Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

M142 napísal: 12 dec 2022, 9:24 je jasne, ze akakolvek cinnost, pri ktorej pocas soferovania nemas jednu ruku volnu zvysuje riziko nezvladnutia kritickej situacie.
v poriadku, ale potom z toho vyplyva, ze zakazane a pokutovatelne by malo byt akekolvek zlozenie co len jednej ruky z volantu pretoze to splna tvoju premisu :) resp ak odlozis/prelozis okuliare alebo akykolvek iny predmet v tvojej blizkosti, alebo prepinas radio, tak tiez si vyrusovany zo sustredenia na jazdu. Samozrejme zakaz by v tom pripade mal platit na akekolvek jedenie, pitie, ci rozpravanie s dalsimi clenmi vozidla a asi aj to radio/hudba by sa mali vypnut, pretoze to vyrusuje a ked male dieta plače, vodič by mal ihned prerušiť cestu a pokracovat až ked dieta bude uplne ticho.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Presne tak, neviem, v akej realite M142 žije, ale pri šoférovaní je vodič rozptyľovaný X ďalšími činnosťami, ktoré ale nie sú pokutované.

Aký je rozdiel v tom, keď sa vodič za jazdy hrabe vo svojom mobile oproti hrabaniu sa v možnostiach kúrenia auta v infotainmente? V obidvoch prípadoch musí spustiť oči z cesty a sústrediť sa aj na niečo iné. Rozdiel je akurát v tom, že zákon zakazuje jedno, ale druhé rovnako nebezpečné nie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

uplny suhlas, akurat teda na to ze podla mna miesto toho aby sa prestalo pokutovat hranie sa s telefonom by sa malo zacat pokutovat aj hranie sa s dotykovou obrazovkou v aute...

ako ja robim kadejake blbosti za volantom ale ked sa mam prehrabavat v navigacii v aute ci nebodaj pisat spravu tak mi zviera zaludok. lebo si uvedomujem ze riskujem, ze sa nepozeram na cestu a pokial by mi nieco/niekto vletel pod auto tak s tym nic nespravim.

gogo to zobral trochu do extremu, nie je problem ze ta nieco vyrusuje, to je uplne normalne, to sa deje bezne ked soferujes, problem je ked ty nesledujes cestu. ked telefonujes, rozpravas sa so spolujazdcom ci ti place dieta vzadu, tak stale vies sledovat cestu a svoje okolie.

ono samozrejme keby ludia boli normalni tak taketo zakony netreba, lebo tak ako vacsina ludi chape ze asi neni moc bezpecne pozerat film alebo citat knihu pri soferovani, tak zial vela ludi nechape ze pisat smsku ci nastavovat si oblubene stanice na radiu je uplne to iste a tiez by to nemali robit.
preco sa pokutuje iba telefonovanie? asi preto ze sa to da aj realne dokazat, neviem si predstavit ako by chcel niekto dokazovat ze si nehodu zavinil tym ze si si v palubnom pocitaci nastavoval teplotu vyhrievania sedacky.

tu skor vidim chybu v nedostatocnej regulacii pre vyrobcov aut, je lacnejsie a jednoduchsie zahodit vsetky tlacidla a komplet cele auto ovladat cez dotykovu obrazovku, nechapem preco to doteraz niekto nezakazal. dotykove obrazovky nemaju co v aute robit.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 12 dec 2022, 9:18 a sice mozno suhlasim tym ze zalezi od situacie, na druhej strane chapem aj policajtov. neni to moc dobre platena robota, neni to moc prijemna robota a nemoze nikto od policajtov realne ocakavat ze si s tebou budu moct ist sadnut na kavicku aby si im vysvetlil ze v skutocnosti si sice porusil zakon ale aj tak si nikoho neohrozil a pokutu by si dostat nemal.
S tým, že to nie je veľmi dobre platená ani príjemná robota, súhlasím. Na mieste je teda aj otázka, kto by si dobrovoľne zvolil ako hlavnú náplň práce dennodenne znepríjemňovať život vodičom, buzerovať ich a vyberať od nich pokuty? Buď niekto, kto nemal inú možnosť, pretože si nevedel nájsť normálnu prácu, alebo niekto, kto má tak pokrivený svetonázor, že si myslí, že tým v skutočnosti spoločnosti pomáha, alebo 3. najhoršia možnosť - niekto, kto sa v buzerovaní vyžíva. Potom to pri kontrolách vyzerá tak, ako to vyzerá... :roll:
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

takzo posudzovat kto si preco voli svoje zamestnanie. to iste by sa dalo povedat o uciteloch, je to zle platena roboto a nie zrovna prijemna, napriek tomu pochybujem ze sa vacsina ucitelov stala ucitelmi aby mohli buzeraovat studentov a davat im zle znamky. aj ked samozrejme su aj taki.
rovnako to bude u policajtov podla mna.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tam vidím zásadný rozdiel. Primárna motivácia väčšiny učiteľov je snáď učiť deti, čím spoločnosti pomáhajú. Aká je ale motivácia dopravnej polície? Primárne vyberať pokuty, teda škodiť väčšine spoločnosti a pomáhať tým len svojmu rozpočtu. Fakt si nemyslím, že keby sa znížil počet dopravákov, čo je asi najzbytočnejšia divízia polície, na štvrtinu oproti súčasnému stavu, tak by tu vznikol divoký západ, každý druhý by začal jazdiť ako bezmozek a nehodovosť by sa desaťnásobne zvýšila. Tie pokuty sú nutení vyberať, pretože inak by nemali ako odôvodniť svoju existenciu a výdaje by im prevýšili príjmy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
osobne som zastancom znizovania poctu zákonov, nariadení, príkazov, zákazov. Ked si vsimnete tak neustale narasta pocet zakonov, ale v praxi sa situacia nijako viditelne nezlepsuje. Je to podobne absurdne ako si mysliet ze zakony a justicia odstrania napr korupciu- to je proste nemozné,lebo vzdy budu existovat "cestičky".
Realita je taka, ze velka cast dopravnych policajtov je tam kde je len preto, ze stat takto podporuje zamestnanost.
Znacna cast statnych zamestnancov existuje len kvoli tomu, nie preto, ze by bol spolocensky prospech z toho /ak neratame to ze niekto ma zamestnania/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no ja vam neviem, ja to vidim uplne opacne, podla mna problem toho ako to vypada dnes na cestach je prave nedostatok policajtov, alebo mozno ich neefektivita.
samozrejme ze realny problem ze ludia su hovada a za volantom sa spravaju ako keby boli pani sveta, lenze tento problem vyriesit je neralne.
naopak keby na kazdej krizovatke stali policajti (alebo este lepsie keby tam boli kamery na zaklade ktoreho by sa automaticky posielali pokuty) tak by sice na cestach bolo stale rovnako debilov, ale nemohli by sa tak debilne spravat.
samozrejme druha vec je efektivnejsie pokutovanie, dnes su tie pokuty uplne smiesne, niekedy v lete sme isli do BB po dialnici, pozriem do spataku, vidim ako sa strasne rychlo priblizuje nieco zlte, prirutilo sa lambo, premysickovalo pomedzi vsetky auta ako len chcelo a frcal prec. asi o hodinu ho vidim odstaveneho pri krajnici s policajtami... asi o 5 minut neskor pozriem do spataku a ruti sa na mna nieco zlte...

proste ludia sa na ceste spravaju ako sa im chce, pretoze mozu, mna lakomca ked chytia ze prekracujem rychlost a zaplatim 100 eur to zaboli a nabuduce si dam radsej pozor. clovek co ma na nove lambo/amg/mko ked prekroci rychlost a zastavi ho policajt tak mu da miesto 100 rovno 150 a este policajtovi povie s usmevom ze "vidime sa coskoro"...
no a toto nevyriesi menej policajtov a menej zakonov urcite.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

gogo: aacid v podstate odpovedal za mna. ani nemam co dodavat. len ze to zbytocne tlacis do absurdna. to naozaj si tu musia aspon priemerne inteligentni ludia pisat o tom, ze mobil nepredstavuje hrozbu len koli obmedzenej jednej ruke, ale ze popri tom nesledujes vozovku? alebo porovnavat, ci prelozenie okuliarov rozptyli ludi na tolko ako vypisovanie sprav? statisticky sa pocet nehod koli rozptylenym vodicom zvysuje. asi to nebude koli tomu, ze si agresivne a castejsie prekladaju veci zo strany na stranu.

infotainmenty su tolerovane len koli tomu, ze su sucastou ovladania auta a ano je to rovnake zlo ako mobil. akurat pre vas je to argument aby sa neriesili ani mobily, pre mna aby doslo k uprave systemov. ale uz sa to postupne deje, vracaju sa fyzicke tlacidla a zlepsuje hlasove ovladanie.

a co sa tyka dopravnych policajtov, asi nikto z nich tam nejde dobrovolne. vacsinou cakaju na to, ze sa dostanu aspon do kancelarie alebo sa casom dostanu do inej zlozky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

podstata by mala byt v tom, ci dotycny sposobil nehodu, nie to, ci isiel 350km/h alebo 50km/h. V nemecku nie je obmedzena rychlost a nikto s tym nejaky zasadny problem nema /samozrejme kvalita nemeckych dialnic oproti nasim je na inu diskusiu/ :) Apropo, ja osobne jazdim skor pomalsie ako rychlo.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo - https://media.tenor.com/pyGugHcm4XcAAAA ... office.gif

To, že niekto ide po diaľnici a prekračuje 130 km/h, neznamená, že niekoho ohrozuje. Ohrozí ho skôr ten vodič, ktorý sa mu tam neskoro pichne do ľavého pruhu, pretože nepoužíva spätné zrkadlá. Diaľnice na Slovensku sú relatívne nové, takže zase nevidím dôvod, prečo by tu nemohli platiť pravidlá ako v Nemecku. Ja inak tiež nejazdím po diaľniciach nijako extra rýchlo, väčšinou na tempomat hodím tachometrových 140 km/h. Ale neodsudzujem nikoho, kto má auto, ktoré v pohode zvládne 300km/h+, že prekračuje MPR na diaľnici.

A surprise suprise! Potom, ako v Nemecku zaviedli len odporúčaných 130 km/h na Autobahne, sa nehodovosť nijako nezvýšila. WOW! :o
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

co hovori statistika: 40% nehod za minuly rok na svk koli nevenovaniu sa vedeniu vozidla(tolko k vyhradam o zakaze mobilov) a nasleduje 14% nehod koli nedodrzanej rychlosti(tolko k nepotrebnym obmedzovaniam rychlosti).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Som za zvýšenie limitu na diaľniciach, kde to charakter vozovky dovolí. Problém zatiaľ vidím v tom, že prevažná väčšina vodičov proste nepredpokladá, že sa zozadu prirúti auto 200-250 km/hod.
O infotaimentoch a ich nebezpečnosti nejaký čas píšu aj odborníci.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

k tym nemeckym dialniciam, velmi casto sa to tu spomina ako argument, ale ked niekto isiel cez nemecko tak vie ze to nie je plosne a neobmedzena rychlost je iba na niektorych usekoch kde je ozaj riziko minimalne. a samozrejme pri akejkolvek prudsej zakrute ci pripajacich pruhoch su zase obmedzenia.
v realite by to tu na slovensku nic nezmenilo, kazdych par km mas nejaky vjazd/vyjazd z dialnice, pokial by aj na rovnych usekoch bola neobmedzena rychlost, nikohmu by sa nechcelo kazdych par km spomalovat na 130 (presne ako sa nikomu teraz nechce spomalovat zo 130 na 100) a policajti by jednoducho stavali tam.
comu by to pomohlo?

a hlavne, dialnica nikoho netrapi, stale sa tu tocime okolo dialnice ale realne najviac problemov je v meste. ci uz rychlost alebo smskovanie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Neobmedzena rychlost na Svk dialniciach by zmysel nemala, ale take zvysenie povedzme na 150km, aspon na nejakych usekoch by mozno bolo fajn. Ale osobne mi je to jedno, po dialnici nejazdim skoro vobec.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Par kilometrov po nemeckych dialniciach mam prejdenych. Suhlasim s tym co napidal aacid, ze mnoho dialnic ma obmedzenia aj tam. Je rozdiel 5 prudova dialnica okolo Mnichova a je rozdiel klukata dialnica medzi Ruzomberkom a Mikulasom, kde pred a za Dechtarmi clovek ledva vytoci pri 120 km/h. Alebo klukata+hrbolata dialnica medzi Ilavou, Trencinom a Beckovom.

Skusme to pre zmenu porovnat s Rakuskom - obmedzenia IG-L na 100 km/h, ine obmedzenia na 110 alebo 120 km/h, stacionarne radary na dialnici, obchovatoch ale aj v mestach. Pokuty za pasy, telefonovanie, dialnicne znamky, rychlost - bez debaty, zjednavania, bez ohradzovania sa o materialnej stranke ci spolocenskemu nebezpecenstvu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

K tym nemeckym dialniciam este doplnim ze v case spicky je clovek rad ze ide aspon 120kmh. Netvrdim ze vsade ale...

heker - rakusanov by som sem neplietol. To je uplne ina mentalita vo vsetkom.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja mám po nemeckých diaľniciach tiež čo to odjazdené a povedal by som, že 160-180 km/h sa na väčšine úsekov dá celkom bez problémov jazdiť s tým, že netreba každú chvíľu brzdiť na 120 km/h. Nemeckí vodiči sú zvyknutí aj na autá, ktorých rýchlosť začína trojkou. Vo videu to nevyzeralo na to, že by Sreten svojou M5 ohrozoval všetky autá naokolo :)

heker - aj v Rakúsku máš možnosť vyžadovať správne konanie v rámci domnelého priestupku a nemusíš tam rovno cvakať pokutu, ktorú si policajt na mieste zmyslí.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

inac casto si vsimam ze vela vodicov ide tachometrocych 130 co je v reale o dost menej. Ja si zvyknem nastavit tempomat na 144 tacho a podla gps idem 137 a zatial ma radar nechytil, a myslim ze ma ani nebudu riesit. Celkovo sa mi ide lepsie obehnem asi 95% aut, aj predbiehanie je rychlejsie a bezpecnejsie. Dost mi vadi ked na dialnici niekto obieha druhe auto a ide len o 3km/h rychlejsie, pritom vidi za sebou rychlejsie auto ale neprida ani bohovi.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Policajti nikdy nemaju nastaveny radar na 130. Tu v CR je to na dialnici obvykle 150 :wink: Cize ked ides 149 podla GPS, este ta neodfoti. Disclaimer: nemusi to byt pravidlo, ale snad nikdy som nepocul o pripade, kedy by pokutovali niekoho za menej ako 140.
Napísať odpoveď