Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa wladas »

starysomar napísal: 11 dec 2022, 8:41 Tvoj večný boj zo systémom má nejaký názov diagnózy?
Tvoje vecne frflanie bez prinosu k teme ma nejaky nazov diagnozy?

daniel.daniel napísal: 10 dec 2022, 23:55Inac kolega mi vravi ze kvoli elektronickej rucnej brzde, bez pasu nepreparkuje Kiu ani o par metrov.
Nech si zozenie klipsnu na pase a problem solved :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pilifo napísal: 11 dec 2022, 5:15 Tak poisťovne vždy skúšajú, čo im ich klient zožerie a zo začiatku si vymýšľajú plno výhovoriek. Som však presvedčený o tom, že s normálnym právnikom by aj vodič, ktorý bol nepripútaný a pri nehode bol zranený, vysúdil plnenie v snáď plnej výške.

To by si potom mohli zdravotné poisťovne povedať aj to, že nebudú preplácať liečbu rakoviny pľúc fajčiarom alebo infarkty, mŕtvice obéznym ľuďom, pretože svoje zdravotné komplikácie si predsa spôsobili sami svojou nezdravou životosprávou.
To asi bolo myslene na havarijne poistenie, ci? Tam maju pravne oddelenie, ktore skuma kazdy aspekt nehody, pripadne ak ma dotycny este nejaku zivotnu poistku ak to nahodou neda, pripadne ma nejake zranenia.

Ale kto vie, mozno aj zdravotna poisovna ma hordu svojich pravnikov, ktori by cloveku odopreli preplatit dalsie poliecebne procedury lebo nebol priputany...
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

samozrejme miesa rozne veci dohromady, tieto veci sa skumaju pri komercnom poisteni, nie pri zdravotnom.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Dosť ľudí verí takej urban legende, že ak nie je auto v 100%-nom technickom stave, tak poisťovňa má právo na krátenie plnenia poistného. Napríklad spôsobím nehodu, keď nedám niekomu prednosť na križovatke, ale vďaka tomu, že som mal na aute pneumatiky, ktoré nie sú zapísané v TP, tak poisťovňa môže skrátiť plnenie, pričom na tú nehodu to nemalo vôbec žiadny vplyv a došlo by k nej aj v prípade, keby tie gumy mali správne rozmery.

Samozrejme, že poisťovňa to skúšať bude a slabší jedinec by mohol sklopiť uši a zožrať im to. S takýmito pokusmi mám osobnú skúsenosť a stačilo do riešenia zapojiť firmu, ktorá vie, ako na poisťovne a namiesto pôvodne vyhlásenej totálky mi ako poškodenému zabezpečila opravu môjho auta v plnej výške, kedy som nemusel doplácať ani korunu z vlastného vrecka. Ak by som sa ale neozval a akceptoval prvý návrh riešenia poisťovne, tak by mi zostal akurát tak vrak auta a k nemu pár tisíc korún, za ktoré by som auto nemal šancu opraviť ani u dedinského garážistu. Inak išlo "len" o zohnutú kapotu, blatník, nárazník, 5. dvere a prasknuté predné svetlo, bol to v podstate len sendvičový ťukanec v meste, pri ktorom sa nič nestalo motoru, prevodovke ani podvozku na mojom aute, preto som trval na oprave.

Predpokladám, že rovnaký prístup by mohla poisťovňa skúšať aj v prípade zranení pri nehode, kedy by to ale už mohlo skončiť súdom, kde by museli právnici poisťovne dokázať, že to, že bol niekto nepripútaný, skutočne spôsobilo jeho zranenia a určite by k nim nedošlo, keby bol pripútaný.

Takže pri riešení vecí s poisťovňami treba mať ostré lakte a nenechať si srať na hlavu...

Autoeditácia príspevku po 6 hod 1 min 30 sek:
Haha, pridám sem veľmi trefný vtip o pokutách za nezapnuté pásy :D

Policista: "Dobrý den pane řidiči, nejste připoután, bude to za 2000kč."
Řidič: "Přeparkovávám a ani jsem nezařadil trojku..."
Policista: "To je jedno, zákon hovoří jasně!"
Řidič: "K čemu je takový zákon dobrý?"
Policista: "Je tady pro vaši bezpečnost!"
Řidič: "Co se stane, když pokutu nezaplatím, protože jsem přesvědčený, že moje bezpečnost nebyla ohrožena a hlavně si za ni zodpovídám sám?"
Policista: "Přijde exekutor."
Řidič: "A když s ním vyrazím dveře...?"
Policista: "Přijde znovu i s námi a my vás donutíme zaplatit!"
Řidič: "A pokud se budu bránit?"
Policista: "Použijeme násilí!"
Řidič: "Pokud se proti vašemu násilí a přesile budu bránit zbraní?"
Policista: "Pak vás nejspíš zastřelíme!"
Řidič: "A na to máte právo?"
Policista: "Ano, podle zákona!"
Řidič: "A k čemu je takový zákon dobrý?"
Policista: "Je tady pro vaši bezpečnost!"
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

daniel.daniel napísal: 10 dec 2022, 23:55 Ako pozeram tak deje sa to aj v praxi.
Inac kolega mi vravi ze kvoli elektronickej rucnej brzde, bez pasu nepreparkuje Kiu ani o par metrov.
kolegovi povdz, že pri nezapnutom páse na oblokovanie el. ručnej treba zošliapnuť brzdu a zatlačiť tlačidlo el. ručnej dole a ručna sa odblokuje. na proceede 2019 to takto funguje.

Autoeditácia príspevku po 12 min 27 sek:
Pilifo napísal: 11 dec 2022, 18:44 kedy by to ale už mohlo skončiť súdom, kde by museli právnici poisťovne dokázať, že to, že bol niekto nepripútaný, skutočne spôsobilo jeho zranenia a určite by k nim nedošlo, keby bol pripútaný.
vzhľadom na to, že nepripútaný človek pri nehode buď vyletí z auta, alebo polieta po aute a pripútaný ostane na sedadle, tak to by nebol až taký problém pre tých právnikov.

Poisťovne majú svoje poistné podmienky s ktorými ty súhlasíš podmipsom zmluvy, resp. uhradením poistného.

Smrteľná nehoda pri Vrábloch: Nepripútaný mladík (†23) išiel rýchlo a nezvládol predbiehanie

Jazdíte nepripútaný? Poisťovňa vám môže zaplatiť menej

Autoeditácia príspevku po 49 min 36 sek:
Pilifo napísal: 09 dec 2022, 11:50 Nie, ten pretekár nebol vinný, keďže nemali platný dôkaz, že išiel tak rýchlo. Takže v právnom štáte platí prezumpcia neviny a znovu - in dubio pro reo.
rovnako prezumcia neviny platí pre alkohol za volantom, rovnako ako sa bránil ten pretekár, by sa mohol brániť aj človek s alkoholom a ak by mu to vyšlo, odišiel by bez trestu. Ty a tebe podobní len dávate návody pre slaboduchých ľudí, ktorí si myslia, že sa potom takto vykrútia z čohokoľvek. Je rozdiel, ak sa správnym konaním alebo súdom brániš v prípade ak naozaj došlo k zneužitiu právomocí, resp. buzerácii (ako som spomínal, keď sa na teba nalepí mobilný radar a čaká kým zrýchliš aby si ťa cvakli a mohli kasírovať) . napr, v tomto prípade by som sa správnym konaním bránil aj ja - a rozdiel je páchať umýselne dopravný priestupok s vedomím, že ak ma pri tom pristihnú, tak budem pokutovaný ale potom sa ešte budem tváriť ako obeť policajnej buzerácie, že prečo si ma oni dovolili pokutovať, šak som vlastne nič až tak zlé nespravil.
Rovnako ako v Nemecku, kde je len doporučených 130 km/h, ale sú tam aj úseky, kde je obmedzená rýchlosť, tak rovnako by sa to mohlo zaviesť aj na Slovensku. Nevidím dôvod neísť na rovných prehľadných úsekoch rýclejšie ako 130 km/h, ak to podmienky dovoľujú.
Tu by tých úsekov bolo dosť málo, aj keď zmena by mohla byť spôsobom 160 na vybraných úsekoch. Každopádne nie neobmedzená rýchlosť a nie všeobecne platná pre celú sieť D a R, na to slováci ešte nedozreli.
Ak si si nevšimol, ja som sa vo svojich správnych konaniach nehádal o tom, že tam moje auto nebolo zaparkované, ale napadol som to, že to nebol priestupok. Ako som spomínal, ak by ma polícia odmerala, že som išiel 110 km/h na 90-ke pri nočnej jazde, kedy už na ceste neboli žiadne autá, tak zase by som sa nehádal o tom, že som to nespravil, ale napadol by som primárne materiálny znak toho konania, ale samozrejme až v správnom konaní. Ak by ma odmerali speedovať ráno pred školou plnou detí, tak by som nepovedal ani slovo a zacvakal by som pokutu na mieste. Treba si uvedomiť rozdiel medzi týmito 2 priestupkami a ich škodlivosť vzhľadom na záujmy spoločnosti.
a ja som ti už odzačiatku vravel, že je otázne či by si so svojou materiálnou stránkou priestupku v SR uspel. Všetky príklady, ktoré si uviedol sú z ČR a ako sme sa presvečili pri pandemických opatreniach, tak rozhodnutia súdov SR a ČR sa môžu líšiť.
No ale pokuty za pásy sú prasačina sama o sebe - to, že niekto sa rozhodne si ho nezapnúť, je jeho slobodné rozhodnutie a predpokladám, že počíta s tým, že v prípade havárky skončí pravdepodobne horšie ako niekto, kto si ten pás dá. Ja osobne nikdy bez pásu nejazdím, ale pokutovať niekoho za jeho slobodnú voľbu, ktorou nikomu neubližuje, je na hlavu. To by sa potom mohlo prikázať nosiť prilbu aj pri všetkých kontaktných športoch, tam predsa pri kontakte tiež hrozí, že sa športovec škaredo zraní.
Toto tu už je rozoberané, ale len pridám takú myšlienku, že z pohľadu štátu to môže byť snaha predísť zbytočným výdavkom na jeho strane. Ak sa zraníš ako nepripútaný tvoje zranenia budú väčšie, doba liečenia dlhšia, liečba nákladnejšia. Čiže väčšie výdavky napr. štátnej zdravotnej poisťovne následne výdavky sociálnej poisťovne. Ak ti tvoje zranenia spôsobia trvalé následky resp. invaliditu, opäť má štát vyššie výdavky na teba, vyplácanie invalidného a vypadneš z produktívnej časti obyvateľstva. Ak pri nehode ako nepripútaný zomierš, tak štátu vypadne jeden človek z produktívnej časti obyvateľstva a myslím si, že nárok na vdovský/vdovecký príspevok by sa dal uplatniť, takže opäť výdvaky sociálnej poisťovne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pilifo podľa mňa žije v alternatívnej realite (aj keď má v neičom hoci málo pravdy, no ona ho raz môže sakramentsty vytrestať).
wladas
Redeemer
Redeemer

Alebo vy dvaja ste v inej realite. Uhol pohladu.
Podla vas by rano na gagarinke malo byt pokutovanych 80% zo vsetkych vodicov za rychlost.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nesledujem presne debatu, ale povinne pásy u dospelych ci telefonovanie za jazdy by asi nemuseli byt pokutovatelne, iba co taketo sekírovanie zo strany policie ju obera o cas a energiu na riesenie dolezitejsich vecí. Co sa tyka max rychlosti v meste, to by som vyraznejsie urcite nezvysoval /ked uz tak na vybranych usekoch/, na dialniciach ale plošné zvýšenie by bolo ok.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

wladas napísal: 11 dec 2022, 20:43 Alebo vy dvaja ste v inej realite. Uhol pohladu.
Podla vas by rano na gagarinke malo byt pokutovanych 80% zo vsetkych vodicov za rychlost.
Úsekové meranie rýchlosti/stacionárne radary sú úplne bežné v ČR alebo aj v iných krajinách, takže asi aj tam sú v inej realite. Vlastne celý svet je v inej realite len ľudia, ktorí si myslia, že rýchlosť by nemala byť meraná sú v tej správnej.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 11 dec 2022, 20:51taketo sekírovanie zo strany policie ju obera o cas a energiu na riesenie dolezitejsich vecí
Ono praveze tie dolezite veci praveze to cielene naplnenie pokladnice a za kazdu cenu. Nastastie to uz nie je ani zdaleka take zle ako volakedy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

wladas - neviem, čo je "gagarinka".
Aj keď jazdím často nad povolené limity (už sa mi podarilo aj preletieť štyridsiatku 140, našťastie tam nik nešaškoval s radarom), poslednú pokutu som zaplatil dosť dávno (...v kounách).
No keďže moja pani pracuje, kde pracuje (urgent) a mám nejaké info aj z iných zdrojov - (poisťováci) viem, o čom je udalosť, ak pacient nemal zapnutý bezpečnostný pás.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

gogo956 napísal: 11 dec 2022, 20:51 telefonovanie za jazdy by asi nemuseli byt pokutovatelne, iba co taketo sekírovanie zo strany policie ju obera o cas a energiu na riesenie dolezitejsich vecí.
Narozdiel od nezapnuteho pasu, vodic telefonujuci (ci manipulujuci s telefonom) pocas soferovania sa plne nesustredi na riadenie a tak ohrozuje ostatnych ucastnikov cestnej premavky.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tak ako vodic, ktory telefonuje a tym ohrozuje cestnu premavku, tak ju ohrozuje aj vodic, ktory prekracuje rychlost. Mam pravdu?
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

záleží od miesta a situácie, ale všeobecne áno
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

heker napísal: 11 dec 2022, 23:29 Tak ako vodic, ktory telefonuje a tym ohrozuje cestnu premavku, tak ju ohrozuje aj vodic, ktory prekracuje rychlost. Mam pravdu?
Záleží od situácie. Ja by som povedal, že viac ohrozuje cestnú premávku vodič, ktorý ide 130 km/h po diaľnici na starej hrdzavej Felicii, ako ten, ktorý ide 180 km/h na novej M5 s omnoho účinnejšími brzdami a lepšími jazdnými vlastnosťami.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mek napísal: 11 dec 2022, 22:41 vodic telefonujuci (ci manipulujuci s telefonom) pocas soferovania sa plne nesustredi na riadenie a tak ohrozuje ostatnych ucastnikov cestnej premavky.
to je sice pravda, ale rovnako sa "plne nesustredi na riadenie" ani pri ix dalsich cinnostiach ktore zakazane nie su. :)
/Btw osobne pri soferovani nikdy netelefonujem/
apropo ono to bude ako vsetko zavisiet od situacie.Ak vodic ide napr po dialnici, kde je mala doprava, nepredbieha, je to v podstate staticka jazda aj dlhe desiatky minut, tak preco by prave telefovanie mala byt nejako zasadne rizikova cinnost v tej chvili? Alebo ked clovek viacmenej iba stoji v nejakej kolone, kde sa presuva priebezne iba zanedbatelnou rychlostou?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

samozrejme ze je rozdiel ci telefonujes na dialnici ked mas zapnuty adaptivny tempomat, udrzovanie v pruhu a bohvie co este ako ked sa potrebujes cez obed dostat z jednej strany BA na druhu...
to plati ale asi pre vsetko, nie?
ved aj na cervenu je v pohode prejst ked idem o tretej v noci z nocnej a krizovatka a okolne chodniky su dostatocne osvetlene a vidim ze ziadny chodec nejde...
tak isto ked idem po okresnej ceste ktoru celu pekne vidim a nikde nikoho tak asi nebude problem ze idem 180...

vsetko zalezi od situacie ale dopravny zakonnik by bol 10x hrubsi keby to mal brat v uvahu a aj tak by nebol schopny pokryt vsetky situacie.
preto zakon plati pre vsetkych a rovnako. pokial ho chces porusit tak skratka treba ratat s trestom.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Súhlasím s gogom. Dnešné nové autá s dotykovým ovládaním infotainmentu môžu vodiča za jazdy rozptylovať omnoho viac ako telefonovanie za jazdy. Čo som videl nastavovanie nejakých základných funkcií v recenziách, tak niekedy to vyžaduje šialené preklikávanie cez 5 obrazoviek a to už sa dá pomaly porovnávať s SMSkovaním za volantom.

Autoeditácia príspevku po 19 min 58 sek:
aacid napísal: 12 dec 2022, 8:38 vsetko zalezi od situacie ale dopravny zakonnik by bol 10x hrubsi keby to mal brat v uvahu a aj tak by nebol schopny pokryt vsetky situacie.
preto zakon plati pre vsetkych a rovnako. pokial ho chces porusit tak skratka treba ratat s trestom.
Súhlasím, že zákon platí pre všetkých rovnako. Dopravné predpisy ani nemusia pokrývať každú situáciu na ceste, ktorá môže nastať.

Ale každý domnelý priestupok má toľko nuansí, že by sa mal posudzovať individuálne a nie len tým štýlom, že niekto prekročil rýchlosť alebo porušil iný predpis, tak by mal automaticky zacvakať pokutu. Často sa pokuty rozdávajú len na základe mylných dojmov policajta, napr. za nezastavenie na STOPke. Podľa zákona stačí zastaviť na takom mieste križovatky, odkiaľ má vodič dostatočný rozhľad, ak tam nie je vodorovne nakreslená STOP čiara. To teda platí aj v prípade, ak auto predo mnou zastaví, ja zastavím za ním, obzriem sa okolo seba a ak vidím, že nič nejde, tak z križovatky môžem vyraziť spolu s autom predo mnou a nemusím znovu zastavovať priamo na hranici križovatky. Takéto vyloženie predpisov policajti ale samozrejme nerešpektujú a pokutujú aj vodičov, ktorí zastavili týmto spôsobom. Moji rodičia jazdia každý deň do práce cez takúto STOPku a už boli za takýto prejazd pokutovaní. Nabudúce už snáď budú vedieť, ako sa brániť proti takejto svojvôli policajtov, ktorí na tom mieste zvyknú stáť celkom často, keďže vedia, že vyberú.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tomu prikladu moc nerozumiem, doteraz sme sa rozpravali o veciach ktore boli jasne porusenie (prekrocenie rychlosti, telefonovanie za volantom).

a sice mozno suhlasim tym ze zalezi od situacie, na druhej strane chapem aj policajtov. neni to moc dobre platena robota, neni to moc prijemna robota a nemoze nikto od policajtov realne ocakavat ze si s tebou budu moct ist sadnut na kavicku aby si im vysvetlil ze v skutocnosti si sice porusil zakon ale aj tak si nikoho neohrozil a pokutu by si dostat nemal.

pokial stretnes ochotneho policajta a on ta pusti tak super, ale pokial si jednoznacne porusil predpis, zastavi ta policajt a da ti pokutu tak mas smolu a basta. ziadne vyhovorky, ziadne tvarenie sa ze si nikoho neohrozil, proste si vedome porusil zakon a bol si potrestany.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

gogo956 napísal: 12 dec 2022, 8:22 to je sice pravda, ale rovnako sa "plne nesustredi na riadenie" ani pri ix dalsich cinnostiach ktore zakazane nie su. :)
/Btw osobne pri soferovani nikdy netelefonujem/
apropo ono to bude ako vsetko zavisiet od situacie.Ak vodic ide napr po dialnici, kde je mala doprava, nepredbieha, je to v podstate staticka jazda aj dlhe desiatky minut, tak preco by prave telefovanie mala byt nejako zasadne rizikova cinnost v tej chvili? Alebo ked clovek viacmenej iba stoji v nejakej kolone, kde sa presuva priebezne iba zanedbatelnou rychlostou?
zakazane je manipulovanie s mobilom, nie samotne telefonovanie. je jasne, ze akakolvek cinnost, pri ktorej pocas soferovania nemas jednu ruku volnu zvysuje riziko nezvladnutia kritickej situacie. a prave nehody na usekoch, kde vodic necaka ziadne problemy byvaju fatalne.
Napísať odpoveď