Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa Hegy »

Ale je to zaujimavy "pocit" ked mas nejake drobne v BTC. Neviem presne popisat, preco je to fajn pocit ale viem ze keby potrebujem niekomu poslat do Tanzanie 100 euro tak ich moze mat do 10 minut bez zbytocnych obstrukcii a poplatkov (mimo tych on-chainovych).
Velmi sa mi lubi ta moznost mat univerzalne digitalne plativo ktore proste funguje a nepotrebujem 5 financnych institucii na to aby som niekomu pripisal mojich 100 eur - bleskovo a bezpecne.

Uprimne to pre mna nema absolutne ziaden vplyv ani vyznam, najskor ani mat nebude (ale kto vie co bude a nebude) ale tupo povedane - je to fajn pocit mat taky magicky prutik po ruke :D

Inac s tym dobrym casom nakupovat suhlasim ale vobec sa neviem donutit k tomu to spravit. Ked to este kolisalo smerom na dol tak som s tym problem nemal. Teraz ked to je dost mozne aj blizko spodnej hranice som vahavy pritom dobre viem ze toto je cas kedy sa da investicia zhodnotit niekolkonasobne (ale podobne tak aj pri rulete... spolu s rovnakymi rizikami).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja mam uz viac nez rok na krakene 1200 eur vo fiate a cakam kedy bude spravny cas nakupit, podla mna este nie je.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Mas gule, v takej pozicii by som kupil uz podla mna tak na 25k USD :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

aacid napísal: 13 dec 2022, 12:37 ty si pamatas svoj privatny kluc?
pretoze pre mna zapamatat si 64 nahodnych znakov je nieco viac menej nemozne. respektive mozne to asi je ale trvalo by mi to velmi dlho a pokial by som si to pravidelne kazdy tyzden neopakoval tak by som to aj tak zabudol.

10 000 eur v hotovosti je 20 500-eurovych bankoviek... nech nemas iba velke, nech je to 19x 500, 4x 100 a 5x 20... stale je to minimalne mnozstvo bankoviek ktore mozes mat v nejakej kapsicke pod oblecenim alebo si ich mozes v kondome strcit niekam :D

krypto ma oproti cashu nizku likviditu. nejaky nelegalny imigrant sa nemoze spoliehat ze tam kam sa dostane bude bitcoinovy automat ktory ti dovoli vybrat hotovost bez dokladu...
ta niekde odchyti niekto ze teraz mi daj 500 eur alebo ta nahlasim tak neviem neviem ci si necha vysvetlit ze najprv musis najst bankomat, respektive ak ti poskytne pocitac tak mu vies poslat zopar satoshiov...
Tak ak si nevieš zapamätať privátny kľúč, tak recovery phase zložený z 12 alebo 24 bežných anglických slov snáď nie je až taký problém.

Inak ja by som nerád cestoval cez pol sveta s celým svojím bohatstvom v cashi uloženom v slipoch. Stačí jeden oportunistický pašerák, ktorý bude chcieť utečencov obrať o úplne všetko a si v prdeli. Tiež ťa ešte v domovskej diktátorskej krajine alebo aj v zahraničí môže zastaviť polícia, prehľadať ťa a všetok cash ti zobrať.

Krypto má nižšiu likviditu oproti cashu, ale stále existujú decentralizované burzy, kde nie je nutný KYC, na ktorých môžeš krypto predať a následne si otvoriť bankový účet už v bezpečnej krajine, príp. nájsť niekoho a spraviť peer to peer transakciu za FIAT. Nehovorím, že pri úteku nie je výhodné mať časť bohatstva v cashi, ale rozhodne nepovažujem za rozumné si prevádzať úplne všetko na cash, keďže vtedy stačí jedna blbá náhoda a môžeš prísť o všetko.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

moj predpoklad je ze sa to bude vyvijat podobne ako po roku 2018. zatial to aj sedi. velky boom potom to padne, potom to este par krat pojde nizsie a nizsie a potom to dlhy cas bude stagnovat.
teda vzdy ked to zase padne tak si poviem ze mam pol roka cas. pokial to do pol roka este viac nepadne tak nakupim :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

BTW, aacid, nechceš si tých 1200 eur dať radšej do USDC a hodiť na vlastnú peňaženku? BTC potom môžeš jednoducho nakúpiť swapom, keď bude pre teba cena zaujímavá.

Po udalostiach v posledných mesiacoch už neverím žiadnej burze a krypto si tam nechávam len pár minút, pokým neprejde transakcia na moju HW peňaženku :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

HW penazenku nemam ani nechcem kupovat.
a ako sa poznam tak viac verim kryptoburze ze prezije ako mne ze nestratim udaje k penazenkam :D

tiez to beriem tak ze pokial krachne kraken tak mi je fuk ze pridem o svoje krypto lebo aj tak nebude mat ziadnu hodnotu :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Kraken má asi 20-násobne nižší Daily Trading Volume ako Binance, takže keby skrachovali, tak to krypto trh skoro ani nepocíti. FTX bola podobne veľká firma ako Binance a krypto to nepoložilo, takže Kraken by bol len taký "nothingburger", ako hovoria Amíci.

Inak krypto trh nutne nepotrebuje pre svoj chod burzy, oni len robia celý proces jednoduchší pre ľudí, ktorých nezaujíma, ako blockchain a krypto funguje. Takže si myslím, že aj keby všetky burzy skrachovali, tak to krypto prežije, ono sa to už v minulosti totiž stalo, keď skrachovala najväčšia burza vtedajšej doby Mt. Gox, o ktorej sa tvrdilo, že sa na nej obchodovalo 70% všetkého krypta v obehu. Vtedy sa BTC prepadol z cca. $900 na $200, ale dnešok potvrdzuje, že ho zatiaľ nič nedokázalo zabiť :)
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

12 - 24 slov má private key a je to niečo typu
key stroke monkey ankle anger coin
čiže nič XY náhodných znakov
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

To je recovery phrase alebo seed phrase, nie sukromny kluc ;) Ten sa z tych slov iba odvodi. A podporuju to iba niektore penazenky.
bystander1
Novice
Novice

Príspevok od používateľa bystander1 »

Ahojte,

Trošku off-topic, ale čo si myslíte o tomto článku?

https://www.companyconsulting.sk/blog-1 ... na-zivnost

Podľa tohto keby dáte občasný short alebo viacnásobný spotový predaj nejakých tokenov kvoli turbulencie marketu tak by ste už potrebovali živnosť na takú činnosť? Vy ste tu všetci živnostníci? :D
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Samozrejme - ja som zapisany ako kuchár-cryptotrader v ORSR :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

bystander1 - https://media.tenor.com/ySfmdH6lgLsAAAA ... memnon.gif

BTW, ak niekto nie je blbý a nenakupuje a nepredáva všetko na jednej KYC burze, ale robí to minimálne cez decentralizované burzy, tak ti štát nemá ako dokázať, že si dosiahol nejaký zisk, ak si teda z ročného platu 25 000 eur, ktoré máš uvedené v daňovom priznaní, nekúpiš nové Lambo :D
bystander1
Novice
Novice

Samozrejme palacinky swapovať není problém pre nikoho.

Ale poznám jedného známeho kto vraj má jedného kamoša kto robí reaktívne pákové futures podľa aktuálnej narratívy, tj. shortuje FTT, následne longuje wallet tokeny, alebo chiliz kvôli WC, alebo AI tokeny kvoli chatGPT.. you name it. No má pritom TPP a nechcel by pritom podnikať, tiež velmi rád zaplatí hocijakú daň vzhľadom na to že už stratil všetky možné vzťahy k peniazom za tie roky odkedy je v biznise.

Akurát tie dane platí ako ostatné príjmy.. je to prenho novinkou že by mal mať na to aj živnosť kedže na vlastné riziko spravuje si vlastný kapitál bez poskytovania služby hocijakej tretej strane.

PS: dydx alebo gmx by mohol vyskúšať ale bojí sa oracle manipulácií, bugov, vulnerabilites a zlej UI
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Ja som mal založenú živnosť s virtuálnymi menami a iba som si s tým narobil problémy. Všetky tieto články na internete ako napr tento sú úplne mimo. Ak tradujete tak v daňovom priznaní uvediete v časti virtuálne meny súčet všetkých nákupov a predajov. Táto živnosť je potrebná iba pre firmy ktoré poskytujú virtuálnu peňaženku iným ľuďom teda spravujte cudzie portfólia a nie že si robíte vlastný trading.
Tento rok schválila Európa zákon o Tom že všetky peňaženky maku byť autorizované takže mi prišiel papier s tým aby som všetkých legitimizoval do pár mesiacov inak pokuta nad 10k eur, pričom ja som si len robil vlastne obchody pre seba ktoré som aj zranil našou mafiánskou 34-39 percentnou daňou.
Musel som teda vysvetľovať ze ja som len vlastník svojich kryptomien a táto živnosť je teda mimo mňa. Hovoril som priamo s človekom na ministerstve a ten sa tiež len smial že oni sami nevedia ako to je s krytom ale že ak si robím vlastne obchody tak nemusím mať živnosť a toto môžem zrušiť.
bystander1
Novice
Novice

mato55002 napísal: 20 dec 2022, 13:09 Ja som mal založenú živnosť s virtuálnymi menami a iba som si s tým narobil problémy. Všetky tieto články na internete ako napr tento sú úplne mimo. Ak tradujete tak v daňovom priznaní uvediete v časti virtuálne meny súčet všetkých nákupov a predajov. Táto živnosť je potrebná iba pre firmy ktoré poskytujú virtuálnu peňaženku iným ľuďom teda spravujte cudzie portfólia a nie že si robíte vlastný trading.
Tento rok schválila Európa zákon o Tom že všetky peňaženky maku byť autorizované takže mi prišiel papier s tým aby som všetkých legitimizoval do pár mesiacov inak pokuta nad 10k eur, pričom ja som si len robil vlastne obchody pre seba ktoré som aj zranil našou mafiánskou 34-39 percentnou daňou.
Musel som teda vysvetľovať ze ja som len vlastník svojich kryptomien a táto živnosť je teda mimo mňa. Hovoril som priamo s človekom na ministerstve a ten sa tiež len smial že oni sami nevedia ako to je s krytom ale že ak si robím vlastne obchody tak nemusím mať živnosť a toto môžem zrušiť.
No toto bolo totally unexpected , helpful level over 9000. :smt049

Ešte 1 otázka keď môžem, tradeuješ aj (krypto) deriváty? PNL teda rátaš spolu so (krypto) spotovými obchodmi?
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Nie iba čisto spot ale ja som skôr hodler než trader, proste nakupim a keď sa mi zdá niečo vysoko tak trochu odpredávam. Tento rok som napr nič nepredával, iba prikupoval BTC, v súčasnej dobe sa ani neoplatí s ničím špekulovať, proste bitcoin je extra lacný, nemá zmysel kupovať iné altcoiny, ktoré môžu ešte viac spadnúť a už sa nevrátiť. Pri bitcoine sa nebojím že ho do 5 rokoch ešte uvidíme nad ATH.
bystander1
Novice
Novice

mato55002 napísal: 20 dec 2022, 20:49 Nie iba čisto spot ale ja som skôr hodler než trader, proste nakupim a keď sa mi zdá niečo vysoko tak trochu odpredávam. Tento rok som napr nič nepredával, iba prikupoval BTC, v súčasnej dobe sa ani neoplatí s ničím špekulovať, proste bitcoin je extra lacný, nemá zmysel kupovať iné altcoiny, ktoré môžu ešte viac spadnúť a už sa nevrátiť. Pri bitcoine sa nebojím že ho do 5 rokoch ešte uvidíme nad ATH.
Je to rozumný postoj. Vďaka.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dnes som našiel toto meme, možno sa tu už vyskytlo, ale toto presne vystihuje tú situáciu, kedy FIAT ľudí stále zaujíma len cena Bitcoinu.

#BitcoinStandard
Prílohy
BitcoinStandard.jpeg
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

V inej teme som slubil Pilifo-ovi prispevok. Viem, ze sa tu skor riesia prakticke veci ale stale to viac patri do tejto temy ako do nasej povodnej debaty.

Peniaze maju podla definicii 3 funkcie:
1. Prostriedok na vymenu tovarov a sluzieb
2. Meranie hodnoty (z toho potom su funkcie ako uctovna jednotka a signalizacie cien)
3. Uchovanie bohatstva

Momentalne kryptomeny splnaju tieto body len minimalne. Nakupovat sa neda skoro nic, meranie hodnoty samotnych kryptomien sa udava v standartnych menach a uchovanie bohatstva sa skor pohybuje na urovni spekulacnej investicie.
Pokial sa kryptomena zacne pouzivat ako peniaze (aspon tak chapem obrazok vyssie) - som za, dalsia moznost ako platit alebo mat uspory, to ze je to zneuzitelne na danove uniky a podobne mi vobec nevadi.

Ale dovtedy je to z pozicie ucastnikov zero sum game (a z pozicie ludstva negative sum game). Inak povedane ktokolvek doteraz cokolvek zarobil na krypte boli peniaze z vreciek inych ludi. A cim vacsia vyhra, tym vacsia strata na druhej strane (alebo viac ludi co prehralo) a pridana hodnota ziadna.

Tazko sa mi odhaduje co by sa stalo z hodnotou (resp. aky by bol kurz) bitcoinu ak by si ho naviazal na realne produkty a sluzby. Ale pokial sa to nestane tak je slovicko mena este viac zavadzajuce ako slovicko krypto.
Napísať odpoveď