Elektrina

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektrina

Príspevok od používateľa lukas9206 »

aacid napísal: 06 dec 2022, 10:33 ale taky extrem tu hadam nikto nepisal, nie? ze ked pozeras telku a zmurknes tak mas vypnut obraz.
ale to co pise wladas ze ked len pocuvas tak vies vypnut obraz mi pride uplne normalne.
aj to ze ked si idem spravit caj do trojdecoveho pohara tak si nebudem v rychlovarnej kanvici zohrievat 2 litre vody. samozrejme tiez nikto nepise ze si mas vypocitat kolko vody sa vypari za ten cas co zovrie a presne na mililiter si naliat tolko vody aby si nezohrieval nic naviac.

kazdy je ekologicky tak ako chce, nikto do nicoho tu nenuti, ale vysmievat sa niekomu za to ze sa snazi byt co najekologickejsi a este k tomu argumentovat ze "to uz ale zasahuje do mojho komfortu" mi pride dost primitivne.
Precitaj si pár príspevkov vyššie od staréhosomara. Nech si je ekologicky každý ako chce. Ale ako budem viac ekologicky ak budem znižovať výkon PC, hifi sústave, vypínať telku lebo akurát čitam nejaký článok na tablete? Neviem ako ty, ale toto mi trochu zasahuje do komfortu. Tu nejde o ekológiu ale o princíp. Ak si raz kúpim nadupanu PC zostavu, tak chcem mať jej plný výkon stále k dispozícii. A nie riešiť či je v Eko mode a musím ju znova zapnúť do plného výkonu. Ako tým budem reálne ekologickejši? Nijako.

Ja rozumiem, že nebudem liať zbytočne viac vody do konvice ako reálne potrebujem a budem vypínať telku ak pôjdem spať do spálne. Ale toto už je podľa mňa moc, a ničomu to nepomáha.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

sak ale to je tvoj pristup, nikto ti na to nic nehovori, preco ale ty chces vyhovarat niektomu jeho pristupy?
znova to zopakujem o vypinani telky ked citas tablet tu nikto nepisal. on ze sa da vypnut obraz a to tu uz bolo spominane ze vie usetrit vela pokial iba pocuvas tak obraz nepotrebujes.
aj ked nejake zariadenie vytiahnes z eletriny miesto toho aby si ju nechal v standby mode tak spotrebuje menej elektriny. o vela? asi nie, ale to je uplne jedno, je to ekologickejsie.

kazdy ma niekde svoju hranicu komfortu. poznam ludi co povedia ze nebudu ani recyklovat lebo im to zasahuje do komfortu.
ty mas hranicu toho kde je byt ekologicky este ok a kde uz je to moc na ukor komfortu niekde inde ako on. preco s tym mas problem?
lukas9206
Addict
Addict

Zle si to pochopil. Ja s tým problém nemám. Už som to asi dva krát napísal, napíšem aj tretí krát. Ak mu to vyhovuje, super. Ale nech to ako ekologickú a šetriaciu metódu nevnuka iným, lebo to s ekológiou a ekonomickosťou nemá nič spoločné.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

skus napisat prosim ako to nie je ekologicke a ekonomicke? ja to nejak nevidim.
lukas9206
Addict
Addict

Dobre, ak k tomu pripojíš ešte nejaké ďalšie takéto chobotiny, tak možno nejaký eurocent ročne ušetríš. Dajme tomu, že z časti ekonomické to byť môže. Ale úprimne, ak je na tom niekto tak zle aby musel ročne šetriť aj par drobných mal by skôr zmeniť prácu ako si merať vodu v konvici.

A ekologické? Nehnevaj sa, ale ak stále nebudem potrebovať výkon PC, a vtedy ho budem zapínať do nejakého eko režimu, a vypínať telku, lebo si práve čítam nejaký text na mobile alebo odpisujem na WhatsAppe, hoci by som týmto mal denne telku zapnutú o hodinu alebo aj dve menej tak to na ekológiu nebude mať žiadny dopad. Bude to mať dopad tak možno na teba, že z toho budeš mať dobrý pocit. Ale to je tak všetko.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Lukas - KDE som komu "radil" alebo "núkal" ako má čo robiť on???
Napísal som len, ako niečo robím ja.
V lete je tu hodne teplo tak nevidím dôvod dokurovať si byt zbytočne pol kilowattom. Neide mi o úsporu, na elektrinu máme. Sme dvaja s manželkou v dvojbyte s dvoma chodbami, kúpeľkami, štyrmi izbami.
Klimatizáciu mám napríklad zapnutú v elektrine celoročne aj keď niečo berie no považujem za nezmysel chladiť navyše čo som zbytočne ohrial.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

lukas9206 napísal: 06 dec 2022, 12:28 Dobre, ak k tomu pripojíš ešte nejaké ďalšie takéto chobotiny, tak možno nejaký eurocent ročne ušetríš. Dajme tomu, že z časti ekonomické to byť môže. Ale úprimne, ak je na tom niekto tak zle aby musel ročne šetriť aj par drobných mal by skôr zmeniť prácu ako si merať vodu v konvici.

A ekologické? Nehnevaj sa, ale ak stále nebudem potrebovať výkon PC, a vtedy ho budem zapínať do nejakého eko režimu, a vypínať telku, lebo si práve čítam nejaký text na mobile alebo odpisujem na WhatsAppe, hoci by som týmto mal denne telku zapnutú o hodinu alebo aj dve menej tak to na ekológiu nebude mať žiadny dopad. Bude to mať dopad tak možno na teba, že z toho budeš mať dobrý pocit. Ale to je tak všetko.
mne sa paci ako si tvrdohlavo stale dookola pises o niecom co tu nikto nikdy nenapisal a uz som ti to tu x krat napisal ze to tu nikto nenapisal...
co mas stale s tym vypinanim telky ked si citas text v mobile??? to je totalna blbost a nikde neviem v komentaroch najst ze by o tom niekto pisal okrem teba.

a samozrejme ze to na ekologiu dopad bude mat. mozno nie ked to spravis len ty sam ale keby to robili vsetci tak by to uz malo realny dopad. tak je to ale so vsetkym, hovorit si ze preco robit nieco ved moje ciny realne nic neovplivnia je totalny alibizmus.
to iste si predsa hovori aj ten moj znamy ze naco ja budem triedit odpad ved ta trocha odpadu co ja vyprodukujem aj tak nic nezmeni...
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Práčka má veľmi vysokú spotrebu pri ohreve studenej vody, je to aj okolo 2000 wattov.

Taký notebook žerie do 60 wattov.
lukas9206
Addict
Addict

aacid napísal: 06 dec 2022, 14:40 mne sa paci ako si tvrdohlavo stale dookola pises o niecom co tu nikto nikdy nenapisal a uz som ti to tu x krat napisal ze to tu nikto nenapisal...
co mas stale s tym vypinanim telky ked si citas text v mobile??? to je totalna blbost a nikde neviem v komentaroch najst ze by o tom niekto pisal okrem teba.

a samozrejme ze to na ekologiu dopad bude mat. mozno nie ked to spravis len ty sam ale keby to robili vsetci tak by to uz malo realny dopad. tak je to ale so vsetkym, hovorit si ze preco robit nieco ved moje ciny realne nic neovplivnia je totalny alibizmus.
to iste si predsa hovori aj ten moj znamy ze naco ja budem triedit odpad ved ta trocha odpadu co ja vyprodukujem aj tak nic nezmeni...
OK, s tou telkou to písal tuším Peter00 a keďže dosť podobne veci písal starysomar, tak som myslel, že to je od neho.

Sorry, ale pletieš tu 2 úplne odlišné veci. Podľa teba je triedenie odpadu a znižovanie výkonu PC či hifi sústavy to isté? Aj keby to spravili všetci, tak to nebude mať žiadny dopad.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no ja si naopak myslim ze ty sa snazis rozdelovat na "ma to vyznam" a "nema to vyznam" nieco co je podla mna skala. vsetko ma vyznam robit aj ked mozno iba malicky. hlavne pokial to niekto robi dobrovolne, co je na tom zle?

pocitat sa mi tu moc nechce ale spotreba priemernej telky za jednu hodinu krat 365 dni krat pocet domacnosti s televizou na svete... to uz mi nepride uplne nevyznamne cislo.
samozrejme ked to porovnas produkciou co2 cinskej ludovej republiky tak to bude asi nic, ale s produkciou co2 cinskej ludovej republiky ja nic nespravim, na druhej strane trochu sa zamysliet ked som doma a vypnut telku ked ju nepozeram alebo nenechat bezat vykonny pocitac aj ked nie som doma je nieco co ma nijak realne neobmedzuje a na 100% to planete neuskodi.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

To s tou hifi sustavou nebol moc dobry priklad. Ona zerie umerne k hlasitosti, a asi nikto nepocuva hudbu stale naplno.
Neplati to pre zosilnovace triedy A (hlavne elektronkove), tie zeru stale rovnako.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak zosilňovač nie je v triede D, tie žerú úmerne k hlasitosti.
Tie, čo mám vežička 2x30W watt berie 22 watt, zosilňovač 2x280W berie 55 watt.
Plný "sínusový" výkon z nich prakticky neide nikdy, teda ich spotreba je prevažne daná ich "vlastnou spotrebou".
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Laickú radu by som prosil:D . Potrebujem zapojit maly PIR reflektor ale cez otvor cez stenu zmestim len dvojzilovy kablik (resp. už tam je) Staci ak teda v reflektore zapojim L a N a zem proste nepripojim a bude to OK?
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Staci
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

...ak bude umiestnený tak, že nemôže dôjsť k dotyku rukou...teda chránený polohou.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ked je plastovy tak to je uplne v pohode. Ale to by asi ani nemal zemniaci. Kazdopadne fungovat bude ale troska bude zlyhavat bezpecnost.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Áno. Vedieť presne označenie konkrétneho - šlo by pozrieť. Inak:

Ochranu neživých častí môžeme zabezpečiť týmito ochranami:
Polohou
Zábranou
Izoláciou
Doplnkovou izoláciou
Ochranou nulovaním
Ochranou zemnením
Napäťovým chráničom
Prúdovým chráničom

Teda ak má kovový-vodivý obal a bude na dosah - môže použiť ochranu nulovaním - ak vie čo robí, prepojiť nulák na kostru. Lebo kýn neide o život - ide o... Pravdepodobnosť, že sa môže odpojiť fázový vodič a oprieť o kovový obal zvnútra je prakticky nulová, no náhoda je blbec: Ja mám profesionálnu deformáciu - za desaťročia, čo som odrobil nám a v okolí umrelo veľa ľudí zbytočne a niektorí v situáciách, kedy sa to nijako nemalo stať - a predsa stalo :(
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Prave u LED reflektorov by som sa nebal odpojeniu fazy. Vsak sa to ani neda rozobrat lebo je to ceze zalepene. Tipujem ze aj vnutro je nejak vyplnene.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

jasne je to pod krytkou s tesnenim a nasroubovane v cokoladke. musi to byt vodotesne (aj ked je pod strechou) Bude v 3,5m nad zemou, takže to bude OK. Diky!
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak platí prvé čo napísal STomko :)
Napísať odpoveď