Dosť ľudí verí takej urban legende, že ak nie je auto v 100%-nom technickom stave, tak poisťovňa má právo na krátenie plnenia poistného. Napríklad spôsobím nehodu, keď nedám niekomu prednosť na križovatke, ale vďaka tomu, že som mal na aute pneumatiky, ktoré nie sú zapísané v TP, tak poisťovňa môže skrátiť plnenie, pričom na tú nehodu to nemalo vôbec žiadny vplyv a došlo by k nej aj v prípade, keby tie gumy mali správne rozmery.
Samozrejme, že poisťovňa to skúšať bude a slabší jedinec by mohol sklopiť uši a zožrať im to. S takýmito pokusmi mám osobnú skúsenosť a stačilo do riešenia zapojiť firmu, ktorá vie, ako na poisťovne a namiesto pôvodne vyhlásenej totálky mi ako poškodenému zabezpečila opravu môjho auta v plnej výške, kedy som nemusel doplácať ani korunu z vlastného vrecka. Ak by som sa ale neozval a akceptoval prvý návrh riešenia poisťovne, tak by mi zostal akurát tak vrak auta a k nemu pár tisíc korún, za ktoré by som auto nemal šancu opraviť ani u dedinského garážistu. Inak išlo "len" o zohnutú kapotu, blatník, nárazník, 5. dvere a prasknuté predné svetlo, bol to v podstate len sendvičový ťukanec v meste, pri ktorom sa nič nestalo motoru, prevodovke ani podvozku na mojom aute, preto som trval na oprave.
Predpokladám, že rovnaký prístup by mohla poisťovňa skúšať aj v prípade zranení pri nehode, kedy by to ale už mohlo skončiť súdom, kde by museli právnici poisťovne dokázať, že to, že bol niekto nepripútaný, skutočne spôsobilo jeho zranenia a určite by k nim nedošlo, keby bol pripútaný.
Takže pri riešení vecí s poisťovňami treba mať ostré lakte a nenechať si srať na hlavu...
Autoeditácia príspevku po 6 hod 1 min 30 sek:
Haha, pridám sem veľmi trefný vtip o pokutách za nezapnuté pásy
Policista: "Dobrý den pane řidiči, nejste připoután, bude to za 2000kč."
Řidič: "Přeparkovávám a ani jsem nezařadil trojku..."
Policista: "To je jedno, zákon hovoří jasně!"
Řidič: "K čemu je takový zákon dobrý?"
Policista: "Je tady pro vaši bezpečnost!"
Řidič: "Co se stane, když pokutu nezaplatím, protože jsem přesvědčený, že moje bezpečnost nebyla ohrožena a hlavně si za ni zodpovídám sám?"
Policista: "Přijde exekutor."
Řidič: "A když s ním vyrazím dveře...?"
Policista: "Přijde znovu i s námi a my vás donutíme zaplatit!"
Řidič: "A pokud se budu bránit?"
Policista: "Použijeme násilí!"
Řidič: "Pokud se proti vašemu násilí a přesile budu bránit zbraní?"
Policista: "Pak vás nejspíš zastřelíme!"
Řidič: "A na to máte právo?"
Policista: "Ano, podle zákona!"
Řidič: "A k čemu je takový zákon dobrý?"
Policista: "Je tady pro vaši bezpečnost!"