsu (tusim 8GB))
1. naklonovat stare M.2 na externak (EaseUS)
2. vytvorit si instalacny USB kluc zo sucasneho Windowsu
3. vymenit M.2 disky
4. nabootovat USB kluc, nainstalovat windows na novy M.2
5. nabootovat na novy cisty Windows z noveho M.2 disku
6. nainstalovat EaseUS
7. obnovit zalohu z externaku "pod nohami"
ten posledny bod je haluz, ze je mozne obnovit zalohu systemoveho disku na ten isty disk, z ktoreho si prave nabootovany a bezi ti z neho system. ci je to 100%, netusim :p ale fungujem uz asi 2 mesiace po tejto operacii a ziadne problemy. ziadny SW si ani nevsimol, ze by sa nieco menilo.
ale ak by niekto vedel o jednoduchsom a viac ofiko sposobe (okrem live usb linuxu), zaujimalo by ma to. lebo si myslim, ze to snad musi byt celkom bezny problem - jeden M.2 slot a naklonovanie windowsu na vacsi disk napr.
1. naklonovat stare M.2 na externak (EaseUS)
2. vytvorit si instalacny USB kluc zo sucasneho Windowsu
3. vymenit M.2 disky
4. nabootovat USB kluc, nainstalovat windows na novy M.2
5. nabootovat na novy cisty Windows z noveho M.2 disku
6. nainstalovat EaseUS
7. obnovit zalohu z externaku "pod nohami"
ten posledny bod je haluz, ze je mozne obnovit zalohu systemoveho disku na ten isty disk, z ktoreho si prave nabootovany a bezi ti z neho system. ci je to 100%, netusim :p ale fungujem uz asi 2 mesiace po tejto operacii a ziadne problemy. ziadny SW si ani nevsimol, ze by sa nieco menilo.
ale ak by niekto vedel o jednoduchsom a viac ofiko sposobe (okrem live usb linuxu), zaujimalo by ma to. lebo si myslim, ze to snad musi byt celkom bezny problem - jeden M.2 slot a naklonovanie windowsu na vacsi disk napr.
-
starysomar
Hardcore addict
Kedysi som to robil pomocou Clonezilla no dávno. Čo píšeš je zaujímavé, len je potrebná inštalácia Windowsu na nový disk.
Binárna (komprimovaná) záloha Macriom môjho SSD (výber pri jej vytváraní sú všetky oddiely, partície) o veľkosti 50 GB má veľkosť 20 GB - mám to na USB kľúči, rozdelenom na dve partície - na jednej je BOOT Macrium, na druhej ti súbory zálohy.
Keď potrebujem, bootnem z toho USB a za zhruba 8 minút je Windows nazad na SSD v stave zálohy.
Bez ohľadu na to, čo bolo a či niečo bolo na tom SSD.
Preto sa domnievam, že by mu to šlo tak najjednoduchšie na nový disk.
Binárna (komprimovaná) záloha Macriom môjho SSD (výber pri jej vytváraní sú všetky oddiely, partície) o veľkosti 50 GB má veľkosť 20 GB - mám to na USB kľúči, rozdelenom na dve partície - na jednej je BOOT Macrium, na druhej ti súbory zálohy.
Keď potrebujem, bootnem z toho USB a za zhruba 8 minút je Windows nazad na SSD v stave zálohy.
Bez ohľadu na to, čo bolo a či niečo bolo na tom SSD.
Preto sa domnievam, že by mu to šlo tak najjednoduchšie na nový disk.
Sef si sklada novu bednu, cenovy strop je 3800€. Jeho kamos mu vyskladal zhruba nasledovne:
- DOSKA: ASUS® TUF GAMING X670E-PLUS WIF
- CPU: AMD Ryzen 9 7900X
- GPU: AMD RADEON™ RX 7900 XT
- CHLADIC: Corsair H100x Hydro
- RAM: 32GB Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB DDR5 5600MHz (2 x 16GB)
- CASE: FRACTAL MESHIFY 2 COMPACT BLACK-GAMING
- NVME: 2 TB-SEAGATE FIRECUDA 530 GEN 4 PCIe NVM
- HDD: 2 TB SEAGATE BARRACUDA SATA-III 3,5" HDD
- ZDROJ: CORSAIR 850 W RMx SERIES™ MODULAR 80 PLUS® GOLD
Co by ste vy vyskladali za takyto budget? Cisto iba bedna, ziadne periferie.
- DOSKA: ASUS® TUF GAMING X670E-PLUS WIF
- CPU: AMD Ryzen 9 7900X
- GPU: AMD RADEON™ RX 7900 XT
- CHLADIC: Corsair H100x Hydro
- RAM: 32GB Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB DDR5 5600MHz (2 x 16GB)
- CASE: FRACTAL MESHIFY 2 COMPACT BLACK-GAMING
- NVME: 2 TB-SEAGATE FIRECUDA 530 GEN 4 PCIe NVM
- HDD: 2 TB SEAGATE BARRACUDA SATA-III 3,5" HDD
- ZDROJ: CORSAIR 850 W RMx SERIES™ MODULAR 80 PLUS® GOLD
Co by ste vy vyskladali za takyto budget? Cisto iba bedna, ziadne periferie.